Jump to content

tgabika76

Moderátorok
 • Hozzászólások

  10.471
 • Csatlakozott

 • Utolsó látogatás

 • Days Won

  96

Everything posted by tgabika76

 1. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Azért van különbség, de tényleg nincs ekkora jelentősége! EPC szerint a 9223022 való a 2003-ig gyártott autókhoz, a 13107328 meg 2004-től (a Classic-ok), illetve a régebbieken a "rossz útviszonyok" csomaghoz is ezt adták, már ránézésre is látszik hogy utóbbi strapabíróbb. De mivel a velük kapcsolatban levő alkatrészek közül egyik sem változott, így logikus a feltételezés hogy a két szilent csereszabatos, nyugodtan berakhatod egyiket a másik helyére.
 2. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  A pirossal jelölt rész az első hossztartó, ez az alváz része, bár hegesztéssel ez is cserélhető. A zölddel jelölt rész a bölcső A sárga felismerhetetlen valami egy csavar ami a kettőt összefogja A kékkel jelölt szilenten keresztül. Az eddig felsorolt összes alkatrész cserélhető és van külön cikkszáma ami alapján meg is rendelhető. A repedezett rész egy biztosítólemez lehet ami az anyát biztosítja kitekeredés ellen, szinte biztosan cserélhető külön, de nem találtam meg az EPC-ben.
 3. tgabika76

  Általános műszaki problémák!

  Másik gumival (téli szett pl.) is csinálja? Vannak bizonyos gumi mintázatok, például a V alakú, ami mindenképp búg, hiába az ideális guminyomás vagy alig kopott futófelület.
 4. tgabika76

  Általános műszaki problémák!

  Bal első kerékagy, csapággyal együtt. Ebben van az ABS jeladó, és meglepő módon innen veszi a sebességjelet is az ECU, tehát innen tudja a motorvezérlő hogy gurul-e az autó, vagy pedig áll. Ki kell cserélni és megoldódnak a gondok, nem elméleteket gyártani.
 5. tgabika76

  Motorolaj, kenőanyag, hidraulika olaj, zsírok

  Árnyalom kicsit a képet: a 10W-40-re bátorítás olyan mintha azt mondanák "ez már öreg ember, a serrano sonka túl jó bele, a löncshús való neki, azt szereti!"
 6. Közkívánatra ide kerülhetnek az egyedi megoldások különböző egyedileg fejlesztett/épített fedélzeti rendszerekről, hogy el ne vesszen a gyerek a sok bába közt.
 7. tgabika76

