Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

HaPetya

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    329
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    4

Hozzászólások posted by HaPetya

  1. 14 órája, zotya975 írta:

    De valamennyi összetartás kell neki, nem? 

    Nem, széttartást kell beállítani.

    Távolságban: 0.5-2.5mm, de széttartásban, két kerékre.

  2. 10 órája, Xblades írta:

    Sziasztok adott egy öregecske f astra jobb első ajtaja ami központi záras, az utóbbi időben ha távirányitóval nyitottam zártam a kocsit ezen az ajtón csak kinyitni tudta a mágneszár az ajtót de zárni már nem bírta. De zárva tartotta ha kézzel lenyomtam a záró reteszt. Vagyis már egy ideje döglödöt a központi ezen az ajtón.

    Utólagos beépítésű és ezt az oldalt már egyszer cseréltem is.

    Most viszont úgy marad bent zárt állapotban hogy kézzel bentről és kulccsal kintről sem bírom kinyitni az ajtót.

    Na most mit tudok csinálni vele? Tarthatja zárva így, a valószínűleg behalt mágneszár az ajtót? Valami ötlet?

    Köszi

    Van megoldás, de jó idegek kellenek hozzá. Már velem is eljátszotta.

    Ülést teljesen hátra húzod, belülről kárpitot leszeded és kézzel ki tudod reteszelni a zárat, hogy kinyíljon az ajtó.

  3. 3 órája, Paulyk írta:

    Sziasztok!

    Az ügyben érdeklődenék, hogy egy kombi F Astra 1.7 tds isuzu motoros alól kiszedett hátsó sárfogó gumi, jó-e egy 1998-as F Astra ferdehátúra?

    Köszi előre is a válaszokat!

    Sajnos nem.

  4. 20 perce, hazi1966 írta:

    befogtam a fékrásegítő alján a két műanyag vákuumcsövet és megváltozott a motor járása.alig durogot be. mi lehet a baj

    Vagy a belsőkeringetésnél szív falsot vagy a tankszellőztetőnél. Az egyik az "ufo"-hoz megy, a másik a szellőztető ventilátor kapcsoló felett levő gombhoz.

  5. 7 perce, hazi1966 írta:

    Sziasztok.valaki tudna nekem segíteni.Van egy 1993 Opel astra f C16NZ.Az a problémám,hogy már csináltunk teljes motorfelújítást kicseréltük a gyújtáselosztót,elosztófedelet,rotort,gyújtókábeleket,gyertyákat,trafót,injektort,alapjárati motor, vákuumcsöveket,De ennek ellenére egyenletlen az alapjáratom és ha hátramegyek lehet hallani,hogy a kipufogóba beledurrog.Szerintetek mi lehet a baja,már teljesen tanácstalan vagyok.

    Lehet még fals levegő. Érdemes leellenőrizni a fékrásegítőt, az egr-t és a vákuumrendszert. Simán leszereled a vákuumtömlőket és kézzel elszorítod a végét. Ha kisimul a motor járása, akkor abban a körben van a hiba.

  6. 2 órája, zotya975 írta:

    NZ-SE átépítéskor érdemes többet lesíkoltatni a hengerfejből hogy behozzuk az SE nagyobb kompresszióját, de mennyit kell pontosan?  Meg azt írja a nagykönyv hogy sikolás után sem lehet kisebb a hengerfej magasság 95.9 milinél, de most 96 mili ilyenkor mi van? Szerk: egy másik leírásban meg 95.5 a minimális magasság. 

    Nem érdemes túllépni ezt a határt, mert elmászik a vezérlés és sok lesz a kip. gáz visszaáramlás, ami lerakódást okoz a szívószelep tányérján.

  7. 10 órája, nyemi írta:

    Köszönöm mindkettőtöknek a választ . De konzultáltam egyik kollégámmal akinek B Corsa-ja van  és  arra jutottunk hogy nyáron nem illik fűteni :)  , mert a szívótorkot is melegítjük (azon keresztül megy a radiátorba a víz) és az felborítja a keverék képzést . Most nekem lehet hogy levegős is volt a rendszer  és az is közrejátszott,  nem tudom.

     

    ECU szívótorok  hő gomba.

    Más : most kaptam egy pár javítási kézikönyvet hova tudnám ide feltölteni?

    A szívócsövet mindig fűti a hűtőfolyadék. Függetlenül, hogy az utasteret fűtöd vagy sem.

