Jump to content

L.Fazakas

Forummember
 • Content Count

  811
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by L.Fazakas

 1. Én cseréltettem olajat a váltóműben - (nem törődve azzal, valójában mikor kellett volna, és mennyi lehet a csereidő-periódusa, stb.), de utólag a szerelő is azt mondta rá, már éppen ideje volt. " Az olaj egyik feladata a kopás megakadályozása, egy másik a szennyeződés lebegtetése" - a harmadik pedig a fogaskerekek és tartozékainak (szinkronkerekek, csapágyak, stb.) némi-nemű hő-elvezetése. (Már amennyire azon a kis helyen mindez valamennyire működik).
 2. Nekem tavaly cserélték ki a hosszbordás szíjat, így vele a feszítőt is, de utólag aztán rájöttem - bőven elég lett volna a feszítőn csak a görgőt cserélni (miután azt külön is lehet kapni) viszont úgy árában jóval olcsóbbra jön ki. Igaz, annak a kisgörgőnek a tengelycsavarja kissé "bele van dolgozva" magába a cuccba, hogy házilag ne lehessen könnyedén cserélni, ámde nálam ez nem volt akadály. Hátulról kissé belefúrtam, majd az anyag "kigyengítése" után a furatából simán kihajtottam. Jelenleg imbuszfejes mezei M10-es csavar van benne (az eredetije torx fejes volt). De szerintem mindez egy ilyen jellegű tengely-csavarnál tökre mindegy. Persze így most van egy "felújított" szíjfeszítőm - mintegy tartalékba ...
 3. Én szedtem egyszer szét a régi kocsim motorblokkját (teljes motorgenerál miatt), s az teljesen hasonlóan nézett ki. Érdekes, hogy volt benne egy "fősodor" - feltehetően arrafelé áramlik a hűtőfolyadék nagy része - és van melléje a többi kiskanyar, nagykanyar, mindenféle furatok meg lyukak. Azokat a vízkő és a rozsda elég különleges elegye - mintegy pókháló-szerűen - nőtte be. Az semmiféle csodaszerrel nem jött ki, csak mechanikus odahatással. (magyarul - ki kellett piszkálni). Ha a fotón látható motorblokk tényleg így néz ki, akkor elég sokáig kinn volt a szabadban. A dugattyúk teteje inkább kormos, mint rozsdás kéne legyen. A hengerek fala pedig fényes!
 4. Három-esélyes ez a téma. vagy túl sok megtett km van a motorban, így már erősen kopott avagy túl híg motorolaj van benne (aminek a viszkozitása az üzemmeleg motornál csak még hígabbá lesz) avagy valamiért nem jelez jól az olajnyomás-gomba. szerintem elsőre gombacsere, majd olajcsere - és akkor jön a bukfenc. Vagy megjavul a motor, vagy a motorkopás győzött. Egy alapos motorgenerál talán segítene rajta.
 5. Én meg - a valóban aktív koromban - vegyész voltam - de egy kissé talán - még ma is az vagyok.
 6. Érdekes, de nekem csupán az egyik felén (ha jól tudom az alsón) van sapka, s ráadásul az egyikről még az is hiányzik. Hol lehetne ilyet venni? Mellesleg - ha az ember szépen kiüti a csapot, akkor egyből le lehet ápolni (csiszolópapír, grafitos zsír, avagy a már említett litiumos). A litiumos azért jó, mert vízbázisú zsír. Az ajtóban levő műanyagokat viszont sosem bántják a zsírok, olajok. Nem véletlenül vannak abból - amiből. (általában poli-etilén, vagy propilén). Nekem ugyan vannak itthon mindenféle nagynyomású zsírzóim, ámde azok általában csakis a golyós zsírzószemekhez jók.
 7. Én itt néhány helyen azt olvastam - a sima festékhigító (talán lakkbenzin) is elég simán felhasználható. Ott valójában fém a fémen van, tehát csakis a tömény sósav (35%-os) árthat neki - (ha az netán valami aluminium-öntvény-féleségből van). A gumi pedig /ha egyáltalán van olyasmi ott/ - az elvileg kibírja. ...
 8. Hááát - ha nem csak ránézésre, de még a működésére is pontosan ilyen, s ha el tudnál nekem egyet küldeni (mert sajna ez nem kapható sehol) - nagyon megköszönném. Ez - akárhogyan nézzük - minden bizonnyal sokkal jobb lenne, mint általam a teljesen másik fogaskerékből reszelővel "összekókányolt" kényszer-pótlás.
