Jump to content
Sign in to follow this  
forumadmin

Opelekbe szerelt gyári rádiókról infó

Recommended Posts

Készítette: zalaapati112

(tesztelve car 300 blaupunkt-on teszt autó Opel Astra 1.7 1993. RDS müxik :)
Kijelző típusok, és kijelzőhöz állítás
A központi kijelzős Opelokban több féle típusú kijelzőt találsz, 8 illetve 10 karakteres szöveg megjelenítésre alkalmasakat.
kijelzo_lap.jpg
A gyári rádió ezt a kijelzőt használja az RDS adatok megjelenítésére, de a CAR 300, CAR 400, CDR 500, és a CCR 600 valamint a CCR 800 gyári rádiós cucc e kijelzőket mind tudja használni természetesen azokban a modellekben ahol ellőtte is hasonló jellegű rádiós egység volt. A gyári rádió beállítása a kijelzőre csak akkor szükséges ha olyan autóból let áttéve ahol más kijelző volt pl.: G Astrából, F asrtába lett téve. Ilyenkor a rádiók többségénél az alábbi dolgot lehet tenni a rádió kikapcsolt állapotában CAR 400, CCR 600, CCR 800 típusúaknál meg kell nyomni egyszerre a 3 és 5 billentyűt és folyamatos nyomva tartásuk mellett be kell kapcsolni a rádiót
img_2.jpg
ekkor a kijelzőn különböző feliratok jelenhetnek meg mivel ezzel a billentyű kombinációkkal lehet lépegetni a kijelző típusok között. DIGIT 8, DIGIT 2+8, DIGIT 10,DIGIT 8
img_3.jpg
majd egy csippanás után el lehet engedni a 3 és 5 billentyűt.
img_6.jpg
Ha a kiválasztott kijelzőnél a nagy semmi jelenik meg
img_5.jpg
ismételjük meg a műveletet míg nem lesz RDS vagy hullámsáv információ a kijelzőn. Előfordulhat hogy ez a billentyű kombináció nem minden típusra jó, de lehet hogy a CAR 300 illetve CDR 500 nál a 4 és a 6 billentyű kellenek!
A készüléket bekódolni akkor is be lehet ha más típusú kijelzőre lett csatlakoztatva a kód beadási és kiírási feladatokat ellátják és csak utána lehet beállítani az adott típusra ha ugye egyáltalán kell! Ha már a kódbeírásnál nem látod a kód karakterek helyeit 10 _ _ _ _ akkor a csatlakoztatási probléma van, mert előszeretettel szeretik el vágni a központi kijelző egy kábelét, aki más rádiót csatlakoztat a kocsira. Annak a kijelző zavaró ha bekapcsolja rádióját, mert központi kijelzőn a dátum sem jelenik meg. Csak a nagy semmi! A kijelző előfordulhat hogy diagnosztikai szoftver által (TECH 2)van lekapcsolva ekkor a csak a szoftverrel aktiválni kell és működik!


A CAR,CCR, CDR jelölésű 1 DIN méretű rádiókról:
A rádiók 2 féle típusú kijelzőt képesek meghajtani 8 illetve 10 karaktereset. erről bővebbet majd kijelzők oldalnál.
Ami még elég fontos hogy azért van e teljesítmény ezekben a rádiókban hát azt kell hogy mondjam nem sok ez a gépjárművek felszereltségi fokjától függ, mert az határozza meg hogy milyen rádiót és hangszórókat szereltek bele. A rádiók erősítője és így végfokja nagyon eltérő ezért csak gyári szám alapján lehet beazonosítani a pontos végfok tipust. Ez azért van mert sok beszállító gyártott egy azon modell tipust pl.: CDR 500 (delco, VDO)
cdr_500.jpg
vdo_cdr_500.jpg
Teljesítmény adatok: Grundig R100 -as csak rádiós modell 2*6 wattot ad le.
opr100.jpg
CAR 300 4*10 wattos végfokkal van szerelve és 4*6 wattot ad le.(TDA7372A).
car300.jpg
CAR 400-ból 2 féle modell is létezik az egyik modell teljesítménye megegyezik a car 300 modelével TDA 7372A valószínűleg a másik is hasonló teljesítményű.
car400.jpg
car_400m2.jpg
Multikormányról gyári távvezérlő gombokkal a Grundig R100-t, CAR 200-t és a Blau car 300-st nem lehet vezérelni!
Multikormány
kormany.jpg
gombok.jpg
2Din méretű rádiók: Can bus rendszerűek müködésükben hasonlók. Az erősítőjük hasonló teljesítményű mint az adott elődjüké.
CAR 2003 4*7 watt
CAR 2004 4*20 watt
CDR 2005 4*20 watt
CCR 2006 4*20 watt