    Máshol lesz a probléma a dadogásra, nem gondolnám, hogy hűtéssel kapcsolatos.

    • Köszi! 1
  8. 2 perce, maxximeggy írta:

    Sziasztok,

    Astra G 1.4 Z14XE

    A következő a jelenség mostanában: gyorsításnál, szinte mindegy melyik sebességben, kb. 2500as fordulattól, mintha valami visszafogná az autót (ez elég erősen érezhető, hogy nem így kellene működnie) és alig akar gyorsulni, lomha (közben a motor dolgozik erősen, de hiába), szó szerint semmi ereje nincs az autónak, padlógáz és semmi. Hibakód nincs az autóban.

    Van valakinek ötlete, hogy mi okozhatja a problémát?

    Köszi,

     

    Mintha nem szállítana eleget a benzinszivattyú. Próbáld ki azt, hogy 50 mp-ig (emlékeim szerint utána ír hibakódot) próbálsz gyorsítani, lehet, hogy ad egy szegény keverékes hibakódot. Csak tipp.

  9. 27 perce, tuskes írta:

    Sziasztok! 

    Egy nagyobb lélegzetvételű útra készülünk, és szeretném felkészíteni az autót. Ezt megelőzően, talán emlékeztek még, hogy a vez. tengely házamról egy darab le van pattanva, illetve a tengelyen néhány bütyök erősebben megkopva. ( így vettem ) Tervezném a házat tengellyel együtt kicserélni. Trükköznék, mert tudjátok új hengerfejezésem is van. Arra gondoltam, a hengerfejet leszorítom, a csavarokat úgy lazítom fel. Mivel gyanusan össze van már gyógyulva, reményeim szerint nem fog levállni a hengerfej a hengertől, plusz a hidrotőkék is inkább lefelé nyomják a hf-et. Ezzel az lenne a célom, hogy nem vinném újra síkoltatni a hf-et, és nem kezdeném előről a tömítés - hűtővíz és miegymás macerát, hanem " csak a vez. tengely házat szedném le, raknám fel. 

    Ezzel kapcsolatban szívesen vennék javaslatokat-tippeket. 

    Utazás:

    Egy körutazásra készülünk immáron menyasszonyommal Júli végén, több országot érintve, ez lehet akár 4-5 000 km. is. Konkrét terv még nincs, de mivel autóval megyünk, ráérős még. Kérdésem, mi az amit érdemes átvizsgálni, szétszedni, kipucolni, miegymás? Nem tervezek 3 láda alkatrészt vinni magunkal, csak ha tényleg ajánlatos valami.  

    Köszönöm előre is!

    Nem lesz jó. Ha megbontod, akkor hengerfejtömítést és csavarokat biztosan cserélni kell. A hengerfej egyből elválik a blokktól, a hengerfej meg a vez. tengely ház nem, mert az meg ragasztva van.

    Érdemes végiggondolni egy hengerfejcsavar előfeszítő erejét. Tonnákról beszélünk...

  10. 1 órával ezelőtt, kahon írta:

    Köszönöm a választ.

    Nincs.
    De lehúztuk a csövet is hogy ne juthasson vissza a szívótorokba semmi.

    Lehet hogy hülyeséget kérdezek, de olyan helyzet tud előállni, hogy nem folyik le elég olaj a hengerfejből és a szelepszár szimering fölé emelkedik az olajszint?
    Olyan mintha valahol a szelepszárnál nyomná be az olajat, de az a rész most lett rendberakva.
     

    Ez olyan szintű olajfogyasztás, hogy én nem gondolnám hogy a hengerfejben lenne probléma. Én a dugattyúgyűrűkre néznék rá.

  11. 40 perce, zotya975 írta:

    Szerintem arra gondol ott a csavarhúzó felett.

    Alapból a behúzótekercsen lévő rugó húzza vissza alaphelyzetben a fogaskereket, azt is meg kellene nézni hogy megvan-e egészben, nincs-e elkoszolódva. 

    Igen Zotya, köszönöm arra gondoltam.