 9. Szerintem egyszerű. Mivel a fogaskerekeknek általában a lapszélességen és az átmérőin (külső, belső) van még néhány paramétere - pl. fogszám, módusz, stb, - egy olyasmit kellett keresnem, ami körülbelül de nagyjából mégis hasonló volt. Nagyon sokat "hajtottam" a szétszedett vízórák, háztartási robotgépek, vagy régi videomagnók mechanikájában, míg a legvégére találtam egy hasonlót. Aztán már csak "méretre kellett szabni" (a helyhez pontosítható lapvastagságúra csiszolni), majd kialakítani benne a kissé "ovális" furatot. Ezzel azért persze elvoltam egy jó darabig, de végülis sikerült. Igaz, nem minden esetben nyílik tökéletesen, de legalább nem csapódik ki. Hááát - elég sok keresgélés - plusz nagyon sok türelem kell hozzá, mivel nagyon hamar és könnyedén túl lehet szaladni a tűreszelővel, smirglivel ... stb.
 10. Érdekes, de nekem mégis egy olyanom van, ráadásul (és állítólag) Lengyelországban készült. Lehet, hogy a hamutartója még eredeti német? Pedig nekem csak a sima (tehát egyáltalán nem Classic) az Opel Astrám. Amúgy pedig - bocsika, de éppen tegnap nézegettem az árakat - melyek bizony elég sokat estek. A Cromaxban most kb. 7-12 ezer körül van egy komplettre szerelt hamutartó. (Úgy bő 4-5 éve, mikor nálam eltörött a fogaskerék, bezzeg még sokkal drágább volt a cucc. Én azonban - mivel nem dohányzom - nem túlzottan hergeltem bele magam ilyen jellegű költségekbe ... Csináltam hozzá fogaskereket - "oszt jónapot"!)
 11. Az elég jó játék. Egyszer én is szétszedtem az egész cuccot - majd sokáig küzdöttem, mert nem igazán akart összeállni. Először össze kell rakni, és a rugót a legvégén kell beakasztani. Megadja a helyét. Nekem viszont a kis fogaskerék törött ketté - amely kinyíláskor a fékezést végzi, hogy ne egyből kicsapódjon, hanem csak szépen "kisuhanjon". Elég jó meló volt megcsinálni az ugyanolyan kis fogaskereket, miután azt persze külön és önmagában sehol se lehet kapni. Mindenütt a komplett hamutartót adnák, ámde kell a túrónak 16-18 ezerért, amire fel ráadásul én se dohányzom. (viszont eléggé zavart, ha "csak úgy" hipp-hoppra kivágódódik ...)
 12. Én is megnéztem tegnap a váltót és persze ezt a kapcsolót. Tényleg ott van, ám egy "nagyobb matatáshoz" eléggé útban van felette az akksi. Ott ugyebár 2 szál vezeték van? Az odamenő plusz - és annak a visszamenője. (merthogy - gondolom - mindez a tolatólámpákat kapcsolja.) Nem néztem meg alaposabban, de az egész vezetéket valami csatlakozó saruval együtt simán le lehet húzni a kapcsolóról?
 13. Én talán holnap nézem meg - persze csak ha jó idő lesz, mert nálam mindez annyira nem érdekes. Nekem kb. egy bő éve működik az utólagos beépítés, de nem is igazán tudom, úgy elsőre mire kötöttem rá a pluszt, mert amikor beindítom a motort, akkor egyből világít a "nappali fény". Ha azonban kapcsolom a fényszórókat (akár tompított akár távfény), akkor ez a nappali fény elalszik. Mindezt azonban egy általam beépített relé vezérli. Ha leállítom a motort, mégis valamiért kb.2 percig világít még a két LED-sor. Garázsos megoldásnál mindez persze lehet nagyon jó is (no meg - amúgy is elmegy, hiszen nem fogyaszt sokat), de számomra elég meglepő, hogy nem azonnal alszik el. Én a motortérben a jobb felső sarokban levő fekete "relés-dobozban" intéztem ezen dolgot, így onnan veszem le magát a gyújtás +12 voltos tápját, illetve ott kapcsol át az általam utólagosan beépített relé is (ami tápfeszét a fényszórók vezetékétől kapja.)
 14. Az izzó a szivargyújtóval egyben van. (legalábbis nálam)
 15. Egyáltalán hogyan néz ki ez a kapcsoló (és mennyire hol van?) mert én bizony még sohase láttam a motortérben. Mellesleg - valójában már elég rosszul látok, így lehet az, hogy még sosem vettem észre. Lassacskán csupán úgy tudok vezetni, hogy lazán hadonászok egy nagy fehér bottal ...
