Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

E547GT

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    59
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by E547GT

  1. E547GT

    Egyéb csevegés

    Voltunk most 7végén Jennersdorfba, ha valakit érdekel pár kép.. Sacc per kb. 15db A Vectra tette tiszteletét. :D
  2. E547GT

    Egyéb csevegés

    Hát igen mindenben van kis igazság az autóhifi meg elég szubjektív, fül-fül, között is van különbség, hát még a különböző elektronikákban meg zenei ízlés éssatöbbi.. Pláne nem mindegy milyen autóba rakjuk bele a dolgokat.. A hangnyomás meg a verseny hifizés az megint más kategória, én se arra használtam eddig az autót és ezután se fogom. Igazából saját magamnak a saját ízlésemnek megfelelően keresem és rakom bele vagy épp veszem ki ami tetszik avagy sem.. Bár érdekes de a vw-ek gyári rendszere nekem hangzásra egyáltalán nem jön be, vagyis az a hang nem tetszik. Eddig ezt egy 4-es golfba és a sharanba volt alkalmam hosszabb távon hallgatni de nem az én világom. Mindkét esetben gyári hangszórókról és gyári fejegységről van szó. Az előző Vectrámba egy itthon talán már nem forgalmazott márka volt, egy AudioBank komplett komponens szett egy régebbi Alpine fejegységről hajtva, azt a hangzást megszerettem nekem megfelelő volt. A Visaton márka létezik él és virul de nem nálunk itt nem kap akkora marketinget pedig egy olyan összeállítást is meghallgatnék szívesen. A másik dolog kevés cég maradt aki hű az eredetéhez azaz az elektronikát és minden mást is saját hazájában szerelne össze és nem a távol vagy bizonyos értelemben sajnos "közel"- keleten.. Mondjuk ez ellen nincs mit tenni erre halad a világ nem csak autóhifiben.
  3. E547GT

    Karosszéria

    Sziasztok, a kérdésem az lenne hogy kompatibilisek-e az A1-es Vectra első ablaktörlő karjai az A2-esével, tehát cserélhető szerelhető-e A1-es A2-re minden további beavatkozás nélkül. Sajnos ezeknél a régebbi A1-eseknél én nem tudom de valahogy nem igazán találták el ezeket a karokat. Be vannak ugye süllyesztve a motorháztatő alá mögé.. és például hogy nem lehet kiakasztani őket egy egyszerű lapátcseréhez mert beleütköznek a motorháztetőbe... Ezért necces ha netán valami kutas rohan oda és reflexszerűen akarná hajtani fel a karokat mosáshoz brr... Gyárilag mi lehetett ennek az oka hogy az A1-eseknél így oldották meg? Sok autón néztem már a karokat de mind logikusan és a cseréhez javításhoz teljesen egyszerűen hozzáférhetően oldották meg...
  4. E547GT

    Egyéb csevegés

    Ez lenne a saját 90-es autómból kivett, első gyári Blau tizenhatfeles hangszóró. Élt 20 évet (tehát ennyi idősen vettem ki még tavaly) leglábbis én nyugdíjba küldtem... Nem tudom fotón mennyire láthatóak az elváltozások ilyen állapotban vettem ki, de erre írtad azt hogy FBS-el javítható hibáról van szó. Ez akkor a Te meglátásod szerint nem anyagfáradás következtében előállt hiba hanem magának a gumiperemnek a sérülése? Én se tudom pontosan ezért kérdezem csak annyit hogy borzasztó randa volt mikor kivettem és nem ezt raktam vissza az autóba... :-) Visaton márkát ismered amúgy hallottál már róla ?
  5. E547GT

