Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

atis c14se

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    891
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by atis c14se

  1. 12 órája, vectorka írta:

    Sajnos 3 nap használat után megállapítottam, hogy továbbra is csörög. Kifejezetten már bemelegedve, különösen emelkedőn, terhelésre (2-es, 3-as fokozatokban). Na úgy néz ki, hogy ennyit a gyertyacseréről...

    Milyen gyertya van benne?

  2. 21 órája, vectorka írta:

     

     Új gyertyák, jobb gyújtás és égés?!

     

    Vagy pedig nagyobb hőértékűre cserélték. És így már nem olyan meleg a gyertya, hogy a nyomás és a meleg hatására idő előtt begyulladjon a keverék, hanem a megfelelő időbe szikra hatására gyullad.

  3. 59 perce, vectorka írta:

    Eddig én úgy tapasztaltam, hogy csak miután bemelegedett a motor. Az első néhány km-en hideg motorral nem igazán hallom.

    Nekünk is hasonló problémánk van az autóval (ami egy más márka), hogy elinduláskor, és parton felfelé (akkor lehet legjobban előidézni) csörög. És csak amikor már bemelegedett a motor. Nyáron jobban, télen picit kevésbé. Mi arra jutottunk egyenlőre, hogy valószínüleg az égéstérbe, valami valamiért túlmelegszik, és bizonyos terhelésre, bizonyos fordulaton a meleg és a nyomás hatására idő előtt begyullad a keverék.

    Jelenleg ott tartunk, hogy én kicseréltem a termosztátot egy olyanra, ami pár fokkal hamarabb nyit, és mintha a csörgés kevésbé lenne. Van most is, de mintha több km-t kéne menni hogy becsörögjön, mint a másik termosztáttal, és mintha nem csörögne annyira. Egy márkatárs a gyertyákat cserélte ki nagyobb hőértéküre, és pár napos tapasztalata alapján mintha nem csörögne, de még várom a hoszzabb tesztelésről a visszajelzését. De tételezzük fel, hogy jó irányba kapisgálunk, még az okát nem tudjuk.  Ami azért lehet elég sokmindentől.

    És nagyobb oktánszámú üzemanyagtól nem csörög nekünk se.

    És nem biztos, hogy az opelnak ez irányú hibakeresése jó irány.

  4. 1 órával ezelőtt, vectorka írta:

    A szerviz elmondása szerint ez a "Dexos1 Gen2" típusú olaj, ami kifejezetten az új turbós benzineseknek lett kifejlesztve, de jobb híján 1.6 szívóba is megpróbálják, hátha beválik.

    Lecserélték, de semmi változás. Elinduláskor pl. emelkedőn, gyorsításkor továbbra is becsörög. Sőt még egy hibajelenség megjelent épp a próbaút alatt, úgyhogy a szervizes is kérdezte, hogy korábban is csinálta-e. Konkrétan beindul a ventilátor, de kb. 10-20 mp-ig olyan drasztikusan remegteti a kormányt és az egész autót, mintha traktorba ülnénk. Szerintük ez semmiképp sem normális jelenség és hát szerintem sem.

    Most ott kell majd hagynom néhány napra, hogy tetőtől talpig átnézzék, mert egyelőre még azt sem tudják pontosan, hogy mi a baj pontosan az autóval (meghallgatva volt aki szerint a csörgés hang váltó eredetű, másik szervizes szerint tipikusan kopogásos égés (csak nem olyan drasztikus, hogy a rendszer beavatkozzon, ezért nincs hibajel, meg hogy ezek a mai benzinesek az üzemanyagokra sajnos így reagálnak, de ettől nem megy tönkre a motor. Hát én nem vagyok ebben annyira biztos.).

    Úgy néz ki, hogy kifogtam egy problémás példányt.

    Csak üzemmelegen van csörgésed, vagy hideg motornál is?

  5. 1 órával ezelőtt, vectorka írta:

    Csörgés probléma:

    Budaörs és a márkaszerviz egyelőre még csak fél-hivatalos válasza az, hogy "van valamilyen spéci GM-es olaj, és ha most lecserélik rá, akkor biztosan nem fog kopogni ezután a motor". Kérdem én: akkor miért javul a helyzet a 100-as benzinnel, ha csak az olajat kéne cserélni.

