Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Maverick087

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    460
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    12

Hozzászólások posted by Maverick087

  1. Sziasztok,

    Van valakinek tuti beszerzési forrása az alábbi alkatrészekhez? Ezek ugyan újak de ahogy látszik a porvédő gumik eltérőek, a csúszó vezető átmérője pedig ami a nyeregbe megy az nagy.

    34-es, Bosch, hátsó nyeregbe kellenének megint, de ahány javító készlet annyi fajta féle sz.rt raknak bele. 

    Ki vannak szakadva a porvédők azért akarom őket cserélni....

    Köszi

     

    3c90c3c2c6fccb2cf02b9753b0396c8f.jpg

     

     

     

  2. On 2020. 10. 05. at 11:57, karltamas87 írta:

    Sziasztok! SEGÍTSETEK!!! :)

    Az alany egy z17dtl! Map szenzor csere, teljes szívó oldali, turbó valamint katalizátor takarítás után vagyunk. Összerakás után hatalmas teljesítmény visszaesés és őrületesen büdös fekete füst....na jó akkor tuti egr...egr lefalaz(próba).  Láss csodát visszajöttek a lovak...füst szinte nulla....Egr ujra levesz...kapott rá egy működő mágnes tekercset....szelep szépen jár és patyolat tiszta....lemez eltávolít....próba...teljesítmény szintén visszaesett és ugyan úgy füstfelhő valamint a P0487 hibakód az agyban...  KÉRDÉS!!!!  MI LEHET MÉG????  folytószelep???

    Ez volt már? 

    https://hu.no-hero.org/p0487-1025

  3. Sziasztok, 

    Tudna valaki esetleg képet küldeni a motorháztető belső oldaláról? Érdekelne milyen ütközők, vagy esetleg gumibakok vannak ott, mert nekem szokott néha berezonálni a motorháztető és nem tudom mi hiányozhat vagy lehet kikopva. 
    Télen még a piros lámpánál is jön a zörgés....

    Köszi

  4. 23 órája, Revfury írta:

    Sziasztok,

    Z18xe motorral szerelt g astrám rettenetesen betegeskedik. Sajnos a szerelők csak tippelni tudnak(fojtószelep), hogy mi a baja mert akármit mérnek az jó eredményt mutat.

    Állandó hibakódok: P0170, P1555 és még néhány más ami folyamatosan változik, akárhányszor olvasod mindig mást mutat: P1327, P1329, P3915,

    Vezérlés lett cserélve benne most, fojtószelep ki lett tisztítva(valószínűleg nullázva nem lett mert p1555 hibakód benne van), lambdaszondák, üzemanyag ellátó rendszer, légtömegmérő ellenőrízve és a probléma nincs meg. 

    A probléma az, hogy hidegen alig lehet beindítani, 4-5x lefullad(az alapjárat össze vissza megy ilyenkor), mintha a hengerek közül sem menne mind mert majd kiszakad belőle a motor... Amikor végre ötödjére beindul akkor legalább 1 percig nem lehet vele elindulni mert nem érzékeli rendesen a gázt, megtorpan, nem megy. Meleg motornál ezeket a hibákat nem produkálja. Ami még feltűnt, hogy néha teljesen erőtlenné válik, megtorpan, több percig is gyorsítani képtelen (kb. csak padlógázból ért, finoman hiába is nyomom). Amikor újra elkapja a fordulatot akkor meg nagy rántással megindul mint a bolond. Nagyon kellemetlen ez az egész mert így egy előzés lutri,  nem tudni mikor torpan meg, és akkor pórul járhatok.

    Az aksi saru levétele segíthet nullázni a fojtószelepet, vagy muszáj az op-com?

    Astra G csoportban a "Facen" kínlódott egy srác a Z18XE motorral, a szerelője egyből ECU-t akart vele cseréltetni, aztán a csoportban mindenki által elismert ECU specialista javasolta neki - bár nem ilyen hibakódhoz - hogy GM matricás gyújtótrafó és 4 db gyári GM gyertya 99%-ban meg fogja oldani neki a problémát. Ha figyelmesen olvastam, akkor a gyújtás rendszered nem volt még ellenőrizve. Egy próbát esetleg megér....

