Jump to content

nyemi

Forummember
 • Content Count

  174
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

nyemi last won the day on November 1 2018

nyemi had the most liked content!

Community Reputation

11 Segítőkész

About nyemi

 • Rank
  Fórumlakó

MOTE clubcard

 • Autó(k)
  opel astra
 • City
  Csabacsűd

Recent Profile Visitors

284 profile views
 1. nyemi

  Motor

  Én is a benzint okolom, első sorban , ez be is bizonyosodott amikor legutóbb a "sógor" tulajdonúnál tankoltam. Még esetleg a nagy TBN-es olaj okozhatja. De amúgy négy dologtól függ az előgyújtás értéke: Fordulatszám --Fojtószelep állás --MAP szenzor érték---Oktánszám dugó. Ebből három dolog amit érdemes megvizsgálni, gyújtás ráadva álló motornál: --Oktánszám dugó: (Barna -Barna Kék között, multiméter) egyik kivezetésen test másikon feszültséget kell mérni (~5V) Egy kérdés ez ügyben:Gyújtás beállításnál szervizmódban, milyen helyzetben volt 91-95 vagy teljesen kihúzva (lehet hogy számít)? Érdemes lenne kipróbálni. --MAP szenzor érték:(Barna -Zöld között multiméter) Légköri nyomásnak megfelelő érték 4-5Volt között (én mérésem 4,85V, ), alapjáraton is mértem 0,96V, úgy tudom ha tömített a rendszer 1Volt alatt kell hogy legyen. Régi szenzort érdemes lecserélni mert a korral belassul, a benzin gőzöktől (szilikon ellenállás gumi megkeményedik) , természetesen csak újra. --TPS szenzor : (Barna -Kék között multiméter)alaphelyzetben 0,525--0,575Volt között ( (én mérésem 0,56V, ) majd lassan nyitni a fojtószelepet sehol nem szabad megszakadnia a feszültségnek majd 4,25--4,5Volt meg kell állnia. 5Voltot nem szabad elérni , mert az is hiba.
 2. nyemi

  Motor

  Köszi. Szóval akkor ez azt valószínűsíti hogy a SE-fojtószelepházba csak kell lenni-e egy kalibrált furatnak., hogy ne 7mm-es átmérővel legyen összekötve a szelepfedél alatti karter tér a fojtószelep és a motor közti szívócsővel. A kérdés most már csak az hogy mekkora ez a furat? Olvasatom szerint ez 2,5mm-nél nem lehet nagyobb.
 3. nyemi

  Motor

  Persze majd ha időd engedi . Esetleg itt ha valaki olvassa segíthetne avval ,hogy ha a polcon van neki egy SE-fojtószelepháza , abba megnézné nekünk hogy van e valami kalibrált furat a vékony kartercső becsatlakozó öntvényében. Mert ha van, akkor az egész elmélet, tárgytalan.
 4. nyemi

  Motor

  Hát ép ez az. Tiu képét kölcsön kérve (Köszönöm) látható hogy a gyári konfigurációban még a szelepfedél színe is más . Aztán lehet azért, mert tartalmaz egy beintegrált PCV szelepet vagy minimum egy kalibrált furatot , ami egy alumínium vagy a fekete fajtában nem található. Mert NZ-seknél a szívó torokban készítették el 1,7mm furatot.
 5. nyemi

  Motor

  Még egyszer a kartergáz pillangó szelep utáni bejuttatásának menyiségéről: Utána olvasva a dolgoknak , a lényeg igen hogy mennyi karter gázt juttatunk a befecskendezett benzinhez hogy minden fordulat tartományban optimális legyen a keverék . Főleg gyorsításkor mert mint tudjuk olyankor nem optimalizál a lambda szabályzás. A gyártók két fajta megoldást használnak : PCV szelepet vagy egy kalibrált fúratott (főleg GM gyártók szeretnek variálni ) . A központi injektoros Opel motoroknál ez a szívótorokban levő 1,7mm kalibrált furat látja el (mint írtam is). De a SE átalakításnál ki kell deríteni hogy van e ilyen furat a fojtószelepházban, mert az lehet akár az eredeti SE szelepfedélben vagy akár a vékonyabb kartergáz csőben is . Az C14 vagy X14NZ alumínium vagy műanyag szelepfedélben biztos hogy nincs . Azért hoztam ezt fel megint, mert igen írtad, hogy csak ereszt a vezérmű tengely szimeringed, és mind okként felhozható lenne, hogy sok vákuumot juttatsz a szelepfedél alá ami kifordíthatja a szimering ajkait, olajszivárgást okozva (pld. motorféknél).
 6. nyemi

