Jump to content

11sid28

Forummember
 • Content Count

  19
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Semleges

About 11sid28

 • Rank
  Újonc

MOTE clubcard

 • Autó(k)
  Astra F
 • City
  Budapest

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. 11sid28

  Motor

  Igen ezt is említették, csak ezzel meg az a bajom, hogy ha meg akarnak szivatni, és azt mondják, nem az idő ette meg a számot akkor nézelődhet az ember. Ehhez pedig nem kell más mint egy rosszindulatú szemlés tag. Aztán bizonygathatom hogy 25 év mit tud tenni a vassal. Én még agyalok hogy menjek ezzel biztosra:D
 2. 11sid28

  Motor

  Többször is tettünk már fel hengerfejet síkolás nélkül, tudom nem a legszebb megoldás de 1 évnél mind többet bírt. Nem derült ki mennyit futottak végül így de a lényeg hogy legalább annyit mint a tiéd síkolva. Bár nem gyakori hogy a blokk "másszon el" de nekem is az volt az első ötletem, hogy megérne egy blokksíkolást a dolog, ha még maradt benned erre motiváció. Hiszen hengerfej sík, tömítés új, csavarok újak, ott már csak a blokk maradt ami szívathat. Ez a motorszámos dolog jól hangzik de pl nekem sincs szám a blokkon és ismerős kellett a műszakihoz. Az első próbálkozásnál mikor mondtam hogy nincs, kivitték a vizsgasorról és azt mondták nem vállalják a dolgot. Szóval nem tudom mi a jelenlegi eljárási mód de nekem belekötöttek. Aztán meg mikor megkaptam a műszaki vizsgalapot néztem hogy nincs is rajta csak az alvázszám. Így nem is lett motorkódos a forgalmim, bár ennek így nem sok jelentősége van. Szerintem ahány vizsgahely, annyi hozzáállás.
 3. 11sid28

  Motor

  Sziasztok! Kijátszottuk magunkat a vezérléssel. Hoztunk mindenből másikat (bontottat), kicseréltük a feszítőgörgőt egy SKF-re az én szíjammal, nem lehetett jelre tenni ezt a görgőt se, bár ennek hosszabb a "rugóútja", ez legalább megmozdult, összeraktuk a hozott GYÁRI GM! szíjjal(ami amúgy szintén gates gyártmány), szintén nem tudtuk jelre feszíteni, összehasonlítottuk a két szíjat ugyanaz volt, összehasonlítottuk a két vízpumpát ugyanaz volt. Szóval minden alkatrész stimmel és nem megy jelre. A görgő amit hoztunk és bent is hagytunk most, ugyanígy néz ki mint a képen, a jel pedig kb félúton van az alsó bevágás felső széle és a megfelelő feszesség jele között, ennél jobb állapotot nem tudtunk összehozni sokszori próbálkozásra sem.(A sok próbálkozás közt elmaradt hogy fotózzam sajnos) A szíjat most egyáltalán nem mondanám már lazának, csak nincs jelen a feszítő. Értelmét nem látom még 3 gyártótól való alkatrészekkel próbálkozni, pláne hogy drága is lenne, ha veszek egy vadi új vezérlést az sem oldja meg a helyzetet. Két dolog van: vagy elfogadom hogy ez ilyen, de működik -nincs annyi lógása a szíjnak hogy át tudjon ugrani - vagy veszek rövidebb szíjat és az megy fel. Azon bosszankodtunk közben, hogy ez a beállítás alapvetően nem egy hosszú mutatvány és mégis kínlódunk vele ketten is. Azon kívül hogy síkolás és vékonyabb hengerfej tömítés miatt közelebb kerültek egymáshoz a kerekek, nem találtunk logikus magyarázatot. Úgy tűnik ez a hozzá való alkatrészekkel sosem lesz jó, nem is mi bénázunk, haver nemrég cserélt vezérlést az övén, nem kínlódott vele. Úgyhogy itt valami megint meg**szta a fizikát.
 4. 11sid28

