Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

wpetya

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    121
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by wpetya

  1. Köszönöm, már kaptam.

    Felmerült egy másik problémám, hogy kapott egy motormosást, és utánna, egyre rosszabb lett a motor. Olyan volt, mintha romlana a gyújtás, mire a szerelőhöz értem, (kb 6-7 km.) addigra elment az alap járat, és már be sem indul. A gyertyák szárazak. Szikra van. A benzinpumpa működik, mert lehúzta a csövet, és jön a benya. Lehet, hogy elszállt valami a víztől?

  2. Sziasztok! Szertnék segítséget kérni, hogy hol lehet kapni pesten kormány szervo csövet. Utángyártottis jó, vagy egy felújító műhely címe is, ahol evvel foglalkoznak. Felújíttatom a kocsi elejét, mert a kasztni ramaty állapotban van elöl, és a régi csövet le kellett szedni, de már nem lehet visszatenni, mert ki van repedve a gumi.

  3. Sziasztok!

    Azt szeretném kérdezni, hogy melyik szennyezi jobban a levegőt az LPG gáz, vagy a benzin? Mert én úgy tudom, hogy a benzin. Piros matricás a kocsi, és most ezért nem használhatom a szmogriadó miatt, amit elrendeltek Pesten, ugyanis a co-t benzinüzemben mérik, és lehet, hogy ha gázüzemben néznék, sárga lenne. (Azt hiszem az a következő fokozat.)

  4. Üdv!

    Szervo olaj Dexron D, 1.0 liter. Mint írtam a Dexron olajakat folyamatosan fejlesztették, utólag jobbra lehet váltani (pl. Dexron E, vagy Dexron III). A szivattyú olajcsöveinek lekötése után elvileg kifolyik a használt olaj, ajánlatos üzemi hőmérsékleten cserélni. A feltöltésnél fontos, hogy a tartály szintmérőjén az alsó jelet állítsd be, mivel az az olaj hideg szintje. És szárazon ne járasd a motort, csak ha a tartályt feltöltötted. Légtelenítéshez néhányszor ütközésig jobbra, balra tekered a kormányt, és figyeled az olajszintet.

    Motorolaj szintén üzemmelegen cserélendő, a teknő alján lévő csavar a kiömlő. Szűrőcserénél a tömítő gumit olajjal kend be, népszokás. Így nem gyűri szét a felcsavaráskor a száraz perem. És a szűrőbe előre is tölthetsz valamennyi olajat. Ha jól tudom a te motorodba is 4,5 liter a teljes mennyiség a szintjelző max. jelzéséig. Nem kell beletaposni, egy kicsit maradhat alatta, a hőtágulásra is gondolva. A csavar mágneses, visszacsavarás előtt tisztítsd meg.

    Fékolaj DOT 4 forráspontnak megfelelő legyen, 0,5 liter kell. Légtelenítés nagyon fontos, ami két emberes!!!

    Diffit már írtam, egy csavar van csak, ott egy tömlőn keresztül tudod kiszivattyúzni a használt olajat. Érdemes ezt is üzemmelegen, mert elég sűrű az olaj. Érezni kell, látni nem sokat fogsz, de 1,0 liter a kapacitás, a kiszívott olaj mennyiségét ehhez mérd. Ha feltöltéskor a csavar helyén olaj folyik, jó a szint.

    És ne feledkezz meg a tulaj folyadékszintjének szinten tartásáról sem. :D

    A tulajé mindig rendben van. :icon4:

  5. Hy!

    Szervoolaj cseréhez: nem örök, el tud használódni, és akkor drága hibákat tud okozni. Eredeti színe piros, ha jelenleg jobban hasonlít a szürke vagy fekete színre, ne halogasd tovább a cserét. Automata váltóba való hidraulika olaj megy bele, Dexron-II vagy jobb Dexron-III. Ha jól tudom van Dexron-VI is, az is megfelelő, ha nem sokkal drágább. Fagyállót két évente ajánlatos cserélni, nemcsak a felhígulása miatt, hanem a korróziógátkó adalékok pusztulása miatt, és a vízpumpát is kenegetnie kell. Fékolaj DOT-4 besorolású, talán 0,5 l a teljes mennyiség. Más olaj nincs az autóban.

    Köszönöm a válaszod!:D

    Hol lehet leengedni őket, és mennyit kell beletenni? Vagy itt mindegy? Úgy értem ameddig tele nincs? (A fagyállónál egyértelmű, mert ott van a túlfolyó a hűtőrács kupakjánál.)

