Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

szebik

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    33
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by szebik

  1. szebik

    Elektromos

    Egy oldallal ezelőtt vetettem fel egy generátor problémás kérdést. Azóta is méregettem és közbe jól tölt, közbe nem. Aztán a hétvégén szétszedtem és elszörnyülködtem. Szabályosan olajban úszik az egész. Kipucoltam és összeraktam, ma lesz a próbája amiről be fogok számolni. Viszont a szimeringet nem néztem meg, milyen kell rá és lefényképezni is elfelejtettem. Nem tudja valaki véletlen milyen szimeringek valók a vákuumpumpa alá?
  2. szebik

    Elektromos

    Sziasztok! Néhány tippre lenne szükségem generátor téren. A múlt héten nem indult a kocsi 25 km megtétele után. Azóta elkezdtem figyelni. Látszólag jól működik, a töltésjelző lámpa indítás előtt világít, indítás után kialszik és fordulaton se pislákol. Indítás előtt mérve az akku nyugalmi feszültsége 12,5V, hideg motornál 13V-ra megy fel alapjáraton majd meleg motornál alapjáraton 13,2V a töltőfeszültség, 2000ford/perc-nél pedig a 13,6V-ot éri el maximum. Fogyasztókat nem kapcsoltam fel egyik esetben sem. Amúgy egy Isuzu dízelről van szó. Kinek milyen tippje van, mi lehet a hiba forrása? Előre is köszönöm!
  3. szebik

    Dízel

    Köszi az infót! A kapu középső kitámasztója fogta meg, amiről nem is gondoltam volna, hogy eléri, de becsapós volt, mert a csapás mellette eléggé mély volt. Amúgy elég vékonyka volt már a csavar előtt az anyag. Ez a lyukon is látszott. Sokat járok vele erdőben és rossz utakon, ez meg is látszik mind a kartelen, mind a kipufogócsövön. Még gondolkodtam a behegesztésen mert vaslemez az anyaga.
  4. szebik

    Dízel

    Sziasztok! Kilyukadt az olajteknő az astrámon. 1.7 isuzus motoros. Tulajdonképpen csak a teknő lemez része kellene. Szerintetek a b bectráéval, esetleg a corsáéval megegyezhet?
  5. szebik

    Elektromos

    Sziasztok! A napokba a karosszériát foltozgatjuk és elértünk a taposólemezig. Az első ülések alatt elvezetett kábelkorbácsból mindkét oldalon egy-egy 2 pólusú stekker van kivezetve. Minek lehet az a kivezetése? Esetleg a gyári ülésfűtés csatlakozója az üléshez? Kiegészítés: Közben megtaláltam a megoldást a fórumon, hogy az a csati az ülés híd közepénél az ülésfűtés csatlakozója
  6. szebik

    Karosszéria

    Nagyon jó! Köszönöm!
  7. szebik

    Karosszéria

    Sziasztok! Biztos már sokan kérdezték, de nem találtam erre vonatkozóan semmit. A jobbos és balos ülés felcserélhető egymással? A dőlésszög állító kis tekerentyűt át lehet tenni a másik oldalra? Esetleg ami még gond lehet, az az üléstest sínszerkezethez rögzítése
  8. Ha a 100 fok nagy melegben normális, akkor nem foglalkozom vele. A hűtőrendszer tiszta, tavaly tisztítottam ki teljesen, az rendben van. Tudom hogy a mutató nincs rögzítve, sőt örülök is neki, mert a valós értéket mutatja. Egy combosabb kigyorsításnál is megbillen a mutató, de pár méter után vissza is áll. Köszönöm az infókat.
  9. Sziasztok! Egy nyugtalanító problémával fordulok hozzátok. Egy Isuzu dízelről lenne szó. Pénteken a kellemes melegben mentünk Pozsonyba 4-en utánfutóval vásárolni. Az odaúton a víz hőfok szép felment 96 C-ig, majd a város határáig azt tartotta. A 37C-os külső hőmérsékletnél ezt nem is sokalltam. Majd a városon belül egy kellemes dugó következett, ami miatt a víz 100-ig felment. Ezt már nem hagytam, és rákapcsoltam a fűtést. (férfinemiszerv@ volt 37 fokban még a fűtést is elviselni). Egyébként a ventilátor pörgött, de nem vagyok benne biztos hogy teljes fordulaton ment. Szóval ez normális lehet, hogy a vízhőfok 100C-ig felmegy nyáron egy helyben álláskor? Ja az egészhez annyi hozzátartozik, hogy 2 hete cseréltem 88C-os termosztátot ami eddig az elvárásomnak megfelelően működött. Még néhány kérdés is lenne a témában: - Az ilyen eseteket megelőzve szeretnék egy ventilátor kapcsolót beiktatni, de a hűtőradiátor levő gombával lyukra futottam, és nem tudom hogyan lehetne oda kapcsolót bekötni. - A ventilátornak 100 C-os víznél mekkora fordulaton kell pörögnie? Csak úgy finoman alig hallhatóan vagy olyan böcsületesen kevernie a levegőt? - Lehetséges az, hogy ha a termosztáton levő furat nem felfelé mutat akkor ne enged át elegendő vizet? A válaszokat előre is köszönöm!
  10. szebik

