Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Gola

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    42
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by Gola

  1. 3 órája, Mark716 írta:

    Sziasztok!

    Sajnos a németeknél meghúzták a kocsit. De azon gondolkozok hogy javítgatás helyett komplett ajtókat cserélnék ha elfogadható áron találnék színazonost. Viszont hátul most tekerős az ablak. Az elektromos ablak be lehet húzva hátra csak a csatit rádugom és működik? Vagy nagyon optimista vagyok? :)

    Mert ha legalább a kábelezés meglenne és max tanítani kellene akkor keresnék elektromos ablakos ajtókat hátra.

    2005 5ajtós 1.9 Sport

    Válaszokat előre is köszönöm :)

    Hali!

    Többnyire ezeket lebontva árulják, tehát csak az ajtót kapod a kárpit és minden egyéb nélkül. Ha mégis van olyan aki a kárpittal együtt adja és elektromos akkor pedig a kárpitnak is stimmelnie kell. Szerintem elég kicsi rá az esély hogy találsz ugyanolyat. 

    Én úgy tudom, hogy nem kell programozni semmit, összedugod és működik, persze akkor ki kell cserélned a bal első ajtóban levő panelt is.

  2. 44 perce, MésziPeti írta:

    Sziasztok!

    Segítségre lenne szükségem:

    Tegnap óta a hátsó ablaktörlőm nem működik...(Astra H, kombi) hallom h kattog a relé hátul, de nem moccan a kar. Létezik, h beázott volna a nagy esőzések miatt?

    Valami ötlet vagy valakinek volt már hasonló?

    Hali! Én ellenőrizném a csomagtartó ajtajába menő kábelköteget. Tipikus hiba, hogy az ajtó nyitása/zárása miatt egy idő után elfárad és elszakad néhány vezeték. Ha ez a hiba akkor csak kell bele egy toldás és összeforrasztani.

    • Köszi! 1
  3. On 2018. 02. 28. at 17:20, quad405 írta:

    Valószínűleg az extrém hideg miatt csinálja de igazából ez a váltó ilyen, már ami a hátramenetet illeti. Ha nem is mindig, de nekem is nagyon gyakran megy be üresből recsegve még nyáron is. Igazából kiszámíthatatlan, hogy mikor fogja jól bevenni és mikor nem. De gyakrabban recseg mint nem. Úgy hogy már automatikusan előbb sebességbe teszem majd aztán hátramenetbe. Ha elfelejtem a mutatványt általában mindig reccsen. :( Az egyessel nekem menet közben van inkább bajom. Sokszor nem, vagy nagyon nehezen veszi be. Dupla kuplungozás néha segít. Idegesítő, mert néha kívánná az egyest de mivel nem veszi be inkább sokszor kettesben hagyom ezzel kínozva  a motort.

    A hátrameneti fokozatnál nincs szinkrongyűrű, emiatt recseg ha egyből a kuplung lenyomása után próbálja valaki betenni. A megoldás vagy az hogy beteszed egyesbe (szinkrongyűrű miatt nem fog recsegni) aztán utána mehet egyből lükvercbe. Vagy pedig benyomod a kuplungot, vársz 2-3 másodpercet és csak ezután teszed a hátrameneti fokozatot.

    A váltót folyamatosan forgatja a motor, még ha üresben van akkor is. De ha benyomod a kuplungot akkor oldod ezt a kapcsolatot, pár másodperc alatt megáll a váltó, emiatt nem fog recsegni ha hátramenetbe teszed. A többi fokozat pedig azért nem recseg ha egyből teszed, mert a szinkrongyűrű megoldja, hogy kb azonos fordulatszámon forogjon a két komponens miközben összekapcsolódik.

  4. Részemről lezárva a dolog, mert leehtne ezt ragozni a végtelenségig, de ehhez már télleg nincs kedvem bocsi :)

    Túl bonyolítod a dolgot, az okosság meg elveszik a sok értelmetlen komment között. Szerintem a többi fórumozó majd eldönti, hogy a leírtak alapján minek mennyi a valóság alapja. 

    Peace ;)

  5. 1 óra, csaba66 írta:

    Igen, pontosan tudom, hogy sokmindentol fugg, es nem egyszeru kiszamolni, ugyhogy termeszetesen eszembe se jutott, hogy magad kiszamoltad volna :)  

    Viszont amiket felsorolsz, azoknak a tobbsege folosleges, hiszen arra vagyunk kivancsiak, egy adott auto mennyivel fogyaszt tobbet a levego nagyobb surusege miatt, igy nem erdekes sem a legellenallasi tenyezo, sem a tavolsag, stb.