    Elnézést, hogy sokat kérdezősködöm, de még nem ismerem, de szeretném megtanulni.

  6. Környezetvédelmi okokból sem kuka, meg amúgy sem pazarlunk! :D

    Elméleti síkon az olajat évente (vagy 10.000 km) célszerű cserélni, mivel a használat során a benzin és koksz elsavasítja, így kenőképességét nagyban rontja.

    Gyakorlatilag a 200 km alatt nem sok koksz és benzin találkozhatott az olajjal, de a kanna már fel lett bontva. Én arra használnám az olajat, hogy a következő csere alkalmával a leeresztett használt olaj után szintén néhány száz km alatt "átmosnám" a rendszert. Ez csak a ráfordított idő és egy olajszűrő árával rövidít meg. A lerakodást a friss olaj (és a speciális olajcsere előtti mosóadalék) oldja a legjobban, amit a használt olaj már nem tud jó hatásfokkal végezni, így iszaposodik az olajteknő (elméletileg a legmélyebb pontra süllyed a nehezebb olajiszap), és esetleg az olajáratok, furatok szűkülnek.

    Olajcsere után a leoldott trutyit a szűrő befogja, de idővel eltömődik, és a finom szennyeződés "lebegésben maradva" áramlik az olajjal. Majd ez adja meg a színét a használt olajnak.

    Érdekes, de amióta full szintetikus olajat használok, kitisztulhatott a rendszerem, az első néhány töltés nagyon hamar elfeketedett, és nem is húztam 10.000 km-ig a cserét, aztán határozottan javult a helyzet. Jelenleg 5W-40 a "vére", és nem "vérszegény". Nem eszegeti, nem füstöl, nem izgulok. Megéri az árát. A mostani olajok azért minőségben überelik a gyári előírásokat, mindegy melyik márka mellett döntesz. A hamisítás napirendi téma, érdekes fórum hozzászólások vannak különböző modellek olajos naplóiban. Az Astra F ajánlott olvasmány.

    Ha az olajcseréd őszi, vagy tél eleji, akkor ajánlatos neked is a "hígabb" 5W-40. Nagy hidegben könnyebb indítani, hamarabb eléri az üzemi hőfokot.

    Köszönöm. A motorolajcsere, fékolajcsere már aktuális, csak idő, és lóvé kérdése. A szervoolajat is cseréljem? vagy az "örök" ? Nekem fagyálló van a hűtőben. Azt is kell? Vagy azt csak utántölteni kell? A motorolaj, váltó, difi, (hajtómű) szervo, fékolajon kívül még milyen olaj van benne? A fékolajat, (és ha kell) a szervo olajat, illetve a fagyállót hogy cserélitek?

  7. Sziasztok!

    Hogy lehet izzót cserélni a műszerfalban, és hogy tudnám az új cd-t beépíteni a régi helyére? A régit nem volt gond kiszedni, mert nem volt rögzítve, csak úgy betették. Úgy szeretném berakni, hogy minél nehezebb legyen a tolvajnak kiszedni. Tudtok valami jó ötletet?

  8. én ilyen motor hajtok hasonlóan nagy kaszniban gázzal.....elég nagy tud lenni a lábam és városban nálam nem megy 12 alá a fogyi akárhogyan próbálom.ha nem figyelek rá,de nem is rugdosom akkor 15 a város 10 az országút.....havi 10.000. km megyek átlag szóval van miből kiindulni.

    Nekem is gázos a verda, és pályán lemegy 8-9 lityire a fogyasztása.Városban kéri a 12-14 litert a lábam erősségétől, és a terheléstől függően.

  9. Csá!

    Micsoda véletlen, én is egy Warbis korszak után nyúzom a rombolót! Eredeti német karbis kétüteművel kezdtem, már most lelövöm a poént, messze az volt a legjobb! :D Volt még 3 Warnyúm, de sajnos egyre szarabbakat gyártottak, a 4 ütemű egyenesen fostaliga volt! :)

    Ha már a legjobb NDK-s termékeket keressük: Radeberger, Wernesgrüner, és khm... izé... Greta!

    Ő leginkább csak egy ütemet szeretett :( , de ezt most nem részletezném tovább B)

    Korábban nosztalgiáztam, hogy automata váltót cseréltem át kézire. A téli program kimondottan kedvelte a havas, jeges utakat, mert nem váltott nyomatékot, csak a gázzal lehetett játszani!

