Jump to content

georgee

Fórumlakó
 • Hozzászólások

  34
 • Csatlakozott

 • Utolsó látogatás

Hírnév

2 Semleges

georgee névjegye

 • Felhasználói rang
  Újonc

Személyes információ

 • Neme
  Férfi
 • Lakhely
  Tiszaújváros

MOTE klubkártya

 • Autó(k)
  Astra G 1.6
 • Város
  Tiszaújváros

Legutóbbi látogatók

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ez esetben ha jól értelmezem és a 100K/47K osztót használom, akkor elég a program elején is az R1 R2 értéket is módosítanom? Időközben összeállt a kép. Köszönöm a kimerítő választ. Azért nem jött ki a matekolás mert az A0-ra a feszültség osztóra kapott értékkel számoltam, és nem a hozzátartozó digitális értékkel.
 2. Ezt megnézném. Az arduino programmal hogy tudok csatlakozni? Megnéztem 1%-os az ellenállás tűrése. Bár a 3db 100k esetébe a tűrés is összeadódik. Lehet értelmesebb lenne tényleg 1darabbal osztani. Nem értem miért így oldotta meg.
 3. Valamennyit befolyásol a műszer referencia értéke is. +- pártized volt. Tehát multiméter és mutiméter között is láttam már 0,4V differenciát. Mindenesetre ma utána nézek miért vagy hol esik le a feszültség.
 4. Jajj, elnézést. Kicsit belenyúltam a programozói nyelvbe :D Akkun mértem. De sokallom azt az 1V feszültség esést. Amikor beépítettem még egyezett a multiméterrel. Még az ellenállás toleranciára vagyok kíváncsi, vagy hogy a hideg idő mennyire befolyásolja a mérést. 5%-os ellenállás tolerancia esetében szerintem már előfordulhat 1V differencia. A szoftveres kalibrálásra viszont van már ötletem
 5. 7812 IC-n 12V-ot mérek. Szóval a hiba kizárt a multin. Ráadásul ha 11.4V lenne az akksi, akkor már nehezen indulna az autó (ha indulna). De egyből pöccre indul. Másrészről a generátor töltőfeszre is 13.4-et mér az arduino, ami szintén karcsú. És itt még semmi terhelés nincs a kocsin, csak jár a motor. Ezért gondolom, hogy az ardu körül lesz a hiba. Maga az akku rész megvan a forráskódban, csak ha elkezdek matekolni a végére nem fog kijönni 12 Volt. Tehát: tudjuk hogy a bemenő fesz mondjuk a példa kedvéért kerek 12V. Ezt a feszültség osztóval leosztjuk 3V-ra (a panelon az R1 R2 tag)==> Ez megy az A0-ra. Tehát a sensor value értéke ez lesz. És innentől csúszik el a számításom is. Ha elkezdem behelyettesíteni a kapott értékeket a vin az nekem akárhogy is számolom a végeredmény az 0.058, ami nem épp 12V ami kikerülne a kijelzőre. Viszont ha a sensor value értéke 3 lenne akkor (R2/(R1+R2)) vel kalkulálva 12V lenne. Itt vagyok elakadva. Illetve ha még ki is jön a program szerint a 12V akkor kérdés a TID-en miért kevesebb 1volttal a mért érték? (Off ezért jó spanyol vagy milyen nyelvű forrásban kutakodni /off) int sensorValue = analogRead(A0); float voltage = sensorValue * (5.0 / 1023.0); vin = voltage / (R2/(R1+R2)); Tehát int sensorValue = 3 // itt a fesz. osztón 3 voltot mérünk float voltage = 3 * (5.0 / 1023.0); // 0.0146627 ezt lesz a voltage változó új értéke ami lebegőpontos vin = 0.0146627 / (100000/(300000+100000)); És itt a vin értéke kerül a kijelzőre ami itt matekolással nekem 0.05865 lett ami közel sem 12V Viszont ha a sensor value 3 lenne azt az (R2/R1+R2)) taggal felszorozva 12re jönne ki, tehát így érthető lenne a képlet. Mivel jelenleg 12.4V a multiméter szerint az akku az ardu szerint meg 11.5 itt megint kérdés hova tűnik 1V (vagy min esik a feszültség). Tegyük fel ha esik valamin 1 volt azt szoftveresen hogy tudom kompenzálni? Javítsatok kérlek ha valamit elnéztem!
 6. Üdv Srácok! A programban az akku menüpontban a feszültség 11.5 voltot mutat, amikor multiméterrel mérve a feszültség 12.4V nyugalmi állapotban, 4-5 óra állás után. Tehát mérési hiba van. Valakinek esetleg ötlet, szoftveresen hogy tudom kalibrálni?
 7. Panelra rátetted a zavarszűrőket? :D Mert az a kapcsolási rajzon nincs rajta. Igencsak eltudja csavarni a processzor "fejét" aztán érdekes dolgokat művel, vagyis instabil lesz. Ha jól tudom ez a rajz Corsa-hoz van tervezve. Ott mások a vezeték színek. Nem árt átnyálazni az Astra vezetékelését is. Illetve én ráoptimalizáltam a kocsimra. Az utolsó tankolás 42.7liter volt az elfogyasztott az ardu szerint és 42.7 ment bele a kút szerint. Egyébként +-1 dl eltérés van nagy átlagban. Én imádom Kínai ardut vettem, nekem elsőre jó volt. Egyébként hestore ott is lehet venni.
 8. georgee

  Általános műszaki problémák!

  Néztem már a videót. Igazából a workshop manual másképp mutatta, de ugyanígy van beépítve. Köszönöm a segítséget. Van róla magyar videó is, csak erre az apró részletre nem igazán tér ki. A többi meg már egyértelmű
 9. georgee

  Általános műszaki problémák!

