Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

VectraZo

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    84
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by VectraZo

  1. Egy kistörténet: másfél hónappal ezelőttről... Megyek a Kika mellett, Lehel és Róbert Károly körűt kereszteződésében az M3-as felé, mire hírtelen jobbról egy lökést kaptam. Kiszállok. Jön oda egy srác, bocs, de megdobta az autóját valami (Opel Omega 2.5) és kormányozhatatlanná vált és egy S betűt leírva orral a jobb első ajtómat, a kerék feletti lemezt, a felnit találta el (kb 45°-ban kellett a kormányt tartanom, hogy egyenesen menjen az autó). Ő, rólam lepattanva a Kika előtti buszmegállóba csapódott. Első lámpák, hűtőrács, motorháztető sérült.

    Oké, a srác, mindent elismerve, sűrűn elnézeést kért, stb. Erre poénosan odaszóltam, remélem, nem a Máv Biztosítónál volt a köteleződ.. Erre a srác:, 10 napja vettem az autót, még nincs átíratva, és kötelezőm sincs... Nabammeg. Se köpni, se nyelni nem tudtam. Na ilyenkor mit kell csinálni? Hívtam a rendőrséget.

    A vége az lett, hogy a srácot feljelentik, bírságot fog majd kapni. Mivel nincs kötelezője, nincs aki az én káromat fizesse. Ekkor jön a MABISZ, ha megvan a károkozó, akkor bevasalhatja rajta az én javítási költségemet. Mennyivel egyszerűbb lett volna ha KGFB köt. Így most 4-500e forintot fizethet, mert az autó 1.5 éves és én nem vagyok hajlandó, csak márkakereskedésbe javíttatni a garancia miatt, és mivel még van hitel az autón.

    Mivel nekem volt Casco-m el tudtam indítani a javítást elő casco-ra, és majd az én javítási költségemet és önrészemet (700e alatt 90e, felette 10%) kifizeti a MABISZ, ha lezáródik az ügy.

    Úgyhogy, egy biztos, hogy akármilyen autóm is lesz a CASCO-t mindig megkötöm nemcsak a lopás, feltörés miatt hanem, mert ilyen "emberek" is vannak....

    Hát most már mindegy, meg nem is "legális" de lehetett volna "kézenfogni", megköttetni a kötelezőt és "átdátumozni" az esetet.

    Vagy ez nagyon gáz, ha amúgy tudjuk miről is van szó?

  2. Ha csak az 5. fogaskerékpárját akarod kicserélni, ahoz nem kell szétszedni az egész váltót, csak a váltó oldalán a deknit le, 2 fogaskerék le, rá a másik 2, dekni visszarak, és élvezni a hosszú 5-öst.

    A végáttételhez kell elemeire szedni a váltót.

    Ha érdeket áttúrom a műhelyt, hátha van még 1 adag hosszú 5-ösöm.

    Azt megköszönöm!

    :-)

    Motor fórumon neked van problémád a ECU+IMMO párossal? Ha érdekel tudok én is ajánlani egy hozzáértőt.

    Nekem az ECU-val volt gondom 2-szer is, és mindkét esetben hasznosak voltak!

  3. Más a CR és a WR váltók áttételezése. A váltások közt nagyobb a fordulatszám ejtés. Pl ha a CR váltóddal kihuzattad koppra a 3.-at, akkor 5000-re esett vissza a fordulat 4.-ben. A WR-nél meg úgy 4500-ra.

    Az 5. kb ugyanott van az F15WR 4.18-nál, amivel a b1-es 1,6 16v vectrákat szerelték, mint a b2-es 1.6 16v F17CR 3.74 váltónál. A különbség ott van, hogy a WR-nél az 1-4 között minden sebesséfokozatban lassabb vagy leszabályzási fordulatszámon mint a CR-nél.

    Benzinesekhez szerintem jobban illik a CR.

    Most már értem, köszönöm a segítséget. És a lényeg, hogy csak szét kellene szedni ezt a váltót egy "túrás" 5.-hez :-)

  4. Nem kell 30lovakra számítani, de jelentősen dinamikusabban fog mozogni tőle, az autó és alulról sokkal jobban fog húzni. e85power.hu oldalon van teljesítmény mérés is, opel16v kolléga Omegáján hozott az etanol ha jól emlékszem 5lóerőt és kis nyomaték pluszt is. :rolleyes:

    Az kb annyi mint amit "csiptuning"-al szoktak ígérni :-). De ez legalább tényleg megéri, ha ennyivel olcsóbb marad az üzemanyag hozzá.

  5. Ehez teljesen szét kell szedni a váltódat, a csoporttengelyről leszedni a fogaskerekeket és szinkrongyűrűkek, mindent, ezután a másik áttételű csoporttengelyre felfűzni a dolgokat, seegereket kicserélni újakra, tömítéseket kicserélni újakra, ki kell szedni a difit, kicserélni rajta a fogaskerekt, visszarakni, beállítani, és összerakni a váltót.

