Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

pszabi

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    26
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by pszabi

  1. Én is így gondolom. Ennek a kábelnek - amit fent belinkeltem - az a feladata, hogy a gyári csatlakozóból kivegye a kormányról érkező információkat, abban a kis fekete dobozban lévő elektronika azt feldolgozza és egy plusz vezetéken ("lead", ezt külön meg kell venni) átadja a fejegységre. Ez rendben is van. A másik feladat az lenne, hogy az ISO-ra érkező infokat tovább vigye. Gyakorlatilag egy ISO toldóként funkcionál. Csak éppen ez úgy viszi tovább, hogy nem azon a lábon adja ki amin beérkezik.
  2. Akkor ezek szerint az ISO lábkiosztása nem szabvány? Most gyorsan megnéztem a neten 7-8 rajzot (amit gyorsan google-val találtam), de mindenhol azonos lábkiosztást írnak, a 7-es csatlakozó mindenhol a kapcsolt 12V és a 8. a test. Az is lehet, hogy típusonként más a bekötés, de akkor az ISO és a fejegység közti kábelen kell(ene) megoldani a változásokat. Szóval még most sem teljesen értem, hogy mire jó a vezetékek felcserélése.
  3. Még annyit a témához, hogy ha nem kell a 3.5-ös jack, akkor célszerű szigetelni a dugót. Nekem a héten egyik nap a rádió kicsapta a biztosítékot. Igazából nem tudom miért, lehet, hogy csak egyszerűen elfáradt a bizti. De az sem kizárt, hogy a rádió mögött szabadin lógó jack dugó hozzáért valamihez. A biztonság kedvéért szigeteltem. Megoldódott a fejegység tápellátása is. A kormányvezérléshez szükséges kábel volt a hibás a hibás. https://www.autodvd.hu/autoradio-keretek-csatlakozok/kormanytavvezerlok/opel-kormanytavvezerlo-ctsop001-2.html Szóval ebben a kábelben az ISO toldónál a kimeneten fel van cserélve két vezeték. Egész pontosan a piros és a sárga, így ahol az állandó 12 V-nak kellett volna lennie, ott csak akkor volt 12 V, ha volt gyújtás is. Azt nem tudom, hogy gyári hibás volt-e a kábel, vagy ez direkt így van kötve valamiért. Elvágtam a piros és a sárga vezetékeket és keresztbe kötöttem őket, így most úgy működik minden, ahogy kell. Azonnal szól a rádió, ha ráadom a gyújtást és nem felejti el a beállításokat, így nem kell újra programoznom a rádiót minden indításnál. Ha esetleg megyek a budaörsi boltba megkérdezek egy hozzáértőt, hogy direkt van-e a fordítva a kábel? Azt nem igazán értem, hogy mi értelme lenne. A másik meg az, hogy az ISO-nak van egy szabványos lábkiosztása (1-3: nem használtak, 4:sárga állandó 12V, 5:kék rádió kapcsoló, 6:narancs világítás, 7:piros gyújtás 12V, 8: fekete test), gondolom ezt kellene (vagy illene) követni.
  4. Az nem fog kelleni (szépen magyarul :). Nekem sincs ilyen aljzat. Egyébként a leírás a következőket írja (szabad fordításban): " …...vagy a 3.5-ös jack csatlakozót kell használnod, vagy a vezetékeket, a fejegység típusának függvényében. További információkért nézd meg a fejegység használati utasítását." Tehát vagy a vezeték, vagy a jack dugó. Szerintem a régebbi fejegységeken lehet ilyen, vagy esetleg valamelyik gyártó használ ilyet. Amúgy a kínaiban fejegységnek az is az előnye, hogy nem kell a kábelekkel variálni, jó úgy, ahogy adják a boltban. Mert ha pl. JVC, Panasonic, Kenwood, stb. márkás fejegységed van, akkor a csatlakozóba visszaforduló kábeleket még át kell kötnöd, ahány típus annyiféleképpen.
