Jump to content

Az Opel leleplezi a Corsa ötödik nemzedékét


forumadmin

Néhány napja még „álruhát” viselt, ma viszont teljes pompájában mutatkozik az új Opel Corsa. Az Opel bestsellerének ötödik nemzedéke magasabbra emeli a kiskategória mércéjét, és az autózás teljesen új érzését adja. Erről gondoskodik a megannyi változás kívül-belül, mint a különösen hatékony 1,0 literes benzines turbómotor, a legújabb kivitelű, csekély súrlódású sebességváltó vagy a vadonatúj futómű. Mindehhez új enteriőr járul, a legjobb kapcsolódást biztosító IntelliLink infotainment-rendszerrel és modern vezetést segítő asszisztencia rendszerkkel.

A Corsa dinamikus sziluettjét sima, szoborszerű formákkal és precízen kidolgozott részletekkel illesztették az Opel designfilozófiájához. Az így felértékelt Corsa feladata nem más, mint az éles konkurenciaharcban még tovább építeni a hosszú évek sikereit. Az új Opel Corsa világpremierje az október 4.-től 19.ig tartó Párizsi Autószalonon lesz, és még az év vége előtt elkezdődik a sorozatgyártás Zaragozában és Eisenachban.

gallery_457_499_68948.jpg

  • Erős technika: új motorok, sebességváltók és futómű
  • Új mérce: letisztult enteriőr, IntelliLink és sokféle asszisztencia-rendszer
  • Első fellépés: a Párizsi Autószalonon lesz az Opel bestseller világpremierje

„A múltban sokat magasztalták a Corsát – különösen a rokonszenves fellépéséért és a kompakt méreteken belül remek helykihasználásáért“, mondta az Opel igazgatója, Dr. Karl-Thomas Neumann. „Mindezek olyan döntő sikertényezőknek bizonyultak, amelyeket persze meg akarunk őrizni az új generációval is, de az autózás olyan élményét nyújtva, amely eddig ismeretlen volt ebben a kategóriában. Ezért raktuk tele új technikával. A Corsa ötödik nemzedéke minden tekintetben meglepetést szerez! “

 

Sikerrecept: fiatalos design és bőséges hely, kompakt méretekkel

Harminckét év és négy generáció során csaknem 12 millió Corsa talált gazdára Európában, közülük 2,8 millió a jelenlegi negyedik nemzedékből. Ez évente átlagosan 370 ezer darabot jelent, amivel kategóriájának tartósan legkedveltebb modelljei közé tartozik az Opel Corsa. A siker egyik titka, hogy jól áttekinthető négyméteres hosszúságon belül kínál bőséges férőhelyet öt személynek – legyen szó a családbarát ötajtós- vagy a sportosabb szabású háromajtós karosszériáról. Külleme ugyanakkor nemcsak praktikus, hanem fiatalos, dinamikus, rendkívül vonzó. Ehhez a recepthez igazodik az új Corsa is – miközben radikálisan más. A külső design frissebb, kidolgozottabb, karakteresebb. A frontrészt alapvetően meghatározzák a szárny formájú lámpák az Opelre annyira jellemző szárny alakú LED nappali menetfénnyel, a grillráccsal, valamint oldalt a már ismerős pengevonalat is megkapta a Corsa. Hátul a széles lámpák optikailag szélesebbnek mutatják az autót. Mégis akkor a legszembetűnőbb a változás, amikor vezetjük az autót. Teljesen új belső berendezés, még komfortosabb futómű, direktebb kormány, teljesen új motorok és jelentősen csökkentett zajszint adnak friss élményt.

gallery_457_499_58165.jpg

 

Abszolút precizitás: stabil új futómű és új kormány

A tervezők legfőbb célja olyan komfortos és precíz vezetési élmény elérése volt, amely eddig csak a magasabb kategóriákban volt ismert. Alapja a futó- és a kormánymű. Az előbbihez egyetlen alkatrészt sem vettek át a régiből! A jármű súlypontja öt milliméterrel lejjebb került, de fokozza a stabilitást a merevebb bölcső és a módosított geometria új irányzókarja is. Javult a gördülési viselkedés, a kormányreakció és az alulkormányzottság. Mindehhez újak a csillapítók is. Eredményképpen az ötödik generációs Corsa kanyarban és egyenesben egyaránt biztosan fekszik, jobban elnyeli a kátyúkat és úthibákat, összességében stabilabb és kellemesebben vezethető lett.

A teljesen új elektromos architektúra lehetőséget adott a különböző rendszerek jobb összekapcsolására, ami például az új, sebességfüggő elektromos szervokormány szempontjából előnyös. A szoftver kalibrálása pontosabb visszajelzést és stabilabb iránytartást, illetve kanyarodást eredményez. Kis sebességnél játszi könnyedséggel lehet kormányozni, ha gombnyomással aktiváljuk a City-módot.

