wzsolt_1.6_16V Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 ezt kajaktanították, és a mechanikai kialakítással magyarázták. na erre van egy mondás: Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja <_< Katasztrofális én is miket hallok, hogy iskolákban ezer éves technikákat oktatnak, sokszor hülyeségeket, vagy saját véleményeket oktatnak mint tényeket stb.
brezsó Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 Ja asszem hűtőfolyadékról volt szó, bocsesz. Katt. <_< Még jó, hogy ez a "Fék-topic" :) :) :lol:
Guest Sanci Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 Még jó, hogy ez a "Fék-topic" :) <_< :lol: Ááá, lassan off-topic.. :)
Novy Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 na erre van egy mondás: Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja <_< Katasztrofális én is miket hallok, hogy iskolákban ezer éves technikákat oktatnak, sokszor hülyeségeket, vagy saját véleményeket oktatnak mint tényeket stb. hát leht így van, de 3 helyen is tanították.... de amúgy nem mindegy?? bemész autósboltba, és megmondod, hogy F astrába kell fékolaj
wzsolt_1.6_16V Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 hát leht így van, de 3 helyen is tanították.... de amúgy nem mindegy?? bemész autósboltba, és megmondod, hogy F astrába kell fékolaj nekem már mindegy <_< dot4 es sárgát vettem tehát a színre szín elméletnek is megfelel és a dot4-et is teljesíti.... mi kell ennél több :) Ja! Előkerestem a kocsi régi számláit amit a kocsival együtt kaptam(szervízkönyv helyett). Azok szerint 2000-ben volt fékolajcsere, szóval 9éves lötty van ill volt benne.
Tiv. Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 Na ezt tuti nem tenném. Nekem a szélesebb 45mm széles pofák vannak. Ha kisebb hengert tennék akkor tuti kisebb lenne a fékhatás is. Tudom, hogy a hátulja kisebb szerepet játszik a fékezésben de amikor megvan pakolva és a fékerőszabályozó is küldené hátra a nyomást akkor biztos hiányozna az az 5% különbség. Épp hogy nagyobb. Kisebb átmérőben nagyobb lenne a nyomás. Na de mindegy. Azt az 5 % ot pedig tuti nem vennéd észre.
Novy Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 Épp hogy nagyobb. Kisebb átmérőben nagyobb lenne a nyomás. Na de mindegy. Azt az 5 % ot pedig tuti nem vennéd észre. pont hogy kisebb <_< fékrásegítőt is azért tesznek nagyobbat, hogy kisebb pedálerővel nagyobb fékerőt adnak. ugyan ez van a munkahengernél is. több fékfolyadék áramlik bele, de nagyobb erőt is fejt ki targoncán is a kisebbik henger kezd el emelkedni, pedig semmi mechanika nincs hozzá, csak a kisebb nyomás a kisebb felületű hengert kezdi emelni, a nagyot csak akkor, ha a kis henger kiment teljesen, és elég nagy a nyomás a nagy henger mozdításáshoz. a hengerben nagyobb lenne a nyomás, de nem a kifejtett nyomás, és itt ez számít. de az is tény, hogy 5% ot tuti nem venne észre, mert azt az út simán elviszi.
wzsolt_1.6_16V Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 pont hogy kisebb <_< fékrásegítőt is azért tesznek nagyobbat, hogy kisebb pedálerővel nagyobb fékerőt adnak. ugyan ez van a munkahengernél is. több fékfolyadék áramlik bele, de nagyobb erőt is fejt ki targoncán is a kisebbik henger kezd el emelkedni, pedig semmi mechanika nincs hozzá, csak a kisebb nyomás a kisebb felületű hengert kezdi emelni, a nagyot csak akkor, ha a kis henger kiment teljesen, és elég nagy a nyomás a nagy henger mozdításáshoz. a hengerben nagyobb lenne a nyomás, de nem a kifejtett nyomás, és itt ez számít. de az is tény, hogy 5% ot tuti nem venne észre, mert azt az út simán elviszi. Ezzel nem értek egyet! A kisebb henger nagyobb nyomás az igaz a főfékhenger oldalon ahol kelted a nyomást a rendszerben, de a munkavégző oldalon a nagyobb henger nagyobb erő!!! Nehogy azt mondd, hogy ha ráadsz 10bar nyomást egy 5mm átmérőjű hengerre akkor az nagyobb erőt tud mintha ugyanezt egy 10mm átmérőjűre adnád. Akkor a darukon vékonyka hengerek lennének és a kis emelőkön pl krokodil pedig hatalmas nagy. Ez hülyeség!
