Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

zatika

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    12
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

zatika névjegye

  • Születésnap 1959-07-09

Személyes információ

  • Neme
    Férfi

MOTE klubkártya

  • Autó(k)
    Zafira A
  • Város
    Budapest

zatika's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Hírnév

  1. És mindegyiknek az első kereke mögötti részt vizslatja... -"vajh melyikbe rakhattam azt a kis csomagot tegnap?..." :-) Tényleg! a köztéri kamerákkal vigyázzál, még elkapnak! Kellemetlen tud lenni és mit is tudsz mondani? Kissé hülyén adja magát a szöveg... :-/
  2. Ennyire ne legyél pesszimista. Foglalkoznak. kartont nem, de 45fokot (30+15) minden valamirevaló szerelő (elismerem nem mindegyik) szemre meg tud határozni (90fok fele). Nyomatékkulcs azért egyre inkább mindenütt van, már muszályból is. A mai csavarokat amik az öntvényekben fognak többnyire, muszáj nem túlhúzni -túl sokba kerülne... Én azt gondolom -látván az én 10 éves száramat, hogy nemigen számít a gumiharmonika. Valószínűleg valamirevaló savaálló acélból van, mint a motorosok első villaszárai. Vagy gondolj a munkagépek hidraulikus munkahengereire. Azoknál, nem sok gép van amik mostohább szitukban teljesítenek. Hasonlóképpen a bányagépekéire. Ott a védelem inkább a mechanikai behatások ellen van. Az is szempont lehet, hogy mire valami kapilláris hatás miatt lekúszna a nedvesség, addigra nyitott száron elpárolog, míg a harmonika alatt inkább hajlamos befülledni, felgyűlni, leszivárogni a hengertérbe. Az enyémen továbbra sincs semmi, ami arra utalna, hogy "eszi" valami kórság. Mondom, 10 éves mindkettő. Fontos, hogy az alsó por-piszoklehúzó gumiszimmering rendben legyen.
  3. Porvédőm nincs (Zafira 1.8), de lehúzó van alul. Elgondolkoztam én is ezen, hogy ha van gumiharmonika, az alatt pállik-e jobban (kondenzvíz), vagy ha nincs és eszi a só -nem eszi- 10éve semmi baja. Szerintem nem árt, de nem sokat számít, hacsak nem terepezel sokat. Végül is nem raktam rá, mikor cseréltem a toronygumit, csapágyat. Ha nagyon szét van rohadva a csavarfej, érdemes cserélni. Legközelebb fogjon a csavarkulcs valamin. Jómagam előszeretettel használok menettömítőt. Ez nem ragasztó, tömítő. Valamit rögzít biztos de nem ez a lényeg. Védi a menetet a beszivárgó löttyöktől, ezáltal a korróziótól. Kis tubusos kék folyadék. Nem olcsó, de sokáig elvan. Legközelebbi szereléskor mindig áldom, hogy használtam. Minden menet oldható és tiszta marad. Erre találták ki. Sokan legyintenek, de csak azt látom, hogy minden valamire való szervízkönyvben előírják a használatát.
  4. Nem, János a neve. De nem kifejezetten opeles. A bécsi úton műhelykedik. A gépmunkát nyilván nem ő végezte. De a motortömböt már ő rakta össze, alkatrész hajkurászás -szerezzél egy db hajtókart, olajdekli hegesztetés stb. hengerfejet ő tette rendbe szelepszár stb. szerelte be, stb, stb. A motor azóta pipec, normálisan fogyaszt, a kocsi mint egy öszvér, teszi a dolgát. Leszámítva ezt a rohadék kinyomót. Rá sem merek nézni a kuplungpedálra, nemhogy megnyomni. Minden elindulás egy csöpp stressz. Eddig mindig akkor fosott be, amikor már-már azt hittem, hogy most végre rendben van. A következő lámpánál meg beesik a pedál. Alánézek tudom, hogy most mindjárt jön a fékolaj... és lőn! Már megyek, ülök is vissza. Önindítóval egyesbe, aztán három 40-nél 1 900-on és így tovább. Vissza majd finom gázzal tehermentesítek üresre, lágyan felpörgetek szinkronra visszakapcsolok. stb. Szinte taníthatnám, úgy belejöttem -váltásoknál semmi reccsenés, nincs gond a forgalomban, előre számítom a lámpákat. A műhelyig tán még egyszer, ha meg kell állnom. És közben persze hívom a szerelőt. Már mondja is: jó napot x.y.úr! A kuplung?... menjek önért, behúzzam? -vagy jön? Jó jöjjön, csak óvatosan... Már megy mint a gép. Elszomorító. És mindig péntek délután. Honnan tudja...? Mondjuk, ha az olaj lenne szar -ami most már az utóbbi 2 esetben mindig le lett cserélve, akkor sem értem, hogy pl. a fékmunkahengerek miért nem szarnak be? Na mindegy. Csak remélni tudom, hogy most jó lesz.
