Jump to content

Astra555

Fórumlakó
 • Hozzászólások

  1.753
 • Csatlakozott

 • Utolsó látogatás

 • Days Won

  15

Astra555 last won the day on Július 15 2016

Astra555 had the most liked content!

Hírnév

234 Segítőkész

Astra555 névjegye

 • Felhasználói rang
  Fórumlakó
 • Születésnap 1979-03-30

Személyes információ

 • Neme
  Férfi

Város, Autók

 • Autó(k)
  Astra H Caravan
 • Város
  Demjén

Legutóbbi látogatók

3.361 profile views
 1. ASTRA H-t vennék, érdeklődök, tanácsot kérek

  Múltkor olvastam: "850-ért keresek dízel H Astra kombit". Ez már maga egy jó nagy lendület lehet a szopórollerre való felszállásban.
 2. Gumi, felni kérdések

  Szia! Hétköznapi használatra teljesen jó.
 3. ASTRA H-t vennék, érdeklődök, tanácsot kérek

  Szia! Az 1.4-est kerülném kombiban, kevés oda a 90 LE. Az 1.6-ból van 105, és két 116 lovas. Az 1.8-ból 125 és 140 LE-s változatok vannak. Utána már csak turbósok jönnek. Típushibák: hátsó ajtóknál az átmenő kábelek szakadása fordul elő. Aztán a belső keringető zsalu tengelyének törése, kormánymodul hiba. 2007-ben már a ráncfelvarrott széria jött ki, de nyilván az drágább is.
 4. Ha eddig is így ment volna, akkor nem volna gond. A nem tanácsos nyomni őket az valóban igaz, de az általában javasolt max. 2 ezres fordulatot is lassabban éri el ilyenkor.
 5. Sziasztok! Valaki találkozott már olyan jelenséggel, hogy amíg nem melegszik be a motor, addig elég lomha az autó? Hibajelzés nincs, egy eltárolt hibakód van, az a lambdaszondát jelzi. Törléssel tegnap próbálkoztam volna, de lemerült a gépem mire odajutottam, talán majd ma sikerülhet. A16XER.
 6. ASTRA H-t vennék, érdeklődök, tanácsot kérek