    Egyéb csevegés

    13 cm-es (130mm) hangszórók fognak kellenni oda hátra, mindenfajta fúrás faragás nélkül berakható; régi ki új be. Max. a csatlakozók (+),(-) végét kell blankolni vagy felsaruzni ha a gyári és új eltérne, mivel elöl az ajtókba is gyárilag egy ilyen műanyag házba vannak benn a vezetékek, és abből kiműteni vagy aki türelmetlenebb blankolja vágja és új csatlakozókkal rakja össze. Valaki írta hogy nem szólnak szépen az új hangszórók amik bekerültek. A gyáriak azért 20 éves korhoz közeledve elfáradnak, de biztos szépen szóltak újkorukban, azt hogy lehet-e kapni újonnan nem tudom mer ott nem kell átalakítás. A magas mély hangok kb. gyárilag voltak korrektül belőve gyári fejegységgel szépen szóltak. A maiakkal ha fejegységet cserélsz a hangszórókon fogja az ember kihallani hogy nem az igazi. Ha első nekifutásra csak hangszórókat cserél (régi ki új be alapon) az ember a magas csipogókkal együtt valóban fület sértő csipogás lesz a végeredmény. Mivel a magassugárzókban nem lesz benne vagyis amiket eddig láttam 70% bolti polci áruházi cucc szett (Blau, Hertz, Sony, stb) nincs bennük kereszt/hangváltó ezért fognak bántóan torzul szólni és a fejegységből nem lehet beállítani hogy ne küldje át a magasokra amit nem muszáj. Megoldás: olyan szett amiben benne van a hangváltó, vagy olyan magassugárzó amiben vagy amihez szintén adja a cég az oda -ahhoz a márkához illő hangváltót. Amúgy a gyári "békebeli" 4ohm-os Blaupunkt koaxokba is benne volt a magassuggárzó ami az első ajtókba is volt ezért érdemes újak közül is ilyen 2 utas koax kiépítésűt venni, tehát ne sima tányéros legyen mondjuk az első ajtókba való 16,5-ös. Pl. az Audio System-nek van ilyen szettje és külön az első ajtókba való hangszórója is. Ez biztosan felülmúlja a gyári hangzást minden tekintetben.
  6. Faúú vé(k) szétaprítása az szokott lenni mint szerves avagy fakultatív programkénti esemény ? Vagy az csak a szélsőségesek nézeteket valló ún. keménymag kiváltsága; esetleg egy urban legend...? Persze kinek mi a vicces az meg nézőpont és tábor kérdése vagy ugye személyekre lebontva értelmezve... :D :D
  7. Sziasztok jövő héten vinném a gép klímáját töltetni illetve alsó kis tömítés csere is lesz rajta a kondinál. Eredetileg ugye az enyém R12-es gáz rendszerű (volt), de jól hallottam ezt a gázt már nem alkalmazzák helyette ott az R134a, rövid vagy hosszútávon származhat-e ebből kifolyólag valami problem, vagy idő előtti hiba a klímarendszerben...? Hamár most üres a rendszer érdemes e a szárítószűrőt lecserélni, vagy honnan lehet tudni hogy az csereérett (?), illetve van egy ilyen kb. fél ceruzahossznyi kis alkatrész a tágulási szelep. Ezt mikor érdemes cserélni és mi a feladata ennek. Hogy bonyolultabb legyen erre a kis alkatrészre is azt hozzák a keresők hogy az R12 illetve az újabb rendszerbe való; más-más cikkszámú, fotón meg ugyan azt látom.... Ebben az esetben mi legyen támpont? Köszi a segítséget !
  8. Sziasztok önindító ügyben kérdeznék tőletek hátha vki tud segíteni. Szóval adott autóm 90-es c20ne motoros A Vectra. Ehhez nézegettem önindítókat illetve az autómban lévőt igaz nem vettem ki de alaposan szemügyre vettem fotóztam, sajnos rajta olvasható számokat nem találtam így hogy benne van. Így kiindulási alapom a fotó maradt meg amit ugye saját szememmel láttam az autóban. Namost a kérdésem az: többféle önindítót hozott a találati lista és egymással úgymond csereszabatos cikkszámokat is és így ez kicsit zavaros. 1kW illetve 1,4kW teljesítményűt is hoznak a keresők. Kérdésem: nagyobb teljesítményű önindító bele rakható az autóba ? Illetve az elképzelhető-e hogy az évek alatt megváltoztatták magának az önindítónak a külsejét és ami az enyémbe való lenne az ma már mind egyformán néz ki, ellentétben azzal ami most benne van hogy olyan külsejűt már nem gyártanak? Vagyis fotón még mutatja-szemlélteti ha rákeresek de mihelyst átváltom elvileg azonos bosch-hella-valeo stb cikkszámokra a fotó is változik ezzel együtt ! Talán így érthetőbb: A Delco Remy gyári oldalán autóm adatai bevitele után egyértelműen a DRS3610-es 1,4kW típusút hozza, de ami az autómban van az ez : DRS3611 ! Ezt viszont Calibra és Omega bizonyos típusaiba szerelték (úgy találtam rá próbaképp más típus adataival) és még véletlenül sem adja ki Vectrára erre az évjáratra ezzel a motorral... Szóval ez a kettő önindító akkor egymással csereszabatos lenne vagy mi a szitu ? Köszi.
