Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Bufi

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    45
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Hozzászólások posted by Bufi

  1. Na megcsinálták a verdát! :D Főtengely jeladó csere, meg az alapjárati motorban valami rugót nyújtottak meg egy kicsit, így azt nem kellett cserélni, meg volt valami elektronyos baja! 30 ezer pénz volt, nem olyan vészes!

    Most az olajcsere lesz a soros! 10W40 Castrol magnatec volt benne és nem evett belőle! Szerintetek mehetne bele az 5W40 castrol vagy felesleges ilyet bele rakni?

    Teljesen felesleges az 5W40 inkább keress egy jó teljesítményszintű (API érték a doboz hátulján) 10w40-est olcsóbb is lesz és a motorod is tovább bírja majd.

    De ha érdekel hogy mit töltesz az autódba olvass egy kicsit http://www.liqui-moly.hu/kenoanyag.cgi

  2. Thx, ismerem már a Veki futóművét, lévén ez éppen a 2. ilyen autóm, de biztosíthatlak, nem a futóművem kotyog/lóg/ropog, hanem v.melyik rugóm beszélget v.hol.Az tuti, nem futómű lesz.Tegnap már meg gyanúsítottam az ülés rugót is! :)

    Hát akkor ez az a hiba lesz amin egy egész hétvégét el tudsz tölteni és mérgedbe eljutsz a " lerúgom a lökhárítót " állapotig, vagy egy szerelőnél köt ki és ő a "bármennyit elkérhetek" kategóriába fogja sorolni, véleményem szerint.

  3. ......nekem meg v.milyen rugó hang keletkezett.Remélem nem v.melyik hátsó tört el vagy ilyenek.De ha mozgatom a bódét akkor nincs.Szal hangvadászat indul! :)

    Ha tippelhetek a hátsó stabilizátor rúd belső szilentje könnyen megviccelhet, mert a "mindent kicseréltünk"-nél szokott kiderülni, hogy ezt mégsem sikerült, vagy ha tényleg új minden gumialkatrész cserés volt akkor a kopott lengéscsillapító tud kotyogó hangot adni ami nem azt jelenti hogy rossz lenne csak ahol legtöbbet mozog (kb 1 cm) ott kikopik a szár.

    Nyikorogni a keresztmerevítő belső szilentje szokott.

    Szilentek tételesen:

    Keresztmerevítőből van kettő 1-1 szilentel

    Lengőkaron van 3 db

    Stabilizátorrúd 1db

    Segéd stabrúd 1db amin 2db szilent van

    Ez csak az egyik oldal volt értelem szerűen a hátsó futóműben 16db szilent van plusz a lengéscsillapítóban lévők.

  4. Sziasztok!

    Még nincs Opelem (korábban már volt),de mostani autóm szeretném lecserélni!Anyagi helyzetem miatt csak egy 8-9 éves gépre telik,az egyik jelölt a G Astra mellett a B Vectra!Ebből is a 2.0DTI erősebb verziót tartom magam számára megfelelőnek!De javítsatok ki,ha tévedek!Szóval mindenképpen dízelt szeretnék és olyat,amivel azért lehet menni,előzni,stb!Az 1.7-est,meg a 80LE-s 2.0-st gyengének érzem a kocsi súlyához,bár még nem próbáltam egyiket sem!

    Szóval mik a tapasztalatok a motorral és a kocsival,mik a típushibák,mire figyeljek oda megvételnél?

    Köszönöm előre is!

    Kázsé

    Ha tényleg szeretnél mindent tudni egy 2.0 dti-ről, keress meg mindent megmutatok elmondok, hogy mire figyelj oda, nem mellesleg ha tetszik meg is veheted.

  5. Na én is kipróbáltam kb olyan arányban mint te,és én sem éreztem semmi negatívumot!Még fogyasztásban sem.Legközelebb emelem a dózist! :lol:

    Arra kell figyelned, hogy az alkohol feloldja a dzsuvát az üzemanyag rendszerben és dugulást eredményezhet, de fokozatosan adagolva nem lesz bajod.

  6. erről a könyvről valakinek véleménye? érdemes megvenni?

    Gondolom hengerfejezni nem akarod a készüléket, a futóművet nélküle is meg tudod szilentezni, ha esetlegesen kuplung cserére vetemednél akkor a feladat elvégzése után a könyvet kidobod a pi@ába és felbontasz egy üveg bort.

  7. Sziasztok.

    B vectra 1,6 16 szelep. 97 es évvégi.

