Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

kisscsabi

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    74
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by kisscsabi

  1. kisscsabi

    Motor

    Elnézést kérek, ha bárkinek is így jött le esetleg amit írtam! Nyilván más ha valakinek nem jön össze anyagilag. Én inkább arra gondoltam, hogy sokaknak azért nincs annyi költségük, mert -bár futná rá- nem igazán hálálkodnak az autónak, inkább csak lelakják, aztán a végén bosszankodnak, hogy valahol éjjel otthagyta őket, vagy mennyi lett a számla... Amúgy szerintem sokat költesz autómosásra, de ez már végképp nem idevaló. B) Ezer bocs, mert ez a bejegyzés itt teljesen OFF volt.
  2. kisscsabi

    Motor

    Szitamanó, akkor neked nem volt nagy szerencséd. Én vételárral, ráköltéssel nagyjából itt járok, de így van egy 4 évvel fiatalabb autóm, és nem kell még különösebben költeni a kasztnira. És gondolom kevesebb energiám van benne, mert nekem ennek a nagy része a vételár volt. De még így is jobban jársz, mint egy 2 millás pár éves G astrával.
  3. kisscsabi

    Motor

    Teljes mértékben így van!!! Az én autóm 12-dik éves. Igaz Ecotec-hez képest sikerült kifogni egy komolyabb olajfogyazstás nélküli, elég szép állapotú kasztnival rendelkező példányt. Így ilyen kötlség nem volt sok. Ennek ellenére 1-1.5 év alatt én is ráköltöttem már bőven pár 10.000-et (a vezérléscsere, meg az olaj, szűrők és egyéb természetes cseréken kívül), de ebben részben benne van az is, hogy kicsit maximalista is vagyok, szeretem, ha a kocsimon minden jó, műküdik, és bátran el merek vele indulni egy Bécsi kirándulásra... Lehet, hogy mást abszolút nem érdekelne pl. egy kis ingadozó alapjárat, vagy észre sem venné. Nem vagyunk egyformák. Az is lehet, hogy valaki nem cserél idejében fontos dolgokat, mert nem is tudja, nem foglalkozik vele, és lehet, hogy nem is veszi érszre egy darabig, mert tovább bírja egyik-másik alkatrész, mint szokta, vagy mint a csereperiódus. De benne van az is, hogy sokan nem vesznek komolyan dolgokat. Pl. egy kifáradt gátló nem csak a vezetési élményt rontja le, sőt az a legkevesebb baj vele. És azt se felejtsük el, hogy vannak olyan dolgok (féktácsa, hátsófék, lambda, gyújtókábelek, sorolhatnánk...), amik agyjából ebben a korban szoktak először előjönni, ha valaki egy kicsit megkíméltebb példányt vesz. És akinek még nem jött elő, annak majd fog. Az opelekben amennyire én látom az a jó, hogy sok van, sokan értenek is hozzá, és aárnylag megbízhatóak 10en évesen is, és ha valaki rendszeresen karbantartja, akkor se költi rá plusszban mégegyszer a kocsi vételárát 1-2 év alatt... Persze, más ha valaki versenyzik vele, igaz? B)
  4. Ezt elég gyorsan össze lehet dobni, csak kérdés, hogy mire jó. Gondolom arra, hogy ha beteszed a csomagtartóba (vagy a kukába) az egész szelepet és lezárod a helyét, akkor a csatiján nem fogja észrevenni a hiányát. De a MAP-on úgyis észreveszi, nem? Mert akkor annyit tudunk nyerni, ahogy már valaki írta, hogy nem kell a kocsinak cipelnie a szelepet...
  5. Pollenszűrő és kellemetlen szag... Ez milyen? Hát nem aranyos? B) A lengyel oldalon bóklásztam, és közben találtam.... http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/...anie/fota17.jpg
  6. kisscsabi

    Motor

    Az mondjuk konkrétan nem, nincs kézközelben szkópom... B) Csak tippelek, mert eléggé új, és a korábbi szar volt, ezért lett csere a szonda, a kipuff. gáz lambdája ki lett mérve, az megjavult, de az alapjárati ingadozás pont olyan, mint a szar lambdával volt. Ezért zártam ki. És hidegindításnál is vacakol az alapjárat, az biztos nem lehet lambda. Falsot pedig már 3x átnéztem, mindent, egyedül még a fékrásegítő vákucsövét nem vettem le. Még ezen gondolkodom, hogy leveszem, a helyét ledugózom egy körre. Hátha... Kerítettem a szekérnyből egy kis modellmotort, majd megpróbálom azzal meghajtani a km óra spirált, így legalább álló autónál tudok ingadozást produkálni, kicsit egyszerűbb lesz falsot keresni. De félő, hogy nem fogok találni.
  7. kisscsabi

