Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Bombero

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    271
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    4

Everything posted by Bombero

  1. Azt sajnos nem tudom, hogy a fékdoboknak mi a szűz méretük. Lehet, hogy valaki majd megírja itt. A méréstől nem kell megijedni. Én először azt beszéltem meg az esztergályossal, hogy a műhelye előtt gyorsan megemelem a kocsi hátulját, lekapom a kerekeket, majd a fékdobokat - egy T20-as torx fogja - és megméri nekem. De aztán ideadta - nem az indikátoróráját, rosszul írtam az előbb - hanem az egyik nagyméretű tolómércéjét és szépen megmértem otthon. A fékdobokat és pofákat nem cseréltem, egyrészt az áruk miatt másrészt mert még tűréshatáron belül vannak. Az első lengéscsillapítókat toronycsapágyakat kedden cseréltetem, mihelyst pedig jobb idő lesz, egy új nyárigumi garnitúra is felkerül, az előző - hét szezont - 83 ezret futott helyett. Utána természetesen futómű állítás is lesz. A műszaki is esedékes lesz pár hónap múlva, az előtt kerülnek majd sorra a hátsó lengéscsillapítók is. A futásteljesítménnyel kapcsolatban azt olvastam egyszer, hogy Budapesten taxiként volt amelyik G Astra 330 ezret is elment. Majd meglátjuk. Odáig még van legalább öt évem.
  2. Én is hasonló cipőben járok, jártam mint te. Az alany egy 2007. közepi Astra G Z14XEP Első féktárcsa+betét: szintén TRW-t vettem a Kovácséktól. Teljesen megvagyok vele elégedve. Nem nyikorog. Hátsó fékdob: az a legegyszerűbb, ha elmész egy esztergályoshoz és egy indikátor órával megméreted a dob belső átmérőjét vagy kérsz egyet és megméred magad. A mihez viszonyításhoz: nálam tavaly novemberben 214.300 km-nél, a hátsó dobok belső átmérője 230,45 és 230,65 mm volt. A dobokat 231 mm elérésekor kell cserélni. Első lengéscsillapítók: nálam kb. egy éve kezdett el gyengén kopogni, nyikogni valami. Most vettem erőt magamon, hogy cseréltessem. Az autóban most 222.400 van. A lengéscsillapítók még a gyáriak - rajtuk az MN és NN - jelzéssel. Nem is méretem meg őket, kiszolgálták az idejüket. A kutyacsontot is cseréltetem mert azok is teljesen oda vannak. És még valamit cseréltetek: a toronycsapágyakat kompletten. Mégpedig azért - mert ugyan ez utóbbi most 24e forint többletköltséget okoz, - de ha egy-két év múlva elkezd ropogni az eleje, akkor megint szedethetem szét az egészet, aminek ott lesz a munkadíja. Így meg egy menetben megcsináltatom az összeset és hosszabb távon jobban járok. Ezeket az alkatrészeket is a Kovácséktól vettem meg: 230574/SZ és 230575/SZ cikkszámú Sachs lengéscsillapítók, 802473_SAC/BE cikkszámú Sachs toronycsapágyak, valamint TRW kutyacsontok. Ez így összesen kb. 67e forint volt. Summa summarum, ha biztosra akarsz menni, akkor a cserélendő alkatrészeket meg kell mérni, méretni és akkor nem költöd feleslegesen a pénzt. Bár jó eséllyel a 180 ezres futásteljesítmény már indokolttá teheti a lengéscsillapítók cseréjét.
  3. Nem akartam ilyen színnel autót venni, pláne, hogy az előző autónk is ilyen színű volt. Mindezt viszont felül írta az, hogy az elérhető Astra kínálatból ez volt a legjobb állapotú. Közben ma leszerveztem a lakatolást és festést. Kb. százezerbe fog megállni a pénteki figyelmetlenségem. Köszönöm a linket. Azonban szombaton már beszereztem a tört alkatrészek pótlását.