  5. Persze, mindenféleképpen referálok. Érdekes, hogy ez a fél év egy varázs idő... Nálam is ennyi volt mindannyiszor. Örülök (:-/) hogy nem vagyok egyedül. Anno azt mondta valaki -nem itt- hogy ki kellett volna az egész szerkezetet komplett cserélni. Tárcsa, ház, kinyomó, cső stb. Lehet hogy igaza volt, de azért lássuk be, nem életszerű.
  6. Kuplung kinyomó baj: Most ahogy ezen agyalok, azt figyelem, mintha mélyen emelne ki. Mint amikor kopott a tárcsa. De már lehet fantáziálok, vagy levegős az istenátka -ez kizártnak tűnik. Nem lehet, hogy ez az új (sachs) tárcsa hátrébb van, más esetleg valamitől és nagyon messzi éri el a kinyomó? Ilyenkor a hidraulika talán túlságosan a végén dolgozik és ez okozza a hamar tönkremenetelt? Ez csak egy felvetés, lehet komplett hülyeség. A szerelőmmel eddig semmi gondom nem volt. 7éve ismeri a kocsit. Volt egy vízbeszívásom, eltört egy hajtókar. Koplett rendbehozta, hengerfejt felújított stb, stb. Millió dolgot csinált rajta, amúgy is sok opelt javít. Mondjuk nem specialista. De egy szimpla Zafira azért nem egy F1-es, hogy spéci stáb kelljen hozzá. Most is segítőkész, nem fogad el pénzt. Kötelességének érzi, hogy végére járjunk a dolognak. Amúgy sok munkája van, jó a műhelye, nem egy egyéb kocsit láttam pont hidraulikus kuplungszettet cserélni, beállítani. Amúgy sem fiatal a szakmában. De ez most őt is kiakasztja. Kösz a felajánlást, ha megint széjjelmegy ez a szar, felkeresem Uhuhut, Wesszt, Nem tudom mi lesz a garival (fél évig él) és hogy lesz-e az egészre pénzem meglátjuk, egyenlőre működik... Amúgy Óbudai vagyok... valaki nagyon elátkozott. :-(
  7. Akkor bocs, félreérthető voltam GM volt és van benne. Már a negyedik. Az eredetinek amúgy semmi baja nem volt. Tárcsacsere alkalmával cseréltük mondván ne kelljen csapágy v. egyébb miatt megint szétkapni a cuccot... :-/ Kíváncsi vagyok most meddig lesz jó. Már nem bízom benne. Az eddigiek nem széttörtek, hanem a gumikarmantyúik szakadtak el. A henger és a dugattyú mintha becsípné. Ez olyankor szokott akár a fékrendszernél is, amikor öreg, szar vizes az olaj és megduzzad a gumikarmantyú. Ilyenkor megszorul és elszakad. Itt is úgy tűnik. Ezért cseréltünk olajat már a második alkalomtól, de úgy tűnik nem használt.
  8. Mint írtam -gyári (gm) került bele.. Pont ezért. Azt is írtam. "mondván ne kelljen ezzel többé bajlódni..." Már a negyedik, szerencsére garanciával. A dolog már nem annyira mosolyogtató. Legutóbbi két alkalommal leeresztettük az egész hidraulika rendszert a hátsó fékmunkahengerekig. Totál új (dot4) olajat kapott az egész, mert a gumikarmantyú olybá tűnt, mintha megduzzadt volna és amiatt csípődött volna be. Az olajra gyanakodtunk, de nem használt. Fél év múlva megint becsípődött és szétment a hidraulika. Megint duzzadtnak tűnt a karmantyú és paff vagyok. Most bennt van egy új megin új olaj, de megérthetitek már fosok, hiszen nincs meg az ok. Azért fordultam ide, mert abban bízom valaki találkozott ilyen jelenséggel és lelt megoldást. Ha pedig nem, akkor itt van az én esetem, legyen ez az első. Segítsetek. -A kedves kis smile nem sokat segít. Márkaszervíz cserélné az egész cuccot tárcsástul kinyomóstul pedálhengerestül csövestül -nem gariban persze. Nyilván ha nem lesz más és megint szétmegy ez jön, de sajnálnám a szinte új sachs tárcsám és az összes többi cuccot kidobni ugye. No és ráadásul csakazértis tudni szeretnénk mi a nyavaja baja lehet? Ez elég vlágos nem?
