Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

superfrog

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    22
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by superfrog

  1. sajna igazad van, én sem vagyok szerelő, csak rá vagyok kényszerülve. és látom milyen trehány munkát végeznek sok helyen. a kocsik halála a rossz karbantartás. és én sem tudok senkit ajánlani :huh: valakiben muszáj megbízni, illetve én úgy mondom, hogy rábízni. a 30 000-es intervallumot meg mint reklámfogást lehet értékelni, hiszen a kezelési könyvben már ki is jelentik áttételesen, hogy nem igaz. jó minőségű olajnál én 15 000-et mernék vele menni. (illetve megyek annyit, pedig az enyém benzines, szívomotoros, ott sokkal kisebb az olaj igénybevétele)
  2. hát mit mondjak, márkaszervízben nagyon az ott dolgozó 'arctalan' szerelőn múlik, mi kerül a kocsiba (történt már olyan, hogy pecsételésen kívül semmi csere nem történt). a gyári olajat pedig ha rám hallgatsz nagyon nagyívben kerüld el !!! komoly botrány volt a hamisítása, amit komoly viszonteladók is beszoptak (illetve innen nézve az szopta be akinek a motorjába beöntötték azt a kínai sz@rt) arról nem is beszélve hogy a felsoroltaknál lényegesen gyengébb minőségű a gyári olaj (total) mondjuk én ha meg is kockáztatnám a gyári olajat, tuti hogy max 10 000 km-t mernék menni vele, aztán csere. még egy infó, hátha érdekel, gondolom az autódban a csereintervallumot a számítógép a kijelzőn jelzi. nem tudom mennyire vagy tisztában a működésével, de jó ha tudod, hogy az olaj állapotát egyáltalán nem vizsgálja, csak üzemi naplóból következtet. (csere előtt ha van kedved, kinullázod a csereciklust, aztán látsz csodát mikor kiírja ugyanarra a fáradt olajra hogy akkor még 30 000 km-t futhat) persze a te kocsid, kaptál pár infót, eldöntöd mi az amit elhiszel mi az amit nem , onnatól pedig ,te döntésed úgy kezeled ahogyan a kedved tarja :icon1:
  3. én c vectra-n néztem ilyet mert nem mp3 lejátszó van a kocsiban. szóval egyszerű a helyzet, lehet kapni vezérlőelektronikát, azt kell bekötni. én anno kb 20 000-re emlékszem mint alkatrész ár
  4. jótanács, se a szűrőkön, se az olajon ne spórolj !! dízel különösen kényes rá ! (remélhetőleg van megbízható szerelőd) én személy szerint csak castrol edge, mobil1 esp, liqui moly vagy fuchs olajat tennék bele, de ez már a reklám helye lenne :)
  5. hát nézd, én inkább arra gondolok, hogy az 1.8-as benzinmotoron kicsit jobbra felül van a termosztát., könyen hozzáférhető helyen. le kell húzni a vízcsövet, aztán 1 csavar tart egy lemezt, majd a termosztát 4 csavarja van, és a meló fele kész, innen már csak össze kell dobni. nem kell hajolgatni, könnyen elérhető minden. gondolnám hogy egy dízelen máshol van, vagy annyi motyó van körülötte, hogy nehéz hozzáférni azért tart tovább cserélni. mivel én is elsőre csináltam ilyet, nem hiszem hogy jobb érzékkel oldottam meg. a másik az olajszűrő ami benzinesen ennyire kézre áll. úgyhogy olajat is magamnak fogok cserélni 1-2 hét múlva (+biztosra vehetem hogy a 15 000 ft-os olaj kerül bele, nem valami szutyok, ez mondjuk dízelnél még fontosabb)
  6. nekem benzines van,de ugyanezt tudta, termosztátos volt., a termosztát nem volt olcsó, de kb 15 perc házilag cserélni, (legalábbis a benzinesen)
  7. no offense, de nem lenne egyszerűbb, jobb és megbízhatóbb egy sima váltózár?
