Jump to content

L.Fazakas

Forummember
 • Content Count

  825
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

L.Fazakas last won the day on March 15

L.Fazakas had the most liked content!

Community Reputation

58 Segítőkész

About L.Fazakas

 • Rank
  Fórumlakó
 • Birthday 07/10/1951

Személyes információ

 • Neme
  Férfi
 • Lakhely
  BUDAPEST
 • Érdeklődés
  mInden!

MOTE clubcard

 • Autó(k)
  Skoda, Suzuki, Opel
 • City
  Budapest

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nem akarok reklámot csinálni, de régebben én is márkaszervizekbe hordtam az Opelt (Opelt Tóth; Opel Duna, Opel Gyömrői út 1. majd Szállás utca, stb.) - aztán ingem, gatyám ráment .... Most a Cromaxba hordom - így feleannyiba kerül. Nincs rajta az alkatrészi és munkadíjas árakon a márkaszervizes felár!
 2. Ismertem ezt az IS ragasztót. Egy speciális fémragasztó. Amit ezzel egyszer egyszer beragasztassz, azt soha többé nem szeded ki onnan! Inkább fémesen kiszakad! Pont olyan, mint a hegesztés. Ha viszont mégis görgőt kellene cserélni (mondjuk 5-6 évente), akkor máris erősen meg vagy lőve ... Nem tudod kiszedni a csavart, csakis a komplett szíjfeszítőt! (a kissé drágábbik módszer). Hogy miért nem jó a rugós alátét?
 3. Miután a feszítő görgő a belsejében csapágyazva fut, így aztán teljesen mindegy, mekkora a meghúzási nyomaték, mert kicsavarodni sohasem fog. Ám ha mégis annyira rettegsz a kicsavarodástól, tegyél a csavar feje alá egy rugós (vagy recés) alátétet.
 4. Igaz! Az első egy sima "három és feles" Jack csatlakozó dugó (és persze mono) - de az nem igazán tápcsatlakozó! A második pedig feltehetően antenna, mivel ilyen BNC csatlakozót (teflonos) csakis ott szoktak alkalmazni. Lehetséges, hogy régebben valaki /eléggé amatőr módon/ beleépített egy autórádiót - ami persze még nem volt sztereo!
 5. Ez nem légszűrő, pollenszűrő, vagy olajszűrő, hogy tízezrenként ki kellene cserélni! Csak akkor kell - ha eltörött, elgörbült, a szilentje kiverődött (ha egyáltalán van olyan benne).
 6. A hosszbordásszíj feszítőn a kis kerék ki lett cserélve? Az is golyós-csapágyas és eléggé hajlamos a visításra.
 7. Bár ott semmiféle különösen nagyobb nyomás nincs, de mégis MINDIG csőbilincs szokott rajta lenni! Bizony jó - de mellette elég nagy szerencséd is (volt) - hogy nem "sütötted be" vele az egész motort. Én az ilyen autószervízbe SOHA többé nem mennék. (nekem pl. az Opel Dunában szarták szét a légkondis hűtőm szűrőházát. Aztán a csavar mentén bekenték valami fekete sziloplasztos trutyival /ott egy hatlapfejű műanyag dugó van/. Gondolom - a szerelő egy kissé "félrekapatta" a menetet, így persze a hűtőgáz folyton kiment a rendszerből. Amikor két gáz-feltöltés után meguntam és visszavittem reklamálandó, azt mondja nekem a szerviz munkafelvevője - háát ezt biztosan én csináltam ... Mondom neki - viszont én meg tudom ám mutatni azt a szerelőjüket, aki nemrég elba ... A vége persze - lezárandó az ügynek - az lett, ki kellett cserélni a teljes légkondi-hűtőt.) NA - oda se vittem többé a kocsimat! Pedig az állítólag Opel "márkaszerviz"!
