Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

sammydoc

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    27
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by sammydoc

  1. sammydoc

    Egyéb csevegés

    Garanciáról már nem is álmodok! :D
  2. sammydoc

    Egyéb csevegés

    Az a baj, hogy az X30XE-t alkatrésznek vettem. Valamelyik okos már előttem belenyúlt a mociba, kivett valamit és a koporsót nem rakta vissza rendesen a helyére, be is ázott, így a blokk kuka lett, mert tiszta rozsda volt két köcsög. Mindegy, majd csinálok egy asztalt belőle! :D
  3. sammydoc

    Egyéb csevegés

    Kérdésem okafogyottá vált. Szétszedtem és sajna igen! :(
  4. sammydoc

    Egyéb csevegés

    Sziasztok! Van egy kis (talán nem is kicsi) problémám. Megsült az egyik vezérszíj feszítő csapágyam az (X25XE) és kicsit ledarálta a szíjat, a vezérlés pedig elment. Nem rég, kb. két éve lett cserélve a vezérlés, így nem is értem a dolgot. Na mindegy is. A kérdésem annyi lenne hozzátok, hogy a dugó összeér-e a szelepekkel, ha elmegy a vezérlés. Eddig senki nem tudott választ adni. Van egy donor X30XE hozzá, aminek a hengerfejét át tudnám rakni, de azt sem tudom, hogy teljesen passzol-e. Nagyon nem szeretném levenni a kukapokat, de, ha muszáj, akkor nem kérdéses a dolog. Előre is köszi.
  5. sammydoc

    DIGIT-KLÍMA

    Biztos valami hasonló lehet! Ha jól emlékszem, akkor a levegő irányát, mármint ablakra, utastér felé vagy pedig lábra fújjon, illetve a külső belső befúvást állítják a motorok. Van egy mv6-om alkatrésznek,abban manuális klíma van. A fűtéshez ugyanolyan színes vákuum csövek mennek mint a digitben, de ott gondolom a vákuum dolgozhat. Pontosan nem tudom, mert a fűtés részét nem szedtük szét, elég volt csak a műszerfalat kivenni, berakni. Azért köszi! Biztos lesz még egy-két érdekesség :)
  6. sammydoc

    DIGIT-KLÍMA

    De kár, hogy nem csináltam képet róla. :) Lehet van benne vákuum munkahenger is, de ezer, hogy villany motor is van benne, kivettünk kettőt is, a kezemben volt és abba csak elektromos vezeték ment, az tuti! Amikor a fűtésvezérlőn állítottuk a levegő útját, akkor a villanymotor (ami a kezemben volt) kezdett el dolgozni. Pont ezért nem értem!! :)
  7. sammydoc