    Nem egyszerű művelet.

    Magamnak megcsináltam, de másnak nem tenném. Én nem vagyok szerelő, ezért felhívtam a szerelő barátomat, azt mondta 50 pénz a mutatvány. Én 5-ért odaadnám a csoporttengelyt és a difit fogaskerékkel hozzá.

    Nem olcsó, mert sok meló van vele. Sajna az sem működik, hogy veszel egy diesel váltót, mert abban meg hosszan vannak az áttételek, nem szűken, hiába hosszú a végáttétel.

    Hát ez nem kevés sajna :-(. Ezt az utolsót viszont nem értem, mit jelent hogy nem szűken meg hosszan?

    Mert az lett volna a másik ötlet hogy ennyiért komplett f17wr-t lehet már venni.

  6. Mekkora a végáttételed? 3,74 vagy 3,94? Az előbbivel azért nem pörög olyan sokat 5.-ben, utóbbival inkább. 3,74-eshez szerintem már elég kemény lenne a kocsinak a hosszú 5. csak országúton és autópályán tudnád használni.

    Lehet még belerakni 3,55-öst a diesel váltóból. Olyanom is van. :rolleyes:

    3.74 szerintem a végáttétel. Amúgy 1.8-as motor. 3000-es fordulatnál valahol 100 és 110 között mutat. Mennyi lenne egy ilyen mutatvány?

    :-)

  7. Nekem megvan hozzá mindenem ami kell, csoporttengely és a difin lévő nagy fogaskerék. Ha kell megbeszélhetjük. Ki sem kell venni a váltóházat a kocsiból.

    Amúgy gondoltam a fotókra, de aztán folyton tiszta kosz volt a kezem, inkább nem fogdostam a váltót. Sajnos hibáztam valóban, szánom bánom.

    Nekem CR váltóm van, de már tavaly kicseréltem az 5.-et a WR-ére. Így autópályán nagyon jó volt, de máshol annyira nem, ezért rövidítettem meg az egészet. Most patent lesz 1-4-ig, az 5 meg normál. A CR-en nagyon rövid az 5.

    Üdv!

    Nekem F17CR-es váltóm van és engem is nagyon zavar hogy autópályán sokat pörög. Ezt a fajta váltót is lehet így "javítani"?

  8. hello mindenki szeretnék kérdezni mert most már nem tudom mi lehet ez:régebben felvillant egy lámpa ami ugy néz ki hogy egy autoban fügölegesen egy villáskulcs van benne és ha leállitottam és vissza akkor elaludt ,de most már nem .és nem ugy huza az auto mint eddig amugy 2003 G 1.2 XZ ferdháturol van szó .

    valaki mondja el hogy mit lehet ezzel csinálni és mik a következmények ha nem csináélom meg ?!

    ill lenne egy másik ami imét zavar ,a kesztyütart mögött hallani egy zugo elekromotor szerü hangot ami már gyujtásnáli is megjelenik ,eddig pattogo szeru hangot adott de most már csak zug,ezt se tudom mi lehet :(

    köszonom a segitséget elöre is :)

    A második problémád: eltört a belsőlevegő keringető lap csapja .

  9. Van egy kis problémám.

    Az autómon kb 10 ezer km ezelőtt volt vezérlés csere (szíj, feszítők, görgők, vízpumpa). Kb 2 ezer km ezelőtt a vízpumpa elkezdett nyüszíteni alapjáraton. graf volt benne és sajnos csak otthon vettem észre de szintén Grafot vettem megint. Szóval visszaszereltem az új pumpát és alig telt el 2 ezer km már megint nyüszít alapjáraton. A kiszerelt vízpumpa csapágya bizonyos pontokon beugrik, ami nem tudom mitől lett....

    Mikor az új pumpát beszereltem a feszességet a könyv szerinti "used" jelhez igazítottam.

    Mit rontok el? Miért hal be egy pumpa ilyen hamar? Lehet a feszítő úgy rossz hogy túlfeszít???

  10. Megnéztem neked mit hoz rá az EPC. Sajnos a képből nem derül ki egyértelműen hogy hol helyezkedik el a vízhőfokjeladó (bár mivel a képen ott a motor ábrája, sztem sanszos hogy nem a hűtőben), viszont legalább látod hogy hogy kell kinéznie, és hogy egyértelműen nem a termosztátházban van. (a vízhőfokjeladó egy 1-es számú alkatrész)

    19382614656.JPG

    Ezen a képen meg a termosztátház kinézete és elhelyezkedése látható a motorblokkon, az 1.8-as motoré az 1-es számú alkatrész (a 4-es számú a 2.0 motorokhoz (Z20LET, X20XER, X20XEV) való):

    19383174141.JPG

    Remélem segített valamennyit.