    0 fokon 7-%-kal surubb a levego, mint 20 fokon, tehat ennyivel nagyobb teljesitmeny kell a legellenallas legyozesehez, ezt pofon egyszeru kiszamolni.

    A valodi kerdes az, hogy adott sebessegen a fogyasztas mekkora resze megy a legellenallas legyozesere.

    Ezt mar valoban kinosabb szamolni, de nezzuk mashonnan a dolgot: mivel a legellenallas a sebesseg negyzetevel no, 110 helyett 114-tel menve fog 7%-ot noni a legellenallas legyozesehez szukseges munka, tehat jo kozelitessel a 20 fok helyett 0 fokban valo kozlekedes kb. annyit kene novelje a fogyasztast, mint ha 110 helyett 114-el mennenk.

    De mondhatjuk ugy is, hogy egy 4km/oras hatszel, vagy szembeszel is hasonlo hatast kene okozzon (persze egyik, vagy masik iranyban), de ez szereny meglatasom szerint messze nincs 0.6 liter / 100 km...

    Azért soroltam fel ezeket, hogy érthető legyen a probléma, mivel ezek mindegyike befolyásolja a levegő sűrűségét.


    Vehetjük azt a 7%-t mérvadónak, de ez nem minden esetben van így. Ha mindent változatlannak veszünk, kivéve a hőmérsékletet, akkor nincs szükségünk semmi másra, mivel csak ez változott, +7%-al több teljesítményre van szükség, ami a fogyasztásunkon lesz látható, szintén +7%-al.
    Az eredeti problémából kiindulva: "6.6l átlag 7,2l ugyanazon a távon autópályán"
    6.6 L-es átlaggal ment ugyanazon az utszakaszon korábban, magasabb hőmérsékleten, ezt ő tudja, hogy pontosan mekkorán, én itt feltételezem, hogy 20+ fokon.

    0 fokon, tehát jelenlegi hőmérsékleten, +7%-al több teljesitméynre van szüksége, mivel ennyivel sűrűbb levegőt kell legyőznie.
    6,6 * 1.07 -> 7.062 
    Megkaptuk, hogy miért nőt meg ennyivel a fogyasztása. A maradék pedig jelenleg nem fontos. Ez így is csak közelítő érték, ahogy fentebb is írtam, de azt hiszem, hogy ebből már látható, hogy mekkora jelentősége a levegő sűrűségének.

  6. 1 óra, csaba66 írta:

    Igen, az is egyszeru fizikai teny, hogy ha az anyosom tobbet reggelizik a szokasosnal, es ugy ul autoba, akkor meg fog noni a fogyasztas (hiszen nehezebb lett az auto). A kerdes csupan az, hogy mekkora lesz a kulonbseg.

    Azt irtad, autopalyan, nagy sebessegnel pont akkora a kulonbseg, amennyirol szo volt, ehhez viszont kell meres vagy szamolas.

    Akkor érted a lényeget :) Elég sok mindentől függ a dolog, tengerszint feletti magasság, légköri nyomás, hőmérséklet, a jármű légellenállási tényezője, sebesség, távolság.
    Nem tudnám kiszámolni, mivel sok az ismeretlen ebben az esetben, ezért a megállapításom inkább becslés sem mint számítás. Ezt a jelenséget már én is tapasztaltam hasonló körülmények között és érdekelt a dolgo ezért utána néztem, ezek alapján írtam.

    Ha nem vagy meggyőződve róla és komolyabban érdekel akkor nézz utána külföldi fórumokon, oldalakon.

  7. 20 órája, csaba66 írta:

    Ez csak tipp, vagy ismersz ra merest, szamolast? Erzesre a szel hatasa nagyobb lenne, viszont ekkora eltereshez eleg combos szel kell...

    Nem csak tipp, nem kell ehhez semmilyen mérés, ez fizika. A sűrűbb levegő miatt nagyobb a légellenállás, nagyobb teljesítményre van szüksége ahhoz, hogy tartani tudja a 120 km/h-s tempot, és ezt érzékeli a kijelzőn.
    Nem véletlen az sem, hogy most jön elő a téma 0-5 fok körüli hőmérsékleten.
    Az is igaz, hogy minél alacsonyabb a hőmérséklet annál több oxigén van jelen adott térfogat mennyiségű levegőben. De ahogy ez le lett írva fentebb is, a motor az oxigén mennyisége szerint lövi be a keveréket. Ezt szintén érezhető, valamivel erősebb a motor hidegebb időben.

