Jump to content

Quite

Forummember
 • Content Count

  61
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Semleges

About Quite

 • Rank
  Érdeklődő
 • Birthday 02/08/1972

Személyes információ

 • Neme
  Férfi
 • Lakhely
  Tura

MOTE clubcard

 • Autó(k)
  Opel Corsa C
 • City
  Tura

Recent Profile Visitors

1,409 profile views
 1. Hali, Sajnos én sem találtam cikkszámot a gyári manualban, amint írtam is, így egyértelműsíthető, hogy jellemzően csak a kehellyel együtt beszerezhető. Az viszont szintén nincs külön, így ez is kilőve. Sőt, még nálunk komplett szivattyú is legfeljebb bontóban van így egyben, mert az üzletekben szinte mindenhol csak a szivattyú van a saját műanyag tartójával és nyomócsövével. De egyébként a kép jó, az én Z10XE szivattyúm pont ilyen, ezért is ezt a képet mellékeltem. És van rajta ilyen cső, hiszen ezért kellene egy új. Kivételnél csípőfogóval csíptem el, mert a csőnek már úgy is mindegy volt, így egyszerűbb volt kiszedni, nem kellett birkózni a bilinccsel. A közbenső tartókelyhet meg, amin ez a cső van, utólag vettem ki, de irtó nehezen bírtam egyszerre kipattintani mind a négy rögzítő fület, mert úgy megmarta a tankban lévő cucc az ujjaim hegyét, hogy alig bírtam vele fogni. A Z10XE Corsa ebből az évjáratból két különböző verzióban készült, még az üzemanyag csövezése is más. Nekem is a másik verzióhoz küldtek először üzemanyagszűrőt, olyat ami nem HURON gyors csatlakozós, hanem sima bilinccsel rögzíthető gumicsöves. Vissza is kellett küldenem, és ráfizetéssel küldték a másikat, amihez csere HURON csatlakozó rögzítő is van a csomagban. Lehet, hogy neked is a másik verzióhoz volt szerencséd, elképzelhető, hogy annak a szivattyúja is más.
 2. Hali koco, Köszi szépen a tippet! Utánanézek ma, mert valami olyan helyen kéne kapnom, ahol van tömítés is a fémsapka alá, az a szép zöld, mert az is olyan szuper anyagból van, hogy most így kiszerelt állapotában 3 nappal később már kb. 3-5cm-rel nagyobb az átmérője, mint a fémsapkának, ahová rá kéne passzolnia. Egyébként van ennek a csőnek valami gyári, vagy beszállítói kódja? Mert minden apróságnak van, így gondolom ennek is.
 3. Hali zotya975, "Sima benzincső..." ezzel a méterben kapható benzincsőre gondolsz? Mert az itt nálunk is van az autósboltban, de nem, ebben nem is gondolkodtam. Mert ezt a vastag csövet kizárt, hogy olyan kis ívben hajtogassam, mint amilyenre a gyári van formára sütve. A képemen ugyan nem látható, de a cső teteje, ami a fémsapkára megy, az teljesen visszakanyarodik maga mellé, kb. 3cm-es rádiuszban. Ennyire az egyenes cső nem hajlítható meg törés nélkül. Ráadásul mivel a cső alja egy bepattintott műanyag visszacsapó szelepre megy, így tartok tőle, hogy ez a beépítésnél a cső merevsége miatt esetleg kipattan a tartó kehelyből, így bonyolítva a beépítés egyébként is túlbonyolított elvégzését. De mindettől függetlenül a tankon belüli levegő nem hiányzik, hiszen a tankszellőztetőn (ez a motortérben a levegőszűrő mögött van) keresztül jut levegő a tankba, hiszen ha nem így lenne, akkor a szivattyú vákuumot hozna létre a tankban, így egy idő után már szívná össze a tankot, de mivel ezt nyilván nem bírná szuflával, a vákuum növekedésével az üzemanyag szállítás csökkenne. A szivattyú kommutátorán esetleg fellépő szikra nyilván nem okoz gondot, mert ez normális esetben mindig üzemanyagban van, így itt valóban nincs levegő (oxigén) az égéshez. De a szivattyú kábele az a benzinen kívül van, ahol gyakorlatilag benzingőz és levegő keveréke van a tankban. Így ott előfordulhatnak nem várt események.