    Karosszéria

    Nekem is a tetősín alatt ázott be. A sok dzsuva nem engedte elfolyni a víz és a tetőlemezek illesztésénél lassan szivárgott a víz befelé. A tetőkárpit emiatt mindkét oldalt ázott, itt-ott már lóg a textil. A tetősín csavarok alatt egyébként nekem nem ázott be, de hogy a takarólecet le tudd venni, a tetősínt is le kell venni. A takaróléc alatt tisztítása után az illesztésénél végig nyomtam gumiszilikonnal, meg azért a csavaroknak is adtam egy kicsit és azóta nem nedves a teteje :) Egyébként a takaróléc alól sterimobbal ki lehet nyomatni a nagyja levelet.
  11. szebik

    Karosszéria

    A feldobott lehetőségeket még nyáron orvosoltam. Nedvesedett a tetőkárpit, már pár helyen el is vált. A hátsóablakot, a tetősín csavarokat, a tetőillesztést végig a tetősín alatt is letömítettem, és a tetőablak lefolyócsöveit is kitisztítottam. A kárpit körbe száraz. Az első szélvédő még megér egy próbát. Egyébként a szivacs a kerékjáratnál a kasztnira ragasztva van, vagy valami más tarja ott? Köszönöm a tippeket. A kocsi hátulja vizesedhet a kaszni dugójának hiányától, az utastérből kilépő meleg levegőből ott kicsapódó párától, a csomagtér oldalsó üregeibe pakolt cuccoktól, és a lefolyó eltömődéséből, vagy ezek kombinációjától.
  12. szebik

    Karosszéria

    A pollenszűrőm nem nedves egyáltalán csak picit poros. A levélfogóról víz nem cseppen rá, tömít rendesen. Ezt leteszteltem. A vízelvezető csatona is levélmentes és a középső gumi kifolyó is ki van pucolva. Még tippet kaptam a fűtőradiátorra is. De az is rendben. A vizem nem fogy és radiátor alatt sincs víznyom. Egyébként az előbb a párásodás szóval nem fogalmaztam helyesen mert az nem csak párásodás, mert a szélvédőn cseppekben folyik le a víz reggelre. Próbálkozást már tettem rá, hogy a leállítás előtt az utastérszellőzést zárom. Hatékonynak is bizonyult, mert azóta nem vizesedik az ablak de ez a megoldás nem a problémát kezeli, hanem a tünetet.
  13. szebik

    Karosszéria

    Sziasztok! Az első kerékjáratban levő műanyag ház alatt, az utastérre szivacs van felrögzítve. Annak mi a a szerepe? Lehetséges hogy amiatt párásodik be az első szélvédő esős idő után? A válaszokat előre is köszönöm!
  14. szebik

    Motor

    Egy kövérebb gyorsítás után, vagy hosszabb kigurulás után nekem is ingadozik a hőmérséklet, de ezt nem tartom gondnak és most se probléma, mert legalább a tényleges vízhőfokot mutatja, nincs elektronikusan simítva. Egyedül a menet közbeni 100 fok környéki hőmérséklet aggaszt, én sokallom. Egyébként a hűtő belsejét mivel lehet kitakarítani teljesen? Vízzel kinyomattam, szép tiszta víz jött belőle, de egy vékony talán zöldes réteg maradt benne.
  15. szebik

