Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

nnorbi99

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    41
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    1

Everything posted by nnorbi99

  1. Ezt a videót megtaláltam, de itt ha jól értelmezem, akkor a háttérvilágitás izzóit cseréli. Nekem az jó. Gyújtás ráadásakor világitania kellene az összes visszajelző lámpának. Nálam szinte mindegyik világit, kivéve az akksi (töltés) jele. Ezért gondolom, hogy az kiégett. A kérdés, hogy azt az egyet hogyan kell kicserélni.
  2. Továbbá van valakinek valami ötlete arra, hogy mitől lehet az, hogy a napi első beinditás mindig pöccre megy (még a téli hidegekben is), de aznap azután az esetek 80-90 százalékában már 2-3 másodpercet is kell inditózni, mig beröffen a motor. Ezt mi okozhatja? G Astra Z14XE motorral.
  3. Sziasztok! Gyújtás ráadáskor nem világit a töltés visszajelző lámpa (akksi ikon) a műszerfalon. Szerintem kiégett, mert töltés az van. Hogyan tudom azt kicserélni? Amilyen leirásokat találtam, ott mindenhol a háttérvilágitás izzóinak a cseréjét irják le.
  4. Újra felteszem a kérdést, mert látom, beindult egy kicsit az élet a fórumon. Hátha van valakinek valami ötlete. Adott egy 2003-as Z14XE motor. Augusztus óta néha azt csinálja, hogy ha leállitom és még meleg motornál ujrainditom (akár fél órára rá), nehezen indul, kb 3-4 másodpercnyi inditózás után röffen be. Hideg motornál mindig pöccre indul. Hibakód nincs. Meleg motornál az esetek kb 40-50 százalékában jön elő a hiba. A motor amúgy szépen jár, húz, fogyasztásnövekedést nem tapasztaltam. Mi okozhatja a problémát?
  5. Akkor viszont ha beválik neked egy jeladó, légy szives ird meg a tipusát, lehet teszek egy utolsó próbát vele.
  6. Milyen hibakódot kapsz? Nekem öt éve világit a villáskulcs és a p0340-es hibakódot adja ki rá, és lekorlátozza a fordulatszámot 3950-nél. Eleinte csak néha jött a hiba, mostanában már az esetek 99%-ában jön. Amikor hibeg van, akkor néha nem jelenik meg a villáskulcs. Egyszer cseréltettem rajta vezérműtengely jeladót. Jó is volt kb. 50 km-ig. A hiba több, mint valószinű az ECU-ban van. Azt kell felújittatni. Kb 30-40 ezer egy vezérlőkör felújitása, a komplett ECU-jé pedig 100 ezer. Bontottat is beletehetsz, de az is lutri.
  7. Sziasztok! Adott egy 2003-as Z14XE motor. Augusztus óta néha azt csinálja, hogy ha leállitom és még meleg motornál ujrainditom (akár fél órára rá), nehezen indul, kb 3-4 másodpercnyi inditózás után röffen be. Hideg motornál mindig pöccre indul. Hibakód nincs. Meleg motornál az esetek kb 40-50 százalékában jön elő a hiba. A motor amúgy szépen jár, húz, fogyasztásnövekedést nem tapasztaltam. Mi okozhatja a problémát?
  8. Én is lecseréltem a sz*ar Febit ma Behr-re és 25 km után azt mondhatom, hogy jól működik. Sokkal jobb, mint a Febi. Kb 88-89 foknál nyit és ODB-vel mérve 2 fok a hiszterézise, tehát 88-86/89-87 között mozog. Egyszer sem ment 85 fok alá, mig a Febinél képes volt lemeni 80-ra is.
  9. Szerintem a te Febi termosztátod is sokkal hamarabb nyit, mint kellene. Ugyanez a tipus van nekem is, de holnap lecserélem egy Behr-re - majd megirom mit tapasztalok. Amúgy az enyémen is észre lehet venni a kis csőnél pici könnyezést. Lehet, a Febinek ez a tipusa/sorozata sz*r?
  10. A harmadik?? Nem valami biztató. És a gyári eleve nem volt jobb? Én most gyárit tervezek venni (kb 15 ezer), a febi volt 8, de van Hanspries 4-ért is már. Múszer 88, ODB 92-vel én is tejesen kiegyeznék, de sajnos nálam nem igy van és emiatt növekedett meg a fogyasztásom is, mert az ECU is majd 10 fokkal kisebb értéket kap, mint az ideális ezért dúsabb keveréket ad. Szerintem is valami méretpontatlanság van az én febimnél, kérdés hogy mennyire szabad erőltetni.
