Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Zotyesz

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    24
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by Zotyesz

  1. Köszönöm a tanácsokat, átgondolom még. De még mindíg nem derült ki számomra, hogy mi lehet a különbség a MB - MT jelölésű kompresszorok között, ha ugyanúgy néznek ki, és ~ua. a paramétereik is! Helyettesíthető egyik a másikkal?
  2. Sziasztok. van egy X20xev Vectrám, amiben a klímakompresszor (jelölés: MB) ház valahol ereszti a gázt. Elég rendesen, mert hallom hogy sziszeg, de nem ott ahol a csövek csatlakoznak rá. Kérdeztem egy szervízet, 38+áfát mondtak javításra+töltésre. Ennyi pénzem sajnos nincs. Néztem egy bontott kompresszort, de úgy tűnik, az 1.6-osból van (PART 1135802 DELPHI:6560782, jelölés MT). Kinézetre hasonló mint az enyém, de be lehet szerelni, és működni is fog? A http://compressor-express.hu/ -n nem találtam ezzel a kóddal az én autómhoz való kompresszort. Aki tud, kérem segítsen!
  3. A száma: 16149919 YW Delco AZHM ('92-es F Astra 5 ajtós C14NZ-ből szedtem ki -ez volt a rossz-) Nem látok rajta levált forrasztást, de megpróbálok keríteni majd egy nagyítót, és azzal is megnézem! De nem hiszem hogy ilyen baja volt, mert amikor nem indult, a hibakódot sem lehetett kivillogtatni(rövidre zárt AB-nél folyamatosan világított a check lámpa, és nem villogott. A gémkapocs pedig úgy felforrósodott, hogy megégette az ujjam, amikor hozzá értrem). Szerintem valami szoftveres gondja van, vagy nem tudom. :)
  4. Nos, úgy néz ki, hogy nekem az ECU volt a hibás. Mióta kicseréltem (kb 1 - 1.5 hónapja), nem jelentkezett a hiba.( A rajta található számokkal kapcsolatban annyit fűznék a fórumhoz, hogy valószínűleg van jelentőssége, de pl amit én az enyémbe betettem, arra teljesen más számok voltak írva mint a rosszra. A gyártmánya ugyan az volt, és C14NZ-ből lett kiszedve). A hiba felderítésében nagyon sokat segített a LED-del való kivillogtatás, tulajdonképp ez mutatta meg, hogy az ECU-tól a gyújtásmodul nem kapja meg a vezérlőjelet, így ezért nincs szikrám! Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, mindenekfelett a legjobban UDI-nak köszönöm a sok segítséget!
  5. Sziasztok. Na nekem egy Udi-tól kapott ECU úgy néz ki megoldotta ezt az egyszer csak nem indul be problémát. Tulajdonképpen én is mindent kicseréltem előtte (motorhőfok jeladó, teljes kábelrendszer a motortérben, gy.modul, trafó, Hall jeladó, gyújtáskapcsoló) csakhogy semmi nem oldotta meg a problémát.A hiba azóta mióta a másik ECU van benne nem jelentkezett. Az autóvillamosság szerelő azt mondta amikor kérdeztem, hogy az ECU-nak semmi köze a szikrához, de utánanéztem és kiderült hogy nagyon sok köze van hozzá...no comment! Konkrétan az összes szenzor (HALL, MAP, lambda szonda, motorhőfok jeladó, és még mittomén mi) jelei oda futnak be, és ő dönti el hogy mikor adjon szikrát. Nekem egy bizonyos hőmérsékleten nem adott, bár nekem menet közben sosem állt le, csak nem lehetett újraindítani a kocsit ha leállítottam. Érdemes a trafót és a gy.modult is kivillogtatni, hogy amikor nem indul van-e jel rajtuk, illetve megmérni multiméterrel hogy megkapják-e a maguk 12V-ját. Villogtatáshoz csak egy LED, meg egy rá kötött 1.5k-s ellenállás kell, és nincs szükség semmilyen bonyolult diagnosztikai eszközre. Bekötöd, indítózol és ha villog akkor van jel, vagyis szikrának is lennie kell - elvileg. Ha a gy.modulra érkező vezetéken nincs, akkor nem ad az ECU jelet valami miatt (ha a HALL jó, akkor valszínű az ECU rossz). Ha a gy.modul kap jelet, akkor a trafót kell villogtatni, ha ott nincs jel, akkor a gy.modul a rossz. Ha a trafó is kap jelet, de utána nincs szikra, akkor meg az a rossz. Ha meg van szikra is, akkor nem a gyújtásban kell keresni a problémát, hanem valahol máshol, pl.: AC nem nyom eléggé stb. Ezek saját tapasztalatok, amiket leírtam. Mindenesetre azt gondolom, ha tudsz szerezni bontóból vagy ismerőstől vagy valahonnan kölcsön egy tuti jó ECU-t, annyit megér hogy beteszed és kicsit használod (eleinte lehet furán fog járni tőle amíg újrakalibrálja magát, de utána beáll és szépen megy majd), hátha neked is az a rossz. Üdv
  6. Hát nekem sajnos a jeladó csere nem oldotta meg a problémát.... Tegnap megint mentem kicsit (kb.:6 km) utána megálltam úgy3 percre, de nem tudtam újraindítani. Utána kb 5 perc várakozás meg indítózás után 1xcsak beindult, és mint ha mi se történt volna hazajöttem vele. Innentől kezdve passzolom a kérdést, majd megkérdek egy autóvillamosos tanárt az egyetemen, vagy ha valaki tudna segíteni, hogy pontosan hogyan lesz szikra (pl.: az ECU szabályozhat-e egyáltalán ilyesmit),mi befolyásolhatja, hogy mindig csak egy adott hőmérsékleten, indítózásnál nincs, azt megköszönném!
