Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Mariner

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    13
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by Mariner

  1. Aktuálisnak aktuális még. Jobb felbontású képeken a kárpitok jóval koszosabbak mint az OLX-es képeken, de egy kárpittisztítás elég volna annak. A hengerfej ellenőrzése alatt a gyertyafuratokon keresztül mit értesz? Ki kell venni a gyertyákat és repedést keresni a furaton belül? Esetleg a gyertyafurat meneteinek az ellenőrzését? Az olaj evése sajnos nem szűrhető le egy próbaút alatt, így abban csak bízhatok, hogy nem lesz drasztikus. Sérülésként telefonban annyit mondott a tulajdonos, hogy jégeső nyomai vannak a fényezésen, de állítólag nem feltűnő, csak frissen mosott autón lehet észrevenni. Szándékomban állt amúgyis beszélni kasztnissal, hogy azzal lehet-e valamit tenni, és persze meg is kell néznem személyesen, hogy mit is jelent a jégkár, 1-2kisebb hupli, vagy esetleg sok...A pluszöltsége az autónak a vételáron felül kb 300.000ft, az esetleg még vállalhatónak gondolom.
  2. Ott én is találtam egy aljzatot (3db-os), ezek szerint abba kell bedugni mindkét kapaszkodóét (azaz a gyári kábel olyan, hogy közös az a vége amit aljzatba dugunk). A kontaktot akkor küldöd, ahol tudnék ilyen kábelt beszerezni?
  3. Köszönöm a válaszod. Egyenlőre az a fő bajom, hogy azt sem találom, hova kellene rácsatlakoztatni a kábeleket. Tehát azt a pontot nem találom ahová a legyártott/vagy gyári kábelnek a végét rádugjam. Az ajtónyitásérzékelőn is rajta vagyok már, mármint a beszerzésén, mivel gyári áron nem szívesen venném meg, ha lehet bontottat is kis várakozással. Egyenlőre az is boldoggá tenne, ha egyszerre világítana a tükörnél lévő lámpával a két kapaszkodó az első ajtók nyitására. Szinte mindíg egyedül vagy a párommal ülünk csak benn. A kábelhez a kontaktot megköszönném, bár az ügyben is kértem akitől most a kapaszkodót vettem, hogy legközelebb ha bont G Astrát akkor tegye el nekem.
  4. Sikerült beszereznem a már többször emlegetett világítós hátsó kapaszkodót. Elkezdtem leszedni a tetőkárpitot, a bal oldalon, de én nem találok semilyen szabad csatlakozót a kapaszkodó környékén. Merrefelé lehet? Sajnos a vezetékeket nem kaptam meg a kapaszkodókkal (nem szedték ki az autóból, a maradékot meg már le is adták egy Méh telepen), így magamnak kell majd legyártanom tűzősarukkal, mondjuk ez nem olyan nagy probléma. A visszapillantónál lévő lámpával nem akarom párhuzamosan kötni őket, egyrészt mert akkor annak a betápvezetéke fogja megtáplálni mindhárom lámpát, ami nyilván a méretezett áramnak a dupláját jelentené, másrészt pedig akkor elveszne a hátsólámpa olyan funkciója, ami lehetővé teszi,hogy akkor is felkapcsoljam, amikor épp nem világít a visszapillantónál lévő lámpa. Az információkat előre is köszönöm!
  5. Üdvözlök mindenkit! Egy hirdetésben láttam ezt a Bertone kupét, mivel nem ismerem a típust érdeklődnék, hogy hozzáértő szemmel milyen észrevételeitek vannak ezzel a konkrét autóval kapcsolatban? Bármilyen vélemény érdekelne. Akár a fennttartási és egyéb költségek is elemezhetőek. http://olx.hu/hirdetes/opel-astra-g-bertone-coupe-2-2-147le-ID2LeDZ.html#7605db525b
  6. Előszöris mindenkinek Boldog Új Évet! Valakinek van tapasztalata a 2.2-es Bertone Coupe-val? Miben különbözik a normál G-től? A kinézet az egyértelmű, de van-e valami gyakoribb hibája meg ilyesmik. Az alkatrészárakon tükröződik, hogy egy kisebb darabszámban gyártott verzió, vagy jórészt ugyanolyanok az árak és többnyire ugyanazon alkatrészekből áll mint az egyéb kasztniváltozatos G Astrák? A neten nézegettem és egyre jobban tetszik a formája...
