Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

sasa58

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    431
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    1

Hozzászólások posted by sasa58

  1. 20 órája, rotel írta:

    Lehetséges,hogy az olajhűtő tömítései adták meg magukat.XER motorok esetén gyakran előfordul (én sem úsztam meg :( ).Mondjuk nálam elsősorban az lett gyanús,hogy a kiegyenlítő tartályban megjelent az olaj.Először megijedtem,hogy hengerfejes lett a motor,de szerencsére csak a tömítések szálltak el.

    Az sem kis mutatvány. Mennyiből sikerült megcsináltatni?

  2. 1 óra, imy írta:

    Ma voltam szervizben, az egyik tárcsában 0.2mm a másikban 0.3mm deformáció volt. Kipróbáltam, és most már nem ráz.

    Most, hogy tudod, a deformáció mértékét már nem ráz? :)

    Vagy esetleg csináltak is vele valamit?

  3. 2 órája, csicsó írta:

    Téligumi vásárlása elött állok.Több márka is szóba jött 195/65 R15 méretben.

    "Erősorrendben"a következőek:

    -Hankook Winter I'cept RS2

    -Nokian WR D4

    -Goodyear Ultragrip9

    Az első 2 is megfelelne,sőt a Hankook nagyon jó áron is lenne,de a tesztek szerint zajos csakúgy,mint a Nokian ami autópályán jön ki leginkább.

    Ha van tapasztalatotok ezekkel a márkákkal írjátok meg légyszi!

    köszi

     

    Nekem a Hankookkal van: valóban nagyon zajos, egyébként jó.

  4. 10 órája, quad405 írta:

    Jó látni valami konkrétumot is. Honnan vannak az adatok?

    Érdemes ragaszkodni gyári alkatrészekhez? Prémium utángyártott alkatrészekkel mi a helyzet? Végülis a GM-nek is beszállít valaki. Csak vajon ki?

    Szervizben nézték ki egy táblázatból.

    Szerintem bármelyik ismert márka megfelel (ATE, Textar, Zimmermann stb.). Nekem az előző betétem textar volt (még az eredeti tárcsával), semmi gondom nem volt vele

  5. On ‎2017‎.‎09‎.‎22‎. at 20:11, quad405 írta:

    Na voltam szervizben. Állítólag a kopásjelző adja ezt a hangot. Gondolom éppen a határon van ezért nem visít még, csak finoman jelezget, berezonál.

    Nem nagyon akartam elhinni, de másik szerelő is mondta, hogy valószínűleg igaz. Ha kopásjelző, akkor hátramenetben és/vagy kifordított kormánynál nagyobb eséllyel nyikoroghat. És tényleg nyikorog egy ideje olyankor. Ez nem is lenne gond, csak állítólag H Astránál már nem igazán lehet csak fékbetétet cserélni. Tárcsákkal együtt akarják cserélni 80 rugóért. Valami olyasmit szűrtem le a hallottakból, hogy annyira kemény a betét, hogy mire elkopik már annyira elvékonyodik a tárcsa, hogy nem érdemes csak betétet cserélni, mert egy idő után nyikorogni fog és mivel vékony, nagyobb eséllyel deformálódhat el ha felforrósodik. És akkor megint ott vagyunk, hogy teljes tárcsa-betét szettet kell cserélni. Azért szerintem én meg fogok mégis próbálkozni egy puhább utángyártottal. A másik szerelő magyarázta, hogy azért nem eszik olyan forrón a kásást. Meg van adva gyárilag, hogy milyen vastagságig használható még a tárcsa. Hétfőn megmérjük. 

    Gyárilag 25 mm vastag a tárcsa, a minimum 22 mm, tehát 1,5 - 1,5 mm-es vállai lehetnek. Két éve cseréltettem, nekem pont alsó határon volt, még egy kicsit elmehetett volna, de a betétek már kopottak voltak (igaz hangot még nem adott), így egy füst alatt cseréltettem őket. Gyári tárcsa + betét + munkadíj = 53 e. Ft. Azt kell kiszámolnod, hogy megéri-e Neked, pár hónap, fél - egy év múlva ismét szerelőhöz vinni csak tárcsacserére, vagy esetleg kibírja a köv. betétcseréig.