 4. Sziasztok, Tudna segíteni valaki, hogy 2003-as 1.0XE Corsához hol lehet kapni visszamenő gumicsövet az üzemanyag szivattyúhoz? Tehát nem a nyomócső kell, mert az van az új szivattyún gyárilag (BOSCH). Az a cső kellene, ami a szivattyú kehely aljából megy fel a szivattyú zárófedélbe. Ez egy gyárilag formára sütött ("kanyargós") gumicső, műanyagharisnya bevonattal, és ez is természetesen a tankon belül van. Sajnos a gyári manual sem ír rá kódszámot, így nem tudom miként keressem. Astrához valót már találtam egy webshopban, de az nyilván nekem nem jó. De Corsához sehol sem találtam eddig. Itt egy kép, amin látható a cső: A válaszokat előre is köszönöm! És most egy kis sztorizás... Sajnos a gyári gumicsövek szó szerint megolvadtak, olyan állagúak mint a puha gyurma. A szivattyú szűrűjéről egy-az egyben eltűnt a finom szövésű szűrőháló, az üzemanyagszint jelző poti két vezetékéről teljes hosszban eltűnt a szigetelés, sőt még maga réz vezető is "cafrangokban" áll, és teljes zárlatban volt. Ettől függetlenül volt üzemanyag szintjelzés a műszeren, de vélhetően ez nem a valós értéket mutatta. Még az a szerencse, hogy nem a szivattyúmotor vezetéke olvadt el, mert ott azért folynak áramok, és egy szikra szépen át is küldött volna az örök vadászmezőkre, ha egy tele tank benzin robban fel alattam. És a tankban valami, anno talán gumi alkatrész maradványai vannak darabokban, olyan borsószem nagyságtól a fél gyufás skatulya méretig. De eddig még nem jöttünk rá, hogy honnan hiányozhat. Vagy esetleg egy tankolásnál kerülhetett bele valamikor? A gyári VDO szivattyúmotor az hibátlan, szépen megy, de nyilván már nem az kerül vissza. A tankból olyan savas, maró állagú cuccot szívtunk ki, hogy konkrétan megmarta a bőrömet, mikor szedtem ki a szivattyút. Nyilván kesztyű nélkül, mert még így puszta kézzel is alig bírtam kipattintgatni a közbenső kehely 4 darab rögzítőfülét. Négy olyan fül, mint itt a fenti képen is látható. (mert ugye ez olyan ügyesen, németesen precízen van kitalálva, hogy a tank fenekére van rögzítve egy tartókonzol, ebbe pattintható be a négy füllel a közbensőkehely, majd ebbe a kehelybe megy a fenti képen látható szivattyú egység, amin belül szintén egy pattintós dologgal van rögzítve a szivattyú motor. Pont olyan mint a Matrjoska baba.)
 5. Hát nem tudom most hogyan tovább, de az tuti, hogy most megint annyira elment a kedvem az egésztől, hogy szerintem most ismét egy évig hozzá sem fogok nyúlni. Tényleg, nem vicc, de még a közelébe sincs kedvem menni, annyira értelmetlenül futom az idióta köreimet, hogy azt elmondani sem tudom. Itt azért nem arról van szó, hogy egyszer sokéves korában lett vele valami, amit jó sok pénzért megjavítottak, aztán semmi gond a továbbiakban, hanem ez már konkrétan 10-11 éves vergődés, amiből az utóbb pár év az igazi horror, azóta vannak mechanikai problémák is. Tényleg nem látom értelmét, mert már annyi óra munkám, és annyi ráköltött pénzem van ebben az autóban, plusz még akik rajtam kívül is javították, hogy ennyi pénzből már új autót is vehettem volna. Egyszerűen már sajnálom rá a pénzt, mert valóban feleslegesen kidobott pénzről van szó. Már az is felmerült, hogy leadjuk a rendszámot, hogy legalább ne kelljen fizetni utána, vagy eladjuk bontásra. Csak az a baj, hogy amikor elérünk