Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

AUTÓHIFI


ViSoR

Recommended Posts

Épp most csináltam 1 kiemelőkeretet. Igaz nekem 1 kicsit másilyen igényeim vannak, ha eladom szeretném eredetibe visszaalakitani mert a hifit azt viszem. Csinálj 1 olyan alapot monduk rétegelt lemezből amilyen az ajtókárpi alapja a hangszórórács alatt, csavarozd rá a kiemelő keretet, de fontos hogy az egészen átmenjen a 3 v 4 db csavar mert máshogy nem fogod tudni felfogatni. Csúnya ha látszik 1 csavar. 4-5 helyen csavarj bele 1 rövidebb csavart kvázi stiftnek, hogy a ráfújt purhabot kicsit merevitse. Ha ez kész faragd le snicccccerrel majd csiszold finomra de előtte a purhabban lévő lyukakat( ha van ) fel kell tölteni vagy purral vagy kittel. Hangszórókárpitot javaslok hozzá mert megfelelően nyúlik, ragasztása egyszerű palmatexel történik. Ha van még kérdésed akkor nagyon szivesen segitek, mert már csináltam 1 pár kiemelőt.

Köszi. Valahogy én is így gondoltam a dolgot. Csak még majd megkell tervezni hogy nézzen ki az kárpit, mert ugye így az alsó kárpizott rész kicsit átalakul majd.

Kárpit az normál plüss kárpit lesz. ;)

Link to comment
Megosztás:

  • Hozzászólások 5,9k
  • Létrehozva
  • Legutolsó válasz

Legtöbb hozzászólás

" Egy hangszóró kétszer akkora teljesítmény hatására 3dB hangnyomás növekedést tud produkálni, amit az ember hallása éppen csak észrevesz, tehát 3 dB-ként dupla akkora teljesítményre van szükség. És itt köszön újra vissza a Watt, hogy meddig terhelhető egy hangszóró! Összehasonlításképpen egy 600W-os, 91dB-es, illetve egy 400W-os, 99dB-es érzékenységű hangszórót hasonlítok össze egy táblázatban:

600 W, 91dB - 400W, 99dB

1 W -nál 91 dB - 99 dB

2 W -nál 94 dB - 102 dB

4 W -nál 97 dB - 105 dB

8 W -nál 100 dB - 108 dB

16 W -nál 103 dB - 111 dB

32 W -nál 106 dB - 114 dB

64 W -nál 109 dB - 117 dB

128 W -nál 112 dB - 120 dB

256 W -nál 115 dB - 123 dB

526 W -nál 118 dB -

A táblázatból jól látszik, hogy jelen esetben a kisebb teljesítményű hangszóróval nagyobb hangnyomást lehetett elérni, ezért nem elegendő csupán a wattot megnézni vásárláskor. Persze ezek az értékek még mindig csak azt mutatják meg, hogy adott teljesítmény hatására mekkora hangnyomást tudunk elérni, azt nem fejezi ki, hogy mennyire természetesen és torzításmentesen tudja visszaadni a hangokat.

Összegzésképpen elmondható tehát, hogy ha kis teljesítményről szeretnénk a hangszórót működtetni, például az autórádió 45 W-val, vagy a gyári rádiók 15-20 W-val, akkor érdemes érzékenyebb hangszórót választani, mert kis hangerő mellett hangosabb lesz, viszont számolni kell azzal, hogy elég hamar elkezd torzítani. Tehát aki hangosan szereti hallgatni a zenét, annak érdemes külön erősítőt vásárolni és ebben az esetben kevésbé érzékeny típust választani, illetve a teljesítmény legyen összhangban az érzékenységgel....."

Olvasgattam és ilyet találtam, érdekes.....!

Link to comment
Megosztás:

Nah.. Nálam meg egy kis fejlemény ugyan, de nekem nagy és jó hír!

Anno megvettem a kis pio fejet.

