Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

hajdugabords

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    265
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    1

Hozzászólások posted by hajdugabords

  1. Valami el van kötve, tökmindegy hogy mi. Az Iso csatlakozónál ki kell mérni, hogy mire van kötve. Az egyik vezetéknek állandó 12V-on kell lennie, a másiknak pedig csak gyújtáson 12V.

    Kimértem, és aszerint is kötöttem be. Bár most már egyre inkább kontakthiba gyanús, mert egyszer egy pillanatra akkor is kikapcsolt, amikor állt a kocsi.

    • Like 1
  2. Valami el lett rontva a bekötésnél. Rossz a test, kábeleknél kontaktus hiba. Esetleg a gyujtas +12V át kell rakni a pl a szivargyújto +12V ra.

    Ez okés lenne ha mondjuk nem szabályszerű lenne a hiba. Ahogy elindulok a kocsival, rögtön kikapcsol, ha megállok mondjuk egy pirosnál, akkor meg be.

  3. Sziasztok. Egy kis segítségre lenne szükségem. Remélem tud valaki segíteni. Adott egy B corsa (jelen esetben szerintem lényegtelen). A rádió eddig direktbe volt kötve, azaz működött úgy is, hogy nem volt a gyújtás ráadva. Ezzel csak annyi baj volt, hogy folyton leszívta az aksit. Nemrég megcsináltam a bekötését rendesen, most már csak akkor megy, ha rajta van a gyújtás. Na itt kezdődik a baj. Járó motornál működik szépen a rádió, viszont, ha elindulok a kocsival kikapcsol. Ha megállok, újra visszakapcsol. Magyarul ha mozog a kocsi, nem megy a rádió. Valami ötlet? Előre is köszi a segítséget.

  4. Az ajtókapcsolók negatívot szakítanak meg, esélytelennek tartom, hogy oda pozitív lenne bekötve, mert kapásból eldurranna a biztosítéka az egységnek.

    Amikor kikötötted persze, hogy állandóan lezárt, mert az ajtókapcsolók (nyomógombok) nem záró elven, hanem nyitó elven működnek, tehát megszakítják az áramkört, mivel te kikötötted mindig zárva volt, emiatt állandóan azt hitte nem nyitottál ajtót.

    Sajnos egyszerűen kikötni nem lehet, annyira pedig nem ismerem a felépítését, hogy hol lehetne kiütni, ahhoz már kapcsolási rajz kellene.

    Hát akkor azt hiszem, marad ahogy van. Elég idegesítő. Bár elég vicces tud lenni, amikor vizsga közben ráriaszt az éppen ügyködő emberkére. Olyankor jókat röhögök. Hirtelen azt sem tudják, mit csináljanak.

  5. Attól függ milyen típus, nem mindegyik jumperelhető, van ahol nem lehet kiütni, típus alapján keresni kell hozzá kezelésit ha abban nem írja nem lehet megoldani könnyen.

    Nekem is benne van a Thunder-es riasztómban ez a funkció de ez arra szolgál, ha kinyitod az autót de mégsem szállsz be mert elfelejtettél valamit, akkor 30mperc után visszazárja, hogyha elfelejtenéd bezárni.

    De csak addig érvényes amíg nem nyitod ki valamelyik ajtót, vagy a csomagtartót. Utána már nem aktiválódik.

    Én úgy szoktam, ha tudom, hogy valakivel beszélek még, kinyitom az egyik ajtót és vissza is csukom és kész, már nem zár be.

    Nagy nehezen találtam hozzá bekötési útmutatót.4 jumper van rajta, sajnos egyikkel sem lehet kiiktatni ezt a funkciót. Bekötésnél viszont azt vettem észre, hogy az ajtó kapcsolóhoz csak a + van bekötve a szürkére, a papírján viszont azt mutatja, hogy a kapcsoló --ára is van egy kábel, gondolom ez még nem oldja meg a gondomat. Hétvégén próbálkoztam azzal, hogy lekötöm az ajtókapcsolós kábelt, hátha, akkor nem csinálja, de ugyanúgy zár, csak pl nyitott állapotban is. Van egy olyan gyanúm, hogy ennél a riasztónál nem lehet ezt a funkciót kiiktatni. Azért ha még van ötlet, azt szívesen fogadom.

