Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

MaXiMkA

Fórumlakó
  • Hozzászólások

    32
  • Csatlakozott

  • Utolsó látogatás

Everything posted by MaXiMkA

  1. Igen, Twinport-os Opelem van, de kaptam már eleget emiatt a fejemre itt a fórumon, így inkább nem dicsekszem vele :P Viszont nem 1.4-es láncos, hanem 1.6-os szíjas - bar azt nem tudom, hogy ez mennyire jó/rossz hír. Marad a prémium benzin és váltok GM 5W-30-as olajára, hiszen ha már ősszel van az olajcsere, akkor télire pont jó lesz mindkettő. Őszintén eddig sem volt különösebb problémám a téli indításokkal (kivéve amikor haldoklott az aksim..), ilyen téren nagyon megbízható az autó. Olajfogyás mérésre komolyan rá fogok állni, bár a legutóbbi párszáz km-es utam végén már bele sem ért a mérőpálca és kb 1 literrel került vissza minimumra az olajszint. Fene érti, hogy miért/hogyan, illetve miért nem szólt a kocsi erről.. Bónusz kérdés: kb két hete vettem észre, hogy ráz a kocsi és valami kerregő hangot ad ki, amikor picit erősebben gázolok és engedem fel a kuplungot helyből induláskor. Ez gondolom azt jelenti, hogy lassan el kéne gondolkozni a teljes kuplung cseréjén, ami nem éppen kis összeg lesz, igaz? (úgy értve, hogy a motornak nem lehet olyan hibája, ami csak olyankor jön elő..)
  2. Köszi szépen az infót, tényleg sokat segítettél! :D Akkor az lesz a legjobb, ha olajcsere után majd figyelemmel követem a dolgokat és 1000 km-enként próbálok mérni egy olajszintet. Inkább hidegen, melegen vagy 10-20 perc állás után javallott az ilyesmi? Szerintem váltani fogok 5W-40-re. Érdemes lenne az 5W-30-at is megfontolnom? Úgy néztem, hogy árban kb ugyanott van, de ezt a típust mindenki "új autónak való" olajnak titulálja - ami nem mond túl sokat :))
  3. Jogos. Ha jól emlékszem, akkor az EGR részről jött a kattogás, talán a Twinport-os szárnyacskás tengely lazult meg és az okozta. Ami viszont kicsit aggaszt: azóta kívülről is látszik, hogy olajos a motor, ráadásul a szíjtól nem messze. [kép]
  4. Sziasztok! 1. Olajcsere periódus végéhez közelegve megfordult a fejemben az, hogy az eddig megszokott 10W-40-ről (Aral vagy GM, ezt ajánlották a szervízben) váltsak 5W-40-re. A könyvecskét nézegetve azt mutatja, hogy ez is talál bele, bár nem tudom az olajfogyasztásán segít vagy ront? 8 éve van nálunk, mindig is ette, januárban meg lett bontva a motor is (valami kattogott folyamatosan), de az olaj csak fogy.. (itt mondjuk még szó lehet egy olajbeöntő sapka cseréről, bár kétlem, hogy ott tűnne el az olaj, pára formában :P ) Pontos olajfogyasztást sajnos nem mértem, de a következő olajcsere után figyelni fogom. A hivatalos könyvecske 0,6-ot ír alapból, szóval az is lehet, hogy ez egy tök normális dolog :)) 2. Mit vagy mennyiben befolyásol az, ha prémium üzemanyagot tankolok bele? A könyvecske szerint 90 és 100 között mehet bele, de a 95-ös van vastaggal írva, így az lenne számára az ajánlott. Eddig úgy voltam vele, hogy csak jót tesz neki és kímélem ezáltal a motort, de elég sokan mondják, hogy a mai autók közül is sokan a 95-öst kérik, a többitől köhögnek és egész gyorsan tönkremennek. Van erről valami hivatalos infó? 3. Néha a kulcson a nyitó és záró gomb szarakodik, eléggé zavaró tud lenni. Vajon miként lehetne új kulcsot szerezni hozzá elfogadható áron? Úgy tudom, hogy párosítani is kell meg valami varázslatokat elvégezni ahhoz, hogy el is induljon az autó vele..