    Motor

    Az jó...
  8. kisscsabi

    Motor

    Köszönöm a pontosítást! B) Akkor már csak azt kérdezném meg, hogy mennyire jellemző a MAP hibája? Sokra megyek-e vele, ha valakitől szerzek egyet kölcsön. Lehet, hogy az is szar, vagy az enyémnek sincs semmi baja. A másik kérdés, hogy azt jól gondolom, hogy az alapjárati motort a MAP alapján nem vezérli? Mert nekem határozottan az okozza az ingadozást, vagyis annak a vezérlése. Ha lehúzom, nincs semmi gond! Maga a motor majdhogynem tök új, és szép tiszta a teljes környékével együtt.
  9. kisscsabi

    Motor

    Elolvastam alaposan a multec vezérlő leírását. A MAP szenzorral a vákumot érzékeli, ezzel és a sebességjellel következtet a motor terhelési állapotára, és ehhez igazítja az üzemanyagot. Alapjáraton magassabb a vákum, mint terhelésen, így a fals levegő ami csökkenti a vákumot, valóban produkálhat bibit, mert akkor azt terheléses állapotnak érzékeli, és ad még hozzá naftát. De akkor sem az alapjárti motort vezérli, hanem az üzemanyag mennyiség növelése miatt emelkedne az alapjárat... Mindegy, majd próbálok egy MAP-ot kölcsönkérni azért.
  10. kisscsabi

    Motor

    Persze, az a leghibátlanabb. B) ki is vettem, kb 20 cm az egész, és alaposan végignéztem...
  11. kisscsabi

    Motor

    Ne épp ezért nem értem. Mert így logikus sztem is. De nekem nem esik le először, hanem pl. váltáskor a kuplungot kinyomva rögtön felpörög kicsit. Tehát csak emelkedik! Azt már megint nem értem, hogy az alapjárati motort miért kell oda-vissza állítgatással belőni a "kívánt" értékre. Az egy léptetőmotor, amit nagyon finomam lehet szabályozni. Mert ha a te teóriád jön be (és nekem is kezd ilyen érzésem lenni), akkor arról van szó, hogy állít egyet, aztán visszaállít, mert észrevette, hogy sok volt, aztán a vissza után már kevés, akkor megint állít, megint sok, .. és így tovább az idők végéig, és ettől hullámzik folyamatosan. Ha normális értékre állítaná be rögtön, akkor nem lenne ez az egész....
  12. kisscsabi

    Motor

    Nem, mert baromi sok pénz egy új, és most hirtelen nem tudok honnan kölcsönkérni egy biztosan jót. De azt még akkor sem értem, ha valahonnan észreveszi a falsot (pl. a MAP érzékeli), akkor miért küldene rá még egy adag levegőt az alapjárati motor szabályzásával?! Tényleg jó lenne tudni, hogyan szabályozza pontosan az alapjáratot, de úgy látszik, ezt senki nem tudja konkrétan... B)
  13. kisscsabi

    Motor

    Valószínű azért is pattintják le ilyen dumával az embert, mert ők is tudják, hogy ha összecsapják 10 perc alatt, akkor szar lesz,és majd megy vissza reklamálni az ügyfél, ha meg megcsinálják tisztességesen, szépen lepucolva a régi darabjait a hengerfejről, ráadásul betesznek egy normális minőségűt, akkor már nem éri meg, mert nem tudnak érte annyit elkérni, amivel még hasznuk is van, és az ügyfél hajlandó kifizetni. Egyébként nem kell a paszta, ha jó a tömítés és jól rakod össze. Legalábbis nekem a gumihoz nem kellett.
  14. kisscsabi

