Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

quad405

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    296
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    1

Everything posted by quad405

  1. Te milyen km-óra állásnál cserélted és nálad mennyi a városi használat aránya? Neked is ennyire kattogott már járó motornál is? Nekem még csak hidegindításnál kattog kb. 5x aztán utána csend van. De ezt már 3-4 év/80.000 Km óta csinálja, mondjuk én többnyire pályán használom, talán az kevésbé koptatja az okoskerekeket mint a gyakori (hideg)indítások és a városi használat.. Azóta minimálisan erősödött csak a hangja. Mire számíthatok? Egyszer csak majd elkezd kattogni járó motornál is egyre hangosabban? Vagy mondjuk a hidegindításnál nő a kattogások száma?
  2. http://opelmuhely.com/leiras-reszletei/193/cim_modul_javitas
  3. Na most direkt én is megnéztem alaposabban. Kulcs nem volt benne. Bármelyik ajtó nyitására (csomagtartó vagy sima) mindkét lámpa (utastéri és csomagtartó) egyszerre felgyullad. És az utolsó ajtó csukása után kb. 20 mp-el alszanak el szintén egyszerre. Nekem nincs REC-em lehet amiatt vannak összekapcsolva. 2011-ben más sokmindent kispóroltak az Astrákból
  4. Na szerintem kezdjük az elejétől. Egy idő után sem alszik el? Az én kombim-ban sem alszik el egyből a csomagtér világítás ahogy lecsukom az ajtaját. Sőt akkor is bekapcsol ha sima ajtót nyitok. Elég gugyerák megoldás de ez van.
  5. Az én H Astrámban csak egy ventilátor van, belül a motorhűtőn. Valószínűleg a Zafira nagyobb belső tere miatt szükséges a plusz "tuning". Az általam eddig látott autók mindegyikén 1 ventilátor volt csak, igaz egyik sem volt nagy belsőterű.
  6. Sima AC-nél a klíma is indul a belső ventivel együtt és amiatt indul a külső venti. A digitálisnál nem tudom hogy van, de lehet hasonlóan. Létezik olyan, hogy külön külső ventilátora van a klímának?
  7. Youtube videót se tudsz lejátszani? Gondolom akkor a tiedet inkább hosszú utakon használták. Na ez már egy nagyon extrém példa. Ez már menet közben is hangosan traktorozik. Ha az enyém is így kattogna már rég lecseréltem volna. Bazs7 motorja csak az elején és nagyon halkan kattan párat. Ha jól emlékszem a költség olyan 150.000+ vezérlés nélkül. Egyrészt rotel-nek igaza van. Másrészt ez az az eset (nem a vízpumpa) hogy ha már ott szerel akkor viszont cseréljen vezérlést is.
