Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Chaka

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    15
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by Chaka

  1. Chaka

    Elektromos

    A linkelt oldal nekem nem működik, de valamit azért le lehet szűrni belőle. Kisebb teljesítményű helyekre jók a LED lámpák. Indexnek azért nem jó, mert hibát fog jelezni, ha meg műterheléssel teszed izzószerűvé, .... szóval annyit nem ér. Nálam a rendszám tábla, talán féklámpa, csomagtartó, óra háttér, vezető feletti világítás LED-es.
  2. Chaka

    Elektromos

    A gyújtás alapszög számomra hihetetlen, hogy elállítódjon. Ha egyáltalán még lehet valami hihetetlen :=) Az elosztó ház masszívan rá van rohadva a hengerfejre. Próbáltam kézzel elforgatni, és meg se rezdült. A pipákat járó motornál lehúzva nem érhet megrázó élmény? Illetve a keverék elég dús lehet, ha ennyire kormol. Nagyon dús keveréktől járhat a motor egyenetlenül? Illetve ha így van, a lambda szonda nem tud róla? Illetve ha nem tud róla, a mostanában rárakódott dzsuva okozhatja? És mi történt az ősrobbanás előtt?
  3. Chaka

    Elektromos

    Több, mint egy hónapja törpöpök a motoron. Gyújtáskapcsoló csere után nagynehezen beindult a motor, és miután kidolgozta magából az elmúlt időszak összes benzines-kormos-kátrányos dzsuváját, most már pöccre indul hidegen is. Voltak átmeneti érdekes jelenségek (pl. az alapjárat stabil 3000 fordulat környékén állt meg), de ezeknek vége. "Kiégetés" céljából mentem vele egy 20km-es kört. A motorháztetőt felhajtva a motor hangja egyenletes, viszont erősen ráz. Ez az utastérben jól hallható. Nem is húz annyira, mint fénykorában. A gyertyákat megpucoltam a "kiégetés" előtt. Most kicsavartam, hogy hátha valamelyiken látszik a gyújtás kimaradás. Mindegyik egységesen nedves-kormos volt. A gyújtáselosztó házat van még értelme elforgatni? Ui.: a motor hiba lámpa nem gyullad ki és tárolt hibakód sincs.
  4. Chaka

    Elektromos

    Ma délután megnézem típus alapján, hogy tényleg ebbe a motorba való-e. A beszerelés simán ment (eltekintve attól, hogy az Opel egyik legszerelhetetlenebb külső alkatrészének tűnik a földelő csavarja miatt). Az eredeti Bosch indítóban bolygókerekes áttétel volt, 4 szénkefével volt szerelve, szóval olyan sok az eltérés, hogy ... na. Lehet hogy marhaság, de abban sem vagyok biztos, hogy mechanikusan szét tud-e kapcsolni. Na majd kiderül.
  5. Chaka

    Elektromos

    A füstölgő műszerfalhoz: hétvégén szétszereltem a gyújtáskapcsoló környékét. A gyújtáskapcsoló stekkere a 30-as és 15-ös áramköröknél meg volt olvadva. Valószínűleg ez egy régi esemény nyoma, mert a gyújtáskapcsoló nem az eredeti (az árcédula szerint). A nem induló C14NZ motorhoz: nálam néhány hete pompásan látszott a kiszedett gyertyákon a szikra, még sem indult a kocsi. Esetemben a gyújtás modul volt a ludas. A jeladó tekercset ki lehet mérni (hétszáz valahány ohm). A trafót is ki lehet mérni, de ott a nagyfesz miatt elvileg menet közben áthúzhat 8a mérés ellenére... LCD monitor tápnál jártam így). Na és megnéztem a füstölgő önindító környékét. Nem kábel égett, hanem a hő vagy az önindítóban, vagy a sarujánál keletkezett. Az önindítót szétszedve (bár nem láttam még ilyet) mindent rendben találtam. Valami durva égésnyomra számítottam, de semmi. És rekonstruálva az eseményeket egy érdekes dolog volt: akkor kezdett el intenzíven füstölni, mikor a motor beindult. Amíg hosszú másodperceken át csak az önindító ment, addig semmi effekt. És heteken át önindítóztam kísérletezés közben, és akkor sem volt semmi füst. Lehetséges, hogy a nemrég használtan vásárolt, és még sikeres indítást nálam nem produkáló indítómotor nem kapcsolódott le a motorról mechanikusan, és ezért gyújtotta fel majdnem a kocsit? A kollégám már lekapcsolta a gyújtást, és még szállt a füst. És mikor pánikszerűen leszedtem a sarut az akkuról, csak akkor maradt abba. Az önindítóban a spirál orsót kicsit száraznak találtam, ezért megkentem zsírral összeszerelés előtt. nem tudom, ez számít-e valamit. Akkuról kipróbáltam a behúzó tekercset, és rendesen kattogott. Egy kis majré van bennem főpróba előtt. Elég serényen kell levennem crash esetén az akkuról a sarut :=)
  6. Chaka