    DIGIT-KLÍMA

    Újra Szia mindenki! A fűtés rendszere körül nem értek, értünk valamit. Ugye a motortérből két vákuumcső jön be az utastérbe. Az egyik cső közvetlen a vákuum rendszerre van kötve a motortérben, a másik viszont egy fűtés csapra (gondolom, annak tűnik). Az a cső, ami a vákuum renszerre van kötve becsatlakozik az utastérben lévő fűtőház rendszerén lévő vákuumba. A másik csövön egyébként simán át lehet fújni, ami egyébként egy, a kormány mögött lévő elektronikus kütyübe csatlakozik. Valami mágneskapcsoló lehet, de nem vagyok benne biztos. Szerintem, ha az kapcsol, akkor kerül az a cső is vákuum alá, de ez csak tipp. A másik, amit nem értek. Korábban azt írtátok, hogy a vákuum mozgatja a lamellákat, ami a levegő útját szabályozza. Na, ez digit esetén szerintem nem teljesen igaz, mivel szervó motorok vannak felszerelve, amik állítják a lamellákat. A kérdés az, hogy akkor mit kamillázik az a rengeteg vákuum cső a fűtés körül. Igazából csak a kíváncsiság hajt, mert fűt, hűt rendesen és a levegő is odamegy, ahova én szeretném, ahova állítottam. Előre is köszi! :) Üdv!
  8. Kiderült, hogy a multiméter és az akksi volt a rossz, egyenlőre úgy néz ki. Remélem utoljára vettem ki a műszerfalat, de így legalább úgy működik a fűtés, ahogy kell!
  9. Nem relé kattogott, hanem a metex és volt, hogy 2-3 amper fölé is felugrott!
  10. Még egy érdekes jelenséget tapasztaltam! Kivettem a műszeregységet és a klíma vezérlőt! A mérőműszer folyamatosan mutatta, hogy 0,04 amper körüli érték a fogyasztás. Egyesével visszaraktam minden csatit, kapcsolót, de semmi változás. Kezdtem megörülni, de történt egy érdekes dolog. Pontosan nem tudom, hogy honnan, de valahonnan a műszerfal mögül úgy hallottam, mintha valami relé behúzott volna, de akkor épp nem csináltam semmit, csak ültem és bámultam ki a fejemből, hogy mit is próbáljak még ki. Amikor hallottam az a relé hanghoz hasonló kattanást az érték felugrott 1 amper fölé, majd visszaesett 0,5 körüli értékre. Bontottam a kört és újra kezdtem a mérést, de úgy, hogy rátettem a kezem a biztosítéktáblában lévő relékre. Eltelt kb. 10 perc és újra hallottam a relé hangot, viszont nem a biztosítéktáblában lévő relék közül húzott be valamelyik. Az érték megint felugrott 1 amper fölé, majd leesett 0,38-0,42 közé és ott motoszkált. Nem láttam, hogy felvillant volna valami és nem hallottam, hogy elindult volna valamilyen motor. Nem kicsit vagyok tanácstalan! Ha valamelyikőtök találkozott ilyen problémával vagy csak szimplán tudja mi lehet az oka, akkor ossza meg velem! Köszi még egyszer! Üdv
  11. sammydoc

    DIGIT-KLÍMA

    Marha boldog leszek! :D Lesz mit csinálni, már megint! :D
  12. sammydoc

    DIGIT-KLÍMA

    Részben lehet megvan, igazad lehet.Kivettem a műszerfalat és amint lehúztam a kijelző csatijait a fogyasztás leesett 0,14-0,15-re. A kérdést feldobtam az elektromos topikban, csak gondoltam válaszolok, :)
  13. Sziasztok! Egy másik topicban felvázoltam már egy két problémámat, melyek közül az egyik inkább ide tartozik. (Ha valamelyikőtök ismétlésnek veszi akkor bocsi! :D) Szal van egy 96-os, x25xe, automata B Omegám. Tavaly került vissza bele a motor és folyamatosan szívat! Most épp az a baj, hogy nyugalmi helyzetben (motor nem jár, ajtók csukva, világítás nincs) 0,5 amper körüli értéket szív el az akksitól. Annyit ki tudttunk deríteni, hogy azon a szálon megy el az áram, amelyik az utastérbe megy és, ha jól követtük akkor a gyújtéskapcsolón át megy világgá valahova a műszeregység mögé. Kaptam a másik topicban egy tippet, hogy lehet a kijelző a ludas. Kicsivel korábban rámértem és olyan 0,38 körüli értéket mutatott amperban. Kivettem a műszerfalat, rámértem, a fogyasztás pedig leesett 0,15-0,16 körüli értékre. Amint bedugtam újra a kijelző két csatiját az érték visszament 0,4 körüli értékre. A kijelző egyébként működik ahogy kell (még a pixelek is), nincs megégve, legalábbis szaga nincs. Annyi a fura, hogy mielőtt kivettem a háttérvilágítás tökéletes volt, amikor viszont visszadugtam a jobb fele elment. Mondjuk az izzót még nem néztem, csak érdekes. Az lenne a kérdésem, hogy a műszerfaltól hova megy még táp. Asszem a digit klíma világítása is innen indul, de ebben nem vagyok 100ig biztos. A másik, hogy mi a tosz tud felvenni 0,2-0,3 ampert a kijelzőben, ráadásul úgy, hogy a motor nem jár, nincs gyújtáson. Még egy dolog. Van plusz fej, de nem hinném, hogy az a baj. Van még benne plusz zene, de az külön biztit, tápon van bekötve, így az sem zavarhat be. Riasztó gyári, a központi motorok pedig le vannak kötve, mert kilincsmentes a vas. A nyitó is külön áramforráson van, ami szintén ki lett iktatva a körből mérés előtt, sőt arra is rámértem és nincs vele baj. Az összes biztosítékot kivettem már mérés közben egyesével, de nem mutatott változást! Ha jól tudom, akkor nyugalmi állapotban 0,02 amper körüli a fogyasztás a memóriák miatt, de javítsatok ki, ha tévedek. Előre is köszi, ha valaki tud segíteni nekem! Üdv
  14. sammydoc