  11. De nehogy már 81-83 fok legyen az üzemi hőmérséklete a motornak. Szerintem az kevés. Korábban nekem ez 87 körül volt. Mellesleg azt nem értem, hogy ha a termosztát 92 fokon KEZD nyitni, akkor miért nem éri el egyszer sem a mutató 92-t? (A mutatóm amúgy fokra pontosan ugyanazt mutatja, mint mit az ODB-n keresztül kiolvasok). A fagyállóm amúgy -40 fokos. Szerintem jövő héten kicserélem egy eredeti termosztátra. Csak le tudjam venni a jelenlegit. A videón is látható a szelepfedélnél az a kis kidudorodás, na attól nem tudtam a múltkor kiemelni. Megpróbálom megint, hátha most. Több videót is megnéztem és mindenhol elég egyszerűen lejött. Odaragadva biztos nics, mert sikerül elemelni kb 2-3 mm-t, csak aztán beleakad a dudorba. Addig is teszek egy másk próbát. A hűtőradiátor elé teszek egy kartonlapot (mint régen a trabikba) és megnézem, hogy úgy mennyire megy fel a vizhőfok. Érdekes módon ugyanaz a termosztát más gyártótól eltérően néz ki. Van amelyiknek van kis szellőzője, a másiknak nincs, és valamelyiknek "kivülről" van egy lyuk és az megy a kis cső felé, mig a másiknál "belül" van a kis lyuk, a lezáró sapka másik oldalán. Nehéz elmagyarázni itt van róla egy videó. A srác pont ezeket a különbségeket magyarázza, csak hát nem értem, mert lengyelül van. Nem tudom melyik tipus a "jobb" és milyen a gyári. https://youtu.be/x4-qjr0PwFY?t=1884
  12. Újabb tesztelés után sincs meg még a probléma. Szereztem OBD olvasót, és azon szépen látszódik, hogy a hőmérséklet nagyobb fordulatnál (2500-3000) kb 83-84 fok, alacsonyabb fordulatnál visszaesik 81-82 fokra. Szerintem ez nem normális, ennek nagyobbnak kellene lennie. És akivel csak beszéltem, mindenki azt mondta, hogy a mutató nem szokott visszaesni. Ma kicseréltem a hőmérséklet szenzort egy vadi új Bosch-ra, de semmit sem javult a helyzet. Ugyanúgy viselkedik, mint korábban. A fogyasztásom kb 8-10%-al nagyobb. Továbbra is arra gyanakszom, hogy az új termosztát (gyári) hibás és jóval hamarabb nyit (elvileg 92-n kellene, de még a 90-et sem éri el soha a mutató és az OBD szerint). Amúltkor már ki akartam szerelni a termosztátot és le akartam tesztelni egy edényben hogy hány foknál nyit, de a három csavar kicsavarása után nem tudtam kivenni a termosztátot, mert a szelepfedélnek pont ott van egy kis kiugrása és amiatt nem jön ki. Próbáltam forditgani, kibillenteni, de nem jött ki. Nagyon erőltetni nem mertem. Mi a trükkje? Hogyan kell kiszedni a termosztátot?
  13. Szia! Bocs, hogy csak most tudok válaszolni, de sűrű volt a hét... Vasárnap sikerült egy huzamban kb 220 km-t menni vele. 6,9-es átlagfogyasztás jött ki. Korábban ez kb 6,3 volt, bár igaz, hogy most tél van és jobban is nyomtam neki. Az biztos, hogy odafelé még 7,7-es fogyasztásom volt, tehát jobb lett a csere után, de nem vagyok biztos benne, hogy ugyanolyan lett, mint 3-4 hónappal korábban. A mutató kb 81 és 87 fog között ingadozott. Ha 3000-3500-as fordulaton pörgött a motor, akkor kb 87, ha csak 1500-2000-en, akkor meg elkezdett csökkenni. Lámpánál állva szépen lassan növekedett. Úgy emlékszek, hogy korábban úgy állt 86-87-nél, mintha odaszögezték volna (dugóban/lámpánál meg emelkedett max 90-ig - gondolom ott indul el a ventillátor). A héten is autózgattam a városban (0 fok körül) és szinte ugyanezt tapasztalom. Amúgy nekem is egy FEBI 27869-es termosztátot tettek bele. Idén májusban egy teljesen új hűtőradiátor lett beszerelve, mert a régi eresztett. És persze teljesen új/friss GM hűtőfolyadékot tettek bele - ami most le lett mérve és -40 fokos, tehát elég tömény. Lehet, hogy emiatt mutat alacsonyabbat a hőmérő, mint korábban? Rendeltem egy OBD2-es olvasót, csak még nem érkezett meg. Remélem azzal majd utazás közben folyamatosan tudom mérni a hőmérsékletet és a fogyasztást.
  14. Csak nyitott termosztátnál kell, hogy nyomja a kiegyenlitőbe a vizet vagy zártnál is? Mert nekem hideg motornál is nyomja, lehet, hogy akkor tényleg nyitva van a termosztát? Amúgy milyen irányba kering a Z14XE-nél a hűtőviz amikor ki van nyitva a termosztát? A termosztáttól a hűtőradiátor felé vagy forditva? Ha a termosztátok 92 fokon nyitnak, akkor az azt jelenti, hogy 92-nél kezd el nyitni, vagy azt hogy 92-nél már teljesen nyitva van? Mert ezt le lehetne ellenőrizni ha kiszerelem.