  Benzines motorokkal kapcsolatos kérdések

  A P lesz a jó. Az OBD hibakódok ugyan hivatalosan 5 karakterből állnak, tehát a négy számjegy előtt még van egy betű is, de ez igazából csak a CAN-buszos autókra jellemző, a G Astrának a motorvezérlőn kívül nem volt más elektronikusan felügyelt alkatrésze. Egyébként a betűk jelmagyarázata: P=Powertrain (erőátvitel), B=Body (karosszéria), C=Chassis (alépítmény, padlólemez, beleértve a futóművet), és végül U=Undefined (minden egyéb ami az előzőekbe nem fért bele)
 8. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Szép lett.Találtál színazonos bontott sárvédőt végül?
 9. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Ez attól függ hogy kivel csináltatod. A gyári vonóhorogra vonatkozóan a beszerelési méretek benne vannak a kézikönyvben 3-4-5 ajtós és Caravan karosszériaváltozathoz is. Tkp. csak fúrni kell és csavarozni, meg bekötni a villamosság részét, de jó eséllyel ahhoz is benne van a csatlakozó. A kézikönyv a márkaszervizt tanácsolja beszerelő partnernek, innentől a teljes költség meg nagyrészt az ő rezsióradíjuk függvénye, de mivel elég sok minden adott hozzá, barkácslelkű emberek otthon is meg tudják csinálni ha kell. Fontos viszont hogy a vonóhorog felszerelése után új műszaki és új forgalmi fog kelleni (a vontatási adatok bejegyzése miatt), úgyhogy ez mindenképp hozzájön még a beszerelés költségeihez.
 10. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Egy valamit nem veszel figyelembe: itt a fórumon sokak (megkockáztatom hogy a többség) heveny autófilíában szenved, azaz az átlagnál is jobban szereti az autóját. Ez esetben pedig sztem teljességgel megbocsájtható nekik hogy ilyen fura perverzióik vannak, mint pl. hogy mindenhova csak és kizárólag eredeti alkatrészt... olyasmi ez mind mikor valaki a kutyákért rajong és mindenféle speciális tápszerrel meg vitaminokkal eteti, más meg nem értené, hiszen a Bodri a tegnapi pörkölt-nokedli maradéka után is vígan megugatta a postást ma reggel is, szóval teljesen felesleges neki ezrekért tápot venni... Különbözőek vagyunk, de a világ éppen ettől szép sztem! Mondom ezt úgy hogy bár én is szeretem az autómat, mégsem tennék mindenhová kizárólag gyári alkatrészt, de meg tudom érteni azokat, akik igen. A relé, amit egy korábbi hozzászólásodban felhoztál, pont rossz példa: nekem a Veramon funkcióit vezérlik egyszerű hiradástechnikai alkatrészboltban vásárolt relék az autóipariak helyett, anno 2009-ben azt gondoltam hogy jó lesz az is. Majd' 10 évvel később kiderült, hogy sajnos mégsem: igaz az én autóm ültetett és elég kemény a futóműve, de mostanra oda jutottunk hogy minden útegyenetlenségen áthajtva a relé kattan egyet, és a Veramon funkciót vált akaratom ellenére is, tehát ide kifejezetten kifizetődő lett volna rázkódástűrő autóipari relék beszerelése. Nekem ilyenkor mindig az ugrik be, hogy ha az egyszerű univerzális relé elég lenne mindenre, akkor a Bosch mérnökei minek dolgoztak volna azon, hogy kifejlesszék a direkt autóipari felhasználásra szánt reléket? Ők sem hülyék, feleslegesen nem dolgoznak, lehet hogy ők már találkoztak ezzel a jelenséggel amivel én csak most, és az autóipari reléknek mégiscsak van létjogosultságuk?
 11. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Egyetértek. Külön szeretem amikor egyszerű műszerfal burkolatnál (ahol műanyagot csavarozunk műanyaghoz, és a meghúzási nyomatéknak nincs jelentősége) belső torxos csavart használnak... Néha az az érzésem támad hogy a gyárak szándékosan csinálják ezt hogy otthon, saját kezűleg ne piszkáld, mert torx készlete sokkal kevesebb embernek van, mint egyszerű kereszthornyos csavarhúzója.
 12. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Egyszer én is megjártam a sümegi Dorka-Carral ilyen ügyben: szintén színazonos makulátlan sárvédőt kerestem, éppen azért hogy ne kelljen fényezni, de nem kell valami extrára gondolni, fehér színű Corsa C elem kellett volna. Felhívtam a bontót, mondtam hogy mit szeretnék, direkt kihangsúlyozva hogy makulátlant. Biztosított róla hogy van, 8e-et kért érte, amit én finoman szólva sokallottam egy bontott sárvédőért, de mondom ha tényleg olyan amilyennek mondta, akkor megadok érte ennyit. Így hát elautóztam 50km-t, és elém rakott egy gyári fehér sárvédőt, a kerékív felett egy kb. 20 centis alapozóig hatoló karccal, amiről látszik hogy a helytelen tárolás miatt került oda. Amikor meg számon kértem rajta hogy nem ezt ígérte, akkor még neki állt feljebb, mondta hogy ez náluk nem hiba, ettől ez a sárvédő még makulátlan, mert nincs rajta rozsda és nem is horpadt. Persze nem vettem meg, de azt kívántam az embernek hogy bár találná egyszer ő is ilyen karcokkal az autóját a parkolóban, biztos nem aggódni, hiszen attól ez még makulátlan... Tanulság hogy a bontósoknak egészen más fogalmaik vannak a hibátlan alkatrészekről, mint ahogy mi azt elképzeljük...
 13. Tegnap éppen sikerült elcsípnem a naplementét, úgyhogy ki is használtam a lehetőséget egy jó fotóra. Ez lett belőle:
 14. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Igen. Az enyém is ugyanilyen, leszámítva hogy a fordulatszámmérő 7000-ig, a sebességmérő meg 240-ig van skálázva (utóbbi azért mert coupé) Op-Com pl? Tökéletesen alkalmas erre (is)
 15. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Illene, nekem a coupé gyárilag ilyen konfigurációjú. Azt tudni kell hogy gyárilag is kétféle fémhatású gyűrűvel lehetett rendelni a G Astrát, ami a linken is van az a matt króm (ilyen van nekem is), és van egy még ennél is kevésbé csillogóbb matt alumínium is, az viszont szerintem már tényleg nem megy a fényes króm kilincshez. A DarthVödör által linkelt utángyártott krómkarikákkal meg az a baj hogy azok sztem bazárian fényesek, sokkal csillogóbbak a gyári matt krómnál is, sztem már zavaró mértékben, de hát ízlések és pofonok ugye...
 16. tgabika76