    A trükk: fix 3. fokozatba került a váltó, 1.00 áttételezés mellett. Ez 80 km/h sebességig így is maradt. Ha ennél gyorsabban mentél, visszatért normál programra a váltó.

    A mázlistábbak pedig egy sperr difit is a hajtásban tudhatnak. A fél életem (mondjuk a második 120 évem) odaadnám egy jó állapotú darabért!

    Nekem is NDK karbis volt, méghozzá az egytorku.Szerettem, mert egy hodáj volt, és a limuzinba belefért az NDK mosógép úgy, hogy mögötte még volt hely, és le tudtam csukni a csomitetőt.Egy bajom volt vele, hogy kajálta a benzint, és nem volt benne annyi kakaó.Gondolkodtam egy motorcserén, de már le volt amortizálva szegény, és nem érte volna meg.Sok lett volna rajta a lakatosmunka, meg volt rogyva a kasztni a bal hátsó felfüggesztésnél. Kb. 100 e. ért kilalatolták volna mindenhol...Így mennie kellett az öntödébe. Aztán jött az Omi a másik igásló.

  10. Azért van hátránya a hátsó kerék meghajtásunak a fronthajtásuval szemben. Nálunk van egy erős emelkedő kis ívű kanyarral kombinálva, és ha jeges az út, és nyomom neki, akkor könnyen kifarol, ha visszább veszem a gázt, nem megy fel a kocsi. A Wartbinál nem volt különösebb gond, max. kipörgött a kerék, de azért felment, itt viszont semmi perc alatt a szembejövő sávba dobja a kocsi farát.

  11. Hy Everybody!

    Please help me!

    Teljes fékfelújításon kell átesnem, ELŐTTE :) tennék fel néhány kérdést!

    Főfékhenger és féknyereg felújító szettből mit érdemes venni, márka érdekelne, illetve a forgalmazó üzlet.

    Rézpaszta és egyéb besülésgátló, fékcsikorgás-nyikorgás megelőző hókusz-pókusz ugyancsak érdekelne.

    Féktárcsa és betét esetleg jöhet tanácsnak, de van egy határozott elképzelésem :D . Nem avatok be senkit, mert úgy túl egyszerű lenne. B)

    És a nagy kérdés:

    Mennyi az ABS nélküli teljes rendszer fékolaj igénye, és DOT 4 minőségnél érdemes-e jobb olaj bele?

    Caravan a paripám, és félterheléstől a tökig megrakott állapotig használom.

    Terveztem egy ABS beépítést, de aztán passzoltam a dolgot.

    Az ABS nem széria tartozék? Nekem ekkora mákom lenne, hogy úgy vettem, hogy benne van?

  12. Üdv.

    Igazándiból aki szabályozná annak meg kell mondani hogy egyáltalán lehet vagy kuka a tárcsa. Van valami határértéke de az mennyi? passz

    1-2 óra alatt felszabályozzák. Ha nem peremes a tárcsa szerintem nincs baja. DE A FÉK NEM JÁTÉK 1.5 TONNÁNÁL!!!!

    Ki kell próbálni a csónakot menni vele. Ha nem ráz a kormány fékezéskor akkor szükséges a szabályozás.

    Amúgy 5e. forintot megér ha felszabályozótatod mindet.

    Geo

    Geo Gondolom úgy értetted, hogy ha nem ráz akormány fékezéskor, akkor nem szükséges a szabályozás. (A "nem" gondolom véletlen maradt ki.)

  13. Üdv.

    Igazándiból aki szabályozná annak meg kell mondani hogy egyáltalán lehet vagy kuka a tárcsa. Van valami határértéke de az mennyi? passz

    1-2 óra alatt felszabályozzák. Ha nem peremes a tárcsa szerintem nincs baja. DE A FÉK NEM JÁTÉK 1.5 TONNÁNÁL!!!!

    Ki kell próbálni a csónakot menni vele. Ha nem ráz a kormány fékezéskor akkor szükséges a szabályozás.

    Amúgy 5e. forintot megér ha felszabályozótatod mindet.

    Geo

    Az egész kocsi enyhén ráz,és hallani. Elhúzást nem tapasztaltam. (bevallom nem figyeltem.) Tudom, hogy nem játék, ezért akarom megszüntetni.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.