  4. Ahhoz szerintem túlságosan elrepedt. A teljes festést meg lehet, hogy már nem lehet megúszni mert a bal oldali lökös ívről még régebben egy másik autós verte le nagyobb darabon a festéket.
  5. Biztosan az lenne a legjobb, de ez az ultrakék szín (Z21B = 4CU) nem igazán gyakori. Alig látok belőlük.
  6. Válaszolok magamnak. Gyorsan "átnyálaztam" a fórumot. Maradok a bontottnál. Az legalább biztosan méretpontos.
  7. Tisztelt Urak! Tanácsot kérnék! Ma délután mögém ugrott egy villanyoszlop. A lámpa fölött a kaszni benyomódott, jobb oldali hátsólámpa darabokra törött. Lökhárító pont az ívben függőlegesen félig elhasadt, tartóív is eltörött. Nem forszíroznám a lökös hegesztését, hanem inkább vennék egy másikat. Az lenne a kérdésem, hogy melyik lenne a célszerűbb: venni a bontóban egyet és színre fújatni vagy venni egy alapozottat innen. Már csak az a kérdés, hogy ezek az utángyártottak mennyire méretpontosak. Esetleg ha valaki vett már ilyen alapozott lökhárítót akkor melyik gyártót ajánlaná? Előre is köszönöm a segítséget.
  8. Nagyon megköszönném. A címem: nickem kisbetűvel és kukacfreemailponthu. A legújabb fejlemény az, hogy egy - tegnap - teljesen frissen telepített Win7-re felraktam a driverét ami látszik is az eszközkezelőben, de amikor tesztet akarok csinálni, akkor meg nyafog, hogy telepítsem a drivert vagy dugjam egy USB portba. Átnézve a különböző konfig fájlokat szerintem amit adtak cd-t hozzá azon nincs is Win7-es driver.
  9. Köszönöm a tippeket O....m ügyben. Razor01: Én is valami ilyesmire gondoltam, hogy azért kattog mert valami nem frankó neki. gedikart: Nálam Universal Serial USB Driverként jelent meg. Ezt letöröltem és az újbóli telepítés után jött a kattogás... outsider: Azt hiszem én is online segítséget veszek igénybe. Már tanulmányoztam néhány ilyen irányú videót. Mindenesetre holnap újrarakom a Win7-et - már úgy is esedékes - és az általatok adott tanácsokat figyelembe véve megpróbálom működésre bírni ezt a csodát. Azt nem tudom egyedül, hogy mennyire egyformák belül ezek az eszközök. Ahogy látom a szoftver mindenütt ugyanaz. A kérdés az, hogy a driverek is ugyanazok vagy azokban már van eltérés "gyártótól" függően? Még egyszer köszönöm a segítséget.
  10. Igen. Mindent kipróbáltam amit lehet. Többek között az általad javasoltat is. Már értekeztem az eladóval és feltöltöttem neki egy videót is. Ő arra tippelt, hogy nincs a drivere telepítve. A tippje nem jött be mert a telepítése természetesen megtörtént. Mindenesetre leszedtem majd újra raktam a drivert, erre most lefagyasztja majd újraindítja a Win7-et. Közben meg olyan hangok jönnek az O...mból mintha mikrokapcsolók ide-oda kapcsolgatnának. Még teszek egy próbát. Mostanában készültem úgy is teljesen újratelepíteni a Win-t. Erre még egyszer felrakom a kliens programot, aztán meglátjuk. Ha nem működik akkor kuka, csere, stb.
  11. Érdekes! Sehol sem láttam olyan mezőt ahová a CarPass kódot kellett volna bírni.