    Nekem egyelőre ez a vicc kategória. Ennyivel próbálnak lerázni, hogy elég egy olajcsere és az mindent megold?! Amúgy is augusztusban voltam 3000 km-nél kiegészítő olajcserén (ja, hogy az nem spéci olaj volt). Akkor vajon mit tettek bele (30.000-ért)?

    És amikor kérem, hogy írásban küldjék meg a válaszukat és ne csak telefonon hívogassanak, akkor meg azzal jönnek, hogy én miért húzom az időt, meg hogy akkor én nem is akarom megoldani a problémát, csak pereskedni akarok.

    Nem értem, hogy az olajnak mi köze lehet a kopogásos égéshez. Főleg hogy nem is vizsgálták az autót.

    Minden esetre megkéne próbálni azt az olajcserét. (De ez csak saját vélemény) Persze kérdés, hogy ez kinek a zsebét terhelné.

  6. 39 perce, ufonauta írta:

    Hááá...t a dokumentumban az áll, hogy 91-98-ig használható és 95 az ajánlott. Az nincs odaírva, hogy szerviben kell átállíttatni, ha mondjuk 93-ast rak bele. Ezt mindenképpen magától kéne tudnia. Ráadásul nem is kell, mert ugye elméletileg 95-öst tankolt bele, csak az Opel Magyarország hivatkozik a rossz benzinre.

    Nem csak az Opel Magyarország hivatkozik a rossz benzinre, hanem nagyon sok szervíz is. Ugyan ebbe szenvedünk azzal a tipussal ami nekünk van. Nagyon sok mindenkinek csörög melegen (főleg nyáron a városi araszolgatáskor) bizonyos terhelésre. Többen voltunk vele szervízekbe, vagy azt mondták, hogy rossz benzin miatt, vagy hogy hát ez ilyen, vagy a vállukat húzgálták.

    Ha minden igaz, (bár nem szeretném elkiabálni) akkor mi kezdünk közelebb kerülni a miértjéhez. Aztán majd az okát kellesz kideríteni, feltéve ha jó irányba gondolkodunk.

     

  7. 3 perce, ufonauta írta:

    Ez így van. Csak arra akartam rávilágítani, hogy nem hivatkozhatnak rossz benzinre, mert a saját dokumentációjuk szerint is 91-es oktán felett nem szabadna csörögnie. Verni kell az asztalt. 
     

    A benzin minőségére semiképpen se hivatkozhatnak, mert nem egy autóról van szó. 

    Az hogy még a 91-es benzinnel is elmegy az autó az rendbe van, a kérdés az, hogy átáll magától az elektronika, vagy át kell állítani hozzá. Mert nekem ami most van autó, azt át lehet állítani más oktánszámúra, 91-től 100-ig és egyesével. Igaz nem házilag, hanem szervízbe. 

  8. 2 órája, ufonauta írta:

     Itt bizony a kopogás érzékelő hibája, vagy valami szoftveres hiba sokkal elképzelhetőbb.

    Vagy keverékképzési hiba. De ameddig nem vizsgálják a csörgő motorokat, addig csak találgatás van.

  9. 1 órával ezelőtt, vectorka írta:

    Ma voltam ismételten a márkaszervizben a csörgéssel. Semmi jó hírem nincs sajnos.

    Azt mondták, hogy a szervizben jelenleg 3 ilyen problémával küzdő 1.6-os J Astrával kapcsolatban több alkalommal keresték az Opel központot (Budaörs) iránymutatásért, tanácsért, hogy mi lehet a probléma oka és megoldása.

    A szerviz elmondása szerint eddig semmit nem mondtak a központból nekik azon kívül, hogy az üzemanyagok rossz minőségét hozzák fel a csörgés magyarázataként, de megoldásuk, ötletük nincs.

    A szerviz azt javasolta nekem, hogy vegyem fel én is a kapcsolatot a Budaörsi központtal és "verjem az asztalt", hogy legyen már végre valami, mert őket eddig csak lerázták. Ja és, hogy amúgy sem nagyvonalúan engedélyezik nekik a garanciális vizsgálatokat és javításokat.