 16. Nekem egyszer valami menyét, görény, vagy mi a bánat állatka rágcsálta szét teljesen az ablakmosó csöveimet. Megyek az 5-ös úton, kissé csepereg az eső - oszt szét akartam kissé kenni bő vízzel a trutyit. Hááát - nyomom neki, de víz az egy csepp se ment az üvegre. Érdekes - mondom. Meg is álltam Dabas után - az Aldi parkolójában - és megnéztem. A szivattyú az ablakmosó folyadékot simán benyomta az ablaktörlő motor alatti vízelvezető térbe. Onnan meg szinte a lábamra (mivel oldalt van a kerékdobnál a kifolyója) Nézem ám, hogy ott a helyén mindenfelé spriccel a cső, csak éppen az ablakra nem. Hmmm. Aztán mikor megérkeztem a végcélomhoz (anyósomhoz), ott lekaptam az egész szélvédő alatti rácsrészt. Bizony a csövek szét voltak harapdálva, s egy csomó "egérszar-szerű" maradványt is láttam ott. Aztán mikor 2 nap múlva hazajöttem, elmentem egy gazdaboltba s vettem bele vagy 2 méternyi zöld műanyag permetező csövet. Árában kissé olcsóbb (méterben adják), mint mondjuk az Opel boltból az eredeti fekete Opel ablakmosó gumicső, de nálam a célnak bőven megfelel. (no meg - nekem érte még az ablakmosó folyadék se szólt vissza).
 17. Melyik előzőben? Amikor a zsalu szabályozására pl. áramkorlátozót javasolnak, az mitől lenne kifogásolandó?
 18. Való igaz, kisérleteztem vele. Érdekes módon elég nehéz beszabályozni, de végeredményében működik! Hogy azok az "okos" németek erre miért nem jöttek rá? Persze - a legtöbb autóban található villanymotor általában nem golyóscsapágyas, hanem simán siklócsapágyas. Hogy miért is? Mert olcsóbb??? Nekem (tudom, én vagyok a hülye, hogy ismét a volt Skodámmal jövök), de abban bizony egy idő után elég rendesen elkezdett ám nyekeregni s visítozni a fűtőventi motorja. Kiszedtem az egész fűtőtestet, s kivettem belőle a motort. Aztán "kiműtöttem" a motor házából a siklócsapágy-perselyeket, s valami NDK-s turmixgép porvédős golyóscsapágyait építettem be a helyére (az ment bele, egyezett meg magával a csapágyhellyel, és persze a motor tengelyével). Utána szinte hangtalanul repesztett - míg megvolt az a Skodám ... (ám ennek már kb. 25-30 éve)
 19. Nos - a megoldást magát - lehet, hogy valójában én találtam ki (és otthon mindenféle elektromos paraméterében én mértem be) - így aztán nálam évek óta (illetve - a törött zsalu cseréje óta - kb. 3 vagy 4 éve) egészen jól működik. A lényeg ... ki kell szerelni a ventilátor oldalára szerelt kisméretű zsalu-vezérlő elektromos szervomotort, majd azt önmagában simán szétszedni. Benne az egyik árambevezető fémfóliát át kell vágni, majd a helyén áthidalni egy 330 ohm/0,5W- os ellenállással. Aztán persze utána újra összerakni - s ennyi!
 20. Hááát - nálam például az Astra G-ben 2 darab huzal-ellenállásos, így ezáltal gyakorlatilag feszültség-ejtéses megoldás van. Hogy a XXI. század modern elektronikáját miért nem alkalmazzák (valójában az ellenállásos feszültség-ejtés - az manapság teljes kőkorszak), mert helyette valami tirisztoros, avagy netán MOS-FET tranzisztoros elektronikai kapcsolás - az inkább ide illett volna. Ez a jelenlegi annyira egyszerű és valójában "eccerűen trabantos" módszer, ami jelenleg van - az tragikus.
 21. Ha ki birod szedni, soha többé ne tedd vissza! Jó oda a sima európai szabvány hatlapfejes M6-os csavar. Én például néhány éve a légkondi pollenszűrőjénél kűzdöttem ki nagynehezen az 5,5-es kulcsméretű csavarokat - a szűrőház fedeléből, azóta nálam simán keresztfejes fémcsavarok vannak helyette. Azokat onnan bármikor ki lehet szedni, no meg aztán - 5,5-ös csőkulcsom (és crowa fejem vagy csillagkulcsom) pedig soha sem volt és nincsen! Meg sok hely se a szerelgetéshez! Valójában a bordásszíj feszítő szerkezet csapágyazott kiskerekét rögzítő csavar helyére is sima imbuszfejes csavart tettem. Egyrészt - sohasem látszik, másrészt - legalább bármikor szét lehet szedni. Azokat a hülye "Opel szabványú és hülye-fejű" csavarokat pedig jó ideje hanyagolom.
 22. Üzemanyag elvileg nem kerülhet a motorba se (így a katalizátorra meg pláne), mert egy okos elektronika csak akkor ad áramot az AC pumpára, ha azt érzékeli, hogy jár a motor. Majdnem ebbe dőltem bele tavaly, mert akkor azt hittem - rossz az AC szivattyúm, de aztán szépen kiderült, hogy áá dehogy. Csak egyszerűen nem kap áramot. Külön odavezetve neki a 12 volt tápot - simán ment ...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.