  8. ezt ki hogyan éli meg. nálunk volt egy ascona az 0.9 litert evett /1000 km sokaltuk, megnéztük a gépkönyvet, és lám, olajfogyasztás 0.9 liter. belement 330 000 km generál nélkül és az olajfogyasztás nem ment feljebb. G astra (szalon 0km) is megette az 1.8-as motorral a 0.5 litert és 220 000 alatt hozzá sem kellett nyúlni, nem füstölt nem bűzlött. ez is megkajálja a 0,4 dl-t de semmi gondja. nem érzem hogy ez gond. persze nekem így többe kerül az autózás, meg ellenőrizni kell a szintet, de ez az illesztés a gyári norma. mikor megvettem a kocsit, el lehetett olvasni a gépkönyvet. ha nem tetszik, nem kell megvenni. ilyen állapotú avensis-t 3 évvel idősebben kaptam volna dupla áron, ami kisebb autó is. nem érzem hogy átvertek,csak mert az én motorom a gyári illesztési határ szélén van. de olvass totalcar-t és meglátod hogy az ecotec talán a legnagyobb olajfaló a modern motorok piacán. jó motor, de eszi az olajat ennyi. ha a tiéd nem, akkor legyél boldog, hogy pont a fullos illesztést fogtad ki és nem költesz olajra. :smartass:
  9. nálunk 3 opel, mind3 ette az olajat, de a gépkönyv szerinti mértékben. ennyi. másrészt ez olajfüggő is. az ország pedig anglia. taxi meg nagyon olcsó, nem véletlenül van így is kocsim............. egyébként meg nem értem miért gond ha gyári mértékben eszi az olajat. van ám annak előnye is. az ecotec híresen nagy olajzabáló, ha nem tetszik, nem kell megvenni.egyébként szokták is úgy csúfolni hogy "hétfői ecotec" haver fordja nem eszi az olajat, csak kettős tömegű lendkerék van a benzines autóban, és állandóan van vele mindenféle gond. ezzel meg semmi. pedig egyidősek, ugyanannyit futottak végig szervízeltek. az mondjuk igaz hogy havonta megnézem a nívót, vagy minden hosszabb út előtt. ez tud kicsit fárasztó lenni, de engem nem érdekel az egyéb tulajdonságok bőven kárpótolnak (mondjuk nem a menetteljestményre gondolok az fix)
  10. látom nem nagyon érted. gondolom nem vagy gépész (inkább csak remélem) tehát van egy tervezett illesztése az ecotec motornak, aminek van egy max tűrése. és már a gyárban eldől hogy 1 dl az igénye, vagy 4. a gyár azt adta meg, hogy 0,5 liter olajfogyasztásig tökéletes a gyárból kigurult 0 kilóméteres motor. ez nem azt jelenti hogy annyit kell ennie, hanem hogy az a maximum. mint említettem g astra 0 km-el is ennyit evett. és simán lehet másik, ami 1 dl eszik. ez ecotec tulajdonság, nyugodtan nézz utánna. ha ezt valaki nem tudja, akkor szokott kombinálni. mivel egy 60 éves papitól vettem aki első tulaj volt, és volt még 4 vagy 5 kocsija, nem kevés a 130 000km 5 év alatt.. én külföldön élek, itt lesittelnek ha van óratekerő műszered, tök mind1 hogy használod e avagy sem. és minden évben a műszakin rögzítik az óraállást, ezt le lehet kérdezni,csak rendszám kell hozzá.valamint a biztosításod is km-re van korlátozva és az 5 éves autók az új ár 20%-ba kerülnek. ráadásul itt is dízelt vesz aki annyira sokat megy.nem éri meg vele variálni. ez nem balkán, nyugodtan elhiheted hogy annyit ment az autó. itt simán árulnak vectrácat 250-280 000 km-el. hja, és külön rendszámtípus van a nagyon törött kocsiknak, egy laikus nő is egyből tudja hogy tk volt az autó korábban. lehet ám ezt így is működtetni, csak akarni kell egyébként infó jelleggel 2007 augusztusi az autó és vettem kb 900 000 ft-ért. itt ezen már nem nagyon van mit variálni, semmi értéke a használt idősebb kocsiknak (mondjuk falun fizetek 20 éves jogsival 1 évre 690 000 ft kötelezőt előre vagy fizethetek havonta de akkor 1 150 000 ft a kötelező, ezért mehetek 1 évben 18 000 km-t) szóval sztem így már te is kezded látni, hogy máshogy van az egész kitalálva.
  11. talán el kellene olvasni a gyári gépkönyvet is, meg amit írtam azt is. az autó végig szervizelt, minden évben a műszakin a km állás rögzítve, itt sittre megy aki hozzányúl. a gyári gépkönyv szerint a megengedett olajfogyasztás 0.5 l / 1000 km új korától. ezeket a motorokat így illesztik.ha valamelyik jobban sikerül az mák, de ez a gyári adat. és mint írtam 5w30-as olajból. vagyis simán feleződhet 5w40-essel. kb 2 hónap van olajcseréig, akkor majd 0w40 kerül bele, kiderül azzal mit tud. egyébként az 1.4 es motor nem releváns ide. fater astra-ban használt 1.8 xe motorja is így ette az olajat, pedig az szalonból 0 km-el lett véve. ez az ecotec. ennek mondjuk van annyi előnye, hogy sosem savasodik az olaj, hihetetlenül szép benne mindíg a töltögetésnek köszönhetően.