  Motor

  Még egy keveset biztos lehet, legutóbb már úgy próbálkoztam, hogy a pumpa feletti részen rátettem az ujjam hogy érezzem mikor a legfeszesebb, de hiába mert a jel csak nem mozdult sehogy, szóval ha még tekerek is rajta egy kicsit, az önmagában nem lesz elég :\ Így is már erősen gondolkodok hogy ki kéne venni majd a pumpát tömítést cserélni annyit tekergettem. Remélem megtaláljuk a hibát, lassan már rémálmaim lesznek ettől annyit agyaltam mi cseszhet ki velem. Örülök hogy kiderült, hogy gond van mielőtt átugrott volna és szétveri magát, de azért erre nem számítottam. Ha valami fejlemény van írok, ha bárkinek eszébe jut még valami azt szívesen veszem, bár kb szinte minden lehetőséget átvettünk azon kívül hogy kimosták a motort és összement :D Idáig is köszönöm mindenkinek aki részt vett szenvedéstörténetem alakulásában :D
 5. 11sid28

  Motor

  Új korában túl tudtam egy kicsivel feszíteni a jelen, de nem koppanásig. A szíj volt az első amire rákerestünk, típus alapján hozzá való. A fogakat érthető okból nem kezdtem el megszámolni. :D Havernak van egy x14nz motorja, lehet hogy a héten kimegyünk, levesszük róla a görgőt meg a szíjat, talán a pumpát is, rápróbáljuk azokat, így remélhetőleg kiderül mi szivat meg.
 6. 11sid28

  Motor

  Tüske a helyén van, túlfeszítve nem volt a szíj ez biztos. Nagyon minimálisat nyilván tud nyúlni, de ennyit nem lenne szabad, plusz akkor nem illeszkedne a tárcsákra. Ráadásul gates szíj ami elvileg a legjobbak egyike, ilyenen sosem spóroltam. Új vezérléssel is kellett vele azért játszani hogy jelen legyen, mikor már majdnem megfeszült finoman kellett vele bánni mert ha egy kicsivel többet fordítottam már lazult is vissza, nemtudom ez mindig ilyen vagy csak nálam. Most aligha több mint 10000 van a rendszerben és ez lett a szitu. Ahoz drága egy új vezérlés szett hogy próbálkozásból újat vegyek, de ha megoldja a problémát akkor nem akkora gond, bár azért csessze meg hogy ennyit bírt. Nagyon úgy tűnik nincs más esélyem mint alkatrész cserékkel próbálkozni, csak idő mire megszerzem, nem tudom használni se addig :/ Vagy marad a rövidebb szíj, de próbálnék a gyári megoldásnál maradni.
 7. 11sid28

  Motor

  Ezt el tudom fogadni. De le is vettem a görgőt és kézben tartva is ellentart, erőt kell kifejteni hogy a két lyuk egyhelyre kerüljön és "ki tudd akasztani" a görgőt (mint mikor le akarod venni a szíjat). Bár ez a feszített helyzet lett az alaphelyzet dolog logikus lenne. Update: A tüske a helyén van, szerintem máshogy fel sem megy, de azt is direkt megnéztem. Szerzek egy biztosan működő görgőt kipróbálni, mielőtt újat vennék. Túlfeszítve biztosan nem lett, ha tényleg szétment a görgőbe valami nemtudom mitől lehet, talán gyári hiba.
 8. 11sid28

  Motor

  Ez idáig tiszta. De akkor miért feszít benne a rugó, és miért van az hogy ha a vízpumpa felett megnyomom a szíjat befele (mintha feszességet ellenőriznél) akkor elindul a jel a helyére.
 9. 11sid28

  Motor

  Nyilván nem áll pont ugyanúgy, de mielőtt ez a kép készült, mindenhogy forgattam már a vízpumpát de a feszítőn a nyíl egyáltalán nem mozdul meg. Elég közel van a referencia képhez, itt már szerintem kéne annyit feszülnie hogy megmozduljon legalább. Utolsó idegszálaimat összeszedve megpróbálhatok holnap forgatni rajta még egy kicsit de órákon át forgattam, meghúztam, átforgattam a motort, nemjó, lelazít forgat átforgat a végtelenségig, én nem sikerül. Egy darabig feszülni kezd a szíj, de még a feszítő nem mozdul, érezhetően eléri azt a pontot ahol a legfeszesebb, majd ha tovább forgatom átbukik és ugye újra lazulni kezd anélkül hogy a feszítőn a jel megindulna.
 10. 11sid28

  Motor

  Szia, semmi baj minden segítséget megköszönök. 19 fogas ruville vízpumpa motorkód alapján, gates vezérmű szett (ugye szíj+görgő)szintén motorkód alapján, ha kell keresek cikkszámot is. Elfogytak az ötleteim, hátha neked van.
 11. 11sid28