  9. Ja egyéb kisérő vagy fennálló más hibajelenség nincs menet közben sem és hibakód sincs. Amúgy nem rángat nem fulladozik vagy ilyesmi. Gyújtás része is renben van tehát gyertyák, kábelek. elosztó rotor is bár nem tudom ez közvetve vagy közvetlenül ok okozói lehetne-e ennek de azért leírtam. Ja amúgy érzésre az tapasztalható az első indítózás közben hogy kb. a 3.-4. mp-ben olyan mintha valami lekapcsolta volna az autót és maga az indítózás is megszakította. Ez ahogy írtam a 2. és soron következő indításoknál nincs. Akku testkábelt (-) cseréltem 2 napja ( a régi korrodált és szakadozott volt) de ott nem lehet mellényúlni talán mármint a cserénél, de mivel ez a dolog utána jelentkezett rá 1 napra még leírom hátha alapon... Na ennyi lenne; köszi még1x a segítséget !
  10. Sziasztok tegnap előjött egy szerintem hibának nevezhető jelenség, mert előtte ezt nem tapasztaltam és eddig úgy néz ki magától nem is akar elmúlni, tehát szívesen várom a tippeket, ötleteket erre a dologra. Tehát tegnap reggel első indításnál nem röffent be elsőre az autó, 2.-ra viszont már igen, valamint a BC-n a pillanatnyi álló helyzetben lévő fogyi mérőm az eddigi 1.5-1.6 literről 2.2-2.3-ra növekedett. Ez a hibajelenség ma szintén előjött az autó legelső indításánál és ugyanúgy sokat mutatott a BC. De menet; akár város akár országút után a 3.-4. -stb további indításoknál ezt nem tapasztaltam talán a fogyasztás mérő mutat még mindig szerintem túlzóan magas értéket közvetlenül indítás után. Üzemanyag nyomásszabályzók, AC-pumpa és relé, benya szűrő, tankszellőztető szelep, alapjárati motor stb.. tehát elviekben és gyakorlatilag aminek ehhez köze lehet azt az elmúlt 1-1.5 évben cserélve lettek így ezek majdnem kizárhatók hogy könnyebb legyen a hiba kutatás ! Köszönöm szépen !
  11. Sziasztok klímás A Vectránál szeretnék rendet tenni a fejemben, meg az autómban tehát ezügyben kérném a segítségeteket. Akinek van légyszíves írja meg hogy hány ventije van az autóban és azok hogyan, mikor kapcsolnak ki/be. Nekem 2 van egy a ugye nagyobb a vízhűtőjé de értelemszerűen többfokozatú. Nemrég cserélve lett a kapcsolója. A másik elöl a kisebbik a klímahűtőjé. Ha számít valamit az enyém nem ez a hagyományos manuális tili-toli bowdenes klímapaneles kivitel hanem az automata változat. Ha klímát kapcsolok a nagyobb azaz a vízhűtő ventilátora kapcsol és forog. A klíma működik ( Annyira meleg még nem volt vagy nem tudtam tesztelni pl. dugóban araszolás stb. hogy kapcsolhat-e és ha igen mikor a klímahűtő venti) Ha nem klímázok és eléri a ~90 valahány fokot kapcsol egyszerre mind2 ventilátor visszahűlésig. Szóval ez nem tiszta és érthető számomra. Láttam kapcsolási rajzot villamossági szerelőnél hogy még évjáratonként is vannak apró módosítások A vekikben amik szemmel nem láthatóak a klíma rendszerben. Az hogy másfajta alkatrészekből épül fel az A1-es meg az A2-es klíma rendszere az tiszta, másmilyen a gáz, más a hűtőméret, szárítószűrő stb. Esetleg rossz klímahűtő venti kapcsolót hogyan lehet kiszűrni ha ez lenne a baj okozója? Köszönöm !
  12. 40mm-es ültetés van elöl-hátul a hozzá való sport gátlókkal, így ilyen szettbe vásároltam kompletten. Ta-Technix német cucc amúgy. Van egy úgymond 4 évszakos garnitúrám az: 185/65 R14-es gumikkal ET49 gyári 5x14" GM felnikkel. És a nyári: 7x16" ET38-as felnik, 195/45R16 gumikkal. Súllyal csomagokkal tehát megpakolva se ér semmi sehová bele. Tehát a lényeg: mindennapi közlekedésre mindkét garnitúra tökéletesen alkalmas ! (Persze a hazai útviszonyokhoz képest és kicsivel kevesebb komfort de valamit valamiért...) Most lesz benn amúgy a futómű 2. éve és semmi baja nincs.
  13. Sziasztok, a minap véletlenül vettem észre hogy a biztosítéktábla 24-es biztosítéka megolvadt... Ez ugye egy zöld 30A-os bizti, és a hűtőventilátor fogyasztója. Mitől lehet ez, mennyire kell komolyan vennem, vagy figyelnem ezután ezt a részt. Amúgy a műanyag része olvadt össze, a szál még éppen épp volt, tehát kapcsolt a ventim de egy hajszál választotta el (miután óvatosan kivettem már csak 2 db-ban jött ki..) hogy megadja magát. Az aljzat része tehát ahová a két láb bemegy teljesen épp. Érdemes nagyobb A számút majd betenni (most cseréltem ugyanolyan 30A-re) vagy esetleg biztosítétok közt is van minőségi létra hogy milyet érdemes venni? Köszi. :D
