Jump to content
 • bejegyzés
  12
 • hozzászólás
  8
 • megtekintés
  12.913

Túl magas...

Tápiószecső

1.367 views

... az eleje a hátuljához képest. Már nem vagyok benne teljesen biztos, de a sárvédőív alsó és a gumi felső pereme közt 4 cm-el volt több hely elöl, mint hátul. Ha finoman fogalmazunk, akkor mondhatjuk hogy ez nem használ az autó szépségének. A jelenség viszont nem egyedi, többen hasonló eltérésről számolnak be, Z22SE Vectra esetében. (Más motorhoz kapcsolódóan nem találkoztam ilyennel.) Ami méginkább meglepő, hogy bizonyos esetekben ültetőrugók beépítése után is megmaradt a különbség. Elméletileg lehetséges lenne, hogy ezekbe az autókba egy korábbi tulaj rakott nem megfelelő rugót, de a sajátomnál ezt az állapota miatt nem tartom valószínűnek. Legalább ilyen valószínűtlennek tartom, hogy a gyár kalkulálta el a dolgot, de akárhogy is, valami félrecsúszott.

B Vectrákban számos különféle rugó fellelhető, jóval több (28) mint, amit egy egyszerű halandó indokoltnak feltételezne.

partsbase_spring.png

A rugókat jelölő kód jobb esetben rajta van a rugón, rosszabb esetben csak rajta volt és már lekopott. Egyébként csak Z22SE-hez 5 db különböző van.

Egy adott magasság elsődleges meghatározó tényezője természetesen a rugóra ható súly. Mivel a motorok tömegének különbsége jelentős lehet, valóban indokolt különböző erősségű rugók alkalmazása. De mennyi az annyi? Általában véve a nagyobb lökettérfogatú motorok nehezebbek is. A Z22SE viszont kicsit kilóg a sorból. Hivatalos adatok híján egyéni mérések alapján lehet következtetni a pontos tömegre. Szerencsére ezen mérések szórása kicsi, annak ellenére hogy mérni sokféleképpen lehet.

Néhány példa B Vectrába szerelt motorokról:

X16XEL: 85-90kg

"der 1.6-16V wiegt ca. 85-90kg ohne getriebe..." (váltó nélkül)

http://www.motor-talk.de/forum/gewicht-eines-x16xel-t2327551.html

X20XEV:135kg (+)

"X20XEV 135kg"

http://opel-turbo.de/c20let/archive/index.php/t-68118.html (itt elég sok további motor tömege megtalálható)

"C20XE zb. wiegt 110kg und X20XEV 135kg.."

http://www.motor-talk.de/forum/gewicht-eines-x16xel-t2327551.html

"Das Motörchen wiegt, mit allen Anbauteilen (ausser Getriebe) genau 171 Kg." (bár váltó nélkü írja ez inkább váltóval lenne reális, mindenesetre elgondolkodtató mivel pontos adatot ír, a 135kg-t viszont két különböző forrás állítja, és a többihez viszonyítva is pontosabbnak tűnik.)

http://www.motor-talk.de/forum/x20xev-gewicht-t1666733.html

Z22SE: 138kg (-)

"The weight of the engine according DIN 70020A should be 138kg without water and oil." (üresen)

https://z22se.co.uk/threads/engine-weight.4437/

"a fully kitted Z22se weighs in at 305lbs....so 138kg" (minden segédberendezéssel)

https://z22se.co.uk/threads/z22se-weight.10341/

"132.5kg" (ez eléggé hivatalos adatnak tűnik, de a 138 sincs messze)

https://www.verboom.net/info/speedster/engine/Eco_auto.pdf

X25XE:190kg

"I was to weigh x25xe. Without flywheel, exhaust manifold, alternator, power steering, ac compressor and oil is 150 kg" (lendkerék, leömlő, generátor, kormányszervó és légkondi kompresszor nélkül üresen)

http://www.omegaowners.com/forum/index.php?topic=106448.0

"X25XE 190kg" (Ha a 150kg-hoz hozzáadjuk a segédberendezéseket, akkor a 190 reális lehet.)

http://opel-turbo.de/c20let/archive/index.php/t-68118.html

A Z22SE tömege tehát elég jól közelít egy X20XEV-hez, és legalább 40-50 kilóval könnyebb, mint egy x25xe. A könnyebbség meghatározó része minden bizonnyal az alumínium motorblokknak köszönhető. Ez nem Z22SE egyedi jellegzetesség, de az X20XEV és az X25XE is öntöttvas motorblokkal rendelkezik.

Nem tűnik tehát indokoltnak erősebb rugó használata egy Z22SE-hez, mint egy X20XEV-hez. Egy ötlet szerint, melynek forrását már nem találom egyszerűen be kell tenni egy X20XEV rugót és megszűnik a probléma. X20XEV-hez azonban 9 db különféle rugó létezik, és van némi átfedés a Z22SE-vel, tehát kicsit lutrinak tűnik...

De bejött. :) Sikerült egy ZJ-t szerezni. Az eredetit viszont nem tudom milyen, nincs rajta a kód.