    Mostanában (2-3 napja) elkezdett marháskodni. hideg motor. indítok. elindulok. első váltás ok. teszem 2esböl 3asba a kocsi megtorpan rángat. majd életre kel és megy mint a huzat

    ugyanez ha átmegy 4esbe és 5be. üresbe nincs gond. nyomhatom a pedált a motor pörög. Mi okozhatja ezt?? Mit csináljak vele?? néha még az alapjárat is meghülyül de ez nem gyakori. csak ingadozik 800 és 1000 között. akkor is csak 2 - 3 mp-ig.

    A jelenség roppant mód hasonlít a légtömegmérő hibájára, de ez csak tipp, ha érzel magadban elég motivációt némi féktisztítóval tisztítsd meg aztán vagy jó lesz vagy nem.

  8. Sziasztok. Már voltam itt régebben,most új gondom van a verdával. Két hete reggel megmakacsolta magát,én nem indult az istennek sem. Az akksi feladta a próbálkozások során, kapott egy új Bosch Silver S4-et. Utána pár napig rendben volt, aztán jött a tünet hogy kezdett nehezen indulni. Amikor pedig beindult nem volt alapjárat addig amíg be nem melegedett picit. Menet közben most meg folyamatosan be-be villan a motorcontrol lámpa. Ekkor olyan mintha elmenne a turbó, nem akar gyorsulni, erőtlenné válik. Aztán amikor elalszik,meglódul de nem olyan mint régen. 2000-es évjáratú, 2.0 DTI 16V, X20DTH a motorkód.

    225000km van benne, eddig tök rendben volt, másfél éve megállt az adagoló elektronkája, de azóta nem volt gondom vele. A fogyasztása is lement 5-5,5-re.

    Van valakinek ötlete???

    Köszi előre is mindenkinek.

    Zoli.

    A villogtatást meg se próbáld csak 98 előtt működik.

    A probléma kísértetiesen hasonlít az üzemanyagrendszer dugulására, már az enyém is csinált ilyet amikor dzsunga gázolajjal betankoltam, ha van energiád megnézheted az üzemanyagszűrőt, hogy milyen az állapota?

    Vehetsz bele adalékot ami feloldja a szennyeződéseket a tankban illetve az adagolóban, feltéve ha tudsz vele közlekedni.

    Az én dugulásom jelei tejfehér füst brutális mennyiségben és erőtlenség amikor felvillant a cheklámpa aztán megindult eltűnt a füst és elaludt a cheklámpa, aztán előröl.

    A gödöllői adagolós a Pap Csabi műhelye lesz, nagyon korrektek, jól dolgoznak, nem a legolcsóbb, de legalább profik a kérdésben.

  9. ua mint a müsz probl topicban

    Van 1 kis gondunk! Szomszédom 2.0 DTI vectrája nem indul teker teker de nem röffen. adagolóig eljut, de onnan sehova. tegnapelőtt még ketyegett, tegnap beindult 5mp-re utánna leállt és nem indul vákuumcsövek, Üa rendszer, izzítógyertyák, gyújtás jó. Létezik, hogy az adagoló 1ik percről a másikra igy megpukkan? Van esetleg valami relé v. biztosíték ami elromlott? vagy az immo baszakszik? segítsetek. Köszi

    Két dologra tippelnék az első hogy lelevegősödött, ami lehet p.csúcs szimering vagy résolajcső gatya, vagy az adagoló engedi el az olajat.

    A másik tippem hogy, az adagoló elektronika szabotálja a munkát, és ez tud ilyen furcsaságot csinálni hogy egyik pillanatban műk a másikban meg nem, de ne legyen igazam mert ez nagyon fog fájni.

    Én optimistán megkérdezném, hogy cserélt rajta üzemanyagszűrőt?

    Gyakorlati tapasztalat hiába lazítom fel a csúcsokat és megjön az olaj de a levegő sz..arik kijönni. A legutóbbi alkalommal eltört a mécses és meghúztuk, és pikk pakk beindult, de a jó opelos tudja, hogy ez igen rizikós.

  10. Srácok.

    Van egy B vectrám ma délután észleltem hogy nyikorgást hallok hátulról a kocsi kerekei felől.. megálltam kézzel elkezdtem nyomkodni a kocsi hátulját lefele. nyikorgott. nem tudom mi lehet ez. menetközben nem hallani vészesnek de ha ráhajtok valamire akkor hallom, amíg a kocsi lenyugszik.

