Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

AUTÓHIFI


ViSoR

Recommended Posts

  • Hozzászólások 5,9k
  • Létrehozva
  • Legutolsó válasz

Legtöbb hozzászólás

Hát nyitottam egy ilyen topcsit, remélem nem vagyok hiperaktív, de sokakat érdekel szerintem. Nem mindekinek korlátozódikk az ízlése a Kossuth rádióra, ami becsülendő dolog. Akinek most egyből mélyládák jutottak eszükbe, rossz úton járn, mert tudni kell az arany középutat, nem az utcának zenélünk, hanem magunknak. Akik hangnyomás versenyre készítik fel autójukat, aminek persze messze semmi köze az igényes zenehallgatáshoz, egész más sportot űznek.

Ha már a hangszóróink akkorát (ÉS ÚGY) szólnak, hogy a mélytartomány kevésnek bizonyul, kiegészíthetjük a rendszert egy szubbasszus ládával, ami megkezdi a karosszéria rögzítőelemeinek kilazítását. Tökéletesíthetjük rengeteg kiegészítővel pl. kondenzátorral a mélytartományt, hogy megfelelő dinamikát, mélységet kapjuk, de ne vágjunk a közepébe.

Először is búcsúzzunk el gyári fejegységünktől, ami bármennyire is illik a középkonzolunkba, többnyire egy fapados szar. Ha már CD játszó van benne örülhetünk, de erősítőt szinte biztos, hogy nem lehet hozzá csatlakoztatni. (Egyes luxusautók kivételek...) Tehát a fejegység...

Link to comment
Megosztás:

Fontos előre tervezni, nem szabad abba a hibába esni, hogy beleszeretünk egy csiricsáré, karácsonyfa modjára villogó mindent tudó fejegységbe, ami tele van tengernyi felesleges opcióval és aztán csak a gyári hangszórókon van pénzük hallgatni, mert elvitte a konyhapénzt...

Gyűjtsünk számoljunk és tervezzünk, hogy meddig mehetünk el. Tegyük fel, kiszámoltuk van rá X forintunk. Kell-e nekünk mp3 lejátszó-e bele, vagy szintézeres tuner, hogy a haverok elött villogni tudjunk? Talán. Talán nem és akkor ugyan ebből a pénzből meg tudunk venni egy szerényebb tudású, de verhetetlen hangú fejegységet (pl. Nakamichi). Akkor ezt letudtuk évekre, tuti ez lesz a rendszer legerősebb eleme. Innentől kezdve a fejlesztés csak a többi komponensre szorítkozik. Mert fejleszteni kell. (Persze van aki azt mondja, hogy na itt van félmillió, 150ezer fejegység, 80ezer 2pár komponens szett, 40ezer láda, 80ezer erősitők, 30ezer kondi, 25ezer kiegészitök, ... sajnos kevesen csináljuk így) Így el is veszíti a varázsát, hogy kinézünk valamit, megtetszik, utána járunk jó-e, vadásszuk hol olcsóbb stb.

Igyekezzünk az autónkhoz és az elképzelt rendszerhez illő, fejegységet választani, mind esztétikailag mind tudásban és árban.

/Láttam már Audiban (vörös műszerfalú) zöld fényű fejegységet, Istenem, pénz és izlés nem mindig jár együtt.../

Szóval egy 60ezer Ftos magnó mögé akasztani egy 80ezres erősítőt és egy 50ezres mélyládát nem szerencsés, úgymond "pazarlás", de ez fordítva is igaz, egy nem jól megválasztott hangszóró szett visszafogja a legmenőbb CD játszót. Igyekezzünk minnél többet kipróbálni, hátha megtaláljuk azt ami leginkább megfelel az általunk elképzelt hangzásvilágnak. Ennek rengeteg összetevője van, a zenestilus, a karosszéria tipusa és ugye az anyagiak.