    Megkérdeztem, hogy akkor használjam így az autót dugattyú beszakadásig, csapágytörésig? Erre a szerviz: Hát, tankoljam tovább a 100-as benzint és próbáljak valamit elérni az Opel központnál. Ha meg lesz a megoldás, akkor majd megcsinálják amit mondanak nekik.

    Egyszóval sz@pás az egész. Alig van most 4.300 km az autóban. :(

    Szerintetek, most mi a sz@rt lehet még tenni? Jól felhúztak!

    Ez a hozzá állás szomorú és felháborító. Ezért is írtam a múltkor, hogy ha az ő zsebükre megy a javítás, akkor hazaküldenek, ha a tulaj zsebére megy, akkor meg cserélgetik az alkatrészeket ész nélkül.

    Nekem az a fura, hogy vizsgálni se akarják, hogy mitől lehet a csörgés. Meg egy központba is látatlanba mit mondjanak?

    Szerintem hívd fel a központot, és beszélj velük.

  10. 13 perce, vectorka írta:

    Szia.

    Jövő héten fogom vinni a márkaszervizbe az autót.

    Most tankoltam bele shell 95-öst, megjáratom kicsit a gépet és majd meglátjuk, hogyan reagál rá (most még nem igazán hallom, hogy csörögne, de lehet, hogy csak "nem állt még vissza" a 100-as benzinről).

    Mindenesetre kíváncsian várom, hogy mit mondanak majd a szervizesek. Bízom - lehet kissé naivan - a korrekt hozzáállásban.

    Amint lesznek infóim megírom ide.

    Én is kíváncsi vagyok nagyon. Amúgy csak melegen csörög (csörgött)? Vagy hidegen is?

  11. 1 óra, vectorka írta:

    Csörgés téma:

    Tegnap nézettem meg Opel márkaszervizben az autót a csörgés miatt.

    Ők is hallották a próbakör alatt, hogy csörög gázadásra. Csináltak egy teljes diagnosztikát, ellenőrizték a kopogásérzékelőt is. Minden eredmény normális értéket mutatott. Átnézve az autót egyelőre nem tudják, hogy mi okozza ezt a hangot.

    Viszont elmondásuk szerint az én autóm volt az elmúlt hetekben kb. a negyedik ilyen 1.6-os új J Astra, ezzel a problémával. Most utánajárnak központilag, hogy mi lehet a gond és egy-két héten belül jelentkezni fognak a megoldással. A szerviz szerint lehet, hogy szoftveres a probléma és a gyújtás szabályozásánál nem stimmel valami.

    Azt mondták, hogy használhatom az autót nyugodtan, csak addig is tankoljak magasabb oktánszámú prémium benzint és lehetőleg kerüljem a motor komolyabb terhelését.

    Azért marha jó, hogy megvesz az ember egy 4+ milliós új autót, hogy egy ideig ne legyen gondja, aztán tessék...(nálam már 3.000 km-nél)!

    Vajon mi van, ha a kopogásos égés miatt időközben (amíg ők gondolkodnak, hogy mi is legyen) károsodni fognak a mechanikus alkatrészek és majd csak valamikor később (természetesen majd a garancia idő lejárta után) okoz már csak lámpát is villantó komolyabb hibát (pl. gyűrű, dugattyú, hengerfal sérülés, stb.)? Akkor vajon "Opelék" vállalják majd a dolgot, visszavezetve a korábban már jelzett csörgési problémára?

    Na majd meglátjuk, hogy mit sikerül kiagyalniuk.

    De érdekesek ezek a szervízek. Amikor az ő zsebükre megy a játék, akkor hazaküldenek, hogy majd összedugjuk a fejünket, és megpróbáljuk kideríteni, hogy mi lehet a probléma. Amikor meg a tulaj zsebére megy a játék, akkor meg ész nélkül cserélgetik az alkatrészeket.

  12. 1 órával ezelőtt, Alientwo írta:

     

    A vezérlés (láncos motor) az átlag használat melletti turbó és kettőstömegű csere periódusa bőven 200e futás fölé várható, ezzel bátran lehet kalkulálni. Ha ettől nagyon hamarabb jön elő akkor vagy ütötték vágták a kocsit, vagy vontattak vele vagy nem valós a futott km. Egy turbó felújítás, kettőstömegű és lánc csere ~200 körül van. (nem márkaszervizben természetesen.. az no komment.. )

    Minden képpen új autóba gondolkodunk.