    Elektromos

    Nem önmagában nem az :=) De (reményeim szerint) ez már kezelhető lesz. Ha vezeték zárlatos, vagy félig szakadt, vagy az önindító vergődik (ez utóbbit nem szeretném), az talán jobban behatárolható, és javítható. Na majd kiderül.
  7. Chaka

    Elektromos

    Nem, azzal nem próbálkoztam. A gyújtást annyira adta, hogy a trafó helyére berakott LED villogott a tesztnél, és a gyújtás is néha létrejött (a puffogások szerint). Ha szkóppal rámérhettem volna indítás alatt a trafó primer 12V részére, akkor talán látszott volna, hogy a 12V ütemesen leesik. Indítózás nékül 12.4V-ot mértem multiméterrel. Voltak már gyenge kontaktusok a világításnál, pl. régebben az index is hunyorgott emiatt. Gyakorlatilag bárhol lehúzok egy sarut, széthúzok egy tüskés csatlakozó párt, majdnem mindenhol bevonat van a fémen. Nem beszélve a régi szerelő által összetekert vezetékekről, itt-ott foszló szigetelőszalagról.
  8. Chaka

    Elektromos

    Mérgembe vettem egy új gyújtáselosztót. A régiben a grafit már elég kopott volt. Na de így sem indult, bár mintha többet pöffent volna. Aludtam rá egyet, és újabb teóriát állítottam fel, amit ma ki is próbáltam. Egy kollégám ráadta a gyújtást, én pedig a gyújtáskapcsolót és a két stekkert megkerülve egy huzallal összekötöttem az akkumulátort a trafóval. Némi forgatás után agresszíven felpörgött. Szóval valahol kontakthiba, vagy gyújtáskapcsoló hiba. Az önindító környékén egy kábel elkezdett égni, ezért gyorsan leállítottam a motort és levettem az akkuról a sarut. De lényeg, hogy megvan a hiba (már negyedszer :=)
  9. Chaka

    Elektromos

    Zotya, mekkora űber láma vagyok :=) A trafó kisfeszültségű csatlakozóját húztam le és arra tettem a lámpát. Az OK. De az elosztó fedélbe nem néztem bele. Egy hete még szikráztak a gyertyák, de azóta annyit szórakoztam vele, hogy ... szóval bármi megtörténhet. A rotor biztos forog, mert a gyújtás impulzusokat a tekercs érzékeli. A rotor tengelye tengelyirányban pár milliméter el tud moztulni. Ezt nem tudom, miért van. A rotort és a fedelet kicseréltem egy régebbi (de a sógorom szerint jó) példányra, és akkor vettem észre, hogy a tengely elmozdul. Nem tudom, mi az az Y villa, de ha holnap megint nekiesek, biztosan megtalálom. Köszi a tippet.
  10. Chaka