  8. 22 órája, csicsó írta:

    Mostanában kissé megnött a fogyasztásom(BC szerint):

    ez a 6.6l átlag 7,2l ugyanazon a távon autópályán beállított tempomat 120km/h-val(Siófok-Székesfehérvár)

    A változás annyi,hogy felkerültek az új Goodyear téligumik,de már a nyárival is ennyi volt a gumi csere elött 2-3 mérésnél is.

    Így nem fognám a téligumira.Hiba lámpa nem volt egyszer sem,motor működésben sincsen semmi változás.

    Lambdaszonda lassul esetleg?:(

    Leginkább a levegő sűrűsége miatt van. Minél hidegebb van annál nagyobb a légellenállás a sűrűbb levegő miatt. Főleg autópályán, nagy sebességnél észrevehető, és pont annyi a különbség amennyit leírtál. Ezenkívül okozhatja még a guminyomás, érdemes ellenőrizni.

  9. 1 óra, jurij írta:

    Sziasztok!

    Segítséget szeretnék kérni! 2008-as Z16XER H Astra menetközben minden előzmény nélkül leáll. 3-5 perc indítgatás után beindul, ezután már nem jelentkezik a probléma. Egy hónapban kb 1x fordul elő a hiba.

    Hibakód: 001463 Ismeretlen hiba

    Találkozott már valaki hasonlóval?

    Hali!

    Bár nem ilyen motorom van de a következő leírást olvasd el: http://opelmuhely.com/leiras-reszletei/230/z16xep_vs_z16xer

    Itt pedig megtudod nézni a hibakódodat: http://opelmuhely.com/hibakodok

    Ezek alapján valószínűleg a kipufogó oldali vezérműtengelynek/szenzornak van valamilyen hibája. (p0014 -> Exhaust Camshaft Phasing Mechanics Malfunction)

    • Like 1
    • Köszi! 1
  10. Sziasztok!

    Nekem is cserélni kellett a vezető ülést, sajnos a váz megsérült, és nem lehetett normálisan állítani. Vettem bontóban egyet, 10.000 Ft volt, tehát azt sem mondanám, hogy csak párban adják. (Sümegi bontó.)
    Karfás, nem ülésfűtéses ülés, természetesen a huzat teljesen más volt rajta, de ez nem érdekelt, mert nekem csak a váz kellett. Ahogy Koco is írta, viszonylag egyszerű róla lefejteni a huzatot a párnával. Ami nekem problémát okozott az a fejtámla tartó csövének lebontása, ezzel eléggé megszenvedtem. A többi része egyszerűen lebontható, csak idő kell hozzá, és a megfelelő szerszámok.

  11. 1 óra, csaba66 írta:

    Az OpCom hardware-bol nincs tul sok fajta, a verzio es a nyelv firmware frissites, illetve software kerdese,

    Kinabol 13-15 dollarert is megvan, bar allitolag a vamon elkobozhatjak, ha eppen olyanjuk van.

    Van olyan fajta, amelyiken nem frissitheto a fw, de ez nem okvetlenul hatrany, mert igy nem is lehet "hibas" sw hasznalataval agyonvagni. A hibas azert van idezojelben, mert ez az eredeti sw, aminek a friss verzioi felulirjak a klon hw-ek fw-et.

    A valodi OpCom (amugy magyar) gyartojat pedig allitolag az Opel uldozi, szoval szep, cifra tortenet :)

    Alkalmasnak alkalmasak, nem kell kerulni oket, csak a legalitasuk all ingatag labakon.

    Okés köszi, akkor körülnézek egyéb oldalakon is aztán veszek egyet. :)

  12. 28 perce, csaba66 írta:

    Ha javaslatot kersz, akkor Tech2, bar kerdes, mit akarnak ilyen neven radsozni; egy valodi Tech2 ara kozeliti az autoet :) Kuldj inkabb linket, hogy konkretan miket nezegetsz.

    Annyit közel sem szeretnék rákölteni :) Elsősörban azért kellene, hogy ki tudjam olvasni a hibákat, illetve tempomatot raknék majd az autóba amit fel is kell programozni. Az a bajom, hogy nem vagyok képben ezekkel az eszközökkel. Gondolom az a Tech2 azért annyi, mert folyamatosan frissítik a szoftvert, és ezáltal egyre több dologra képes az újabb járművekkel kapcsolatban is. Na nekem erre nincs szükségem, mert csak egy Astra-H-hoz kellene.