  12. 13 perce, Barret írta:

    Sziasztok 

    Olyan kérdésem lenne hogy mostanában  a gép azt csinálja hogy indítanék de vagy meg akad vagy indítás után olyan hangot ad amikor a bendix nem húz vissza és még kint marad pörgetve a motort nagyon fémes hanggal . Na most önindító kiszed  elvisz felújíttatni  azt mondta cserélt bendixet meg még pár dolgot.. Vissza rakom még nagyobb fémes csörömpölés néha meg meg akad szarabb mint volt. Na megint kivesz 2. ra amikor vissza raktam meg pár sarut át csiszoló papíroztam jobb lett a szitu 10 ből 7x szépen indult. Ilyenkor én vagyok béna és valamit szarul raktam fel  (mondjuk 2 csavaron hinném h el lehet rontani +3 saru ) vagy keressem fel a aki felújította h valami nem okés ? Esetleg mi más hiba lehet az önindítón kívül ? (ja lendkerék fogas kerekek épek  (ahogy benéztem ). Az alany egy benzines f-astra valeo öndítóval ha ez számít.

     

    Tengely végén nincs rajta a rugós határológyűrű.

  13. 1 órával ezelőtt, nyolc8 írta:

    Valahol már olvastam, talán nepitelet.hu-n de nem biztos, lehet külföldi fórum volt, hogy a G Astra-k gyárilag ilyenek, hogy az ECU így, kicsit késve reagál. Nem tudsz mit tenni, talán létezik valamiféle chip tuning hozzá hogy gyorsabban reagáljon. Bár ez a dolog egyébként szerintem motor típus függő lehet ha van, mert az enyémen (Z16XEP) például ilyet nem tapasztalok hogy később reagál a hirtelen gázra (talán mert ez újabb motor?).

    De mindenesetre az tuti hogy nem vagy egyedül a dologgal, máshol is olvastam már ezt.

    Elektromos gázpedál. A vezető csak az igényét jelzi a pedál pozíciójával. Azt majd a ECU határozza meg, hogy mennyire nyitja ki a pillangószelepet. Környezetvédelmi oka van, hiába van meg az igény, a pillangószelep csak szépen fokozatos nyit, ahogy emelkedik a fordulatszám.

  14. 24 perce, S.I.76 írta:

    Üdv. mindenkinek! Lassan egy ève hogy vásároltam egy 2001 f astra classic ot. Elkelne egy kis segítsèg amit előre köszönök! A kormánymű szervós ès el kezdte ereszteni az olajat. Amit látok az az hogy a lábtèrnèl ahol a kormányoszlop találkozik a kormányművel ott van egy gallèr szerű fèm ès ott látom az olajat ami már rácsepegett a szőnyegre. Kívül a motortèr felől is látom hogy a kormánymű alja is olajos, de sehol máshol. Amúgy a kormányom tökèletesen működik, nincs semmi hangja, nem akad. A szerelő azt mondta cserèlni kell! Valaki tud valami más megoldást. Olvasgattam ezt a fórumot ès sokat írtok az olajró. Lehet hogy nagyon règi már az olaj benne ès azèrrt van ez? vagy teljesen hülyesèg amit írok? Nèztem neten bontottan de furcsállom a nagy árkülömbsègeket, ha tènyleg cserèlni kel mit ajánlanátok? A szaki azt is mondta hogy ezeket kèt fajta k művel szereltèk nèmettel meg valami amcsiról beszèlt! Lètezne? Ha igen akkor honnan tudom h melyik kel bele? A válaszokat köszönöm! További szèp napot ès Kellemes Húsvèti Ünnepeket!

    Nekem is ez volt. Semmi különös nincs benne, a tömítések elvesztik a rugalmasságukat, esetleg megkopnak. A vezérlőorsó felet van egy szimmering, valószínűleg az enged. Én nem ajánlom a bontottat, mi a garancia, hogy az jobb állapotban van.

    Kétfajta kormánygéppel szerelték az astrakat. Az egyik a ZF (német), a másik a Saginaw (amerikai). Elviszed egy spéci műhelybe, ahol ezzel foglalkoznak és A-tól Z-ig felújítják, lesz egy tuti kormánygéped.

  15. 27 perce, ihbastra írta:

    Sziasztok. Hátsó fékdobokat lehet szabályoztatni? Ütnek és rázza kicsit az autót fékezéznél?

    Nagyon nehezen vagy körülményesen lehet szabályoztatni a hibrid felépítése miatt. Én próbáltam korábban  felszabályoztatni kiszerelt kerékaggyal, de rosszabb lett.