Első blikre nagyon tetszett... minden faxa.. tetszett az állítgatható színek...(első héten játszottam vele, azóta talán ha 2szer változtattam :lol: )

Szupi volt a BT kihangosítás.. ez a mai napig nagyon tetszik... meg, hogy a telefonkönyv is benne van a fejben.. nem kell hogy kéznél legyen a telcsi...

Jól is szól... egyedűl a rádió résszel nem voltam megelégedve.. a gyári fej után nagyon gyengének tünt a vétel...

Aztán nemrég kipróbáltam egy Mac Csővel azt az opcióját is,hogy a hátsó hangszórók helyett subot hajt meg..

Egész tűrhető... még jobban tetszik...

Aztán észrevettem,hogy elég sok cd-vel ugrik a CD.. azthittem, hogy az se az igazi.. kezdtem letörni... ez, meg hogy a rádió még mindig nem volt az igazi.. elhagytam az érdi emelkedőt balcsi felé, erre még a danobius is el-eltünt... :lol:

Aztán azért itthon is kipróbáltam discman-el azokat a cd-ket, és az is hibázott, igaz nem annyira mint a fej.. szal kicsit megnyugodtam a CD-részről.. de a rádió....(tom.. ki hallgat rádióóót?!?!? :lol:)

Elkezdtem filózni, hogy vajon nincs ebben gyárilag erősítő? (mármint a kocsiban..) kaptam a tippet, hogy az antenna talpában ott van biza!! thx Sonique!

Ez lehet másoknak alap, nekem plusz infó volt.. nem gondoltam,hogy abban a kis talpban bármi is lenne...

Gondoltam utánanézek a kapcsolási rajzokon... és ekkor világosodtam meg...

Az egyik láb ami a gyári fejen is rajta volt meg a pio-n is, én azt hittem, hogy az elektromos antenna vezérlője.. és mivel nekem ilyen nincs, nem is kötöttem be...

DE!! a rajzról leolvasva láttam, hogy az biza az elektromos antennát csak vezérli, külön táplálása van az antennának..

Viszont az erősítő erről kap áramot...(bekötöttem..rámértem.. és tényleg.. kemény 24.9 mA szaladgált kifelé rajta...)

Bekötöttem fixre.. és lőőn csoda!

1: BC a rádió bekapcsolásakkor életre kell.. mutatja az órát.. és persze a kicsi F betűt is.. (nincs rádió infó jel)

2: szuper lett a rádió vétel.. "szkennelve" is sokkal több adón megállt.. még olyanon is, amiről nem is tudtam.. néhány szlovák adó is jön pl.. olyan ami még talán a régi gyári fejjel se jött... ;)

Szóval tanúlság.. biza be kell kötni azt a fránya vezetéket is.. mert van antenna erősítő valahol.. vagy tényleg a talpban, vagy valahol.. de van!

Link to comment
Megosztás:

na ma teljesen befejeztem az MTX -hez készült ládikot be kárpitozva ... hangszoro beépitve ...

sajna a kocsiba már fogom tudni berakni mert qrva nehéz lett és egy költöztetö brigád kell hogy lecipelje a 3dik emeletröl :lol: ;) :lol: :lol:

szerintem a ládiko hasonlo nehéz mint maga az mtx ami 16kg.

szal eddig nem lett volna ültető rugo akkor most megoldodott volna ...

Link to comment
Megosztás:

na ma teljesen befejeztem az MTX -hez készült ládikot be kárpitozva ... hangszoro beépitve ...

sajna a kocsiba már fogom tudni berakni mert qrva nehéz lett és egy költöztetö brigád kell hogy lecipelje a 3dik emeletröl :lol: :lol: :) :lol:

szerintem a ládiko hasonlo nehéz mint maga az mtx ami 16kg.

szal eddig nem lett volna ültető rugo akkor most megoldodott volna ...

Esetleg ha ma otthun vagy amikor megyek a városba, akkor segíthetek levinni.. (meg a dekopit elhozni..)