  Motor

  Szia. Szerintem az a lényeg hogy az injektor hova fecskendezi az üzemanyagot . A fojtószelep elé (pld.központi injektor ) vagy hengerenkénti injektorosnál fojtószelep után. Oda kell kötni a nyomásszabályzó vákuum csövét is . Mert benzin nyomás csökkentésével az injektorra ható szívást kompenzálja, avagy egy adott időre bekapcsolt injektor mindig ugyanannyi menyiséget produkáljon, legyen az kis vagy nagy vákuumba fecskendezve. Ha a tied nem változik akkor nem szabályoz így valószínűsítem hogy jó magas a fogyasztásod, főleg városi forgalomba ahol a lambda szabályzás nem tud korrigálni.
 7. nyemi

  Egyéb csevegés

  Tapasztalatom: Az 14 NZ-s vezérmű tengelyben is található egy olajfurat lezáró golyó. Még hozzá a vezérmű kerék felfogó csavarjának menetének végébe! Sajnos a vezérmű kerék le -fel szerelés ez t a golyót kimozdíthatja a helyéről, ami az első csapágy olajfuratát részlegesen vagy teljesen elzárhatja megakadályozva a normális kenését . Megoldás : egy 6-os 450mm hosszú kör acéllal a gyújtáselosztót levéve és olaj furatba betéve, onnan enyhe kalapács ütésekkel visszaütni a helyére (aztán az olajnyomás már helyén fogja tartani). Amúgy kör acél hosszváltozása megmutatja hogy helyén volt e. Persze ez csak az 14Nz-és vezérmű tengelynél megoldható az SE-nek tényleg az átmosása a járható út az olajfuratok ellenőrzésére (a bütykökön 1mm átmérőjű található, az elég könnyen eldugul!)
 8. nyemi

  Motor

  Akkor esetleg a benzin vagy az olajra tudok gondolni. Hol tankolsz és milyen olaj van benne?
 9. nyemi

  Motor

  Két tippem van , én is először a gyertyák cseréjét javasolnám. Mert esetleg ha régiek, az elektróda fogyás miatt lecsökkent a hőértékük, öngyulladást tudnak okozni. A másik a MAP szenzor és a hozzá menő csövek állapota. A MAP szenzor is el tud romlani úgy, hogy nem generál hiba kódot. Idővel (20 év használat) a belsejébe bejutott benzingőz megkeményíti a rezisztív érzékelő gumit , ami azt okozza hogy nem megfelelő értékeket és azt is lomhán jelzi vissza az ECU-nak . Szóval egy ÚJ MAP-al (bontottat tilos) akár visszahozható az autó rég elfelejtett dinamikája is.
 10. Azt hiszem nekem is ez volt , gondolom levegő szűrő tiszta. Mert akkor a szűrőnél levő előmelegített levegő vákuumos kapcsoló állandóan a kipufogótól szívja a meleg levegőt. Ezért benzin dús lesz a keverék ami aztán elkormozza a gyertyákat és a lambda szondát is. Szed le kipufogó csonkra menő csövet , aksi levétellel töröld a hibát , majd tegyél meg egy hosszabb utat hogy kiégesd a lambdát és a gyertyákat. Az előmelegítő szétszedésre most nem térek ki mer az nem egyszerű.
 11. nyemi

  Motor

  Igen és nemcsak alapjáraton hanem az egész terhelési tartományban szabályoz. A lényeg hogy a szelep kimeneti és bemeneti oldalán fellépő vákuumhoz vagy túlnyomáshoz (kartergáz) igazítja az átengedő képességét. Ha a szívóoldalon nagy vákuum van, mondjuk motorféknél akkor le zár. Ha alapjárat van közepes vákuummal akkor minimálisan de enged kartergázt és ha teljesen nyitott fojtószelepnél nincs vákuum a szívócsőben akkor teljesen beengedi a kartergázt. Persze ehhez menyiségekhez a kartergáz nyomása is beleszól. A központi injektoros c14nz motornál erre mint írtam is egy 1,7mm furat van optimalizálva , ami egy 100-150 ezret futott motornál még optimális lehet de egy nagyobb kartergáz nyommással rendelkező kopottabb motornál már nem biztos. A hengerenkénti injektoros fojtószelepházban (C14SE)meg szerintem semmi szabályzás nincs, ahogy a képeidet nézem. Ezért is ajánlottam a berakását ,hogy ezek az alacsony fordulaton fellépő égés kimaradások evvel orvosolva legyenek.
 12. nyemi