  16. 26 perce, Kispotter írta:

    Sziasztok! Nemrég kikelett cserélnem a hátsó fékmunkahenengeremet sikerrel is jártam, de mikor összeraktam valahogyan nem állt össze nekem az utánnálító működése.. előszőr is vagy 10 percig nézegettem hogy miért nem forog az anya rajta amibe a lemez akadt belr. Nem tudtam eldönteni kell e forognia de rájöttem, hogy mindenképpen. Nagy nehezen megindult utánna simán ment. De még ígysem értem a működését szerintem abba a szárba amibe belemegy kellene egy rugó talán akkor esetleg forogna ha kellene vagy nem.tudom.. De nekem nem is működik mert mikor összeraktam a féket nem kattogott el sehova sem. Gyengébb volt a frissen összerakott fék. Mivel előszőr csináltam a másik oldalt szétszedtem, hogy lássam, hogy kell kinézzen. Ekkor jöttem rá nem egyformán fog a két oldala. Majd gondoltam én addig állítgatom amíg el nem étem, hogy egyformán fogjon fékkel és kézifékkel is. A kéziféket finoman behúztam és néztem, hogyan mekkora erővel tudom elforgatni a kerekeket. Mikor egyforma lett megnéztem üzemi fékkel is. Beton tuskót támasztottam a fékpedálra mivel egyedül voltam és üzemi fékkel is ugyan olyan egyforma lett. Összeraktam és azóta olyan jó lett a kézifékem is mintmég soha.. eddig jobban felkelett húzni és nyúlós volt határozatlan. Most két kattanás és beton kemény és fog is. :) Örültem mint majom a farkának a kérdésem csak az elvileg annak az állítónak mi a működési elve és van-e olyan astra amibe működik egyáltalán? :D Ha igen akkor nem értem nekem miért nem jó.. lehet sok idő kell neki vagy én nem tudom de sztem eddig sem működött..

    Nagyon egyszerűen működik. Annak villás állítónak két funkciója van. Az egyik a kopások miatti utánállítás. Ha kopik a fékpofa vagy a dob, akkor a munkahengerrel jobban szét lehet nyomni a pofákat. Ha az utánállító megfelelően működik, akkor az a 90 fokban meghajlított kis lemezke fordít egy fogat azon a speciális anyán, úgy hogy az utánállító hosszabb lesz. Így a fékpofa és a dob között tartható egy optimális hézag, hogy fékezéskor nem fog beesni a fékpedál csak a hézag leküzdésére.

    A másik funkciója, meg rögzítőféknél van, ha feszíted a kézifék bowdenjét, akkor egy karon keresztül ez az utánállító tolja szét a fékpofákat.

    Az anya szépen, könnyen forduljon a menetes részen. Ilyen idős autóknál a fogazat az anyán is megkopik, ezt egy kis reszelővel lehet javítani, ugyanígy a fordító lemezkét is. Ha minden a helyén van, akkor működni kell.

  17. 1 órával ezelőtt, wookie írta:

    Ott valami akad. Szét kell szedni, és megpucolni. Pont a belsőnek kéne jobban kopni mert az a nyomott oldal. 

     

    Ha nem értesz hozzá, butaságot ne terjessz. Üzemszerűen mindkét betétet ugyanaz az erő terheli. Nem kophat félre, ha igen az valami rendellenességre utal.

     

    1 óra, ihbastra írta:

    A külső fele szép fémtiszta! A tárcsán is látszik hogy belül nem kopik annyira mint kívűl!

    A fékbetét tartó kiverődik, egy egyszerű reszelővel viszonylag gyorsan orvosolható. A fékbetét megakad a kiverődött részeken és nem mozog szabadon. Pirossal jelöltem a képen, hol verődik ki.

    https://www.kephost.com/image/JJIk

     

  18. 46 perce, zotya975 írta:

    C13N.

    Köszönöm Zotya!

    2 órája, JuhászZoli írta:

    Sziasztok! 

    Ma végre sikerült kiolvasnom a hibakódot. Ha minden igaz a 42-es a ludas. És ha jól olvastam akkor az a "Vehicle speed sensor" ami valami olyasmit jelent hogy járműsebesség érzékelő. Ami valami ilyesmi S-34960-83E00-SSE.jpg?time=1512056302

    Tudtok segíteni hogy ez mi célt szolgál és hol található az autóban?

    Előre is köszönöm!