    • Like 1
  5. On 2020. 09. 10. at 13:36, zotya975 írta:

    Hát ha "szépen " kanyarodik az iveken se nem feszül se nem lóg, akkor elvileg jó a hossza. Én is nemrég cseréltem. Mondjuk egy az egyben nem ment be mert a dob fölött van egy " ellentartó" lemezfül abba nem akart belemenni a kötél kicsit faragni kellett ott azt a műanyagot. Amit kiszedtem alig tudtam már húzni a gégecsőben a bowdent. Anyira szorult hogy a rugó nem húzta vissza alapállapotban ha felengedtem.

    2062353ce284b7e788a0573b2458e221.jpg

    Mondjuk még mindíg úgy érzem a jobb oldalt jobban fogja, de még nem vittem el fékcsere után kiméretni, majd ott derül ki. Márkát passzolom, én a Kovács autótól szoktam alkatrészt rendelni. 

    Elvileg neked az kell: https://alkatreszek.hu/gyariszam/24465148

     

     

     

    Köszi Zotya, 

    Anno még a szerelőm, a jobb oldali fék nyeregbe tett erősebb rugót, ami tényleg elég izmos a gyárihoz képest. Sajnos csak találta a műhelyben és nem tudta megmondani, mibe való lehet, pedig jó lenne beszerezni. 
    Nem tudod véletlenül honnan lehetne a bowdenhez, ezt a porvédő harmonikát vásárolni? Mindkét oldalon el vannak szakadva, jön a tél, a víz meg majd szépen belefolyik és megfagy...
     

    download.php?file=20200916v00tonxy1.jpeg

  6. Sziasztok, 

    Szeretném kideríteni milyen hosszú kézifékkötél kell a kocsiba mert a 3-ik lesz benne cserélve 5 év alatt, de lehet ezt nem bízom már szerelőre mert azt gyanítom hogy nem a megfelelő méretet pakolgatták nekem bele. 

    Bal oldalon mindig megszorul sajnos egy idő után. 

    Milyen márkát érdemes venni? Tárcsafékkel szerelt az autó egyébként. 

  7. On 2020. 02. 24. at 21:37, Mettyú írta:

    Sziasztok!Kicseréltem a váltórudazatot kulisszával együtt!Vesz minden sebességet,de hülyén jobbra áll a váltókar!Hogy tudnám gyáriba visszaállítani?Nem találok vidit róla... Y17DT az alany...előre is köszi!!

    Szia, 

    Tudnál esetleg bővebb infot adni a javítás menetéről. F-13-as váltóm van, eszméletlenül ropog minden kanyarban, érezni is lehet a váltókaron. Ki kell cserélnem az egész rudazatot. 
     

  8. 12 órája, Mikulás74 írta:

    A vezérműlánc ott kezdődik, hogy M13a motor:
    i-img640x480-15777844914qsvcd425625.jpg

    Ez van az ignisekbe, wagon r+, stb. Még 250 ezernél se kell ezeket cserélni.
    Az opelnak ez az olajnyomásfüggő budilánca vicc. Tele van a youtube ilyen videókkal, kinek hogy csörömpöl a motorja épp.
    Én hogy új láncot raktam be, a láncfeszítő teljesen visszament a végére, alig volt kint a hegye. Ebből látszott, hogy csak a lánc nyúlt, más nem kopott. Egymás mellé rakva a kettőt 1 láncszemmel volt hosszabb a régi.
    Benéztem nagyon ezt a z12xe motort, mondjuk nagyon jól fogyaszt, ez az egy előnye. Talán kevesebbet is, mint a Tdízel astra. Mondjuk abban van 492e km, csak a kaszni már eléggé porhanyós.
    Az 1.2-es motor előéletét nem ismerem, gondolom jól betartották a 30 ezres olajcseréket, 261 ezernél nincs válla a hengereknek, a dugattyúk bordásak még, a hajtókarcsapágyak kopottak voltak, azokat cseréltem, meg az összes tömítést.
    Ja!
    A vezérműfedél tömítést nagyon ajánlott sűrűn cserélni, ezért is szedtem szét itt főleg, hogy megnézzem, mennyit roncsolódott.
    Ha ez megnyekken, keveredik is össze a víz az olajjal.