ehhez a lépéshez, mindig jön valami megszállott ragaszkodás, vagy mittudomén minek nevezzem, és valahogy mindig túllendülünk a krízisen, megjavítjuk, még ha sokba is kerül, aztán egy ideig jó, majd megint valami megnyekken benne, és kezdjük elölről a vesszőfutásunkat. Úgyhogy most erősen jegelem ezt a témát, fogalmam sincs mennyi dőre, de egy év múlva kell műszakiztatni, úgyhogy vagy csinálok vele addig valamit, vagy ha nem, akkor még műszakiztatva sem lesz, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz vele. Szerintem én most egy időre el is köszönök itt mindenkitől, mindenkinek köszönöm a jótanácsokat, az ötleteket, és egyáltalán azt, hogy itt voltak, olvasták a problémámat, próbáltak jó ötleteket adni, stb. Sziasztok.
 6. Szia, Hát konkrétan szétszedés nélkül még a szelepszár sem nagyon látható, még akkor is csak éppenhogy, ha egy szűk fénycsóvájú spotlámpával rávilágítok a rugón keresztül (azért ilyennel, hogy ne legyen sok a fényvisszaverődés a környező olajfilmes csillogó felületről). Az ezres motor tervezése valószínűleg a miniatürizálás jegyében történt, mert eléggé aprócska rések vannak ahol hozzá lehetne férni az egyébként is nevetségesen vékony ( 5mm átmérőjű) szelepszárhoz. Sőt mozgatni is csak a himbával tudom, azon van a görgő és a hidrotőke ülék között egy rész, ahová be lehet tenni egy laposabb csavarhúzót, és ott megtámasztva majd a görgőnek feszítve lehet lejjebb nyomni a szelepet. Nyilván addig, amíg a vezérműtengely engedi, és azt is úgy kell beállítani, hogy a bütyök az ellenkező oldalon legyen. Ez természetesen abban az esetben van így, ha a vezérműtengely a helyén van. De ugye azt nem lehet csak úgy kiszedni, legfeljebb fellazítani, legalábbis a lánc levétele nélkül. Mert ugye az is "okosan" van megtervezve, amolyan német precizitással, hogy egy ilyen javítást csak a fél motor szétbombázása után lehet véghezvinni.
 7. Szia, Hát mi is agyaltunk rajta elég sokat, de nem jöttünk rá. De ezek most úgy beálltak, mind a 6, mint még korábban soha. Négyet konkrétan megmozdítani is alig bírtam, ebből kettő nagynehezen megmozdult, de kettő nemigen akarta megadni magát, az még cirka egy óra birkózás után is csak lassan ült vissza a helyére. A szelepszár szimering nem lehet, mert a gyári, amit két éve kivettek, az nálam van, és a kiszerelésnél keletkezett sérülést leszámítva, a gumi olyan, mintha vadiúj lenne. A mostani esetnél sem hiszem, hogy a szimering lenne, hiszen a csere óta már mentem vele vagy 100-120 Km-t. Eközben volt Opel márkaszervízben is, ahol le is vizsgáztatták, és természetesen az autót hibátlannak minősítették. (ez a 100-120 Km extra soknak számít, az autó állapotát figyelembe véve! )
 8. Szia, Hát most valóban nem tudom mi tévő legyek, mert a legutóbbi hengerfejes tranzakció baráti alapon 80.000.- HUF pénzbe került, de ezért csak ennyibe, mert a szerelő otthon, munkaidő után puszta jószándékú segítségből vállalta be. De Ő is pont ugyanezeket mondta, amit írsz. Le is akarta zárni az EGR szelepet, pont az említett ok miatt, de aztán úgy döntött, hogy mivel nagyon keveset futott a verda, mégsem zárja le. Az olaj gyári Opel Dexos 2-es, még van is 3 liter, mert direkt dupla mennyiséget, 6 litert vettem. Az első 3 litert tisztító adalékanyaggal keverve, kifejezetten átmosási szándékkal töltöttem bele, hogy azzal megyek valamennyit, de sajnos még menni sem bírok sokat vele, mert állandóan van valami horror hiba.
