Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Gola

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    42
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by Gola

  1. Hali! Én egy "Bosch S4 12V 52Ah"-t vettem bele, 190mm magas, befér simán.
  2. Hali! Többnyire ezeket lebontva árulják, tehát csak az ajtót kapod a kárpit és minden egyéb nélkül. Ha mégis van olyan aki a kárpittal együtt adja és elektromos akkor pedig a kárpitnak is stimmelnie kell. Szerintem elég kicsi rá az esély hogy találsz ugyanolyat. Én úgy tudom, hogy nem kell programozni semmit, összedugod és működik, persze akkor ki kell cserélned a bal első ajtóban levő panelt is.
  3. Sziasztok! Sajnos megadta magát az olajgomba a kocsiban. (Z14XEP) Unix honlapján nézegettem elég sok ajánlatot feldob, melyik márkát ajánlanátok? Delphi, Elparts, EPS-Facet, FAE, Hans-Pries, Hella, MagnetiMarelli, Meat & Doria, Meyle, Swag/Febi, Vemo Köszi előre is!
  4. Hali! Én ellenőrizném a csomagtartó ajtajába menő kábelköteget. Tipikus hiba, hogy az ajtó nyitása/zárása miatt egy idő után elfárad és elszakad néhány vezeték. Ha ez a hiba akkor csak kell bele egy toldás és összeforrasztani.
  5. A hátrameneti fokozatnál nincs szinkrongyűrű, emiatt recseg ha egyből a kuplung lenyomása után próbálja valaki betenni. A megoldás vagy az hogy beteszed egyesbe (szinkrongyűrű miatt nem fog recsegni) aztán utána mehet egyből lükvercbe. Vagy pedig benyomod a kuplungot, vársz 2-3 másodpercet és csak ezután teszed a hátrameneti fokozatot. A váltót folyamatosan forgatja a motor, még ha üresben van akkor is. De ha benyomod a kuplungot akkor oldod ezt a kapcsolatot, pár másodperc alatt megáll a váltó, emiatt nem fog recsegni ha hátramenetbe teszed. A többi fokozat pedig azért nem recseg ha egyből teszed, mert a szinkrongyűrű megoldja, hogy kb azonos fordulatszámon forogjon a két komponens miközben összekapcsolódik.
  6. Gola

    Fogyasztás

    Részemről lezárva a dolog, mert leehtne ezt ragozni a végtelenségig, de ehhez már télleg nincs kedvem bocsi Túl bonyolítod a dolgot, az okosság meg elveszik a sok értelmetlen komment között. Szerintem a többi fórumozó majd eldönti, hogy a leírtak alapján minek mennyi a valóság alapja. Peace ;)
  7. Gola

    Fogyasztás

    Azért soroltam fel ezeket, hogy érthető legyen a probléma, mivel ezek mindegyike befolyásolja a levegő sűrűségét. Vehetjük azt a 7%-t mérvadónak, de ez nem minden esetben van így. Ha mindent változatlannak veszünk, kivéve a hőmérsékletet, akkor nincs szükségünk semmi másra, mivel csak ez változott, +7%-al több teljesítményre van szükség, ami a fogyasztásunkon lesz látható, szintén +7%-al. Az eredeti problémából kiindulva: "6.6l átlag 7,2l ugyanazon a távon autópályán" 6.6 L-es átlaggal ment ugyanazon az utszakaszon korábban, magasabb hőmérsékleten, ezt ő tudja, hogy pontosan mekkorán, én itt feltételezem, hogy 20+ fokon. 0 fokon, tehát jelenlegi hőmérsékleten, +7%-al több teljesitméynre van szüksége, mivel ennyivel sűrűbb levegőt kell legyőznie. 6,6 * 1.07 -> 7.062 Megkaptuk, hogy miért nőt meg ennyivel a fogyasztása. A maradék pedig jelenleg nem fontos. Ez így is csak közelítő érték, ahogy fentebb is írtam, de azt hiszem, hogy ebből már látható, hogy mekkora jelentősége a levegő sűrűségének.
  8. Gola

