Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Virbo

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    54
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by Virbo

  1. Virbo

    Elektromos

    Nem nem próbáltam még. Viszont valószínűleg csak az marad, mert ha áthidalom akkor galibát okozhatok ahogy Ampervadasz is írja. Kérdés, hogy az a fix szál elbírja-e a rádió terhelését...
  2. Virbo

    Elektromos

    Sziasztok, Lehet, hogy le lett írva valahol a fórum legmélyebb bugyraiban, de valahogy nem találom, így megkérdezem. Szóval van egy 94-es traktorom (dízel), amiben fejegységet cseréltem. Még a gyári legalapabb rádió volt benne. Kapott egy újat, viszont azzal "gondjaim" vannak. A régi ugyebár úgy működött, hogy ráadott gyújtásnál lehetett ki-be kapcsolni, valamint ha bekapcsolva vettem le a gyújtást, akkor kikapcsolt. De kulcs nélkül újra lehetett kapcsolni. Na az új baszik ezt csinálni... Kérdés, hogy ezt a gyújtás és kulcs nélküli ki-be kapcsolhatóságot gyárilag megoldották a rádión belül (és az új ezt nem tudja), vagy valamelyik másik szálra kell valamit dugjak? (Jelenleg az ISO csati van bedugva, illetve a sárga-piros van keresztbe cserélve.) Íróasztalon külön táppal kipróbáltam, ha a piros szál (elvileg ez a kapcsolt 12V ugyebár) nem kap 12V-ot csak a sárga, akkor nem kapcsol be. Ha mindkettő, akkor be lehet kapcsolni. Jelenleg elég idegesítő, hogy levett gyújtással nem tudok rádiózni. Van esetleg egy másik 12V-os ág is ott a csatlakozóba bedugva gyárilag, vagy egyszerűen hidaljam át egy vezetékkel a kapcsolt 12V-ot. Ha áthidalom nem okoz az galibát, hogy 12V-ot küldök az elvileg lekapcsolt szálra? Virbo
  3. Virbo

    Elektromos

    Megnéztem a generátorra menő vezetékeket, csatlakozókat. Minden rendben van, legalábbis ott. A generátor házán kicsipog a test, azon a vastag vezetéken meg rajta van a +12. Tud valaki egy jó villamossági szerelőt zuglóban?
  4. Virbo

    Elektromos

    Rendben, akkor holnap aláfekszem (ilyenkor lenne jó valami aknaszerű...). Mondjuk tiszta dzsuva minden...
  5. Virbo

    Elektromos

    Sziasztok! A következő igen kellemetlen hiba jött elő ma hazafelé menet: Egyszer csak kigyulladt a töltésvisszajelzőm. Ezzel egy időben a fordulatszámmérőm elkezdett kalimpálni. Kis idő múlva abbahagyta, és a lámpa is kialudt. A következő sarkon viszont a mutatóm lefeküdt pihenni, és a lámpa is világít folyamatosan azóta. Megállás után benéztem a generátor környékére, és enyhe amperszagot éreztem, némi égett gumiszaggal együtt. De csak a generátor környékén. Sötétben gyorsban megrángattam ott mindent, az ékszíjak jók, egyik sem volt forró. Járó motornál a generátor forog, fékrásegítésem is van, de a jelenség maradt. Miután hazajöttem ismét megszagolgattam a dolgokat, de nem éreztem azt a szagot. Mit lehet csinálni ilyenkor? Kicsit kellemetlen, mert hétvégére kellene a kocsi, illetve azzal járok dolgozni... (Jelenleg töltőn pihen reggelig...)
  6. Virbo

    Dízel

    Hát az a cső kb szita volt. Alig mertem hajlítani, mert féltem, hogy elreped végleg. :lol:
  7. Virbo

    Dízel

    Hát a régi termosztát ami benne volt, az egy kicsit kukás volt, eléggé rozsdás/dzsuvás, oxidos, stb. Annak annyi, annál is inkább, mert kiütöttem a helyéről, és az nem tett jót neki (muszáj volt, mennie kellett a kocsinak). (Bocs, telefonos) Itt már megpróbáltam fogóval kiszedni, nem ment. ;) A hideg járati dúsítóm működik, és érdekes módon működött előzőleg is. Amíg nem volt bekötve (azt hittem, hogy ott záródik rövidre a vízkör, és kikötöttem), miután bemelegedett a motor az alapjárat 1000 körülire emelkedett. Bekötve meleg motornál picit ugyan magasabb az alapjárat, mint hidegen, de még a tartományon belül van. Itt van a termosztátház felfogatási helye, látni a kis termosztátház helyét is. Ez meg a termosztátház: Természetesen ma reggel munkába menet eldurrant az egyik csövem, láttam is rajta, hogy gázos, de azt hittem, hogy kibírja, amíg megjön a másik. Hát tévedtem... :lol:
  8. Virbo