    Üdv.

  6. Valaki tudna segíteni? HD autóriasztó van a kocsiban, és szeretném kiiktatni azt a funkciót, hogy, ha nincs rajta a gyújtás, és csukva vannak az ajtók, akkor 30 másodperc után bezárjon. Ezt jumper-eléssel, vagy valamelyik kábel kikötésével lehetne megoldani? Előre is köszi a segítséget.

  7. Valaki meg tudná mondani, mi a helyes bekötése a hátsó lámpáknak? Arra gondolok, hogy, melyik színű kábel, melyik lámpához kellene menjen. Úgy tűnik, hogy az index problémám a rossz bekötésből adódik. Amikor jobbra indexelek azzal nincs gond, de ha mondjuk közben lenyomom a fékpedált, akkor az index nem működik tovább, a műszerfalon pedig csak simán világít a visszajelzője. Hasonlót produkál hátramenetbe is. Valami ötlet esetleg?

  8. Ha már mindenáron a hivatalos utat akarod bejárni, akkor egy új motorral mennyivel lesz könnyebb dolgod, mintha a régit papíroznád le? Szerintem semennyivel. Megveszed a mocit pénz, berakatod pénz, kicserélteted rajta a kopó alkatrészeket, lepapíroztatod, ez mind mind rengeteg pénz. És még ott a kockázat is, hogy egy ránézésre jó, de valójában hulladék széthajtott motort fogsz ki. A lelapírozásnál pedig ugyanúgy meg fogják kérdezni, hogy honnan van, ki szerelte be, és lehet, hogy a motorkód egyezni fog, de a motorszám biztos, hogy nem. Ha meg le van törölve vagy le van korrodálódva az új motorról a motorszám és a kód, akkor meg ugyanott vagy, mintha a jelenlegi motorodon nem látszódnának a feliratok...

    Hasonló segítséget már kaptam, gyere el egyszer Szlovákiába, és próbáld lepapírozni a motorcserét. Elárulom, ne keress utána, 800 euro a vége. A beszerelést ingyen megoldom egy ismerősnél, csak motor kell. A vizsgákon legalábbis nálunk csak a motorkódot nézik, hogy egyezik e a papírokkal. Úgyhogy előre is köszi a hasonló tanácsokat, egy motorral most többre mennék.

  9. Egy óriási segítségre lenne szükségem. Tudna valaki motorcserében segíteni? Nincs semmi extra, ugyanolyan motort kellene betenni mint ami benne van. x14sz-ről lene szó. Sajnos máshogy nem tudom megoldani a forgalmis problémát. Nagyon megköszönném, ha valaki segítene. Természetesen anyagilag sem lennék hálátlan.

  10. Akkor egyetlen járható út van, ha nem olvasható a motorszám és a motorkód se.

    Egyébként ezt nem nézted meg, amikor vetted az autót? Alap, hogy az alvázszám és a motorszám egyezik-e a forgalmival. Ha az alvázszám nem egyezik, akkor viszont látásra, és mész tovább. Ha a motorszám nem egyezik, az meg jó alku pozíció. És legalább tudod, hogy indulsz neki a műszaki vizsgának, vagy eredetvizsgának.

    2009-ben vettem a verdát, és sajnos voltam olyan marha, hogy ezt nem néztem meg, csak az alvázszámot. Vételkor elvittem egy ismerős szerelőhöz, ő átnézte és ennyi. Nálam ez már a 3. vizsgája volt és eddig nem volt vele semmi gond. Nem tudom most mi a francért nézték meg. Na mindegy. Kezdhetem intézni a papírokat. Kezdésnek az opeltől kell egy igazolás, hogy milyen motorral gyártották a gépet, aztán azt el kell vinni egy hivatalba, utána ők valakivel megnézetik mi is van benne valójában, és ezután írják át a forgalmit. Még annyi mázlim van, hogy kaptam 30 napot, hogy elintézzem, addig meghosszabbították a műszakit. Csak annyi a bajom, hogy nagyrészt Budapesten vagyok, haza ritkán járok.