    Motor

    Sziasztok! Egy hűtővel kapcsolatos kérdésem lenne. A technika 1.7 Isuzu motoros kombi F Astra. A nyár elején észrevettem, hogy a megszokott 92fokról 30 fok felett felmegy a vízhőmérséklet 94 fokra. Ez kicsit zavart, gondoltam kitakarítom a hűtőt kívül belül. A tisztítás sikerült, gyönyörű tiszta lett kívül belül. Viszont a hőmérséklet nagy melegben még mindig 94foknál áll meg. Balatonra mentünk le és a Cseszneki szerpentinen nem hajtósan felfelé, közepesen megpakolva 4 emberrel volt ahol majdnem elérte a 100-at is. Ez mennyire normális? Egyébként reggel ha viszonylag hűvös van, mondjuk 20fok akkor 92nél megáll. Érdemes lenne a termosztáttal próbálkoznom, esetleg azt is megnézni hátha vizköves, vagy ez teljesen normális? Egyébként ezt csak idén kezdte, ugyan ilyen használat mellett az elmúlt években eddig kétszer ment fel a víz 94 fölé de az is araszolás miatt. Ebből tudom, hogy a hűtőventi és a gomba is jó :D A tippeket előre is köszönöm.
  16. szebik

    Karosszéria

    Köszönöm válaszokat. Remélem nekem is menni fog. Ha lesz rá keretem, majd idő és türelmem, akkor belevarázsolom és a tapasztalatokat megosztom.
  17. szebik

    Karosszéria

    Az emelő f astra caravan-ból volt. A szeme előtt szedték ki a szerkezetet . És mégsem passzolt. Bár így utólag gondolkodva okos dolog lett volna az évjáratot megnézni. A farigcsálós módszerhez valahogy nem fűlik a fogam, szóval majd nézegetek mintázatban passzoló kárpitot, csak lesz egyszer. Elektromos szerkezetben is lehet látni többféle megoldást. Van amelyik fémházas, van amelyik műanyag borítású és a motor is máshogy áll. Lehet ennek valami jelentősége, vagy ebből a szempontból mindegy a kivitel?
  18. szebik