  8. Igen, ez a traktorozást. Nekem az jött le, hogy az okoskerekek kopása egyenesen arányos a hidegindítások számával. Emiatt jött elő neked hamarabb a traktorozás. És ezek szerint a 0W-s olaj se jelent 100%-os megoldást, pedig sokan azt ajánlják. Mondjuk az is igaz, hogy nem tudjuk 5W-ssel milyen hamar jelentkezett volna a hang. Ha amúgy is viszed olajcserére, próbálj meg egy 5W-s olajat, egyébként is a gyári olaj is 5W-s és csak -25 fok alatt javasolják a a 0W-set. Nekem halkabb lett tőle. Valamint ugyan olyan olajjal télen halkul a hang nyáron erősödik. Tehát a nagyobb viszkozitás valamiért jótékony hatással van rá. Az újabb használati útmutatókban már sajnos benne sincsenek a csereriódusok de találtam egy régebbit Z16XER-hez ami ugxan az. Ott is 10Év vagy 150.000 Km. https://www.opel.hu/content/dam/Opel/Europe/hungary/nscwebsite/hu/04_Owners/02_Manuals/00_Owners/Opel_Astra-H-NB_2661-1_H_model_9.0.pdf Valamint pl.a Csergő szerviz árlistájában is ez a periódus szerepel A16XER-hez. Ennyien csak nem tévednek https://csergoszerviz.hu/szolgaltatasok/vezermuszij-vezermulanc-csere
  9. Ha tapasztalatból beszélsz, az más. Sokan csak a sztereotípiákat szajkózzák. Ha most hirtelen kicserélném, biztos éreznék némi pozitív változást, de jelentős teljesítményvesztés nincs, ezt biztosra állítom. De lehet, hogy az enyém még nem annyira kopott. Csak pár órás állás után, az első hidegindításkor kattog párat halkan. Járó motornál már minden OK függetlenül attól, hogy üzemmeleg-e vagy nem. Az én autóm 0 Km-es korától nálam van. 10.000 Km-enként cseréltem olajat (Dexos2) amit megbízható helyről vásároltam, sőt az első olajat 5.000 Km-után cseréltem le. 80%-ban autópályán használom, nem hajtom szét és mégis kb. 100.000 környékén már megjelent a traktorhang. Na ezért nem tartom normális dolognak ezt a kopást és tartom feleslegesnek a cserét, mert gondos használat mellett is idejekorán elkopnak az okoskerekek. Szóval, mivel kárt nem okoz, egy kis kattogás miatt nekem nem éri meg kiadni ekkora összeget ha egyébként meg jól megy a motor. Persze vannak fokozatok. Láttam olyan traktorozást a youtube-on ami már engem is zavarna. Mintha szét akart volna esni a motor minden egyes indításkor és járó motornál is lehetett hallani. De szerintem, ott már bőven volt hibakód is.
  10. 10 év vagy 150.000 Km a gyári ajánlás. Ha biztos vagy a Kmóra állásban én nem cserélném le. A vízpumpát meg szintén minek lecserélni ilyen kevés km-nél ha semmi baja? Tudtommal kb. annyi közös van a 2 műveletben, hogy mindkettőhöz le kell szedni a generátorszíjat. Az meg nem tétel. Nem tudom, milyen esély van rá, hogy hirtelen elromoljon. Nekem lassacskán adta be a kulcsot. Látható jele is volt, mivel szivárgott a hűtőfolyadék mellette, egyre jobban. Mennyire traktorozik? A 35.000 Km az főként városi utakból jött össze ugye? Tapasztalatom szerint, ha már traktorozik, akkor 5W-s olajjal halkabb mint 0W-swel. Nem tudom milyen olajat használsz. Esetleg próbáld ki a köv. olajcserénél. Volt már itt szó a fórumon, hogy ki a beszállítója az okoskerekeknek, meg a szolenoidnak. Próbálj rákeresni. Mintha az INA lett volna úgy rémlik. Tapasztalatból beszélsz? Mert én semmilyen teljesítményvesztést nem érzékelek. Feltételezem, amíg nincs hibakód, addig képes megfelelően szabályozni és kompenzálni a kopást. Azt se tartom normálisnak, hogy ilyen gyorsan elkopnak. Az újak se hiszem, hogy többet tartanak majd. Szóval egy kis zakatolás miatt hidegindításkor nem tartom ésszerűnek a cserét. Persze ez csak az én véleményem. Mindenki döntsön hite és pénztárcája szerint
  11. Azt ugye tudod, hogy ennél a motornál nem kötelező vízpumpát is cserélni vezérlécsere alkalmával mivel nem a vezérlés szíja hajtja hanem a generátoré. Bármikor kicserélhető ha kell. Az enyém még 150.000 előtt megadta magát. Nem törvényszerű, de lehet akkor már a tied is volt cserélve. Az én szerelőm Gates vezérlés szettet tett be (K015603XS), abban minden ugyan az volt mint a kivett gyári alkatrészek. Gates szíj, Kanadai Litens feszítő és INA vezetőgörgő. A fogak számát többször is átszámolta, hogy tuti egyezzen.A generátor szíj Gates 5PK1545, feszítő NSK. Okoskereket nem cseréltem, nem is tervezem egyelőre amíg nincs idegesítő hibakód. Traktorozik kicsit de nem vészes. Márkaszervizes szerint kárt nem tud okozni akármennyire kopott is. A biztonság kedvéért a cserénél az okos kerekeket és külön a tengelyeket is rögzítette a szerelő. Ha én szerzem be az alkatrészeket akkor a cromax-ból szoktam, bár van aki szerint drágák. A klubtag árak korrektek szerintem.