  13. 1 órával ezelőtt, ufonauta írta:

    Akkor marad, hogy kipróbálom 100-as benzinnel. Úgyis nemsokára tankolnom kell. :) Bár lehet, hogy a változó szelepvezérlés miatt ennek ilyen hangja kell, hogy legyen?

    Ha csak a csörgés miatt akarsz nagyobb oktánszámú benzint tankolni, akkor a 98-as is elég, már attól is el kell múlnia a csörgésnek. Feltéve, ha az a csörgés a kopogásos égéstől van.

  14. 1 órával ezelőtt, Alientwo írta:

    Ha nincs paranoia a technika iránt, ajánlom az 1.4 turbo-t. Sok rövid távval (hétköznap 2x3-4km, hétvégén pár 40-60, ritkábban hosszabb táv) átlag fogyasztás 8.3-8.5 között van. A klímát ez sem igazán érzi meg, olaj cserére (nálam a Motul megfelelő GM Dexos2-es olaja vált be, a gyári GM helyett ezt is 10ezrenként cserélve) és hidegen nem nyomjuk ki a szemét dolgokra figyelve nincs igazán probléma vele. Német fórumokat böngészve sem igazán láttam, hogy bárkinél kellett volna kettőstömegűt cserélni, de a turbó sem jellemző. Alacsonyan megjön a nyomaték 2000 alatt simán lehet felkapcsolgatni, ég és föld vezetni (pozitív irányba)mint egy 2 liter alatti szívóbenzinest.

    Nem utolsó szempont, hogy pályán a bűvös 140es sebességet elérve a pillanatnyi fogyasztás nem ugrik 10 liter fölé mint az 1.6 szívónál, hanem 8 L környékén van 160-nál és nem üvöltő motorral.

    Egy kis ~40e Ft-s okossággal további lovak és nm csalogatható ki, mérés szerint 171LE, 252NM. Ez csak 3500-3600-tól jön meg, tehát kigyorsításoknál jön igen jól, de pályán nagy sebességnél is máshogy viselkedik. Nyilván, plusz teljesítmény plusz égetnivalót kíván, tehát ezekben a tartományokban valamennyit növekszik a fogyasztás. Nálam speciel semmit nem venni észre, annyira ritkán forgatom ki ennyire, ha meg mégis és menni akarok, akkor nem az fog érdekelni, hogy a pillanatnyi fogyasztás fél literrel többet mutat. ;)

     

    Megmondom őszintén, picit tartok a turbóstól a sok városi rövidtáv miatt. Kérdés, hogy 8-10-12 év múlva mit fog szólni a turbó a sok rövid távhoz. Olajcserével nem lenne gond, mert most is évente cserélem az olajat, ami kb 6000km-t jelent. A nagyobb teljesítmény nem nagyon vonz, mert a mostaninak a teljesítménye is elég, amig nem klímázok. Klíma használatakor, nem olyan vidám a városi közlekedés.

  15. 1 óra, ufonauta írta:

    Nekem most 7500 km van a gépben, de én is hallom ugyanezt a csörgést lehúzott ablaknál. Én Shellnél tankolok, de pont most gondoltam, hogy legközelebb kipróbálom 100-as benzinnel. Tipikusan az a csörgés, mint anno a Ladáknál volt a 86-os benzintől. Már arra is gondoltam, hogy rossz a kopogásérzékelő, mert ilyen hangok nem jöhetnének belőle. Valamelyik nap tolatva parkoltam egy kisebb járdaszigetre és mivel nem akarom szétcsúsztatni a kuplungot, nem is pörgetem ilyenkor. Noh a buckán felhajtva úgy becsörgött, hogy komolyan megsajnáltam szegény gépet.

    Én úgy tudom, hogy a rossz kopogásérzékelőre kigyullad a motor ikon a műszerfalon.

  16. 45 perce, imy írta:

    Nekem az A17DTR (125Le@280Nm)-nél nem érezhető. Astra G-m is volt Z14XEP-vel, az megérezte, előzéskor kikapcsoltam. :)  J is valószínű megérzi, mert nehéz a kocsi. De az 1.6 szívó jó választás a rövid távokhoz.

