Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Horysz

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    73
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by Horysz

  1. Horysz

    Riasztó

    A gyári riasztót kulccsal tudod kikapcsolni, pontosabban ahogy kinyitod a vezető oldali ajtót inaktiválódik. Szóval valószínűleg nem gyári a riasztód, attól függetlenül sem, hogy a kürttel riaszt, sokat úgy kötnek be. Egyébként a gyári riasztót onnan is könnyű felismerni, hogy a vészvillogó kapcsolóban van egy piros led is. Próbáld meg beazonosítani a riasztót, keresd meg a központi egységét, vagy a motortérben van és akkor könnyen felismered, vagy ami valószínűbb, hogy a műszerfal alatt van. Ha mázlid van és kevésbé profil szerelték be, akkor csak felnyúlsz a pedálok fölött is meg is találod, ha kicsit profibbak akkor le kell bontanod pár dolgot, hogy megleld.
  2. Horysz

    Riasztó

    Attól függ! Ha volt benne egy másik, akkor meglehet 2 óra alatt, mert ott van minden kábel. De én már eltököltem vele 2 napot is, hogy normálisan elfűzzem a kábeleket, stb. Meg ugye itt ami még plusz idő az az ajtók szétbontása, oda kábeleket behúzni. Én a helyedben inkább ezt választanám: http://biztonsagtechnika.bolt.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=34&category_id=12&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=33 hozzá pedig ezt, simán ráköthető a vezérlőre: http://biztonsagtechnika.bolt.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=98&category_id=3&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=33 de a 204 is jó választás, csak azon nem tudod pl. külön kikapcsolni az ütésérzékelőt. Szerk: azt azért nézd meg, hátha van központizár benne, akár utólagos, csak épp ki van kötve! Sokat egyszerűsödne a dolog, és ha volt benne riasztó, gondolom kpzárat is tettek bele.
  3. Horysz

    Riasztó

    Mi hasonlót szereltünk a renaultba, azzal a különbséggel, hogy abban már volt kpzár. A kulcsok fél év után szétestek, nem lehet becsukni a tollat, állandóan lötyög, az elemet 2 havonta lemeríti, és egyébként is sok kell bele. Én csak caesar-t javaslom, tönkretehetetlenek, és viszonylag olcsók is
  4. Horysz

    Riasztó

    Azzal az a baj, hogy riasztáskor sem ad hangot :)
  5. Horysz

    Riasztó

    Jó eséllyel Caesar, ők használták ezt a tokot, és astrákba is sok ilyent raktak. De ez egy univerzális tok, sok más gyár is használta. http://biztonsagtechnika.bolt.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=168&category_id=9&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=33 Ezen az oldalon egyébként van users manual. A riasztó típusa a központi egységén fel van tüntetve, a műszerfal alatt van valahol. Próbáld lekövetni a led vezetékét, ha nem használ valamelyik leírás az oldalról.
  6. ŐŐŐ nem teljesen. Csak lekapcsolja a kompresszort. A nagyfordulatra kapcsolást a 4csatis nyomáskapcsolótól balra, a csonkok felé levő köralakú nyomáskapcsoló kapcsolja 18 barnal. Értelem szerűen ha ez beragadt mindig nagyfordulaton pörög, ha meg szakadva halt meg, sose kapcsolja a nagyfordulatot, engedi 23barig a nyomást, majd a 4csatisban levő nagynyomású kapcsol, ekkor kapcsolja le a kompit. (Ebben 2 nyomáskapcsoló van, 1 alacsony [1-2 láb 3bar], és 1 magas [3-4 láb, 23 bar]) Szóvak rossz nyomáskapcsoló esetén előfordulhatnak, hogy Van elég gáz, de nem kapcsol be a rendszer egyáltalán Nincs gáz, de bekapcsol a rendszer Megnőtt a nyomás 18barra, de nem kapcsol a nagyfordulat Nincs 18bar a nyomás, de folyamatosan nagyfordulaton megy 23bar a nyomás, de nem kapcsolja ki a kompresszort, csak nagyfordulaton megy 23bar a nyomás, kikapcsolja a kompresszort, de kisfordulaton megy és ezek kombinációi. alacsony nyomásúra utaló hiba: 1. 2. 18baros kapcsolóra utaló hiba: 3,4,6 magasnyomásúra utaló hiba: 1,5.
  7. Horysz

