Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

norbert76

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    43
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by norbert76

  1. Sziasztok egy alap c16nz klímásításán gondolkodom.

    Klímákat láttam kb 40 ezertől.

    Kérdésem hogy érdemes e belevágnom, mennyire bonyolult ez a dolog.

    Olvasgattam a fórumot de nem találtam információt.

    előre is köszönöm.

  2. Nemrég jöttem haza a "gépsárkánnyal" :D és már megint csalódnom kellett.

    Eddig csak panaszkodtam hogy gyenge mint a harmat de, mondom most teszteljünk akkor.

    2esbe gurulásig, szinte alapjáratról padló. Egészen 60-70km/h-ig kihúzattam és amit észrevettem... hát majdnem dobtam egy smiley-it.

    Olyat csinál a moci mint ha kihagyna a gyújtás. Ezt még szkóppal le fogom ellenőrizni élesbe.

    Vagyis egyszer "húz" egyszer nem, szaggatottan húz. Mi lehet a gubanc? Csak üzem melegen csinálja. Hidegen ráfogom hogy még majdnem tökéletes is.

    AC pumpa, benyó szivattyú légszűrő cserélve kb. 1 hónapja. szal nem létezik hogy ne kapna elég anyagot.

    Ötlet? Mi okozhat ilyet? Hol keressem a hibát? Mit nézzek meg? Merre induljak? Legszívesebben a bontó felé venném az irányt, a kasznit sajnálnám egyedül, az tetszik.

    (Ha tényleg gyújtás baja lenne akkor hidegen is ezt csinálná.)

    Mennyibe fájna belepattintani egy C20LET mocit? Mit kell cserélni (gondolom a moci mellé a váltót mert ez nem bírná ki)? Mennyibe lenne a papírmunka? Biztosítás egyebek mennyivel emelkednének?

    Gyujtókábel és gyertya?

    A gyertya höre hülyülhet,s persze a gyujtásvezérlő is.

  3. Sziasztok

    Egy furcsa problémával fordulok hozzátok, szval C14NZ motoros Astrám menet közben gázelvételnél megáll, álló helyzetben ha pörgetem a motort és visszaengedem a gázt akkor szépen beáll az alapjárat, nem rángat, nem esik vissza a fordulat, menet közben viszont pl visszakapcsolásnál a fordulat leesik 500-ra vagy meg is áll viszont utána minden gond nélkül beindul, néha kigyullad a motorhibát jelző sárga lámpa villám jellel a közepén, jah és néha észrevettem hogy a motorfordulat pillanatokra megemelkedik 2000-re vagy felé de ez csak pár pillanat és utána normálisan megy. Mi lehet a gond?....üzemanyag szűrő vagy lambdaszonda hiba, a fogyasztása nem nőtt meg, és nem is mondható lustának,

    hasonló gondom volt c16 nz vel.

    Gujtásellenőrzés mindenképp. Nálam gyujtáselektronikát csderáltünk.

    természetesen ki kell villogtatni hogy milyen hibakódot dob.

  4. Baloldalt van.

    PC270012_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Piros pötty.

    Igy van. Kiszeded a motort megtakarít visszatesz és kipróbál.

    Nem tudm milyen helyre viszed vizsgáztatni. Erre mifelénk elég rugalmasak a biztos urak.

    Fék kormány futómű legyen rendben meg mondjuk működjön a vas és már meg is van a vizsga

    A sötétítés sem tui bukta arra is van megoldás.

    Nem tudom amúgy mennyi a gyári alapjárat érték valami olyan emlékem van hogy 850- 950-ig.

    Alapjárati co lehet magas kb kismillió dologtól.

    Levegőszűrő,gyertya, Kábelek, esetleg vákumcsövek. Rotror elosztófedél ha van.