  12. hát ez jó kérdés, kinek mit érdemes... nekem 2007-es kombim van sportcsomaggal fél éve vettem, hát 3 gond volt / van vele termosztát, hűtőventi kapcsoló elektronika, és lyukas a légkondi kondenzátora. ezen kívül semmi. végig szervizelt, most 135 000 van benne.fogyasztás kb 7,5 liter pályán 120 körül olajból 5w30 van benne, ebből kb 3-4 dl megy el 1000 km-re . én kedvelem, de elég lusta autó viszont baromi kényelmes, főleg a kombi+sportcsomag kombóval (nagyobb mint az omega kombi volt, és kagylóülések vannak benne gyárilag)
  13. két apróság: a 140 pacis motor az z18xer az xe csak 125 ló. nekem xer-em van, kombi, mit ne mondjak, nem halad vele a kocsi. engem ez nem izgat, de elég nagyapós stílust követel. <_< cserébe nincs gondom vele, és relatíve jól is fogyaszt
  14. lehet állítani, az ajtónyitást is, - beülsz a kocsiba ajtót becsukod - megnyomod a kulcson az ajtónyitás gombot és közben az ajtón lévő ajtózárás gombot is - 2 gombot folyamatosan nyomva tartod kb 10 mp-ig - vagy egy jelzőhangot hallasz, vagy lemennek az ablakok - használod nagy örömmel :) hja ami fontos lehet : ez a beállítás a kulcsra vonatkozik, tehát a tartalék kulcs működését nem befolyásolja, azt külön kell beállítani !
  15. hát érdemi válaszom nincs, mert anno én betoltam a kocsit egy elektromos szakihoz, aztán elhoztam készen :blush:(mivel vagy 10 éve volt, még saccolni sem tudom az árat) esetleg valami elektromos szerelő nem tudja kimérni az indítómotort? (igszából azon sem lepődnék meg ha a vectra-ban már nem is lenne ilyen alkatrész, szóval ez csak tipp, nem értek hozzá)
  16. meg lehet hogy az önindító behúzóreléje (mivel nem értek hozzá ne kérdezd hogy meg mint) szórakozik. én kb 10 éve jártam így más típussal, csak nekem 'szerencsére' 2 hét alatt végleg megdöglött, és már egyáltalán nem indított miközben a lámpák egyebek tökéletesen működtek. szóval ha már elég gyakori a probléma, akkor egy kölcsön akksival simán letesztelném mi a pálya. az akku cellazárlatnak nincs semmi köze az üzememeleg motorhoz sem, és olyan sincs hogy nem megy az önindító, aztán 5 mp múlva meg megy. csak van haverod aki tud adni 2-3 napra akkut kölcsön. esetleg töltővel tesztelni?
  17. köszönöm szépen, igazán remek hírek !! :D 2006 nyári a gyártásom. a régi termosztát nyitva maradt, ezt tudtam rendelni (olaszt nem veszek) viszont 105 fokot írtak a nyitásra. fene sem érti, de mondom tolerálható a dolog, csak kényelmesebb volt amikor még a gyári cucc működött, és pont 90 fokon az osztáson állt a mutató. egyből lehetett látni ha melegedne. most azért figyelni kell jobban. persze ez megint az én marhaságom, hogy 3-5 percenként lesem a vizet még most is :huh: hja és mivel csak jó híreket mondtál, ezután csak veled szeretnék beszélni az életben bármiről is ;)
  18. Köszönöm szépen :icon1: ! akkor a kérdés, hogy tudom megnézni hány féle csonkállvány van? hol lehet ilyet megtudni? tök pancser vagyok, és itt a szerelők nem nagyon segítőkészek ilyen értelemben. itt kb 5 féle méret van 285mm (az enyém ilyen)302mm (1.9 dti) 304mm (rendőr) 314mm nagyobb motorosok ( 3.0 dti 2.8, 3.2 V6 ) 345mm (vxr) ebből a 345mm engem nem érdekel mert nem fér el 17-es kerekek alatt. vagyis nekem a 3.0 dti csonkállvány méretei és az 1.8 méretei kellenének. egyébként lehet kapni tuning cuccként ilyet, de kb dupla áron van, mintha megvenném a gyári cuccot. (már ha jó rá) ha valaki meg tudná súgni, nagyon örülnék. más: kicseréltem a termosztátot wahler-re és a vízhőfokot odaszögezték a 92 fokra. hát mit mondjak engem kissé idegesít hogy nem 90-en van. mindenkinél így van, vagy csak én jártam így? egyébként teszi a dolgát nincs vele baj, bosszantó de tolerálható tulajdonság.