  11. Ha csinálsz képet a dugókról,akkor megmondom,hogy SE vagy SZ dugó van benne. :D

    Amúgy az SE-é kád alakú,az SZ-é meg teljesen kör alakú mélyedéssel rendelkezik.

    Egyszerűbb ha nem olvasható a motorszám,szerintem.

    Abban most már 100%-ig biztos vagyok, hogy a motor "felső" része x14sz, az alsó van kicserélve c14se-re. Valamiért az előző tulaj így oldotta meg. Csak engem meg megszivatott rendesen.

  12. Mondjuk itt az a szívás, hogy nemcsak a teljesítmény többlet miatt kell fizetned, hanem még a rosszabb környezetvédelmi besorolás miatt is. Bár aztán szlovákiában lehet, hogy más a helyzet.

    Szlovákiában a nagyobb teljesítmény nem jelent különösebb költséget, max akkor, amikor kötöd a biztosítást. A környezetvédelmi vizsga pedig csak annyi, hogy átment vagy nem, nincsenek kategóriák. Most csak azért szívom a fogam, mert így elég macerás lesz átíratni a forgalmiban a motorkódot.

  13. Akadt pénteken egy kis problémám műszaki vizsgán. Annyi csak, hogy én Szlovákiában vizsgáztatom a kocsit, és akadt némi probléma. A műszaki állapota teljesen rendben volt, de viszont egy olyan dolog derült ki, ami eddig a számomra s rejtett volt. A forgalmiban X14SZ motor van beírva, viszont a motorba beütve C14SE van. Már egy ideje foglalkozom a kocsimmal, és láttam jó néhány típusú motort corsákban, és a legjobb tudomásom szerint az enyémben tényleg X14SZ van, ahogy azt a forgalmi írja, legalábbis kinézetre az. Az előző tulaj lecserélhette a motor alsó részét, amibe be van ütve a motorkód, a felsőt (hengerfej,...stb) meg visszaépítette az eredetit? Kicsit bizonytalan vagyok a dologban ezek után. Valaki tenne fel képet mindkét motortípusról? Illetve szerintetek lehetséges a két motorrész összeépítése?

    Előre is köszi a segítséget.

  14. Nos törekedj arra hogy minél egyenesebb talajon bakold fel az autót! Előszőr ékeld ki az első kerekeket! Utána ugye meglazítod a kerék anya csavarokat, majd utána emelsz! (ne húzd be a kéziféket mert akkor nem fog lejönni a kerékdob) majd ha levetted a kereket akkor nem nekiesni nagy csavarhúzóval, lefeszegetni a dobot, hanem egy kalapáccsal az oldalát finoman kocogtatni.

    Ha szerencséd van akkor még nem "koptak" annyira össze a dob és a pofa, és könnyen le fog jönni, akkor nagy valószínűséggel még jó lesz a vastagság! Ha nehezen jön le akkor vagy ezt fogod látni, na ez azt jelenti csere! - Vagy még jó de már igazításra érett! A Dobon keletkezett "váll" a fékpofa miatt, (ami miatt nehezen jött le) azt érdemes le esztergáltatni, és ha még belefér a méretbe akkor érdemes mindjárt felcentíroztatni, ha má ott van az esztergályosnál!

    Persze ha úgy érezted hogy "hullámzik" a pedál azaz a kézifék...és már vékonynak találod a méretek szerint a fékpofát, mert a centírhoz dukál az Új pofa!

    De kinek a pap kinek a papné, mert ez változó, van ki csak vállat esztergáltat van ki centíroz régi pofa marad kicsit csisz papír azt annyi, van ki se centír se váll eszterga, hanem szimplán fog egy flex et azt leszedi a vállatt, ügyes mérnöki precizitással:)

    Amit még át lehet nézni az a forgó pontok nem e rosdásak, az autómata feszítőnek a menete könnyne jár e, és a bowden nem e rosdás, szorul, esetleg szálszakadásos!

    Van ezekhez felújító szett azthiszem amibe néhány rugó, meg egy csapszeg tartozik bele... ha nagyon oda van ezt is lehet cserélni..

    Ránézhetsz a munkahengerre nem e szivárog valahol az olaj belőle...