  7. Ez egy aránylag régi video. Angliában a dolgos román "kisebbség" autóját akarták elszállítani valamilyen okból (tilos helyen parkolt, nem volt műszakija, nem volt jogsija),erre a törvényt nem annyira tisztelő polgártárs úgy döntött, hogy ellenáll, akár az autója élete árán is (majdcsak visszaújítcsák neki szocpolitikailag). Körülbelül ennyi a történet :)
  8. A 30.000km-es ciklus a szervíz által előírt volt, azaz 30.000-el későbbre vagy 1év múlvára írták elő a következő olajcserét, mindegyik olajcserénél. Természetesen akkor is amikor 10W40-et tettek bele. Mivel most már nem cégautóként szolgál, én már 10.000után fogom cserélni. A vízpumpát nem azért nézetném meg/cseréltetném, mert a vezérléskörben van (én is tudom, hogy nem abban van), hanem mert a szervízkönyv szerint semmi nem volt benne cserélve a gyújtógyertyákat, a szűrőket és az olajat leszámítva, dacára annak, hogy 200.000-nél több van már az autóban. Miután megvettem, szeretném az ilyen bizonytalan dolgokat kiküszöbölni és ha nem is cserélem, legalább ellenőrizni kellene, hogy minden rendben van nála. Az olajcsere az természetes volt, hogy kell de a többi sajnos nem annyira olcsó mulatság, így azt első körben inkább csak ellenőriztetném és csak ha szükséges akkor volna cserélve.
  9. "Mariner: Ugye csak viccelsz, hogy olaj nélkül elindítod a kocsit? :omg: Én nem tenném. Oké, hogy van rajta olajfilm, de akkor is!!! Meg mi van ha marad benne 2-3dl régi olaj? Semmi...! + okés, hogy nem éri hidegebb 15 foknál, de ha megállsz valahol, s kihül a kocsi? Illetve a 10W-40-es olaj résszintetikus..." Az olaj nélkül elindítás éppen csak annyi ideig tartott amennyi idő alatt mondjuk normál esetben felépül az olajnyomás hidegindításnál, azaz körülbelül ugyanazt kapta a motor amit minden alkalommal amikor elindítod, azzal a különbséggel, hogy ekkor üzemmeleg volt és még olajfilm is volt mindenhol, hiszen nem volt ideje még visszafolyni a teknőbe, ellentétben azzal a szituációval amikor 2nap után beindítod a neadjIsten csillag garázsban (télen) tárolt verdát. Nyilván nem lenne semmi baja, ha maradna a régi olajból benne pár deci, de miért ne szedjem ki belőle teljesen, ha (szerintem) semmit nem ártok a motornak a ráindítással? Tulajdonképpen akkor sem volna semmi baj ha a szűrőházat nem mosogatnám el (szó szerint), hogy teljesen tisztán menjen bele az új szűrő, de nem sajnálom az időt rá, mint ahogyan a szárazra törlésére sem. Előszőr autószerelőtől hallottam ezt a "módszert" aki a saját autóján mindíg így csinálta az olajcserét, de utána is néztem a működésének és nekem is logikusnak tűnik a működését végig gondolva. Már az első autómban is mindíg így csináltam, 210.000km-el adtam el egy barátomnak, aki előtte 1hónapra kölcsönkapta (az övének lejárt a műszakija), de elégedett lehetett vele, mert néhány hónapra rá amikor a céges Opel hozzám került és kezdtem mondogatni, hogy azt meg eladom, le is csapott rá. Olajat sosem evett a 10.000km-es ciklus alatt, max 1-2dl-t. Azt nem gondolom, hogy sosem hűl le a motor 15fok alá, de az esetemben nagyon ritkán. Így olajcsere után természetesen már mindegy, hogy mennyire szintetikus az olaj, ha előre tudom akkor másmilyent tettem volna bele (5W30), de nekem természetesnek tűnt, hogy a szervízben csak tudják milyen kell bele a hosszú élet reményében, főleg hogy ott 30.000km-re terveztek minden egyes olajcsereperiódust. Tulképpen egy megbízható veszprémi Opel szakit akartam csak akire nyugodtam rábízhatnám az autót vezérlés, vízpumpa, bordásszíj, feszítőgörgő ellenőrzésre/cserére, nem utólag akartam az olajról érdeklődni amkior már mindegy, hiszen a csere megvolt :( A következőig csak nem lesz semmi baj vele, hiszen 10.000km után úgyis csere (eddig a szervízkönyv szerint ment 103.000km-t 10W40-olajjal).