    Riasztó

    Szia! Ehhez tudni kéne a riasztó típusát, hogy hogyan kell ezt a funkciót kikapcsolni, ha egyáltalán lehet. Esetleg a távirányítóról ha van kép az segíthet beazonosítani a márkát.
  8. Horysz

    Motor

    Ezt a 3 hengerezést más is mondta már, és a hangokból erre következtetek én is. Gázzal természetesen nem remeg. Nem igazán tudom mi van benne, a párom autója, de valami automata rendszer, gázzal nem tudom indítani, talán 30°Cnál kapcsol gázra. Szóval injektor. Tisztítás segíthet? (Egyszer már volt UH-s tisztításon) Szerk: Az elektromos hibát jelezné az ecu? lecsúszott injektor csati, szakadt kábel, stb.
  9. Ezt a külön levő kis köralakú nyomáskapcsoló kapcsolja, 18barnál kapcsolja a nagyfordulatot A négycsatis nyomáskapcsolón az 1-2 az alacsonnyomás 3bar, a nagynyomás 24bar, ott kapcsolja le a kompresszort és csak a ventik mennek.
  10. A motor járt ugye? :))) Kéne egy nyomást mérni, van-e a rendszerben egyáltalán? Egyébként ha jól értelmezem, amikor a hiba jelentkezett spontán elindult a klíma. Én a nyomáskapcsoló hibájára tippelnék. Ezt egyszerű kipróbálni, megmérni a nyomást a rendszerben, ha van benne 3 bar nyomás és zárva van akkor jó, ha nincs nyomás és zárva van akkor betojt, de azt is érdemes megkeresni hogy miért ment el a gáz.
  11. Horysz

    Motor

    Na kicseréltem a vízhőfok jeladót (2 vezetékes). Sajnos nem lett jó, bár mindenképpen rossz volt az érzékelő, ahogy kipróbáltam egyszerre az újat meg a régit. Csináltam egy videot az indításról, hátha valaki okosabb tőle http://youtu.be/NulvUouoAms Elsőre nem indul, elkapná de lefullad. Másodikra beindul, de rázza a kasznit, remeg. Közben egyszer átkapcsol gázra, ekkor megszűnik a remegés, de rögtön vissza is kapcsolom benzinre, ekkor van az a pillanatnyi fordulat leesés. A vége felé kikapcsol a szekunder szivattyú és beáll a fordulat. Gázadásra szépen reagál nem fullad tőle, 2x próbáltam ahogy látszik is. Mire tippeltek?
  12. Horysz

    Motor

    Na ami a tippem volt, hogy kevesebbet mutat megcáfolódott. Kivettem, és jégkockás vízben 2.7 k körül van az ellenállása, kb 20°C gondolom a táblázat alapján, szóval kizárnám, hogy hibás. Illetve ha az is, nagyobb értéket mutat, de akkor meg nem dúsítna, és nem fulldokolna.
  13. Horysz

    Motor

    Én is falazást javasoltam. Előtte az volt a gond, hogy menet közben is leállt sokszor. Ez azóta megszűnt és sárgalámpa és hibakód sincs. Állítólag nagy opeles a koma, és neki is X16XEL van, állítása szerint ez a motor nem szereti ha lefalazzák. Én meg nem értek ehhez úgyhogy elhittem. Lehet hogy hiba volt
  14. Horysz

    Motor

    Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy tavaly lett EGR cserélve, újra. Nem tudom pontosan milyen, kb 30k volt, szerelő ajánlotta. A vízhőfok jeladót akarom kimérni vizes tálban. Hátha csak bizonyos tartományokban rossz. Azt nem tudjátok, hogy C14SE motorban van-e, és ha igen hol van ez a jeladó? Próbára átraknám az enyémből.
  15. Horysz