  12. Kínlódtam már én is izzócserével még az elején. Vagy az izzó vagy a foglalat van 180 fokkal elforgatva a helyes helyzethez képest. Bár, ha az izzót dugod be fordítva akkor azt hiszem be sem megy a helyére a foglalat. Nekem az a taktikám, hogy mikor kiveszem a foglalatot, nem engedem el, így ugyan úgy megy vissza és nincs kínlódás.
  13. Először nem is nagyon értettem miről beszélsz, aztán, hogy ennyit írtatok a témában tegnap a pályán odafigyeltem és tényleg hallatszik szélzaj a tükrök felől. Nem vagyok süket, csak az én autómból már a hangszigetelést is kispórolták, úgy hogy a motorzaj nálam elnyomja. Szerintem ezt maguk a tükrök produkálják. Gondolom amiatt, hogy nem teljesen lekerekítettek, hanem vannak bennük törések. Nem igazán tudom mit lehet ellenük tenni, hacsak valami tuning céggel nem gyártatsz egyedileg valami lekerekített külső borítást. Bár az sem garancia semmire.
  14. Hát nem semmi amin átmentetek az autóddal. Remélem megúszta a motor. Végül is hol ment el a víz? A hűtő volt lyukas vagy a vízpumpa vagy mindkettő? A szelepfedél tömítésnek, gondolom, semmi köze a vízfogyáshoz, csak már csereérett volt az is. Márkaszervizben vágtak így meg?
  15. Úgy érted, hogy kigyullad a villáskulcs és nem igazán reagál a gázpedálra? Hibakódot tudsz mondani? A féket és a gázt tökig nyomod és ráadod a gyújtást. Ekkor kiírja a hibakódokat. Ha az amire gondolok, akkor itt találsz róla infót: http://opelmuhely.com/leiras-reszletei/249/p1120___p1122_gazpedal_pozicio_hibak_javitasa Először párszor jó alaposan taposs a gázpedálba (leállított motornál). Nekem ez eddig bevállt 2x. Illetve azt hiszem ez segített. A gázpedál csatlakozóját is levettem mind2 alkalommal de szerintem nem az oldotta meg. Próbáld megmozgatni kicsit a biztosíték dobozát. Hátha attól helyrejön. A villáskulcs még égni fog egy ideig, akkor is ha eltűnik a hiba. Jópár indítás után törlődik csak a hibakód.
  16. Szerintem határozottan nem. Én legalábbis ilyet sosem tapasztaltam. Nálam gyújtás nélkül csak a műszerfal világítás kapcsol be ajtónyitáskor. Leállítás után még pár percig a motortérből hallatszik némi zizegés, de aztán nem. És ezt is csak nyitott motorháztetővel hallani. Gondolom valami nagyon csendes garázsban állsz, amiatt tudod meghallani ezt a hangot. Ezt a hangot több órával a leállítás után is hallod? Az utastérből? Milyen időközönként? Zárt ajtóknál is hallatszik? Az autó lezárt állapotában is hallani? Akku lemerülési gondjaid nem voltak soha? Pl. több napi állás után, főleg hidegben, nem indult már az autó. Arra gondolok, hogy ha ez tényleg valami motor, aminek szerintem nem kellene időközönként felélednie, akkor az fogyaszt is. Nem tudom a digitális klímánál hogy van, nekem sima Delphi AC-m van de ott nem a leállítás után, hanem a következő gyújtás ráadáskor állítja alaphelyzetbe a lapátokat. De gyújtás nélkül ezeket nem állítgatja. De ezt simán kipróbálhatod, hogy valamelyik lapát motorját hallod-e, ha ráadott gyújtással kapcsolgatod a szellőztető állásait.