 8. Való igaz, én hasonlóra gondoltam. Az egyik havernak volt régebben az aluminium hengerfejes Zaporozsec-e gyertyafurataiban hasonló. Igaz, átalakítás után már nem az eredeti rövidmenetű M18-as gyertyát használhatta hozzá, hanem valami M14-es hosszúmenetes gyújtógyertyát, de attól még szépen elment vele az autó. Való igaz, eme perselynek a behajtó-pereme bizony kissé megemeli a homlokfelületet, ami talán egy kerékagynál valóban nem lenne előnyös, bááár? Ha valaki nekiállna kissé "gépészkedni", egy kis zenkolással ki lehetne alakítani az egy sikban való állapotot. Mint ahogyan az általad ismertetett rugószerű valamihez is (Helicoil, Baercoil, stb) feltehetően nagyobb furatú menetet kell majd kialakítani az anyagban, hogy az eredeti kerékcsavar éppen beleférjen. (hiszen annak a "rugónak" is van anyagvastagsága). Amúgy - ha ilyesmit lehet kapni, az már igazán ötletes! De mi van olyankor, ha pl. a nagyobb furat, nagyobb menet kialakítása megvan (persze az a mechanikai szilárdság rovására nem megy), és behajtásakor a furatot és a perselyt "IS" (Loctite) fémragasztóval "kezeljük"? A ragasztó száradása (vagy kötése) után pedig a hatlap-peremet szépen lecsiszoljuk róla. Miután már nincs rá szükség ... Én egyszer - mintegy kisérlet-képpen - valami fémragasztóval (zöldes színű IS Loctite) összeragasztottam két M12-es anyát. Aztán másnap megpróbáltam szétválasztani, szétütni. Hosszas küzdelem után persze csak szétváltak, de mondanom se kell - nem ám magánál a ragasztásnál, hanem anyagában teljesen másutt szakadt szét! Annyira fogott az a ragacs.
 9. Ez szinte csaknem olyan megoldás lehet, mint a már általam megemlített "felperselyezés".
 10. Bocsánatodat kell kérnem, de tényleg IGAZAD VAN! Annyiféle féket (és fékmegoldást) szétszedtem majd pucoltam ki, hogy teljesen összekeveredett bennem. Való igaz, hogy az Opel Astrán a hátsó fékdobot csupán a kis torx csavar (no meg a belehajtott 4 kerékcsavar) tartja. Ha már le van szedve, alatta van az a "kereszt alakúnak" mondható tengelyen futó hátsó kerék-agy, amelyben a kerékcsavarok befogadó menetei vannak! És ha benne a menet szar lett, akkor AZT VALÓBAN KI KELL cserélni. Lehetséges megoldás-ként felvetül persze a megfelelő menetfúróval "utánvágni", de én abban nem igazán bíznék! Sőőt - kissé "Mekk Elekes megoldásként" elmegy még a hegesztőanyaggal való kitöltése, majd újrafúrása, menetelése (de olyankor hőkezelés miatt simán kilágyulhat az egész) - vagy egy nagyobb lyukkal való felfúrása, majd "perselyezése", de én egyiket sem igazán ajánlom. (valaha a Zaporozsec hengerfejeknél mindez a gyertyafurattal megcsinálva még elment) A fék (és fékdob) bizony jármű BIZTONSÁGI elem, mint ahogyan a futóművek és a kerekek rögzítése szintén.
 11. Azért egy jó párat már szétszedtem! Cseréltem én Skodán kézifék-köteleket, leszedtem más Skodán (flex-szel) villáskulccsal szétkent keréktartó anyákat (ráadásul az utcán!), javítottam VW1310-es "bogár" első-hátsó fékjeit (annál az első fékek már tárcsák!), és cseréltem hátsó fékbetéteket Suzuki Swift 1300GLS-ben. Továbbá - tisztítottam - de nem is egyszer - Opel Astra hátsó fékdobokat. Talán csak tudom, hogy mi a fékdob, és mi a hátsó kerékagy között a gépészeti különbség! A dobfékek munkahengerei és a kézifékes behúzókarok többnyire a féklapon vannak, s az egész a hátsó kerék-agyra szerelten! Mert arra van ám felszerelve a cucc. A fékdob egy önálló "súlyos" futóművi részegység (valójában az forog!), közepén a tengelyfurattal, a 4 keréktartó csavar lyukával s az egyetlen torx tartócsavarocska kis lyukával!