  A képen a riasztóhoz kapcsolódó belső tér figyelő látható.A középső gombbal tudod kiiktatni, ha éppen macska, kutya maradna az autóban. Ha lezárod az autót a kulcsról a központi zárral, akkor utána még egy nyomással tudod aktiválni a riasztót. A kihangosító egy Nokia ck-7w típusú eszköz. Szerintem guglival tudsz hozzá keresni leírást is. Ha nem tudsz bele életet lehelni, akkor biztosan tudnak segíteni egy autó hifi szaküzletben. A légzsák ütközéskor fog nyílni, fékezésre biztosan nem. Ha majd lesz hó, vagy jég és biztonságos, nyugodtan próbáld ki, milyen az amikor működik az ABS. Elsőre kicsit ijesztő lesz, amikor elkezd remegni a fékpedál, de ilyenkor ne ijedj meg, tartsd a lábad továbbra is a féken, amíg szükségesnek érzed.
 7. A google nevű izével akarsz foteljogászkodni? Nem rossz. Ezen kívül felesleges maszatolnod. A vezetett szervizkönyv nem egyezik meg a szervizelőzménnyel, de látom, itt meg is ragadtad a lényegét az egésznek. A kérdéseidre a szakértő és a bíróság adja meg a megfelelő választ, nincs minden kőbe (jogszabályba) vésve, hiába nem akarod megérteni. Amikor az Astrát vettük, kb. 6, teljesen egyforma (évjárat, felszereltség, motor, szín) autó állt egymás mellett. Kb. volt 10-15 ezres eltérés közöttük. Indításkor az egyikben iszonyúan kerregett az okoskerék, a másikban egyáltalán nem. Akkor most mit feltételezzünk több egyforma autó összehasonlításakor? Hogy a kerregő természetesen elkopott, vagy éppen rendellenesen, hiszen mellette a másik meg hibátlan, pedig többet futott. Te fogod eldönteni ránézéssel? "Egy sokat futott autonal hibanak minosulnek-e a mukodest es hasznalatot nem, vagy csak minimalisan befolyasolo, olyan elvaltozasok, amelyek egyebkent az ilyen merteku hasznalat velejaroi?" Mi az a sokat futott? 100-200-300-400 eKm? Miből állapítod meg, hogy a velejárója? Ha a másik autón nem jön ki akkor mondhatjuk, hogy velejárója? Milyen mértékű használat? Földút, vagy autópálya? Használatot nem befolyásoló elváltozás? Lekopott a felirat a fékbetétről? Nyilván ezzel sokra mész műszaki hibára történő hivatkozáskor. Bár ugye akkor az sem gond, ha a megadott 5-6 liter helyett 15 litert fogyaszt, hiszen a használatot az sem befolyásolja, vagy éppen füstöl mint egy gőzmozdony, ugyanúgy elmész vele A-ból B-be. Konkrétumokra van szükség, amit csak a szervizelőzmény esetleg az eladó, a gyártó fognak tudni elmondani, abból talán megállapítható, hogy egy alkatrész rendellenesen elkopott, vagy a természetes elhasználódás következményeként döglött be. "Megint maskeppen: a hasznalat szemmel lathato nyomain tul minden egyebnek olyannak kell lenni, ahogy a gyarbol kijott, pusztan azert, mert nem latszik? Ha nem, akkor milyen foku elteres megengedett?" Az autónak, minél fiatalabb, annál inkább produkálnia kell a gyári értékeket, vagy legalább a közelében kell lennie. Ha arra vagy kíváncsi, hogy egy-egy mérhető érték milyen szintű változása az ami már műszaki hibának számít, megnyugtatlak, nem tudom, de vannak erre szakemberek, hidd el.
 8. Mondd el, hogy melyik törvény szabályozza a magánszemélyre vonatkozó kötelezettségeket és melyik a kereskedőre. Mert szerinted nem okvetlenül ugyanazok. Nyilván alkottak két törvényt csak ezért. A szervizkönyv nem ugyanaz mint a szervizelőzmény. Nyilván új autóhoz sok közöd eddig nem nagyon lehetett. Egy termosztát cserét nem fognak beírni a szervizkönyvbe (de még egy motorcserét sem), ezt már eddig nem egy elsőtulajos autónál tapasztaltam, ha német, ha magyar volt. De, ha felmész a hasznaltauto.hu oldalra, a szervizkönyvek ott sem taglalják részletesen, hogy mikor mit cseréltek, vagy javítottak az autóban, csak azt, hogy a szervizben megjelent és az előre benyomtatott felsorolt műveleteket elvégezték vagy sem. A garancia valóban nem jogi fogalom, csak azt nem tudom miért szerepel 21 alkalommal a PTK-ban. Külön a kedvedért szájbarágósan leírom, hogy az eladóhoz való visszaküldés a "garanciával" kapcsolatban nem a pereskedésre felhívást jelenti, hanem azt, hogy ez az első lépés, ha tetszik, ha nem, utólag már nem lehet változtatni rajta, remélem érted. Ha elviszi egy szerelőhöz és az megállapítja, hogy bizony jól átverték, akkor már cseszheti, hiszen elsőként az eladónak kell gondoskodnia az átvizsgálásról. Ha nem teszi, attól természetesen még a későbbiekben felelősségre vonható. "Ha a szolgáltatásnak az általános forgalmi adót és az anyagköltséget is magában foglaló díja a húszezer forintot meghaladja, a szolgáltatást nyújtó vállalkozást jótállási kötelezettség terheli." Elárulnád, hogy ez melyik jogszabályban szerepel? Köszi.
 9. Általános műszaki problémák! - Astra H

  Valójában a DTJ a 16 szelepes 120 lovas, így szerintem a 150 lovastól nagy valószínűséggel csak szoftverben különbözhet, másban nem, így meg vagy a beütött motorkód alapján derül ki, vagy pedig egy teljesítménymérésnél. Ugyanez az eset a 8 szelepes motornál is, ott a DTL 101 ovas, a DT 120, de teljesen egyforma a két motor. Sajnos sokat kavarnak a motorkódokkal, ez leginkább az 1.7-nél fordult elő, sokszor keverik a DTJ, DTR motorokat is.
 10. ASTRA H-t vennék, érdeklődök, tanácsot kérek

