Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

DASTRA

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    40
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by DASTRA

  1. DASTRA

    Elektromos

    Szép napot Uraim! Ismét a segítségetek kérném! A minap "vágtáztunk" az M7-en a jó öreg Astrával. Mivel klíma nincsen, csak az utastéri ventilátor ment 2. fokozaton. Megálltunk a velencei pihenőnél, majd pár perc után indultunk tovább. Csakhogy azóta a ventilátor kizárólag a 4. fokozatban hajlandó működni! 1-2-3 fokozatban semmi, 4. fokozat ok! Olyat már hallottam/tapasztaltam, hogy 1-2 fokozatban semmi, 3-4 fokozatban ok - előtét ellenállás kipurcant, csere és minden rendben. De ilyet, mint ez, még nem hallottam. Lehet, hogy ez is előtét ellenállás hiba? Tudnátok tanácsot adni? Köszönöm!
  2. DASTRA

    Dízel

    Köszönöm!
  3. DASTRA

    Dízel

    Köszi! Akkor azt csak húzzam ki, tegyem be az újat és kész? Vagy van valami trükk? Jól értem, hogy ezen a résolaj csövön gázolj megy?
  4. DASTRA

    Dízel

    Jó estét Uraim! Ismét lenne egy kis problémám, de Ti biztosan tudtok segíteni! Probléma a következő: Az izzító gyertyák felett vannak a befecskendezők (?), amire az adagoló felől mennek a fémcsövek, hollanderrel csatlakoztatva. Ugyanezeken a befecskendezőkön vannak szövet bevonatos gumi csövek is. Itt az elsőről a másodikre, a másodikról a harmadikra, a harmadikról a negyedikre vannak átkötve a gumicsövek. (Nem tudom, hogy mi a hivatalos neve :D) A negyedik befecskendezőn van továbbá egy "vak cső" is. Ma kb 80-90 km mentem az autóval és amikor haza értem, akkor vettem észre, hogy a negyedik befecskendezőnél egy kicsit könnyezik valami és a motorblokkon keletkezett egy tenyérnyi gázolaj folt. Nézegettem-nézegettem és úgy tűnt, hogy nem a hollanderrel van a gond, hanem ezzel a gumicsővel.. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e azt cserélni, ha igen, akkor hogyan? Húzzam csak ki és csere? Vagy van valami trükkje?
  5. DASTRA

    Dízel

    Sziasztok! Olvasgattam a fórumot és ennél a bejegyzésnél egy kicsit leragadtam. Nem vagyok autóvillamossági szakember, ezért szeretném megkérdezni, hogy hogyan lehet az áttételt beállítani a generátoron? Cserélgetni kéne az ékszíjtárcsát? Vagy valami más trükkje van? Egyébként van valami különbség a benzines és a diesel generátor között? Csak azért kérdezem, mert én is generátor csere előtt állok, de a cromaxban csak benzineshez való generátort találtam. Illetve lenne még egy kérdésem, hátha valaki tudja! A vezess.hu egyik cikkében olvastam, hogy a cikkben szereplő diesel opel egyik betegsége az volt, hogy az önindító lassan tekert, így az indítás mindig kínszenvedés volt. Ennek orvoslására kicserélték az önindító kábeleit, illetve "valami kütyüt" magában az önindítóban. Ezzel a probléma megoldódott. A kábel cserét értem (eloxidálódott vagy megtört), de milyen kütyüt kell cserélni az önindítóban, hogy gyorsabban forgassa meg a főtengelyt? Előre is köszönöm!
  6. DASTRA

    Dízel

    Szia! Én alapból azt nézném meg, hogy a szabályzó mozgatja-e bowdent, ami állítja a hűtőzsalukat. Lehet, hogy kiakadt. (De nem vagyok szaki, csak tippelek. :D )
  7. DASTRA

    Elektromos

    Köszi! Az lesz az szerintem is! No akkor marad a barkácsolás - bár nekem a riasztó felőli vezetékek egy nagyobb kábelkötegbe csatlakoznak. Majd szétoperálom és megnézem, hogy mit lehet vele kezdeni. Még egyszer köszi!
  8. DASTRA

