Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

zoloj

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    134
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by zoloj

  1. Sőt, volt amikor Twingo RS is lehagyott versenypályán, sokkal. Lehet, hogy még 133 lóerő sincs a kocsim... További jó mellébeszélést!
  2. Hehe. Ha jobban megnézed a videót láthatod, hogy minden egyes kanyarkijáraton kapok óriásit a létező összes kocsitól (ahogy az enyém seggreül) és szerencsétlen vackom Zsolti 15ös slickjeit tekergeti végig másodikban mindkét keréken :)) Egyenesekben rendre szépen rámásztam a Clio-ra ami kanyar kijáraton jócskán elment. Egy gyári Cup Clio 200 17es slickeken, 4 dugós brembokkal nem megy azért annyira rosszul. Annyira ócska volt az astra, hogy utána jött a clio-s srác nézelődni meg érdeklődni, hogy mi is volt ez. Azért az kár h nincs rajta a videón, hogy kipakolt Carlos Sainz Celica, 6os bmw és egyéb csodák mennyire nem akartak lehagyni. Amit meg te 325, 328-nak nézel az sok minden volt csak széria bmw nem. Ja és az a 3 köröm volt a pályán össz-vissz, előtte egy métert nem mentem... Írtam én, hogy 200lóerő? Te egyébként sokat pályáztál?
  3. Bizony a vonóteljesítmény feltűnően alacsony. Ha egy 180lovas autónál 7000nél 40le felett szokott lenni, akkor Tomoty autója ~190hp környékén lehet valójában főtengelyen. Akkor még több is mint 100le/liter. Akkor inkább 105le/liter nem?
  4. Mennyire egyszerű is ez. Hajrá. Ha meg lesz a 140le, ugyanúgy fogok/fogunk gratulálni. Ha nem lesz meg, akkor is.
  5. Ez instacioner pad, ahogy írják is a cikkben. Nem mind ilyen, sőt. Mintha valaki(k)nek fájna a ~180le.
  6. Nagyon rendben van. ~100le/liter és mindenhol van használható nyomaték. Így kell csinálni!
  7. Erre nem vennék mérget. Indításkor warmup cycle van, akkor valóban open loop üzem van, utána azért closed loop idle szokott lenni.
  8. http://www.scorpion-...?comment_page=3
  9. Igen így működik. RPM és MAP van a két tengelyen.
  10. Az már kiderült, hogy nagyon jó erőben van, gyönyörű a hangja, bármilyen fordulatról elindul. Hegynek felfelé ~300kg terheléssel vígan forog 7000ig. Köszi a bemutatót :icon13:
  11. Vitázni most sem akarok, de ilyeneket nem szeretek olvasni. Jó váltással 1e-t meg 1,5e-t esik a fordulat? Ez nagyon nagy butaság. Elértél egy sebességet, mondjuk 60km/h-t. 1. fokozatban ez mondjuk 6500rpm, 2. fokozatban mondjuk 5000rpm, 3. fokozatban mondjuk 3000rpm. Tökéletesen mindegy, hogy milyen sebességgel váltasz, ha a kerék tapad mindig ezek a fordulatok fognak élni. Az, hogy a fordulatszámmérő mit mutat teljesen lényegtelen. Ócska gyári fordulatszámmérő nem is tudja rendesen követni a motor valódi fordulatát. Tekercses műszer, viszonylag nagy tehetetlenséggel, mire észreveszi, hogy váltottál és le kellene essen a kijelzett fordulat már régen tovább pörgetted a motort. 1. és 2. fokozat között a legnagyobb a lyuk, mert itt a váltó még viszonylag nagyot szoroz, a keréken ébredő nyomaték (viszonylag) késedelem nélkül nagyjából ugyanolyan tendencia szerint gyorsítja a kocsit tovább, mint váltás előtt. Itt aztán végképp nincs ideje követni a valódi fordulatszámot. 3. fokozatba váltásnál már jóval több ideje van, mert rosszabbul gyorsul az autó....