  5. Próbálgattam a földeléssel variálni, de hiába ….. Közben nézegettem a neten. Az ISO kábelnél az egyik csatlakozó nem érdekes, mert azon a 4 hangszóró 8 vezetéke megy. A másikon csak 5 csatlakozó használt, ezek közül a sárga a 12V, vagyis az egyik 12V. És pont arra szolgál, hogy megőrizze a beállításokat az eszköz. Van ahol úgy írják a csatlakozó kiosztásnál, hogy 12 V (memory). Valószínű, hogy eddig ez ment, mert a kocsi ISO csatlakozója és a GPS ISO-ja egyszerűen össze volt kötve. Most a közbeiktatott ISO csati és aljzat, valamint a kormányvezérlést fogadó kütyü valahol "kilopja" a rendszerből ezt a 12V-ot. Az lesz a megoldás, hogy megkeresem a vezetéket, megcsapolom, majd mindent kikerülve rákötöm a GPS bemenő vezetékére. Kicsit érdekes még, hogy a kormány vezérléshez szükséges kábel teljesen más színkiosztást használ, de azért megoldható a dolog. Ha sikerült (vagy ha nem) majd beszámolok róla. Valószínű a 4 napos hétvégén tudok majd foglalkozni vele.
  6. Szia! Első lépés a kormány és a légzsák átvezető kábel. Nyilván ezek neked már megvannak, csak azért írom, hátha mást is érdekel. A légzsákátvezető újonnan 40 ezer Ft fölött van, de bontóban egységesen 5 ezer Ft. Ha ezek megvannak akkor kell a plusz kábel. Abból induljunk ki, hogy az autóban ISO csatlakozó van. Az is szükséges, hogy a kínai fejegységhez is ISO csatlakozó legyen. Ezek közé kell beilleszteni az alábbi csatlakozót: https://www.autodvd.hu/autoradio-keretek-csatlakozok/kormanytavvezerlok/opel-kormanytavvezerlo-ctsop001-2.html Ehhez kell még egy kábel: https://www.autodvd.hu/ctmultilead2-adapter-kabel.html Az utóbbi kábel csatlakozóját be kell dugni az elsőnek a fekete kis "dobozába". A vezetékeket pedig össze kell kötni a fejegység csatlakozójából kilógó azonos (vagy hasonló) feliratú vezetékekkel. Ebben a budaörsi üzletben szinte minden készleten van. Ha nem a közelben laksz, postáznak is. A leírás alapján ez jó a kínai fejegységekhez is. Nekem egy Hoxiao típusú fejegységem van: https://www.aliexpress.com/item/Android-Quad-Core-16G-Car-radio-android-4-4-2din-New-universal-Player-GPS-Navigation-For/32685650468.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dJ2PdmO A vezetékcsere (vagy vezeték elvágás?) ha jól tudom akkor van, ha az autóban nem gyári fejegység van, hanem valamilyen más típusú. Azért kellett, hogy a központi kijelző a rádiótól függetlenül működjön (dátum, idő, hőmérséklet). Jellemzően a 2004 utáni Asta G-k (Astra Classic) ilyenek. Ezekbe már nem gyári fejegység volt, hanem amit a hazai kereskedők beletettek. Arra is gondoltam, hogy keresek másik rádió alkalmazást, de még nem találtam. Nem olyan egyszerű. Ezek a fejegységek bár androidosok, de elég speciálisak. Öcsémnek is mindig újraindul az Android, de neki megjegyzi a rádió beállításait.