  5. Nem azér, hogy beleszóljak, de az is reális, hogy nem szól szépen a másfajta új hangszóró a csere után. Gondolkodjunk csak el azon, hogy milyen tehnológiának mi a frekvenciaátvitele. Nem néztem most utána, de ha jól tudom, akkor a rádión az FM sáv nem tudja a hifi 20-20.000 Hz-es tartományt továbbítani, és szerintem a gyári blaupunkt magnó sem. Ergo nincs is nagy szükség minőségi cuccokra. Ellenben az ami akkor ebben a felállásban jól szólt, az egy cd-s fejegységgel már elég hurka tud lenni. Legalábbis én amikor még megvolt az összes gyári hangszóró beletettem a cd-t és elég gyengus volt. Az más kérdés, hogy most meg sok a magas, erre is biztosan van megoldás, csak bele kellene vetnem magam a témába.

    Ha a 20 -20.000Hz et emlegetjük akkor maradjunk annyiban hogy te sem hallasz 15kHz nél magasabb hangokat.

    A rádió amúgy akár tudhatja is tök mindegy. Volt az automban egy Alpine rádió plusz CD tár.Jó Cdvel a gyári hangszórókkal teljesen normálisan szólt. Igaz az a rádió egy vagyon volt anno.

    Lehet erről napokat beszélni és tuti nem lesz igazság. A zene és hangzás izlés és fül dolga és teljesen szubiektív.

  6. http://i238.photobucket.com/albums/ff143/m...ti/DSCF0111.jpg

    http://i238.photobucket.com/albums/ff143/m.../DSCF0105-1.jpg

    Ez lenne a saját 90-es autómból kivett, első gyári Blau tizenhatfeles hangszóró. Élt 20 évet (tehát ennyi idősen vettem ki még tavaly) leglábbis én nyugdíjba küldtem... Nem tudom fotón mennyire láthatóak az elváltozások ilyen állapotban vettem ki, de erre írtad azt hogy FBS-el javítható hibáról van szó. Ez akkor a Te meglátásod szerint nem anyagfáradás következtében előállt hiba hanem magának a gumiperemnek a sérülése? Én se tudom pontosan ezért kérdezem csak annyit hogy borzasztó randa volt mikor kivettem és nem ezt raktam vissza az autóba... :-)

    Visaton márkát ismered amúgy hallottál már róla ?

    Nos azt írtam hogy kapható gumiperem és azt lehet FBS el felragasztani.

    Az enyém is pont így nézett ki,s most régi fényében tündököl.

    A VISATON márkárismerem. a 2000 es évek elejétől volt kapható először aszthiszem a NEDIS árulta akkori katalogusom is van valahol. Ha jól tévedek akkor egészen használható dolgokat csináltak. Mostanában nem hallottam szólni.

    Valami olyannal vezették fel hogy valamelyik régi márka reinkarnációja.

  7. Ez ilyen :S Elöször festés miatt szoltak, aztán sötétítés, fékcsere, gumiharangcsere,csapágy-kormánygömbcsukló csere, aztán CO... szivatnak rendesen .. :S De hiába vinném máshova ha CO meg az alapjárat nemjo :D

    Milyen motorod van?

    Nem láttam hogy írtad volna.

  8. Hallom a fülemmel :D

    Nah komolyan: pl. szalagkorlát vagy valami "hangvisszaverő felület" mellett leengedett ablaknál terhelés alatt alacsony fordulaton hallható rendellenes csörgő zörgő, csilingelő hang. Lényegében arról van szó, hogy az "alacsony" oktánszám miatti öngyulladás miatt telibeveri a sűrítést végző dugattyút a robbanás. Tehát sűrítés alatt lévő keverék idő előtt begyullad.

    Azért ezt elvileg az előgyujtásnak ill a gyujtásvezérlésnek kezelni kellene.

    Hasonló gondom volt csörgött és rángatott is. Cseréltem gyujtásvezérlőt meg gyertyákat(már időszerű volt kb 40000 km et futottak.) és szinte mondhatom megszűnt a csörgés.