    Azért gondolkodunk az 1.6 szívóba, mert kb 80%-ban városba rövid távokat megyünk. Csak a mostani autó (1.6 szívó, 101le, közel 1200kg, 18 éves) nagyon érzi a klímát.

  17. 6 órája, Smó írta:

    Sziszatok!

    Jeleneg egy J Asztrát szeretnék szeretni, de nem nagyon engedi. Viccet félretéve, komoly gondom van, a márkaszervíz is csak néz mint borjú az új kaput.

    Vázolnám is:

    - az autó 1esben, hideg motorral (nem egyből indulok, 1-2 percet várok indulás előtt, nyáron is) 1700- 2200 rpm között berángat, megtorpan

    - random ez előfordul egyenletes gázadásnál is, torpan egyet, kettőt, hármat, aztán mintha mi sen törtétn volna megy tovább

    - ahogy észleltem, ha a motor be van melegedve a hiba megszűnik

    - nincs lámpa, és a szervíz szerint hibakód sincs...jujjdejóóó

    Márkeszervíz eddigi tevékenysége:

    - EGR szelep csere

    - üzemanyag szűrő cserebre 

    - firmware upgrade, most már Opeltimus Prime szinten van

    - olaj és szűrő csere

    Semmi sem segített, szintúgy rángat, megtorpan Ha így folytatja veszem a fejszét és összevágom a kocsit vagy felgyújtom...

     

    Bármi ötlet?:blink:

    Azt megkérdezhetem, hogy a márkaszervízes mutatvány mennyibe került?

  18. 8 órája, vectorka írta:

    Eddig minden alkalommal OMV MaxxMotion95 benzint tankoltam bele (elvileg jó minőségnek számít). A mai autók elektronikája már megoldja az ilyen jellegű problémákat, mint a kopogásos égés, nem? (pl. kopogásérzékelő, előgyújtás állítása...)

    Az nem lehet, hogy a csak 3.000 km-es futás miatt nyers még kissé a motor?

    Egy márkaszerviz egyáltalán foglalkozna ezzel, ha odavinném. Még garanciás az autó és úgy sejtem, hogy csak leráznának, hogy ők nem hallanak semmit!?

    Igen jó minőség az omv. De attól lehet egy gyengébb minőségű szállítmány. Nekem anno amikor az f astrám volt, volt hogy én is tankoltam rosszabb minőségű benzint (már nem emlékszem hogy milyen kúton), és utána terhelésre becsörgött. Tankoltam rá pár liter e85-öt, és pár kilóméter múlva megszünt a csörgés. A mostani autómba (ami nem opel) két éve kb tankoltam shell kúton, és elkezdett csörögni. Előtte is mindig azon a kúton tankoltam, és nem volt gond. Tankoltam rá 98-ast és a csörgés elmúlt.

    A kopogásérzékelő, ha jól tudom, akkor csak egy bizonyos határokon tudja állítani a gyújtást.

    Természetesen nem biztos hogy kopogásos égésed van, csak a leírtak alapján lehet az is akár. Látatlanba és hallatlanba nem könnyű megmondani. És ennek a kiderítése nem jár hatalmas plusz kiadással, a pár liter magasabb oktánszámú benzin tankolása.

    De nyílván érdemes bemenni márkaszervízbe, aztán majd ott kiderül, hogy hogy állnak hozzá.

  19. 2 órája, vectorka írta:

    Sziasztok!

    Van egy új, 2017-es gyártású sedan Astra J-m, 1.6 (B16XER) szívó benzines motorral. Még csak 3.000. km-t mentem vele, tehát bejáratási szakaszban vagyunk. Csináltattam rajta most egy kiegészítő olajcserét. A motor nagyon finoman és csendesen jár, egyre jobban reagál a terhelésre és szépen húz (persze a tömeg és a teljesítmény adta lehetőségekhez képest).

    Mostanában viszont felfigyeltem egy dologra, hogy amikor lehúzott ablakkal megyek vele, akkor gázadáskor kb. 2.500.-3.000. fordulatig enyhe csörgő hangot hallok (talán valahonnan alulról). Pedig a motor nem láncos és felhúzott ablakokkal nagyon csendes és finom a járása.  Az alapjárat rendben van, erő is van a kocsiban. Csak amikor 1.500.-2.000. körül rálépek a gázra (pl. 2-es fokozatban), akkor hallok valamilyen csörgésre emlékeztető halk hangot.