  12. Vitára nincs szükség, igaz. Így, hogy pontosabban fogalmaztál rendben van, csak félreérthető info ne maradjon fent. A váltóra Tomtech és én is javasoltunk rövidebb végáttételt. Sajnos gyári opel váltók között nincs olyan igazi nagy lehetőség variálni. Majdhogynem csak a differenciálműveket cserélgették. Bár igaz WR és CR között eltérőek az áttételek, de nem igazán passzolnak egy komoly épített szívómotorhoz, aminek lételeme a fordulatszám. Ezt igazán egyedi áttételsorral lehet jól megoldani. Pl: Quaife Vannak olyan megoldások, hogy pl F20 vagy F16 3.72es diffivel esetleg 0.707-es 5. fokozattal. De akkor még mindig túl rövid az 1es fokozat meg picit a kettes is...
  13. Szia! Szelepek becsiszolása, gázreakció? Mi köze van a váltás sebességének a fordulatszám ejtéshez? Már, ha nem 30 másodperc alatt vált sebességet és lassul közben 20km/h-t. Rövid váltó és váltási sebesség? A rövid váltó kifejezést az áttételezés jellemzésére szokták használni. Ezeket most nem értem. Mire gondolsz? Szerintem nem a váltási úttal van gondja, hanem a váltó nagyjából ilyen sebességgel tud normálisan fordulatszámokat szinkronizálni. Gyakorlatilag a szinkrongyűrűk kúposságán és az ott ébredő súrlódáson múlik, milyen hamar hozza összhangba (szinkronba) a két tengely fordulatszámát a váltón belül.
  14. Hát ez elég gyors lett, grat! :icon1: Értelmet adtál a 8k-ig skálázott fordulatszámmérőnek. :icon1: Ilyen majd még jöhet, esetleg kívülről is. (zene nélkül)
  15. Gas-flowed cylinder head Where: www.sbdev.co.uk The standard cylinder head is very efficient and will flow up to 180bhp on 1600 and 150bhp on a 1400 before headwork is required. Beyond the point SB Developments can supply a flowed item with heavily modified exhaust ports (they weld them up then re-machine them to alter the shape), new valves and guides to gain up to 20bhp. http://www.sbdev.co....stantExpert.htm
  16. Jól hangzik, csak egy apróság jutott eszembe, ami esetleg árnyalhatja a képet. Mintha injektort is cseréltél volna C20XE-re. Ha jól emlékszem annak ~40ccm-el nagyobb a szállítása. (Talán 200-240ccm). Ez ~20% többlet, viszont az ECU-d nem tudja, hogy cseréltél, tehát a 200ccm-el kalkulál és bizony lambda=1-hez rövidebb nyitási idők tartoznak a nagyobb injektorokkal. Tehát azt hiszi, hogy kevesebb üzemanyagot égetsz. Valamekkora fogyasztáscsökkenés persze benne van a pakliban...
  17. Nekem nem tűnik rossznak így elsőre. Tetszik neked? Megérte? Azt a tiltást én már nem merném feljebb emelni, de lehet, hogy csaj vagyok hozzá :icon1: . A fogyasztás nekem meggyőző, annyit jelent, hogy jó könnyen szív a motor. Ez alapján szerintem komoly tartalék kellene legyen benne. Köszi, hogy megosztod a tapasztalatokat!
  18. Valóban magasabb fordulaton jön ki a hatása, hiszen rövidebbek a csövei. Soha nem is mondtam, hogy a gyári jobb mint egy Lexmaul. Azt mondtam, hogy sokkal jobbat lehet csinálni. Van akinek sikerült már komolyabbat építenie elsőre a gyárinál. Nem mellesleg mért flowbench-en Lexmaul sort is. Az általa építettet és a Lexmault összehasonlítva, bizony az utóbbi erősen lemaradt, kiderült, hogy egy komolyabb motort erősen visszafogna. Ezért is írtam, hogy gyári motorhoz tervezték. Ideálisat biztosan nem lehet építeni elsőre sem, másodikra sem. Jobbat viszont lehet építeni elsőre is. Az épített szívósorom sokkal kevesebbe került mint egy Lexmaul, az is volt az alapfelvetés, olcsón jobbat. Nem hiszek én sem a minél nagyobb bővítésekben, mindig optimális, nem túl nagy keresztmetszetekről írtam, a hozzászólásaimban. Szerintem. A jó tippek mindig jól jönnek :) Üdv
  19. Széép. Mennyivel jobb ez a szívósor, mint akármilyen Lexmaul... Lehet a kék injektorokkal jobban jártál volna, szóráskép és méretek miatt is. Mikor kerül fel? Programozás lesz?