A magasság most:

DSC_0817.jpg

Sajnos a sárvédőív alsó peremének földtől valós távolságát az eredeti rugóval elmulasztottam megmérni. A nyári kerékkel és az új rugókkal viszont pótoltam. (Igaz, a mérés időpontjában már megkezdődött a fogyókúra, de erről majd később.) Jelenleg ~66,5cm az eleje és ~65 a hátulja. Van még tehát benne, de egyelőre jó lesz.

Mértem továbbá egyet egy nagyobb tömeg kiszedése után (akku). Eszerint 17kg mínusz ~3mm emelkedést eredményez. A rugóra ható terhelés és annak összenyomódása természetesen nem lineráis a teljes rugóúton, így ez csak olyan hozzávetőleges adat. Továbbá figyelembe kell venni, hogy az akku súlya legnagyobb részben a bal első rugót terheli, és a mérés is csak a bal első keréknél történt.

 • Like 1


0 Hozzászólás


Recommended Comments

Nincsenek hozzászólások

Szeretnél hozzászólni? Hozz létre egy fiókot, vagy jelentkezz be.

Regisztrált felhasználónak kell lenned ahhoz, hogy hozzászólást írhass.

Fiók létrehozása

Regisztrálj egy új fiókot a közösségünkben. Nem nehéz!

Regisztráció

Bejelentkezés

Már felhasználók vagy? Jelentkezz be!

Bejelentkezés


 • Legújabb Blog bejegyzések

 • Képek

 • Hozzászólások

  • Ami az ECU-ba bemeneti jelként fogad, és ami kijön az mindenek köze van egymáshoz. Apropó, fűtött a λ szonda (?) ... Ja nem, akkor honnan is tudjuk, hogy mikor vehetjük szabályzásra alkalmasnak keverékképzéshez? Amúgy meg nem kerülöm mert a ti pénzetek.  De biztos vagy abban, hogy egy tanulási eljárás nem e kell lefuttatni,  egy új hőmérséklet szenzor beszerelésénél? Engem foglalkoztatnak ezek a kérdések . De ha téged nem . Nem muszáj elolvasni amit írok. Köszönöm.
  • A hőmérsékletnek mi köze lenne a Lambda szondához ? Az csak szabályozza a keveréket  max annyi lehet hogy X fok ig nem mérvadó amit mér .  Nagyon kerülöd ezt az ecu cserés dolgot pedig  sok van belőle + ha ugyan azt csinálja másik is bontóba vissza veszik.  Az a legegyszerűbb dolog másik ecuval opcomra rá dugni . 
  • Amit kiderítettem : Az  hogy az ECU két méréstartományt  alakít ki hogy átfogja teljes motor hőfok értékeket,  egy érzékelővel. Ezt azért csinálja hogy  pontosabb értékeket kapjon. Az egyik tartomány : -20°-tól +50°-ig (4V-ról_1V-ig feszültség tartományig)  a másik  meg  +50°-től +100°-ig (3,7V-ról_1,7V-ig feszültség tartományig). Mint látható a két hőfoktartományon belül vannak egy forma feszültség értékek. Például amikor az érzékelőn 2,5Volt mérhető ez jelenthet +10-15C° vagy  +70-75C°  is , persze az Ecu-nak tudni kéne melyik táblázatból dolgozik és OP-com-al nézve ezt ki is kéne jelezni . De te nálad nem történik meg a váltás, valami oknál fogva, lehet persze ECU szoftveres vagy hardveres hibája  , de én feltételezem hogy ezt is tanulnia kell az ECU.nak vagy netán valamelyik másik érzékelőnek működése kell hogy aktiválja(λ szonda?). Még keresem megoldást , hátha ECU csere nélkül is megoldható a dolog .
  • Merre találtad a rajzot? Esetleg egy linket elfogadnék.
  • Én meg inkább úgy érzem, hogy nincs ennél jobb programod, de nekem 8. Tőlem szedd darabokra a motorteret és mm-ről mm-re festegesd át, törölgesd el, fújkáld be... Ha meg mégis ezzel cseszel el valamit, nekem az is mindegy csak ne itt posztolj heteken át hogy a kutya nem jön rá valami hibára (pláne motormosás után). Továbbá pedig a motortér bizony arra van tervezve, hogy hiba nélkül viselje a használatból adódó szennyeződéseket, talán a motor- és konstrukció tervezője érti mit csinál, inkább pont nem a mosogatásra tervezett. (Hidd el, el lehet cseszi a hőpajzs szerelését, a rögzítését is, továbbá minél többször bontogatsz le valamit preventív jelleggel, annál előbb végzi be az adott alkatrész...)  https://www.monitormagazin.hu/24-ora-hirei/a-hasznalt-autovasarlas-lehetseges-buktatoi https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__7724612-tul-tiszta-motorter-nem-gyanus De nem linkelgetek többet, abban hiszel amiben akarsz... A jó tanácsot (mint aminek szántam eddigi Rád pocsékolt hozzászolásaim), megtartom magamnak vagy másnak... Nem Te leszel az első akinek jeleztem hogy házhoz megy a pofonért ha úgy jár el ahogy, aztán meg hetekig ajvékolt itt segítségért... Nekem mind1. 
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.