    Elektromos

    Szia Zotya! Köszi a gyors választ! Nem, nem volt használva, kulcs sincs hozzá! Viszont így, ha nincs rajta a vezeték, akkor nincs duda, nincs belső világítás és csak bekapcsolt világítás mellett van kombinált kijelző. Persze az is minden alkalommal "lenulláz" - olyan, mintha valami "szünetmentes" egység hiányozna. A riasztó nem hiányzik, de a többit jó lenne működésre bírni. Arra nincs valami tipped? Köszi!
  9. DASTRA

    Dízel

    Üdv Uraim! Erre valakinek valami tipp? Megköszönném! http://www.opelforum.hu/topic/16-elektromos/page-1580#entry1013771
  10. DASTRA

    Elektromos

    Üdv Mindenkinek! Lenne egy kis problémám, abban kérném a segítségeteket. Van egy 94-es Astra F 1.7D kombim. A napokban érdekes dolgokat produkált: gyújtás ráadása után a rádió kijelző-hőmérő-idő kijelző nem jelent meg, az irányjelző bekapcsolásakor a belső világítás az irányjelzővel azonos ütemben villogott, a duda megnyomásakor csak kattogó hangot adott a szerkezet. (Ha a világítást bekapcsoltam, akkor a rádiókijelző-idő-hőmérő megjelenítette az értékeket. ) Miután több vezetéket is ellenőriztem, eljutottam addig, hogy ha a motortérben lévő ( szemből a )jobb oldali sárvédőre rögzített, fekete színű, kulcsnyílással ellátott, nyomtatott áramkört tartalmazó) dobozról lehúzom a két csatlakozót (az egyik 2 szál-, a másik 6-7 szál vezetéket tartalmaz) akkor a hibajelenségek megszűnnek Így viszont nincsen duda és belső világítás. . Szeretném megkérdezni, hogy: - mi az a doboz? (Mit keressek a bontóban?( - cserélhető-e? (komplikáció nélkül?) - esetleg javítási ötletek? - mitől lehet a hiba? Köszönöm%
  11. DASTRA

    Dízel

    Szia! Igen, igazatok van, most egy kicsit utána olvastam és másként működik a német motoron és másként az isuzu motoron. Kérdésedre a válasz: a relé szabályozza. ( 5 + 25 mp izzítás) Egy opel szervizes ismerősöm szerint a relé gyakorlatilag időkapcsolóként működik.
  12. DASTRA

    Dízel

    Szia! Igazad van, én arra a részre próbáltam reagálni, hogy ....mindenben így van.....! Szerintem nem mindenben :sick:
  13. DASTRA

    Dízel

    Sziasztok! Nem akarok nagy butaságot mondani, de szerintem ez nem teljesen így van. Nekem egy 1.7 DR motor van az Astrában és az izzítás visszajelző 5 mp-ig világit, majd további 25 mp után kattan a relé. Tehát összesen 30 mp-ig van izzítás. Ezután a relé megszakítja az áramkört (pont azért van) és az izzító gyertyák felé nem megy áram. (Tehát nincs 55 C fokos jeladó, vagy ha van, akkor nem az izzítást befolyásolja, hanem hidegindító szelepet.) Persze lehet, hogy ez motorfüggő.
  14. DASTRA

    Dízel

    Szia! A melegítő rendszeren lévő csőcsonk átmérője 16 mm.
  15. DASTRA

    Dízel

    Szia! 14.000- volt és az Autoland-ban vettem.
  16. DASTRA

    Dízel

    Üdv! Én is vettem egy hasonlót (700W-os) és beszerelés előtt vagyok. Te hova tetted (rögzítetted) és melyik csöveket "csapoltad" meg? Nincs egy-két képed róla? Köszi!
  17. DASTRA