    Valakinek valami ötlete ez ügyben?? olyan mintha a lengés csillapító haldokolna, de szerintem nem. Alánéztem de egyedül nem érek semmit. Viszont van egy pontja a kocsinak ahol a két nem tudom a nevét pontosan de olyan az alakja mint a pillangó egyik szárnya vagy mi. szal ahol ezek becsatlakoznak a hátsó hídba mintha onnan jönne a hang. Vagy van ott valami szilent?? Lehet az halt meg??

    A hiba a kormánystabilizátor szilentnél adódik, nem biztos, hogy ez a neve de ha alánézel van oldalanként két lemezből hajlított u alakú rúd, aminek az egyik vége a kerékagyhoz csatlakozik a másik vége pedig a kaszni közepénél van felfogatva ott van karonként 1 szilent. A cseréjéhez nyugodtan házilag is hozzákezdhetsz, 2 db 18-as csillagvillás, 15cm 50-es vascső, (esetleg satu) és egy kisebb ill. egy nagyobb kalapács meg némi erőszak szükséges.

  11. Usb-vel neis próbákozz.Én nekem soros portos kábelem van,ami a tech2 progi mellet volt 1 képen.Ha kell rajz szólj.

    Köszi a segítséget, a soros portos kábel már megvan, olyan embert akinek a gépén lenne soros port, olyat még nem találtam, de annak tudatában hogy ez az összeállítás működőképes lehet, sokkal nagyobb kedvel fogok összekukázni egy ilyen gépet.

  12. Sziasztok.

    A Vectrám (1.7 TD Isuzu) tanksapka fedőjén a következő guminyomás értékek vannak:

    elöl: 2,4 bar, hátul 2,4 bar (1-3 személlyel)

    elöl: 2,5 bar, hátul 3,1 bar (5 személlyel, csomagokkal)

    A gépkönyv ugyanerre vonatkozó adatai:

    elöl: 2,2 bar, hátul: 2,0 bar (1-3 személlyel)

    elöl: 2,4 bar, hátul: 2,6 bar (5 személylel, csomagokkal)

    Őszintél szólva ezt egy kicsit túlzásnak tartom, még a gépkönyvét is. Jelenleg elöl-hátul 2,1 barral járok. 195 ös gumijaim vannak 15"os alufelnin.

    Mi a véleményetek?

    Elvileg minden gumimérethez más más keréknyomás tartozik.

    Leginkább neked kell kitapasztalnod, hogy adott hőmérsékleten (tél vagy nyár) hogy érzed megfelelőnek a tapadást.

    Ami alapszabály nyáron nagyobb míg télen alacsonyabb nyomás szükséges, viszont a gyártók, egy optimális alternatívát adnak meg a beállítási értéknek ami időjárástól függetlenül alkalmazható.

  13. Aki közelebbi kapcsolatba került a tech2 for windows nevű programmal és sikerült mindent kiolvasnia a computerből, annak megköszönném, ha megosztaná velem a titkát mert az őrület határán járok.

    Eddig egy usb-obd2 kábellal próbálkoztam, most egy r32-obd2-vel fogok (ha találok egy ehez tartozó múmia pc-t), de attól tartok, hogy még mindíg sötétben tapogatózom.

  14. Továbfejlődött a dolog, sikerült kiderrítenem, hogy a műszerfal negatív-Testeléssel van a probléma, azaz a test nem az igazi a műszerfalon.

    Kérdésem volt e már ilyen gondotok és mi a megoldás mit lehet tenni így ezzel a problémával, hogy sikerülsjön megoldódnia?

    Melyik lábon kaphat testet mi lehet a baj?

    Egyszerű paraszti eszemmel én biztosan forrasztanék egy vezetéket a műszerfal megfelelő pontjára amit rendesen letestelnék.

  15. En tobb mint 10 eve dieselekkel jarok, nekem mar 7 literes fogyasztas is ilyesztoen hangzik...viszont a loerőkért nem vagyok megveszve. 1.8 -as meg belefer. Dieselek tenyleg szarok?

    Kombinak rosszabb az (hátsó) alkatrész ellátottsága mint a sedannak???

    Osszessegeben menyire megbizhato auto? Engem a zorges-csorges nem zavar, meg ha ez vagy az tonkremegy...csak ne hagyjon ott az ut szelen.

    Bocs a hulye kerdesekert de igazabol sosem kerultem meg kozelebbi kapcsolatba vectrakkal...viuszont most szombaton ez a 1.6 kombi nagyon megtetszett.

    Én egy 101 lovast hajtok (Y20DTH), persze dieselt.