    Éredemes még leszedni a fékpofát és a felfekvési pontokat megcsiszolni hogy könynnebben járjon, én speciel szoktam adni minden egyes forgó pontnak egy csepp olajat(nem sokat mert nehogy rámenjen a pofára) meg visszarakás elött(ha marad minden és nem cserélsz semmit) meg szoktam csiszolni durva csisz papírral a pofákat (P40-P60 as csisz pap.)

    Röviden ennyi :D

    Köszi a segítséget. Hétvégén nekiesek. Az esztergálást én csinálom majd.

  15. Egy kis segítséget kérnék. A hétvégén le szeretném szedni a hátsó fékdobokat, tisztítás, illetve felmérés miatt. 17 éves a verda és szerintem még senki sem cserélte az alkatrészeit. Mire kell odafigyelni leszerelésnél? Esetleg ha valakinek vannak képei a szerelésről azt megköszönném.

  16. Sziasztok! Egy optikai tuning kérdésem lenne hozzátok. Szeretnék a B Corsámba a km órahoz króm karikát de rs shop és hasonló oldalakon durva árakat találtam. Nem tud vki vmi olcsóbb megoldást(sufni) vagy esztergáltassak ? :) Köszi ha válaszoltok :)

    Ha mondasz pontos méreteket, én leesztergálom rozsdamentes acélból, felpolírozva ócsóé :D

  17. Találkozatam ilyennel én is igaz nem opel volt, de a lényegen nem változtat!

    Ott az volt a probléma hogy elég rövid volt a gyárilag hozzá adott mazzag ami ment a központi motorhoz, és az ajtó nyitás csukására egy szál elszakadt! Pont a pozitiv ami működteti a vezér mocit!

    Hogy ezt kizárjuk próbáld meg azt hogy oldalkárpit leszed, vezérlő moci nak egy direkt áramot adni és ha megy akkor valami ilyesmi ha nem akkor...

    Lehet még vezérlő elektronika(kicsi, nekem fekete doboz) ami kinyiffanhatott!

    Vagy maga a vezérlő motor.

    Hát nem tudom, de ez azt eredményezi, hogy az ajtógombot is hiába nyomkodom? Olyan mintha el lenne akadva. Mikor lenyomom, érződik, hogy görbül alatta a fém pálca.

  18. Sziasztok.

    Ma történt egy érdekes dolog a kocsival. Hússzú állás után nem indult, úgyhogy bikázás lett a vége, mondjuk erre számítottam, ugyanis az utólag beszerelt riasztó már nem nyitotta a kocsit, úgyhogy kulccsal kellett nyitni. Ez még működött is, be is indult a gép, mentem vele pár kört, had töltsön. Mikor viszont leraktam a kocsit, ráriasztottam, nem húzta be a központit, még ez sem lenne akkora baj, mondom bezárom kulccsal. Na ekkor jött a gebasz, hiába forgatom a kulcsot, nem történik semmi. Gondoltam lenyomom a gombot, majd az segít, de az sem, sőt, meg sem moccan. Csak annyit érezni, hogy halik alatta az a fém pálca, ami belemegy a központimotorba. Ilyenkor mi van? Mi lehet a baja? Próbálkoztam vcele egy darabig, de semmi változás. esetleg ötlet?

  19. Van némi problémám az utólagosan beszerelt riasztóval. Hidegen simán nyit, riaszt, de amikor átmelegszik az autó, akkor a központi zárat már nem húzza be, csak riaszt. Mi lehet az oka? Valahol beázhatott valami? Nekem az tűnne logikusnak, hogy hidegen ne működjön rendesen. Valami ötlet?

  20. Inkább valami erősebb mocit nézzen, 1.4 SI-t például vagy 1.4 16V egyébként az 1.2 16V is jó csak a légtömegmérővel szoktak bajok lenni de már nem drága... Ajánlatos 1.2 16V-t venni és 97 utáni példányt a rohadás elkerülése végett és a kék matrica miatt szmogriadó esetén.

    Nekem 97-es x14sz-m van, eddig semmi probléma nem jött elő rajta, mármint légtömegmérő, meg ilyesmi. A matrica zöld. Egyedül amivel balyom van, hogy kezd lepattogni a lakkréteg a csomagtérajtón. Ja és autópályán elég gyakran járok, és a 150-160-as tempó simán megy.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.