Hazafelé valszeg a Baross utca- hungária árpád hid felé jövök.. ha az nincs messze tőled... és 14-16 között valamikor okés... :(

Jah.. és ha tényleg csak 16+16 azaz 32 kiló.. meee tápos pösti vok.. de 16 kilát még csak csak elbírok... ;)

Link to comment
Megosztás:

" Egy hangszóró kétszer akkora teljesítmény hatására 3dB hangnyomás növekedést tud produkálni, amit az ember hallása éppen csak észrevesz....

Olvasgattam és ilyet találtam, érdekes.....!

Ezt a fenti kitételt, gondolom, csak szubokra gondolták, mert amúgy 3dB különbséget elég jól meghallasz (40% különbség.... :lol: ;) )

Érzékenység témát már többször boncolgattuk :lol:

Link to comment
Megosztás:

Az előző gondolatmenethez szeretnék hozzá szólni nagy általánosságban.

Ez a dB kontra Watt elképzelhető, hogy működik egy laboratóriumi "süket" szobában, de nem egy autóban és főleg nem széles frekvencia tartományban. Mivel az autó tele van olyan anyaggal ami rombolja az akusztikát. Az üvegek nagymértékben visszaverik a magas hangokat. A puha testek, ülések, kárpitok, műszerfal elnyeli a mély és közép frekvenciákat. És mivel azt mindenki tudja, hogy két egyforma hangszóró nincs hangképzés tekintetében sem, ezért ugyan azon a mérésnél teljesen fals eredményt kapunk szerintem, így kocsi belsejében nem hiszem, hogy megállna az a felvetés.

Még egy dolog. Míg egy magassugárzó 3 cm-es átmérővel mindössze: 7 cm2 membránnal rendelkezik, úgy a 30 cm-es mélynyomó százszor akkora felülettel van megáldva. Ezért sem mindegy mekkora teljesítménnyel tologatunk egy-egy hangszórót.

Ha valaki más véleményen van szívesen meghallgatom.

Link to comment
Megosztás:

Szóval tanúlság.. biza be kell kötni azt a fránya vezetéket is.. mert van antenna erősítő valahol.. vagy tényleg a talpban, vagy valahol.. de van!

a benne van az antenna talpában

2 madzag jön ki belöle maga az antenna ... és egy masik vezeték 12voltnak ... no ez megy az erösitöhöz

nekem idáig nem volt nagy gond a rádioval de ha már ugyis kiméregetted az kocsi iso csatijában melyik szinü kábel az ... ??

remélem én találomra jora kötöttem ;)

Link to comment
Megosztás:

a benne van az antenna talpában

2 madzag jön ki belöle maga az antenna ... és egy masik vezeték 12voltnak ... no ez megy az erösitöhöz

nekem idáig nem volt nagy gond a rádioval de ha már ugyis kiméregetted az kocsi iso csatijában melyik szinü kábel az ... ??

remélem én találomra jora kötöttem ;)

őőő.. nagyon nem kellett méregetnem, mert megnéztem a kapcsi rajzon, illetve mert a pio fej kábelében van egy kék-fehér vezeték, ami öszedugaszolható meg szét.. csak azt kellett összedugnom, mert pont arra csatlakozik, ami a gyári csatiban az antenna cucca.

Nem emlékszem a pontos színre azt néztem, hogy hova megy a pio kék-fehér vezetéke, illetve hogy oda két vezeték is becsatlakozik a gyári csatiban..(bár gondolom hogy megnéztem a rajz alaján a szineket azért.. csak elég ko voltam.. )

A szine amúgy kapcsi rajz szerint a (SWWS)Fekete-fehér, illetve ha még meg van a gyári csatid, akkor ugyan ide van bekötve a Piros-szürke is.. ez megy a BC-re.

Link to comment
Megosztás:

Sziasztok

Érdeklődnék egy hogy az "f" astra első ajtajába milyen mélységű hangszórót lehet beépíteni?Az előző autómból maradt egy hertz dsk 165-ös 16os komponens szettem aminek a beépítési mélysége 68mm,ez vajon beleférne vagy vennem kell vmi kisebb mágneses szettet?

