Jump to content

tgabika76

Moderátorok
 • Content Count

  10,615
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  108

Everything posted by tgabika76

 1. Nem irtál motorkódot, de mivel van ilyen hibakódod, feltételezem hogy elektromos gázos autód van, azaz a fojtószelepet villanymotor mozgatja, nem gázbowden. A lényeg az hogy van pár motorkód (Z10XE, Z12XE, Z18XE, Z18XEL és Z20LET-nél biztosan, a többit nem tudom) ahol ha a motorvezérlőről lehúztad a csatit, vagy akár csak az akku negatív pólusa levételre került, akkor újra kell tanítani a fojtószelepnek a határértékeket. Ezt Op-Com-mal lehet megtenni, és vannak feltételei: álló, üzemmeleg motor (legalább 85°C-os vízhőmérséklet), nincs tárolt hibakód (ha van akkor törölni kell előbb), akkufeszültség magasabb mint 11V és gázpedál alaphelyzetben. Ha ezek a feltételek állnak, akkor az Op-Com menüjében a motor kiválasztása után Special function - Reset learned values - Start menüpontokra kattintással a fojtószelep véghelyzetei újra taníthatóak. Nem tuti hogy ez megoldja a problémát, de én megpróbálkoznék vele, veszteni nem veszítesz semmit.
 2. Az enyémhez pölö nem kellett, bár nem OpCom-mal csinálták, hanem Tech2-vel és márkaszervizben.
 3. A központizár vezérlőhöz hozzávaló kulcs kell. Ha új a kulcs elektronikája, akkor azt rá kell tanítani. Op-Com-al nem tudom hogy működik-e, nekem Tech2-vel csinálták anno. Az is lehet hogy a Car Pass is kell hozzá, bár én úgy tudom az csak a gyári riasztós autókhoz (illetve az abból származó centrálvezérlőkhöz) kell.
 4. Tehát kvázi stabilmotorként lenne használva. A kérdésem nekem ebben az esetben az hogy megérné vajon egyáltalán alternatív üzemanyaggal kísérletezni? Menne olyan sokat az a szivattyú? Arra gondolok hogy egy 1.5-ös szívó dízelmotor nem fogyaszthat olyan sokat alapjáraton (nem is értem az 1100-1200-as fordulatot, ha a szivattyúnak alapjáratnál nagyobb fordulat kell, azt áttételezéssel szokták megoldani) ha abból indulunk ki hogy egy kétezres benzinmotor 0,9-1,1 liter körül eszik ilyen körülmények között óránként. Számoljunk mondjuk a dízel esetében 0.6l/h fogyasztással, az nagyjából helytálló. Ha 10 órát megy az a motor naponta, akkor az pont 6 liter gázolaj egy nap, ami nincs 3000Ft. Ezt ha étolajra váltod, akkor is csak a negyedét tudod megspórolni nagyjából, szóval napi 6-700Ft megtakarításról beszélünk. Oké, ha minden áldott nap folyamatosan megy az a szivattyú, akkor az már havi szinten 20e Ft, évente (gondolom télen nincs mit öntözni, szóval csak 9 hónappal számoltam) meg 180e Ft. de ez tényleg extrém sok használat, és lehet hogy a motor pont ugyanilyen értékben kérne karbantartást a végén. Ezekkel érdemes számolni szerintem mielőtt döntesz.
 5. LPG-t nem, viszont a targoncákat a mai napig PB-gázpalackból tankolják, és ha megnézed az eredeti hozzászólás (amire válaszoltál) dátumát, 2010-ben még simán el tudom képzelni hogy divat volt a palackból átfejtés... a motorikus PB-gáz (amivel a targoncák mennek) és az LPG egyébként ugyanaz, annyi különbséggel hogy utóbbi tisztább és nem tartalmazhat annyi vizet.
 6. tgabika76

