Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Filo

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    39
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by Filo

  1. Sziasztok,

    Olajcsere előtt álok 2005-ös 130000km-t futott Z14XEP gépemmel.

    Jelenleg Mol Dynamic Synt 5W-30-at(GM-LL-A025) használok. Jelentősebb olajfogyasztást eddig még nem tapasztaltam. (kb 0.8 L/12000km)

    Sokaktól hallom hogy ekkora futásnál érdemes lehet magasabb viszkozitásra váltani. PL 10W40.

    Mi a véleményetek, javaslatotok ezzel kapcsolatban?

    Én, maradnék a jelenleginél.

  2. Sziasztok,

    A múlt héten túráztunk egy nagyot Erdélyben.

    - A határig autópályával az átlag 7.8l

    - Országúti barangolás a Hargitán, kb 700 km 4 személy, klíma 5.6l

  3. Szia!

    Hasonló problémával küzdöttem én is. 2 hónapja vettem egy G Astra-t, és ez alatt az idő alatt 2 liter hűtőfolyadékot kellett utána öntenem. Gyanakodtam, hogy valami nincs rendben, majd végül a szervízeltetés mellett döntöttem. Átvizsgálták, átmosták, túlnyomással feltöltötték keresve a szivárgás jeleit, de végül nem találtak hibát. Ennek 4 napja, de azóta egy dl folyadékot sem kellett utána önteni, miközben előtte volt olyan, hogy naponta kellett neki a folyadék. A szervízben sem tudják, mi történt, de megjavult egyenlőre.

    Ennek ellenére én nagyon "belefogtam" a G Astraba. :( A 2 hónapja vett kocsi 4.ére van szervízben, legutóbb tegnap este szállt el az olajnyomásom - cserbenhagyva útközben -, pedig 4 napja volt szervizeltetve és olajcsere is akkor megvolt. Nagyon csalódott vagyok, mert elvileg egy tökéletes műszaki állapotú és remek, stram autót vettem, amivel a szalonban az eladó szerint 2 évig nem lesz gond, max. olajcsere.

    Kezdő vezetőként és első autótulajdonosként minden mozzanatára figyelek, hallgatom, vizsgálom, megpróbálom kiismerni a kocsit. Ott tartok, hogy félve ülök bele, hogy vajon eljutok-e a célállomásomra, vagy vissza. Tényleg ilyen rossz tapasztalatokkal bír más is, vagy csak nekem sikerült rendesen a sűrűjébe nyúlnom???? Vagy a szervízben végeznek hanyag munkát? Gyakorlatilag azon gondolkozom, hogy visszaadom a kocsit, és választok egy másikat, de lehet az már nem Opel lesz... :((

    Ma délután szerelő haverommal elkezdtük kutatni a vízfogyás okát. Sikerült megtalálni. A vízpumpa felső részén található műanyag csőcsonk volt elrepedve. Ott engedte el a folyadékot. Miközben leszereltük róla a gumicsövet a csonk menetes része bele is tört a vízpumpába. Ezt egy tőcsavarkiszedővel sikerült kiműteni. A törött műanyag csonkot egy helyi esztergályos gyártotta le rézből. szerintem örökös lesz.

  4. Sziasztok.

    Z14XEP-men az utóbbi időben gyakrabban kell utántöltenem a hűtőfolyadékot.

    kb. 700km-enként 1,5-2 deci KALT-ig.

    104000 km-nél járok. Eddig, a hét év alatt összesen kellett ráöntenem 1L-t.

    Ellenőriztem a csöveket és a csatlakozási pontokat, de nem találtam szivárgásra utaló nyomot.

    Hengerfejhibára utaló tünet sincs. Én a vízpumpára gyanakszom.

    Ilyen mértékű vízfogyás még normális lehet ennyi km-nél?

  5. Sziasztok!

    2005-ös Astra G 1.4 Twinport-om elérte 100 000-ik km-ét.

    Arra lennék kiváncsi van e valami amire oda kell figyelni a karbantartásnál vagy ajánlott e vmit cserélni a motoron ennyi km után. pl.vezérműlánc, vízpumpa , kell e olajviszkozitást váltani (Jelenleg Mol Dynamic synt 5w-30) stb

    A autó karbantartását többnyire magam csinálom.