Link to comment
Megosztás:

Egy Zaporozsec és egy Bugatti gyorsul. A Zápor megy amit tud, a Bugattinak viszont leszűkítjük az üzemanyagcsövét. Kilő, de ahogy megjönne az ereje megtorpan, mert nincs mi hajtsa, a Zápor elhúz (aztán persze kigyullad a petroleumfűtés miatt :lol: )

Pont ilyen egy kellő tápellátás nélküli autohifi rendszer is. Ha nem választjuk ki a megfelelő tápkábeleket vagy a kasztnira földelgetünk, spórolunk a többi komponenshez képest olcsó, bár a rendszer alapját adó egységekkel, sosem tudjuk meg mit is tud a cuccunk. A zenészeink mindig másnaposak lesznek, dobunk pedig bár ütemesen indul sosem jut el az orgazmusig. Ha már a magnó kijelzője is villog az már a végső stádium :) A megfelelő tápellátáshoz (és téli indításhoz) szükséges egy jó akksi (olcsóbb kategoriában pl. Exide), kellő átmérőjű tápkábelek és külön erősítővel rendelkező mélyhangszóró, mélyláda esetén egy kondi is ajánlatos, hogy ne veszítsen a dinamikájából a tuctucc. Ezekhez külön ipari méretű (30-50-100A...) biztosítok kellenek persze...

Link to comment
Megosztás:

a saját hozzászólásaidat elméletileg tudod szerkeszteni

kukk a jobb felso sarkába a hozzászólásnak!

Nekem csak egy ######a fejegység van betéve (kenwood kdc-5021), gyári hangszorokkal.

Nem szoktam a zenét bömböltetni, csak megfelelő hangerőn hallgatni de nagyon elégedett vagyok vele, pedig elég noname cd-re irom a kocsiba szánt cuccokat......bár lehet eccerüen nincs megfelelő összehasonlítási alapom :)

de ha belegondolok mennyit költöttem rá, és mennyire megérte nekem akkor ez az év egyik biznisze volt 8)

már talán csak egy szolid mélyláda hiányzik :wink:

Link to comment
Megosztás:

Jártam a IX. Soroksári úton, a qautoHifiStudionál. Kipróbáltuk az első szetteket és meglepő volt, hogy nem kis különbséggel szóltak, ahogy váltogattuk őket egymás után. Én azóta azt mondom, csak úgy érdemes hangszórót venni, ha hallottad előtte szólni, mert csak márkanév vagy ár alapján nem fogod tudni eldönteni, hogy tetszik majd beszerelve a hangja vagy sem!

Ezt egyben tanácsnak is szántam, okuljatok belőle :)

Link to comment
Megosztás:

Szia ViSoR,

na végre van valaki aki többet konyít az autóhifihez mint a sok éves átlag :)

akkor ki is használnám, had kérdezzek valamit

van egy ilyen fej az autómban: Sony CDX-MP40

Sony%20CDX-MP40.jpg

semmi extra egyszerűen a 4 hanszórókimenetre rá van kötve 4 hangszóró, a gyári vezetékeket kicseréltem

De !!! amikor méregettem mekkora jel jön a hátsó hangszórókhoz kiderült hogy az egyik oldal jele háromszor akkora minta másik (pl. 10mV <=> 29mV)

tudod hogy mit b@sztam el ??

a hangban nincs érezhető különbség - szerintem...

előre is kösz: Tesókám V6

Link to comment
Megosztás:

középen volt mikor mértem.......ezért nem értem ??? 8)

mert béna vagy! :)

Különben, nem tudom, kit érdekel, de én magamrészéről meg vagyok elégedve a Clarion fejegységgel, 2db 130W és 2db 160Wos hangszóróval, meg a csipogókkal. Ez még pont olyan muzsikát nyom, ami kellemes vezetés közben. Bár az igazat megvallva gondolkodom egy erősítőben is, csak ehez való kicsit nem nagyon találok. De lehet, hogy a végén ezzel is úgy járok, mint a motortuninggal. :roll: Nem akartam spert se... :roll: de az a ló olyan gyorsan el tud szaladni velem... :roll:

Link to comment
Megosztás:

Millen fajta Clarion ??

nekem is az volt kb 5évig és nagyon bejött, de egy szorult pillanatomban el kellett adnom

ez a másik meg pont egy cimborám mellett "leesett egy teherautóról", úgyhogy átvettem... 8)

ha erősítőt akarsz van nekem felesleges bazi vastag táp meg testkábel, meg még egy-két bizbasz amiket nem is tudom mire valók, az előző tulaj bennthagyta a kocsiban

karácsonyi ajándéknak ???