    Szia, 

    A vezérműfedél tömítés sérülése hogyan eredményezhet víz-olaj keveredést? Nem a hengerfej tömítést szeretted volna írni? (vagy hiányosak az ismereteim?:)  

  9. On 2020. 01. 13. at 18:39, gömbhal írta:

    Helló Érdeklődnék a hátsó ajtó kis ablakánál tönkre ment a gumi kéder,hol lehet ilyet beszerezni,ill. 1.4 twinportra kellene a motor felső részén lévő takaró fedél?

    Facebook - Opeal Astra G Hungary csoport - 15000 tag. Nincs olyan alkatrész amit ne tudnál megszerezni. 

  10. On 2020. 01. 10. at 12:44, nnorbi99 írta:

    De nehogy már 81-83 fok legyen az üzemi hőmérséklete a motornak. Szerintem az kevés. Korábban nekem ez 87 körül volt.

    Mellesleg azt nem értem, hogy ha a termosztát 92 fokon KEZD nyitni, akkor miért nem éri el egyszer sem a mutató  92-t? (A mutatóm amúgy fokra pontosan ugyanazt mutatja, mint mit az ODB-n keresztül kiolvasok).

    A fagyállóm amúgy -40 fokos.

    Szerintem jövő héten kicserélem egy eredeti termosztátra. Csak le tudjam venni a jelenlegit. A videón is látható a szelepfedélnél az a kis kidudorodás, na attól nem tudtam a múltkor kiemelni. Megpróbálom megint, hátha most. Több videót is megnéztem és mindenhol elég egyszerűen lejött. Odaragadva biztos nics, mert sikerül elemelni kb 2-3 mm-t, csak aztán beleakad a dudorba.

    Addig is teszek egy másk próbát. A hűtőradiátor elé teszek egy kartonlapot (mint régen a trabikba) és megnézem, hogy úgy mennyire megy fel a vizhőfok.

    Érdekes módon ugyanaz a termosztát más gyártótól eltérően néz ki. Van amelyiknek van kis szellőzője, a másiknak nincs, és valamelyiknek "kivülről" van egy lyuk és az megy a kis cső felé, mig a másiknál "belül" van a kis lyuk, a lezáró sapka másik oldalán. Nehéz elmagyarázni itt van róla egy videó. A srác pont ezeket  a különbségeket magyarázza, csak hát nem értem, mert lengyelül van. Nem tudom melyik tipus a "jobb" és milyen a gyári.

    https://youtu.be/x4-qjr0PwFY?t=1884

    Sztem meg engedd le azt a sz.r tömény fagyállót, mosd át a rendszer patyolatra, többször is ha kell, vegyél normális fagyálló folyadékot mondjuk - Febi79400-at; 50/50% arányba keverd be desztillált vízzel és ennyi. 

    Termosztátból meg sztem Wahler-t vegyél, nagyon sokan írták már itt a fórumon hogy egész jó. Valaki írta hogy a gyári 15000Ft, amit kétlek inkább olyan 35, wahler a 15 ezres kategória.

  11. 2 órája, Vardar írta:

    Értem köszi. Akkor rendszeresen kell zsírozni neked is, nem elég évekig egy kezelés.

    Szilikonzsírt tudnám ajánlani, nagyon tág a hőmérséklet tartomány amiben lehet használni, nem kocsonyásodik, folyósodik és nem hagy kellemetlen szagot az utastérben, jah és a műanyagot sem bántja. 