  7. Nos pár napja kicseréltem. Azóta nem túl sokat jártam, de idáig beindult mindig. Csere előtt és után ellenőriztem pár dolgot, kíváncsi lennék valaki tapasztalt-e hasonlót: *hidegen beindult a régi jeladóval mindig *járattam, amikor a hőmérséklet mutató a kék jelzés tetejéhez ért, leállítottam a motort. Ezt követően nem indult, még vissza nem hűlt. Nem indulás közben nem volt szikrám a fő gyújtókábelen! *hideg motornál lehúztam a jeladóról a csatlakozót, ekkor az autó nem indult be ugyan, de szikra volt! (És ez az ami elbizonytalanít, kíváncsi lennék hogy a corsa-ban volt-e?) *beraktam az új jeladót, indítgattam bizonyos hőfokokon, de eddig mindig beindult. (Remélem ez volt a rossz, és nem jelentkezik többet a hiba) Na mindegy, minden esetre nálam van a régi jeladó, és egy 2.6KOhmos ellenállás is, ha legközelebb is lenne ilyen hogy nem indul ezeket fogom kipróbálni visszadugni. (Amikor még a gyújtáselektronikát, trafót stb-t cserélgettem azt javasolták a bontóban, hogy amikor nem indul öntsem nyakon egy flakonnyi hideg vízzel a trafó alatti gyújtáselektronikáz -ezzel mintegy visszahűtve azt- és ha utána beindul jó eséllyel az a baja. Én próbáltam, bár nekem nem volt forró -gondolom csak üzemi hőm.- nem javult meg tőle az autóm. Aki gondolja próbálja meg.)
  8. Elvileg du-ra meglesz a jeladó. Ma ráméricskéltem Ohm mérővel, és valószínűleg nem jó. Amúgy a szerelési kézikönyv a következő adatokat írja a jeladóra: Hőmérséklet Ellenállás 0°C.....................4,8 - 6,6 kOhm 20°C.....................2,2 - 2,8 kOhm 40°C.....................1,0 - 1,4 kOhm 80°C.....................270 - 380 Ohm Nekem a probléma 900 Ohm és 1 kOhm között jelentkezett. Remélem ez a rossz, és nem az ECU-ban az mérő rész... na majd délután mindenki derül.
  9. A szenzor a motor hátsó részénél a generátor környékén található. Pontosabbat holnap tudok mondani, ha esetleg nem találod meg, mert nekem is csak mondták, hogy ott van valahol.
  10. Nézd! Semmi rosszat nem gondolok, olyannyira, hogy én is valami jeladóra kezdek gyanakodni, mivel gyakorlatilag mindent kicseréltem aminek a gyújtáshoz köze van. Sőt: azt figyeltem meg, hogy ha messzebb megyek (melegebb lesz a motor) utána beindul nekem is. Kb hasonló távokon (3-6Km) utána nem indul, de nekem sem mindig, csak olykor. És hidegen mindig indul. Valóban nagyon hasonló, holnap lehet veszek is egyet. Sokat nem vesztek, legfeljebb az is új lesz:). Köszönöm a tanácsot!
  11. Lehet már csak az én rigojám, de úgy vettem észre, ha szétszedem, és kicsit babrálok vele, akkor kb egy hétig működik utána hibátlanul, majd megint elkezdi csinálni a fesztivált. Szóval cserélgettem már, de nem lett jobb. Azért köszi.
