Jump to content

L.Fazakas

Fórumlakó
 • Hozzászólások

  803
 • Csatlakozott

 • Utolsó látogatás

 • Days Won

  6

Everything posted by L.Fazakas

 1. Hááát - ha nem csak ránézésre, de még a működésére is pontosan ilyen, s ha el tudnál nekem egyet küldeni (mert sajna ez nem kapható sehol) - nagyon megköszönném. Ez - akárhogyan nézzük - minden bizonnyal sokkal jobb lenne, mint általam a teljesen másik fogaskerékből reszelővel "összekókányolt" kényszer-pótlás.
 2. Szerintem egyszerű. Mivel a fogaskerekeknek általában a lapszélességen és az átmérőin (külső, belső) van még néhány paramétere - pl. fogszám, módusz, stb, - egy olyasmit kellett keresnem, ami körülbelül de nagyjából mégis hasonló volt. Nagyon sokat "hajtottam" a szétszedett vízórák, háztartási robotgépek, vagy régi videomagnók mechanikájában, míg a legvégére találtam egy hasonlót. Aztán már csak "méretre kellett szabni" (a helyhez pontosítható lapvastagságúra csiszolni), majd kialakítani benne a kissé "ovális" furatot. Ezzel azért persze elvoltam egy jó darabig, de végülis sikerült. Igaz, nem minden esetben nyílik tökéletesen, de legalább nem csapódik ki. Hááát - elég sok keresgélés - plusz nagyon sok türelem kell hozzá, mivel nagyon hamar és könnyedén túl lehet szaladni a tűreszelővel, smirglivel ... stb.
 3. Érdekes, de nekem mégis egy olyanom van, ráadásul (és állítólag) Lengyelországban készült. Lehet, hogy a hamutartója még eredeti német? Pedig nekem csak a sima (tehát egyáltalán nem Classic) az Opel Astrám. Amúgy pedig - bocsika, de éppen tegnap nézegettem az árakat - melyek bizony elég sokat estek. A Cromaxban most kb. 7-12 ezer körül van egy komplettre szerelt hamutartó. (Úgy bő 4-5 éve, mikor nálam eltörött a fogaskerék, bezzeg még sokkal drágább volt a cucc. Én azonban - mivel nem dohányzom - nem túlzottan hergeltem bele magam ilyen jellegű költségekbe ... Csináltam hozzá fogaskereket - "oszt jónapot"!)
 4. Az elég jó játék. Egyszer én is szétszedtem az egész cuccot - majd sokáig küzdöttem, mert nem igazán akart összeállni. Először össze kell rakni, és a rugót a legvégén kell beakasztani. Megadja a helyét. Nekem viszont a kis fogaskerék törött ketté - amely kinyíláskor a fékezést végzi, hogy ne egyből kicsapódjon, hanem csak szépen "kisuhanjon". Elég jó meló volt megcsinálni az ugyanolyan kis fogaskereket, miután azt persze külön és önmagában sehol se lehet kapni. Mindenütt a komplett hamutartót adnák, ámde kell a túrónak 16-18 ezerért, amire fel ráadásul én se dohányzom. (viszont eléggé zavart, ha "csak úgy" hipp-hoppra kivágódódik ...)
 5. Én is megnéztem tegnap a váltót és persze ezt a kapcsolót. Tényleg ott van, ám egy "nagyobb matatáshoz" eléggé útban van felette az akksi. Ott ugyebár 2 szál vezeték van? Az odamenő plusz - és annak a visszamenője. (merthogy - gondolom - mindez a tolatólámpákat kapcsolja.) Nem néztem meg alaposabban, de az egész vezetéket valami csatlakozó saruval együtt simán le lehet húzni a kapcsolóról?
 6. Én talán holnap nézem meg - persze csak ha jó idő lesz, mert nálam mindez annyira nem érdekes. Nekem kb. egy bő éve működik az utólagos beépítés, de nem is igazán tudom, úgy elsőre mire kötöttem rá a pluszt, mert amikor beindítom a motort, akkor egyből világít a "nappali fény". Ha azonban kapcsolom a fényszórókat (akár tompított akár távfény), akkor ez a nappali fény elalszik. Mindezt azonban egy általam beépített relé vezérli. Ha leállítom a motort, mégis valamiért kb.2 percig világít még a két LED-sor. Garázsos megoldásnál mindez persze lehet nagyon jó is (no meg - amúgy is elmegy, hiszen nem fogyaszt sokat), de számomra elég meglepő, hogy nem azonnal alszik el. Én a motortérben a jobb felső sarokban levő fekete "relés-dobozban" intéztem ezen dolgot, így onnan veszem le magát a gyújtás +12 voltos tápját, illetve ott kapcsol át az általam utólagosan beépített relé is (ami tápfeszét a fényszórók vezetékétől kapja.)
 7. Az izzó a szivargyújtóval egyben van. (legalábbis nálam)