    Zoli

    Két dolog lehet, vagy igazam van vagy nincs. Ez a 42-es hibakód csalafinta. Ha igazam van, akkor semmi köze a sebességjeladóhoz. Volt már róla szó korábban:

    On 2017. 06. 13. at 20:37, Csabesz400 írta:

    Van nekem is egy régen fennálló hibakódom, miszerint sebesség jeladó hiba. Ég is a lámpa már vagy 1 éve. Mikor megvettem (C16NZ) W1111 óracsoport volt benne. Tavaly kicseréltem elméletileg W1102-re. De a hibakód még mindíg  benne van. Nagyon nem foglalkoztam vele, de mostanában kezd idegesíteni! Valakinek valami ötlet? 

    Mi a hibakód? Egyik havernak is ez volt. De rossz vezérlőhöz való kódot néztünk, kiderült a ecu és a gyújtásmodul között volt kontakthiba. És valóban az elosztófedél alatt a gyújtásmodulhoz menő vezetékek porrá voltak rohadva.

     

    Szerintem nálad most ugyan ez van.

  19. 17 perce, JuhászZoli írta:

    Sziasztok! 

    Ma végre sikerült kiolvasnom a hibakódot. Ha minden igaz a 42-es a ludas. És ha jól olvastam akkor az a "Vehicle speed sensor" ami valami olyasmit jelent hogy járműsebesség érzékelő. Ami valami ilyesmi S-34960-83E00-SSE.jpg?time=1512056302

    Tudtok segíteni hogy ez mi célt szolgál és hol található az autóban?

    Előre is köszönöm!

    Zoli

    Motorkód?

  20. 38 perce, BB77 írta:

    Sziasztok.Az autóm  1.7 cdti Astra 2008-as évjárat.Olyat produkál hogy ha el akarok indulni vele csak rángat,nem bír felpörögni a motor még üresben sem!

    Aztán lefullad,de beindul majd pár másodperc múlva megint ránagatózva leáll!

    Fehéret füstölt még alapjáraton is,elég bőven!

     

    Tipp,ötlet valakinek?

     

    A fehér füst - vízgőz- hűtőfolyadék jelenlétére utal az égéstérben. Illetve, milyen fehér a fehér, a helytelen porlasztási kép, pisilő injektor is okozhat fehéres füstölést. Millió oka lehet.

  21. 3 órája, Mikulás74 írta:

    Kezdek lemenni hídba ettől az x17dtl motortól, pár motort már raktam össze, de ilyet nem pipáltam még.
    Gondoltam kicserélem a hajtókarcsapágyakat, 1 hengernél nagyon rondán nézett ki, nem volt kopott, csak el volt nyalva.
    Berakom az új csapágyat, erre megforgatva szorul a motor.....
    Annál az 1 hengernél szorul.
    Bár a többinél se teljesen kerek, de ennél ha lehúzom, marha nehezen forog.
    Meg is nyalja a csapágyat.
    Eddig kb 4 sztorit hallottam pont ilyen blokknál, hogy kikakukkolt a hajtókar a motor oldalán.
    Hálehet nem véletlen.
    Még a 92-es Astra összeszerelő videónál reklámozták, az opel vezette be elsőként, hogy nem vágják, hanem törik a hajtókart....
    Még abban reménykedek, valami mekkmelek felcserélte a hajtókar feleket. Plusz para, hogy az olcsó hajtókarcsapágyak alumíniumból vannak bevonva, valószínű ilyenekkel szorulnak meg a motorok.
    Normál esetben akkor jó a csapágyazás, ha a hajtókar saját súlyától lefordul a föld fele.

    Rossz a csapágyméret. A csap alapméreten van, a csapágy pedig túlméretes.

  22. 7 órája, H1.4 írta:

    Sziasztok!1.4 h astrám 034012 hibakód vezérműgtengelly jel hibát jelez.kicseréltem gyárira de ugyanugy hiba,elenőriztem a vezetékeket jók.hidegen rángat és kopog,mit lehet még teni felgyujtani!

    Akkor is hibát ad az ecu, ha nem akkor jön a vezérműtengelyről a jel a főtengelyhez képest, mint amikor azt várná. Magyarul, érdemes ilyenkor a vezérlést, a vezérműtengely-állítót leellenőrizni. Motorkódot nem írtál, de lánc vagy fogasszíj átugrást kizárni stb.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.