  12. Szia Te újra cserélted mindkettőt? Mert ezt már mástól is hallottam hogy együtt szokták cserélni, de az új gy.elektronika elég húzós lehet. Másik bontottat raktam bele az új Hall mellé, de attól nem lett jó. Sajnos nem nagyon van senkinek ilyen autó, főleg olyan akitől tudnék cserélgetni, de azért köszi.
  13. Ha arra gondolsz a viccel, hogy biztosan sajnálom azt a 3000Ft-ot a diagnosztikára, akkor nem erről van szó. Csak amikor 5-6 emberből nagyjából mindegyik ugyanazt mondja, akkor elhiszem hogy az a baj. Sajnos nem volt igazuk, dehát ilyen az élet... A villamosságszerelőknek akinek szóltam: még nem ért rá, vagy lerázott hogy nem ért astrához... ECU? Sajnos nem értek nagyon hozzá, sőt... de remélem ahová viszem majd, ott lesz olyan ami kell, és meg tudják majd mondani mit cseréljek.
  14. Nos: 1. Én állítom le, és utána nem indul (nem rendszeres probléma, a leg váratlanabb helyzetekben történik, főleg ha nem hagyom sokat állni az autót) 2. Próbáltam már gázadással is indítani, azt vettem észtre teljesen független attól. Volt már hogy úgy indult be, de nem jellemző. inkább 1xcsak megjavul magától, és megy megint gond nélkül.
  15. Kb. egy hete gondolkozok ilyesmin, idáig ugyanis a szerelő ismerősök tanácsaira hagyatkoztam főként (ez lehet rossz, az produkál ilyen hibát stb.) de azoktól nem javult meg. Most az apósjelöltemmel beszélgettem, és ő mondta, hogy esetleg nincs-e valami olyan jeladó a kocsiban, ami a gyújtáselektronikának ad jelet. Ha van, az adhat olyan hibás értéket, amitől az elektronika letiltja, hogy beinduljon az autó (pl.: úgy hogy nem ad szikrát)?
  16. Rendben van, ha segíteni szerettél volna akkor én kérek elnézést, de nekem elsőre inkább cinikus megjegyzésnek tünt:( A gyújtás ráadásakor megnéztem előbb, és akkor is ad szikrát, ha utána indítózásnál beindul.A HALL valóban új, és már azt is kivillogtattam és jó. Volt benne másik gyújtáselektronika és trafó is (igaz mind a kettő bontott, lehet rossz volt, de pont u.ezt a hibajelenséget produkálta mint az ererdetivel: azért ezt nehezen tudom elképzelni, így azt gondolom nem az a baj). A teljes káberendszert kicseréltem a motortérben, így az összes jeladó stb. csatlakozója meg lett mozgatva, ill. újradugva (én is szakadt vagy kontakthibás vezetékre gondoltam) de ez sem oldotta meg. gyújtáskapcsolót is cseréltem, az is teljesen új, de az sem oldotta meg. Innentól kezdve arra gondolok valami jeladó melegedhet fel és okozhat gondot, vagy egy esetleges régebbi riasztóból bennefelejtett valamilyen alkatrész stb. Köszönöm a hozzászólást, de sajnos a fórumon idáig elhangzott összes lehetséges megoldás (és még talán több is) felhasználásával sem sikerült megtalálnom a hibát! Annyi van még hogy hidegen mindíg beindul.
  17. OK! Szerintem azért csak lehetett érteni, de akkor úgy mondom hogy az akksi + és - sarujáról meg lehet táplálni. De inkább arra adj választ ( gondolom ezek után az is menni fog), hogy miért nincs szikra, mert szerintem az többünket is érdekelne! És elnézést kérek, hogy a testet le -12V-oztam.
  18. Így van! Rotor és elosztó hibát ezzel a módszerrel kizárhatod. Viszont gyújtás jeladó (Hall-jeladó, amennyiben ez van a kocsidban) a gyújtáselosztóban van. ÉS ha ez nem ad jelet a gyújtáselektronikának, akkor szikra sincs. Ezt ki kellene villogtatni. Egy 3 vezetékes csati megy a gyújtáselosztóba.Ezt lehúzod, és utána nem is foglalkozol vele tovább, hanem a gyújtáselosztóban lévő aljzatot bekötöd. Ha jól emlékszem piros a +12, fekete a -12, a zöld pedig a kimenő jel vezeték( de ha van műszered, akkor a gyújtás ráadásával a lehúzott csatlakozón kimérheted melyik a +12, a zöld meg tuti a kimenő jel).A + és - értelemszerűen be kell kötni. Egy ledre teszel egy ellenállást *1.5 és 2KOhm közöttit*(mert a led 3V körül bír csak működni) és ha jól emlékszek a negatív lába megy a -12V-ra, a pozitív lába pedig a kimenő jelre(ez nekem a középső vezeték, zöld színű). amikor indítózol villognia kell a lednek. ( Másik megoldás hogy kiveszed a gy.elsztót és kézzel forgatod.ilyenkor nem kell még egy emberke indítózni. Csak jelöld be mielőtt kiveszed, mert ha nem ugyan abban az állásban teszed vissza, ahogy kivetted, nem lesz jó a gyújtásod!! Ezt úgy tudod hogy a hengerfejen keresztöl a gyújtáselosztóig húzol egy karcot az összetételnél, csak jól jegyezd meg melyik a tiéd ha már esetleg be volt máshol is jelölve. Szóval ha nem vagy biztos a dolgodban inkább ne vedd ki!) Én a kivett jeladón kipróbáltam, hogy tönkre lehet-e tenni ha rosszul kapcsolom rá a feszt, nem lett baja. Mindenesetre ha bizonytalan vagy, inkább bízd ezt villamosságszerelőre!