  6. 27 perce, quad405 írta:

    Ezek szerint rosszul hallottam. Nem csörömpöl ha nem csikorog, csak mivel  ritmikusan csinálja, emiatt gondoltam, hogy csörömpöl. Azt hiszem írtam, hogy egy magas hang de tompa és halk, nem annyira cicergős mint a dieseleknél. A halloattak tudatában végülis lehet guminyiszorgás.

    Csak intenzív gyorsításkor csinálja. Valószínűleg egy 140.000-ret futott görgő már nem annyira fickós. Nekem sem tűnik normálisnak. Hamarosan cserélem, nem várok vele 150.000-ig.

    Nem tudsz feltenni egy videót a hangról?

  7. On ‎2017‎.‎09‎.‎22‎. at 19:40, quad405 írta:

    Üresben sem és egyesben sem, csak terhelés alatt 2-ban. Közben voltam szervizben. Egy kisebb összegért megmondták a tuti. így 6 év/140.000 környékén már nem tapad annyira a vezérműszíj és meg-megcsúszik a feszítőgörgőn. Állítólag nem gáz. Meg lehet vele várni a 150.000-es cserét. Hát nem tudom. Nehogy ezen múljon a motor épsége. Bár a szerelő nagyon magabiztosan állította, hogy ez nem gond. Viszont az okoskerekek cseréje egy vagyon lesz majd. A jó hír viszont, hogy ha együtt tud élni az ember a zakatolással és később a hibakóddal, akkor kárt nem tudnak okozni. Bármeddig el lehet velük járni. Max a benzinkútnál csodálkoznak majd, hogy miért benyát tankolsz a  dízelbe :hehe:

    Hát ez érdekes, és akkor mi csörömpöl? A feszítőgörgő, vagy mégis az okoskerék, mert szerintem inkább az tud "csörömpölni".

  8. 1 óra, quad405 írta:

    Sziasztok! A16XER motorról lenne kérdésem, de gondolom az 1.8-as és a Z-s motoroknál is előfordulhat ez a szimptóma. Találkozott már valaki olyan problémával, hogy kisebb fordulatról történő intenzívebb gyorsításkor (pl. 1700-tól kettesben), fémes csörömpölő hangot ad a motor? Kicsit olyan dízeles csörömpölős. És most nem a hidegindításkor jelentkező pár mp-es traktorhangra gondolok. Picit azt a hangot is eszembe juttatja mikor a régi karburátoros motorokba kisebb oktnánszámú benzin került és "csilingelt" gyorsításkor. Azt hiszem az öngyulladás miatt. Hibakódom egyelőre nincs. A motor ereje sem gyengült. Jöhet ez a  hang a kopott okoskerekekből vagy a traktorozáson kívül annak más jele nincs?

    Nekem inkább egy furcsa (középerős) rezonancia (csörömpölésnek nem mondanám) jelentkezik intenziv gyorsításnál 2300 - 2400 fordulat felett. Érdekes, hogy régebben ez kizárólag 2800 - 2900 között volt, és ha itt tartottam a fordulatszámot, akkor végig rezonált. Próbálkoztam eleinte kideríteni, hogy mitől lehet, de nem sikerült. Volt szerelő, aki szerint motortartó bak, egy fórumtárs szerint meg valami súlyt kell helyezni a féltengelyre stb. Én egyébként a vezérlésmódosítóra gyanakszom.

  9. 21 perce, quad405 írta:

    Sziasztok! Van valakinek tapasztalata, hogy a fékbetéteken lévő kopásjelzőknek milyen hangja van? És azt mikor adja ki, fékezéskor vagy pont ellenkezőleg, ha épp nem fékez az ember. Valamint ez milyen sebességen jelentkezik, csak lassúnál vagy bármilyenen? Előre is köszi.

    Egyértelműen fékezésnél jelentkezik először, hiszen a betéten van a kopásjelző, így fékezéskor együtt közelítenek, majd érnek a tárcsához. Ha már fékezés nélkül is hangot ad, akkor nagyon kopott a betét.

  10. 6 órája, p.csabi1 írta:

     

    Köszönöm a segítséget!

    Hibakódom nincs, legalábbis amikor legutóbb néztem még nem volt,de az autó reggel első indításnál kattog utána viszont nem.

    Ilyen kor vajon mi a helyzet?

     

    Nekem 2,5 éve traktorozik, akkor vettem 62 e. Km-el (óra szerint). Első ijedségemben kicseréltem mindket mágnesszelepet - semmit sem javult. Több szerelő is azt mondja, amig nincs hibakod, addig ne foglalkozzak vele. Előbb - utóbb persze kerékcsere lesz a vége, azt tudom.