    Dízel

    Kösz a képet, bekötöttem a csöveket, elvileg így. Már csak az a kérdés, hogy a radiátornál melyik a bemenő? Most úgy van, hogy felülre kötöttem az adagoló felső felére menő csövet. Mármint a termosztátházon. Egyébként nem is értem, hogy mi a fenének kötötték át a csövezést. Talán észrevették, hogy rossz a termosztát, és nem akarták megfőzni az olajat? Csakhát úgy meg az olajkör kapta direktbe a vizet (bár most is ideiglenesen)... Képeket fogok feltenni, csak haverom csinálta őket a telójával. Elkérem majd. A másik termosztáttal az a baj, hogy ezen semmi jelzés nincs, a boltban sem tudták megmondani a hőfokot. De elvileg ugyebár 80 körül kéne lennie... Ja igen, az adagoló érdekes módon működött rendesen... Volt olyan próbám, hogy ledugóztam a rámenő csöveket, és úgy meg emelkedett volt az alapjárat... :lol:
  9. Virbo

    Dízel

    Köszi. Viszont ma kiderült, hogy miért nincs fűtés. Valamelyik előző tulaj megkeverte a csövezést, és nagy okosan - mint kiderült - az olajhűtő termosztát csonkjára kötötte a fűtést. Kiszereltem a kérdéses csonkot, és meglepődve tapasztaltam, hogy van alatta egy termosztát besajtolva a csonkba. Persze tiszta dzsuva volt, nem is nyitott. A boltban kiderült, hogy az nem a fűtésé, hanem az olajhűtésé, tehát eddig direktbe kapta a hűtővizet az oil... :lol: Potom 36.000-be kerülne egy új. A régi természetesen szar... (Ilyen robbantott ábrákat hol lehetne szerezni??? Viszont az Isuzu tulajoktól kérnék egy segítséget: valaki nézzem meg legyen szíves, hogy a radiátor gumicsövei hova vannak kötve a rendszerben. Itt a termosztátház, hátha segít. Köszönöm.
  10. Virbo

    Dízel

    Hát én reménykedek, hogy nem hengerfejes. Annak lenne nyoma nem? Mittudomén, füstölne, olajos lenne a hűtővíz, esetleg fogyna folyamatosan. Ezek meg nincsenek... Gondolom az jó olcsó mulatság volt...
  11. Virbo

    Dízel

    Unix. Itt a cikkszáma, rá tudsz keresni. nem egy nagy összeg... Cikkszám: 489109 Miért van benne két kör? A buborékhoz mit szólsz? Alapjárat, negyed óra után. Ha a csövet összenyomom kézzel, akkor a szint változik...
  12. Virbo

    Dízel

    Erre 80-88 fok van írva, a boltban motorszám alapján adták, az ő rendszerükben 80 fokosként volt regisztrálva. Kivitel szerint olyan, mint ami a kézikönyvben van. Itt írtam, hogy miből gondolom. Fűtés-hűtés topik, remélem jó a link. Több ötletem nincsen sajnos. Fölötte vannak a termosztátok. :lol:
  13. Virbo

