Jump to content
Sign in to follow this  
zotya975

Ablaktörlő javítása

Recommended Posts

Ablaktörlő javítása.

Hibaleírás: az ablaktörlő lassan, akadozva jár, vagy induláskor először lefelé mozdul.

Távolítsuk el először a két ablaktörlő lapátot karral együtt. Vegyük le a védőkupakot, tekerjük le az anyát 13-as kulccsal , majd a műanyag anyát is 24-es kulccsal. A kar bordás tengelyre van ráhúzva, ajánlatos alkoholos filccel összejelölni a kart, és a tengelyt. Vegyük le a szélvédő alatti műanyagot a két védőkupak, és az alatta található kereszthornyos csavar kitekerése után.

192546-20110311-Oym4Mw.jpg

Ekkor láthatóvá válik a szerkezet amit 3 db, 8-as csőkulccsal, vagy bitfejjel kitekerhető csavar rögzít a kasznihoz. Figyelem: a pollen/utastérszűrő NE vegyük ki, mert a kitekert csavar beeshet a fűtőventihez.

192547-20110311-T8PKIY.jpg

192548-20110311-zJw6uG.jpg

Ezután húzzuk szét az elektromos csatlakozót, és a szerkezet kivehető. Ha már így hozzáférhető, takarítsuk ki a pollenszűrő környékét.

Itt van a kiemelt szerkezet:

192549-20110311-9LZ0R5.jpg

Nekem az egyik törlőkar tengelye szorult meg a perselyben, oldjuk a bekarikázott anyát 13-as kulccsal (itt is érdemes összejelölni a tengelyt, és a kart), majd vegyük le az ablaktörlő tengelycsonkokról a külső seeger gyűrűt, az alátétet, és a gumikarikát. Ezután a megszorulás mértékétől függően könnyen, vagy nehezen( csavarlazító, óvatos kalapács, tekergetés, satu...stb) a tengely kijön a perselyből. Az enyém szinte vakrozsdás volt, drótkefe, polírpapír, csavarlazító segítségével letakarítottam a tengelyt, majd alaposan bezsírozva ment vissza a helyére. Ezután az összeszerelés fordított sorrendben történik. A szélvédő alatti műanyagot a szélvédő aljánál szilóval tömítettem a beázást megakadályozására.

Beállítás: ha a lapát nem onnan indul, és áll meg ahonnan szeretnénk, akkor magát a kart kell mozdítanunk a tengelyen, persze arra számítsunk, hogy ez egy adott törlési intervallum, ha lejjebb visszük a kezdőpontot a szélvédő aljához, akkor nem fog annyira felmenni.

Ha a lapát először lefele indul, és csak ezután felfele, akkor ezt a 4.-képen bekarikázott a motort, és a mechanikát összekötő csavar fellazítása után állíthatunk. Előfordul, hogy az első kísérletkor az állapot rosszabbodik, ekkor rossz irányba fordítottuk a dolgokat. Jó szerelést! Még egy tanács: én a tesztelgetéskor lehúztam az ablakmosó motor csatiját, ne spicceljen szembe a téli mosófolyadék, a szélvédőt előzetesen alaposan lepucoltam, így (elméletileg) egy-két száraz törléskor nem karcolódik a szélvédő.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.