  Motor

  A műanyag szelepfedélben gyárilag van olaj lecsapató rész, szóval az is eltud szennyeződni. Más: Írjátok hogy átépítés után eléggé ingadozik a motor teljesítmény alacsonyabb fordulatokon . Erre az Orosz Ladások megtalálták a megoldást. PCV szelep beépítést. A lényeg hogy alacsonyabb fordulaton kicsit dúsabb lesz a keverék avval hogy a vékonyabb csövön jövő karter gázt mennyiségét visszaveszi a PVC szelep (Ladánál és Opel központi injektorosnál is ez egy 1.7mm fix furat a pillangó szelep után) . Az igaz hogy ez csak részben igaz mert az alapjárati motor úgyis kompenzálni fogja a megfelelő értékre levegő bevitelt. De így kontrollált lesz a rendszer . A beépíthető alkatrész cikkszáma PCV 2674021314 HYUNDAI/KIA vagy GM 94580183 DAEWOO javasolja. Szerintem egy próbát megérne, nem egy horribilis összeg .
 13. nyemi

  Motor

  Szia zotya975. Ha magas a karter gáz nyomása, valószínű hogy a szelepfedél olaj lecsapató része van eldugulva., vagy a vastag csöved. Nem?
 14. nyemi

  Egyéb csevegés

  A szivargyújtó és ablakfűtés is hogy elektromosan működik és a hideg ellenállása kisebb mint felfűtés után , elég nagy "pofont" ad a generátornak hogy megfogja a motort. Persze a hűtő ventilátor is csak azt manuálisan nem kontrollálható :). Ezért is javasoltam az említett fogyasztókat . Más: A vákuum dolgokról lesz szó , hogy milyennek vannak és miket vezérelnek . Venturi: Onnan táplálkozik a központi injektor nyomás szabályzó szelepe. Ported: EGR, Tankszellőzés bevezetés (íme egy videó az alapjáratkor "ne működjön" vákuumos EGR beállításáról, avagy mire való a fojtószelep állító csavar:https://youtu.be/rXQeST68j9s Manifold: Map szenzor , vákuumos fékrásegítő, plusz kartergáz bevezetés, tankszellőztető szelep vezérlés (ufo), hengerenkénti injektoros változatnál üzemanyag szab. szelep, beszívott hideg -meleg levegő átkapcsolás. A végére hogy miért is hoztam ezt fel: a neten egy GM mérnök a központi injektoros motoroknál alapjáraton fellépő fordulatszám ingadozás kiküszöbölésére a MAP szenzor érzékelésének átkötését "Manifold"-ról a "Ported"-re javasolja. A ingadozás okának az alapjáraton magas vákuumot hozza fel és megemlíti hogy ők eleve a "Ported"-re tervezték a programot csak európai környezetvédelmi normák betartása miatt került át "Manifold"-ra.
 15. nyemi

  Egyéb csevegés

  Sziasztok. Én nálam is az például a reggeli első indításkor 2mp is eltelik míg elalszik a lámpa. Megejtettem egy olajnyomás mérést és nyugodtan kijelenthetem: nincs probléma és visszacsapó szelep se, a rendszerben. Hidegen 4,5 bar-t mértem, üzem melegen 1,7-1,8 bar-t, ami szerintem bőven elég. Amúgy van egy trükk amivel például egy gyenge olajnyomású motor kiszűrhető. A lényeg, hogy menjünk vagy 10 km a kocsival hogy teljesen felmelegedjen. Ezután megállva ,világítás bekapcsolva hagyva, várjuk meg míg az alapjárat beáll, és ekkor az olajnyomás lámpát figyelve egy pillanatra kapcsoljuk rá az ablak fűtést . Ez egy akkora terhelés, hogy az alapjárat le fog esni vagy 500-ra és ha ekkor bevillan az olajnyomás lámpa , na akkor kezdhetünk aggódni. Amúgy egy koszos szűrő vagy egy rég cserélt és már híg olaj is produkálhat ilyen tünetet, szerintem.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.