 

Új generációs motor: 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo

Egy igazi különlegesség rejtőzik a Corsa E gépteteje alatt, az Opel új kis benzines motorcsaládjából: a teljesen új fejlesztésű háromhengeres 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. A korszerű, kompakt, teljesen alumíniumépítésű erőforrás természetesen Euro 6-os, és az 1.0 literes háromhengeresek közül egyedüliként kiegyensúlyozó tengelyes, miáltal nagyon halkan és rezgésmentesen jár, új mércét állítva fel a maga kategóriájában. Kétféle teljesítménnyel készül – 66 kW/90 LE és 85 kW/115 LE –, az erőteljes nyomaték mindkét esetben 170 newtonméter már 1800-as fordulatszámon. Ezekhez a motorokhoz széria a Start/Stop rendszer.

A motorkínálat benzines oldalát az új, 74 kW/100 LE teljesítményű, 200 newtonméter csúcsnyomatékú 1,4 literes Turbo mellett két továbbfejlesztett szívómotor bővíti, 1,2 és 1,4 liter lökettérfogattal. Alaposan átdolgozott, immár Euro 6-os 1.3 CDTI teszi teljessé a választékot. A legtakarékosabb Corsa változat - 70 kW/95 LE, 5 sebességes manuális váltóval és Start/Stoppal – kibocsátása csak 89 g/km CO2. További alacsony emissziójú változatok tavasszal érkeznek.

gallery_457_499_36717.jpg

Hozzájárulnak az új Corsa vezetésének élményéhez a komfortra és hatékonyságra hangolt sebességváltók is. Az egyliteres, közvetlen befecskendezésű benzines turbómotor mindkét változatához teljesen új, kompakt, hatfokozatú váltómű járul, amely minimális súrlódással csökkenti a fogyasztást, és egzaktul, simán, gyorsan kapcsolható. Ezenkívül kínál az Opel egy legújabb generációs hatfokozatú automatát, valamint egy szintén komplett új, javított reakcióidejű Easytronic 3.0 robotváltót is – amely optimálisan ötvözi a manuális sebességváltó hatékonyságát az automata komfortjával.

 

Kapcsolódás és biztonság: IntelliLink és asszisztenciarendszerek

Kívülről az ötödik Corsa-generáció szoborszerű sziluettje ragadja meg a tekintetet. Az áttervezett front prominens hűtőmaszkja és éles vonalú LED-es fényszórója éppúgy beleillik az Opel designfilozófiájába, mint az autó oldalának határozott szárnygrafikája. Ám nemcsak szemgyönyörködtető a Corsa, hanem praktikus is, hiszen a karakteres hátsó részbe kívánságra ezentúl is beépítik a FlexFix kerékpártartót, amelyet egyedüli gyártóként kínál az Opel.

Az új karosszéria-design következetesen folytatódik az utastérben. Blikkfangja és vezérlőközpontja az áttekinthető műszerfal, amelynek vízszintes vonalai tovább erősítik az amúgy is kiváló tágasság hatását. A centrumban, a vezető és az utas között uralkodó pozíciót foglal el az IntelliLink rendszer hétcolos, színes érintőképernyője. A modern szórakoztató-tájékoztató berendezés a Corsa ötödik nemzedékével vonul be első ízben egy Opel volumenmodellbe, hogy a lehető legjobb kapcsolódást biztosítsa, például a navigációs BringGo alkalmazással, a Stitcherrel, a nemzetközi rádiókat elérhetővé tevő Tune-Innel, valamint internetes podcastokkal. Az IntelliLink kompatibilis az Apple és az Android operációs rendszerekkel, és hangutasításokkal is vezérelhető. Lehetőség van a Bluetooth és a Siri Eyes Free használatára is. A telefont praktikus FlexDock tartó várja.

gallery_457_499_88015.jpg

Az új Corsában számos vezetőtámogató funkció vonul be, amelyek közül nem egy párját ritkítja e kategóriában. A biztonságot olyan rendszerek fokozzák, mint a holttér-figyelő, a frontális ütközés veszélyére figyelmeztető Opel frontkamera, a követési távolság érzékelő, a jelzőtábla-felismerő, a sávtartó- és távfény-asszisztens, valamint a Corsához mostantól kapható xenonfényszóró. A gumiabroncs nyomásvesztésére is jelzés hívja fel a figyelmet.

A közlekedést ezen túl parkolóasszisztens, tolatókamera és emelkedőn elindulási asszisztens könnyíti meg. Hideg téli napokon aranyat ér a fűthető első ülés, kormánykerék és szélvédő. Aki helyet foglal a testhez igazodó, nagyszerű kidolgozású ülésen, kitekint a nagy panorámatetőn, és átadja magát a kellemes belső világítás hangulatának, igazi klasszis autóban érezheti magát!

 

 Visszajelzések

Recommended Comments

Nincsenek hozzászólásokSzeretnél hozzászólni? Hozz létre egy fiókot, vagy jelentkezz be.

Regisztrált felhasználónak kell lenned ahhoz, hogy hozzászólást írhass.

Fiók létrehozása

Regisztrálj egy új fiókot a közösségünkben. Nem nehéz!

Regisztráció

Bejelentkezés

Már felhasználók vagy? Jelentkezz be!

Bejelentkezés

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.