    Én azt vettem észre, hogy nyáron jobban csinalja, főleg 26-27 foknal melegebb időben, 10 fok alatt meg szinte alig.

  11. 5 órája, p.csabi1 írta:

    Sziasztok!

    Egy kis segítségre lenne szükségem.Azt szeretném megkérdezni, hogy a vezérlést állító mágneszelepeknél lévő csatot hogy lehet levenni?

    A másik kérdésem pedig az, hogy azt hogy lehet megállapítani hogy a kettő közül melyik nem működik rendesen?

     

    Azt a kis sárga pöcköt lenyomod, miközben húzod kifelé.

    Pl. a hibakódból, ha van. (0011462 - kipufogó oldali, 001463 szívóoldali)

  12. 2 perce, quad405 írta:

    Változik a világ... Régen a nyugdíjas orvos vagy ügyvéd volt a menő. :) Reméljük a sógoroknak jobb alkatrészekből rakták össze a verdát és téged elkerülnek a típushibák. 10év vagy 150.000 Km-nél ne felejtsd majd el a vezérléscserét! 

    Vagy a svájci katolikus pap, aki hétvégén misézni járt a kocsival a szomszéd faluba.

  13. 2 órája, Pityeeesz írta:

    Ez a gyertya van benne amit leírtál. 60.000 km a gyertya csere ciklusa, ebben még bőven benne van. Mitől lenne rossz a gyertya? Abban igazad van, hogy a legolcsóbb megoldástól kell elindulni. Hibakódom nincs. Mi az a pedál teszt? Én menet közben tapasztalom ezt a megtorpanást, főleg 2000-res fordulat alatt. Nyilván lehet ezzel együtt élni de a normális működés tuti nem ilyen, ezért próbálok tenni valamit. Egyébként kecskeméti vagyok, ha valaki itt lenne a közelembe annak tudnék örülni.

    pedálteszt:

     

     

  14. 3 órája, Pityeeesz írta:

    Nem, traktor hangra nem lett még figyelmes. Számomra a legnagyobb kérdés az a megtorpanás, mikor haladni kellene és meleg motornál is ugyanúgy érezhető.

    1.6-os motornak azért kellene húznia.

    Milyen gyertya van benne? Ha nem a belevaló Bosch FQR8LEU2,  akkor első körben cserélném. De akkor is megpróbálkoznék vele, ha ez van benne, ez a legolcsóbb megoldás. Hibakódod nincsen? Pedálteszttel nézted?

  15. 19 órája, kezdőkabriós írta:

    Végig azt hittem, hogy csaba66 az mantec újra-regisztrálva, a stíluselemző szoftver is talált 84% egyezést, lehet, hogy mindketten tévedtünk?

    :-)

    Én egy pillanatig sem gondoltam, Mantec rövid tőmondatokban kommunikál, egy -két szót idézve az eredeti hozzászólásból. Csaba hosszú, jól megfogalmazott gondolatokat ír le, igaz néha be-beszól egyeseknek, és minden területen jártas, míg Mantec jószerivel csak olajos témákban.

  16. 11 órája, Pityeeesz írta:

    Sziasztok!

    Olvasgattam ebben a topicban, hátha találok olyan hozzászólást ami hasonló lehet az enyémhez.

    Arra lettem figyelmes én is, hogy gyorsításnál nem húz eléggé illetve meg-meg torpan érezhetően. Sokszor dög lustának érzem. Az én verdám is Z16XER és 10 éves és 154.000 km. 120.000 km-nél cseréltem gyertyákat. Nálam is trafósor gyanús lehet? Hogyan lehetne ezt ellenőrizni, hogy ne zsákbamacska legyen?

    Találtam is néhány felhasználónál megoldásokat:

    GTCAR: A 10 éves Z16XER motorkódú autóm hirtelen elkezdett nem húzni, kicsit zakatolni (úgy mint amikor az egyik henger nem megy).

    joma: Nekem is ez volt, trafósor csere, 24 pénz jobb helyeken.

    pjotr: Gyertyacsere után visszatért bele az erő? Ha nem, akkor esélyes a gyújtótrafó sor...

    Kíváncsian várom a véleményeteket, megerősítéseteket.

     

    Hidegindításkor nem jelentkezett még a pár másodperces jellegzetes "traktorhang"?