 9. Szia, Hát ez az, hogy mi ég rá. A szerelők is csak értetlenül álltak a dolog előtt, még meg is kérdezték, hogy nem lehet, hogy valaki cukrot öntött a tankba? Mondom persze, hogy nem, hiszen eleve zárható a sapka, feltörve nincs, és egyébként is akkor már a befecskendező szelep is eldugulna, azokat meg kiszedtem, és makulátlanok, olyanok, mintha most tették volna be őket vadiújan. Ráadásul tegnap pont ezen agyaltam én is, hogy ha már valami besül, akkor pont a kipufogószelepeknek kéne, hiszen azoknak a kenése is gyengébb, mivel ott már nincs hűvös üzemanyagkeverék, ami rákerülne a szelepekre, némileg még hűtve is azokat, csak csupa elégett forró gáz, égéstermék.
 10. Szia, Ez volt az első verzió, hogy csak hengerfejet cseréltetek, de amiket nézegettem, azok olyan borzasztó állapotban voltak, még fotó alapján is, hogy nem merném rátenni a motoromra. Komplett motor azért fodult meg a fejemben, mert hátha lehet olyat találni, ami keveset futott, és még soha nem volt szétszedve. Tehát gyári állapotú. Persze ez egy szélsőséges, legvégső megoldás lenne. Két éve amikor javították, minden egy es kiszedett alkatrészt megkaptam, az újak csomagolásában. A tömítéseket, a szimeringeket, a rossz szelepeket. Sajnos a szerelő nem úgy tett, ahogy megbeszéltük, mert ugye szelep az csak 4 darabos kiszerelésben volt, de elgörbülve csak 2, és megbeszéltük, hogy két újat nem tesz be, az jó lesz majd egy legközelebbi balesetnél. Hát sajnos betette. De hogy miért, erre még Ő sem tudott válaszolni, pontosabban annyit, hogy nem bírta lekapargatni a ráégett trutyit, így inkább betette a plusz két újat is. Mert a maradék kettőről már lekapirgálta, azokon nem volt úgy ráégve. Most milyen jól jönne az a két új szelep, mert ha megint kéne venni, akkor abban megint négy lenne, így összesen lenne 6 darab vadiúj szelepem. (A UNIX-nál állítólag csak 4-es kiszerelésben van szelep, de biztos van ahol darabonként is adnak.)
 11. Üdv. Na, ma ismét megnyekkent a Corsa. Reggel beülök, mondom megyek egy kicsit megjáratom, mert a múlt hét óta nem volt beindítva. Gyujtás ráad, és már cirka az első főtengely fordulatnál olyan hang a motorból, mint amikor két félkilós kalapácsot verek egymáshoz. Olyan éles, csilingelő hang, minden fordulatnál. Legalábbis annál a párnál, amíg megállt a főtengely. Na, akkor már rutinból jött a dolog, valamelyik himba ismét lefordult a szívóoldalon. Cucc szétkap, és nem. Minden himba a helyén, mondom akkor most ez mi volt. A szelepfedél szinte porszáraz, csak olajfilm volt rajta, tehát az olajat még nem kezdte el felnyomni. Hát mondom megnézem már a szelepek mozgását, hogy melyik szorulhat, mert nyilvánvaló volt, hogy ez lesz a bibi, és igencsak meglepődtem. A szívóoldalon mind a hat szelep úgy be volt állva, hogy konkrétan 4-et megmozdítani is alig bírtam, kettő pár mozgatás után aránylag szépen mozgott. A többit is elkezdtem szépen módszeresen mozgatni, csak úgy ésszel, kettő nagyjából rendesen is mozgott, de a maradék kettő az úgy tapad, hogy valami hihetetlen. Fecskendővel nyomtam rá adalékanyagot, persze csak módjával, amit az Opel márkaszervízben adtak, ez egy olaj adalékanyag, ami tisztítja a rendszert, pontosabban kifejezetten a hidrotőkékhez van. Ott azt mondták, hogy ezzel menjen a kocsi jó sokat, ez majd feloldja a trutyit, hátha emiatt fordulnak le a himbák rendszeresen. Persze kicsit vonakodva álltam a dologhoz, mert nemigen hittem benne, hiszen a szelephimbák