  7. Tovább folytattam a "tuningot" és ismét egy kis(?) problémába ütköztem (miért is menne simán). A nemrég beszerelt 2 din-es rádió (GPS) beszerelése után segítségetekkel életre keltettem a tolatókamerát. Múlt héten bekerült a kocsiba a frissen bőrözött multifunkciós kormány is. Cseréltem a légzsák átvezetőt, mert ez is szükséges, hogy a multi kormány működjön. Azt nem értettem először, hogy minek még 13 ezerért kábelt vennem, de megértettem, megvettem. Ma be is került a kocsiba. Nem túl bonyolult a dolog a kocsi ISO csatlakozója és a rádió ISO csatalakozója közé bekerült egy "toldat". Ez egyrészt kicsatolja a kormányvezérlés vezetékeit egy kis "dobozba", a többi vezetéket meg egyszerűen továbbítja. A kis dobozhoz kell még egy kábel, amiből kijön egy KEY1, egy KEY2 és a GRND feliratú vezeték. A kocsi rádiójából kilógott egy SW1, egy SW2 feliratú vezeték. Nem volt bonyolult: KEY1-SW1, KEY2-SW2. A földelésnek nem volt vezeték, de megcsapoltam az ISO kábel földelés vezetékét és oda kötöttem. Bekapcsoltam, feltanítás pillanatok alatt megvolt. Minden gyönyörűn működik! Visszatettem a helyére a rádiót, de kicsit hamar örültem. Gondoltam újra kipróbálom. De ahányszor újra indítom a kocsit, annyiszor újraindul az Android. Eddig ha leállítottam a kocsit és később újra indítottam, akkor onnan folytatta, ahol tartott leállításkor, tehát azonnal szólt a rádió, stb. Nem is az a bajom, hogy az Android indulása kb. fél perc, hanem azt, hogy a rádiónak olyan hülye programja van, hogy elveszti a csatorna beállításokat. Vagyis mindig újra kell programozni. Nem értem miért csinálja. Az ISO kábelt csak toldottam, a kormányról vezérlésnek meg mi köze lenne ehhez? Lehet, hogy a földelés kever be valamit?
  8. Nekem a fejegységhez igazából nem is volt leírás, csak egy A4-esen annyi, hogy melyik csatlakozó micsoda és az ISO-n melyik vezeték mi, de bekötési rajz semmi. A tolatókamerához meg csak egy egyszerű rajt. A tiéd egy 300 dollár körüli cucc?
  9. Megoldódott a kamera kérdés. Működik!!! Az a megoldás, hogy a fejegységből kijövő barna színű "BACK" feliratú vezetéket rá kell kötni a az RCA melletti 12V-ra (ezt Reverse-nek hívják a leírások). Tgabika76 rajzát kiegészítettem, ez talán jobban szemlélteti, hogy mit is kell csinálni. Az a baj, hogy egyetlen leírás sem jelzi ezt, sem a fejegység, sem a kamera leírás. Szóval ha valaki tolatókamerát szerel fel, akkor így kell bekötni.
  10. Lehet, hogy mégis valami ilyesmi lesz a megoldás. Írtam az Aliexpress-nek, ma visszaírtak, szépen fotókkal. Azt írták, hogy csatlakoztassam a video kábelt, ezzel nem is volt gond. Aztán azt írták, hogy csatlakoztassam a "Back" feliratú vezetéket is. Azt sajnos nem írták meg, hogy hova. Én megpróbálkoztam és a földelésre csatlakoztattam, rögtön ott volt mellette az ISO-n a fekete vezeték, azt megcsapoltam, rákötöttem, de sajnos semmi nem változott. Az biztosnak látszik, hogy ezt a vezetéket kell valahova csatlakoztatnom, de még nyomozom, hogy hova. Érdekes, mert semmilyen bekötési rajzon nem szerepel, hogy ezt a vezetéket csatlakoztatni kellene valahova, de még az sem, hogy van egyáltalán ilyen vezeték és van valami köze a tolató kamerához. Vagy lehet, hogy ezt is rá kellen kötnöm a hátulról jövő 12V-ra. amit amúgy már rékötöttem a z RCA fogadó aljzaton lógó vezetékre, ahogy tgabika76 fenti rajzán is látható. Lehet, hogy az a 12 V az RCA-t kábelt hajtja meg (a vezeték hossza miatt) és ez a 12 V adja a jelet az eszköznek, hogy "tolatunk" ? Holnap kipróbálom (remélem nem zárom rövidre az egész kocsit
  11. Nem nagyon találtam olyat, hogy kézifék vezeték. Szerintem ezen nincs is olyan. Valószínű, hogy nálam is valamilyen beállítás lesz, mert amikor megkaptam és kicsomagoltam, akkor működött. Elég sokat próbálkoztam a menüben, de eddig nem oldódott meg. A menüt már visszaállítottam angolra, hátha úgy jobban értem, mert az eszközön a magyar nyelv is olyan, mint anno a "DVD játékos" fordítása. De tényleg! A zenei stílusok között van a Jazz, a Klasszikus, aztán egyszer csak kiírja, hogy Szikla :) Lefordították a Rock-ot. De van olyan menüpont is, ahol a Volume fordítása nem Hangerő lett, hanem Térfogat :) és van ahol meg simán Volumen lett. Így van olyan menüpont, hogy Hátkocsi volumen :) stb. El lehet képzelni. Egyébként a videot most úgy oldottam meg, hogy feltettem mégegy programot és az játszik mindent álló helyzetben is, meg menet közben is. Azt nem tudom, hogy a tolatókamera hogy fog megoldódni :( (lehet sehogy).