    Dízel

    Szia! Nem akarok nagy butaságot írni, de tudomásom szerint 3 féle óra van. Nem elég a W számot egyeztetni (pl. W=1111, W=1112), hanem a kiosztást is meg kell nézni. Ha jól emlékszem akkor a 6.000-ig skálázott fordulatszámmérő a diesel, a 7.000 a benzines, a 8.000 a GT. A sebességmérő óránál az eltérés "normális" dolog, 5-10-15 km/h eltérés lehetséges, mint ahogy azt az egyik fórumtársunk is írta. Valamennyit lehet rajta korrigálni az óra szétszerelésével és a mutató korrekciójával, de nem lesz 100%-os! (Az enyém is csal 8-10 km/h-t :icon1: )
  18. Köszi! Szóval ez szünteti meg a fals szívás hangját? De akkor nekem miért nem szünteti meg? Vagy miért jött elő? Eddig olyan szép csendes volt a paripa...... :smartass: Annak a doboznak a sárvédőben üresnek kell lennie? Vagy elhagytam belőle valamit?
  19. Üdv Mindenkinek! Ismét a segítségetek kéne! Reggel, amikor mentem haza melóból, belefutottam az autóval egy nagyobb kátyúba és valami megreccsent a jobb első sárvédő környékén. Megálltam, nézegettem, de semmi. Aztán észrevettem, hogy a kocsi mögött van egy műanyag takarólemez az úton, amit én hagyhattam el. (Lapocka lakú, enyhén domború fekete műanyag lemez, a hátoldala bordázott.) Nézegettem a motorteret, de sehol nem láttam, hogy hiányozna valamelyik burkolat, így haza gurultam. Útközben elég fura hangot adott az autó, kigyorsításkor olyan "torok hangot" adott, mintha nem lenne rajta légszűrő és bizonyos fordulaton rezonált valami a jobb elejében. Otthon jobban belenéztem a motortérbe, de nem hiányzott semmi, viszont járó motornál olyan volt, mintha falsot szívna a légszúró. Ha egy kicsit megnyomtam a légszűrő házat lefelé, akkor megszűnt a fals hang. Megnéztem a fedél rögzítő füleit, de nem ott szívott falsot, hanem a légszűrő ház alatti gumigyűrűnél. Kivettem az egész légszűrő házat és akkor vettem észre, hogy az alatta lévő gumigyűrűnél még egy cső van, ami valahová a sárvédő és a műanyag sárvédőbetét közé vezet. Nosza aláfeküdtem és kis bontás után megtaláltam, hogy hova megy a cső. Egy műanyag házba, amiről nekem hiányzott egy lapocka alakú műanyag lemez. (Ezt hagyhattam el. <_< ) A műanyag takaró lemezt visszapattintottam, légszűrő házat visszatettem, rögzítettem. Indítás után (kis gázadáskor) a rezonancia továbbra is megmaradt, illetve nagyobb gázadáskor a fals hang is visszajött. Ismét aláfeküdtem és észrevettem, hogy a sárvédőben lévő műanyag ház rezonál és hozzáér a sárvédő lemezhez. A motortérben lévő légszűrő ház enyhe lenyomásával a fals hang megszűnik. Kérdésem az lenne, hogy a sárvédőben lévő műanyag doboz micsoda? (Másodlagos levegőszűrő?) Kell-e az nekem? (Vagy kivehetem, hogy ne rezonáljon?) Ha szükséges, akkor hogyan lehet rögzíteni, mert a gyári műanyag kapcsok megvannak és a helyükön is vannak. Illetve a fals hangot hogyan lehetne megszüntetni? (A rögzítő csavarok már teljesen alsó állásban vannak, de a rezgés csillapító gumik valamennyit visszaengednek.) Köszönöm!
  20. DASTRA