    Egyelőre csak jófogáson néztem körül, és ott árulnak több OpCom-t is, eltérő verziókkal. Ami a lényeg, hogy semmi extra dolog nem
    kellene, csak amit leírtam. Alkalmasak ezek az eszközök erre vagy messziről kerüljem el, mik a tapasztalatok? :)

    https://www.jofogas.hu/magyarorszag?q=opcom

  13. Sziasztok!

    Szeretnék vásárolni a közeljövőben egy diagnosztikai eszközt, elsősörban Astra-H-hoz. 
    Melyiket javasoljátok OpCom vagy Tech2? Melyiknek mik az előnyei/hátrányai. Illetve, ahogy néztem OpCom-t lehet venni 10 ezer körül, többnyire 1.6-os verzióval hirdetik ez megfelelő? Mire érdemes odafigyelni vásárlásnál?
    Magyar nyelv számomra nem lényeg, elvagyok az angollal is.

  14. 1 órával ezelőtt, quad405 írta:

    Már tegnap este tudtam, hogy "nyitva" van a termosztát. Beindítottam a motort és már szinte egyből lehetett érezni, hogy melegszik a termosztátból a hűtőbe vezető cső.

    Szóval nem elektromos, hanem  mechanikai hiba. Vagy inkább rossz tervezés és rossz anyaghasználat eredménye. Ugyan az a hiba mint az a alábbi linken. 2. kép.

    https://www.drive2.com/l/7746829/

    Ez a belső gumigyűrű egy idő után oszlásnak indul és szétmegy. Darabok szakadnak le belőle és egyre több kis lyukon tud átáramolni a folyadék. A "szorulás" tulajdonképpen rossz megnevezés ebben az esetben. Helytállóbb lenne, hogy a termosztát "áteresz". Gyakori típushiba ez is, mint az olajhűtő áteresztése.  Tele van vele a net.  A rendőr-astrákból is jólismert hiba. Állítólag a hűtőfolyadékba került olaj korrodálja ez a gumigyűrűt és ettől megy szét. Vagy az olajtól, vagy a fagyállótól, vagy csak saját magától de a lényeg, hogy bomlásnak indul. Volt a kezemben. Ragadt. Csak az az érdekes, hogy miért pont az ő kezük alatt ment szét. Bár saját bevallásuk szerint eléggé agresszíven melegítik a hűtőrendszert feltöltés után, magasabb fordulaton. Nem is merek belegondolni, hogy mivel erőszakohatták még meg a szegény motoromat. :( Gondolom ez adta meg kegyelemdöfést de előbb utóbb előjött volna. Bár arról nem szól a fáma, hogy mivel mosták ki a rendszert. Mutogattak ugyan egy ártalmatlan hűtőmosó adalékot amit én is használtam már, de ki nem számlázták.  

    Amúgy a fenti linken az orosz kolléga egy Chevrolet Cruze termosztátját adaptálta kis mókolással az Astrába. Ebben nincs már benne ez a hülye gumigyűrű vagy lehet csak nem látszik.

     

    Jó példája megint csak annak, hogy miként is dolgoznak a szervizekben. (Tisztelet a kivételnek) Nem elég, hogy drága... Legutolsó esetben csináltatnék bármit is szervizben. Amúgy azok a gumi darabok vajon kijöttek a rendszerből? Mert vannak ott elég vékony csövek is ahol ezek tudnának még gondot okozni.

  15. 37 perce, istvan212 írta:

    Sziasztok!

    Lehet,hogy nem ide vágó probléma,de hátha tud valaki segíteni.

    astra h 1.7 cdti ferdehátú.2004.

    Csomagtér ajtó nehezen nehezen nyílik.Erősen kell megnyomni ugymond a kilincset és csak akkor nyílik ki.

    A zárat vagy kilincset mikrokapcsolóval kell cserélni?

    Ha esetleg tud valaki eladót elérhető áron akkor szóljon.

    Köszönöm a segítséget.

    Több oka is lehet a problémának de valószínűleg az a baj, hogy nem tudod eléggé benyomni a mikrokapcsolót ahhoz hogy nyisson. Nekem legalábbis ez volt vele a problémám. Ha neked is ez akkor az alábbi videóban láthatod a megoldást. (Tudom, hogy ez kombi, de hasonlóan van összerakva a ferdehátú is, én lebontottam a sajátomat. Csak annyi a feladat, hogy egy kis, kb. 1-1.5 mm vastag műanyag darabot beragasztasz arra a helyre ami nyomja a mikrokapcsolót. Talán úgy derítheted ki egyszerűen hogy ez-e a probléma, hogy rápróbálsz egy jól működő astránál és akkor érezni fogod, hogy hol kell nyitnia. Ha a tiedet jobban meg kell nyomni hogy nyisson akkor egyértelmű.)