wzsolt_1.6_16V Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 Ja és a targoncás példára visszatérve. Ott a milyen henger van? teleszkopos vagy egymás mellett vann a kicsi ée a nagy henger?
wzsolt_1.6_16V Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 fékrásegítőt is azért tesznek nagyobbat, hogy kisebb pedálerővel nagyobb fékerőt adnak. Ezzel is megad ellen szóltál ha belegondolsz A nagyobb fékrásegítő nagyobb felület azaz nagyobb átmérőjű membrán amin a motor vákumja rásegít. Tehát nagyobb átmérő nagyobb erő ami segít ezért kell kisebb erővel taposnod a pedált.
brezsó Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 Ezzel nem értek egyet! A kisebb henger nagyobb nyomás az igaz a főfékhenger oldalon ahol kelted a nyomást a rendszerben, de a munkavégző oldalon a nagyobb henger nagyobb erő!!! Nehogy azt mondd, hogy ha ráadsz 10bar nyomást egy 5mm átmérőjű hengerre akkor az nagyobb erőt tud mintha ugyanezt egy 10mm átmérőjűre adnád. Akkor a darukon vékonyka hengerek lennének és a kis emelőkön pl krokodil pedig hatalmas nagy. Ez hülyeség! Távol álljon tőlem, hogy beleszóljak a vitába vagy netán okoskodónak tűnjek, de nekem erről az jut az eszembe, hogy: Mi nehezebb, egy tonna libatoll vagy egy tonna vas? :) <_< Szerintem ugyanakkora erőt közvetit mindkét henger a fent emlitett esetben. Mindössze annyi - egyébként nem elhanyagolandó - eltérés van a két henger által közvetitett erőben, hogy az egyik(a vékonyabbik/kisebb átmérőjű) lehet, hogy nem birja ugyanazt a terhelést mint a másik(a nagyobb átmérőjű) Mindazonáltal, és amennyiben azt az erőt egyforma méretű felületre(legyen az a fékpofa "füle") továbbitja mindkét henger, akkor maga az átvitt erő is ugyanakkora kell hogy legyen...vagy tévedek? Mellesleg a daru is emelhetne egy teleszkópos antennányi átmérőjű hidraulikus rendszerrel feltéve ha az anyagának megvolna a kellő szilárdsága és nem rogyna össze a teher alatt. ..csak igy egyszerű paraszti ésszel átgondolva gondoltam úgy, hogy ezt igy megosztanám veletek... :)
wzsolt_1.6_16V Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 Távol álljon tőlem, hogy beleszóljak a vitába vagy netán okoskodónak tűnjek, de nekem erről az jut az eszembe, hogy: Mi nehezebb, egy tonna libatoll vagy egy tonna vas? :lol: <_< Szerintem ugyanakkora erőt közvetit mindkét henger a fent emlitett esetben. Mindössze annyi - egyébként nem elhanyagolandó - eltérés van a két henger által közvetitett erőben, hogy az egyik(a vékonyabbik/kisebb átmérőjű) lehet, hogy nem birja ugyanazt a terhelést mint a másik(a nagyobb átmérőjű) Mindazonáltal, és amennyiben azt az erőt egyforma méretű felületre(legyen az a fékpofa "füle") továbbitja mindkét henger, akkor maga az átvitt erő is ugyanakkora kell hogy legyen...vagy tévedek? Mellesleg a daru is emelhetne egy teleszkópos antennányi átmérőjű hidraulikus rendszerrel feltéve ha az anyagának megvolna a kellő szilárdsága és nem rogyna össze a teher alatt. ..csak igy egyszerű paraszti ésszel átgondolva gondoltam úgy, hogy ezt igy megosztanám veletek... :lol: Na akkor eljöhetnél ide a melóhelyemre ahol pneumatikával foglalkozunk. Ráadnék 2bar nyomást egy 10-es munkahengerre és ugyanennyit egy 50-es hengerre. Garantálom neked, hogy a 10es alatt röhögve otthagyhatnád az aujjad, de a 50-es bizony összetörné a csontot benne. Egyszerű általános iskolai fizika: P=F/A -> F=P*A Tehát ha növeled a felületet akkor nő az erő ha marad a nyomás állandó. Ilyen nehéz ezt megérteni :) :) (P: nyomás F:erő A:felület) Ugyanezen képletből számítható, hogy miért ad nagyobb nyomást a kisebb felület a főfékhengernél: P=F/A Nem mindegy hogy erőből csinálsz nyomást (lásd főfékhenger) vagy a "munkavégzésnél" a nyomásból újra erőt (munkahengernél)
szobikari Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 Na akkor eljöhetnél ide a melóhelyemre ahol pneumatikával foglalkozunk. Ráadnék 2bar nyomást egy 10-es munkahengerre és ugyanennyit egy 50-es hengerre. Garantálom neked, hogy a 10es alatt röhögve otthagyhatnád az aujjad, de a 50-es bizony összetörné a csontot benne. Egyszerű általános iskolai fizika: P=F/A -> F=P*A Tehát ha növeled a felületet akkor nő az erő ha marad a nyomás állandó. Ilyen nehéz ezt megérteni :) :) (P: nyomás F:erő A:felület) De akkor miért írtad ezt: (?) <_< Nehogy azt mondd, hogy ha ráadsz 10bar nyomást egy 5mm átmérőjű hengerre akkor az nagyobb erőt tud mintha ugyanezt egy 10mm átmérőjűre adnád.