  12. Beruháztam egy "hibakód"olvasóra. Nem az ELM-re, hanem arra az USB kábelesre, aminek a kliens programját számítógépre kell telepíteni. Működik, de nem teljesen jól. A telepített programban az automatikus jármű felismerés rendben is van, látszódik a VIN-től kezdve a motorszámig minden. Viszont ha diagnosztikát akarok csinálni és le akarom kérni a tárolt hibakódokat akkor hibaüzenetet ad: hogy vagy nincs gyújtáson a kocsi, vagy kommunikációs hiba van az ECU-val, vagy az ECU "foglalt" és visszautasítja a lekérdezést. Továbbá az élő adatok sem látszanak. Mielőtt visszaküldeném oda ahonnan jött, kérnék egy kis segítséget: Aki esetleg használ ilyen távol-keleti csodát, lenne valami ötlete, hogy miként is tudnám teljes működésre bírni! Amit lehetett azt már kipróbáltam. Mivel nem szeretném terhelni a fórum nyilvános részét, ezért inkább privátban szeretnék értekezni. Előre is köszönöm.
  13. Néztem a Cromax oldalát is. Igaz nem játszik mert Szegeden már megszűnt az üzletük. A linked is kétesélyes mert ha beütöm a gyári - 1300211 és 1300186- cikkszámot akkor ezt hozza fel. Ennek a Cromax azonosítója 25800, a tiéd 25880. Úgy nézem, hogy többféle hűtő jó ehhez a motorkódhoz.
  14. Kellemes karácsonyi "ajándékként" utolérte autónkat is (Z14XEP) a vízhűtő csöpögése. Ugyanott mint sokan másoknak: szemből nézve a bal alsó sarokban. Ez már csak ráadás ahhoz, hogy a hidegek beálltával az LPG reduktorom tömítésénél is folyni kezdett a hűtővíz. Ez utóbbival nincs is olyan nagy baj mert már egyébként is megérett a felújításra. Lassan belekerül a nyolcvanezredik gázos kilométer. Viszont a vízhűtő meghibásodására egyáltalán nem készültem. Nézegettem itt a cikkszámokat és a 2-es számú - GU jelű hűtőt - hozza fel az oldal egyedüliként, ha VIN szűrés be van kapcsolva. Ha viszont nincs akkor az 1-es számú - DQ jelű - is megjelenik mint lehetséges? alternatíva. Arra szeretném kérni az EPC-vel rendelkező valamely márkatársak egyikét, hogy az ünnepek után nézze már meg nekem, hogy abban mit ajánl a rendszer. Nem akarnék olyat venni ami aztán nem jó bele. A Kovács Autónál cikkszámra szűrve pl. az 1-es számú hűtő is megjelenik a találati listában de mint X12XE nem klímásként. Ráadásul itt a Valeo hűtő elég jó árban is van. Mivel régebben volt már a fórumban szó arról, hogy a Nissens-nek nem egyértelmű a megítélése, ezért esetleg az azóta keletkezett tapasztalatokról sem lenne rossz tudni. Mivel senkit sem szeretnék elvonni a karácsonyi előkészületek elől és úgyis csak az ünnepek után kerül sor a javításra ezért nem sürgős a válasz. Előre is köszönöm a segítséget. Itt is hagy kívánjak minden fórumozónak kellemes karácsonyt és boldog új évet.
  15. Csatlakozom én is az előttem szólóhoz: Kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok minden fórumtagnak és márkatársnak!
  16. A középső tekerőgombot kell kihúzni a helyéről és ott van mögötte az izzó.
  17. Ablaktörlők: Bal első: 490 mm (max. 520 mm) Jobb első: 470 mm (max. 475 mm) Hátsó: 410 mm (max. 420 mm) Márkájukra nem igazán tudok tanácsot adni. Bosch-t még nem vettem, Valeot már igen. Volt olyan, hogy a Valeo már újonnan csíkot húzott. Úgyhogy legutóbb az Auchan-ba vettem valami névtelent, ami már lassan két éve fent van és tökéletes.
  18. A légtömegmérő is olyan mint a lambdaszonda. Csak Bosch-t érdemes belőle venni. Én pár hete cseréltettem. Csak a Bosch-t fogadta el.