    Fogyasztás

    Akkor érted a lényeget :) Elég sok mindentől függ a dolog, tengerszint feletti magasság, légköri nyomás, hőmérséklet, a jármű légellenállási tényezője, sebesség, távolság. Nem tudnám kiszámolni, mivel sok az ismeretlen ebben az esetben, ezért a megállapításom inkább becslés sem mint számítás. Ezt a jelenséget már én is tapasztaltam hasonló körülmények között és érdekelt a dolgo ezért utána néztem, ezek alapján írtam. Ha nem vagy meggyőződve róla és komolyabban érdekel akkor nézz utána külföldi fórumokon, oldalakon.
  9. Gola

    Fogyasztás

    Nem csak tipp, nem kell ehhez semmilyen mérés, ez fizika. A sűrűbb levegő miatt nagyobb a légellenállás, nagyobb teljesítményre van szüksége ahhoz, hogy tartani tudja a 120 km/h-s tempot, és ezt érzékeli a kijelzőn. Nem véletlen az sem, hogy most jön elő a téma 0-5 fok körüli hőmérsékleten. Az is igaz, hogy minél alacsonyabb a hőmérséklet annál több oxigén van jelen adott térfogat mennyiségű levegőben. De ahogy ez le lett írva fentebb is, a motor az oxigén mennyisége szerint lövi be a keveréket. Ezt szintén érezhető, valamivel erősebb a motor hidegebb időben.
  10. Gola