  15. Csináltam egy tesztet. Üresjáratban kb 2000-2500-as fordulaton kb 10 perc alatt ment fel 80-90 fokra a hűtőviz. A hűtőviz tartályában mértem a hőmérsékletet és amikor a hőmérő 80 fokot mutatott, akkor már biztos ki volt nyitva a termosztát, mert a felső vastag cső elég meleg volt. Nem tudom, hogy mennyire pontos a hőmérőm, de forró vizben 100-at mutatott, tehát jónak kell lennie, viszont ekkor a műszerfalon levő hőmérő már kb üzemi hőmérsékletet mutatott (85-86 fok). A hűtőrendszer nem volt nyomás alatt, mert a hőmérőm miatt le kellet venni a tartályról a kupakot - ne tudom, ez mennyit befolyásolt. Meg azt sem tudom, hogy ha én a tartályban mértem a 80 fokot, akkor a termosztátnál is annyi volt-e vagy több, mivel az sokkal közelebb van a motorhoz. Érdekes, hogy 92 foknál kell nyitnia, mert ahogy emlékszem korábban az üzemi hőmérséklet a műszerfali hőmérő szerint kb 86 fok. És mintha odaszögelték volna a mutatót, csak nyáron, dugóban ment fel 90 fokra (pont középen volt ilyenkor, ami a 90 fok). Amúgy ez a termosztát on/off-os vagy fokozatosan nyit és zár? A termosztáton van egy kis fekete L alakú csatlakozó is, amire van dugva egy vékonyabb cső, az micsoda, hova megy? Ahhoz hogy kiszereljem a hőmérséklet jeladót, ahhoz le kell engedni a hűtővizet?
  16. Sziasztok! Elég sok hozzászólást átolvastam és guglizgattam/youtubeozgattam is, de nem igazán találtam meg a választ a problémámra. Hátha itt... Z14XE motoros G Astrámon 3-4 hete észre vettem, hogy nem melegszik be eléggé a motor. Nagyobb fordulatszámon menve felmegy a hőmérő a szokásos állásba, de dugóban elkezd visszamenni - és a fogyasztása is határozottan megnőtt a kocsinak. Utána olvasva, termosztát probléma, nyitva ragadt. Kb 4 éve (kb 50.000 km-rel korábban) volt termosztát cserélve. Ma az unokatesóm kicserélte a termosztátot egy vadi újra, de hazajövet észre vettem, hogy még mindig nem tökéletes, kb ugyanúgy viselkedik, mint a csere előtt. Hogyan tudom leellenőrizni, hogy jól működik-e a termosztát? Valami olyasmit olvastam, hogy az alsó és felső csövek hőmérsékletét kell figyelni kézzel (tehát hogy melegszik-e és mikor melegszik) de nem vagyok biztos benne, hogy ezt pontosan hogyan kell és mit kell nézni. De olvastam olyat is, hogy lehet, hogy a hőgomba (hőmérséklet szenzor?) ment tönkre. Az hol van, azt hogy tudom leellenőrizni? Nagyon szépen megköszönném, ha tudna valaki segiteni.
  17. Ja, és az olajcserét 10-11 ezrenként végzem. Utoljára kb 4-5 ezerrel ezelőtt volt cserélve
  18. Hidegen is és melegen is csinálja. Hidrotőke olaj? Azt lehet cserélni? Nem értek hozzá, csak kérdezem. Másfél éve, amióta nálam van a kocsi, ilyen nem lett benne cserélve, csak a normál olaj lett 5W30 Magnatec A3/B4. Milyen olaj kell a tőkébe? Hogyan kell kicserélni? Milyen tisztitóadalékot tegyek bele?
  19. Felvettem videóra és feltöltöttem a youtube-ra: http://youtu.be/QnmVNOL859s
  20. Nem nagyon függ tőle. És nagy különbséget hideg és meleg motor között sem hallok.
  21. Sziasztok! Z14XE motorkódú kocsim kb egy kete érdekes hangot ad ki. Valami klattyog/csattog a motortérben. Első hallásra úgy tűnik, mintha az olajat dobálná a falnak a motor, de ki lehet venni belőle valami fémes hangot is, tehát akár valamelyik csapágy mehetett tönkre. Olaj 4 hónappal ezelőtt lett cserélve (5W30) sé azóta ötezret mentem vele. Mi lehet a probléma? (Tudom, ez hülye kérdés, hisz ez alapján senki sem mondja meg, hogy mia a baja, de hátha...) Továbbá a XI, XXII, kerületben esetleg Érden/Diósdon hová/kihez érdemes elviini a kocsit? Köszi, Norbi
  22. Hálás köszönet érte!!! Én már a piros kupaknál elakadtam, mert nem akart semerre sem mozdulni, erőltetni meg nem mertem. Köszi
  23. Ha mindezt sikerült magad megcsinálnod, akkor igazán elárulhatnád, hogy hogyan kell szétszedni az ajtó csatlakozóját :)
  24. Ezt az ajtócsatlakozót hogyan kell szétszedni? Van egy vastagabb és egy vékonyabb recés kör alakú valami. Ezenfelül van egy pici piros műanyag valami, de azt sem tudom leszedni. Elvileg 90 fokkal balra kell forditani, de nekem nem ment.
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.