    A válaszokat előre is köszönöm.

  6. Sziasztok!

    Az alábbi problémával találkozott-e már valaki (Astra G 2000. évjárat)?

    Hidegben (kb -2-3 fok alatt) első indításkor nincs szervo. 10-15 km megtétele után leállítva és újraindítva pedig van szervo.

    0 fok felett nem tapasztaltam. Mostanság szinte minden nap eggel eljátsza ezt. Néha beérek munkahelyre, akkor még van, de 8 órás állás után (munkaidő végén) hidegben már szintén nincs.

    Mi lehet a baj?

    köszi:

    VagoJ

    Lehet, hogy érdemes lenne lecserélni benne az olajat.

    Előfordulhat, hogy magas a nedvességtartalma és fagydugó keletkezik a rendszerben, mely a motor melegétől később kiolvad.

  7. Üdv mindenkinek.

    Nekem a problémám a következő a motor felől ha szemben állok vele sustorgo-koszoló hang hallatszik a bal oldala felől/astra g 1.2./

    A kérdésem az lenne,hogy találkozott e már valaki hasonlóval és mi adhatja ezt a hangot?

    A válaszokat előre is köszönöm.

    Én is találkoztam ezzel a jelenséggel. Igaz nekem Z14 XEP-m van(76000 km), de felépítésében a két motor szinte ugyanaz.

    Nálam a jelenség a hosszbordás ékszíj és feszítőgörgőjének cseréje után jelentkezett.

    Újra ellenőriztük az ékszíj által hajtott egységeket (generátor, vízpumpa, klíma), de nem találtunk csapágyhibát. Ezenkívül a szelepdekli levétele után ellenőriztük a vezérlánckerekeket és a vezérműtengely csészék csavarjait, de nem találtunk kopást, lazulást.

    A szerelőm javasolta, hogy várjunk vele egy kicsit, mivel előfordulhat, hogy az új szíj adja a zajt. Kell egy kis idő míg "Betörik".

    Vártam.

    Közben eljött az olajcsere ideje is (15000 km), cseréltem.

    Ezután Kb 200-250 km megtétele után a zaj megszünt. Azóta sem jelentkezett újra.

    A szerelő cimborám második lehetőségként a vezérműlánc feszítőt tartja lehetséges zajforrásnak, aminek jót tett a friss olaj. Vagy a szíj "Tört be" :D

    Ennyit tudok hozzáfűzni. Remélem segít valamit.

  8. Sziasztok!

    Az lenne az egyik kérdésem hogy gyertyacseréhez mit kell leszerelni a motornál hogy a gyertyákhoz hozzáférjek?

    A másik,hogy hol található az üzemanyagszűrő?

    Nekem még új a szerkezet.(G Astra 1.4 XEP).

    Hálás köszönet!

    A gyertyacseréhez először is le kell venned a takarófedelet(Eco-tech felíratú), Egyszerű, jobbra eltolod, majd leemeled.

    Ezután húzd le a gyútótrafósor csatlakozóját, majd vedd ki a két torx rögzítőcsavart. A rögzítőcsavarok helyére érdemes betekerni két M8-as csavart, ezekkel kihúzható a gyújtás.(Óvatosan feszegesd nehogy véletlenül elrepedjen, mert drága tétel !) Utána hozzáférsz a gyertyákhoz, 16-os gyertyakulcs kell hozzájuk.

    Az üzemanyagszűrőt alul a padlólemez bal hátsó részén találod a tank mellett.

  9. Sziasztok,

    Általában mennyi a hosszbordás szíj által hajtott részegységek csapágyainak átlagos élettartama?

    Ősszel cseréltem szíjat és feszítőgörgőt. Most azonban újra fütyülő hangra lettem figyelmes a szíj környékéről.

    A gépben 76500km van. (Z14 XEP)

  10. Sziasztok!

    Zoli vagyok.