Csatlakozók:
CAR 200
car200csati.jpg
CAR 300
car300_csati.jpg
CAR 400
car_400_csati.jpg
cdr500csati.jpg
CDR 500
philips_ccr600.jpg
CCR 600 philips_ccr600.jpg
Sajnos csatlakozó képet 2DIN méretű CAR, CCR, CDR sorozatról nem tudok felrakni. A car 400 as modell és a ccr 600 modell hátlapi ISO csatlakozójának pontos kiosztásáról az alábbi oldalon tájékozódhatsz
http://www.ccpip.org/800/service/Connctn.html
http://www.club-opel.com/msgboard_posts.php?select=500&topic_id=489
http://www.tehnomagazin.com/Auto-radio-car-connector/PHILIPS-Car-Radio-Wiring-Connector.htm

CDR 500 modellek gyakori hibái


Sajnos elmondható hogy ezek a fejegységek a mai viszonylatban nem számítanak fiatalnak, de attól függetlenül elég jól felveszik a mai kor gyorsan változó elektronikai világát.
Általában jól kezelik az írott cd lemezeket,de az lemezek megírásakor ne válasszunk 8x irási lehetőségnél nagyobbat, ez általánosan elmondható az összes cd opel fejegységnél, illetve cd-tárnál.
Gyakori hibái a bekapcsológomb (hangerő gomb ) tönkremenetele ekkor a bekapcsolás után a hangerő növelésekor nem csinál semmit, illetve nem szól valamelyik oldal, ez ma már könnyen javitható figyelembe véve azt hogy nem egy olcsó mulatság.
További hiba a cd olvasó lencse elhalása ez sajnos használat és a kor miatt bekövetkező hiba.
Talán utolsó hibája és talán leggyakoribb a levehető panel érintkezési hibája mely gyakran cseréhez vezet. Itt le kell írnom hogy a panel csak azonos típusú cdr 500ról cserélhető ki tehát nem mindegy hogy VDO, vagy Delco gyártmányú, fontos a gombsor hátán lévő kódsor.
Ha a rádió egyik napról a másikra PANEL felirattal áll elő, akkor a gombsort vegyük le takarítsuk meg az érintkezőit, és tegyük vissza majd kapcsoljuk be a készüléket. ha a probléma továbbra is fenn áll akkor a rádió kód kártyáján található kóddal kódoljuk be a készülékünket mintha a SAFE feliratot irta volna ki. Ezt a kódolási műveletet akkor is meg kell tenni ha a gombsorunkat kicseréltük (mert elhagytuk, tönkrement) és a PANEL felirattal indít a rádió!


Opel Kijelzők működtetése nem gyári rádiókkal
A 8 illetve 10 karakterest kijelzőt lehet működtetni más rádiókkal nem csak a gyári rádióval, persze ha valakinek ez tetszik hogy a gyári kijelzőt akarja használni a fejegység csere után. A Kenwood a VDO Dayton cégek is többek közt gyártanak opel specifikus rádiókat, ezen rádiók csatlakoztatása egyszerű szinte nem is kell átalakító csatlakoztató hozzá csak általában a multikormány vezérléséhez. Általában borsos áron kaphatóak! Ilyen rádiók mint például a VDO cd 441xed és a VDO cr 441 xed a legkönnyebben helyettesíthető a kihúzott gyári rádió helyett szinte csak be kell illeszteni a régi helyére. A setup menüjében látható hogy lehet választani a kijelzési módok között:
setup_menu.jpg
cd441xed.jpg
f_astraban_2.jpg
f_astraban1.jpg
vdo_kazis_adatlap.jpg

  • Like 7
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.