  19. Nos azt hiszem, hogy elkiabáltam a hibamentes működést. Egy szombati 400 km-es autópályás menet után, vasárnap reggel háromhengerrel indult az autó. A hibakódok: P0136 - lambdaszonda alacsony feszültség (1. szonda) P0170 - tüzelőanyag optimalizálás hiba P0300 - többszörös véletlenszerű égéskimaradás P0301 - égéskimaradás 1. hengerben Kétszeri leállítás majd újraindítás után helyreállt a "rend". Azóta nem volt hibajelzés, az autó rendben megy. Rákerestem itt a fórumban ezekre a kódokra és tgabika76-nak volt egy érdekes írása ezekkel kapcsolatban. Mivel nálam nem oly rég volt cserélve - a bizonyíthatóan hibás légtömegmérő és az elhasználódott lambdaszonda, - ezért ezeket mint hibát ki is zártam. Szelepszorulásra sem igazán tippelek mert a múltkor a negyedik hengerben volt égéskimaradás, amit megint csak a hibás trafóhíd okozott. A hozzászólásban javasolt féktisztítóval való hibakeresés nem hozott ugyan eredményt, de feltűnt az, hogy a légtömegmérő utáni csőből kiágazó kartergázcső erősen repedezett. Valamint a gáz injektorokhoz tartozó egyik alkatrész erősen belenyomódott a kartergázcsőbe és akár még nem látható módon ki is dörzsölhette. Ezt a csövet kicserélem még a héten aztán majd meglátom, hogy hozott-e eredményt.
  20. Csak Bosch-t néztem. GM 931 90 419 | KAT 8 55 528 | Bosch 0 258 006 924 Z14 XEP 19KP7462 motorszámtól. Mindhárom cikkszám ugyanarra a termékre vonatkozik.
  21. A lambdaszondának is van csere intervalluma: Z14XEP-be valónál 160 ezer km. Viszont amikor nézelődtem a neten, akkor találtam olyat is, amelyet ugyanehhez a motorkódhoz ajánlott fel az egyik cég rendszere, de ott már a javasolt csere 250 ezer km-nél volt. Diagnosztikai eszközre kell dugni a kocsit és ott látszódni fognak az értékek amely alapján eldönthető, hogy cserélni kell-e a szondát vagy sem. Itt eszközhasználati díjat számolnak fel, ami általában 4-5-6 ezer forint + ÁFA.
  22. Ha utólag összerakom a történéseket akkor volt! Kezdődött azzal, hogy indítás után gyakorta előfordult az, hogy az alapjárat leesett 500-ra, majd onnan jött egy korrekció vissza kb. 1000-re, majd ez a talla-billézés néhányszor, amíg be nem állt az alapjárat 750-780-ra. Ilyenkor nagyon remegett az autó és ezzel együtt erős benzinszag érződött. Mivel kettős üzemű az autó, először arra gondoltam, hogy a gázbeállítás nagyon dús és a benzines ECU eltanulta a gázos értékeket. A gázosnál amennyit csak lehetett állítottak rajta. Javult a helyzet, de nem volt az igazi. Melegen rendben indult, hidegen nem teljese. Aztán kezdődött a háromhengerezés. Először ritkán, aztán már szinte napi rendszerességgel. Aminek a végkifejlete az előző posztban leírtak lett. Várakozással tekintettem a mai reggelre, hogy ugyan miként is fog indulni az autó. Nos, most ugyanúgy indul mint amikor megvettük. Pöccre. Benzinen sima az alapjárat, gázon egy kicsit "érdesebben" jár. De ezt betudom annak, hogy a reduktort nagyon fel kellene már újíttatni mert lassan benne lesz a 80 ezredik kilométer is, no meg egyébként is sokkal érzékenyebb rendszer. Benzinen járva - igaz Shell százas benzinnel - de nagyon harap az autó. Előtte is tankoltam ilyet, de nem éreztem ezt a dinamizmust ami most van. Az a csöppnyi rántás is megszűnt ami eddig 2. fokozatban kétezres fordulatszám környékén volt. Mindenesetre annyi tapasztalatot szereztem most, hogy egy esetleges - nehezen indulós, benzinszagos, picit rángató tünetnél nem csak a benzinszivattyúnál kell körbenézni.