  12. Este még visszaállítottam a gyári beállításokat, gondoltam, hátha elrontottam valamit, induljunk tiszta lappal. Nem kellett volna A tolatókamerát továbbra sem kezeli. Most már biztos vagyok benne, hogy maga az eszköz a hibás, végig mértem mindent az utolsó kábelig, minden jó, minden érintkezik, mindenhol megvan a feszültség, ahol és amikor kell. Viszont annyival rosszabb a helyzet, hogy a video lejátszásnál kiírja, hogy "Vezetés közben nem nézhet videót!" és nem mutat képet, csak a hangot hallani. Akkor is ezt csinálja, ha a kocsi álló helyzetben van és nem is jár a motor. Tanulság, hogy a kínaiak mielőtt elküldték valamit állítottak rajta és nem a gyári beállításokkal kaptam, ugyanis korábban működött a video. Amúgy lehet, hogy jó ez a cucc, mert 5-ből 4,8-as átlaga van a vásárlók értékelései alapján, lehet, hogy csak én fogtam ki egy rosszat (vagy rosszul konfiguráltat). Még abban bízom, hogy kapok hozzá valami más szoftver verziót, ami javítja a hibákat. Amúgy meg azért nem ajánlom ezt a Hoxiao típust, mert nagyon nem jó, hogy minden gombja érintős. Ez vezetés közben nagyon rossz. Hamarosan lesz multifunkciós kormányom, talán azzal kényelmesebb lesz kezelni. Aki ilyesmiben gondolkodik, csak olyan eszközt javaslok, amin fizikai gombok (tekerők) vannak , még akkor is, ha 7'' helyett az csak 6,2-es és kicsit alacsonyabb a felbontása. A másik gondom a telepített Android. A családban van már ilyen eszköz és az gyakorlatilag olyan szabadon konfigurálható, mint egy telefon vagy tablet. Ezen meg gyakorlatilag szinte semmi nem változtatható. Egyetlen előnye, hogy mindig készenléti állapotban van, így ha ráadom a gyújtást egyből szól a rádió, nem kell várni amíg elindul az op. rendszer.
  13. Még szórakoztam egy kicsit A fejegységhez van egy olyan csatlakozó is, amit eddig nem használtam, mert külső eszközök csatlakoztatására való. Azt most rádugtam a fejegységre és a "Video in" csatlakozóra rátettem a tolatókamerát. Elindítottam az "AUX" nevű programot, és tökéletesen működik. Vagyis kiírja, hogy "nincs jel", majd amikor hátramenetet kapcsolok egyből bejön a tolatókamera képe. Szóval a baj a fejegységnél lesz. Beállítás vagy szoftver, vagy bekötés, vagy nem tudom.
  14. Jók az ötletek, ki is próbáltam. De sajnos nem javult a helyzet. Sőt, most, hogy kizártam még néhány hibalehetőséget egyre inkább fogalmam sincs mi lehet a gond. A 11V-ot valóban motor beindítása nélkül mértem és aztán megmértem a lámpánál is, ott 11,4 V-ot mutatott. Rádugtam az RCA csatlakozóra egy DVD lejátszót, de nem mutatta a képet. Azt gondoltam, hogy a kábel lesz rossz. Kioperáltam a középkonzolból a fejegységet. Megmértem a video kábelt a csomagtér és az első középkonzol között, nincs szakadás. Sőt megmértem a fejegységbe menő RCA aljzat és az eszközre csatlakozó aljzat között is, ott sincs szakadás. Most így ott tartok, hogy a fejegységgel lehet valami gond. Jó esetben csak egy beállítás, vagy valamit telepítenem kell.