    Van esetleg tippetek, hogy ez mitől lehet? Érdemes elvinnem márkaszervizbe?

    Köszi.

    További szép napot!

    Ez lehet akár a kopogásos égés is.  Ami lehet egy rosszabb minőségű benzintől. Tankolj rá nagyobb oktánszámú benzint, hogy attól elmúlik-e.

  20. 9 órája, csabela írta:

    "Mihez képes fogyaszt sokat" azokhoz az autókhoz,akiknek ugyanezzel a motorral szerelt tulajdonosai írják,hogy 6 liter és 6 alatti fogyasztás.Azért kérdeztem,hogy mi lehet a probléma,mert akár milyen óvatosan is közlekedek vele,sehogy sem tudtam a 6 liter közeli fogyasztást elérni.
    Mikor megvettem gondoltam,hogy turbó+140 paripa ez egy jó fogyasztással párosul,de mikor kijön 8,3 as fogyasztás akkor kicsit elgondolkodom,hogy hol a hiba ;)

     

    Ezzel mind tisztában vagyok,hogy az össztömege nagy,de nem is vagyok attól a 140 Le-től elragadtatva.

    A kérdés, hogy a 6 liter alatti fogyasztás milyen körülmények között jön ki. És persze hogy neked milyen körülmények között jön ki a 8.3?  6 liter alatti átlag az egy dizelnek a fogyasztása. De szerintem te is el tudsz érni 6 alatti fogyasztást pl. városon kívül 90-es tempóval. A fogyasztás nagyon sok mindentől függ, mennyi a városi járkálás, mennyi rövid táv van, városi járkálás milyen városba van (pl. más lesz egy Budapestinek a városi fogyi, és más egy pl. Tiszaújvárosinak), mennyi városon kívüli, mennyi autópályás km van. Meg persze az átlagfogyasztás is kinek mit takar, hogy 20% város és 80% városon kívül, vagy pedig 80% város és 20% városon kívül. Mert it is más adatok jönnek ki. De mindettől függetlenül nem kizárt, hogy az autóval van valami hiba.

  21. 17 órája, csabela írta:

    sziasztok!

    a következő kérdéssel fordulok hozzátok.Nektek mik a tapasztalatotok 1,4 140Le fogyasztás téren.
    Nekem van egy ilyen autóm lassan két éve,de a fogysztása kicsit szerintem sok neki.7 alá nem nagyon akar lemenni.
    Autópályan 130-150 között tudtam vele 6,7 autózni eddig ez volt a legjobb.
    Nem nehéz a lábam,de szerintem nem is megy.mint egy 140 LE-nek kellene mennie.
    Nem tudom mi lehet a probléma.
    előre is köszönöm az értelmes hozzászólásokat.
     

    Más fórumon is olvastam, hogy sokat fogyaszt (9 liter városba) az 1.4 t 140le Astra. Kérdés hogy mihez képest fogyaszt sokat? Nekem az a véleményem, hogy itt egy 1.8-as szívóhoz kell hasonlítani, mert teljesítménybe ahhoz áll közel. Ahhoz viszonyítva már nem fogyaszt sokat. 140 le-t etetni kell. És ugye azért 1400kg közeli súlyt kell cipelni, ami szintén plusz üzemanyagot igényel. Ez csak az én saját véleményem. Nekem egy offos autóm van, 1.6-os szívó, 1165kg, és az fogyaszt 9 litert városba. Se lóerő nincs benne annyi, se nyomaték, se a súlya nincs akkora.

  22. 10 órája, george2 írta:

    Hogy lehet alkudni? Amugy erdekes,hogy ennyivel olcsobb az iridiumos ngk,mint mashol.

    Ha ez is ugyanaz,mint  a 60 ezrenkent cserelendo,akkor kiralysag.

    Én annak idején amikor elkezdtem a Cromaxba járni, jeleztem az eladónak, hogy még pár forinttal faragjuk már le az árat picit. És még valamennyit engedett. 

    A Cromaxba mindig jobb árak vannak, mint pl. Bárdinál, vagy Unixnál. Én mindig a Cromaxba vásárolok.

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.