Jump to content
Sign in to follow this  

Opel GT Concept: így néz ki a jövő sportkocsija


forumadmin

Az Opel GT Concept a 86. Genfi Autószalonon (2016. március 3- 13.) ünnepli világpremierjét. Az erős kisugárzású sportautó remekül fejezi ki az Opel örökös újítóerejét – formája lélegzetelállító, a lényegre összpontosítóan purista. Mint front-középmotoros, hátsókerék-hajtású, kigyúrt sportoló közvetlen leszármazottként folytatja az Opel GT és a Monza Concept vérvonalát, magasabb szintre emelve az Opel szobrászi design-filozófiáját. Egyszerre avantgárd és letisztult, nincs rajta semmi, ami zavarná a formáját: sem kilincs, sem külső tükör vagy ablaktörlő.

„Az Opel GT Concepttel újabb lépést teszünk az érzelmek és a vezetési élmény erősítése felé, egyben megmutatjuk, mit képvisel a márkánk: öntudatosak és innovatívak vagyunk, minden egyes autónkkal újabb vevőket lelkesítünk fel“, mondta örömmel az Opel főnöke, Dr. Karl-Thomas Neumann, a genfi világpremier alkalmával.

  • Első fellépés: világpremier a 86. Genfi Autószalonon
  • Emóciókat ébreszt: egyszerre lélegzetelállító és purista
  • Sikeres elődök: az Opel GT és a Monza Concept nyomába lép
  • Telivér sportkocsi: front-középmotor, soros sebességváltó, hátsókerék-hajtás

Nemes tradíció: az Opel Experimental GT filozófiáját követi a tanulmány

Az Opel GT Concept a híres-neves Opel Experimental GT nyomába lép. 1965-ben, alig egy évvel azután, hogy első európai autógyártóként Rüsselsheimben megnyitotta Design-központját, a frankfurti IAA-n mutatta be a márka egy karakteres kupé tanulmánytervét, a Kadett B megbízható technikájával. A „made in Germany” prototípusok karcsú, arányos és cicomátlan úttörője műszakilag is újító volt, olyan részletekkel, mint az alvólámpa. Erhard Schnell kompromisszumot nem ismerő alkotása mindenekelőtt egy design-kiáltvány akart lenni, és a közönség óriási érdeklődésének köszönhetően három esztendő múlva már az autókereskedők szalonjába került a sorozatgyártásra érett Opel GT. A többi már történelem – egy ikonszerű kocsi sikerhistóriája.

large.gt_2.jpeg.d3c0fb5371be1dcb7a86e117

Az Opel pionírszellemét most a GT Concept testesíti meg, ez a dinamikával teli élményautó, amelyről már a karosszériát arányosan kettéosztó, ugyanakkor lényegesen szélesebbnek és alacsonyabbnak mutató vörös karaktervonal is sokat sejtet. Markáns, vörös első gumija – vagány, soros-görkorcsolyákét idéző keréken – a maga idejében szintén avantgárdnak számító Opel-motorkerékpárra, a Motoclub 500-ra utal, amely már 1928-ban két vörös kerékkel büszkélkedett. Egyébként kevés a múltidézés a GT Concepten: csak a hosszú géptetőről, a csomagtér-fedél elhagyásáról, a centrális dupla kipufogóról, és természetesen a típusjelzésről jut eszünkbe az ős-GT, különben nyoma sincs retro-designnak.

„A GT Concept megmutatja, mennyire izgalmas és érzelmi márka az Opel. Az autó drámai, szoborszerű, és tele van innovációkkal; nagyszerű hagyományaink folytatója. Már 1965-ben szuper-modern, szobrászi autót mutattunk be az Experimental GT-vel, és noha nem könnyű újraalkotni egy ilyen ikont, akkor az Experimental GT számított avantgárdnak, most pedig a GT Concept – abszolút letisztult, minimalista, miközben kompromisszummentes és izgató. Meggyőzően mutatja ’szoborszerű szépség németes precizitással’ filozófiánk folytonos fejlődését“, jellemezte a rüsselsheimi Advanced Design-Studio művét Mark Adams európai design-alelnök.

large.gt_7.jpeg.afd1dffe241e672ced76fb81

Az Opel GT Concept különleges innovációja az integrált oldalablak: az üveg simán megy át a fényezett felületbe. A tető vörös karaktervonalának érintőfelületét megnyomva elektromosan tárul szélesre a nagy ajtó, lehet beszállni a váratlanul tágas utastérbe, ahol a termetes pilóta is kényelmes helyet talál. Nyitáskor az ajtók jócskán besüllyednek az első kerékívbe, és ez a helytakarékos, szabadalmazott megoldás teszi lehetővé a nagy nyílásszöget – még szűk parkolóhelyen is. A kompakt sportkocsi így ideálisan megfelel városi környezetbe. A forgalmat a kerékívek mögött két kamera figyeli, képük a vezetőhely jobb- és baloldali monitorán jelenik meg – a külső tükör ideje lejárt! A szélvédő üveg panorámatetőben folytatódik, így szinte olyan az érzés, mintha nyitott autóban ülnénk.

Telivér sportkocsi: front-középmotor, turbóerő és hátsókerék-hajtás

Hosszú géptető árulkodik a GT Concept hajtásrendszeréről: akárcsak az első Opel GT és a GM amerikai ikonja, a Corvette, ez is front-középmotoros. Így alacsonyra és középre kerül a súlypont, ami ideális a sportos viselkedés és a kanyardinamika szempontjából. Maga a nyomatékos benzinmotor egyliteres, háromhengeres és turbótöltésű, alapja az ADAM, a Corsa és az Astra korszerű, hatékony, teljesen alumíniumépítésű erőforrása. Sportra hangolva 107 kW/145  lóerőt és 205 newtonméter nyomatékot képes kifejteni (az Opel GT Concept fogyasztási adatai még nem állnak rendelkezésre). A teljesítményt kormánykerék-billentyűkkel kezelhető soros, hatfokozatú sebességváltó továbbítja a mechanikus differenciálzárral ellátott hátsó híd felé – a vérbeli sportautósok tehát az általuk oly nagyra becsült hátsókerék-hajtásnak örvendhetnek, de nem kevésbé annak, hogy az egy tonna alatti kétüléses kocsi nyolc másodpercen belül gyorsul százra, és 215 km/órás csúcssebességet ér el.

large.gt_5.jpeg.3e6b0c0d9a17232faf84338d

További, szó szerinti fénypont a villogóval egybeépített fényszóró, a legmodernebb, háromdimenziós vetítési technikával. Jól illik hozzá a legújabb generációs, teljesen LED-es (fénydiódás) világítás. Ezzel a következő fejlesztési fokozatra lépett a kompakt kategóriában az új Astrával, 2015-ben debütált, és a SAFETYBEST-díjjal kitüntetett Opel IntelliLux LED®-Matrix rendszer. A fénydesignt teljessé, és az új GT modellt éjszaka is felismerhetővé a szintén háromdimenziós hátsó lámpa teszi.

 

 

 

Edited by forumadmin

Sign in to follow this  


User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.