 12. Miért is kellene egyből kerékagyat cserélni? Tudtommal a kerékdob az nem a teljes kerék-agyat jelenti, csupán azt, ami rajta van - egy nagy kerek öntöttvas szarság. Én inkább szakmai nyelven hátsó fékdobnak nevezném. Lehet vagy úgy 8-10 kiló, de a furatokon kívül szinte semmi sincsen benne. Ha nagyon nem akarna lejönni, esetleg lehet valamilyen lehúzó szerszámmal próbálkozni, bár én úgy tudom, maga a tengelye még csak nem is igazán kónuszos, és ék (+ ékpálya vagy ricni) sincsen benne sehol. Miután az nem igazán hajtókerék, az csak úgy forog ... és "utánfut". Magát a kerékagyat (aminél a féklapon a fékes cucc és maga a tengely csapágya van), azt inkább hagyd a francba! Annak semmi baja sem lett, ha a kerékdobban kissé félrement egy csavar. Használt kerékdobot egy Opel bontóban (vagy MÉH telepen) szinte már-már kilóra vehetsz! Csak azt az egyet nézd meg, ne legyen túl rozsdás, s még meglegyen a fékfelület falvastagsága /magyarul - nem valami ezeréves agyonkopott vasdarab!/
 13. HÁÁÁT ... Csak 3 csavarral a hátsó kerékben - na azt inkább óvatosan! Ha már a furat menetét egy kissé "félrekapatták" a dobban, akkor azt talán meg lehetne próbálni - pl. egy újravágással korrigálni. (bele illő menetfúróval). Bár én inkább kicserélném azt a komplett dobot. autóbontóban egy pár ezresért talán lehet ilyesmit is kapni. Egyáltalán nem éri meg kockáztatni, mivel az a négy rögzítőcsavar nem véletlenül van ám ott (erősebb motoroknál akár még öt is!) "attól elmehet, hogy csuklós karral enyhe szögben tekertem ki?" - Ááá, azt inkább a becsavarásánál lehetett "nagyon ügyesen félrehajtani", kifelé meg már úgy jön, ahogyan ő akar. A fura csupán az lenne a dologban, hogy ki és miért erőltette bele azt a csavart, ha már annyira normálisan nem is akart belemenni? Én nem kockáztatnék ...
 14. A feszítő konzol - ha nincsen valahol eltörve - nem kell vele foglalkozni. A feszítő rugójára szintén igaz mindez. Ha nincs a rugó eltörve (de mitől törne el?), akkor minek? Ott annál a feszítőnél az egyetlen mozgó-forgó alkatrész a kis kerék. Ha az netán nyikorog, vagy felülete megkopott, netán akármilyen külső mechanikai behatás látszik rajta - csak akkor illik ténylegesen lecserélni. Szerintem bővel elég a feszítőgörgő-csere, mivel abban általában golyóscsapágy is van, ami aztán idővel kikophat ...
 15. Én cseréltettem olajat a váltóműben - (nem törődve azzal, valójában mikor kellett volna, és mennyi lehet a csereidő-periódusa, stb.), de utólag a szerelő is azt mondta rá, már éppen ideje volt. " Az olaj egyik feladata a kopás megakadályozása, egy másik a szennyeződés lebegtetése" - a harmadik pedig a fogaskerekek és tartozékainak (szinkronkerekek, csapágyak, stb.) némi-nemű hő-elvezetése. (Már amennyire azon a kis helyen mindez valamennyire működik).
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.