  Kadett D

  Ideális lenne, csak nemigen fogsz találni attól tartok. F10/5-ös váltót legutoljára X12SZ motorkódú Corsa B-be szereltek, azt meg kb. '96-ig gyártották csak. A négysebességes F10/4 gyártását meg még ennél is előbb abbahagyták. Én nem tudom arra felétek Hevesben mi a helyzet, de itt Veszprém megyében ilyen öreg autók már bontóban se nagyon vannak... Akárhogy is, ha találsz valahol 1.2-es Corsa B-t, abban jó eséllyel F10-es váltó lesz, szóval valami ilyenből kéne kibontanod. A váltó típusa amúgy rá van írva magára a váltóházra, ott ahol a kapcsolókulissza belemegy a váltóba, csak töröld le róla az olajos szutykot és elvileg látni fogod. Itt az ábra hogy pontosan hol keresd, bár a képen ez pont egy F13-as váltó, de ugyanitt van az F10-esen is (de ugye az F13 is jó neked):
 7. Köszönöm, ezt azóta kiderítettem egy kis kutatómunkával, és nem is jártál messzire az igazságtól: a KW/LIF a Karawane/Lieferwagen, azaz kombi/kisáruszállító kivitelt jelenti, ezek szerint azoknak nem csak a lámpatest formája más, hanem a csatlakozó lábkiosztása is.
 8. Valaki nem tudja véletlenül a G Astra hátsó lámpatest csatlakozójának a lábkiosztását? Igazából az a szál kéne nekem ami a tolatólámpának adja a feszültséget, tolatókamera bekötése céljából.
 9. tgabika76

