Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Bögöly

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    94
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by Bögöly

  1. Bögöly

    Egyéb csevegés

    Üdv az érdeklődőknek. EGR kitisztítva (mikor kiszedtem, félig nyitott állapotban volt megszorulva). Hibajelzés eltűnt, minden oké. DE MEDDIG???
  2. Bögöly

    Egyéb csevegés

    Egyéb csevegés, és egyáltalán nem sír a szám... A frissen feltámasztott (váltócsere, majd motorcsere az elmúlt 2 hónapon belül) autómmal már hazafelé jöttem Ukrajnából, mikor egy előzésnél szúrtam egy kövér gázt. Motor 4000-ig pörög, váltó vissza 3.-ba, MIL kigyullad! Az autó megy, mint akit s.ggbe rúgtak, előzés befejez, normál üzemmenet, 90-100 km/h, MIL világít. Nyíregyházán piros lámpánál megáll, kiderül, nincs alapjárat! AAARRRGGHH!!! A hiba fennállt hazáig, sőt, másnap is. Tegnap tudtunk ránézni OPCOM-mal, EGR szelep hibát hoz. Most megyek, és szétszedem, kitisztítom, aztán majd meglátjuk... Már többen javasolták -megbízhatóbb márkák tulajdonosai-, hogy gyújtsam fel ezt az autót, mert amennyit eddig kínlódtam vele, abból úgy tűnik, többet kell szerelni, mint amennyit vezetem. LASSAN HAJLOK IS RÁ.
  3. Bögöly

    Egyéb csevegés

    Üdv mindenkinek! Motorcsere lezajlott... Nem volt eccerűűűűű!!! A halott motorban a következő anomáliákat találtuk: az olajszűrő (GM típus, márciusban cseréltem) belsejében a szűrőbetét lötyögött. Ki tudja, mióta keringett szűretlenül az olaj a rendszerben. Olajnyomás volt, lévén a szűrőellenállás nulla. A négyes hengerben a dugattyúcsapszeg elkopott, a dugattyú alulról nekikoppant a hengerfejnek, ez adta az egyre hangosabb fémes kopogást. Ezt a kopogásérzékelő (akusztikus jelként félreértelmezve) a motorvezérlőbe küldve 47 fokos előgyújtást állított be, ami már az indítást is megakadályozta, és a motor működését instabillá tette. A kiszerelt blokkban a dugattyút kézzel kb. 6-7 mm-re lehetett lenyomni, miután átfordítottam a motort a holtponton. A motor a vastelepen végezte dicstelen pályafutását... A titok alkoholban oldódott!!! Most lefexem aludni :icon10: ... Áldjon meg mindenkit az én marxista istenkém!!! Soha többé nem veszek Omegát!!! (Elég nekem ez az egy ;) )
  4. Nem tudom, hogyan kell elküldeni privátban... :unsure: sokmindenhez értek, de valamiért a számítástechnika/internet nem simul a kezem alá :huh: ... Ha leírja valaki, hogyan lehet csatolni a pdf file-t a PÜ-hez, akkor már küldöm is.
  5. Hali. Nem elektronikus probléma, ezért itt off. Motorcsere folyamatban.
  6. Bögöly

    Fűtés?

    Figyelem a fickót: STÍLUSA VAN :evilgrin: !!! "Egy doboz gyufa..." és a témánál maradt (fűtés, ugye...)! :D
  7. Pillanatnyilag ott tartunk, hogy a dugattyúk FÖLÖTT a motor ép. Ahhoz, hogy a főtengely felől is megobszerváljuk, meg kell emelni a motort a bakjáról, mert az olajteknő csak így jön le :stare: ... 2 órás meló kb. 16 db csavarért :lurker: ... Köszi a biztatást. Korinak is.
  8. Üdv! Eddigi vizsgálati eredmények: vezérlés a helyén. Olaj van. Olajnyomás van. KOMPRESSZIÓ VAN. Jövő 7en olajteknő levesz, főtengelycsapágyakat megles. A donor sedan. Pillanatnyilag a következő ÉLETÉRZÉS van: :goofy: , meg :icon7: , és még :sowwy: is... Sőt, egy kis :icon8: , de persze az a baj, hogy mindeközben :icon12: ... szóval, francsetudjamilesz...
  9. Bögöly