    Egy Multi cégnél dolgozom, CNC megmunkálógépek és automata gyártósorok beállításával, fejlesztésével foglalkozom. 2005-óta van G Astrám, amivel nagyon meg vagyok elégedve. Már tizenévesen érdekeltek a gépek. Bármit szétszedtem, a legtöbbet össze is raktam, ezek egy része működött is. :D

    Az autójavítgatást apám 77-es nagypolákján gyakoroltam.(volt rajta mit :lol: ) Az Astrát is nagyrészt magam tartom karban. Amihez nem kell spéci szerszám vagy műszer megcsinálom. A Fórumban sok segítséget kaptam már egyes hibák megoldásához, amit ezúton is köszönök és én is próbálok segíteni,ha tudok.

  11. Sziasztok,

    Z14 XEP-mből furcsa, halk, monoton, súrlódáshoz hasonló zajt hallatszott alapjáraton.(Nem vezérműtengely csésze az rendben van.)

    Mielőtt a szerelőm megnézte volna olajat cseréltem a gépben. 13000km megtétele után váltottam GM 5W-30-ról MOL Dinamic Synt 5W-30-ra.

    Olajcsere után ez a zaj megszűnt.

    Lehet, hogy a friss olaj teljesen megszüntette a jelenséget?

    A szerelő szerint a vezérműlánc feszítő könyörgött friss olajért.

    Mi a véleményetek a választott olajról?(MOL Dinamic Synt 5W-30)

  12. Szia Filo. Az lenne a kérdésem, hogy melyik csavarokról van szó pontosan? Hol találáom ezeket, mert ha jól értem akkor csak egy nyomatékkulcs kell hozzá és az ember magának is meg oldhatja a problémát.

    Az ellenőrzéshez le kell venni a szelepdeklit. Előtte ki kell venni a gyujtótrafósort, le kel venni a karterszellőztető és elszívó csöveket(az injektor mellett) és a víthőmérők kábelcsatornáját(a szelepdekli bal oldaláról). A szelepdekli levétele(óvatosan,nehogy elszakadjon a tömítés) után tudod meghúzni a vezértengelyek rögzítőcsavarjait.(tengelyenként 5 pár)

  13. Nekem is furcsa hangot ad a motor. Az ékszíj felől hallom, magasabb fordulaton jobban hallani. Leginkább egy csapágyas ventillátor hangjához tudnám hasonlítani.

    Itt is ez lehet a baj? Ha igen, akkor otthon is meg tudom húzni esetleg a csavart? Vagy kell hozzá valami speciális szerszám?

    Csak azért kérdezem, mert kb 70 km-t kéne mennem a szerelőhöz, mert nem otthon vagyok az autóval.

    Köszi a segítséget.

    Le kell venni a szíjat és a tárcsákat egyenként megforgatva kiderül melyik a hibás.(generátor, vízpumpa, feszítőgörgő, vagy ha van akkor klíma)

    Kicsit macerás művelet, mert alá kell támasztani a motort(pl. krokiemelővel) és ki kell venni a motorfelfüggesztést a szíj levételéhez.

  14. Osztom az észrevételt! Nekem is ilyen hangok jöttek a törés előtt... Mihamarabb néz(es)d meg a vezérmű tengely lefogató csavarokat, ha nem akarsz 300e-t kiadni egy tengelytörés miatt...

    Hát jól beijesztettél :excl: , de köszönöm az infót. Az elmúlt egy órát a garázsban töltöttem a csavarok ellenőrzésével.Még a szomszédot is felvertem egy nyomatékkulcsért.

    Sok csavarnál több mint negyed fordulatot lehetett húzni 8Nm-ig. Összerakás után kb fél órát járattam a motort. Az ominózus hang megszünt. Mégegyszer köszönöm az útbaigazítást.

    Még egy kérdés. A szelepdekli tömítést ilyenkor érdemes cserélni vagy elmegy még egy kört? Járatás közben nem tapasztaltam szivárgást.

  15. Sziasztok,

    Furcsa zajra lettem figyelmes az utóbbi időben ami motortérből hallatszik.

    Ha a motor üzemmeleg, alapjáraton monoton zajt hallani. Olyan mintha súrlódás vagy szívászaj lenne.

    Kb 4 főtengelyfordulatonként ismétlődik. A motoron(Z14XEP, 73500km) mostanában a hosszbordásszíj és a feszítőgörgője lett cserélve.

    Összefügghet az alkatrészcserével?