soha nem a hidrotőkék miatt fordulnak le, hanem azért mert a szelepszár valamiért befeszül, megtapad. Na ez most úgy megtapadt, mint a csuda. Miután úgy gondoltam, hogy már aránylag jól jár a két legnehezebben mozgó szelep is, így szétszedett állapotban párszor megforgattam a motort, mert már picit untam kézzel mozgatni a szelepeket. Nem is volt gond, szépen időben visszaállt minden szelep a helyére, nyilván picit lassabban a normálistól, de épp eléggé gyorsan ahhoz, hogy ne maradjon lenyomott állapotban, ha felső holtpontra ér a dugattyú. Mert ugye az a baj, hogy ha lent marad a szelep, és nem a rugó löki vissza a helyére, akkor a dugattyú tolja fel. Ekkor ha szerencsém van túléli, de volt, amikor úgy be volt állva, hogy kettő el is görbült. Ez két éve volt, akkor hengerfejezték. Na, gyorsan összedobtam a cuccot, indítóztam, hát nyilván csattogott-villámlott, mondom király, akkor mostmár tuti lefordult valamelyik himba. Szelepfedél ismét le, úszott minden az olajban, és két himba leesett, de szerencsés módon, mert a szelepszárat nem nyomta le, mert pont úgy esett le, hogy csak a hidrotőkéről csúszott le, nem állt keresztbe. Tehát a szelep vissza tudott állni a helyére, mert a himbának pont a görgője és a szelepszár nyomófelülete közé ment be. Ott van üres hely a himbánál. Úgyhogy vezérműtengely fellazít, himbákat visszaraktam, cuccot összeraktam, próba. Kínkeservesen elindult a motor, de tisztán hallani, hogy a szelepek nem tudnak gyorsan visszaülni a helyükre, nem bírja őket a rugójuk elég gyorsan beültetni, így tovább vannak nyitva mint kéne, ezért a motor járása igencsak kínkeserves. A kipufogóoldali szelepekkel soha semmi gond nem volt, de a szívóoldali szelepszárakra szerintem megint rásült valami trutyi, mint a hengerfejezés előtt. Ezeken olyan valami van, mint az égetett cukor, még levakarni sem nagyon lehet. (azokról beszélek, amit két éve kivertek a hengerfejből, mert magától nem jöttek ki) Szóval most megint ugyanott tartok, mint két éve. Az adalékanyag ezekszerint nem sokat ért. A benzinnel nem lehet gond, mert ugyanott tankolok, mint a másik kocsival, és azzal nincs semmi gond. Komolyan mondom, 10-11 éve szinte alig merem beindítani a motort, mert eleinte csak ez az indítási probléma volt, de pár éve konkrétan horror az indítás, mert mostmár ez a himba lefordulás, szelep beállás szinte rendszeres. Legutóbb mikor mentem vele, majd egy évig egyhelyben állt, be sem volt indítva, mert konkrétan már parázok a beindításától, és egyébként sem volt kedvem foglalkozni vele, mert finoman szólva is besokalltam. De majd egy év után "pöccre" indult, mentem is vele hirtelen felindulásból cirka 30Km-t, a motor úgy járt mint az óramű, így lett betéve a garázsba. Cirka másfél hete. Ma meg ismét szar az egész. Komolyan mondom, lassacskán feladom, már baromi rég azon kattog az agyam, hogy veszek valami bontós roncsot, amit mondjuk hátulról totálra törtek, aztán kicseréltetem az egész motort. De ez jogilag egy kínkeserves macera. Anyagilag viszont lehet, hogy jobban járnék, mert már egész vagyont költöttem erre a kocsira, és még mindig szar.