    Egyéb csevegés

    O.K. Tudjuk be :icon1:
  10. Bögöly

    Váltó

    Köszönöm a fékszalagok részletes ismertetését! Jó lenne látni működés közben... Az én döglött váltómban is egy rugó maradványai voltak, és a lamellák közül eltűntek a korongok. Talán egyszer felújítom, és akkor szétborítom az egészet. Akkor viszont már nem fogom tudni, hová kell a rugó... Ezért itt fogom feltenni majd a kérdést. De nem most. Ja, és örülök, hogy Nektek sikerült életre kelteni egy döglött váltót! Ezek szerint nem csak két-háromszázezres tételeket kiszámlázó "szakszervizek" képesek erre. Ez inspirációt adhat másoknak is, akik nem átallják összekenni magukat olajjal, és láttak már erőátviteli rendszereket előtte is. Vagy legalább elméleti fogalmuk van róla.
  11. Bögöly

    Egyéb csevegés

    Teherviselő elemeket csak 8.8 csavarral szabad rögzíteni, az 5.6 nem erre a célra készül.
  12. Hali! Csak sajnos nem az enyémben... Két hete cseréltem a váltót, örülés volt... egészen 17-e hajnaláig, mikoris egy rendezvényről hazafelé (zenész vagyok) kb. 15km-re az otthonomtól a motorból enyhe kattogásra lettem figyelmes . Mint amikor kopott szelepemelők, vagy vezérműtengely miatt kattog egy szelep. Teljesítmény van, ám a kattogás egyre erősebb... 5 km-re otthontól már kopog, mintha ütnék a motort kalapáccsal... Hazaér, motor leállít, fél négy, nem most. Másnap beindít, csúnya kopogás, olaj megnéz, bár tudom, hogy van benne, márciusban tettem bele. Cimbi felhív, hozd el, megnézzük. Vezérműtengelyeknél enyhe kopás, nem veszélyes. Gyújtás nélkül halkan forog a motor, nincs szorulás, stb. OPC rátesz, hibakódok tömkelege... Egy kiugró, ilyet még nem ...tam: előgyújtás 47 fok :o !!! NA EZ MITŐŐŐŐL??? Komolyan, a p.csám bereped, hogy ha az egyik végén megjavítom, a másik végén kezd foszlani! Ha nem az elektronika, akkor a futómű. Ha nem a váltó, akkor a motor. Bemattuló, szétporladó lámpák.Valami mindig tönkremegy benne, pedig nem gyilkoljuk, megkapja a gondoskodást is, olaj, víz, szűrők, minden, és mégis... Lehet, hogy feladom, és tavasszal megy a háztól. Amúgy a donor még megvan, igaz, már enyhén hiányos, de én nem láttam benne semmilyen rolót. Valamelyik nap megobszerválom tüzetesebben. Hol keressem pontosan?
  13. Bögöly

    Váltó

    Sziasztok! A kíváncsiság kérdezteti velem: 1. Mit fékeznek ezek a bizonyos féxalagok? 2. Ha nem PONT 5 Nm nyomatékkal vannak meghúzva, milyen rendellenességet tapasztal az autóvezető honpolgár?
  14. Bögöly

