Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Hic

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    2.920
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by Hic

  1. Hic

    AUTÓHIFI

    Ja, ha nem megy mégse, épp van egy jó erősítőm eladó... :P :devlish: :icon11: :D :D :D
  2. Hic

    AUTÓHIFI

    izzad a végfok :D csillaggarázs, gondolom, és páralecsapódás a jó kis -10 fokos bordán. Azért a biztonság kedvéért kösd le a hangszórókábeleket, és próbáld ki, akkor is túlterhelésbe megy-e. Sajnos sok olyan végfok van, ami így hal meg. Ha a végfok tranzisztora zárlatos lesz, akkor ez a jelenség. A túláram-védelem nem engedi, hogy szétégjen az egész, de nem lehet kihozni a tiltásból. Javítani lehet azért, csak kérdés, megéri-e. Ha garis, és mégis meglesz a papír, akkor mindenképp.
  3. Hic

    AUTÓHIFI

    Hello srácok!!! Már jó rég nem néztem be.... feltartott egy kicsit az építkezés :) Épp ott tartok, hogy az autóhifi hobbim is felszámolom, eladom a cuccaimat. Fel is adtam hirdetést itt a fórumon, ha valakit érdekel, szóljon csak bátran.... http://www.opelforum.hu/index.php?app=classifieds&module=core&do=view_item&item_id=24 Látom, coupe, még aktivizálod magad :) Ha jobb idő lesz, kimegyek majd a Lurdyhoz, ha még vannak talik csütörtökön..... :huh:
  4. Hic

    AUTÓHIFI

    Dekopírral semmi baj :lol: A Pííííísta kocsijába a plusz 20mm-es emelést mi is custom vágtuk MDF-ből, mert máshogy nem ment volna be a szett. Csak megmondom őszintén, ha nem muszáj, nem barkácsolok már.... öreg vagyok és lusta. :lol: ;) :devlish: PLUG & PLAY RULEZ!
  5. Hic

    Ascona

    Az az autó önmagában elég nagy kaland, csak bele kéne végre vágni, úgy igazán.... :lol: :devlish: :lol: Télleg, mikor szerelünk szimszonyot, Gelko? Itt a jó idő, talán 2-3 hét múlva lesz szabad vasárnapom, akkor neki lehetne állni..... :lol:
  6. Hic

    AUTÓHIFI

    A karika 30mm-t emel, ha ennél több kell, akkor persze, hogy kevés- Viszont meglehet, hogy ha ennél több kell, akkor már a kárpitot faragni kell majd. A műanyag karikával a megadott beépítési mélységig nem kell barkácsolni semmit. A C608GTI valszeg túl nagy. Nekem most MDF-ből CNC-vel kimart gyűrűk vannak, de lényeges különbséget nem érzek a korábbi műanyaghoz képest. Az ára viszont kb. kétszeres volt, nagyker árszinten.
  7. Hic

    AUTÓHIFI

    Ez azért nem így van, mert a kapacitása nagy ugyan, de tistességes soros ellenállása van, ami nem jó. Amúgy hello srácok, már nem voltam itt, vagy 2-3 hónapja.... :D Azért most visszanéztem belepofázni egy kicsit! :) :)
  8. Hic

    AUTÓHIFI

    Hát, nem tudom. Lehet, hogy nem egy nagy lumen, de annyi biztos, hogy a BX1065-nél jobb. Legalább erősítőnek néz ki (értsd: RCA bemenetek, keresztváltó, stb.) Viszont az 1:1 csere nem lesz egyszerű, mert ennek nincs nagyjelű bemenete (míg a BX1065-nek csak az van), csak kisjelű, RCA. Ha nincs RCA kimeneted, akkor kénytelen leszel egy jelszint-átalakítót venni.
  9. Hic

    AUTÓHIFI

    Felejtős típusú..... Az erősítő tápját nem illik kapcsolóval kapcsolgatni! Persze, ez erősítő függő is, de már kisebb erősítőknél is szaladhat arra 40-60A. Hát..... én azt nem kapcsolgatnám egy billenőkapcsolóval, az tuti. Esetleg valami ipari műremekkel, ami bírja az amperszagot. Na jó, persze meg kell nézni a specifikációt. Legalapabb kategóriánál, mint pl. a te Boxxer erősítőd, ahol elvileg a 15-20A-t nem lép túl a max. áramfelvétel, akkorl esetleg egy nagyobb autósrelével lehet kapcsolni. (ami ugye bír 20A-t stabilan). A relét meg ugyanazzal a REMOTE vezetékkel kapcsolni, mint amúgy az erősítőt. De sok értelme nincs. Inkább meg kéne találni, ténylegesen mi szívja az áramot. Mennyi egyáltalán a nyugalmi áramfelvétel erősítővel és anélkül? Megmérted már?
  10. Hic