  15. Éppen így kötöttem be. Hátul sem bonyolult. Az RCA dugó mellől kijövő piros vezetékhez és a kamerából kijövő piros vezetékre is az van írva, hogy "Reversing Lamp 12V", tehát ezeket össze kell kötni és egy vezetékkel rákötni a tolatólámpára. A kamara fekete vezetékét meg a földelésre. Van is feszültség, amikor hátramenetet kapcsolok, de csak 11V. Közben az alábbi ötletek jutottak eszembe: - megmérem, hogy a lámpánál mennyi a feszültség - megnézem mi a helyzet a bal oldali tolatólámpánál (lehet, hogy oda kell lehúznom egy vezetéket). - megnézem a fejegység mögött mi a helyzet (csak ugye nem feltétlenül szeretném kiszedni, meg ott olyan sok gond nem lehet) - ha már kiszedte a fejegységet megnézem (mérőműszerrel), hogy esetleg a kábel lefűzése során nem szakítottuk-e meg véletlenül a video jel vezetékét (nem volt egyszerű az RCA dugóval együtt mindenhova behúzni
  16. Kicsit fejlesztgetem a kocsit. Vettem egy 2 DIN-es multimédiás egységet, plusz hangszórókat, stb. Mindent beszereltem, többek között itteni segítséggel. Egyetlen dolog lett volna hátra, amire azt gondoltam 10 perces dolog (de szokás szerint nem így lett). A tolatókamerával ellátott rendszámtábla keretet kellett volna bekötnöm. Beszerelés, kábelezés, minden megvan. Egy vezetéket kellett rákötnöm a tolatólámpára és egyet a földelésre. Be is kötöttem a jobb hátsó lámpánál. De nem működött. Hiába kapcsoltam hátramenetet, nem történt semmi. Gondoltam biztosan túl vékony a kábel (mert egy telefonvezeték volt), kicseréltem egy normálisabb kábelre, újra bekötöttem, de ismét semmi. A kínai fejegység menüjében is próbálkoztam, hátha csak engedélyezni kell valamit. De nem vezetett eredményre. Gondoltam mérnem kell, hogy megvan-e a tolatókameránál a 12 V. A mérés azt mutatta, hogy csak 11 V van. Ez normális? Okozhatja azt, hogy emiatt nem kapcsol be a tolatókamera? És ha igen. akkor hogy tudok belőle 12 V-ot csinálni? A kocsival semmi elektromos gond nem volt soha, a tolatólámpa is teljesen rendben működik. Lehet, hogy most meg vastag lett a vezeték és az is baj?
  17. Köszi szépen! A jobb hátsó lesz az érdekes, mert oda vittem le a tolatókamera vezetékét. Először felderítettem a helyzetet és úgy láttam, hogy az lesz a jó, mert a bal oldalon a csomagtértetőnél az átvezetés (kombim van) eléggé tele van kábelekkel, a jobb oldalon meg csak egy kábel megy. Az RCA dugót így sem volt egyszerű behúzni, de végül sikerült (jó magyar módszerrel még a VD40-re is szükség volt :).
  18. Tegnap és ma felszereltem egy tolatókamerás hátsó rendszámtábla tartót. Nem volt egyszerű az RCA dugós vezetéket befűzni, de megvan, jelenleg a középkonzolban várja, hogy megérkezzen a 2 DIN-es GPS-es multimédia egység. A működéshez szükséges, hogy a tolatókamera két vezetékét bekössem. Az egyiket a tolatólámpára kell (12V), a másikat meg földelésre. Ma szétkaptam a hátsó lámpát, és végig követtem a vezetékeket. Ezek szerint a csatlakozó fentről lefele az alábbi sorrendben találhatók a bekötések: - tolatólámpa - index - legfelső lámpa (az én kocsimban nem használt) - földelés - világítás - féklámpa Az utolsó kettő lehet, hogy fordítva van, nem tudom, mert egy lámpa, de az most nem is lényeges. Elvileg az 1. és a 4. vezetéket kell "megcsapolnom", de a biztonság kedvéért kérdésem, hogy helyes így a sorrend? Vagy esetleg van valakinek leírása, rajza róla (vagy a neten valahol)?
  19. Ezt a megoldást alkalmaztam. Az egyik nagyobb nem használt csatlakozó mindkét felét felfúrtam 3,5-es fúróval és így átment rajta a hangszóró vezeték.