  9. 13 cm-es (130mm) hangszórók fognak kellenni oda hátra, mindenfajta fúrás faragás nélkül berakható; régi ki új be. Max. a csatlakozók (+),(-) végét kell blankolni vagy felsaruzni ha a gyári és új eltérne, mivel elöl az ajtókba is gyárilag egy ilyen műanyag házba vannak benn a vezetékek, és abből kiműteni vagy aki türelmetlenebb blankolja vágja és új csatlakozókkal rakja össze.

    Valaki írta hogy nem szólnak szépen az új hangszórók amik bekerültek. A gyáriak azért 20 éves korhoz közeledve elfáradnak, de biztos szépen szóltak újkorukban, azt hogy lehet-e kapni újonnan nem tudom mer ott nem kell átalakítás. A magas mély hangok kb. gyárilag voltak korrektül belőve gyári fejegységgel szépen szóltak. A maiakkal ha fejegységet cserélsz a hangszórókon fogja az ember kihallani hogy nem az igazi. Ha első nekifutásra csak hangszórókat cserél (régi ki új be alapon) az ember a magas csipogókkal együtt valóban fület sértő csipogás lesz a végeredmény. Mivel a magassugárzókban nem lesz benne vagyis amiket eddig láttam 70% bolti polci áruházi cucc szett (Blau, Hertz, Sony, stb) nincs bennük kereszt/hangváltó ezért fognak bántóan torzul szólni és a fejegységből nem lehet beállítani hogy ne küldje át a magasokra amit nem muszáj. Megoldás: olyan szett amiben benne van a hangváltó, vagy olyan magassugárzó amiben vagy amihez szintén adja a cég az oda -ahhoz a márkához illő hangváltót. Amúgy a gyári "békebeli" 4ohm-os Blaupunkt koaxokba is benne volt a magassuggárzó ami az első ajtókba is volt ezért érdemes újak közül is ilyen 2 utas koax kiépítésűt venni, tehát ne sima tányéros legyen mondjuk az első ajtókba való 16,5-ös. Pl. az Audio System-nek van ilyen szettje és külön az első ajtókba való hangszórója is. Ez biztosan felülmúlja a gyári hangzást minden tekintetben.

    Szerintem az összes magassugárzón található egy kondenzátor különben kb 1 óra alatt szénné égne. Az tény hogy a gyári cucc kompletten szól jó arányban hiszen a kocsihoz van méretezve. Nem mindegy milyen a hangszóró karakterisztikája és nagyon nem mindegy mennyi levegőt képes megmozgatni. Az áltlad említett márkáknál azért nem találsz hangváltót mert a magassugárzóról kondival le van választva a mély ill. közép tartomány. A mély vagy mélyközép pedig kialakításánál fogva nem tudja átvinni a magas hangokat. Jómagam nemigen találkoztam olyan gyári komoly szettel amin rendes hangolt hangváltó lett volna.

    szerintem egy hangszóró nem tud elfáradni. Vagy tudja fizikát és szól vagy nem tudja és akkor csere vagy javítás.

    A legnagyobb baja a gyáriaknak a gumiperem ami elöregszik, de mint írtam fentebb az aprópénzből javítható.

    Más kérdés ha van az embernek pénze és tud komoly hangot építeni fejegység végfokok utanként ,akár szoftveres hangváltóval miegyéb,de ez olyan tudományos költség hogy szerintem nem éri meg ha csak nem ez a hobbyja valakinek.

  10. Köszönöm a választ! Sajnos nekem a gyári hangszórók szétszakadtak, illetve csak a perem porladt szét bennük. Így most egy szükségmegoldásként beletett sal kis hangszóró van az ajtókban, ezt most lecserélem egy két utas MNC-re. Végülis nem a noir mellett döntöttem.