    Dízel

    Az Isuzu tulajoktól kérdezném elsősorban, de ha más is tudja, az is jó. ;) Szóval mennyi a vízhőfokotok mostanság? Most cseréltem termosztátot, volt egy kis kavar, lényeg az, hogy elvileg a belevaló van benne most. 80 fokos, a hőfokom nem is megy feljebb. Konkrétan a kék sáv és a 90-es vonal között vagyok félúton. Valaki azt mondta, hogy ez jó nekem. Tényleg? :lol: A másik a fűtéssel kapcsolatban kicsit rágódtam a megfelelő topikban, viszont volna egy kérdésem. A bekarikázott csőcsonk a radiátor visszajövője. Egész közel a motorblokkhoz, van ott mindenféle elágazás még, meg csövek is. Mint látjátok levehető, van valami egész vékony tömítés alatta. Mi a fene ez a csonk, és mi van alatta? Hova megy? (Csak azért mert nem légtelenedik a radiátor ágam, és ki akarom ezt pucoválni, hátha. Csak figyelje-e elpattanó rugókra, membránra, vagy kicsi kínaira, mikor leszedem?)
  14. Jaja, látom. Mondjuk mennyivel könnyebb dolgod volt, mint nekem... ;) A fűtős témához esetleg valami ötlet? Úgy rémlik, mintha neked is lenne Isuzud.
  15. No igen, a fűtőradiátor... :lol: Az a helyzet, hogy ma azt is próbálgattam. Gondoltam mielőtt szétbombázom a belét, letesztelem a dolgot. Van egy corsa fűtőradiátorom, ideiglenesen bekötöttem átlátszó csövekkel a rendszerbe. A radiátort belógattam a tűzfal mellé, amilyen mélyre csak lehetett, a csövek lejtenek, mint gyárilag. Az a helyzet, hogy nem áramlik a folyadék! (A fűtőradiátor tuti jó, sőt mi benne van eredetileg, az is jónak tűnik.) A bemenő ágon még csak-csak befolyik (de csak a termosztát nyitása után), viszont buborék marad benne. A kijövő meg fel sem jön a csatlakozóig... Elmenő (alul középen, az a fehér, párás csődarabka): Visszajövő: Itt meg a rendszer, az üzemanyagszűrő alatt van a visszajövő szintje, a radiátor szintén a szűrő alatt, jó mélyen (a képen csak a csöve látszik): A radiátor éppen hogy csak langyoska, a csövei pont olyan melegek, mint a saját radiátornak mikor az van bekötve, szóval a bemenő éppen csak lanygyos, a kimenő hideg. Olyan, mintha nem légtelenedne le itt a rendszer, de nem tudom, hogy miért. Termosztát csere után még a gyári radiátor volt bekötve, után kellett töltenem a rendszert a próbaút után. Kb annyit, mint amennyi kifolyt a cserénél. Termosztát cserénél az elmenő csőcsonkból folyt a víz rendesen, mikor lehúztam a csövet, a bejövőből meg szinte csak csordogált. A kupakom tömít, meleg motornál szisszen a túlfolyó, ha lelazítom. Ötlet?
  16. Az a gondom, hogy a boltban motorkód alapján kaptam ezt. Kivitelre is olyan, mint amilyet a kézikönyv ír... Szóval nem tudom, hogy mi az igazság, jó lenne, ha egy Isuzus felvilágosítana. ;) Viszont nekem sem tetszik, hogy 80 fokon áll a mutató... Ami benne volt, az valószínűleg egy benzines modellé lehet. Vagy nem is tudom... :lol:
  17. Sziasztok, Kicseréltem a termosztátom (motorkód alapján azonosítva, a szerviz könyvbeli ábrával megegyező típusú). Ami benne volt, abban nincs egy kisebb szelep pluszba (képek alapján benzineshez való), az újban van. A próbakör alatt viszont a hőfokom nem ment fel csak kb 80-85 fokig. A kék és a 90-es vonal között pont félúton van. A termosztátra 80 fokos nyitást írtak, a régire 92 fok volt írva. Kérdésem az, hogy mennyire jó az a 80 fok? Elég enyhe idő van kint, félek, hogy hidegben le fogok hűlni nagyon. A termosztát egyébként jól működik, tapogattam a hűtőt. Ja, és fűtésem továbbra sincs... :lol:
  18. Na már csak azt kérdezném, hogy nekem 80, vagy 85 fokos termosztát kell?
  19. Hihi, kicsi a világ... ;)
  20. Na, megtapogattam a hűtőmet az imént, beindítás után kb 5 percel már langyosodott a felső része. A mutatóm meg sem mozdult még. Akkor ez termosztát hiba egyértelműen? Mi kell ahhoz, hogy kicseréljem a termosztáton kívül? Van ott valami tömítés is? 1,7D Isuzu motor?
  21. Sziasztok, A fűtés problémám továbbra is fennál, sajnos azzal nem tudok mit kezdeni egyenlőre. Viszont ma egy másik dolgot is észrevettem: A motor hőfokom a kék mező fölött stagnált egy picit (egy mutatónyival pont). Eddig nem volt gond, a szokásos utamon 90-ig felment, ott egy picit járkált, majd 90 alatt egy nagyon picit megált a mutató (kb negyed mutatónyit). Ma reggel viszont nem akart felmenni semmi pénzért. A hűtőt nem tudtam megnézni, mert félúton vettem észre a dolgot. Lehet, hogy elhalálozott a termosztátom?
  22. Virbo

    Dízel

    Reggel kipróbáltam, hogy "ledugóztam" a kupakot (konkrétan gumikesztyűt szorítottam rá a kupakkal). De semmi eredmény. Ami viszont érdekes volt, hogy megállás után röktön lecsavartam a kupakod (persze rongyal), de nem volt semmi szisszenés, vagy nyomásváltozásra utaló dolog....
  23. Virbo

    Dízel

    Reggel rágumizok egy zacsit a kupakra, és kipróbálom... ;) Esetleg nem tudod véletlenül, hogy hol találok valami leírást/rajzot a csövezésről? (A bibliámban nincs benne, de még utalás sem, hogy minek hova kéne mennie...)
  24. Virbo

    Dízel

    Köszi a választ, már van min elindulni. A kikötést azért kérdeztem, mert akkor lekötöm azt a két csövet, ledugózom őket, így a radiátor felé tud csak áramolni a víz. Ezzel ki lehet zárni, hogy mondjuk ott záródik rövidre a vízkör. Valamint van egy corsa hűtőm, azt valahogy be tudnám kötni, hogy az melegszik-e. Ezzel a radiátorhibát viszonylag könnyen ki tudom szűrni. A jelenségek amiket írtál nem állnak fent, viszont szöget ütött a fejemben, hogy mi van, ha a kupakom nem áll a helyzet magaslatán...? Elvileg akkor sincs túlnyomáson a rendszer, és talán lehet ez a tünet nem?
  25. Virbo

    Dízel

    Értem. Hát nekem az elágazástól hideg mindkét ága. Ha azt a kütyüt kikötöm ideiglenesen lehet tőle valami gondom? Ha esetleg hengerfejes, azt hogy lehet észrevenni?
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.