    Motor

    Kicseréltem egy biztosan jóra... Semmi nem változott. Amúgy a fals levegőtől hogyan kezd emelkedni az alapjárat? Valahogy észreveszi a szegényedést, és elkezd dúsítani? Mert ha leveszem az alapjárati motor csatiját, akkor nincs semmi ingadozás, minden szép egyenletes. Gondolom, ha fals levegő lenne, akkor az ilyenkor is jelentkezne... Nem? Ebből azt gondolom, hogy valami olyan bibi van, ami miatt az alapjáratit vezérli, több levegő, több benya, és nem fals levegő...
  15. Ha gondolod, szívesen csinálok egyet, de egész más lesz, mint a tied, és nem fog segíteni. Nekem X14XE van, azon nagyon sima ügy, csak az ecotec feliratú műanyag borítást kell levenni, és már ki is kaphatod a 2 csavarral rögzített szelepet. Ahogy olvastam, a tiednél jóval szarabb helyen van.
  16. Bocs, helyesbítek, nem fog a koksztól olyan mértékben kopni. B) Amúgy a levegőt mindenképpen szűrni kellene, nem is annyira a szelep, inkább a motor miatt. De már letettem róla. Hagyom, ahogy van, ha végleg bekrepál, majd kicserélem.
  17. Hát képtelen vagyok. B) A motorfék egyébként sztem nem hülyeség. Inkább úgy kell megoldani egy problémát, hogy ahhoz ne kelljen másképp vezetni...Mert így csak csináltunk magunknak helyette egy mésiket... :D Lezártam pár napra, de annyira elegem lett, hogy vissza is csináltam. Úgy nem lehet közlekedni, hogy minden második sarkon kigyullad a sárga lámpa, és ráadásul nekem legtöbbször a gyújtás levételéig ki sem aludt... Amúgy pedig nem vettemészre akkora eget rengető különbséget, amiért ez megérné. Azért a lemezt a kocsiban tartom.
  18. kisscsabi

    Motor

    Ha valakit érdekel az egyes vezérlők működése, milyen jeleket kapnak, mit miért, hogyan használnak, stb. Nagyon hasznos kis oldal, most találtam: http://www.opel-scanner.com/download.html
  19. kisscsabi

    Motor

    Majd számolj be az eredményekről! Nekem azért kicsit macerásnak tűnik... Leengedni, betenni, járni vele, újra leengedni, átmosni, visszatölteni... Persze, a teljes rendszert másképp nem tudod átmosni, hiába veszed ki a hűtőt is akár.
  20. kisscsabi

    Motor

    Tudnék építeni. B) De inkább hagyom. A spirálon kívül még kap valahonnan sebességjelet? Nekem úgy rémlik, nem, mert mikor szakadt volt, rendszeresen leállt alapjáraton menet közben.
  21. kisscsabi

    Motor

    Visszatérve erre a témára, sebbeségjelet lehet valahogy "szimulálni"? Úgy értem a 70-80-as tempónál jelentkező alapjárati ingadozást kicsit kényelmesebb lenne álló autónál vizsgálgatni. Gondolkodtam rajta, hogy kihúzom a váltóból a spirált, és valami kis motorral meghajtom. Nincs valami egyszerűbb mód?
  22. Ok, meg vagyok győzve. B) Először lezárom "rendesen", aztán meglátom, a srága lámpa mennyit jelez. Az 5 perc tapasztalat. :D Igaz nekem az X-es motoron szerencsés helyen van. Csak az ecotec feliratú díszburkolat van útban. Meleg ellen van kesztyű, és már sebészi módon meg tudom fogni a csatijánál... ;)
  23. Mondasz valamit. :D DE az ottragadás miatt azért nem aggódnék különösebben, mert pár alapvető szerszám szokott lenni a csomagtartóban, és beteszek mellé egy "normál" lezáró lemezt tartalékba. Így legfeljebb pár percre ragadok ott. ;) Igazából azért nem értem, miért hülyeség, mert én azt feltételezem, hogy ha még nem kopott el teljesen a szelepem, alaposan kipucolom, spray-zem, és több kokszot nem engedek oda, akkor tovább nem fog kopni, és ha eddig nem szorult meg, talán ezután sem fog. Persze, lehet, hogy ebben tévedek.... B)
  24. B) B) Köszi. Azért én megpróbálnám úgy lezárni, hogy levegőt tudjon szívni, és ne dobáljon hibakódot, de le legyen zárva...
  25. Azt lehet tudni, hogy a 2 furat közül melyik mely a szívósorhoz, és melyik a kipuffgáz?
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.