    Épp az általad felsorolt okok miatt nem akarok nagy pénzt bele fektetni, mert ha már mp3, akkor eleve hátránnyal indulok. Megaztán nem fiatal már kis drágám és inkább a kasztnira költeném a hifi árát. Azért az mégiscsak fontosabb.

    Köszi mégegyszer.

    A perem hiánya miatt el ne dobd a hangszórókat. kb 150- 200 Ft ért kapsz új peremet FBS el felrakod megszárad és szól tovább.

  11. Sziasztok!

    Lenne egy kérdésem hangtehnikával kapcsolatban. Jelenleg egy mp3 képes jvc cd-s rádióm van, melyel nagyon meg vagyok elégedve, de sajnos a hangszóróim cserére szorulnak. Elgondolkodtam azon, hogy előre az ajtókba csak mélyközép vagy középsugárzót teszek, mert jelenleg egy 3 utas hangszóró van benne és nem tudom szépen beállítani a hangszínt, mert sok a magas. Ha így cserélem majd ki akkor magasnak még mindíg ott lesz a szélvédő alatti sugárzó, valamint idővel hátra majd teszek 2 vagy 3 utast.

    Amit most kinéztem az az MNC noir 1, 16 cm-es hangszórója.

    Aki megoldotta hasonlóan a cserét, az írna pár szót, hogy milyen lett a végeredmény? Hogyan jött össze a gyári magassal?

    Nincsenek audiofil igényeim, de ha beteszem az Ákos Andante cd-t akkor az azért szépen szóljon.

    Ja és van aktív szubcső a kocsiban, ami elég jól teszi a dolgát. Nem vagyok egy diszkópatkány, inkább akusztikus és metál zenét hallgatok: Ákos, Metallica, AC DC, régi Edda, Deák Bill, Hobo...

    Nem tudom. De ha ott kezded hogy MP3 akkor mindegy hogy mit teszel be. Bár most nekem is olyan rádióm van. Előtte egy jó őreg ALPINE volt bent CD tárral.

    Nekem a mai napig a gyári hangszórók vannak bent és tökéletesen meg vagyok elégedve a hangzással. A régi rádió gyönyörűen szólt a mostan LG a nyomába sem ér, pláne ha MP3 szól rajta.

    Az ajtóban gyárilag egy széles sugárzó van ami kb 7-8KHz ig szólhat, a magas ugye a szélvédő alól jön ezt a kombinációt Én nem változtatnám, Hátra valami jó 2 utas kalaptartóra és a szub maradhat a csomagtartóban. MNC és SAL hangszórókat nem tartom semmire, a régi klasszikus gyártók egyszerű szériái többet érnek szerintem. JBl, Magnat,..

    Az a gond a Hifivel hogy nagyon szubijektív hogy kinek milyen hangzás tetszik. A csicsa meg pénz kérdése. Én az egyszerű dolgokban hiszek. A zenei érdeklődés egyezik a tiéddel.

    RTV műszerészként szereltem be 1-2 technikát kocsiba,de nem tudnék tuti összeállítást írni neked.

  12. nagyon köszi :D

    már majdnem rendeltem jó drága alufelni csavarokat,de nem véltem felfedezni nagy különbséget,max annyi hogy szép fényesek és sztem csak ezért drágák :D

    ezek a felnik

    ami fontos az az osztókör ill. az ET szám. Nekem G Astráról van felnim de azon is és a Vecin is van tehermentesítő ( központosító ) gyűrű

  13. Annak stabilan kellene a helyén lennie. :D

    A csere a legjobb megoldás. (bontó)

    Valami gondot okoz amúgy? A motor nem rángat, döcög? Alapjárat rendben?

    Amit írtál mind produkálta a gép. Egy cimbivel körbenéztük. Stabilizáltuk. Annyit kinyomoztunk hogy még az elosztóban lévő elektronika lehet rossz, mert a rángatással kezdődött minden. Most állítottunk a gyújtáson. mert nagy volt az előgyújtás.

