Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gedikart

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    583
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

  • Days Won

    6

Everything posted by gedikart

  1. Hátsó lengéscsillapítót kell cserélnem. Elegendő a TRW márka vagy kell a Sachs (esetleg más)?
  2. Jobb oldali tükrülapot már alig fogta a gyári ragasztó. Kézzel le lehetett venni, viszont történt egy kis malőr. A ragasztott oldalán megsérült tisztításkor a tükörlap, és mivel kétoldalas tükör, ezért a külső oldala is ugyanúgy sérült hatást kelti (átüt a tükörlapon a karc). Szóval cserélnem kell a tükörlapot (gyárilag fűthető változat). Kérdés, fűthető vagy nem fűthető változatot vegyek? Megához a tükörlaphoz van ragasztóm, viszont nem tudom, hogy mennyire törhetnek el a műnyag alkatrészek, ha "komplett" lapot veszek, mint pl az alábbi képen (nem fűthetőt mutatja). Vagy vegyek egyet és szedjem le róla a műanyag keretet/házat?
  3. Centírozás után megjavult. A bal elsőnél mutatott eltérést a gép, a jobb elsőnél nem (viszont a gumiban szemre volt egy kicsi táncolás), így azt jobb hátra tette a gumis. Már nem emlékszem, hogy az erdetileg jobb hátsó is kapott-e újra centírt, de végül jó lett az autó.
  4. Felkerültek az új nyárigumik nemrég, és 120-130 km/h felett érzem a kormányon (leginkább alul), hogy beremeg a kormány, és olyan 140 km/h-nál, nem fekszik úgy az úton a kocsi, ahogy előtte (mintha túl könnyű lenne a szervó - gondolom a rázkódás miatt). Gumisnál rakattam fel 195/60 R15 88V Vredestein Ultrac, szelepcserével, nyomatékkulccsal húzta meg a csavarokat. Van külön nyári illetve téli szetthez felnim (gyári Opel), és a legnagyobb súly, ami felkerült, az 25 grammos. A szezonok során (korábbi guminál) soha nem kellett centíroztatni a felniket, nem volt ilyen problémám. Szerintetek gumi probléma lehet? Hamarosan lesz fékcsere, és akkor át tudom rakatni a kerekeket (csak a belső oldal jelzett a gumin) hogy változik-e. A gumiszerviz vidéki, tehát nem tudok csak odaugrani, majd csak a fékcsere után. Illetve kérdés, hogy akkor 4 kereket leszedni, ránézni a gépen mutat-e valamit, vagy gumi lehet a problémás valamilyen szinten.
  5. Aktuális lesz az elsőfék tárcsa+betét csere. Én viszem az alkatrészeket a szerelőhöz, és Zimmermann márkát gondoltam ki. Fékfolyadékból fél liter a feltöltési mennyiség, de nem tudom a gyakorlatban az elegendő szokott-e lenni. Vegyek inkább 1 litert? Bármi más szükséges/javasolt a tárcsán+betéten felül (pl javító szett/alkatrész)? Köszi
  6. Opcomnál mi a referencia érték (nyomás), amivel a klíma töltöttségi állapotára rá tudok nézni? Illetve ezt milyen motor hőmérséklet mellett kell nézni? Köszi
  7. Mennyi km után kell/javasolt a (dobfék) fékpofát cserélni? 260e km van az autóban, de még nem volt cserélve. Magát a dobot is kell cserélni?
  8. Megpróbálom egy ilyennel, épp van itthon belőle. https://www.mester.hu/Semleges-Szilikon-Tomito/22/
  9. Levált tükörlapot mivel ajánlott visszaragasztani? Korábban 1,5 mm-es Tesa kültéri ragasztószalaggal tettem vissza (3 csíkot vágtam méretre). Ennél a megoldásnál nem olyan a tükörfűtés mint régen, mivel alá van párnázva a csíkok által a tükör. Most egy másik autón kellene visszatenni (szintén levált a tükörlap). Van esetleg bevált ragasztó(paszta)? Az előző (megkeménykedett gyári) ragasztó réteg maradhat?
  10. Vissza lettek pörgetve az események, és kiderült, hogy tévesen a benzines polcra került egy másik flakon is, és a 7 liter megmaradt 100-as benzin betöltése után kb 2,5-3 liter fagyálló, esetleg ablakmosó került betöltésre. Kora reggel (5 órakor történt), és ha apám beleszagolt volna mindkét flakonba... akkor nincs ez a történet.
  11. Nagy szenvedések árán (akna nélkül az utcán), de levettem a benzinszűrőt (az egyik csati könnyebben lejött, de másiknak a belső fele nem akart engedni, ill rálátás sem volt rá). Rákapcsoltam a szivattyú tesztre, és sárgás, olyan vaníliapuding színű benzin kezdett folyni a benzinszűrű helyére rakott ásványvizes palackba... Utána sorban töltöttük az 5 literes palackokat, és folyamatosan tisztult a dolog, az utolsó 6 liter már teljesen tiszta benzin volt. Ezt követően a motortér felől is meg lett bontva az ág, és elsőként levegővel kinyomattuk a trutyit hátra irányba küldve, majd fecskendővel benzint nyomattunk bele. Volt egy 1,5 éve valamiért tartalékba eltett üzemanyagszűrőnk, azt tettük fel a folyamat végén. Pár próbálkozás után nehezen, de beröffent az autó, és úgy tűnik jó is lett. Így festett a tankból kiszivattyúzott mix: http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/11/18/375IMG_20201118_135856.jpg