 8. Egyáltalán hogyan néz ki ez a kapcsoló (és mennyire hol van?) mert én bizony még sohase láttam a motortérben. Mellesleg - valójában már elég rosszul látok, így lehet az, hogy még sosem vettem észre. Lassacskán csupán úgy tudok vezetni, hogy lazán hadonászok egy nagy fehér bottal ...
 9. Nekem egyszer valami menyét, görény, vagy mi a bánat állatka rágcsálta szét teljesen az ablakmosó csöveimet. Megyek az 5-ös úton, kissé csepereg az eső - oszt szét akartam kissé kenni bő vízzel a trutyit. Hááát - nyomom neki, de víz az egy csepp se ment az üvegre. Érdekes - mondom. Meg is álltam Dabas után - az Aldi parkolójában - és megnéztem. A szivattyú az ablakmosó folyadékot simán benyomta az ablaktörlő motor alatti vízelvezető térbe. Onnan meg szinte a lábamra (mivel oldalt van a kerékdobnál a kifolyója) Nézem ám, hogy ott a helyén mindenfelé spriccel a cső, csak éppen az ablakra nem. Hmmm. Aztán mikor megérkeztem a végcélomhoz (anyósomhoz), ott lekaptam az egész szélvédő alatti rácsrészt. Bizony a csövek szét voltak harapdálva, s egy csomó "egérszar-szerű" maradványt is láttam ott. Aztán mikor 2 nap múlva hazajöttem, elmentem egy gazdaboltba s vettem bele vagy 2 méternyi zöld műanyag permetező csövet. Árában kissé olcsóbb (méterben adják), mint mondjuk az Opel boltból az eredeti fekete Opel ablakmosó gumicső, de nálam a célnak bőven megfelel. (no meg - nekem érte még az ablakmosó folyadék se szólt vissza).
 10. Melyik előzőben? Amikor a zsalu szabályozására pl. áramkorlátozót javasolnak, az mitől lenne kifogásolandó?
 11. Való igaz, kisérleteztem vele. Érdekes módon elég nehéz beszabályozni, de végeredményében működik! Hogy azok az "okos" németek erre miért nem jöttek rá? Persze - a legtöbb autóban található villanymotor általában nem golyóscsapágyas, hanem simán siklócsapágyas. Hogy miért is? Mert olcsóbb??? Nekem (tudom, én vagyok a hülye, hogy ismét a volt Skodámmal jövök), de abban bizony egy idő után elég rendesen elkezdett ám nyekeregni s visítozni a fűtőventi motorja. Kiszedtem az egész fűtőtestet, s kivettem belőle a motort. Aztán "kiműtöttem" a motor házából a siklócsapágy-perselyeket, s valami NDK-s turmixgép porvédős golyóscsapágyait építettem be a helyére (az ment bele, egyezett meg magával a csapágyhellyel, és persze a motor tengelyével). Utána szinte hangtalanul repesztett - míg megvolt az a Skodám ... (ám ennek már kb. 25-30 éve)
 12. Nos - a megoldást magát - lehet, hogy valójában én találtam ki (és otthon mindenféle elektromos paraméterében én mértem be) - így aztán nálam évek óta (illetve - a törött zsalu cseréje óta - kb. 3 vagy 4 éve) egészen jól működik. A lényeg ... ki kell szerelni a ventilátor oldalára szerelt kisméretű zsalu-vezérlő elektromos szervomotort, majd azt önmagában simán szétszedni. Benne az egyik árambevezető fémfóliát át kell vágni, majd a helyén áthidalni egy 330 ohm/0,5W- os ellenállással. Aztán persze utána újra összerakni - s ennyi!
 13. Hááát - nálam például az Astra G-ben 2 darab huzal-ellenállásos, így ezáltal gyakorlatilag feszültség-ejtéses megoldás van. Hogy a XXI. század modern elektronikáját miért nem alkalmazzák (valójában az ellenállásos feszültség-ejtés - az manapság teljes kőkorszak), mert helyette valami tirisztoros, avagy netán MOS-FET tranzisztoros elektronikai kapcsolás - az inkább ide illett volna. Ez a jelenlegi annyira egyszerű és valójában "eccerűen trabantos" módszer, ami jelenleg van - az tragikus.
 14. Ha ki birod szedni, soha többé ne tedd vissza! Jó oda a sima európai szabvány hatlapfejes M6-os csavar. Én például néhány éve a légkondi pollenszűrőjénél kűzdöttem ki nagynehezen az 5,5-es kulcsméretű csavarokat - a szűrőház fedeléből, azóta nálam simán keresztfejes fémcsavarok vannak helyette. Azokat onnan bármikor ki lehet szedni, no meg aztán - 5,5-ös csőkulcsom (és crowa fejem vagy csillagkulcsom) pedig soha sem volt és nincsen! Meg sok hely se a szerelgetéshez! Valójában a bordásszíj feszítő szerkezet csapágyazott kiskerekét rögzítő csavar helyére is sima imbuszfejes csavart tettem. Egyrészt - sohasem látszik, másrészt - legalább bármikor szét lehet szedni. Azokat a hülye "Opel szabványú és hülye-fejű" csavarokat pedig jó ideje hanyagolom.