    AUTÓHIFI

    Nekem van ilyesmi valahol. JVC-hez való, az igaz, de így néz ki........... Ha megtalálom, viheted. De Vaterán is szokott ilyen lenni.
  11. Hic

    AUTÓHIFI

    Egy tisztességes szűrő azért kicsit jobban össze van rakva, más az anyagválasztás, és méretezve is rendesebben van. Általában 12dB/oktávos, ahhoz nem elég egy tekercs meg egy kondi, mert két szűrőtagból áll. Plusz: nem gagyi elkókat szokás belerakni, hanem unipoláris polisztirol kondikat, szűkebb tűréssel, neadjisten válogatott alkatrészekkel. :blink: Persze ez nem a 10-15eFt-os kategória, és még csak nem is feltétlen a 25-30eFt-os, bár ott már kezdenek jönni a jobb szettek. Az ember meg végül megtanul együttélni a választása hibáival :rolleyes:
  12. Hic

    AUTÓHIFI

    Mert nem foglalkozol olcsó cuccokkal... :blink: Van hogy csak a magasnak van váltója, és van, hogy tényleg csak egy kondi van a magason. Ilyenkor párhuzamosan van a magas bekötve a mélyközéppel. Szinte az összes gyári megoldás is ilyen. (1db kondi) Az alukeretet megkapod utólag karácsonyra, csak el kéne jönnöd érte :lol: Nem jössz-mész a XVIII ker. felé munkából kifolyólag?
  13. Hic

    Astra gyári "HIFI"

    Mostanában kábel kell hozzá, az tuti...... A dupla-din beépítést úgy szokták megoldani, hogy a középső légbefúvóknak mondanak búcsút.... szerintem ez nem túl szerencsés, jobb lenne tényleg lejjebb rakni a klímavezérlést, de az manuális klímánál nagyon sok faragással jár együtt. Az automata klíma vezérlőegysége talán egyszerűbben lejjebb rakható. Akárhogy is, de mindenképp farigcsálás, glettelés, fényezés, stb. szóval elég pepecs meló... Vannak esetleg kifordulós monitoros fejegységek, azokat seperc alatt be lehet tenni, megvan a nagy display, video, navi, meg ami kell, ha meg nem kell, visszabújik a helyére.
  14. Hic

    AUTÓHIFI

    Megoldjuk.... :huh:
  15. Hic

    AUTÓHIFI

    Hát... már írtam, hogy bandpassban nem vagyok ász, ha jól van méretezve, akkor lehet jó. De szobai hifiben szerintem tök felesleges görcsölni, mivel a nagy térben nem fog a sáváteresztés előnye érvényesülni. Sima zárt, vagy reflex konstrukció ugyanolyan jó. Inkább a láda elhelyezése a fontos, sarokba rakva pl. megnő a hatásfoka, stb.stb. Én szobába reflex ládát építettem, lefelé néző hangszóróval. Dizájnos is ok volt, meg jól is szólt. Apropó, van eladó szuberősítőm, szobai szubhoz.... :huh: Bár nem nagy szám, 100W asszem, de nekem anno bevált. És, ha valakit érdekel, van még pár szerelési anyagom autóhifihez: - Emphaser gyorscsatlakozó, amivel egy mozdulattal lehet bontani tápot és RCA-t - 3500.- ha valaki olyan megoldásban gondolkodik, hogy könnyen ki tudja venni a hifit, ha kell a csomagtér, annak ideális. 25-ös tápig használható! - Tápelosztók: 2x50-4x35 (3000.-), 1x35-2x25 (1800.-), 1x25-4x10 (800.-) - Biztosítéktartó: ANL, 100A biztivel együtt, 35-50 kábelhez, (2000,-) - 5m RCA kábel, OFC, 3 db, (1000.- Ft / db) - RCA Y-kábelek, ilyen is, olyan is, (600.- / pár) - Alugyűrű 4mm, 16-os hangszóró alá (emelőnek) vagy fölé (dísznek) - (2000.- / pár) - JVC CH-X200 tár, 12 lemezes, magazinnal, kábellel, konzollal, CD/CDRW, full ok - (6000.-) - JVC CH-X350 tár, 12 lemezes, magazinnal, kábellel, konzollal, CD/CDRW, full ok - (8000.-) Ezeket felrakom majd az adok-veszek topikba is....
  16. Hic