  12. Igen, ezért is fura, fűnyíró traktorhoz használt maradt meg (a 100-as benya), volt már korábban is rátöltve, de nem okozott soha problémát. Most itt vagyok szüleimnél ill az autónál. Opcom a következőket dobta ki: P0130 O2 sensor 1 circuit voltage low - present; P0136 O2 sensor 2 circuit voltage high - not present. Ezek tippem szerint a rángatáskor kialakult elszenvedő paraméterek (korábban nem volt O2 gond). Töröltem a kódokat, és próbáltam indítózni, egyelőre nincs siker. Amiket gyors átcseréltem az enyémből így hirtelen: akku, trafó, trafó kondi, gyertyák, de semmi. Opcommal startoltattam (output test) a benzinszivattyút, búg, ahogy nálam is, talán egy kicsit halkabb. Megnézem a szűrőket, amit fentebb javasoltak.
  13. Apám autójával (Z16XE, 2004) történt, hogy kb félig volt az üzemanyag tank, és ő rátöltött megmaradt 10 literes kanna 100-as benzint, ezután kb 1 km-t ment az autóval, ami rángatott egyet (mintha 4-be kapcsolt volna valaki 2-es fokozat helyett), aztán leállt, és azóta nem indul. Csak teker, de nem röffen be (ismerős próbálta bebikázni, de nem akku gond). Holnap megyek hozzá, viszek hibakód olvasót, hátha mutat valamit... bár az elmondottak alapján valamiért hazavágta a betöltött benzin. Szerintetek valami dugulást okozhatott az AC pumpánál? Köszi
  14. Köszi, gumidugókat találtam még, de azokon nem állna meg a festék. Egyébként ezüst színű az autó. Utánanézek a patentoknak.
  15. Apám kocsijáról le akarjuk szedni a hátsó szárnyat, a két-két csavar helyét mivel lehetne eltűntetni? A csomagtartó-ajtó szélén van rögzítve, beázni akkor sem tud, ha ott lyuk tátong, csak hát csúnya.
  16. Köszi, egyelőre jó lett a ferde füles eredeti. Ha mégis megadja magát, keresek majd valami nem túl drágát (a "gyári" 23 ezer Ft), utángyártott pedig 4-10 ezer Ft.
  17. 16x1,25 mm körüli, viszont kiszedve a jeladót, azzal szembesültem, hogy a tartófül el van ferdülve, és így alul kicsit kilóg az o-gyűrű... gondolom ezt nem lehet kiegyenesíteni. Az autón levő sajna nem ilyen egyenes (merőleges) az a vas tartófül, mint az alábbi fotón https://sklep.dixi-car.pl/images/1238938 2.jpg?osCsid=e4a9c1f58bc18201715ed71e21296772
  18. Tudja esetleg valaki a főtengely jeladó o-gyűrű méretét? GM 1238724 (illetve 10486678) https://www.benimopelim.com/images/prod/39970.jpg
  19. Előtét ellenállás csere utáni "élménybeszámoló" A négypolusú csatlakozó oldalán magát az ellenállást 1 db süllyesztett torx lemezcsavar fogja. A másik vége a vezetéknek a ventilátor motorjára megy (azt viszont csak belülről lehetne oldani - mert a lapát elölről van rögzítve - tehát marad a ventilátor keret levétele módszer). A keret leszedésénál sokat időztem, hogyan oldjam a bal oldalon azt a zöld nagy csatlakozót (6-8 vezeték megy rá, és és gömbölyített a doboza), meg ezen felül még a klímakomresszor vezetékét, és további 1 vezetéket kellett volna oldani. Helyette inkább a keret alján levő fóliázott vezeték rögzítéseit szerettem volna kiszedni. Ezek patentok, amik még kábelbilincsként is szolgálnak. Nem jött ki, hiába használtam 2 csavarhúzót is, alul/felül benyomva a füleket. Annyit sikerült csak elérni, hogy a patent már lötyögött, nem ült vissza rendesen a helyére, viszont nem akartam eltörni őket. Helyette azt ötöltem ki, hogy magát a bilincset oldom, ehhez két "órás csavarhúzót" használtam, és felemeltem a kábelkötegelő nyelvét a ricniről, majd lehúztam róla. Szerintem ez a legkönnyebb módszer, és utána simán vissza lehet tenni őket a helyükre. A keret kicsit szenvedősen jött ki, ezért kiszedtem még az akkut ill akkutálcát is. A ventilátor motorjára megy a csatlakozótól a két vezeték, viszont ezek gyárilag valami géppel vannak megnyomva. Gondolkoztam, hogy másik irányból nyomom meg, és hátha elengedi a vezetéket, de valószínűleg eltört volna az a lemez