  Az majd később fog kiderülni, hogy rossz vásárt csináltál, vagy sem. A CDTI a közösnyomócsöves (magasnyomású) dízel, a Fordnál TDCI, a Hondánál ICDTI vagy mi, máshol HDI, esetleg CRDI a VW csoportnál, márpedig a Z17DTH motor (ez a motorkódja) már ez, nem pedig az adagolós fajta. Sőt adagolós dízel a H Astrában egyáltalán nem is volt, ezzel nem vertek át. Az 5 sebességes váltóval sem jártál rosszul, de igazából a 6. fokozat kényelmesebb, ha pályázol, de nem fogod észrevenni annyira a hiányát. A vezérlés valóban szíjas, de ez olcsóbb is, mint egy láncos szett, cserébe kevesebbet is bír, de ettől nem kell félni. Az alapokon túl vagy, jöhet még a vezérlés csere (hacsak valamilyen kétséget kizáró módon kiderül, hogy nemrég cserélték), aztán használd, úgyis akkor fog kijönni a probléma, ha van neki. A lámpánál valószínűleg a gyári riasztó érzékelői vannak. Ha küldesz róla képet, akkor meg tudjuk mondani. A kihangosítóhoz meg próbálj típus alapján keresni leírást a neten. Ja, pollenszűrőt se felejts el majd cserélni, lehetőleg aktívszenest.
 11. A garancia/szavatosság/jótállás. Hétköznapi értelemben véve a mögötte lévő tartalom a felelősségvállalás. Gondolom majd ebbe is belekötsz szokásodhoz hűen, bár lejjebb láthatod, hogy te is bebuktad, ha kötjük az ebet a karóhoz. "A 2 ev szavatossag pedig a motorra, mint alkatreszre vonatkozik," "Ha magara az alkatreszre esetleg egy ev garancia volt, akkor kapsz egy uj vezermuszijat," Most akkor 1 év, vagy 2 év? Garancia, vagy szavatosság? Tehát, ha elromlik a motor, kapok egy újat. De, ha a motorra utólag a beszereléskor tették fel a teljesen új vezérlést, akkor vajon ki fog jótállni és meddig? Aki beszerelte, aki megrendelte a forgalmazótól, vagy a forgalmazó? Ha Németországban szerelték, akkor mi lesz? Ugye? Hülyébbnél, hülyébb kérdéseim nekem is vannak, nemcsak neked, de a végső szót nem mi fogjuk kimondani, hanem a bíróság, vagy valamelyik ügyfél. De itt is meg tudom csavarni a sztorit. Garanciás autó motorcseréje esetén az új motort, ha garanciában cserélik, más a történet, mintha az új motort kiszámlázzák neked jelképes 10 Ft-ért, legalábbis a márkakereskedés szerint. Teljesen mindegy, hogy kereskedő, vagy magánszemély volt az eladó, ugyanúgy vonatkozik rá a törvény, annyi idő még nem telt el, hiszen pár napja vette az autót. Nem beszéltem rá senkit semmire, javasoltam, hogy vigye vissza és a garanciára/szavatosságra/jótállásra hivatkozva kérjen felvilágosítást, mert ez a hivatalos menete a dolognak. Ha két fél nem tud megegyezni, ott majd a bíróság dönt, feltehetően a szakértő véleményét figyelembe véve. De neked persze könnyebb látatlanban tanácsot adni, hogy nyugodtan nyelje le a 2-300 ezres javítást, az nem gond. Kollégám egyik bérautója, amit márkakereskedésben vett használtan, de még a vezérlésperiódus cseréje előtt, egyszer- már bőven a szavatosság lejárta után- egy hangos csattanás következtében leállt. Mivel gyanús volt a vezérlés hiba, ezért nem indították újra, tréler vitte vissza a kereskedésbe, ahol a szerviz megállapította, hogy szerencsére csak a vezérműszíj szakadt meg hosszában, más baj nincs. Ha hiszed, ha nem, ingyen cserélték neki a komplett vezérlést, csak egy telefonjába került minden vita nélkül. Természetesen a rejtett hibás elméleted alapján itt is be kellett volna nyelni azt a 60-70 ezret. Sőt, hozhatjuk a km óra visszatekert autó esetét, ahol nem tudták bizonyítani, hogy a kereskedés tekerte meg az órát, de a bíróság mégis hibás teljesítésként értékelte, hogy ilyen autót adtak el a vevőnek. A többi műszaki hibát már nem is említem.