  20. Gondolom a leömlő 2 csövének találkozásától, tehát a 3. y-tól a dobig tartó távot kérdezed. Nekem nem igazán lett variálva, nem sok tapasztalatom van ezzel kapcsolatban. Talán annyi volt egyszer módosítva, hogy valamilyen oknál fogva a katalizátor hátrébb került és úgy erősebb volt magas fordulaton. Illetve egészen pontosan a gyári leömlő kilépőjétől a katalizátorig tartó cső szakasz lett kicserélve (mert muszáj volt) és bizony érezhetően erősebb lett. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a forró gázoknak egy picit több helye volt, kisebb volt az ellennyomás a hengert elhagyni igyekvő "frissen" elégett gázoknak. Igazából a kipufogó dobok is gyakorlatilag szükséges rosszak. Sok rendes versenyautón csak hátsó dob van (vagy az sem), ott jó nagy a távolság.
  21. Szervusz Ezek a dolgok már itt is levoltak írva, néhány oldallal hátrébb. A szívóhossz szeleptányértól tölcsérig értendő, nálam ez 360mm kereken. Szerintem a lexmaul jóval hosszabb. Vannak Lexmaulnál sokkal jobb szívósorok, illetve lehet csinálni sokkal jobbat, ugyanis azt gyári motorhoz méretezték. Nincs normális bővülése, túl hosszú és direkt jó kicsi a kamra is. Azért építettem sajátot, mert láttam, hogy az kevés lesz. A gyári pillangót szokták nagyobbra fúrni, gyakorlatilag semmi értelme. Gyárilag a pillangószelep 63.5mm-es, bőven kiszolgál 260-280lóerőt. Erről szintén volt szó. Semmiféle biztosítékot nem tudsz kiverni, szerintem. Nem baj, ha kikívánkozik. Ez egy jó kis ákom-bákom amit a portolásról bemásoltál, komoly szívómotor építéshez semmi köze nincs. Gázok nem azonos sebességgel áramlanak - tapadás törvénye, ide kapcsolódik a csúsztatófeszültség ami a folyadékban ébred ilyenkor. A mozgás irányára merőlegesen változik a sebesség, lineárisan, elméletben. A turbulencia nem elsősorban a felületi érdesség miatt olyan nagy. Polírozásról rajtad kívül más nem beszélt, Tomoty is érdesítette a felületet a tanácsoknak megfelelően. A következő lehetőség a portolás. Itt gyakorlatilag a csatlakozó elemek (kamra-szívócső, szívócső-hengerfej) csatlakozási pontjainak áramlástanilag kedvezőbb kialakításúvá tételéről beszélünk. Ez maximum neked jelenti a portolást, meg a cikk szerzőjének! Ez az ami szép, de nem ér semmit. Üdv
  22. Igen tovább kellene forgatni, írja is, hogy biztonságból tilt 7200on egyelőre. De azért nagyon szép teljesítmény 1.6ból. A hengerfej C20XE igen, KS700-as. Viszonylag nagy bővítést kapott, ennek ellenére 1800-7000ig dolgozott, sokkal erősebben mint gyárilag. Ezeken könnyű javítani szerintem.
  23. Hello Hátha van akit érdekel, BMW 1.6 16V idei építés, teljesen hazai: Motor adatok: furat: 84mm löket: 71mm dugattyú: nagy kompressziójú kovácsolt dugattyú hajtókar: széria főtengely: széria vezérműtengely: Dbilas hengerenkénti pillangó: Dbilas leömlő: 4-1 kipufogó: 60as átmenő nyitott rendszer Eredmény: 187,5 LE és 185 Nm Itt van némi info, nagyon ügyesek: (remélem nem haragszanak meg) http://www.powerfana...t=1123&start=25
  24. Hello Én azt gondolom, hogy feltehetőleg az első ilyen munkád, ez egyáltalán nem rossz. Gratulálok! Ami azért nekem szemet szúr, hogy a formákat javarészt meghagytad gyárinak, bár tudom nem egyszerű csak úgy fejből módosítani. Azért a kipufogó oldalon az elválasztóból illett volna kivenni, kiélezni. A szelepeket én felpolíroztam volna legalább az égéstér felőli részüket, talán még a szívószelepek csatorna felőli részét is. A szívócsatornának azt a részét is lehetett volna módosítani, ahol a benzint belövi az injektor. De nem támadásként írom, mert tényleg szép munka. Azért egy rendes programozás nagyon kellene neki... Egy általam készített, fej + könnyített karok:
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.