vezető, ami a kábelt fogja (ha nem az oldáskor, akkor az ismét összeroppantáskor). http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/08/27/800IMG_20200826_131130.jpg http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/08/27/364IMG_20200826_131125.jpg http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/08/27/286IMG_20200826_124853.jpg Szóval inkább a forrasztás mellett döntöttem, amit utólag bánok. Nagyon vastag a kábel keresztmetszete. Kb 2,5 cm-t kell blankolni, majd utána összecsavarni őket, aztán forrasztani. Tehát egy nagy paca lesz mindkét vezeték esetén. Ezt próbáltam még előkészülve zsugorcsövezni, ill hővédőzni. Akkora lett az egész, hogy nem tudtam visszahúzni rá a zsugort, ill a vezeték kissé tüskés is lett, megszúrva a zsugort. Helyette inkább hővédőt tettem rá, majd szigszalagot. Az eredmény nem szép, de legalább csúnya. Következő ilyen szitunál inkább sorkapoccsal oldanám meg. http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/08/27/282IMG_20200826_171147.jpg Maga a hibás ellenállás így fest. A hőbiztosíték oxidos, de nem mutat szakadást. Megkapirgáltam, ill kontakt sprayt is adtam neki, de nem lett jó a régivel továbbra sem. Amire nem emlékszem, hogy mit mértem az új ellenálláson, mint értékek. A régi Megohm-ot mutat. http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/08/27/204IMG_20200826_124902.jpg http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/08/27/161IMG_20200826_124907.jpg http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/08/27/997IMG_20200826_124916.jpg Ja, és az új ellenállással müxik minden.
  20. Megjött az utángyártott (ERA), azon ilyen van: https://www.tme.eu/en/details/sf214r0/thermal-fuses/schott/
  21. Köszi szépen! Az ellenállásodon látszódott valami hiba/szakadás? A klíma szárítószűrőről tudsz eseleg küldeni cikkszámot, amit rendeltél? Nekem az alábbi gyári hűtőm van: Komo 13 192 901 EF2, GM G2778
  22. Köszi! Beruházok egy ilyenre is, hátha csak ennyi baja van, és nem az ellenállás van megszakadva. 10A-esből a 128 C fokos passzol hozzá? (korábbi hozzászólásnál 192 C fokosat olvastam).
  23. Végül nem szedtem le a ventilátort, mert nincs nálam a kulcskészlet, plusz az akna is hiányzik (majd következő héten szülőknél). Viszont nyomoztam tovább, amiket linkeltem utángyártott ellenállások, azok nem jók az autómhoz (csupán hasonlóan néznek ki). Szóval tényleg szettben adják (ventilátor és ellenállás): Gyári szám 1341372 https://cromax.hu/hutorendszer/huto_ventilator_keret_es_resze/hutoventilator/hutoventilator_opel_astra_g_zafira_a_51048 Ugyanezen gyári szám, plusz GM szám feltüntetve 13128687 https://opeleseknek.hu/opel-astra-zafira-huto-ventilator-motor-klimas-gyari-1341372-gm-13128687 És ez a bolt árul utángyártott (csak) ellenállást https://opeleseknek.hu/opel-astra-hutoventillator-elotet-ellenallas-huto-motor-fordulatszam-szabalyzo-ellenallas-klimas-z14xep-z16xep-motor A teljes szettnél megnéztem a műanyag ház feliratát (Bosch 3134503076). Alámászva ellenőriztem, az enyémen is ugyanezen Bosch termék. És találtam egy beszállítót, ahol ugyanez a termék mindössze 6600 Ft. Gyártó neve/száma ERA 665099 https://alkatreszek.hu/gyariszam/665099a Szóval megrendeletem, azért nem mindegy, hogy 120 ezer Ft (kaptam egy ilyen tippet Opel szerelőtől - csak szettben lehet), vagy hogy 84 ezer Ft (Cromax). Esetleg utángyártott ellenállás 30 ezer Ft. Vaagy, a (gyanítom ugyanezen ellenállás) 6600 Ft-ért.
  24. Köszi! Először megnézem, hogy van-e sérülése - hőbiztosítékot olvastam, hogy tönkre mehet rajta. Aztán majd kitalálom, hogy honnét tudok beszerzni újat, ha a teljes előtét ellenállás csomagot kell cserélni. Amit gyáriként adnak, az a fotó alapján Delphi, de annak gyártói cikkszáma alapján nincs forgalomban (beszállítói olcsón), csak a "gyári" (más motorkódhoz). Közben Cromaxban Merivához találtam kinézetre hasonlót (ezekt a motorkódokat listázza rá Z16SE, Z16XE, Z16XEP). De kérdés, hogy ugyanaz jó-e nekem. https://cromax.hu/hutorendszer/huto_ventilator_keret_es_resze/hutoventilator_alkatreszei/hutoventilator_ellenallas_opel_meriva_a_42758 Kovácsnál is van más beszállítótól: https://alkatreszek.hu/gyariszam/1341721
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.