  5. Sziasztok! Nemrég egy félig hangos, folyamatos kattogásra lettem figyelmes, ami a motor mögül szólt, (motor és utastér között). Elvittem szervízbe, kb 800 eurós díj fejében elvileg kivették a teljes motort és tömítést cseréltek, hengerfejeket sikáltak, plusz elvileg az intake manifold (ezt nem tudom magyarul, ott jön be a levegő a motor dugattyúkhoz és a TwinPort motoroknál itt elvileg két olyan billenő szelepzár van..) is meg lett babrálva/tisztítva. A végeredmény az lett, hogy a hang megszűnt, de mintha picit jobban enné az olajat (az eddigi 2000km/1l - hez képest :D ), plusz arra figyeltem fel, hogy egy drót lóg a motor mellett (nem értettek volna a TwinPort motorok kábelezéséhez, vagy azért nem kötötték be, hogy ne jelenjen meg többé a "check engine" lámpácska? Egyszerű mérnökként azért úgy gondolom, hogy nem hiába lett oda téve..), illetve a bal sarkánál, ahol a szíj is van, mintha olajos lenne maga a motor burkolatának külseje. Mivel tudom, hogy a szíjat semmilyen esetben sem szabad olajfolyás érje és ez mondjuk egész közel van, picit aggódom és a tanácsotokra lennék kíváncsi. KÉPEK A felsorolt 3 probléma bármelyikére tudnátok logikus magyarázatot adni vagy nem egészen alaptalan az aggodalmam?
  6. Kérdeznék egy olyat, hogy ezzel még egy olyan 1500 km-t le lehetne-e vezetni (mondjuk úgy 90-100-as max sebességgel)? Egy hete lettem figyelmes hangosabb kattogásra a motornál, az EGR felől jön.
  7. Sziasztok. A 2010-es GM akkum már kezdi megadni magát, többször jártam meg, hogy nem indult a kocsi. Milyenre lenne érdemes cserélni? A kocsi kombi Astra G (Caravan), 2004-es, 1.6-os Twinport és német modell.
  8. Naszóval. Leírom az egész menetet, úgy, ahogyan megtörtént. Beültem a kocsiba és rendesen beindítottam (-15 fok volt az éjjel, most -13,5 van és kíváncsi voltam hogy elsőre indul-e. Beindult nagy örömömre.) Utána leállítottam a motort, benyomtam a féket és a gázt (ami nagyon szokatla érzés volt). Gyújtás után a 3 alap lámpácskából csak a két baloldali égett (az akku és az a motorféleség). Villogott 10et, kigyúlt az olaj jelző lámpácska (ez a harmadik, ami eddig nem égett), aztán villogott 3at, majd megint 10et és kettőt. Mennyivel vagyunk így okosabbak?
  9. Bocsi, én vagyok a hülye. Vagy csak késő van... Úgy értettem, hogy automata sebességváltó xD Az meg ugye nincs. Holnap lecsekkolom a kódot és megírom. Köszi :)
  10. Pedig nem. Sima, normális pedálaim vannak, balról jobbra a kuplung, a fék és a gáz.
  11. Az nagy baj, ha nekem nem úgy néz ki az a cucc a kézifék alatt? http://kepfeltoltes.hu/view/141230/kocsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Ezt csak azért mondom, mert akkor hagytam kicsit pihenni a kocsit, majd egy hét múlva magától eltűnt a figyelmeztető lámpácska. Aztán tegnap megint megtettem ugyanazt az utat, amit november másodikán és lám-lám, újból előjött a lámpa, szakadozva húz, gázolás nélkül fulladozik a motor. Eléggé idegesítő és nem lehet normálisan vezetni így...
  12. Sziasztok! Vasárnap nagynénémet kellett lefuvarozzam az állomásra, hogy elérje a vonatot (kb 40 km-es út), de útközben kigyulladt az egyik figyelmeztető lámpácska a műszerfalon. Kézikönyvben "Exhaust emission" név alatt találtam meg. Az elején villogott és a motor csak remegve húzott, amikor gázoltam. Aztán mikor visszafele vezettem, már stabilan égett a lámpácska, de motor rendesen reagált, nem volt már gond vele. Mit kéne tegyek most? Komoly a gond? Lehet járni még vele, vagy szét fogom hurbolni az egészet? Jártatok már így? Kb mennyibe kerül a helyrehozása? Köszi :) https://onedrive.live.com/redir?resid=1EF3670037D9BE6A!1167&authkey=!AEMNAle-6Kgu_LE&v=3&ithint=photo%2cjpg
  13. Emberek! Sürgős problémám van... Kb fél óra múlva kéne vigyem műszakiztatni a kocsit (Opel Astra G Caravan, 1.6-os Twinport motor), de amikor ma reggel ráfordítottam a kulcsot a gyújtásra, akkor a pillanatnyi km óra helyett megjelent a rettegett InSP felirat. Így még merjem elvinni?
  14. Az számít, hogy milyen márkájú olajról van szó? Nekem Aral-t ajánlottak és azt is töltöttem bele. GM-et nem hiszem, hogy láttam volna...
  15. Igen, ez lesz a magyarázat, hogy német autóról van szó. Végülis te is meg én is igazat mondtunk :)
  16. Most vagy kicserélek valamit, vagy kiadom a pénzt a plusz olajra... :)