    AUTÓHIFI

    Sehogy. CAN busz van, és még "Remote" kimenet sincs, azt is "csinálnom" kellett... szóval nemeccerü....
  17. Hic

    AUTÓHIFI

    Nem védeni akarom, de..... 1. A TFT-t nem nézegeted menet közben, az csak a rádió/klíma/computer, stb. kijelzője. Amúgy ahhoz minden autónál "lejjebb" kell nézni. Opel Astra F, Vectra C stb-ben is kb. ugyanitt van a display. Lehet, hogy a képen ez nem látszik. 2. A műszerek fent vannak, látómezőben, csak középen. Mint pl. a Yarisban, vagy a Lancia Y-ban - vagy az Astra F-ben a rádió display. Egyáltalán em kell lenézni hozzá, még annyira sem, mintha a kormány mögé néznék. Talán csak a HUD lehet jobb. (Head Up Display) de az még pár év, mire elterjed. 3. 2 óra alatt meg lehet szokni, hogy nem a kormány mögött van a km-óra. Az elrendezés egyébként a térérzetet javítja. Visszaülve pl. a Stiloba, kib...tt szűknek tűnik az "összezsúfolt" óra a kormány mögött. Szóval furcsa, de jó. Azért, mint írtam, megszokást igényel - nem a vezetés, hanem a klíma/audio vezérlés. Az 1-2 nap, mire automatikusan megy, utána nincs gond, Maga a vezérlőpult nagyon kényelmes, csak az 1-6 gombok funkcióit kell váltani, audio- vagy klmavezérléstől függően. Hátulütője viszont, hogy nem lehet csak úgy kicserélni a rádiót, mint pl. az Astrában. Nem független darab, hanem a rendszer szerves része. Evvan, marad a gyári. Ez a trend egyébként mindenhol, csak nem ennyire extrém módon. Sok embert elriaszt, az biztos, nem lett top-seller a Primera, pedig tényleg jó autó. Na, ne OFFoljunk! Hifit azért építek bele így is, ha minden jól megy, hétvégén kész is leszek vele :huh:
  18. Hic

    AUTÓHIFI

    Nemtom, letöltöttem a teljes szervízkönyvét (jól is jött párszor, berhelésnél), majd megnézem. De nem hiszem, hogy ennyire el lenne bonyolítva, ez még nem a szuper-energiatakarékos-stop-and-go-és-társai autó. Csak szimplán japán. Még a régi jó láncos 1.8-as motor van benne..... most 9-9.2 körül járok vele városban. Azért nem rossz egy majd' másfél tonnás csatahajótól.... ;) Hangnyomás miatt nem izgulok, a P205 nem az a kategória. 60A-es a bizti, nem hiszem, hogy megizzasztja a cuccot.... :lol: Ez most kispályás lesz, nem high-end. Gyári fejjel minek erőlködjek sokat... :x Roló, nézd meg az aláírásomat :lol:
  19. Hic

    AUTÓHIFI

    Nissan Primera P12. Központi vezérlő van benne, TFT-vel, és az kezel a rádiótól a klímán át a bordcomputerig mindent... Ha nagyon akarnék, be lehetne faragni egy DIN fejet a rakodópolc helyére, de annyira nem illene oda, hogy inkább marad a gyári.
  20. Hic

    AUTÓHIFI

    Nem, a párhuzamos az azt jelenti, hogy a hátsó hangszóró is be van kötve, meg a BX1065 is. Asszem két bemenete kéne legyen, de lehet, hogy csak egy van. Ha csak egy van, akkor elvben a jobb és bal csatorna összegzett jelét kéne ráadni, de kipróbálni ki lehet úgy is, hogy pl. csak a balt kötöd rá. Roló: Alpine - JBL ... nem sok tapasztalatom van e téren. Meg kell próbálni. JBL-ből semmiképp se az alap szériás hangszórót használd, a magasabb kategóriák már jók. Én egy old-school Soundstream P205-öst faragtam be az új autómba, de még nincs kész a projekt. Helix E136 szett van elöl, gyári helyeken és a Soundstream Picasso zárt ládám. De lehet, hogy az utóbbi sok lesz a P205-nek, akkor a tartalék lesz, egy Altec Lansing szub. Az erősítőt teljesen rejtve be tudtam építeni, mivel extrém kicsi, csak 40x14x5 cm, a ládán kívül semmi sem fog árulkodni a hifiről. Nálam a fejegység a ciki, mert azt nem tudok berakni semmilyet, szóval a gyári lett megmókolva.... Clarion amúgy, de nem nagy szám. Mindegy, alap hifihez jó.
  21. Hic