    A felső képen nem X18E1 van az tuti. Még az olajszűrő sem ott van. Az alsó kép felső része hasonlít leginkább és azon látszik hogy az 1-es szám jobb oldali vonala mutat a hőfok jeladóra. A hűtőben lévő jeladó általában a ventillátort kapcsolgatja.

  11. X18XE1 termosztáthoz:

    Ezzel már én is szívtam. Az alapvetés az hogy mind a termosztát betétet mind az érzékelőt csak házzal együtt lehet cserélni. Én több Opeles alkatrészüzletben érdeklődtem (Csergoe, Müller...) és mindenhol ezt mondták. Annyit sikerült kideríteni hogy pl a QH katalógus hoz csak betétet amit én már 2x cseréltem is. Utoljára Motorad volt a dobozban. Viszont érzékelőt nem tudtam külön venni sehogy! Ott is lehet viszont barkácsolni, mert állítólag egyik-másik típus becsavarható része egyezik és az adott értéktartomány is ugyanaz, csak a stekker részt kell valahogy összehozni.

    Amúgy ha jól rémlik a gyári termosztátház olyan 30tól van felfelé, az utángyártott pedig 13tól.

  12. Csak a tanulság miatt, leírnád, mi volt a hiba, és mi volt a konkrét megoldás?

    A hiba Simtec70&X18XE1-re jellemző P0505-ös hibakód, az autó bemelegedésig jó ( MKL nem ég), majd MKL felgyullad, az alapjárat megemelkedik és nem tartható meg stabil fordulat, a gázadásra fullad, dadog, rángat. Padlógázas gyorsítás megy. A hiba a fojtószelepházra utal, de azt lecserélve sem szűnik meg. Motorvezérlő hiba. Hogy belül mi lett javítva én sem tudom, szakmai titok :-).

  13. Na úgy néz ki megoldódott az ECU problémám, de nem volt egyszerű. A 4. helyen ahová vittem, hipp-hopp megvolt a diagnosztika, ECU le majd szétszed és pár óra múlva már ment is az autó! És garanciát is kaptam a javításra.

    Amúgy nem mellékesen hiába van valakinek tech2 meg szkóp/laptop hegyek ha nincs nála a "tudás"!

  14. Sziasztok!

    A következő a problémám!

    Motorfék üzemben picit rángat, egyenletes haladásnál picit rángat, gyorsításnál rettenetesen rángat, megtorpan az autó! Hibakód nincs! ;) Benzinszűrő, gyertya 15e km-el ezelött lettek cserélve! A hétvégi csodás időben AGR szelep leszedve, nem volt nagyon vészes. Egész hétvégén áztatva, tisztítva. Nagyon szépen sikerült kitisztítani és szépen működött ha akksira kötöttem. Visszatettem, de minden maradt ugyanaz. ;)

    Valakinek van ötlete hol keressem a hiba okát?

    Motorhőfok jeladó is lehet.

  15. de mi az, hogy bontottat nem lehet berakni :lol: ha tökéletes az egyezőség, gondolok itt motor tipus, évjárat, mittomén, akkor mi olyan ok adódhat, hogy ne működhetne egy bontottal? Tán egyedileg sorszámozott modellekben ülünk, amik milliókat érnek, csak nem tudunk róla ;) ???

    felprogramozni úgyis fel kell, akkor meg nem értem. Vagy én vagyok ennyire csökevényes :lol: :lol:

    Több helyről is azt az információt kaptam hogy a bontottat "normális" úton nem tudják összeprogramozni az autóban lévő többi vezérlővel, immoval stb. Persze állítólag ezt is meg lehet hekkelni... de ebben sajna nem vagyok járatos :-/

  16. Üdvözlet!

    Az az borzasztó és szomorú dolog történt hogy az autómban tonkrement az ECU. Ez egy simtec 70 típusú csoda. Opel alkatrészüzletben ez kedvezménnyel 300.000 Ft. Ami nagyon sok nekem. Bontottat azt mondják nem lehet belerakni! Tud valaki olyan aki ezt jóval kevesebbért megoldaná?

    Köszönettel: Kiss Zoltán

  17. Nekem itt Tatabányán azt mondta a szervízben az egyik srác, hogy nekem is, azaz az autómban is le van dugózva az EGR, de emiatt át kellett ütni a computert, mert a Z14XE vezérlő akkor is visszadobta a "sárgát"! Viszont most 1.6-ra van átkódolva és most jó! Egyébként nem tudom, hogy így van e, mert már így vettem!

    De az az 5-ös furat, meg ez a ledugózás érdekelne, hogy hogyan is van, mit dugóznak le, mit fúrnak ki???

    Mert azt észrevettem, hogy elég nehézkesen akar kigyorsítani másodikban kereszteződésből!

    Pedig elvileg nincs EGR!?

    Üdv

    Gábor

    Én készítettem egy lent látható lemezt az EGR szelep alá, de így hibát jelzett, ezért egy 5mm-es lyukat fúrtam rá:

    652c_1.JPG

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.