Link to comment
Megosztás:

Figyu, valamelyik vasárnap délelőtt bedobjuk, ne kenődj el.... ;)

Esetleg 19-e?

Köszi...de sajnos azon az egész hétvégén éjszakás leszek...

Racce felajánlotta, hogy pénteken a kábeleket behúzzuk...meg a tápot megcsnáljuk, ha belefér az időbe akkor az erősítőt hátul felhekkeljük, és már csak az első szettet kell majd bevarázsolni valamikor...

Bár tegyük hozzá, hogy igazán nincs kedvem a qton szerelni ilyesmit...meg az sem lenne baj, ha lenne áram...

Link to comment
Megosztás:

Köszi...de sajnos azon az egész hétvégén éjszakás leszek...

Racce felajánlotta, hogy pénteken a kábeleket behúzzuk...meg a tápot megcsnáljuk, ha belefér az időbe akkor az erősítőt hátul felhekkeljük, és már csak az első szettet kell majd bevarázsolni valamikor...

Bár tegyük hozzá, hogy igazán nincs kedvem a qton szerelni ilyesmit...meg az sem lenne baj, ha lenne áram...

Jó, amit lehet, azért csináljatok meg Raccéval. A kábelbehúzás jó szar meló, ha az megvan, már fél siker ;)

Legfeljebb megcsináljuk a maradékot következő vasárnap. Egyszer csak összejön... :lol:

Sajna nekem csak a vasárnap délelőtt szokott szabad lenni, hétközben meló, este család, szombaton meg szintén családi nap van :lol:

Link to comment
Megosztás:

Sziasztok

Érdeklődnék egy hogy az "f" astra első ajtajába milyen mélységű hangszórót lehet beépíteni?Az előző autómból maradt egy hertz dsk 165-ös 16os komponens szettem aminek a beépítési mélysége 68mm,ez vajon beleférne vagy vennem kell vmi kisebb mágneses szettet?

szia

sajnos nem fér bele

Link to comment
Megosztás:

Sziasztok

Érdeklődnék egy hogy az "f" astra első ajtajába milyen mélységű hangszórót lehet beépíteni?Az előző autómból maradt egy hertz dsk 165-ös 16os komponens szettem aminek a beépítési mélysége 68mm,ez vajon beleférne vagy vennem kell vmi kisebb mágneses szettet?

Nekem már sikerült egy ilyet beépítenem MDF karikára. Ennek a hangszórónak 66mm a beépítési mélysége.

Link to comment
Megosztás:

Na bent az Első szett...zsííírkirály....

Viszont annyi luk van az ajtóban, hogy le kell még szigetelni...mert állítólag így pont elveszik az amit tud az első szett...most olyan mintha egy 30l-es full nyitott ládában zenélne...na ebből kell egy "zárt ládát" kreálni a lukak szigetelésével...

NINCS VALAKINEK KÖLCSÖN EGY MÉLYLÁDÁJA??? ;)

Link to comment
Megosztás:

Na bent az Első szett...zsííírkirály....

Viszont annyi luk van az ajtóban, hogy le kell még szigetelni...mert állítólag így pont elveszik az amit tud az első szett...most olyan mintha egy 30l-es full nyitott ládában zenélne...na ebből kell egy "zárt ládát" kreálni a lukak szigetelésével...

NINCS VALAKINEK KÖLCSÖN EGY MÉLYLÁDÁJA??? ;)

nekem van egy DLD

Link to comment
Megosztás:

Köszi...hazáig "bömböltettem" a muzsikát...

Na úgy érzem, hogy nekem megfelel a mély amit pl ez a DLD küld... (Zoli mik enne a paraméterei amúgy??? )

Szóval úgy érzem, hogy az ajtó leszigetelésével elég jó minőségű lowcosthifit hoztam össze... ;)

ha jol emléxem 300/500w RMS/Zenei

ha már nálad van mutogasd meg mindenkinek hatha valaki meg is veszi ;)

Link to comment
Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.



×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.