  17. On ‎2017‎.‎08‎.‎12‎. at 20:42, forumadmin írta:

    Ez nem ilyen oldal. Ez egy ilyen kávéház. Mi egy Egyesület vagyunk aki tényleg tagokat "gyűjtünk", de nem így ahogy írtad. Aki szeretne csatlakozik. Sokszor leírtam(tuk) már a napi 5 hozzászólás nem kevés és ez már így marad. A PÜ hibát kivizsgálom lásd 1 feljebb a válaszom.  Köszönöm, hogy itt vagytok és használjátok a fórumot és segítetek más Opeleseknek. 
    A facebook mellett örülök, hogy még nem került  a bezárás sorsára. 

    Balesetmentes közlekedést és jó fórumozást kívánok. 

    Rendben, Ti vagytok a fórumgazdák, Ti írjátok a szabályzatot, én csak leírtam a véleményem. Engem nagyon nem érint, eddig 1-2 alkalommal futottam bele a korlátozásba, ha jól emlékszem. Egyébként én is örülök, hogy - más Opeles fórummal ellentétben - ez még nem került bezárásra, és még van némi élet.

    • Köszi! 1
  18. 1 óra, csaba66 írta:

    Persze, miattam lehet ketheti egy hozzaszolas is, ha az illetekesnek ettol jobb lesz, nem errol van szo...

    Az egeszet azert irtam, mert eszrevettem, hogy ujabban a privatok is beleszamitanak a napi otbe. Ez tortenhetett veletlenul is, mert lathato modon piszkalva volt a rendszer, de lehet akar szandekos is. Ha az elobbi, akkor vissza lehetne allitani a korabbi allapotot, ha az utobbi, akkor csak egyszeruen nem ertem, de ez termeszetesen az en egyeni szocialis problemam.

    Mindekozben termeszetesen vegtelenul oruluk, hogy itt napi otszor ingyen megszolalhatok, hiszen manapsag nagyon ritka az ilyen lehetoseg ezen a szuk, agyonzsufolt world wide weben :)

    Ezt az egész korlátozósdit én sem nagyon értem, miközben a legtöbb weboldal és fórum vadássza a kattintásokat és a tagokat. A szociális problémáddal nem vagy egyedül.

  19. 44 perce, kezdőkabriós írta:

    Utoljára Denso IK16L gyertyát tettem bele és még benne van (eddig 35.000 km-t mentem vele). Ez egy irídiumos gyertya, drága, de alapjáraton egyenletesebb lett a motor járása és alacsony fordulatszámon jobban húz. Legalábbis amikor beletettem ez tűnt fel.

    Nekem 2 éve RC10MCC Champion gyertya volt a GM lógós dobozban, most 25000 km van benne, semmi gondom vele. Régebben Bosch FQR8LEU2 volt a "gyári", mostanság meg úgy hallottam Brisk.

  20. 16 perce, kezdőkabriós írta:

    9 évesen / 75.000 km-nél elkezdett kanyarodásnál ciripelni valami az első féknél, nem találtunk semmi  hibát de ha már szétszedtük lecseréltettem a betétet és a tárcsát is. A betét kb. félidős volt de a tárcsa már a végét járta. A ciripelés megszűnt.

    A hátsó fékem befagyott most a télen egyszer mínusz húszba, ezért kiolvadás után 10 év/90.000 km-nél azt is lecseréltettem, a tárcsa és a betét is kb. félidős volt.

    Ez érdekes, a betéted tovább bírta, mint a tárcsa? Fordítva szokott lenni. Vagy a betét már volt előtte cserélve?

  21. 4 órája, csaba66 írta:

    Nem okvetlenul... Nalam eddig ez a helyzet:

    Elso betet csere           150e     310e
    Hatso betet csere       190e     300e

    A hatson ketsegtelenul kisebb a terheles, de a betet es a tarcsa is kisebb, viszont mas dolgoktol is fugg a[z elsohoz viszonyitott] kopas: milyen a betet, kombi, nem kombi, mennyire van megrakva, stb. Nalam meg a gyari hatso betetek sem birtak ketszer annyit, mint az elsok, utana pedig az elsok nyertek 160:120-ra :)

    Oké, majd én is megfigyelem. Nálam 75 ezernél volt az első cserélve (5-öt még bírt volna), a hátsó még a gyári, most van benne 92 és még bírja. Valószínű, hogy hasonlóak lesznek az arányok, mint Nálad.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.