    Motor

    Szenzorok mérésre jók. (Vízhőfok szenzor, levegőhőfok szenzor) meg ugye a map szenzor próbára. A lambdát nem tudom kimérni mert sajnos nincs nálam oszcilloszkóp. De a meleg motort ne üzemi hőfoknak képzeld ám el! :) Annyi már számít, hogy 10 fokosnak érzékeli, nem 0nak, akkor már nem "trottyog" az öreg. A szimulálást meg úgy végeztem, hogy átálltam a ház mögé a parkolóba, hogy ne nézzenek a banyák, ez már elég volt ahhoz, hogy ne kapcsoljon a szekunder, ekkor a hiba se jött már elő. Fogtam a megfelelő ellenállatokat és a vízhőfokot meg a levegőt is lenulláztam. na itt 10ből 10szer már szarakodott. Ez a pár fok már számít? A kábeleket már ezerszer végignéztük, "sajnos" jók. konktaktsprét lelkesen használtuk. Gondoltam már arra, hogy nagyon dús keverékkel üzemel a verda. Egyébként benzin/gázos, ha gázra átkattan kisimul azonnal az alapjárat és szépen megy. De persze a teszteket csak benzinnel végezzük. A motortérben iszonyat égéstermék szag van, párszor beszédített a délelőtt ahogy bújkáltam, mintha nem a kipufogón távozna. Lehet valami repedés a ludas? De a kipuffot "befogva" nem hallani, hogy valahol kifújna. Alapjárati motor esetleg? egy időben játszotta, hogy lámpánál / váltásnál lefulladt egy pillanatra, de erről most leszokott. szerk: Igazad lehet. Nem 0 fokot kéne szimulálni indításkor sem. Azt kihagytam, hogy télen semmi baja induláskor, kizárólag melegebb időben. Lehet gond, hogy hidegebb ellenállást ad le a szenzor ezért dúsítja a keveréket, ettől pedig fulladozik. Hidegben meg szépen megeszi a keveréket. Köszi a tippet!
  16. Horysz

    Motor

    Üdv cartársak! Már írtam párszor, évek óta ugyanazzal a problémával küzdünk egy X16XEL astrával. Ajánlottatok jó szerelőket, de a hiba állításuk szerint sose jelentkezett náluk - ami azért fura, mert nálunk rendszeresen - így aztán csak lapátoljuk bele a pénzt de változás semmi. A jelenség: meleg időben, hideg motorral nehezn indul. van hogy sokadikra indul csak be, van hogy azonnal, de vergődik az alapjárat, majdnem lefullad, majd felpörgeti, rángatózik, majd ha már nem megy a szekunder szivattyú kb. addigra megjavul az alapjárat. Megnéztem a szekunderre menő vákuumcsövet, van benne vákuum ha hideg a motor. Szimuláltam a hideg motort úgy, hogy a hőfok jeladóra raktam 6kOhm ellenállást, rögtön indult a szekunder és rázkódott a motor. Ha visszadugom az érzékelőt azonnal tökéletesen indul, ha vissza ugyanez. Ezért kizárnám az üzemanyagellátási gondot. A map szenzor egy másik autóban tökéletesen működik, egy másiké ebben ugyanezt csinálja. az aktív szénszűrőt már ledugózták korábban. Lambda szondát cseréltünk GM-re még amikor volt olcsó, azóta nem sárgalámpázik. Csak meleg időben hideg motorral csinálja ezt. Télen nem. Gondolom itt lép be a beszívott levegő szenzora. A dolog furcsasága az, hogy ha hideg motort szimulálok mindig és azonnal elromlik az alapjárat. Ha valami más szenzorhiba lenne, akkor nem ezt kéne játszania, gondolom. Esetleg próbáljak ECU-t cserélni? (Netán van valakinek kölcsönbe fehérváron?)
  17. Horysz

    Elektromos

    Sziasztok! Egy X16XEL ecotec motoron hol találom a hőfok jeladót? Rákerestem a fórumban, egy kétcsatis cucc elvileg, valahol a blokk mögött, de mégis milyen csatit és pontosan merre keressem? (Esetleg ha valakinek van egy képe, azt nagyon megköszönöm!)
  18. Szerintem nem bent lesz a bibi. Azt mondtad, hogy ha bekapcsolod, a ventik mennek, szóval a kapcsoló része jó. Azt próbáld meg amit fentebb a kolléga is. Van a vízhűtő venti mögötti klímacsövön 2 nyomáskapcsoló. A szélesebbre egy 4 pólusú csati megy. Most nem tudom szín szerint hogyan van, de 1pár vezeték az alacsony nyomású kapcsolóé, 1 pár vezeték pedig a magas nyomású kapcsolóé. Ez úgy működne, hogy ha megvan a 3 bar nyomás a rendszerben, azaz van gáz, akkor az alacsony nyomású kapcsoló bekapcsol, és engedi a rendszert bekapcsolni. Ez láthatóan jó, mert a ventik elindulnak. Aztán a nagynyomású kapcsoló 24 bar-nal zárna össze, egyébként nyitva van. Ha összezár, akkor a kompresszort lekapcsolja. Ezeket kimérheted esetleg, a Te esetedben csak az egyiknek (kisnyomású) kell hogy zárt legyen. (szakadásmérővel tökéletesen kimérheted) Ha mindkét pár össze van zárva, akkor vagy dugulás van a rendszerben és azért nem indul el, vagy csak rossz ez a nyomáskapcsoló, cserélni lehet. A másik kör alakú nyomáskapcsoló arra szolgál, hogy ha 18 bar a nyomás, akkor nagy fordulatra kapcsolja a ventiket.
  19. Bocsi kicsit el vagyok havazva. Igen, ha direkt 12V-ot adsz rá be kell hogy húzzon. Nincs benne dióda, mindegy hogyan kötöd.
  20. Horysz