  Motor

  Blokk nem, de hengerfej volt síkolva. Rendesen jelre rakható a motor, jelen marad átforgatva, hiszen az áttétel ugyanaz marad a két tengely közt akkor is ha 5 fog távolság van köztük meg akkor is ha mondjuk 50, csak a szíj fordul körbe többször ( ha jól gondolkodok).Ha benyomom a szíjat hogy jelen legyen a feszítő, még így hogy közel maximumra van feszítve a pumpával akkor is kb 1-1.5 foggal kevesebbel lenne jó (nagyjából), azt a maradék 1.5-2 fogat amivel rövidebb (legyen 1,5 centi) azt szerintem el lehet csalni azzal hogy kevésbé fordítom el a pumpát.Olvastam valahol hogy elvileg létezik valamelyik Roverhez 110 fogas szíj de nem találtam meg :/. Ott is az volt a sztori hogy a szerelő szerint sokat kellett levenni a hengerfejből és nem lehetett megfeszíteni a szíjat. Szóval bár kicsit misztikus de nem kizárható ez a gond. Lehet hogy tudok szerezni egy szíjat, az lenne a legtisztább ha ki lehetne próbálni rövidebb szíjjal. Próbáltam volna a gyári megoldásnál maradni de láthatóan nem akar összejönni, így ötletelni kell.
 12. 11sid28

  Motor

  Igen, excentrikus, elég jól észlelhető is hogy hol van az a pont, az a "púp" amin bármelyik irányba átfordul akkor már lazul a szíj. Ha túl lazítom is a pumpát akkor is kellene mozdulnia valamennyit a nyílnak, de próbáltam kicsit lazán, nagyon lazán, sehogy nem megy. Azt nem is említve hogy elvileg még túl is feszíthető ha olyan helyre tekerem a pumpát, de ugye még jel közelébe se tudom. Át is forgattam a motort minden próbálkozásnál de semmi. Régi alkatrész semmi nincs, ez eleve nem az eredeti blokkja, ez fel lett újítva és 0-ról összerakva. (A régi nagyon kopott volt sajnos). Mikor összeraktuk összenéztem a másik blokkon lévőkkel, egyformának tűnt + motorkód alapján vettem ezeket. Egy szintén astrás barátom is átjött ő is csak fogta a fejét hogy ez mi. Arra gondoltunk ha sehogy nem jön össze, fel kéne rakni egy kicsit rövidebb szíjat, (konkrétan egy 108 fogast találtam, aminek minden más paramétere( szélesség, fogtávolság, profil) ugyanaz. Nem sajnálnám venni egy komplett új vezérlést se de próbálkozni az kicsit drága dolog.
 13. 11sid28

  Motor

  Én is erre kezdtem gyanakodni, ránézek ma hogy hogy lett berakva. Eszerint a talált kép szerint a vízpumpa tengelyének balra kell esnie, logikus is. A szíjara rákerestünk, hozzá való. Update: megnéztem a vízpumpát ugyanígy van berakva most kb ugyanígy is áll mint a képen de hiába is forgatom mindenfelé továbbra sem mozdul meg a jel. https://kepkuldes.com/image/6bbofY Ez az enyém
 14. 11sid28

  Motor

  Nincs eltörve, kell nyomni felfelé hogy kiakasszam. Vízpumpa is volt cserélve, annak se lóg a bele, nem kotyog. Olyan mintha hosszú lenne a szíj de arra kicsi az esély. Ha a vízpumpa felett megnyomom a szíjat a blokk közepe felé (vagyis feszítem) akkor elindul a görgőn a nyíl a helyére, de vízpumpa tekeréssel ezt nem sikerül elérni.
 15. 11sid28

  Motor

  Sziasztok! Kissé elakadtam, segítséget szeretnék kérni. Tegnap egyéb oknál fogva levettem a vezérműszíj burkolatot és azzal szembesültem, hogy laza a vezérműszíj, a feszítőgörgőn a kis nyíl véghelyzetben van. Kb 10000km van a vezérlésben, akkor kellően feszes volt jel szerint beállítva, bár az sem volt könnyű. Most viszont akárhogy forgatom a vízpumpát nem feszül meg a szíj kellőképpen, a feszítőn a nyíl szinte meg sem mozdul(C14NZ az alany). Mitől lehet ez? Köszönöm előre is!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.