  19. Simán lehúzom az elosztófedéltől a fő gy.kábelt, és az autó testje mellé teszem az érintkezőjét(pl a blokkhoz, nem túl messze, hogy át tudjon húzni). Csak vigyázz ezzel a módszerrel ,mert nem a legszerencsésebb így ellenórizni, viszont gyors és egyszerű megoldás. Lehetőleg ne fogdd a kábelt, hogy ne rajtad keresztül testeljen, mert elég nagyot tud csípni:). Valaki ráíndít(1-2 forulatnyit), és egyből meglátod hogy van-e szikra vagy nincs. Nekem pl azt szokta csinálni amikor nem indul, hogy amikor a gyújtást ráadom, akkor 1x szikrít, de amikor indítózok már nem!
  20. Igen az lesz ennek a vége, hogy elviszem valahová, mert már nem bírom idegekkel, és ez az öngyógyítás nem az igazi:). Amúgy úgy emlékszek a check lámpám nem csak villan, hanem addig világít amíg be nem indítom, utána elalszik. A vezetékeket megmozgattam, de nem állt le.
  21. Köszi a hozzászólást! Azt hiszem elkerülte a figyelmed a leírásban, hogy üzemanyagot kap az autó, ezt már többször is ellenőriztem, viszont szikra már a fő gyújtókábelen sincs( ami a trafóból megy a gyóstáselosztóhoz). A csatlakozót amit mondtál megkeresem, és feltétlenül megnézem majd! Üdv.
  22. Én a Hall-t egy közeli Opel boltban vettem, igaz, hogy ez csak maga a jeladó volt (tehát nincs rászegecselve arra a lemezre, azt magamnak kellett megcsinálni), de csak 6400Ft körülbe került, viszont új. Amúgy a bolt Miskolcon van a József úton.
  23. Sziasztok. Végigolvastam a hozzászólásokat, mert nekem is teljesen hasonló problémám van. Nemrég vettem egy '92-es C14NZ f astrát, kb egy hétig nem volt baja, majd előjött nálam is ez az indul nem indul dolog. Rendszeresen cserélgetem a cuccokat benne: a Hall zsír új, volt benne bontott másik trafó és gyújtáselektronika is, tettem bele másik fő gyújtókábelt is, vettem bele bontott kábelrendszert, így a teljes motortérben lévő vezetékrendszert kicseréltem (hátha valami kontakt hiba)Kicseréltem a gyújtáskapcsolót is( az pl. el volt törve, és azt hittem annak a cseréje megoldja a problémát, de sajnos nem). Üzemanyagot néztem már többször is, azt kap. Szikra viszont nincs, ezt a fő gyújtókábelen szoktam megnézni tehát a gyújtásfedélben nem hiszem h lehet gond. A trafó kapj az akku feszültségét, indítózásnál 10V körülre visszaesik, de gondolom ez normális. A jeladót kivillogtattam, az is adja a jelet. A jelenség az (bár hosszabb úton nem voltam még vele így menet közben nem állt le, és lehet nem is állna), hogy ha kb 2-5 km-t teszek meg az autóval, akkor néha nem indul be, csak 5-20 perc várakozás után. A probléma nem rendszeres, néha egy hétig semmi gond az autóval (bármilyen körülmények között indul), néha viszont napjában akár többször is leszivat, hogy ott kell ácsorognom a parkolóban mert nem akar indulni. Látom többen is szenvednek hasonló gonddal, de már nekem tényleg nincs több ötletem hogy mit nézzek meg, vagy cseréljek ki! Aki tud, kérem segítsen, mert nagyon zavaró úgy beülni, hogy na most vajon fog-e indulni?!
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.