  17. Most akkor melyikünk okosabb? Ide van írva, hogy a nő 2004 augusztus 18-án vette és fölötte az áll, hogy Z16XEP. Nem vagyok szaki kocsik terén, de azért a sajátom adatait csak tudom... (természetesen helyesen)
  18. Tuti, hogy twinport. A szevízes könyvecskéjében is ez szerepel: Z16XEP.
  19. Akkor tényleg nem tudom, hogy mi legyen. Ma viszem el egy szervízbe, anyum volt osztálytársa a tulaj. Hátha ő tud mondani valamit. Nagybátyám is azt mondta, hogy a dugattyúk körül lehet a gond, de az meg sem fordult a fejemben, hogy rossz olajat töltünk bele....
  20. Igen. Két napja keresem, de végül meglett a szevízes könyvecskéje a kocsinak és itt írja benne, hogy Z16XEP. Szóval ez tuti. Az olajról pedig annyit, hogy: a motorra is rá van ragasztva egy ilyen sárga cédula, még 40.000-nél volt hivatalos Opel szervízbe víve a kocsi és rá van írva a Motoröl kategória alatt, hogy 10-40. Akkor most az ottani szakember volt hülye és elírta?
  21. Igen, XEP-m van és nekem fogalmam sem volt az olajokról. A motorra is rá van ragasztva egy ilyen sárga cédula, még 40.000-nél volt hivatalos Opel szervízbe víve a kocsi és rá van írva a Motoröl kategória alatt, hogy 10-40. Akkor most az ottani szakember volt hülye és elírta?
  22. 134,000 km körül van és igen, tuti nincs megbütykölve. A füstölést nem tudom, mert általában én vezetek és nem látok hátra.
  23. Sziasztok! Nekem egy 1,6-os, benzines, Twinport Astra G Caravan II-őm van, 2004-es tipus. A problémám az lenne, hogy kb ezer kilométerenként eszik meg 1 liter olajat. Az előző tulaj tanácsára 10W-40 tipusú olajat töltök bele. Ez normális? Tapasztalta ezt már más is és okés vagy vigyem rögtön szervízbe? Köszi :)
  24. Sziasztok! Nekem egy 1,6-os, benzines, Twinport Astra G Caravan II-őm van, 2004-es tipus. A problémám az lenne, hogy kb ezer kilométerenként eszik meg 1 liter olajat. Az előző tulaj tanácsára 10W-40 tipusú olajat töltök bele. Ez normális? Tapasztalta ezt már más is és okés vagy vigyem rögtön szervízbe? Köszi :)
  25. Sziasztok! Nekem egy 1,6-os, benzines, Twinport Astra G Caravan II-őm van, 2004-es tipus. A problémám az lenne, hogy kb ezer kilométerenként eszik meg 1 liter olajat. Az előző tulaj tanácsára 10W-40 tipusú olajat töltök bele. Ez normális? Tapasztalta ezt már más is és okés vagy vigyem rögtön szervízbe? Köszi :)
×
×
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.