  23. Nem merem és nem is akarom 100 %-ra kijelenteni, hogy ez (lehet) trafóhíd hiba. Én így jártam: (Astra G, Z14XEP) kb. egy hónapja azt vettem észre, hogy időnként mintha kihagyna az egyik henger. Ilyenkor olyan traktoros pöfögése volt. Leállítva, majd újra indítva a motort, a háromhengerezés megszűnt. Ez odáig fajult, hogy a reggeli hidegindítást követő második indításkor, amely már meleg motornál történt azonnal háromhengerezett a kocsi. Ma reggel is rendben indult, a feleségem elvittem munkába, aztán elmentem anyámhoz. Amikor tőle elindultam - éppen a szükséges cuccokat akartam megvenni itt az olajcseréhez - az egyik henger nem járt és füstölt az autó mint egy kémény. A motor ikon is villogott, majd csak égett. Nem volt mit tennem óvatosan elkocogtam a bolthoz majd irány haza, ami onnan még 30 km-re volt. Olyan mértékben füstölt az autó mint egy Trabant. Végül azt csináltam, hogy az utamba eső szervizekbe betértem és kértem, hogy nézzenek már rá a kocsira. Az első két szervízben nem tudták fogadni a kocsit mert tele voltak. A harmadikban viszont igen. Itt gépre tették az autót: 4. hengerben égéskimaradás. Éppen volt bent egy másik Astra is, annak kikapták a trafóját, be az enyémbe, próbaút, autó tökéletesen működik, új Bosch trafó megrendel (Bosch 0 221 503 472) majd beszerel, én örülök, a zsebem meg könnyebb majd 40 ezer forinttal. Mindez 177.600 km-nél. A három hengerrel megtett kb. 15 km alatt a majdnem negyed szinten álló benzinmutató annyira leesett, hogy égni kezdett az üzemanyag szintjelző lámpa is!! Sajnos most már azok az idők jönnek, hogy az új autó ára és használt ár közötti összeget el kell kezdeni kifizetni. Nemrégen kellett légtömegmérőt cserélnem, a lambdaszondám is cserélem a héten mert a régebbi és mai műszeres mérések szerint is elhasználódott, plusz ma még a trafóhíd csere.... Ami a lényeg, hogy a trafóhíd csere előtt - amikor ment mind a négy henger - sokkal remegősebben járt a motor mint most. A cserét követően a fordulatszám mérőt most mintha odaszögelték volna a számlaphoz, míg korábban alig észrevehetően, de azért mozgott le fel.
  24. astra 1 Köszönönöm! Azt tudtam, hogy az EPC-ben a kijelölt cikkszámon van a szonda. Még a Bosch cikkszám is megvan: 0 258 006 924. Igazából az érdekelt volna, hogy az eltérő méretek igazából milyen különbséget hordozhatnak, mert mint írtam a Cromaxnál és a KovácsAutónál is többféle cikkszámon is vannak a kocsihoz való szondák. Nekem az a gyanúm, hogy a hosszabbak univerzális szondák és nincs a kábel végén csatlakozó. Azért is olcsóbb 5-6 ezer forinttal.
  25. A lambda szondám a műszeres mérések szerint kezdi beadni a kulcsot. 178 ezret bírt ki. A Cromax a Z14XEP-re kétféle variánst ajánl. Az egyik 300 mm, a másik 325 mm hosszú. Tudja valaki, hogy ezek a méretek mit jelölnek? A teljes hosszúságukat? Ami még érdekes, hogy az árukban is jelentős eltérés van. A rövidebb Bosch nyolcezerrel drágább mint a hosszabb. Előre is köszönöm a hasznos infókat.
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.