     

  16. 51 perce, Stofl írta:

    Tapasztalatok alapján egyre rosszabb, nem javul. Nekem egyelőre sikerült ezt orvosolni, a rádióval kapcsolatos problémáim maradtak, de nem olyan idegesítőek. Az indexen viszont elborult az agyam párszor. Azt meg kellett oldani.

     

    Nálam a kormánykapcsolókkal voltak gondok, össze vissza vezérelte a kijelzőt és sajnos az index is problémás volt. Egy éve szétszedtem és megforrasztottam, de sajnos az indexes problémámat nem oldotta meg, a kormánykapcsolók viszont megfelelően működnek hidegben is. Az index viszont nem jó nálam sem hideg időben, leginkább fagypont közeli hőmérsékleten vagy alatta. Szerintem azért nem jó ilyen hőmérsékleten, mert valahol még mindig problémásan érintkezik, és ez hideg időben jelentkezik. Lehet, hogy hülyeség de én szerintem a hőtágulás miatt.

  17. 57 perce, pjotr írta:

    Én lehúzott csatlakozóval használom már vagy 5 éve, csak a műszaki vizsgákra dugom vissza. Lehúzva úgy ketyeg a motor, mint a svájci óra, EGR szeleppel még új korában is egyenetlenül járt.

    Viszont így folyamatosan világít a motorkontroll lámpa; hogy lehet szoftevrből kiíratni? OPCOM-om van, azzal lehet?

    Alapjáraton én is érzékelem, hogy egyenetlenül jár. Lehúzott csatlakozó mellett az EGR szelep teljesen zárva van? (Z14XEP)

  18. 23 órája, quad405 írta:

    A bal oldalira én is azt mondanám, hogy csak valami kioldott kosz, de a jobb oldalira simán rávágnám, hogy olaj. Elgondolkodtató, hogy vajon hova tűnt... Biztos nem törölték ki szervizben a tudtodon kívül?

    Nem, nem volt szervízben mióta nálam van. Az anyag magától oldódott fel. Látszik, hogy több helyen hasonlít a két kép, nem lett belenyúlva.

  19. 15 perce, csaba66 írta:

    Az, hogy az olajkor es a vizkor a vizpumpa tomitesenel talalkozna, legalabbis gyanus...

    Azt kene eldonteni valahogy, hogy valoban motorolaj kerult-e a vizbe, mert az olajos tapintasu trutyi meg nem okvetlenul az. Nem tudom, laborvizsgalaton kivul ezt hogy lehetne.

    Az biztos, hogy a víz felszínén nem látszik olaj. Tehát csak a tartály szélére ült ki ez a sötét anyag. Korábban azt is írták, hogy a gumicsövek is okozhatják. Nálam egyébként elkezdett eltűnni, ezt sem értem hogy hogyan lehet, de pár hónap leforgása alatt sokat változott. Majd rakok be képet róla.

    Még annyival kiegészítem a hozzászólást, hogy az olaj sem fogy a motorból. Egy év leforgása alatt annyi sem ment el sehova, hogy meglátszódjon a nívópálcán (15.000 km-t mentem vele az alatt az egy év alatt.)

  20. 11 órája, sasa58 írta:

    Sziasztok!

    Néhány hete vettem észre, hogy a hűtőfolyadékom koszos lett. Kézzel kitörölgetve olajos trutyinak tűnik. Nem gondolnám, hogy hengerfejes, mert nincsenek buborékok, nem melegszik túl, a vizet nem fogyasztja, az olajat sem jobban, mint egy éve ( 1 dl/1000km). Valami egyéb tipp, vagy túlaggódom a dolgot?

     

    geg65c7ikveior64p1t8.jpg

    Szia!

    Nekem is hasonlóan néz ki, én is írtam már itt a fórumon ezzel kapcsolatban. Elvileg a vízpumpa alatti tömítés fáradt el. (A vízkört és az olajkört is elválasztó tömítés.)

    Más is jelezte már ezt a hibát, többször olvastam itt a fórumon, valószínűleg típushiba.

  21. Sziasztok!

    A jövőben kellene nekem valaki aki rendelkezik OP-COM-al tempomat felprogramozás miatt. A következő helyszínek jöhetnek szóba: Veszprém, Tapolca, Keszthely, Nagykanizsa.

    Köszi előre is!

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.