  14. Nekem ültető vannak benn, újonnan vettem őket tehát papírral együtt. Idén januárba vittem műszakira és ott kérték az összes papírt amiről csak lehetett; futómű, fólia, kipufogó. De hely és ismeretség kérdése sajnos vagy nem továbbra is sokminden idehaza. Tehát a mai napig megvan az típusú műszaki állomás ahol továbbra is átmegy minden aminek 4 kereke van...
  15. Sziasztok, szervócsövek méretpontos legyártásában tudtok valami korrekt helyet, pest vagy fejér megye vonzáskörzetében keresve ? Tudniillik gyáriban már nem elérhető amilyent keresek, vagy horror összeget mondtak rá tehát ez kilőve.. A tartály melletti két hosszú cső érdekelne, esetleg bontókban érdemes-e körülnézni ilyen csövek végett? Köszi.
  16. Egyébként van még olyan alkatrész a váltó-kapcsoló-rudazat vonal mentén ami okozója lehet-e további zajnak zörgésnek, és amit érdemes megnézni cserélni?
  17. Nemrég megérkezett az új 0-km-es előtétellenállásom amit rendeltem, ma ki is cseréltem, mert nem voltam elégedett se a normál se a klíma belső levegő hűtésemmel, mivel 1-2 fokozatban semmi levegő nem jött ill. hűtött. Csak 4-esbe tudtam normálisan lehűteni a belsőt de ugye ez se az ideális állapot. A lényeg csere után ténylegesen, érezhetően megjavult helyreállt a rendes levegő keringésem. Persze a szellőzőmotor is "portalanítva" tisztítva lett és amennyire hozzáfértem a szellőzőmotor alatt lévő belső hűtő/hőcserélő lamelláiról is kitakarítottam 20 év koszát-porát, volt mit.. ! Nem tudom fotón mennyire jön át vagyis látszik az ellenállás kora, persze a koszt leszámítva. A csatlakozók porózusak, a "zöldhas" részen pedig hajszálrepedések voltak stb.. tehát K.O. Régi (eredeti 21 éves): Új:
  18. Ma megejtettem ezt a zajos-váltó problemet is az autón, a gumigyűrű jó állapotban volt/van szemmel láthatóan (de valszeg tartalékba veszek majd 1 újat) a linken szereplő kis útmutató alapján tényleg nem nagy was-ist-das, a csere meg a felújítás. És köszi a tippet Thor még1x! Összerakva próba során érezhetően-hallhatóan javult és csendesedett a váltó és ezzel a nem túl nagy anyagi ráfordítással tényleg javulást értem el. Így a zajszint arányosan kb. 80%-ról lemászott úgy egy 20-asra, legalábbis az én fülemnek kalibrálva írom ezt az értéket... B) Persze a fotón ebből nem látszik semmi; betekerve, letisztítva, de még zsírzás előtt vár a visszarakásra a picit kipucolt kulisszába.
  19. Kösz a tippet, ezt a műveletet mindenképp megejtem, esetleges váltó levétel előtt vagy helyett ! De ez a szigetelőszalagos megoldás a jobb ahogy le van írva, vagy egyszerűen csak cseréljem ki ezt a bizonyos gumigyűrűt újra, ohne szigetelősdi és zsírzás nélkül, feltéve ha lehet újonnan kapni.. (?)
  20. Ahha.. értelek köszi. Amúgy ez a művelet mekkora összeg nagyságrendileg, és időben illetve megbontásban mivel jár együtt ? Szóval mennyire húzós szerelés szempontjából kb?
  21. Egy meglévő kellemetlen problémára szeretnék segítséget kapni, aki tud kérem írja meg. A váltókarom bizonyos sebességtartományban rezonáló búgó hangot ad ki magából. Vagy lehet nem is maga a kar a hang forrása de továbbítja azt és onnan hallom. Kuplung volt cserélve, fokozatokat szépen veszi az autó, finoman is vált tehát semmi durva kapcsolási vagy sebességkidobási hiba nincs ! Remélem nem a váltó a hibás... Köszönöm.
  22. Sziasztok alkatrész beazonosítás ügyében kérném a segítségeteket, mert autómra hoz több fajtát is de jelenleg nem megoldható a benn lévő alkatrész(ek) kivétele, szemre meg nem lehet ezt megmondani... ! Ezekről lenne szó: 1. féltengely csukló külső (kerékoldali) gumiharang melyik fajta kell? (szettbe érdekelne, és itt hoz cikkszámok szerint 2 félét is mindkettőt írva az enyémhez) 2. Első futómű stabilizátor gumi szilent hány mm-es kell az enyémbe ? Ez az alkatrész megegyezhet amúgy stabi pálca mm átmérő számával, úgy értem ha egyik pl. 24-es akkor a másik is ? Amúgy 90-es tehát L-es, c20ne motoros autó. Ha esetleg számít akkor gyári GT kivitel és ABS-es. Nagyon köszönöm !
  23. Szia, meg lehet tudni ennek a szűrőnek a pontos típusát és hogy melyik autóra hozzák a katalógusok, hogy keressem; engem c20ne-re érdekelne ez a szűrő a köv. oil service-nél tennék vele 1 próbát !? Amúgy ismerős (szintén c20ne motoros) nemrég mesélte hogy neki is felgyulladt az olajnyomás lámpa, és a frászt hozva rá, de később (olajcserénél) kiderült hogy a gyári GM szűrű belső része szétesett... Hát ilyennel se találkoztam még.
  24. E547GT