 12. Egy új autónál is lehet hiba az ilyen mértékű olajfogyasztás, nem mindenki 0,6 dl értéket ad meg. Javítás esetén 6 hónap? Csak az a kérdés, hogy akkor pl. motorcsere esetén miért is 2 év a garancia (szavastosság)? Nem olyan egyszerű. Ezért lesz szakértő dolga megállapítani, hogy mi okozta, és ezután majd a bíróság eldönti. "Ha a vásárló él a szavatossági jogával, akkor a kereskedőtől a hiba kijavítását, a gépjármű kicserélését, ill. árleszállítást kérhet, végső esetben pedig elállhat a szerződéstől." "A fogyasztót védő másik fontos törvényi garancia abba áll, hogy vélelmezni kell, hogy a vásárlástól számított 6 hónapon belül a fogyasztó által felismert hiba már a vásárlás időpontjában megvolt. Ez azért fontos, mert ebben az esetben a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a gépjármű a vásárláskor nem rendelkezett az adott hibával." http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kizarhatja-a-szavatossagot-a-hasznaltauto-kereskedo/
 13. Nem azt írtam, hogy reménytelen. Egy próbát megér, ráadásul a vásárlást követően vissza is viheted az autót és kérheted vissza a pénzed, elállhatsz a szerződéstől is, sőt talán 1 hónapon belül még a vagyonszerzési illetéket is visszakapod. Azért is ír elő a jogszabály egy autó vásárlásakor szerződést, hogy abban konkrétan rögzíteni lehessen minden tényt. Az eladónak itt van lehetősége az általa ismert hibákat felsorolni, ami egyértelműen mentesíti majd a felelősség alól a későbbiek során. Ezért érdemes egy részletes állapotfelmérést csináltatni és nemcsak azonnal megvenni az autót. A vevőt pedig szintén védi a szerződés, hiszen az alapján pedig alkudhat. Ha megveszem az autót, és 3 hónap és 4 ezer km után azt látom, hogy eltűnt 2 liter olaj, akkor ott bizony gond van, lehet visszamenni az eladóhoz. Hat hónapig őt terheli a jogszabály a bizonyítással, hogy eladáskor nem volt ilyen, utána a vevőt. Ezt hívják rejtett hibának, teljesen mindegy, hogy eltitkolta, vagy sem. Ezért töltötte ki az AAA az állapotlapokat úgy, hogy minden autó egy roncsnak tűnt ez alapján. Amikor a vevő visszament, ők csak rámutattak a papírra és mentesültek minden felelősség alól. Nyilván vannak a korral és futásteljesítménnyel kapcsolatos kopások, amiket persze nem lehet ráverni az eladóra, ahogy írtad, benne van a pakliban. Nyilván az nem természetes, ha egy 40 ezret futott autó zabálja az olajat, de egy 200 ezer feletti esetében ezzel azért számolni kell, de ez sem egyértelmű, ezt fogja majd eldönteni a bíróság. Vezérléses téma: a 8 hónap 10 eKm esetén a futásteljesítmény nem érdekes, csak az idő. Ha az eladónak van számlája az elvégzett munkáról, akkor visszamennek a szervizbe és érvényesítik a garanciát, ami ugye szerinted pofonegyszerű dolog, rögtön rendelnek egy gyári fűzött blokkot 7-800 ezerért és kicserélik a motort. Vagy nem. A 25 hónap már egyáltalán nem számít, hiszen ott nincs garancia, sem a munkára, sem az alkatrészre, itt van az a kockázat amit pedig a vevő vállal. Összességében a 6 hónapos határidő a lényeg a vásárlástól, mert ott fordul meg a bizonyítási kényszer és vita esetén szakértő fog dönteni arról, hogy kinek a sara a hiba. Ezért egyszerűbb mindkét félnek, ha megegyeznek.
 14. Ezt mondtam. Az eladót keresd meg, aki a szerződésen aláírt. Hivatalosan tájékoztatod, hogy ezek a hibái az autónak, mondják meg mi legyen a továbbiakban. Persze, ha a Maxabo a tulaj, akkor ott is próbálnak majd trükközni. Velünk egy olyan szerződést akartak aláíratni, hogy nem vállalnak semmilyen felelősséget az autó jövőbeni hibáiért. Mosolyogtam , aztán megemlítettem nekik a PTK-t, így már azért másképpen álltak a dologhoz és kihagyták belőle. Ugye hiába írnak bele ilyet, a garanciáról, szavatosságról nem lehet lemondatni a vevőt, még, ha aláírja, akkor sem. Ha pedig a hiba fennállt a vásárláskor, de azt nem írta bele a szerződésbe, már bukott is vele. Bizonyítani 6 hónapig meg neki kell.
 15. A Maxabonál vetted? Nem véletlenül LXZ kezdetű a rendszám és fehér 5 ajtós az autó? Egyébként simán visszavinném garanciában az autót. Csak egy kissé rosszul szokták az ilyet fogadni. A vezérléscsere 150eKm vagy 10 év.
×