    Váltó

    Fúúú, én is örülök! Igen, a donor leömlőjét építettem be, ezt már régebben meghegeszttettem egy szakival, mert ez is repedt volt. Mellesleg, kezdem azt gondolni, hogy a német ipar mélypontja az Omega: Hella, Bosch lámpák széthullanak, automata váltók behalnak (na jó, az francia... :icon4: ), leömlők repednek, kijelzők elsötétülnek... Mi vaaan??? Oké, oké, nem szidjuk :P . Viszont az a link, valtoalkatresz.hu, az MAGA A CSODA!!! Már csak egy műhely, és sok szabadidő kellene, és akár házilag is fel lehet újítani egy váltót! Már persze, ha nincs komolyan megrágva a belső struktúrája...
  15. Köszönöm a válaszokat. Igen, az enyém projektoros, de nem a belsejét akarom cserélni, hanem kompletten mindkét lámpát, és megtetszett ez: http://racing-bazar.hu/alkatresz/lampa-xenon/opel_omega_tuning_lampa . Az enyém már úgy szétpergett, hogy a jobb oldali már mindenhova világít, csak az útra nem... Egyszer már políroztam is, tavalyelőtt, mostanra már eléggé bemattult megint. Márciusban vizsgázik a gépsárkány, addigra szeretném megoldani, meg persze jó lenne látni is valamit sötétben vezetés közben. B) B1-hez elég sok lámpát kínálnak, viszonylag jó áron, én meg nem mertem megvenni még, csak lestem, mert nem láttam különbséget B1-B2 között. Amúgy én hajszárítóval szedtem szét.
  16. Fényszórók cseréje

  17. Tiszteletem, Urak! Visszaolvastam. Bennem is felmerült az a kérdés, hogy a B2 Omegámba be lehet-e építeni a B1 projektoros halogén fényszóróit. Egyetlen választ olvastam ezzel kapcsolatban, ami ennyi volt: "Nem." Azért én kíváncsi lennék a miértre is... Írtak már itt olyat is, hogy a lámpa nem szétszedhető, aztán néhány hozzászólással később már azt olvastam, hogy de. Aztán ezen felbuzdulva én is szétszedtem az enyémet (volt inspiráció, ugye...). Szóval, miért nem? Mások a felfogatási pontok? Más a formája, az íve, a kialakítása?
  18. Bögöly

    Váltó

    Tiszteletem, Uraim! Nos, múlt héten sikerült beszerelnem a donorból kivett automata váltót, a rosszat pedig nyugállományba helyeztem. Ami erre a műveletre sarkallt, az a következő hibajelenség volt: hátramenetbe kapcsoláskor 25-45 mp után indult el az autó, addig csak pörgött a motor, ha gázt adtam (nyilván nem adtam, megvártam, míg érzem, ahogy összekuplungol, és hajtani kezd). Aztán egy kiadós budapesti csúcsforgalmas-kánikulás araszolás után eltűnt a váltóból az 1-es és 2-es fokozat, D-be téve 3-assal indult szép lassan, majd 2-es helyett 4-es, alig húz, majd tovább gyorsítva korrektül 3-as és innentől 4-es, majd lockup. Ha a váltókert 1-esbe húztam, akkor 1-esben indult, aztán 2-es helyett 4-es, és így tovább... OPCOM-mal ránéztünk, szépen kapcsol az elektronika, csak a mechanika nem azt a fokozatot hajtja, amit a vezérlő kijelölt neki. Mágneskapcsoló hibára gyanakodtunk, ezért kibontottam a donor váltóját, majd az olajat leeresztve (piros helyett opálos bordó volt már a használattól, de 147 ezer mérföld után még nem volt megégve, stb. phűű, reménysugár!...) lecsavaroztam az alsó vezérlőpanelt a mágnesszelepekkel. Leeresztettem az olajat a hibás váltóból, teknő leszed, és egy rugó darabjait fedeztem fel a teknőben, a mágnes meg borzas volr a fémreszeléktől. Ajjajj... Panel lecsavaroz (jut eszembe, 2 db kis fémgolyó van a panel és a váltóház labirintusaiban, ezekre vigyázni kell!!!), és ekkor vert le a víz. A rugó többi darabja a panel fölött figyelt, továbbá belelátva a váltó belsejébe, látszott, hogy a tengelyen elfogytak belőle a lemeztárcsák közül a papírkorongok!!! A lemeztárcsák ide-oda csúszkáltak a tengelyen. Menthetetlen :sowwy: ... Donor váltó újra összerak, cserére előkészít. A harang alján van egy szerelőnyílás, a múltkori érdeklődésemre pedig két vélemény, az egyik szerint a nyíláson át le kell csavarozni a konvertert a lendkerékről, a másik szerint lejön a váltó úgy is, ha a konverter fenn marad. A második egyszerűbbnek tűnt, a donort is így vettem ki, a citrom maradt a motoron. Leszedtem a kipuffogót is, így bevállaltam a repedt leömlőöntvény cseréjét is. Minden kilazít, rossz váltó lerángat, aknából kihoz, közben százszor elátkoz. Tényleg rohadt nehéz, még így szétszedve is! Csereváltó az aknába levisz, megvizsgál, rájön, hogy ÖSSZERAKNI nem lesz olyan, mint szétszedni, két horony van a citromból kiálló tengelyvégen, ennek két pöcökkel kell találkozni a váltó tengelyén belül, hogy összecsússzanak. Roohaadt neehhéézzz!!! Izomból felemel, horony-pöcök beállít, összetol, nem jó... Kolléga elöl forgatja a főtengelyt, Bögöly hátul emeli-tolja a váltót, hogy a tengely ne feszüljön, a hardy-tárcsát fogni kell, ne forduljon el, egyszer csak összekoppan, állj, megvan :w00t: !!! Másfél óra csavarozás után olajjal feltölt, beindít, hátramenet ki a garázsból, és MŰKÖDIK!!!! És azóta is! Ezúton szeretném mindenkinek megköszönni a segítséget, meg azt, hogy egyáltalán létezik ez a fórum, ahol megosztjátok a tapasztalatokat az ilyen gondokkal küzdőkkel, mint én. Most már kezdek én is tapasztalatokkal rendelkezni (bár ennek én nem örülök igazán felhőtlenül...), remélem valakinek majd én is tudok segíteni ezzel-azzal.
  19. Bögöly