    Fogyasztás

    Leginkább a levegő sűrűsége miatt van. Minél hidegebb van annál nagyobb a légellenállás a sűrűbb levegő miatt. Főleg autópályán, nagy sebességnél észrevehető, és pont annyi a különbség amennyit leírtál. Ezenkívül okozhatja még a guminyomás, érdemes ellenőrizni.
  11. Hali! Bár nem ilyen motorom van de a következő leírást olvasd el: http://opelmuhely.com/leiras-reszletei/230/z16xep_vs_z16xer Itt pedig megtudod nézni a hibakódodat: http://opelmuhely.com/hibakodok Ezek alapján valószínűleg a kipufogó oldali vezérműtengelynek/szenzornak van valamilyen hibája. (p0014 -> Exhaust Camshaft Phasing Mechanics Malfunction)
  12. Sziasztok! Nekem is cserélni kellett a vezető ülést, sajnos a váz megsérült, és nem lehetett normálisan állítani. Vettem bontóban egyet, 10.000 Ft volt, tehát azt sem mondanám, hogy csak párban adják. (Sümegi bontó.) Karfás, nem ülésfűtéses ülés, természetesen a huzat teljesen más volt rajta, de ez nem érdekelt, mert nekem csak a váz kellett. Ahogy Koco is írta, viszonylag egyszerű róla lefejteni a huzatot a párnával. Ami nekem problémát okozott az a fejtámla tartó csövének lebontása, ezzel eléggé megszenvedtem. A többi része egyszerűen lebontható, csak idő kell hozzá, és a megfelelő szerszámok.
  13. Okés köszi, akkor körülnézek egyéb oldalakon is aztán veszek egyet.
  14. Annyit közel sem szeretnék rákölteni Elsősörban azért kellene, hogy ki tudjam olvasni a hibákat, illetve tempomatot raknék majd az autóba amit fel is kell programozni. Az a bajom, hogy nem vagyok képben ezekkel az eszközökkel. Gondolom az a Tech2 azért annyi, mert folyamatosan frissítik a szoftvert, és ezáltal egyre több dologra képes az újabb járművekkel kapcsolatban is. Na nekem erre nincs szükségem, mert csak egy Astra-H-hoz kellene. Egyelőre csak jófogáson néztem körül, és ott árulnak több OpCom-t is, eltérő verziókkal. Ami a lényeg, hogy semmi extra dolog nem kellene, csak amit leírtam. Alkalmasak ezek az eszközök erre vagy messziről kerüljem el, mik a tapasztalatok? https://www.jofogas.hu/magyarorszag?q=opcom
  15. Sziasztok! Szeretnék vásárolni a közeljövőben egy diagnosztikai eszközt, elsősörban Astra-H-hoz. Melyiket javasoljátok OpCom vagy Tech2? Melyiknek mik az előnyei/hátrányai. Illetve, ahogy néztem OpCom-t lehet venni 10 ezer körül, többnyire 1.6-os verzióval hirdetik ez megfelelő? Mire érdemes odafigyelni vásárlásnál? Magyar nyelv számomra nem lényeg, elvagyok az angollal is.
  16. Jó példája megint csak annak, hogy miként is dolgoznak a szervizekben. (Tisztelet a kivételnek) Nem elég, hogy drága... Legutolsó esetben csináltatnék bármit is szervizben. Amúgy azok a gumi darabok vajon kijöttek a rendszerből? Mert vannak ott elég vékony csövek is ahol ezek tudnának még gondot okozni.
  17. Több oka is lehet a problémának de valószínűleg az a baj, hogy nem tudod eléggé benyomni a mikrokapcsolót ahhoz hogy nyisson. Nekem legalábbis ez volt vele a problémám. Ha neked is ez akkor az alábbi videóban láthatod a megoldást. (Tudom, hogy ez kombi, de hasonlóan van összerakva a ferdehátú is, én lebontottam a sajátomat. Csak annyi a feladat, hogy egy kis, kb. 1-1.5 mm vastag műanyag darabot beragasztasz arra a helyre ami nyomja a mikrokapcsolót. Talán úgy derítheted ki egyszerűen hogy ez-e a probléma, hogy rápróbálsz egy jól működő astránál és akkor érezni fogod, hogy hol kell nyitnia. Ha a tiedet jobban meg kell nyomni hogy nyisson akkor egyértelmű.)
  18. Nálam a kormánykapcsolókkal voltak gondok, össze vissza vezérelte a kijelzőt és sajnos az index is problémás volt. Egy éve szétszedtem és megforrasztottam, de sajnos az indexes problémámat nem oldotta meg, a kormánykapcsolók viszont megfelelően működnek hidegben is. Az index viszont nem jó nálam sem hideg időben, leginkább fagypont közeli hőmérsékleten vagy alatta. Szerintem azért nem jó ilyen hőmérsékleten, mert valahol még mindig problémásan érintkezik, és ez hideg időben jelentkezik. Lehet, hogy hülyeség de én szerintem a hőtágulás miatt.
  19. Alapjáraton én is érzékelem, hogy egyenetlenül jár. Lehúzott csatlakozó mellett az EGR szelep teljesen zárva van? (Z14XEP)
  20. Nem, nem volt szervízben mióta nálam van. Az anyag magától oldódott fel. Látszik, hogy több helyen hasonlít a két kép, nem lett belenyúlva.
  21. A kiegyenlítőtartály nálam így néz ki: (A bal oldali hónapokkal későbbi kép, valami miatt oldódott a lerakódás.)
  22. Én nem csináltam vele egyelőre semmit mert elkezdett eltűnni, halványodni. Már csak kis mennyiségben van jelen a tartály szélén.
  23. Az biztos, hogy a víz felszínén nem látszik olaj. Tehát csak a tartály szélére ült ki ez a sötét anyag. Korábban azt is írták, hogy a gumicsövek is okozhatják. Nálam egyébként elkezdett eltűnni, ezt sem értem hogy hogyan lehet, de pár hónap leforgása alatt sokat változott. Majd rakok be képet róla. Még annyival kiegészítem a hozzászólást, hogy az olaj sem fogy a motorból. Egy év leforgása alatt annyi sem ment el sehova, hogy meglátszódjon a nívópálcán (15.000 km-t mentem vele az alatt az egy év alatt.)
  24. Szia! Nekem is hasonlóan néz ki, én is írtam már itt a fórumon ezzel kapcsolatban. Elvileg a vízpumpa alatti tömítés fáradt el. (A vízkört és az olajkört is elválasztó tömítés.) Más is jelezte már ezt a hibát, többször olvastam itt a fórumon, valószínűleg típushiba.
  25. Gola

    Egyéb csevegés

    Sziasztok! A jövőben kellene nekem valaki aki rendelkezik OP-COM-al tempomat felprogramozás miatt. A következő helyszínek jöhetnek szóba: Veszprém, Tapolca, Keszthely, Nagykanizsa. Köszi előre is!
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.