wzsolt_1.6_16V Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 De akkor miért írtad ezt: (?) <_< nem értem a kérdésed... Itt is azt kérdőjeleztem meg, hogy ugyanakkora lenne az erő különböző méretű hengereknél mint ahogy te vagy más állította. Ezért kezdődik a mondat így hogy: "Nehogy azt mondd, hogy ..."
opel16v Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 sárga az :) jajjmáá, nem 20 évvel ezelőtt vagyunk... színre nem lehet alapozni, se fékfolyadékot, se hűtőfolyadékot. Mindenki tud olvasni, rá van írva a dobozra a szükséges adat, ami alapján lehet választani. DOT4 fékolaj kell, illetve lehet 5.1 is. Keverni nem illik. Ennyi <_<
szobikari Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 nem értem a kérdésed... Itt is azt kérdőjeleztem meg, hogy ugyanakkora lenne az erő különböző méretű hengereknél mint ahogy te vagy más állította. Ezért kezdődik a mondat így hogy: "Nehogy azt mondd, hogy ..." Ezzel nem értek egyet! A kisebb henger nagyobb nyomás az igaz a főfékhenger oldalon ahol kelted a nyomást a rendszerben, de a munkavégző oldalon a nagyobb henger nagyobb erő!!! Nehogy azt mondd, hogy ha ráadsz 10bar nyomást egy 5mm átmérőjű hengerre akkor az nagyobb ugyanakkora erőt tud mintha ugyanezt egy 10mm átmérőjűre adnád. Akkor a darukon vékonyka hengerek lennének és a kis emelőkön pl krokodil pedig hatalmas nagy. Ez hülyeség! Belemacskásodtál :) Én értem, miről beszélsz, csak - gondolom, egy nyelvtani hiba miatt - Te mondtál ellent saját magadnak <_<
Novy Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 nagyobb felületű munkahenger nagyobb erőt fog tudni végrehajtani, ahogy a képlet is mutatja. targoncánál teleszkópos van de mondok akkor egy másik példát. van egy olajos emelő, aminek fele akkora az átmérője, mint a másiknak. melyikkel könyebb felemelni az autót??? a fele annyival fele annyit kell pumpálni( csak átmérőben térnek el, pumpa csövei maga a pumpa minden azonos) de nehezebb, amíg a kétszer akkorával egykézzel pimpálhatsz, de kétszer többet. minnél nagyobb a munkahneger, annál nagyobb erőkifejtésre lehet használni.
wzsolt_1.6_16V Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 Belemacskásodtál :) Én értem, miről beszélsz, csak - gondolom, egy nyelvtani hiba miatt - Te mondtál ellent saját magadnak <_< Jó volt az úgy ahogy volt: Nehogy azt mondd, hogy ha ráadsz 10bar nyomást egy 5mm átmérőjű hengerre akkor az nagyobb erőt tud mintha ugyanezt egy 10mm átmérőjűre adnád. Szedjük szét majd rakjuk össze a mondatot újra Nehogy azt mondd = nem úgy van ne beszélj hülyeséget vagy másként ne akard velem megetetni hogy 10 bar 5mm > mint 10bar 10mm Szóval én cáfolom azt ami a "Nehogy azt mondd " után van. Akkor pedig jó. Nem?