    A motor teljesítményével, fogyasztásával nincs gond.

    Tapasztaltatok már hasonlót?

  16. Sziasztok,

    Öt éves gépem jobb hátsó ívén apró felhólyagzások láthatók a festésen. <_<

    Szerintetek ez ebben a korban elfogadható? Az autó nem volt sérült, első tulaja vagyok.

    Érdemes már ebben a stádiumban javíttatni? Kb. mennyibe kerülhet a szakszerű javítás?

    A rozsdagarancia szerintem kizárva, mert 2 éve voltam utoljára márkaszervízben.

  17. Sikerült megnéznem. A táp le van véve a motorról mert állandóad forog. Néha egy kicsit megmozdítja a záró fedelet de ez minimális mozgás. Lehet hogy akkor valami el van törve vagy ki van kopva? Hogyan tudom ezt a hibát orvosolni?

    Érdemes bontóban érdeklődnöd és beszerezni egy komplett ventilátor-keringetésváltó egységet.

  18. Sziasztok! nem működik a belső levegő keringetőm. Csak a kapcsoló működik mert világít. Valakinek valami hibaelhárítási javaslata? Hol találom ezt az egészet?

    Ahhoz, hogy hozzáférj a belső-külső keringető egységhez ki kell venned a kesztyűtartót(6db torx csavar), mögötte találod. A mozgató motor egy műanyag karral csatlakozik a csappantyúhoz.(ez váltja a kölső vagy belső keringetést,a ventilátorházra van szerelve)

    A hiba oka lehet, hogy szétugrott vagy eltört a mozgatókar.Ha viszont ez rendben van, akkor a motor lehet a ludas.

    A gyujtás ráadása után a belső keringetés kapcsolóját ki-be kapcsolva hallható a mozgatómotor működése. (Kivéve, ha a légáramlás választó a szélvédőre van állítva, ekkor gyárilag nem engedi bekapcsolni a belső keringetést.)

  19. Sziasztok! Egy 2001-es Astra G-m van. Jobbra kanyarodásnál teljesen kitekert kormánynál valaminek olyan hangja van, mint a vasúti fékcsikorgás. A Fék vadi új semmi nem ér semmihez. Néha álló helyzetben is lehet hallani kitekert kormánynál, ha le-fel mozgatom a kocsi orrát. Valakinek van ötlete? Előre is köszönöm!

    Ha jobbra kanyarodáskor hallod, akkor nagy valószinűséggel a bal futóműnél kell keresni a hibát. Ha áló helyzetben is csinálja, akkor valamelyik szilent vagy toronycsapágy lehet a hiba.

  20. Sziasztok!

    A karosszériapolás rovatba írok, bár korrózióról van szó. A G Astra első gazdája vagyok, törésmentes és túlzottan is ápolom, vigyázok rá és garázsban is tartom. Sajnos a hatodik évében elérte a tradícionális opel betegség, elkezdődött a hátsó kerékjárat elülső részén a festék felpuffadása....

    Milyen megoldást ajánlatok? A 89-es Samarám 8 évesen, F Astrám 7 évesen kezdte el ezt a dolgot, ott kittel védekeztem. ^_^ Kezdjem itt is ezzel? :D

    Köszi a segítséget!

    Üdv!

    Laci

    ui.: ja és a 12 garancia mire vonatkozik?

    Üdv!

    A napokban én is észrevettem egy apró rozsdafoltot a jobb hátsó íven a küszöb végénél.

    Alaposabban vizsgálódni kezdtem.

    A küszöb és a hátsó kerékdob találkozásánál van egy háromszög alakú műanyag elem.

    Gondoltam leveszem. A műanyag elem levétele után ért a hideg zuhany. Ez alól a kis takaróelem alól egy marék, a küszöbvédő burkolat hátsó része alól további két marék sarat szedtem ki. A sár kimosatása után nem talátam a burkolatok alatt rozsdát. A hátsó íven lévő rozsdafolt egy kavicsfelverődésből keletkezhetett.

    Én ezentúl évente el fogom végezni a burkolatok alatti részek kitakarítását, szerintem nagymértékben csökkenthető a korrózió kialakulásának esélye.

    Üdv

    Filo

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.