  19. hát azt holnap nem tudom elintézni, és az autóra szükségem van.ha nem lenne szükségem rá, eszembe nem jutna tartani az itteni biztosítási díjak mellett. marad a pierburg, végülis az német. aztán a ventivel meg lehet szerelő lesz a vége, mert nem igazán tudom mit-miket kéne ellenőrizni és hogyan :huh: nah megoldódtak a gondok, panel volt elszállva a ventinél, wahler-t rendeltem berlinből, mert itt s csak olasz termosztát volt raktáron.olasz cuccból meg nálam kb a pirelli-nél meg is áll a világ. teljesen más: esetleg valaki aki jártas az alkatrészekben / szerelésben, megsúghatná hogy a gyári 285 mm-es első fék helyére a szintén gyári 314 mm-es hogy megy fel. hogy egészen pontos legyek, az a kérdés, hogy a féknyereg tartó konzol, ami a 314-es tárcsához való vajon simán felcsavarozható a kisebb konzol helyére? (a féknyereg+tárcsa+betét csere alap, de nem lenne mindegy hogy egymás között vajon cserélhetőek a gyári cuccok, avagy sem. 314-es tátrcsa van a 3.2 V6-on is meg a 3.0 cdti-n is) előre is köszönöm a tippeket!
  20. Bocsi, tehát én Liverpoolban élek, nem pálya a cromax, birner lavina stb.
  21. köszönöm a tippet, kérdések folytatódnak, vehetek pierburg vagy circoli típusú termosztátot, ezeket lehet egyszerűen beszerezni. vagy ezek felejtősek? vajon a venti működni fog, ha a termosztátot cserélem, vagy ott valószínű, hogy van más gond is? esetleg valaki megsúgná, melyik a hűtőventi reléje? (2 sárga 2 barna és 1 piros relém van) neten rendelhetnék wahlert (nem szeretnék neten szórakozni) de annak csak annyi a jelölése hogy wahler 4431,105D (pont ezért nem akarok neten rendelni, ki tudja mit küldenek, utánna meg macerás a reklamáció)
  22. Sziasztok ! egy 2006-os vectra estate 1.8 xer tulajdonosa vagyok, és eléggé gondban vagyok. nemrégiben vettem a kocsit, és gondjaim vannak a hűtéssel. eddig csak az tűnt fel, hogy visszahül az autó, nem akar melegedni, de kisütöttem, hogy egy termosztátcserével ezt megúszom. de jön az első kérdés: wahler és pierburg termosztátok vannak, de 105 fokon nyitnak. ezt én eleve nem értem, de gondolnám hogy nekem 92 fokon nyitó kellene. jól gondolom, vagy valamit rosszul tudok? majd jön a folytatás, ha már bemelegszik a kocsi, akkor a venti sem kapcsol be. vagyis most az időjárás jóindulatán múlik, hogy tudom-e használni a kocsit teafőzés nélkül. mi az amit meg kéne elsőre néznem, illetve létezhet hogy a termosztátcserével ez helyre áll? (alig hiszem, de már annyira elektromos minden)a hűtőventi szépen akadásmentesen pörgethető kézzel. sajnos jön a harmadik csavar,én szívesen barkácsolgatok, de nem vagyok autószerelő, csak utcai könnyed javításokat vállalhatok be (olajcsere, fékbetét és tárcsa, termosztát ilyen lájtos dolgok csak) és nem ismerem az autót.tehát nekem egy hőgomba megtalálása adott esetben gond. tehát az első pár tippet kérném, amit könnyen gyorsan olcsón megúszok. vagyis melyik a venti reléje a motortérben (mert nem tudom) hőgombát kéne cserélni ami nem tudom merre van ilyesmi. végső lehetőség csak az autószerelő, mert ahogy megtudják hogy külföldi vagyok azonnal át akarnak vágni. ráadásul 15 perc munkáért (anyag nélkül) több mint 1 napi keresetemet kell kifizetni minden tippet előre is köszönök
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.