    Váltó

    Köszönöm szépen. A citrom lecsavarozásához, gondolom, körbe kellene tudni forgatni a főtengelyt. Na, ezzel lehet, hogy lesz egy kis kanyar... az a motor már nem biztos, hogy forogni fog :huh: ... Mindenesetre a leírás kifogástalanul informatív volt, még egyszer köszönöm!
  20. Bögöly

    Váltó

    Tiszteletem, Uraim! Megtenné nekem valaki, hogy leírja egy AR25-ös váltó korrekt ki- és beszerelésének a lépéseit? Sajnos eljutottam odáig, hogy ki kell cserélnem a váltómat, és nem szeretnék beleszaladni valami orbitális bakiba. Szóval, Etzold: Így csináld c. könyvében a manuális váltó ki- beszerelése frankón le van írva, az automatások meg vigyék szervizbe... O. K., viszem, de a donorból ki kell mentenem a cseredarabot, lehetőleg sérülésmentesen, az meg úgy szokott lenni, hogy mikor az ember azt hiszi, már minden csavart kiszedett, akkor kiderül, hogy valahol valami még fogja... aztán reccsenést hall, és ezennel lenullázta pl. a konvertert... :omg: Szóval, aki már csinált ilyet, (nem lenullázott alkatrészt, hanem sikeres műtétet :icon1: ), az kérem, ossza meg a tapasztalatait! Előre is köszi!!!
  21. Bögöly

    Egyéb csevegés

    Senkit nem biztatok, hogy pancsolja az olajat, de nekem motorcsere után egyszerűen "hű, bocsesz!" elfelejtették feltölteni a kormányszervot. Csodálkoztam is, mi a fenétől van olyan hülye hangja kanyarodáskor... Aztán mikor rájöttem, a munkahelyemről vittem egy kis hidraulikaolajat ( Shell Tellus46 ), azóta, kb. 3 éve az van benne, kiválóan működik. Nem piros. Csak jelzem.
  22. Bögöly