  Üdv Tagok! Most cserélem a vezérlést az astrámon. X16XEL 1998-as G ferdehátú. Egy egyszerű kérdésem van. A vízpumpának a jelölése a motorblokkon a műanyag borítás alatt van? A pumpát már betettem, úgy ahogy az előző volt, össze jelöltem kiszedés előtt, de ellenőrzés céljából szeretném tudni, hogy az új pumpa egybe esik-e a jelöléssel. (Van gyakorlatom a szerelésben mielőtt jön a kérdés). Illetve ha a burkolat alatt, akkor a burkolat leszerelése nélkül látható valamennyire? A segítő válaszokat előre is köszönöm. https://workshop-manuals.com/vauxhall/astra-g/images/astra-g-2377.jpg
 10. Nekem a consmed most 11.8on van, viszont a menüből nem volt hajlandó eltárolni, így a forrásban írtam át. Igazából nekem az a 30km kocsikázás nem lényeg, napiszinten megvan így élek ezzel az opcióval. Tankolás után is kb 0.2l Volt az általam számolt és a gép által kiírt érték.
 11. No van egy verzió, amit a saját autómra szerkesztettem, 3 tankolással teszteltem Az egyik tankolásnál 0.5 literrel kevesebbet mért a kütyü, a másikkal 3 literrel többet, illetve egy 1 literes töbletem volt. Így eltudom mondani, hogy aránylag pontosa számolás. Beleírtam az 1/L Funkciót is. Az arduino szerint 7.3as a fogyasztás. Viszont ahogy én számoltam teli tanktól teli tankig 6.77. Tehát kb elfogadható az érték. Azért jó lenne ezeket a hibákat kiküszöbölni. De mivel egy ideje már használom, így már iránymutatásnak is megfelel nekem.
 12. Egyelőre nézzük meg az elméletedet, mit mutat, aztán agyalhatunk tovább A hőfokméréssel hol vagy elakadva?
 13. char texttemp2[11]; if (flagTensao == 0) { calcula_intervalo(); if (intervaloMiliSecs < 100) mydisplay.display_message(F("Akku "),255); Én magyarosítottam, más esetben battery if (intervaloSecs >= 3) Ez lenne az időzítés Ebben az esetben amíg az intervalo értéke nem lesz több 3nál, addig a program ezzel fog foglalkozni, és a többi menüpontot hanyagolja. Ez lesz az ami a menüt időzíti a kijelzőn, mármint a főmenü esetében. Almenükben nincs időzítés, egyből léptet. Érdemes lenne megnézni, hogy tényleg ez késlelteti e?! Ezt az értéket mondjuk egy 10 másodperces értékre növelni, vár-e a menü. Egy megszakításos rutinra kéne cserélni a késleltetést, így a programnak lesz ideje foglalkozni a bemenetek monitorozásával is. Szerintem a vízhőfokot ha méred fölösleges a fő rutinba integrálni és onnan kiszámolva kiíratni. Mivel a többi menüpont nem számol vele, csak egy értéket mérsz elég az adott menüben figyelni. Szerintem azért nem helyes az elméleted (egyelőre csak egy felvetés), mivel a feltétel az, hogy amíg a intervaloSecs nem éri el a 3-at, addig számoljon folyamatosan, így a program futása addig itt ki is merül. Esetleg ha nagyon kísérletezni van kedved, akkor a Te elméleteddel egy nagyobb értéket kéne megadni a várakozásnak, és így eldőne mi is az ami valójában a késleltetésért felelős. Mindenesetre sok sikert, írj, hogy mire jutottál
 14. Jó hírem van, az én elméletemmel is helytálló a fogyasztás. 7.2L-t dobott ki 100-on ami nagyjából reális. Szerintem a hőfokot meglehet mérni, mégpedig, a hőgomba elől leszedni a jelet, majd ráküldeni egy feszültség osztóra. Így az ECU kivan kerülve. De ez csak egy elmélet a részemről. Ez az időzítéses dolog az ami nagyon piszkálja a fantáziámat (gombnyomás).
 15. A vízmérés érdekel, ha lenne otthon pluszba egy Ardu pa nelom és egy TID-em egy szavam nem lenne a kísérletezés miatt. Fent az AverageT is floatba van deklarálva? Ha nem akkor írd be oda, a legegyszerűbb, hogy ha a consmedtotalra rákeresel, és az első találat a deklarálása, oda írd be az averageT -t, más esetben hibát fog a fordítás hozni. Arra figyelj, hogy kis és nagybetű egyezzen. A másik, ha a menüsort nem módosítod, akkor figyelmen kívül fogja hagyni a program a futtatását. Tehát: A feltétel így teljesül ha megnézed fent a CASE sorokat, mindegyiknek van egy száma, ez a menüpont, ezeket a SET gomb növeli adott értékig, aholl nullázódik, tehát az első menüpontra ugrik vissza. A következő a reset gomb, ahol szintén így működik csak almenüvel, az utolsó almenü állítja a számlálót nullára, ha új menüt teszel be, akkor a menüsor +1-el bővül, pont ezen az értéken reszelődik. Tehát ha van 6 menüpont a 7 a reset érték, itt viszont a te menüpontod a 7-ik menü. Tehát a Reset érték a 8 lesz. Viszont a rutin elejére is kell egy feltétel, ami így néz ki ha " if (flagModoInjetor == 8) " akkor fusson a rutin, ha nem hagyja figyelmen kívül Ennek a végén kell resetelni a flagModoInjetort, hogy az első menüpontra visszalépjen. (averageT*10))/10.0) A szorzom 10-el hogy oszthassam 10-el sor kicsit megfogott :D
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.