    AUTÓHIFI

    Bizony, a jelszintátalakító felesleges. Az csak high->low irányban müxik, fordítva nem, és egyébként sem kell, mivel a BX1065-nek CSAK nagyjelű bemenete van. Kösd a hátsó hangszórókimenetre, akár a hátsó hangszórókkal párhuzamosan. A tápot kösd be, ahogy Okiman írta (PWR akkura, biztivel, GND testre, a REM meg a rádió ANT kimenetére), aztán mivel SEMMILYEN más állítási lehetősége nincs, nem igazán tudsz ezután már mást tenni. Valahogy szólni fog. Sajna a BX1065 NAGYON NAGYON basic, szóval ez van.
  22. Hic

    AUTÓHIFI

    Figyu, Piiiiiiistának van két Pio távja is, mert vett egyet a P77-hez, meg tőlem is kapott egyet a P8600-hoz. Esetleg egyezkedj vele, ha más nem, kipróbálásilag biztosan odaadja az egyiket. Ráadásul az egyik olyan, amin van telefon gomb is, tehát eléggé passzolna a fejegységedhez...... csak, gondoltam szólok, mielőtt hihetetlen költségbe vered magad.... B)
  23. Hic

    AUTÓHIFI

    ... Én befaragnék egy 16-os szettet előre, a kalaptartót meg nem bántanám nagyon. Ha oda akarsz hangszórót, és nem akarsz ládát, esetleg próbálj meg két kisebb pl. 20cm-es szubot belerakni, "free-air" módban, persze kellően megerősítve, mert összerogy a papundekli különben. És azokat hajtsd meg egy kis erősítővel, de csak a szubtartományt küldd rá. Ha az eleje amúgy rendben van, akkor jó lesz a hangzás, és nem fogsz megsüketülni sem. Egyébkánt megsüketülni amúgy sem muszáj, azért van a VOLUME szabályzónak több állása, nem csak 1 meg 0. :D Egyébként egy 10-es komponens szett is jól működhet, a gyári helyen, de a lényeg, hogy a magas mindenképp felkerüljön, ne a padló felé nyomja a hangot. Az már nagyon sokat dob a hangzáson. Ami meg hiányzik a 10-es szettből azt a szub rádolgozza. Nem lesz tökéletes, mert kicsit hátulról fog jönni a mély, de azért nem lenne rossz.
  24. Hic

    AUTÓHIFI

    Hát, matekból ez egyes fiam, ülj le! .... B) :) :) :D A Random rész azt nemtom, sztem bug, illetve nem szaroztak a NEXT funkció kontextusba helyezésével. Szerintem bug, de együtt kell vele élni. A többi az ilyen, legalábbis Pio/JVC vonalon biztos. Nem gyorsul a tekerés. Az 1 DIN-es fejek gombjai meg picik, kell egy táv, jól látod. Amúgy a P65BT hibátlan, tudja amit kell, senki sem tökéletes.... :lol:
  25. Hic

    AUTÓHIFI

    Aproneten van egy JVC KD-SH1000 eladó, 35-ért.... az mindent tud, beleértve az első szett szubszűrését (sőt, aktív váltóként is működhet, tehát külön magas/mélyet tudnál a négycsarnás erősítődre küldeni, egy plusz szuberősítővel) az AUX IN-t, meg az USB-t is, bár nekem sem igazán tetszik, hogy kiáll a pendrive az előlapból :) Ha nem kell az USB/SD, akkor akár olcsóbban, 30 körül már lehet venni használt fejegységet - elsősorban Pioneert vagy Alpine-t ajánlanék - ami tudja a szub vágását az első szettről és külön szub kimenetet. Az alap USB-s fejegységek nem tudják sajnos az első szett szubszűrését......
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.