    DIGIT-KLÍMA

    A lamellák mozognak,de megnéztem egy másik ugyanilyen Omit (arról néztem le a vákuumot) és úgy emlékszem, hogy mintha két cső menne be, de lehet tévedek. Kimegyek és megnézem. Ami még eszembe jutott. Olvastam a topic előzményeit és másnál is láttam kiírva olyan problémát, hogy az oldalsó és a hátsó üléssori rostélynál hűvösebb a levegő. Na, nekem a hátsónál egyenesen hideg levegő jön be, míg elől megy a meleg. Még egy kérdés maradt ki. Ami még fura, hogy amikor a sarut visszarakom és a fűtés először kapcsol be akkor a bizti tábla felől hallom, hogy kapcsol egy relé, de ez utána nem jön elő, ha ki-vagy bekapcsolom akkor sem. A villamos részéről csak annyi, hogy az összes biztosítékot kivéve ellenőriztük le a fogyasztást, de nem tapasztaltam változást. Ha jól kerestük ki, akkor az a táp kábel átfut a gyújtáskapcsoló túlsó felén lévő műanyag dobozkán. Gondolom áramtalanító lehet, de ebben nem vagyok száz. Utólag csak fejegység+egyéb zenekütyük (kondi, erősítők) került bele. A fejegységen kívüli egységek külön biztin és tápkábelen kapják a betápot, Azzal baj nincs, rámértünk. Annyi átalakítás van még, hogy a központi zár motorok ki lettek iktatva, mivel teljesen kilincsmentes a vas. A riasztó gyári és működik is. Ha bajos, akkor áttelepülhetünk ezzel a problémával másik topicba.... Előre is köszi! Annyi még, hogy a kijelző körülre pontosan mire gondoltál?
  15. sammydoc

    DIGIT-KLÍMA

    Sziasztok! A vasam (96 Omega B, x25xe automata, digit klima) a tavalyi év nyara végén lett összerakva. Moci ki volt véve, mert a külsőn kívül a motortér is át lett fújva. Lényeg az, hogy a szerelőm, aki a motort kivette cserben hagyott és egy másiknak kellett visszarakni. Nagyon sok hiba volt, többek között a vákuumok se úgy voltak bekötve, ahogy azok gyárilag vannak. A nagyja vákuum csöveket a helyükre raktuk utána, de egyet nem tudtam bekötni, azt, ami a motorérből megy az utastérbe. Ha jól tudom az a fűtéshez kell. Hozzátenném, hogy fűteni fűt, de nem kell gatyára vetkőzni, plusz lábra nem igazán akar fújni. A többi állásban oda megy a levegő, ahova kell! A klímát feltöltöttük, de kiderült, hogy a szelepnél enged, amit most szeretnék kicserélni. Van még egy problémám. Folyamatosan lemerült az akkum, ha néhány órát állt a kocsi. Kimértük és kiderült, hogy min. 0,5 amper áramfogyasztás van akkor is, ha a kocsi áll és nem megy semmit. Annyi már tudok, hogy azon a szálon megy el a ménkü, amelyik az utastérbe megy. Nem akarok témaromboló lenni, most jön a kérdés. Amikor a pozitív sarut visszarakom, akkor a pollenszűrőnél lévő vákuum dobot hallom dolgozni, de csak egyszer. Az normális, hogy akkor kezd el dolgozni? Nem találtam eddig rá magyarázatot. A műszarfal ki lett cserélve, de úgy érzem amint bejön a jó idő megint "ki akarom venni"! Előre is köszi! Üdv!
  16. sammydoc