    Karosszéria

    Sziasztok! Elektromos ablakkal kapcsolatban lenne néhány elméleti kérdésem. Már jó ideje fontolgatom, hogy egyet beszerzek de még nem tisztázódott le bennem minden. Valakinek tapasztalata elektromos ablak beszerelésnél? Mire kell figyelni, mi az amit plusszot be kell szerezni(néhány csavaron felül)?A Neten fellelhető szettek közül a vezetőoldali kapcsolópanel nem hinném, hogy belemegy az enyémbe, mert az enyém egy anyagból van, szétvágni meg nem akarom. A tükörállító helyére nem akarom beletenni, mert lehet egyszer még elektromos tükröm is lesz. Meg a gyáriak nem így találták ki. Erre valami megoldást tud valaki? Ha lenne valamilyen megoldás a kapcsoló beszerelésére, a kárpitban maradó ablaktekerő lyukjával mit lehetne kezdeni? Korábban a sofőr oldali ablakemelő szerkezetet cserélnem kellett, amit bontóban szereztem be. Az első körben kapott szerkezet nem passzolt 1-2 centi miatt, valami facelift előtti változat lehetett. Erről vannak tapasztalatok? Előre is köszönöm a tippeket!
  19. Ha jól emlékszem 50W egy párnának. 10A-es biztosítéka van egy üléshez. Azt kifelejtettem az előbb. hogy ezek a karbonos párnák.
  20. Sziasztok! Néhány hozzászólással korábban, kb 2 hete beleműtöttem az ülésbe az ülésfűtést. A művelet során szerzett tapasztalatokat akarom megosztani veletek, lehet valakinek hasznára lesz egyszer. Sajnos képeket nem csináltam. Szóval. Az ülés kiszerelés egyszerű, mindössze 4db 8-as csavar, 1 lemezcsavar és 2 műanyagburkolatot kellett levenni, ezután az ülés gyönyörűen kijött a kocsiból. Ja az övfeszítőt a műanyag után ki kell biztosítani, a burkolat alatt levő kis piros(?) pöcökkel. Az kárpitot kicsit nehezebb levenni. Először az alsó részbe tekert (ha jól emlékszem 14-es) csavart krovával vettem ki, és mellette egy stift rögzítő lemezét csavarhúzóval. (Ha jól emlékszem hasonló lemez van a kipufogó gumi rögzítéséhez is.) A háttámla így az ülésen marad, csak kicsit labilisabb lesz. Így a majd később levett kárpitot a sarkon át lehet húzni. Az alsó műanyag kárpitrögzítő lefejtését hátul kezdtem, majd körbe kifejtettem a kárpitrögzítőt. Ezután felhúztam a kárpitot. Elsőre meglepődtem, mert a kárpit a szivacsba is rögzítve van. A műanyag pálca van a textilhez varrva, amit karikákkal rögzítettek a szivacsba öntött fémpálcához. A meglepi a hátsó egy harmadnál volt, ott is találtam egy ilyen rögzítést keresztben. Kis agyalás után rájöttem, hogy az ülésfűtés ennek a rögzítésnek a megtartásával nem tudom normálisan megoldani, így azt kivágtam. A hosszantiak közül én csak az egyik oldal karikáit feszítettem szét, ez elegendő volt hozzá, hogy a fűtőlapot szépen beigazgassam a kapott összeszerelési útmutató szerint. Az összeszerelésnél a karikák összenyomkodása volt a legnagyobb akadály, amit aztán egy zéger fogóval könnyen áthidaltam. A kárpit visszahúzása és a kárpit rögzítő visszaigazítása hamar ment. A háttámla lényegesen egyszerűbb volt, mint az ülőrész. Vagyis inkább egyszerűsítettem. A kárpitot a támla alján összeakasztott műanyag szétugrasztásával lehet megbontani. Ez egy hosszanit kapós csapból és nútból áll. Egy vékony csavarhúzóval menni fog, csak az első pár centit kell szétbűvölni, aztán könnyen szétcsúszik. Nagyjából 10 perc tanakodás és szemlélődés után 40 mp alatt szétvettem. A támlakárpitja is rögzítve van fémkarikákkal hosszában és keresztben is. Ezeket nem bontottam meg, a párnát be tudtam a kárpit alá csúsztatni, bár a kétoldalú ragasztó miatt a vége felé macerás volt. A fűtéspárnát olyan hosszban vágtam le, hogy az a támla aljától a keresztbe rakott kárpitrögzítőig érjen. Így a háttámlára tett párna kb 10 cm-el lett rövidebb, ami még így is derékközépig ér. Az összerakása gyorsan megy. A kábelezésnél az alján a két párna stekkerét összekötegeltem. Az ülés és a majdani kapcsoló, vagy relé közti kábelt érdemes a váltótól a kárpit alatt vezetni, ügyelve, nehogy az ülés csavarjai közelébe legyenek, mert az elvághatja a kábelt mikor huzkodjuk az ülést. Magyarán a kábel a váltó mögött megy a kárpit alá, majd azt az ülés közepe alatt jön fel, kis lógással. Ott nem akad bele senki lába, véletlen se szakad el. Az ülésfűtés megtápolásakor nézzük meg, hogy nincs-e véletlen a gyári ülésfűtés stekkere a váltó mellet. Nekem lett, és néhány hozzászólással korábban ki is tárgyaltuk, melyik vezeték mire való. Szóval ha van akkor célszerű abból levenni az ampert, kábelvágás nélkül. Ha nincs akkor azt hiszem a szivargyújtót kell megcsapolni. Az utólagosan beépített kapcsolókat egy korábbi beépítés alapján a váltó elé tettem én is. A fórumban találtam róla képet. Ott jó helye lett. Az ülésfűtés vezetékezés többi részét a középkonzolba, a váltó előtt kötegelővel szépen felkötöttem. Ott van bőven hely. Még egy kis kiegészítő. Azon szerencsések, akiknek sikerült szerezni a kézifék alatti kis dobozkából ülésfűtés kapcsolóval ellátottat, azok a gyári csatlakozóra tudnak rádugaszolni, az ülés alatt pedig a párna csatlakozói re kell rádugni. Ebben az esetben a vezetékezéssel alig kell foglalkozni. (Én még mindig nem találtam dobozt). Az ülések kiszerelése, a kárpit lebontása, majd visszaszerelése és a bekötés, valamint a sok nézegetés, forgatás kb 10 órát vett igénybe. Most, hogy már tudom, mit hogyan, 5 óra alatt is simán megmenne. Érdemes inkább lassan, precízeni és meggondoltan csinálni, mert ha valamit kitépünk, vagy elszakítunk, akkor azt egy jó darabig nézegethetjük. Ja és lehet hogy a tiédbe ez-az másként van! Még egy észrevétel. A minap babrálta a hátsó ködlámpa kapcsolójával és ha jól láttam az ülésfűtés kapcsolója a piktogrammon kívül !szerintem! teljesen megegyezik a négylábas hátsó ködlámpa kapcsolójával (az első ködlámpa kapcsolója nekem 5 lábas). Így, hogy már lassan 2 hete használom az ülésfűtést -még nem is voltak igazán hidegek- piszkosul megérte ennyit babrálni az egésszel. És ezzel barátnőm is így van J.
  21. szebik