 12. Amikor szelepelték a hengerfejet, mert ugye volt ez a rendszeres szelephimba lefordulás, és sajnos két szelepem is elgörbült egyszer emiatt, minden cuccot a UNIX-nál vett a szerelő. Na, mondom pont a múlt héten, megnézem náluk milyen cuccok vannak a Corsámhoz. Végigvergődtem a választó rendszerükön, és amikor célba értem, kaptam egy szép kis ablakot, benne egy cuki üzenettel, hogy csak belépés után vagy regisztráció után léphetek tovább, megértésemet köszönik szépen. Na, mondom akkor erről ennyit, én csupán kíváncsiságból nem regisztrálok, van autós üzlet kismillió rajtuk kívül, ahol nem ilyen kukacoskodók. Viszont az a nyomáscsökkentő szelep biztos van a benzines verzióban is? Nemcsak a dízeleknél használják? Mert ugyan én még nem szedtem szét a cuccost, arra majd csak valamikor később kerül sor, de most már kezdek kissé bezavarodni. Csak Corsa C verzióhoz egy tucatnyi féle szivattyút láttam már képen, fogalmam sincs az én kocsimban milyen van, de ha ekkora a méret és kivitelbeli szórás, akkor addig nem is rendelek, míg a kezemben nincs az, ami jelenleg a tankon belül van. Legalábbis szerintem...vagy izé...
 13. Szia, Köszi a tippet, ez még jól jöhet, de ők sajnos benzinszivattyút nem gyártanak, csak benzinszivattyú relét. Most néztem a a katalógusban. A katalógusban sincs, de az oldalukon a felsorolásban is csupán csak oda van írva, de nem aktív a link, csak azoknál a felsorolt termékeknél, amik a katalógusban is benne vannak. De még ha gyártanának is, itthon nemigen találni ilyesmit. Itt néztem: ahol írják, de nem aktív a link és az online katalógus Viszont nézegettem más gyártókat, és ami még szóba jöhet az a Delphi, de ez csak 3,5 bar-os, a Pierburg, ami szintén 3,5 bar-os, ez a kettő drágább mint a Bosch, és ott a Messmer, ő viszont 4 bar-os szivattyú, viszont az ára kevesebb mint a fele az előbbieknek. Természetesen mindhárom Corsa C (illetve más modellekhez is) modellhez van. Mindhárom gyártó elég nagy név, és jó minőségű cuccokat készít. A Delphit már rég ismerem, csak nem tudtam, hogy szivattyút is gyártanak. A Messmer és Pierburg is elég régi motoros, a Messmer kifejezetten a benzinszivattyúk és elektromos motorok területén nagy név, a Pierburg pedig már 1928 óta a karburátorok piacán nagy név. A dolog nagyon úgy néz ki, hogy Messmer szivattyúm lesz, mert úgy tűnik, hagy talán ennek a legjobb az ár-érték aránya. Ez árban kevesebb mint a fele az előbbieknek. Persze lehet, hogy nem fog működni 130 évig, csupán csak 10 évig, de ha 10 évente kell cserélni szivattyút, az még belefér a családi költségvetésbe. Ami viszont picit flusztrál, az a megadott üzemi nyomás. Kicsit soknak tűnik az a 4 bar a 12 Voltos feszültségen, mert nekem 3,8 bar kell, és a 12 Volt sem 12 Volt, hanem van, amikor picit magasabb, tehát ekkor a nyomásom is magasabb lesz. Nemigen szeretném szétrobbantani az üzemanycsatornát. Úgyhogy most erről kérnék némi infót, hogy most akkor hogyisvanez?
 14. Szia, Köszi a választ, de kérlek olvass vissza a topicban, ahol a Bosch-ról írtam. Én ott dolgoztam, számomra nem létezik olyan, hogy "német minőség", meg "Bosch minőség". Természetesen nem lehet általánosítani, és a Bosch-ról sem lehet csak csupa rosszat mondani, de amiről én beszéltem, az nem egyszeri eset volt, nem véletlenül előforduló, aztán helyrehozott hiba volt, hanem egy rendszeres, normálisnak tekintett dolog a cégen belül. Nem akarom ismét lefutni a korábbi köröket, hiszen az elmúlt jópár évben itt erről már többször is írtam, ezért is érdekelne más alternatíva. Üdv. Csaba (ui. a hsz.-ed pedig nem volt OFF, mert pontosan a témába vág, a korábban feltett kérdésemre volt egy korrekt válasz, minden sallangtól mentesen. )
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.