    Dízel

    Köszönöm a választ! Hát ma reggel ismételten nem akart indulni a masina (-4 C volt), csak miután meghúztuk, akkor viszont 2-3 fordult a főtengely és már pöfögött is a gépezet. Miután haza értem megnéztem az adagolón lévő mágnesszelepeket, a relét és a biztosítékokat. Tapasztalat: - az adagoló felső részén lévő mágnesszelepnél van delej, ha a gyújtást ráadom. (Talán ez a leállító szelep.) - az adagoló hűtő felőli oldalán lévő mágnesszelep esetében sem leállított állapotban, sem gyújtáson, sem járó motor mellett nincs áram (Gondolom ez a hidegindító szelep) - a motortérben lévő 30A és 60A biztosítékok rendben vannak, az izzítás idején a 60A- es biztin keresztül folyik az áram - a motortérben lévő relék közül a középső 30 mp után hallhatóan kattan. Addig van izzítás, kattanás után nincs. Úgy tűnik, az jó! Kérdésem az lenne, hogy a hidegindító mágnesszelepen kell-e lennie áramnak, ha igen, akkor mikor. (Vagy az csak akkor kap áramot, ha a motor hideg?) Illetve az, hogy ez befolyásolja-e a hidegindítást, vagy csak indítás után van szerepe - kvázi automata szivatóként működik? Köszi!
  21. DASTRA

    Dízel

    Sziasztok! Bocs, hogy beleszólok, de ez engem is érdekelne! Nekem is hidegindítási gondjaim vannak, pedig akkut és izzító gyettyákat már cseréltem. Nekem 1.7-es szívó dieselem van és hidegben csak úgy indul, ha indítás közben padlóig nyomom a gázpedált. Lehet, hogy akkor az általatok említett hideg indítást vezérlő elektromos szeleppel van a baj? Ha igen, akkor hogyan tudom azt ellenőrizni? Előre is köszönöm!
  22. DASTRA

    Dízel

    Üdv Mindenkinek! A tapasztalatotokra lenne szükségem - hideg indítás ügyben. Egy '94-es, szívó diesel motorral szerelt astra caravanom van, aminek reggelenként gondot okozott az indulás. Gyengélkedett az akku, ezért a minap kapott új akksit (német, 74Ah-s), így már rendesen megforgatta a motort, de így is nehezen indult. Ma kapott új izzító gyertyákat (német) és a csere során vettem észre, hogy az izzító gyertyák - egy kivételével - erősen kormosak voltak. Kipróbáltam a régi izzító gyertyákat (miután kivettem őket) és melegedni melegedtek, de nem "izzottak". Kipróbáltam az újakat is (mielőtt betettem őket), azok nem csak melegedtek, hanem barnás vörösen "izzottak". Kérdésem az lenne, hogy a régi izzító gyertyák mitől kormosak? Nem kellett volna ott a szennyeződésnek "leégnie"? Ha ez a "természetes", akkor mit lehet tenni ellene? Köszi!
  23. DASTRA

    Elektromos

    Köszönöm Zotya! Igen, valószínűleg amper lesz az, mert a műszaki leírásában is az szerepel, hogy 74 Ah (gondolom ez az amperóra) és 680A indítóáram (gondolom ez amper lesz) Köszönöm a magyarázatot Wookie-nak is az indítóárammal kapcsolatban.
  24. DASTRA

    Elektromos

    Köszi mindkettőtöknek! Nem tudtam, hogy a kettő "egy és ugyanaz", még arról sem hallottam, hogy licenc lenne! (Persze lehet, hogy ez is olyan, mint a német és a lengyel Opel. Mindkettőt az Opel gyártja, de azért van különbség!) Igazából nem a márka érdekel, hanem a megbízhatóság, az élettartam ás a teljesítmény. Zotya! Mi a különbség a 680 és 750 indítóáramnál. Tudom, hogy 70A :D , de miben nyilvánul meg?
  25. DASTRA

    Elektromos

    Üdv Urak! Sajnos a hidegek meghozták a szokásos problémákat, nálam speciel az akku adta meg magát reggel (+4 C volt) Szóval vennem kell egy új akkut, de melyiket?! Bosch akkukat néztem (mert a Jász-Akkuhoz és a Tescós no-name dobozokhoz nincs bizalmam), de abból is két fajta van. Mindkettő 74 Ah-s, de az egyiknél az indítóáram 680 A, a másiknál 750 A. Árban nem nagy a különbség. Ti mit gondoltok? Melyiket lenne célszerűbb megvenni? Kell nekem a 750A indítóáram? (Motor 17DR) Köszi!
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.