  Frontera

  Ilyet ugyan még nem használtam, de általánosságban a következő a tapasztalatom az OBD-t illetően: először is mindenképpen '96 utáni gyártású autó kell hozzá, ami a benzines Opelek esetén az X-el vagy Y-al kezdődő motorkódot jelenti, bár ez szerintem 2.2 benzines Fronteránál nem lesz gond. Ellenben (bár a konkrét készüléket nem ismerem) szerintem ezzel csak hibakódokat lehet olvasni és törölni, élő adat megjelenítésére (lambda értékek, hűtővíz hőmérséklete, akku töltöttség, miegymás) ez nem alkalmas.
 17. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Hamutartóm több darabom is van, mind bontóból származik, 1-3e Ft között adják őket általában. A kis fogaskerék megléte nem törvényszerű, a Classic-okból pl. már ezt is kihagyták, azokban nem csillapítottan nyílik a hamutartó.
 18. tgabika76

  Astra gyári "HIFI"

  Elküldtem!
 19. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Hát én egyebek között emiatt cseréltem a komplett kárpitomat bőrre... Habár a kárpitkódot könnyen ki lehet deríteni (az anyósoldali B-oszlopon levő táblán van, a színkód mellett), az Opel NEM ÁRUL kárpitanyagot végben úgy mint pl. a Mercedes. Megvenni kizárólag a már elkészített komplett ülés kárpitját lehet két részletben, külön az ülőlapét, illetve külön a háttámláét. A gond az árral van, egy-egy ilyen huzat ára súlyos tízezrek (nekem 1db bézs textil háttámlahuzat a sofőrülésre 100e Ft lett volna), és akkor még neked kell kicserélni, bár az már az egyszerűbb része. Így két megoldás maradt: vagy megmutatod a mostani ülésed egy autókárpitosnak, aki kis szerencsével tud megegyező színű/textúrájú anyagot szerezni (attól hogy az Opel nem árul, még lehet hogy van, csak más forrásból, bár az enyémhez pl. nem volt, de a Ford Fiesta Mk6-é nagyon hasonló), vagy marad a bontott ülés. A "viseltes" ülések elkerülésére jó módszer hogy angol autókat kell keresni, ott a bal egy az anyósülés, így jó eséllyel kevésbé elhasznált ;)
 20. tgabika76

  Astra gyári "HIFI"

  Írj egy mailcímet PÜ-ben, el tudom küldeni a CD30MP3 magyar nyelvű kézikönyvét, ha esetleg nincs meg.
 21. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Az ECAT linken hol látsz te két izzót? A másik, szerelésről szóló pdf-ben a kép nem a gyári állapotot mutatja, vagy gondolod hogy a gyár kék szigetelőszalaggal oldotta meg a vezetékek rögzítését a fűtéspanelen belül? Nem, azt már valaki módosította. Eredetileg egyetlen izzó van ott, pont középen a középső tekerő alatt, nagyjából ott ahonnan a fentebb említett 26. ábrán a vezetékek indulnak. Higyj nekem, egy párszor már szedtem szét a fűtéspanelt. A korábbi, izzók teljesítményéről szóló vitát viszont eldönti ez az ECAT-os link: a Behr-be való az 1.3W-os izzó gyárilag, a Delphi-be meg az 1.2W-os, hiszen abban két izzó van eredetileg.
 22. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Azért a szélvédő cseréhez manapság már nem kéne különleges hozzáértés... Én sok éve cseréltettem, de még csak nem is néztem különösebben utána hogy hová viszem, szerintem ez annyira nem bonyolult művelet. Ismerek olyat aki otthon, magának csinálta (többet is), de ha téged aggaszt hogy esetleg nem lesz jó, akkor olyan céghez vidd akiknél ez rutinmunka, mert ez a szakterületük, pl. Carglass. Egyébként meg ha csak nem feltétlenül szükséges, ne ragaszkodj a gyors kötésű ragasztóhoz, illetve tedd el a számlát, és ha mégis gond lenne, akkor gariban megcsinálják még egyszer. Egyébként meg a karcos szélvédő leginkább éjszakai vezetésnél zavaró, amikor a szembejövő autók fényszórójának fénye úgy törik meg rajta, hogy gyakorlatilag semmit sem látsz... szóval oké hogy most még átlátszó, de próbálj meg vele éjjel menni, és másnap reggel azonnal a szélvédősnél fogsz kezdeni.
 23. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Egyformák. A beltérben tulajdonképpen minden megegyezik a sima 3 ajtós Astráéval (a tetőkárpitban nem vagyok biztos), leszámítva a hátsó ülést. Ugyan az is csereszabatos, de a Coupééban hátul csak 2 öv van és 2 fejtámla, de ettől még beépíthető a 3 ajtósba és vica versa. A cabrio hátsó traktusa viszont teljesen más!
 24. A hűtőmodul felelős a klíma működéséért is, az ECUnak semmi köze hozzá.
 25. tgabika76

  Elektromos

  Például itt
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.