    Elektromos

    (Emlékeztető: C16NZ motor nem indul) A trafóról lehúztam a csatlakozót, és helyére egy LED lámpát tettem. Indítózás alatt pompásan villog. A gyertyákat kicsvartam, megszárogattam, megtörölgettem, a motort átforgattam, szellőztettem. A levegő útja a motorig rendben, az injektor kap elég benzint. De mindezek ellenére nem indul a verda :=) Az injektor házba benézve, csillog a benzintől. Egy új tapasztalat (ami a gyújtás modul/trafó csere előtt még nem így volt), hogy az egyik henger indítózás közben ritmikusan megpöffen. A gyújtás elosztó szórakozhat így velem? A kínlódás elején vagy indult a motor és tökéletesen járt, vagy egyáltalán nem indult. A gyújtás elosztó a csere előtt ellenőrizhető? Kivillogtattam a hibakódot, de csak az alap 12-es kódok jöttek.
  11. Chaka

    Elektromos

    A lángcsóva nagy bánatomra elmaradt. Gyújtásmodul kicserélve, trafó kicserélve. Már csak két lehetőség maradt. Vagy beledöglött valami rágcsáló a szívócsőbe, vagy a befecskendező nem úgy fecskendez, ahogy kellene. Levettem az injektor fedelet, kihúztam a befecskendező elektromos vezetékét, és indítóztam, hogy kicsit szellőztessek a motorban. Ki tudja.... Na és érdekes volt, hogy majdnem elindult a motor. Mintha el-elkapta volna néha. Ui.: ha leveszem az injektor fedelet, és valakit megkérek, hogy indítózzon, és közben figyelem az injektort, az hasznos lehet?
  12. Chaka

    Elektromos

    Hmm, szóval a két gyanúsított a trafó és a gyújtás modul. Az elosztó fedél jó. Próbálok itt helyben kunyerálni egy trafót, mert azt könnyebb kiszerelni. Ha sikerül, és megjavul, akkor tarfó, ha nem, akkor folytatom a kunyerálást gyújtás modul irányban :=)
  13. Chaka

    Elektromos

    Köszi szépen a doksit. A gyújtásmodul próba valószínűleg sikeres lesz, mert a gyertyákon látszott az erőteljes ív. Bár ha ész nélkül gyújtogat, de erőteljesen, az nem látszik :=) ... szóval lámpa próba ...
  14. Chaka

    Elektromos

    Én egy made in e-bay zárvezérlőt szereltem be a bedöglött régi helyére, és ennyire nem volt sima ügy. Mivel a gyári kapcsolásban benne van az is, hogy a zárak követik a vezető oldali zárat. Alapból minden zármotorom vagy haldoklott, vagy halott volt, a vezetékezést az alőző tulaj széthackelte, ezért a huzalozásban az átalakítások nem okoztak akkora lelki törést. Szóval meg lehet csinálni, de az eredeti gyári állapot rovására. Ha csak nem pont olyan a vezérlőd, mint a gyári volt.
  15. Chaka

    Elektromos

    Az F-es Astrám X aktát produkál. C16NZ motor van benne. Szóval először néha nem indult, (de mikor indult, akkor hidegen is pöccre), most meg a sosem indul állapotba került. A benzin szivattyú jó, a hengerekben van benzin, a gyújtást ellenőriztem kicsavart gyertyákkal. Az akku jó, az önindító jól forgat. Levegő szűrő tiszta. A kipufogóban nincs krumpli :=) Szóval minden együtt a működéshez, de meg se nyeffen. A gyertya nyílásokon benézve látszik a benzin köd. A szomszédom indítózott, én pedig néztem a gyertyákat, amiket kirakosgattam a hűtő tetejére. A 4-est nem tudtam kiszedni, mert be van szorulva a blokkba. Sebaj. És az érdekesség indítózás közben most jött. Az 1-es, majd a 3-as hengerből a gyertya nyíláson keresztül láng csapott ki és pukkant. Csak a 4-esben volt gyertya, szóval csak az gyújthatta be a többit. De hogy? Elvileg gyújtás közben mindkét szelep zárva, szóval üzemszerűen nem lehetne átterjedés. A motor a haldoklás előtt úgy járt, mint a doxaóra. Semmi jelét nem adta, hogy halni készül. Ui.: a gyújtási időzítés érdekes, ezért a gyújtás modullal fogok próbálkozni. Elvileg van vészhelyzeti üzemmódja, aminél a motorvezérlő nélkül direktben gyújt. Illetve érdekes, hogy semmilyen hibajelzés nem látható.
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.