  17. Én inkább valami ismert gyártó termékét választanám, igaz azok nem ennyibe kerülnek. Nem hiszem, hogy ezek tudják a 150 Lument. Csodák szerintem nincsenek. Osram-ot és Philips-et nézegettem egy időben de azok is csak 45 lument tudtak. Az izzószálas 10W-os Sofita 100 lumenes. A hideg LED-ekkel nekem az a bajom, hogy ha rájuk nézel, igen, fényesnek tűnnek, aztán mégsem látsz a fényüknél rendesen. Próbáld feltenni a kérdést az Optikai tunning vagy az Utastér topikokban. Hátha valakinek ott van tapasztalata.
  18. Járó motornál menet közben? Először is egy pedálteszttel ki kellene olvasni ha van hibakód. A Használati útmutató szerint a következőket jelentheti: Járó motornál világít Meghibásodott a motorvezérlő elektronika vagy a sebességváltó elektronikája. Az elektronika szükségprogramra kapcsol. Ilyenkor megnőhet az üzemanyag-fogyasztás, és romlik a gépkocsi vezethetősége. Amennyiben a hiba a gépkocsi újraindítása után is fennáll, forduljon szervizhez. A szervizkijelzőn az InSP4 jelzéssel együtt világít Szervizben távolítassa el a vizet a dízelüzemanyag-szűrőből. Bekapcsolt gyújtásnál villog Az indításgátló rendszer meghibásodott. A motort nem lehet beindítani. Kapcsolja ki a gyújtást, majd próbáljon újra indítani. Ha az ellenőrzőlámpa tovább villog, kísérelje meg a motor indítását a pótkulccsal, és vegye fel a kapcsolatot egy szervizzel.
  19. http://opelmuhely.com/leiras-reszletei/268/hatso_ajto_kabelkoteg_szakadas
  20. Ja és óvatosan a csavarokkal. Nekem az egyiknek letört a feje pedig nem volt erőltetve.
  21. Szerintem ártani nem árt. Tömítés mellett még segít a helyén tartani a tömítést mikor felhelyezed a helyére a fedelet.
  22. Úgy tudom, hogy az Elring jó márka és már 5.000 körül is van a Cromaxban. Én azt tennék bele. Szerintem a Cromax clubtag árai korrektek. Az nem normális, ha 4 évente cserélni kell. Ez csak az új idők rossz minőségű alkatrészei miatt van így.
  23. Megoldható. Itt egy jó leírás hozzá: http://opelmuhely.com/leiras-reszletei/248/tempomat_utolag__hogyan_/oldal/1
  24. Ha biztos vagy a kmóra állásban akkor ilyen várható futásteljesítmény mellett én megvárnám a 10 évet. Persze te tudod ... Én 150.000 Km-nél cseréltem 6,5 évesen. Nem mondom, hogy olyan volt minden mint az új, de simán elment volna még pár 10.000 Km-t. A feszítőgörgő felülete volt már kicsit megkopva meg kicsit nehezebben forgott mint az új és emiatt hirtelen gázadáskor előfordult, hogy meg-megcsúszott rajta szíj és olyasmi hangot adott mintha szelephang lenne. De nem az volt. De így mentem vele 15.000 Km-t mielőtt lecseréltem. Gates szettel lett cserélve, abban minden ugyan az volt mint amit az eredeti gyári.
  25. 150.000 Km vagy 10 év. Ez a hivatalos gyári adat. Régebbi kézikönyvekben még benne van.
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.