    Váltó

    Így találtam ide is...
  17. sammydoc

    Váltó

    Miket meg nem tud az ember! Én meg már már kezdtem azt hinni, hogy bevásároltam a váltóval. :)
  18. sammydoc

    Váltó

    Tudom, hogy ez nem lenne egyszerű dolog, sem időben, sem pénzben sem pedig felszerelésben, de vannak ismerőseim, akik tudnának segíteni a csigásításban, bár nem Opleban utaznak. Csak egy terv, lehet nem is jön össze a dolog, de nagyon szeretném :D Biztos vagyok benne, hogy kemény menet lenne, mert faternak is egy régi turbo benzines vasa van. Mindegy, majd kiderül mi lesz...
  19. sammydoc

    Váltó

    Annyit írtál, hogy felejtős, csak nem tudom, hogy mire írtad... :D
  20. sammydoc

    Váltó

    köszi, jó pap holtáig tanul :D
  21. sammydoc

    Váltó

    fejtsd ki, nem zárkózom el a negatív kritikától sem
  22. sammydoc

    Váltó

    40-ért találtam egy mv6 váltót, amit fel is tudtunk rakni a 2.5-re. Nagy szívás volt, mert most először cseréltünk váltót az Omin (szerencsére), ráadásul olyan aknát találtunk, amiben vagy csak térdelni vagy csak guggolni tudtunk! Mivel nem volt tapasztalat, így legalább négy utolsó csavar volt, ráadásul amire megtaláltuk őket... :D. A le-és felemelésről nem is beszélve ilyen szűk helyen. Nem tartott sokáig, csak 08-16 óra 30-ig :D, de a lényeg, hogy a és el is vált ahogy kell. Csak még egy dologra nem tudtam rájönni. Azt nem tudom, hogy hidegen az összes automata "nehezen" vált át másodikba, vagy ez már a kopottság jele, mert eddig az összes eddigi váltóm ilyen volt sajna. Ha egyszer elváltott, akkor utána már a, csak addig idegesítő nagyon. Olaj rendesen van benne és nem is folyik. Egyébként ha már itt tartunk. Van egy bontott mv6-om, váltó nélkül. Ki akarom venni belőle a mocit és jó lenne csinálni egy csővázas vasat. Annyi, hogy manuál váltót szeretnék rá, csak nem tudom, hogy a 2,0 benzines jó-e rá, vagy, hogy elbírja-e, főleg, hogy, ha a pénzem majd engedi, akkor szeretném felturbozni, vagy felkompresszorozni. Szerintetek?
  23. sammydoc

    Váltó

    Király lett a váltó, ha érdekel valakit, bár megszenvedtünk vele rendesen! :D
  24. sammydoc

    Váltó

    tudtommal nincs más megoldás, de, ha van akkor én nagyon megszívtam... :D
  25. sammydoc

    Váltó

    Persze. Sajna alá kell menni és a váltó fölött oldani! :D Én is megszívtam vele, nem tudtam, így leszakadt a váltógomb, de nem volt gond, mert úgyis bőröztetni akartam :)
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.