    Adagoló betegségre hajlamos elektronika nélkül 170e elektronikával 300e a javítás, de egy hibátlan jobb kormányos itthon van ennyiért, nagy előnye hogy nincsenek csiri-biri szelepek, motorok, vagy megy vagy nem. Ha 10 fok alatt reggel az első indításra pöccre indul nagy baj nem lehet, a gázolajra érzékeny (az étolajat, petróleumot, esetlegesen észterhígítót, felejtsd el).

    A régebbiek állítólag szeretik az olajat (X20DTL), de ebben érdemben nem nyilatkoznék.

    A hátsó futómű az állítólag kicsit gyenge a kombinak, de én most szilenteztem, anyagár 24e és egy délelőtt volt az egyik oldal (betanulás), a másik meg 2,5 óra mindezt egy komolyabb dugókulcskészlettel meg némi villáskulcsal, nagyon kompakt, és szerelhető a futóműve. (Aki nem ért egyet, az csak olasz típusokat javítson élete végéig).

    Sok pozitívumot mondhatnék még, de nem akarom fényezni a típust, az viszont biztos hogy az összes múmiám közül csak egy öreg Lanciát szerettem jobban, viszont abban kevesebbet ültem mint amennyit alatta feküdtem.

    De véleményem szerint ha egyszer beleülsz egy Vectrába akkor annál sokkal szerelmesebb leszel bele mint amennyire most vagy.

    A Mondeót meg az Eskortot úgy felejtsd el ahogy van mert látod, hogy merre megy az úton, úgy hullik belőle az alkatrész.

    A jó öreg f az ugyan csúnya de 30 év múlva is ezt fogod mondani mert még akkor is lesz belőle üzemképes.

  16. Hű de rosszat álmodtam! Gyorsan el is mondom hogy nehogy megtörténjen! Mentem valahova a Vekivel, és az üzemanyagszintjelző összevissza ugrált, azt jelezte hogy üres a tank, pedig kellett volna benne lennie még vagy 40 liternek, aztán megálltam, megnéztem nem folyik-e, semmi baja se volt, és legközelebb amikor menni akartam vele akkor meg nem indult! :lol: Nem kívánom senkinek a hasonló stresszes történéseket, még álomban sem... Bőven elég hogy anyám autója az utóbbi jelenséggel szórakoztat minket.... :huh:

    Én meg álmodoztam a minap és a merengés közepette ezt találtam.

    http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDeta...p;pageNumber=23

  17. Most lehet én értek félre valamit mert nehéz a gondolkodás:), kövezzetek meg ha igen, de ha alfa 159 volt akkor az min 1.8-as lehetett, de abba is van ló bőven. ha meg 156, akkor elég masszív emberek és betonkockák lehettek benne, ha összesen kiadtak 800 kg, mert az olyan 1100 kg körül van üresen.

    Rosszul tudod, e30-ba is volt 316 os 1.8-as motorral szerelve...:huh:

    Még nem eszi az olajat?? Akkor az a 7 dl hová lett? Könyörgöm, ha egy suzukis (ezer éves vagy új, most lényegtelen)meghallaná, hogy az autója 14 ezer alatt megevett 7 dl olajat, alighanem sírva fakadna, majd fogná, leengedné a benzintankot, és azzal a benyával felgyujtaná, majd betolná a dunába közbe anyázva, hogy hogy vehetett meg ilyen fostalicskát...

    Bocs, lehet túl racionális vagyok.

    SZP

    Nem látod rosszul a dolgot, Japánban kicsit más a mentalitás, viszont kétségeim vannak, készül Japán autó Törökországtól Magyarországig, már elég sok helyen. Amiből arra következtetek hogy a fogyasztói társadalom fogalma már nem ismeretlen Japánban.

    Ha pedig saját szememmel látom, hogy a Makitás vagy a Pioneear-os dobozon "Made in China" felirat díszeleg, akkor lassan megérjük, hogy a honda is enni fogja az olajat.

  18. Sziasztok!

    Nekem egy olyan nagy problémám van az autóval (Vectra B X17DT, Isuzu Diesel), hogy ebben a nyári melegben mindig felmelegszik a vizem.

    Van benne klíma is, ahol a klíma hűtőn 2 ventillátor, illetve a motortérben még egy venti. Hiába mennek a ventillátorok 2-es fokozatban, mégis felmelegszik a víz. A vízhűtő már ki lett mosva ilyen hűtőmosó adalékokkal, jött ki belőle rozsdás víz rendesen.