  20. Tudja valaki, hogy hol lehetne immobilizert másoltatni? Csak egy kulcsom van a kocsihoz és - már csak a biztonság kedvéért is - szükség lenne még egyre. Kulcsot könnyű megoldani, veszek egy nyers kulcsot és másolják, de kell bele az immobilizer is. Elsősorban Bp. és/vagy Székesfehérvár jöhetne szóba. Mennyi idő és mennyibe kerül egy ilyen művelet?
  21. … hát köszi...… bár azt nem merném mondani, hogy pontosan értem Azt sem értem pl., hogy mire kellene nekem kábelkorbács?
  22. Van valami trükkje, hogy a hátsó ajtóba hogyan kell befűzni a hangszóró vezetékét? Azt hittem, hogy csak át kell fűznöm a védőgumin és kész. Elég sokáig próbálgattam beletolni egy drótot, hogy majd azzal áthúzom, de sehogy sem ment bele. Sikerült kipattintanom az ajtóból, akkor lepődtem meg, hogy az nem egy üres gumicső, hanem az ajtónál mintha egy csatlakozó lenne benne, abban mennek gondolom a központi zár vezetékei. Nem úgy néz ki, mintha én ott mellette bármit is be tudnék csak úgy fűzni. Pedig az ajtóba máshogy nem jutok el, csak azon a gumicsövön keresztül. Ja és az ajtóban is zárt a vége, éppen csak a vezeték jön ki belőle.
  23. Írtam e-mail-t, hogy másodszorra sem jött össze a dolog, mert a 271230-01 cikkszámú keret nem megy bele a G Astra hátsó ajtajába, egyszerűen nagy és ha fúrjuk, faragjuk, akkor meg a kárpit nem lesz jó. A cég (főnök) válasza, hogy "olyan nincs, hogy egyszerre lyukon van és jó lesz, ezért van a csiszolópad, meg a kéziszerszámok és mindenhez kreativitás kell". Hát ez nagyon jó és nyilván hülyeség. Éppen azért vennék típus specifikus beépítőkeretet, hogy ne kelljen fúrni, faragni. Úgy látszik nagyon azt szeretné, ha náluk építtetném be a cuccot, persze ezek után biztosan nem fogom. Közben máshol utánanéztem, hogy a 271230-01 cikkszámú keret a Corsa B,C, Vivaro, Tigra típusokba való, tehát nem csoda, ha a G Astra hátsó ajtóba nem jó. És egyébként 1.000 Ft-tal drágább náluk (autohificentrum.hu) egy keret mint máshol. Ezen nem is akadnék fenn, ha egy 49 és egy 50 ezer Ft-os dologról lenne szó, de ezek az 1.600 Ft-os cuccot adják 2.600-ért. Na minden megoldás az lesz, hogy veszek máshol 271230-04 cikkszámú keretet és olyan hangfalat, ami egyrészt belemegy a 111,5 mm-es helyre, másrészt pedig a 130 mm-es körön belül (is) van csavarhely. Ahogy írtad is, a Pioneer-ok között több ilyen is van. A Ground Zéró-t meg lehet, hogy beépítem az első ajtóba a gyári hangszórók helyére, vagy esetleg eladom.
  24. Szerintem a tiéd valami ilyesmi Pioneer lehet: https://www.emag.hu/pioneer-auto-hangszoro-35-w-13-cm-ts-g1310f/pd/DMLJF0BBM/?utm_source=price_comparer&utm_medium=cpc_emag&utm_campaign=arukereso_new_2018&utm_content=arukereso_hu&cmpid=72648 Ez jó, mert ennél van lyuk a 13 cm-es körön belül is. Sajnos a Ground Zero nem ilyen, semmilyen más módon nem lehet rögzíteni, csak a kiálló füleivel.
  25. Az a baj, hogy ebbe a keretbe is csak olyan hangszóró építhető be, amelyiknek a 13 cm-es körön belül vannak a rögzítési pontjai. Ilyen pedig alig van, azok sem a jobb fajtákból valók. És az én Ground Zerom sem ilyen. Te hogy rögzítetted a hangszórót, ha nem a gyári rögzítőfülekkel? Azt sem tudom, hogy mekkora átmérőjű a nyílás.
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.