    • Like 1
  12. On 2020. 01. 07. at 11:23, sziklaboci írta:

    A generátor kb. két éves, akkut meg nemrég kapott újat a kocsi. Amikor tönkrement az előző generátor akkor valóban odavolt a szervó, mondjuk akkor minden odavolt, mire hazaértem.. először minden világított a műszerfalon, aztán a mutatók leestek, végül leállt a kocsi :)
    Egyébként ha belegondolok tegnap indítás után leesett az alapjárat pár másodpercre, előfordulhat hogy pont addig nem ment a szervó az elégtelen töltés miatt. Csak akkor a szervóra figyeltem inkább, a fordulatszámmal nem foglalkoztam.

    Köszi!

    Én is a generátort tippeltem volna ahogy Zotya. Nekem annyira ki volt a generátor, hogy kormányfordításra bezuhant 500-ra az alapjárat. Aztán elvittem felújíttatni egy autóvillamosságis palihoz, nem lett sokkal jobb pedig csapágy, fesz. szabályzó stb. minden cserélve lett. Vettem zsír új generátort - Delco Remyt. Soha többet! Reggeli hidegindítás, töltés 16V! szervó tiltás 1-2 percig aztán egész nap jó. Vettem helyette egy hivatalos Bosch szervízben felújított Bosch generátort a Cromax-nál azzal lett helyen megint minden és azóta is minden ok.

    download.php?file=20200108v00rrmmgp.jpeg

     

    • Like 3
  13. 4 órája, Stofl írta:

    Igen, az akkor jó, ha kattog. Op-com kimenet teszteknél lehet ellenőrizni. Gyújtáson még én sem vettem észre, hogy kattogna.

    Én úgy tudtam hogy ha kattog akkor már kiszolgálta az idejét. Abban igazad van hogy a működésének hangját lehet hallani, de nem tudom elképzelni hogy ezt az idegesítő kattogást hallanunk kellene folyamatosan.... JAH, nekem csak télen csinálja.... 

    • Like 1
  14. 30 perce, Vardar írta:

    Z14XE. Menet közben nem hallom, de lehet, hogy előjön, csak elnyomja a menetszél és a motor maga amikor fel pörög. A motor alapvető zúgásától elkülönül, erős, kattogó hang a blokkból, sűrűbb, mint 1/mp.

    Gázadásra nem reagál? Esetleg a tankszellőztető szelep a jobb oldali toronynál? 

    • Like 2
  15. Sziasztok, 

    Használ valaki akkumulátor tesztert? Olyat ami képes terheléses vizsgálatra? Nem tudom mit kezdjek az akkummal....
    kb. 11,7 - 11,8 a nyugalmi feszültsége hidegen, indítás alatt ez leesik 8,5 - 8,7V-ra. Mindig beindítja az autót, alig teker valamit,
    de nem stabil az alapjáratom és elég durva feszültség ingadozások szoktak lenni, ahogy op-commal figyelem. 
    A generátorom új, teljesen felújított Bosch 1 éves.  

     

     

    download.php?file=20191228v01r665f8.jpeg

  16. 5 órája, nnorbi99 írta:

    Csináltam egy tesztet. Üresjáratban kb 2000-2500-as fordulaton kb 10 perc alatt ment fel 80-90 fokra a hűtőviz. A hűtőviz tartályában mértem a hőmérsékletet és amikor a hőmérő 80 fokot mutatott, akkor már biztos ki volt nyitva a termosztát, mert a felső vastag cső elég meleg volt. Nem tudom, hogy mennyire pontos a hőmérőm, de forró vizben 100-at mutatott, tehát jónak kell lennie, viszont ekkor a műszerfalon levő hőmérő már kb üzemi hőmérsékletet mutatott (85-86 fok). A hűtőrendszer nem volt nyomás alatt, mert a hőmérőm miatt le kellet venni a tartályról a kupakot - ne tudom, ez mennyit befolyásolt. Meg azt sem tudom, hogy ha én a tartályban mértem a 80 fokot, akkor a termosztátnál is annyi volt-e vagy több, mivel az sokkal közelebb van a motorhoz.

    Érdekes, hogy 92 foknál kell nyitnia, mert ahogy emlékszem korábban az üzemi hőmérséklet a műszerfali hőmérő szerint kb 86 fok. És mintha odaszögelték volna a mutatót, csak nyáron, dugóban ment fel 90 fokra (pont középen volt ilyenkor, ami a 90 fok).