  Kadett D

  Elvileg a D Kadett 13S motorja kisblokk, szóval rámegy az F10 és F13 váltók bármelyike (F14 nem létezik), mindegy hogy Astrán vagy netán E Kadetten volt eredetileg. F15-öt már nem merem mondani, pedig elvileg az is kisblokkos váltó. A lenti képen látszik hogy eredetileg milyen váltóval szerelték ezt az autót (pirossal bekereteztem), és ugyanabban a sorban az is látszik hogy milyen más típusokba szerelték még ezt a motort, és azokhoz milyen váltót csatoltak:
 10. Ha ötezerért tele van és 3/4 tanknál ég a szegénységjelző, akkor az azt jelenti hogy összeszívta a vákuum a tankodat. A G Astráknak műanyag tankjuk van gyárilag, és van bennük egy tankszellőztető szelep ami ha rendesen működik, nem tud ilyesmi történni, de ha tönkremegy, akkor a benzinpumpa szívóereje összeszívja a tankot ami így az eredeti űrtartalmának töredékére esik össze. Könnyű meggyőződni róla, alá kell mászni a kocsinak és megnézni hogy össze van-e esve a tank. Ha igen, akkor attól tartok le kell venni az üzemanyagtartályt, és megpróbálni valahogy sűrített levegővel az eredeti méretére "felfújni" óvatosan. Ha sikerül, akkor utána a tankszellőztető szelepet kicserélve (vannak akik fúrnak egy 1,5mm átmérőjű lyukat a tanksapkára ehelyett, de ez akkor sem az igazi) a hiba többet nem jelentkezik.
 11. Hogy érted hogy rövid? A Classic-oknak (2004-től) eleve rövidebb volt az antennájuk, a képen lejjebb látszik is. De ha a te autód 2000-es évjáratú, akkor még a hosszabbik kellett hogy legyen rajta, hacsak valaki nem cserélte már korábban. Én pl. kicseréltem rövidre mindkét autómon, egyszerűen mert úgy jobban tetszik és különben sem hallgatok rádiót. Lehet hogy a tieddel is ezt tette egy korábbi gazdája. Amúgy az összes Opel antennája ami ilyen csavarmenetes az kompatibilis egymással, évjárat teljesen mindegy, meg az is hogy Astra G, Vectra B vagy netalán Corsa. A lenti képen látható mindkét antenna gyári:
 12. Az más, akkor 42-es hibakódot hozna (jobb első sebességjeladó, légrés és működés). Itt valami elektromos probléma lesz szerintem, de persze nem árt kitakarítani az ABS fogaskoszorúját sem a rárakódott mocsoktól.
 13. Így már oké. Két hibakódot látok, a 12-t és a 43-at (1 villanás, szünet, 2 villanás: 12, illetve 4 villanás, szünet, 3 villanás: 43. Minden kódot háromszor ismétel.) Ezek közül a 12 nem igazi hibakód, a diagnosztika kezdetét jelzi, a 43 viszont a jobb első sebességjeladó (a keréknél) problémájára utal. Konkrétan "ellenállás és csatlakozó", tehát vagy el van szakadva a vezetéke, vagy letestel valahol. Ebbe az irányba kéne tovább menned.
 14. "Ez a videó nem érhető el"
 15. Az ABS-t a diagcsati A és K pinjének az összekötésével tudod kivillogtatni (a csati oldalán rajta vannak a betű jelzések hogy melyik láb melyik, csak jó szem kell hozzá): U alakra meghajtasz egy gemkapcsot, összekötöd vele az említett lábakat, aztán beülsz az autóba, ráadod a gyújtást, és számolod hogy mennyit villog az ABS lámpa a műszerfalon. Az eredményt beírod ide, és megmondjuk mit jelent.
 16. Arra gondoltam hogy mire annyira átrozsdásodna hogy az a működését befolyásolná, addigra a lengéscsillapító amúgyis elhasználódik/tönkremegy a jó magyar utakon. És mivel nem célja a gyártónak hogy egy kopó-fogyó alkatrész annak teljes élettartama alatt újszerű kinézetű legyen, ebből gondoltam hogy a kérdés főleg esztétikai. Peace.
 17. A W0L0TGF kezdetű kódsor az alvázszám. Habár ebből is meg lehet tudni hol végezték az autó összeszerelését, de neked a motorszám kell, mert az gyakran egészen máshonnan származik, mint maga az autó. Például az én Bertonemat Grugliasco-ban (Olaszország) a Bertone székhelyén szerelték össze, de magyar (szentgotthárdi) motor van benne.
 18. De igen, gyártási hiba volt, ezek az alvázszámok érintettek (az alsó sor fontos, abból kiderül hogy nem csak a Z14XEP s hibás, hanem a többi Twinport is, amennyire emlékszem az összes ilyen motor ami Aspern-ben, Ausztriában készült egy bizonyos időintervallumban): Modell Gyár Alvázszámtól Alvázszámig Astra H Bochum 5 2 127191 5 2 243170 Astra H Antwerpen 5 5104564 5 5 256209 Astra H Ellesmere Port 5 8 076219 5 8 173158 Agila Gliwice 5 G 068130 5 G 115860 Astra G Gliwice 5 G 066872 5 G 115858 Meriva A Zaragoza 5 4 211396 5 4 395995 Combo C Azambuja 5 3 033004 5 3 071565 Corsa C Zaragoza 5 4 206462 5 4 395998 Corsa C Eisenach 5 6 068545 5 6 121411 Tigra B Heuliez 5 E 000001 5 E 042126 Csak az alvázszám-listán szereplő, Z10XEP (RPO kód LJ4), Z12XEP (RPO kód LB4), Z14XEP (RPO kód LJ2) vagy Z14XEL (RPO kód LKA) motorral felszerelt járműveket kell átszerelni.
 19. Egyetértek. Ne vedd a szívedre @freddy_ de néha az az érzésem túl sokat vársz el bizonyos autóval kapcsolatos dolgokban, legyen ez autóalkatrész vagy szerelő. Egy lengéscsillapítónál véleményem szerint nem kulcskérdés az esztétika, szóval amennyiben a működést nem befolyásolja, én nem reklamálnék amiatt hogy a két burkolat összeér.
 20. A váltó ezek szerint gyenge pontja ezeknek az autóknak... ismeretségi körben van két Trafic is (ugyan nem Vivaro, de majdnem), mindkettőt elérte már a végzete, ráadásul az egyik az szalonból, újonnan vásárolt autó volt. És mindegyik 1.9dCi, szóval még csak a motor típus sem számít. Ők Szekszárdra vitték a váltót felújítani a sebessegvaltok.hu-hoz, bár neked ugyanolyan messze lett volna mint Pécsvárad.
 21. Pár fontos dolgot kifelejtettél: 1., ez még hűtőmodulos autó (van egy hűtővezérlő a lökhárító szemből nézve jobb sarka alatt), vagy sima relé vezérli a ventillátorokat a motortéri relédobozban 2., klímás az autó vagy sem?
 22. A sportülések ülésvázai mind egyformák, egyetlen eltérés van köztük, hogy kettő- vagy négyajtóshoz készültek-e, azaz dönthetőek-e vagy sem. Ebből kifolyólag mindegyikben ott a légzsák helye, ráadásul az ülésvázak szimmetrikusak tehát a másik oldalon is megvan bennük a légzsák beszerelésének lehetősége.
 23. Az sehogy sem jó... A csatlakozónál hány vezetéket látsz? 4-nek kéne lennie...
 24. A TID-es változat nem, csak angolul meg csehül (cseh ugye a fejlesztő anyanyelve). A MID-es igen, de azt meg tisztáztuk hogy nem megy bele a Zafirába.
 25. tgabika76

  Motor

  Mivel olvastad ki a hibakódot? Mert ha a neten rákeresel (görgess lejjebb, ott lesz az Opel is), akkor nem csak azt írja hogy CAN adatbusz hiba (amúgy szerintem a B Vectra még nem is CAN buszos), hanem azt is hogy üzemanyagpumpa vezérlő, ami nálad valószínűleg a relét jelenti. Talán így már el tudsz indulni. (azért nem indul mert nem kap gázolajat. Üzemanyag hol van, a tankban vagy a hengereknél is?)
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.