  10. Sikerült megnéznem az olajcserék alkalmával felhasznált típusokat a szervízkönyvben:30.000-nél 10W40, 60.000-nél 5W30, 90.000-nél 10W40, 120.000-nél 10W40, 150.000-nél 5W30, 177.000-nél 5W30, 204.000-nél 10W40, és most ugye tettem bele szintén 10W40-et. egyenlőre talán a hangja jobb mint előtte volt és mintha kultúráltabban is járna. Ennek mindenesetre örülök :) Most mindenesetre kellene rá tennem új téli gumikat, a jelenlegiek szerintem kissé el vannak öregedve, bár a profilmélység alapján még simán használhatóak. mivel második autóként van használva, nem is volna annyira sürgős, de hamarosan műszaki, ott nem biztos, hogy szeretik a 2006-os abroncsokat :( A feszítőgörgő műanyagnak tűnik, a bordásszíjon meg ilyesmi feliratot láttam:FGP 55556042 szóval esélyes, hogy nem lett még cserélve. mondjuk a szíj maga nem tűnik egyáltalán megviseltnek. Az olajos fórumban elolvastam jópár hozzászólást, eléggé változó amit írnak az ajánlott típusokról. Van aki szidja a GM olajat és a 10W40-es típusút mások meg esküsznek rá... Az meg szintén elbizonytalanít, hogy a 7db gyári szervízben végzett olajcseréből 3alkalommal 5W30-as típust 4alkalommal pedig 10W40-et használtak :omg: Nehéz okosan dönteni...Nyilván nem tudok kísérleteket végezni melyik volna a jobb, az mindenesetre talán fontos infó, hogy az autó garázsban áll(ház alatt), 15foknál hidegebb nem igazán éri, így a nagy hidegben, dermedt olajjal indulás, nem igazán reális veszély.
  11. Imy: Az autó most a garázsban van, estefelé megnézem a szervízkönyvben mikor milyen olajat tettek bele cserekor, de ami biztos a legutolsó alkalommal 10W-40-et tettek bele, előtte pedig ha jól rémlik akkor 5W-40-et. Amikor néztem még dilemmáztam is, hogy vajon a motor vélt (kilométer alapján) kopása miatt váltottak 10W-40-re? Ha volt cserélve, cserélve bármi a vezérlésen, akkor biztosan Opel márkaszervízben volt, mivel cégautóként szolgált egészen újkorától és nem volt elsőrendű kérdés az ár, hanem az igazolható (dokumentált) karbantartás. Emiatt csak abban tudok bízni, hogy cserélni ugyan cserélték, de nem írták (ikszelték) be a szervízkönyvbe. Ez ellen szól mondjuk az, hogy minden szervíznél be vannak ikszelve az "igen" oszlopban azok a dolgok amiket megcsináltak, és némelyiknél a "nem" oszlopot is beikszelgették. Este ha kimegyek a garázsba, akkor ránézek a feszítőgörgő anyagára és megpróbálom a hosszbordás szíjnak is leolvasni a márkáját. A saját ezelőtti autómon én is magam csináltam mindent, bár az nem volt már garanciális akkor sem amikor hozzám került. Saját véleményem szerint a szervízekben (a tudásukat nyilván elismerve), kevesebbet szánnak rá az időből, mintha a sajátjukat csinálnák, még akkor is ha amúgy az ember kifizeti a lelkiismeretes munka idejének a díját. Például az olajcsere megvan 10 perc alatt, nálam pedig így nézett ki:olajba mosófolyadék beletölt-15km kocsikázás-leeresztőcsavar