  9. Hogy mit fogyaszt? Hát sokat: 2001, 1.8 bowdenes (gázpedál a pillangószelepen) benya Zafi, eddig kb.: 290 000km, csillaggarázs Benzin: ajtópálya: 90km/h 5.7l 110km/h 6.2l 130km/h 9.5l 190km/h: 19l 10.5l város átlagosan "sportos" vezetéssel. alapjárat: 0.8 légkondival ugyanez 1.2 olaj: 8 000km/1l ha hajtom mint állat akkor a duplája. 3 vezérmű és egyéb szíj meg a járulékos görgők, vízpumpa. hengerfej: szelepszár tömítések, és szelepvezetők cseréje olajzabálás miatt 190 000km-nél. izzók: eszi a hátsó égőket. Nem számolom már mennyit. fékbetétek: kb.három évente betét elöl, most aktuálisak a hátsók másodszorra. Keréktárcsák: kétszer voltak elöl, egyszer hátul cserélve. Kuplung: két éve 190 000km körül új tárcsa és hidraulikus kinyomó és pedálmunkahenger csere. Futómű: meglepően jól teljesít. Mondjuk rossz, gödrös úton figyelmesen vezetek. két gömbcsukló csere elöl eddig. Jobb első rugó törés. két első rugó csere Kormánymű: perselyezéssel felújítva. A szervó kissé sír már, de még jó darabig menni fog, aszongyák. Lékkondi hűttő csak úgy kilyukadt, csere Kipufogó: Hátsó csere kétszer, flexi kétszer, középső egyszer csere. Gumik: három garn. nyári, két garn. téli eddig. Ablaktörlők: Azt is eszi ez a kocsi. Akár az ablakmosóvizet. Azt sem győzöm belé tölteni elégszer. Fogyaszt még a súlyadóval, vizsgadíjakkal és kötelezővel. Lassan csont és bőr leszek... Szélvédőt cserélni kéne már mert karcos. Egyenlöre ennyi. Törés nem volt. Ha lett volna sem számítana fogyasztásnak, inkább kopasztásnak.
  10. Ja és a piros lámpáánál alapjáraton tölti a tankot...
  11. Sziasztok! Új vagyok itt, kerestem de nem találtam kuplunggal kapcsolatos témát. 2001, 1.8-as benzines Zafirám van, (ott is feltettem kérdésemet) de úgy tudom Astra G-vel azonos a kuplungszerkezete -ha rosszult tudom, bocs. Szóval a hidraulikus kuplung kinyomója az első gyári cseréje óta kb. fél évente tönkremegy (kb: 120 000km nél volt az első csere). Akkor gyári beszállítóit rakattam be, mondván ne kelljen többé ezzel bajlódni. Azóta most kerül bele a negyedik(!) hidraulikus csapágy és nem tudunk rájönni mitől mennek tönkre a kinyomók. Konkrétabban: fél évente szétmennek a munkahenger gumijai. Olajat mindig cseréltünk. Akárhogy is: lehetetlen rosszul felszerelni, a kuplung soha nem rángatott vagy ilyesmi, ami esetleg ferde(kizárt) felfekvésre adna gyanút. Totál tanácstalanok vagyunk a szerelővel egyetemben aki szerencsére garanciában melózik, cseréli a nem túl olcsó cuccot zsinórban és már álmában is Zafira kuplungszerkezetet szerel... :-/ Én meg már kuplung nélkül is egészen jól vezetek... :-( Írjon, ha valaki találkozott ilyen jelenséggel, ossza meg tapasztalatát, köszönöm. Zatika
  12. Sziasztok! Kerestem de nem találtam kuplunggal kapcsolatos témát. 2001, 1.8-as benzines Zafirám van, most épp a hidraulikus kuplungszerkezetet átkozom. Szóval a hidraulikus kuplung kinyomója az első cseréje óta kb. fél évente tönkremegy (kb: 120 000km nél volt az első csere). Akkor gyári beszállítóit rakattam be, mondván ne kelljen többé ezzel bajlódni. Azóta most kerül bele a negyedik(!) hidraulikus csapágy és nem tudunk rájönni mitől mennek tönkre a hidraulikus kinyomóim. Konkrétabban: fé lévente szétmennek a munkahenger gumijai. Olajat mindíg cseréltünk. Akárhogy is: lehetetlen rosszul felszerelni, a kuplung soha nem rángatott vagy ilyesmi, ami esetleg ferde(kizárt) felfekvésre adna gyanút. Totál tanácstalanok vagyunk a szerelővel egyetemben aki szerencsére garanciában melózik, cseréli a nem túl olcsó cuccot zsinórban és már álmában is Zafira kuplungszerkezetet szerel... :-/ Én meg már kuplung nélkül is egészen jól vezetek... :-( Írjon, ha valaki találkozott ilyen jelenséggel, ossza meg tapasztalatát, köszönöm. Zatika
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.