    A rángatás alább hagyott nem is csörög, de mérve még nindig nem stabil a gyújtás.

    Megpróbálok szerezni egy másik elektronikát.

  14. Ok köfi! A kontaktos nyomógomb cserém után próbálkozom én is. :D

    Ácsi nekem is Spal van de a gyujtás levételekor villan 2x a led.

    Ha nem boldogulsz megtúrom valahol a papírjait ill megkérdezem a cimbit aki vagy 8 éve beépítette nekem.

    Valami olyan emlékem hogy gyujtás rá és vagy a 2 egymás melletti vagy mindhárom gomb egyszerre csippanásig és utána gyujtás le

    Ha nem így van akkor írj és utánanézek.

    Ill találtam egy linket

    http://w3.externet.hu/~kviktor/as90.pdf

  15. Multiméterrel vagy próbalámpával leellenőrizném a helyedbe a kapcsolt és állandó pozitiv vezetéket és a testet is :D
    Ha fel fel villan akkor az szinte tuti hogy test hiba

    Gyakran előfordul hogy az antennakábelen keresztül a vázról kap testet és az el szokott oxidálódni.

    legegyszerűbb ha multiméterrel a rádió fémháza és a kocsi fémváza (pl ajtózsanér,gyujtáskapcs.háza)között mérsz ellenállást.

    elméletileg rövidzárat kell mérjél.

  16. Na látod, jó hogy írtál erről, ugyanis én ehhez nem nagyon értek, szóval tőlem bármilyen lehet benne! :) B) De majd megkérdezem a srácot, hátha tudja. :D

    Köszi amúgy a tippet és a tanácsot, majd akkor szétnézek a tuning topikban is.

    Igazából nagyon "tuningolni" nem akarom a dolgokat, csak arra gondoltam hogy a gyári izzókat lecserélném ledekre, de még ez sem biztos mert annyira túl jókat nem hallottam a ledekről sem... :D Szóval majd még meglátom, legfeljebb megpróbálom hátha bejön.. Mindenesetre jól lenne valami hosszútávú hatásos megoldást találni..

    Az én gépembe 3 színű SMD ledekből csináltam meg a háttérvilágítást. Valamelyik Philips TV ben használják valami virtuális képnagyobbításhoz.

    A lényeg hogy viszonylag erős és szórt fénye van.

    A belsőtér világításban 2 db van és arra bőven elég hogy sötétben ki be lehessen szállni meg megtaláljak benne mindent amit kell.

    Nekem bevált a LED.

  17. Én viszont havi 800-1000km körül megyek biztosan, pluszba jönnek még az egyéb kiruccanások, nyaralás stb... 1 éve van meg a járgány de 16000km-t sikerült is beletolni! :D Szóval én ezért gondolkodom a dolgon.. :D

    Amúgy hogy megy ez az etanolos dolog?? Az első 1000km után szűrőt kell cserélni s ennyi?? Vagy ha már etanolozok (persze megfelelő arányban) akkor sűrűbben kell szűrőt cserélni??

    Eltérőek a tapasztalatok. Én felesbe rakom amikor olyan helyen tankolok ahol van etanol.Mentem vele télen is meg nyáron is eddig nem volt gondom vele. Télen talán picit nehezebben indult nem első fordulatra hanem második harmadikra.

    Egy cimbora a központi injektoros astrával átalakítóval (csak a befecskendezés idejét nyújtja meg) 40-50000 km ment már gond nélkül. Másik ismerősnek valami tömítések mentek tönkre a Toyotáján, mert száraz az etanol.

    Szerelő ismerős nem ajánlotta. De ennek ellenére használom mert olcsó.

    Én 3-4000 km mentem vele eddig gond nélkül. Most van ez a rángatás kicsi fordulaton. Érdekes hogy a végsebességgel nincs gondom. Pedig oda is kell üzemanyag.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.