Link to comment
Megosztás:

Üdv Tesókám! Namost ez egy elég érdekes kérdést vet fel, ugyan is a zene az jel. Egy villámgyorsan változó 20Hz-20kHz közötti feszültség, aminek semmije sem mérhető, ugyanis minden pillanatban változik. Attól függ milyen a zene, egy nagyobb dob már a 20szorosára növeli a mért feszkót vagy áramot. Mivel mérted, oszcillioszkóppal? És dual time base üzemmódban? Mert mással aligha lehet :)

Üdv ViSoR

Link to comment
Megosztás:

ViSoR,

kézi oszcilloszkóppal mértünk sipoló hangot, a fejen minden középre volt állítva, de nem vagyok egy nagy villanyos szaki azért is kérdeztem :shock:

a műszer meg céges, csak épp kéznél volt...

lehet megtartom karácsonyi ajándéknak, a szakértők azt mondják okos kis szerkezet 8)

Link to comment
Megosztás:

Na ezt már szeretem, igy már van értelme. Félig nem lehet valamit elrontani, alacsony teljesitménynél még a kábelek vastagsága sem számít annyira. Ha jó volt a CD amit beraktál sztereotipiára, és csak a jobb hátsó tért el drasztikusan, akkor aszimetrikus a végfokod kimentő teljesitménye, magyarul szar, vidd vissza, ha garanciális, és verd az asztalt. Ilyennel nem sokkal találkoztam, ugyanis ezek védett, IC-s végfokok és atomnehéz hazaküldeni. Pl ha rövidrezárod letilt meg hasonolók, az pedig, hogy gyárilag szar, fehérholló... Szóval ha mind a másik 3 csatorna, ez fontos 90-95%ban megyezik, akkor GEBASZ üzemmódba lépett a ketyere :) Tedd hátra a fadert és ülj be hátra zenét hallgatni, ekkora eltérést már hallani is kell, ha meg hallhatóan rossz, felesleges is mérni...

Link to comment
Megosztás:

az a baj, hogy amit én vittem cd-t azzal nem lehetett tesztelni :?

a tiéd miért nem viszi az rw cd-ket??

Ja értem :D

Nos az én fejegységem nem a legújabb model és anno úgy alakították ki a fegyeségek optikáját (igaz ez régebbi cdlejátszókra, dvd-re is), hogy csak a gyári cd-ket illetve az írt cd-ket tudja lejátszani. Van olyan írt cd-m amit a discman lejátszik a haverom hifi-je meg azt mondja, hogy no disc. Szóval nem mindegy, hogy hogyan is van megírva az a cd, de gondolom erről te sokkal többet tudsz. Ha én iratok akkor audio cd-re. Ezeket szépen lejátsza.

Link to comment
Megosztás:

Az írottakat viszi szinte mind, de a régebbiek eleve nem tudják az RW, azaz újra írhatót. Nincs ebben semmi különleges az én típuscsúcs közeli 140eFtos fejegységem, amit 2001 végén vettem sem tudja. A haverom 45 rugós új Kenwoodja simán...

Link to comment
Megosztás:

  • 3 weeks later...

Mostanában felfedeztem (de csak azért, mert korán sötétedik), hogy a fejegység villog, ha felhangosítom a zenét. Szerintem ez nem mindig volt így... :| lehet ez valami hiba? :roll:

És hogy lehet szebb zenét elérni anélkül, hogy telenyomnám mélyládával meg ilyenekkel a kocsit?

Azon gondolkodom, hogy ha van egy 4x45W fejegység, 2x160W hátul, 2x130W az ajtóban és 2 magassugárzó, akor érdemes e venni egy erősítőt, hogy jobb lesz e attól? Meg különben is, ehez olyan kicsi erősítő kéne, hogy olyat már kapni se lehet, vagy nem is tudom... :roll: érti valaki, hogy mi bajom van? :|

Link to comment
Megosztás:

Manta drága az autóhifi olyan mint a manta szerteágazó és sosincs vége de le lehet redukálni pénz mennyiségi szempontokra! Lehet csinálni jó zenét Kompletten (Fejegység,erősítő,hangszorók,kábelek,CD tár)250000-300000-ért de lehet 1,5 2,0 milláért is ki mit szán rá!

Másik tényező a (Nekem a Papné neki a Pap tetszik jobban) hangzás. Hallottam szólni 150000-es első szettet Úgymond High End technikát és nem fostam össze a bokám tőlle az én huszon ezres szettem szebben szólt! Mégegyszer mondom kinek mi tetszik (Több haverom is mondta hogy, szépen szól a cucc) Sajna ezen a piacon is dúl a márka imádat!!!

Link to comment
Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.



×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.