    Amúgy ez a termosztát  on/off-os vagy fokozatosan nyit és zár?

    A termosztáton van egy kis fekete L alakú csatlakozó is, amire van dugva egy vékonyabb cső, az micsoda, hova megy?

    Ahhoz hogy kiszereljem a hőmérséklet jeladót, ahhoz le kell engedni a hűtővizet?

    Az L alakú csatlakozóból a cső a kiegyenlítő tartályba juttatja vissza a fölösleget, nyitott állapotú termosztátnál, gázadásra lehet látni hogy dolgozza bele a folyadékot a tartályba. 
    Egy bizonyos mennyiségű fagyálló ki fog folyni a ha kicseréled a jeladót de nem vészes, simán kivitelezhető. 

    Az óra csoport mutatója csak "tájékoztató jellegű" nem kalibrált műszer. OBD2-es csatlakozón mérve applikációval, kb. 97 foknál mondom azt hogy a mutató, pontos a 90-en áll.
     

  17. 6 órája, tomcsika1 írta:

    Arra gondoltam én is. De csak a csatlakozót kell levágni és összeforrasztani a vezetékeket vagy a vezekétet is kikell cserélni? Hol szokott lenni a probléma? a csatlakozásnál általában vagy a vezetéken valahol? 

    H Astra üléseket tettem be fél évvel ezelőtt ahol a légzsák csatlakozók eltérőek ezért "mókolni" kellett. Forrasztani nem akartam, mert az ugye fix. Csúszósarukat használtam első körben, de sztem nagy lehetett az ellenállás és mindig visszajöttek a hibakódok. Wagoval raktam össze végül és ezt ajánlom neked is. Könnyű a szerelés, bontható, hibakód pedig nincs. 

  18. 4 perce, zotya975 írta:

    Igen, kábé. Amikor megvettem a vezetőoldali feljebb világított, letekertem az anyósoldali szintjére. Viszont még most is villogatnak néha, tehát vagy még mindíg magas, vagy mivel az anyósoldali bepárásodik, máshogy szórja a fényt mint tiszta búrával, és ez a probléma. Nekem sajna nincs lehetőségem otthon rendesen belőni, mert nem egyenes az udvar, így marad egy márkaszervíz, amint megszüntettem a beázást, addig nincs értelme, mert nincs határozott vonal sem a falon. Még valami észrevettem, a magasságállító kapcsolóm fordítva működik, legalábbis szerintem. Nullán világít legmagasabbra, és a 3-on a legalacsonyabbra. 

    A vetítési képed megfelelő? Mert ha rosszul teszed be az izzót  is lehet rossz. Bár ezt így hirtelen nem tudom hogyan lehet megcsinálni. Mást pozícióba tekered be a foglalatot, mert az izzót a foglalatba csak egy módon lehet betenni.

    Remélem nem mondok hülyeséget de a kapcsolód sztem jól működik. Hiszen alapjáraton 0-án kell állnia, és ha megpakolod a csomagtartót vagy beülnek hátra akkor emelkedik a kocsi eleje, emiatt kell lebillenteni a fényszórókat. 

  19. Sziasztok, 

    Nem megfelelő magasságba világítanak a fényszóróim, ezt a szemből jövők távolságival szokták is jelezni. 
    Utána olvastam mi a helyes "otthoni" kivitelezés, mi a véleményetek? 

    - Kocsi megtankolva, keréknyomás ell., plusz teher ki, vízszinten talaj
    - Közel állsz függőleges falhoz, megjelölöd a fénykéve közepét mindkét oldali fényszórónál a falon - az a pont ahol a vízszintes fénysáv és a 15 fokban jobbra felfelé mutató fénysáv találkozik
    - Hátramész a kocsival 5 métert, kézikönyv - lejtésarány 1,2% ami 5 méteren 6 cm-t jelent, tehát 6 cm-rel az eredeti két jelölés alá is kell 1-1 jelölés és ez az a pont ahova kell világítania
    a fényszóróknak, odatekered 

    Nagy vonalakban? 

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.