    Egyéb csevegés

    Azért ne keseredj, mármint ha rozsdáról beszélünk.. Persze az ember próbálja nyugtatni is magát több kevesebb sikerrel.. Makulátlan 15-20éves autó kevés van, főleg ha mindennapos és minden-évszakos használatról beszélünk.. Azért látni, láttam én is sok majdhogynem elrettentő példát rozsda tekintetében, úgy 8-10 éves autóknál is ! Néha csak én is nézek meg csodálkozok mik vannak. Az Opelek rozsdásodási hajlama a közhiedelem ellenére (általános használati körülmények közt) se rosszabb mint más autóké legyen akármilyen prémium márka is. Egy példa: saját családi 99-es golf IV-es, 90e km-el, anno újonnan vásárolva, a legutóbbi márciusi mosás után, több helyütt pontszerű "repülő" rozsdát mutat a karosszéria olyan pontjain ami több mint meglepő.. pl. jobb első sárvédő közepén több ponton, hátsó csomagtérajtó nyitó környéke, illetve a hátsó üveg alatt, első szélvédő üveg fenti része. Hozzátéve úgy hogy az autó első 5 évében telet-havat nem látott... Szal fel a fejjel ! :) Csak oda kell figyelni és időben elcsípni amit lehet és főleg megelőzni amennyire lehetőségeink engedik.
  25. Nekem L-es vázszámú a gépezet, a régi típusú jeladó benne is volt de darabokban szikszózva kendácsolva.. A BC-m gyári kiépítésű. Én az újabb fajta szondát vettem bele kétezer-x forintért plussz egy ún. javító szettett. Ahogy a fotó is mutatja a motortérben található hosszúkás kerek cstekker az ugyanaz vagyis egyfajtát hoz (ha jól tudom) minden évjáratban és ha az nem sérült, meg a vezetékből is maradt akkor össze lehet házasítani a régit az újjal. Legalábbis én így csináltam. Én is szeretem a gyári megoldásokat de 18e az szerintem elég meredek. Az A1-es lökhárító felfogatójába is passzol az újabb jeladó.
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.