    Az lenne a kérdésem hozzátok, hogy ki mire gondol, melyik hűtőm a ludas, a vízhűtő, vagy a klima hűtő. A klima hűtő lehet hogy el van dugulva, és nem tud annyit levegőt átengedni a vízhűtőnek, hogy az hűtse a rendszert rendesen, vagy a vízhűtő, ami nem bírja rendesen visszahűteni a vizet, mert már nagyon koszos. Nem akarok feleslegesen cserélni. Hogyan lehetne megtudni, hogy melyik a rossz. Még annyit, ha bekapcsolom a klímát, akkor kell vagy 5 perc neki, mire igazán hideg levegőt fúj. Klímás szerint megvan benne a gázmennyiség (900 gramm).

    Válaszokat előre is köszönöm!

    A két hütő közé nézzél be, mert az enyémnek is melege lett 40 perc dugóba, de mióta ki lett tisztítva nem megy fel a vizem 80 fok fölé, és a klíma is jól működik.

  19. A klímám ismételten szabotálta a munkát, szerelőhöz vittem a hiba pedig azért lépett fel, mert a rendszerben megnőtt a nyomás és a biztonsági szelep elengedte a gázt. Ez nem másért történt mert a két hűtő között tele volt piszokkal és ha megtisztítottam volna 2-3 havonta ez nem történhetett volna meg.

    Gondoltam megosztom veletek ezen kis tapasztalatom.

  20. Én nem vitatkozni akartam veled,pusztán csak a véleményemet írtam le.Szerintem azért sok embert érdekel az,(köztük engem is)hogy milyen olajat illetve más alkatrészt tesz bele a nem ritkán 8-10 éves,mondjuk Vectrájába.Azt azért ne felejtsük el,hogy amikor mondjuk a Vectra megjelent (1995) régen nem voltak még olyan minőségű olajak mint most.Amit akkor a gyár megadott hozzá,azt szerintem elég sok mostani 7-8 zer ft-os olaj bőven tudja.De tudnék olyan példát mondani mikor a hazai gyártású Suzukikba először Castrolt töltöttek gyárilag és az volt a jó bele,aztán egy pár éve már Shell-t.Na ez marketing,vagyis ez viszont pénzről szól.Viszont azt nem hiszem hogy ha a Shell nem lenne jó bele,akkor is azt töltenék.

    Én sem vitatkozni akartam csak egy fontos dologra akartam felhívni a fórumozók figyelmét.

    De hogy objektív tudjak lenni találtam egy nagyon jó leírást, amit meg is osztanék.

    A teljesítményszint megmutatja a kenőolaj teljesítőképességét, más szóval a motorolaj minőségét. Ez a tulajdonság elsősorban az adalékoktól függ. Az olaj használhatatlanná válását az adalék elfogyása, kimerülése is okozza (innen a fáradt-olaj elnevezés). Szabványos minősítés alapján teljesítményszint osztályokba (API, vagy ISO) sorolják a kenőanyagokat. A motorolaj teljesítményét az európai ACEA (régen CCMC), a japán JASO vagy az amerikai API szabvány szerint szokták megadni. Az amerikai rendszerben a benzines motorok olajait "S" betűvel jelölik, az európaiban "A"-val. Minél hátrább áll az "S"-t követő betű az ábécében, illetve minél nagyobb az "A" után álló szám, annál magasabb teljesítményszintű az adott olaj. Tehát ha az olaj flakonján azt látjuk, hogy "API SJ" akkor a benne lévő olaj nagyobb teljesítményű (jobb minőségű) mint az, amelyiknek "API SH" a jelölése.

    Egy adott olaj minőségét tehát a teljesítményszintje határozza meg.

    Milyen olajat?

    Általánosságban tehát az mondható, hogy ha nem tudjuk, hogy mit ír elő az adott motor gyártója, először válasszuk ki a megfelelő viszkozitást. Ezt az határozza meg, hogy milyen klimatikus viszonyok között szeretnénk a gépet használni. Magyarországon erre a 10W-40-es olaj bőven elegendő. Ezután válasszuk a pénztárcánknak is megfelelő legmagasabb teljesítményszintet.

    Ha ismerjük a gyári javaslatot, akkor attól csak "felfelé" tehát a szélesebb hőmérséklettartomány és magasabb teljesítményszint irányába térjünk el.

    Akármilyen spéci olajjal is járunk, a csereperiódusokat tartsuk be! A jobb minőségű olaj kenőképessége nem tart tovább, csak nagyobb terhelést képes elviselni.

    Szinte mindegyik nagy olajcég kínál szerényebb képességű, olcsóbb olajokat és nagyteljesítményű, drága olajokat. A márka másodlagos, elsőként a specifikációra figyeljünk!

×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.