kivesz-olajbetöltőnyílás fedél levesz-olajszűrőház levesz-olajszűrő kivétele után a szűrőház levehető része elmosogat, szárazra töröl-ha már nem csöpög az olaj akkor motor elindít 5másodpercre-10perc után újra ráindít 5másodperce-vacsora+1óra tv nézés. Ekkor már bizonyos, hogy az utolsó csepp régi olaj is kifolyt, és kezdtem az összerakást új szűrővel, tiszta szűrőházzal, tiszta olajleeresztőcsavarral (tömítések gondosan beolajozva) majd feltöltöttem 3literrel, motort beindítottam 1percre, majd 4-5óra múlva ellenőriztem a szintet, ami épp egy kicsit volt csak a max. szint alatt. Ezt sajnos egy szervízben sem csinálják így meg, időt, fáradtságot nem kímélve. Mondjuk ha megcsinálnák akkor meg az nem esne jól, hogy ennyi órát kiszámláznak...Persze egy alapos olajcsere, ugyanezekkel a művelettekkel csak kevesebb várakozási időkkel meglenne 1óra alatt is, de azt is leviszik (tisztelet a kivételnek, bár olyant nem láttam még) 15percre, merthát termelni kell, az ilyen műveleteknek meg szabott díja van, tehát nem kérhet többet érte, így inkább csökkenti a ráfordított időt, hogy több férjen bele egy műszakba. Bocs, ha hosszú voltam :)
  12. Gázos: egyenlőre az aláírást nemtudom, hol illesszem be, de az autó Z14XEP motorkódú 2006-os G-Astra kombi. Az olajat már lecseréltem szűrőt Mann márkájút használtam, olajtérmosót is tettem bele Wynn's márkájút, motorolajat pedig a szervízkönyv szerinti 10W40-es GM olajat(az utolsó szervízkor ilyen viszkozitásút tettek bele). A hangja nem igazán tudom mennyire hangos, a csere után észrevehetően megváltozott, csendesebb lett, de például a céges Octavia-hoz képest(2013/12 1.4 TSI) eléggé nagy a hangja, szinte mint egy modern dízel motornak. Jelenleg 221000km van benne, végig vezetett szervízkönyvvel (az utolsó kb.30.000km-en én vezettem céges autóként), de nem látok olyan bejegyzést, hogy lett volna akár a vezérlésen bármi cserélve, akár a hosszbordás szíj/feszítőgörgő. Persze elképzelhető, hogy volt csak slendriánul jegyezték be a dolgokat a szervízkönybe. Időközben meglett az aláírás sor, módosítottam is.
  13. Üdvözlök mindenkit. Első hozzászólásom ez, és még nem igazán látom át a fórumot. Nemrég vettem egy 2006-os G kombit. Gyári vezetett szervízkönyvvel, de kétlem, hogy valóban mindent megcsináltak időben az autón, a tegnapi olajcsere után :( Elvileg 7.000km volt az olajban a szervízkönyv szerint, de se az olaj, se a szűrő állaga alapján nem hiszek ebben. Az is kissé fura, hogy sem a bordásszíjat, sem a vízpumpát, vezérműláncot nem cserélték (még a szervízkönyv szerint sem), holott az autóban 210.000km van. Tudtok esetleg ajánlani Veszprém megyében valakit aki korrekt áron elvégezné ezeket a munkákat, korrekt minőségben és azt sem bánná ha végignézem a műveletet? A választ előre is köszönöm és mindenkinek ha utólag is, de Kellemes Karácsonyt kívánok!
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.