 15. Üzemanyag elvileg nem kerülhet a motorba se (így a katalizátorra meg pláne), mert egy okos elektronika csak akkor ad áramot az AC pumpára, ha azt érzékeli, hogy jár a motor. Majdnem ebbe dőltem bele tavaly, mert akkor azt hittem - rossz az AC szivattyúm, de aztán szépen kiderült, hogy áá dehogy. Csak egyszerűen nem kap áramot. Külön odavezetve neki a 12 volt tápot - simán ment ...
 16. Hát igen. Vezérlőelektronika, gyújtótrafó, gyertyák ... lehetne szépen részletezni, de maga az alap - nincs gyújtás!
 17. A régi S100-as Skodámon bezzeg. Ott még sárgarézből volt a kis leeresztő vízcsapocska (ráadásul kettő volt a kocsiban, mert egy magán a hűtőn, egy pedig a fűtőradiátoron!). Akkoriban nem a hibákat építették bele szándékosan az autókba, mint pl. az a rém törékeny műanyag csap. Jobban jársz, ha simán becsavarsz a helyére egy rézcsavart.
 18. Valójában lehet azt szívni szájjal is, csak nem kötelező lenyelni! Én pl. a multkoriban az ólommentest szívtam a tankból, phúú de sz@r íze volt ....
 19. Szerintem elég addig a szintig leengedni vagy csak leszívatni. Teljesen felesleges a teljes hűtőfolyadék leürítése, mert akkor egy itt-ott "megbúvó" kis légzsákocska bizony még okozhat meglepetést ...
 20. Mondtam én (de gondoltam is), hogy nem réz az a csavar, csupán "rezetett". Amúgy a réz- vagy grafitpaszta, esetleg valami molibdénes paszta - eléggé jól bírja a meleget. De még talán a teflon is - bár az többnyire kb. 1300 fokon elkezd szépen "átalakulni". Lehetne esetleg valami azbesztes kenecs, de az azbeszt állítólag egy jó ideje mindenfelé nagyon be van tiltva. A csavaroknál eléggé érdekes az állítólagos "német precizitás". Egyik volt kollegám mesélte, hogy dolgozott egy német cégnél. Simán kicseréltették vele az általa gépbe beleszerelt és túl hosszú csavarokat, hogy az anyából minnél kevesebb menetes szár lógjon ki. Teljesen logikus, hogy minek ott a menetet csak simán elrohasztani, ha valójában nem muszáj? Azt valamikor szét is kellene szedni. Azért van a csavar! Ha a továbbiakban nem kellene oldható kötés legyen, egyszerűen összeszegecselnék, vagy csak kapásból ráhegesztenék, nemde?
 21. Az ilyen "hőhatás által erősen igénybevett" csavarok menetes részének (légyen az akár a tőcsavar is) nem lenne szabad a csavaranyán ennyire nagyon túlnyúlnia. Továbbá - ha be lett volna kenve valami valóban hőálló (például grafitos, vagy molibdénszulfidos zsírral), akkor szétszedése sem okozna soha ekkora gondokat. Az a csavaranya meg csak "réznek látszó" szokott lenni! Esetleg rá lehetne próbálni - fogja-e a mágnes? (lehetséges, hogy simán bevonatos volt újkorában!) Egy igazi rézcsavar az legfeljebb csak bezöldül-szürkül ... vagy feketedik. De sohasem lesz ilyen ragyás! De még a kadmiumozott (vagy horganyzott) csavaranyáról is elég hamar lerohad a bevonat .... Nekem valamikor a Skodáimon voltak (a kipufogódob rögzítése körül) IGAZI rézcsavarok és anyák, azok bezzeg szét is jöttek bármikor! (az meg talán eléggé köztudott dolog volt akkoriban - a farmotoros autók (a Skodák és a Fiatok) szinte 3-4 évente "megettek" egy kipufogót!)
 22. Volt az Astrámban az E85-től kezdve - a környező Europában megvehető szinte mindenféle ólommentes benzin - de nekem sohasem jelezte ki az a hibakód kijelző valami, hogy melyikük nem izlik neki! Gyakran járok Auchan benzinnel, de volt már benne román Petrom, Rompetrol, ÖMV, na meg magyarországon teljesen ismeretlen román márka, aztán a horvát INA, a szlovén Petrol, és az olaszországi Shell is. Minddel jól ment. A legjobban talán az egyszer Nagykanizsán (Horvátország felé) a MOL kútnál vett 95-össel. Azzal teljesen meg volt táltosodva ....
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.