wzsolt_1.6_16V Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 jajjmáá, nem 20 évvel ezelőtt vagyunk... színre nem lehet alapozni, se fékfolyadékot, se hűtőfolyadékot. Mindenki tud olvasni, rá van írva a dobozra a szükséges adat, ami alapján lehet választani. DOT4 fékolaj kell, illetve lehet 5.1 is. Keverni nem illik. Ennyi <_< Hát akkor direkt jobb lett volna más színű. Akkor rögtön látnám ha a hengerhez ér az új folyadék. Na de most már mindegy.. :)
szobikari Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 Jó volt az úgy ahogy volt: Jó, bocs, ott a pont nálad, jó volt az úgy, ahogy volt. Bekavartam magam <_< Nem mondom el mivel, mert azzal titeket is bekavarnálak :) Cserébe kérném Karcsi bácsit, hogy ezt az egészet rakja át valahova, mert itt nagyon off... NAhát... Már offolni sem tudok egy tisztességeset :) :lol: :lol:
Novy Elküldve Június17, 2009 Elküldve Június17, 2009 F=P*A F=10bar*5mmátmérűjű kör F=10bar*10mm átmérőjű kör tehát az erő nagyobb a 10es hengeren de ehhez több elmozdulás kell a pedálon is.
wzsolt_1.6_16V Elküldve Június19, 2009 Elküldve Június19, 2009 Megvannak az új fékpofáim (ferrodo). Ami viszont érdekes, hogy az egyik pofánál ferdén ragasztották rá gyárilag a ferodo réteget. A tullógást lemunkálták de így a pofa egyik végén 3-4mm-el keskenyebb a ferodo. Lehet ebből gond? Tegnap nem bírtam kitekerni azaz nem akartam szétcseszni a hollandit ami a csövet a munkahengerbe fogatja. Villáskulccsal próbálkoztam de sikretelenül. Ezzel talán nagyobb sikerem lenne, de hol kapok ilyet? Lehet ilyen barkács áruházakban is vagy csak szerszámbolt? kulcs További tapasztalatok: Fékolaj lemosása: féktisztítóval sem sikerült rendesen. Maradt a filmréteg. Erre kaptam a tippet, hogy vízzel. És valóban! A vízzel gyönyörűen lejött a fékolaj, igaz utána azonnal megjelent a rozsda a fémtiszta felületeken pl dob belseje. Kenés a fék körül: nem tudom ki félt a zsírozástól a fék körül de még a szervízköny (így csináld) és a Tis is ír kenéseket. PL az automata utánállító menetére szilikonzsírt vékonyan. Még opel száma is van a kenőanyagnak. Remélem a fékhengert le tudom valahogy csavarni mert semmi kedvem még csüvet is cserélni.
daykiller Elküldve Június19, 2009 Elküldve Június19, 2009 Megvannak az új fékpofáim (ferrodo). Ami viszont érdekes, hogy az egyik pofánál ferdén ragasztották rá gyárilag a ferodo réteget. A tullógást lemunkálták de így a pofa egyik végén 3-4mm-el keskenyebb a ferodo. Lehet ebből gond? Tegnap nem bírtam kitekerni azaz nem akartam szétcseszni a hollandit ami a csövet a munkahengerbe fogatja. Villáskulccsal próbálkoztam de sikretelenül. Ezzel talán nagyobb sikerem lenne, de hol kapok ilyet? Lehet ilyen barkács áruházakban is vagy csak szerszámbolt? kulcs További tapasztalatok: Fékolaj lemosása: féktisztítóval sem sikerült rendesen. Maradt a filmréteg. Erre kaptam a tippet, hogy vízzel. És valóban! A vízzel gyönyörűen lejött a fékolaj, igaz utána azonnal megjelent a rozsda a fémtiszta felületeken pl dob belseje. Kenés a fék körül: nem tudom ki félt a zsírozástól a fék körül de még a szervízköny (így csináld) és a Tis is ír kenéseket. PL az automata utánállító menetére szilikonzsírt vékonyan. Még opel száma is van a kenőanyagnak. Remélem a fékhengert le tudom valahogy csavarni mert semmi kedvem még csüvet is cserélni. Ja nekem is nagynyomásúval mosta le autószerelőm a fékdob belsejét, aztán féktisztítózott.
Recommended Posts