    Elektromos

    Nem, azért írtam, hogy találgatás :D
  21. Egy zöldszínű relét keress, ami egy fekete dobozban van a motortérben (vagy az akksi mellett, vagy a tűzfalon). A ventik elindulnak? Mert ha igen, akkor a nyomáskapcsoló okés, és a kompresszor behúzótekercse mehetett gallyra.
  22. Horysz

    Elektromos

    Ha jól tudom, ez nem EPROM, hanem EEPROM, ami így már nem csak UV fénnyel törölhető, hanem elektromos impulzusok útján is. Én elképzelhetőnek tartom, hogy eltárol bizonyos adatokat - sőt ez tuti, mert hibakódot is tárol! - és ehhez igazít dolgokat. Elképzelhetőnek tartom továbbá, hogy van egy EPROM az iniciális értékekkel, ami az akksi lekötés után beállítja kezdőértékre. De ez csak találgatás :)
  23. Azt azért ki lehet próbálni, hogy 12V-ot adni direktbe a kompresszorra, és ha kattanik, akkor jó a behúzótekercse, ha nem akkor baj van. Továbbá leszerelheted, és megforgathatod, hogy nincs-e megszorulva, eltörve benne valami, ha odarakod a kezedet akkor érzed, hogy szív-e stb.
  24. Na ez már egy jó kiindulási alap. A 4-6 °C az kb 3.5 bar nyomást jelent, ez rendben van szívóoldalon. A 47 °C az az 12 bar körül van, ez nyomóoldalon szintén teljesen rendben van üzemszerű nyomások. Szóval az tuti, hogy nem a nagynyomású kapcsoló tilt le - abban az esetben, ha jól működik! Ez a hűtőventilátor mögötti csövön van egy széles cucc, 4 vezeték megy rá. 2 lába alapból zárva van, ez az alacsony nyomású kapcsoló, ha ez nem menne, nem mennének a ventik sem. A másik kettőre mérj rá akkor, amikor leáll a kompresszor. Ha zárt, akkor baj van, mert csak 24 barnál kapcsolhatna le.az 74 °C környéke. Ha ez szakadt állapotú és a kompresszor nem megy, akkor valami más elektronikai bibi lesz. Mérj rá, hogy a kompresszorra menő vezetéken van-e feszkó ilyenkor. Ha igen, akkor a kompresszor behúzótekercse haldoklik és azért enged el. Ha nincs, akkor lehet a relé (egy zöld 30A-s relé), vagy kontakt hiba. Ez sajnos olyan amit csak akkor tudsz kimérni ha jelentkezik a hiba..
  25. Nem a víz, hanem a gáz :) Az első kisebb hűtő, a klímahűtő. Ha egyhelyben járattad, és felment 87°Cig a víz, akkor a klímahűtő is melegebb kellett, hogy legyen, mert már nem tudott annyi hőt leadni, elvileg kellett, hogy induljon egy idő után a nagyobb fordulat - szerintem. Műszerrel néztétek, hogy micsinál a gáz? Az én kocsimban nem bajonettzár van, hanem egy nagy széthúzható csati, kb 10 vezeték megy bele. Hogy pontosan hol kéne lennie, azt nem tudom, mert az enyémbe utólag raktuk bele a gyári klímát, így kicsit átrendeződött, de majd csinálok róla egy fotót. Az nem volt teljesen összedugva, így menet közben kikapcsolgatott a kompresszor. Ezt a nyomáskapcsolónak tudtam be, de egyszer leálltak a ventik is, aminek nem lett volna szabad, mert nyomás az volt, úgyhogy elkezdtem keresgélni, így lett meg a ludas.
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.