    Dízel

    Szia! Ezt hogyan sikerült kiműtened? És hogyan rakod vissza? Nyáron a tankomat cseréltem, mert a beöntő nyakánál már szivárgott az üzemanyag és tettem be helyette egy után gyártottat. Ezt a műanyagot én meg sem próbáltam kivenni, hagytam benne. Az után gyártott tankban valami belehegesztett fémházas szerkezet van, amiből a két gumicső kiáll. Azokon sincs rajta melyik a ki és melyik a be ág. A szintmérőn viszont már jelölve van. Tapasztalatból sikerült rájönnöm, hogy az összerakáskor fordítva csatlakoztattam a csöveket, azok megtörtek annyira, hogy kövérebb gázadásnál erőtlen lett, aztán le is állt. JA és a tankcserekor megmozgatott csövekből annyi trutyi került a rendszerbe, hogy a nagyszűrő előtti csavarban eltömődött a vezeték.
  22. Köszönöm a segítséget. Így már világos, mit hogyan kell. Az ülésfűtés csatiját is előbányászom, és ha sikerül egy gyári kapcsolót szereznem, akkor korrektül be tudom majd kötni!
  23. A fekete-sárga és fekete-piros hogyan kapcsolt szál? A gyári megoldásban egy már beépített relét kapcsol?A nekem meglevő kapcsolási rajzon nem igazán igazodom ki. A beszerelt ülésfűtésenmek csak egy pozitív és egy negatív kábelja van. A kábelszettben a kapcsoló, a relé már adott volt hozzá. Ha jól sejtem, nekem, a barna és a fekete vezetékhez kapcsolnom a meglevő 2 vezetékem...ha jól sejtem?
  24. Sziasztok! Nagy szerelésben vagyok és egy kis akadályba ütköztem. Találtam egy kis meglepit a váltó mellett: http://kepfeltoltes.hu/141207/20141207_094805_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/141207/20141207_094846_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Ez a két csatlakozó lehet a gyári ülésfűtésé? Ha igen akkor melyik kábel mihez lehet? Annyit sikerült kiderítenem, hogy a fekete kábel a negatív. A többi 3-3 kábel gyújtáskor kap ménkűt, csak azt nem tudom, melyik mihez lehet, ha arra kötném a fűtést, akkor az elbírná a terhelést? Az ülésbe a párna beépítése viszonylag hamar ment, 6 óra alatt komplettan benne volt mindkettőben.
  25. Értem. Netes hirdetésekbe a dobozkában a kapcsolók is benne vannak. Ha jól láttam azokba is négy kábel csatlakozás van, így még jó is lenne, Csak sajnos speciel most egy sincs fent. A szivacson mit kell figyelni? Vagyis sejtem, hogy mit kell, de az elkopott részt mivel lehetne pótolni? Azt tudom, hogy a sofőrülés ajtó oldali combtámaszban egy kicsit el van vékonyodva...inkább érezni már a belső tartó szerkezetet. Amúgy a sofőr és anyósülések szivacsai vagy az ülőrész véletlenül nem csereszabatos?
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.