    Váltó

    Üdv mindenkinek, néhány kollega írta nemrégiben a következő hibajelenséget: Automata D-be tesz, elindul, 1-es, vált, 2-es, majd 3-as helyett a motor felpörög, a váltó pedig mintha üresbe kapcsolna, a hajtás megszűnik. Én is így jártam nemrég, vakartam is a fejem búbját, hogy "namostmia...szomatcsináljak"... Olajat és szűrőt februárban cseréltem. Hát, azért felnyitja az ember a mocikupakot, úgysem lát alatta olyat, amit tehetne. Szemem megakad a hűtővíz kiegyenlítőtartályán, üres. Semmi köze a váltóhoz, gondolnánk. Azért gondos autós lévén, 2 liter sótlanvízzel felönt. Tanakodás befejez, tető lezár, beül, elindul. Váltó vált, mint ahogy kell!!! Papás üzemmód: vált. Sportgomb benyom, 5500-ig leforgat: vált. Utánaolvas, kiderül, a váltó elektronikája a hűtővíz (motorhűtésről van szó) hőmérsékletét is figyeli, talán még a nyomását is, megafrancsetudjamijét, akár még a színét is, azon se lepődnék már meg. Azóta is megy, mint az óramű... Szóval, ha rosszalkodik az automata váltó, érdemes a hűtőfolyadékot ellenőrizni, és ha kell, pótolni. Csak egy javaslat persze. Ezer egyéb dolog okozhat még rendellenes működést. Amúgy a sok kis bosszantó hibája ellenére még mindig szeretem ezt a dögöt, és még mindig velem van. Nem is akarok megválni tőle. Pedig kívánja a foglalkozást, erősen...
  23. Bögöly

    Egyéb csevegés

    Szia! De van, facelift utáni, és lehet, hogy ki kell kódolni, vagy ilyesmi, mert és csak kivettem a donorból. Ezt Te biztosan jobban vágod, mint én... :)
  24. Bögöly

    Tempomat

    Hali! 2.2-es benzines faceliftben hol található a tempomat elektronikája? Nekem elvileg benne van a gépben, de nem működik, lehet, hogy hiányzik az elektronika? Vagy itt már az ECU viszi? A szerelő, aki az ECU-t cserélte, azt mondta, ezt nem sikerült életre kelteni, mert az újonnan beépített kütyü nem ismeri a tempomatot. Nehezen hihető... bár a donorban gyárilag nem volt. Igaz, amíg működött az eredeti ECU, tempomatom akkor sem volt.
  25. Bögöly

    Egyéb csevegés

    A 150 ropiban a motorcserén kívül tömítésgarnitúra, gyertyák cseréje, főtengelyszimmering-csere, olajcsere volt. Persze, lehet, hogy más szervizben olcsóbban kijöttem volna, de itt legalább garanciát vállal a tulaj a munkáért. A megrepedt szélvédőre annyit mondott, hogy adjak meg egy napot, amikor 24 órára nélkülözni tudom a kocsit, és díjmentesen cserélik, és persze sok-sok bocsika... A motorcserénél kiderült, hogy a klímából már elszökött a gáz, azt is ők csinálták májusban. Januárban arra is visszatérünk, természetesen garanciában újratöltik. Tapasztalatból tudom, hogy nehéz olyan szervizt találni, legalábbis errefelé, ahol ért is a tulaj az autóhoz, és gondos munkát végeznek. Vagy egyik, vagy másik, rosszabb esetben egyik se... Az Omega megbízhatóságáról annyit, hogy az előző autómmal 140 000 km-t mentem hiba nélkül. Fenntartási költségeit szívesen vállaltam, vezérlés, szelepek, hidrotőkék, vezműtengelyek, kormányösszekötő, kuplungtárcsa és kinyomócsapágy csere, ezeket kellett csináltatni rajta. Csak hát lassan megette a rozsda, és már nem érte meg egy lakatolás/festés. ezért vettem megint Omegát, de ezzel befürödtem. Nem használt autót vettem, hanem egy tönkretett autót. Nem fenntartási, hanem helyreállítási költségei vannak. Elgondolkodtam Omegatd postja után, hogy még néhány alkatrészt kicseréltetek, és lassan már nem kell aggódnom, mert nem marad az autónak eredeti része. Nem is igazán tudnék jól kiszállni már ebből, meg aztán, szeretem, na... Én kb. 1/3 benzinhez tankolok 2/3 etanolt, így az átlagfogyasztásom kb. 10l/100km. 2.2-es benzines, automata, "nagypapás" vezetési stílusban, vagyis 3000 fölé ritkán forgatom a motort. Ja, a benzint Ukrajnában tankolom.
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.