Jump to content

tgabika76

Moderátorok
 • Hozzászólások

  10.558
 • Csatlakozott

 • Utolsó látogatás

 • Days Won

  101

Everything posted by tgabika76

 1. tgabika76

  Utastér,Belsőtér

  Nem gondolnám. Sokat beszélgettem erről a Janival, éppen azon apropóból hogy amikor az üléseimet bőröztettem (ezt nem ő csinálta), akkor megcsináltattam a váltó- és a kézifékszoknyát is, éppen azért hogy pontosan ugyanolyan árnyalatú legyen mint az ülés. Csakhogy én ugye nem értek a bőrözéshez, és ne tudtam hogy az a bőr ami az üléseken van, túl merev, vastag és kemény váltószoknyának. Ráadásul a bőr ugye drágább (autóipari bőrről beszélünk, az nem jó amiből otthon a kanapé van, mert az nem UV-álló), a vékonyított (hántolt) bőr meg méginkább, sztem nem jönne ki ennyiből ha valódi bőrből csinálná. A Jani is műbőrt használ a váltó- és a kézifékszoknyához, de ma már nagyon jó minőségű műbőrök vannak, ha nem vagy szakmabeli, akkor csak akkor mondod meg hogy ez nem igazi bőr, ha közvetlenül azután tapintod meg, hogy előtte egy valódi bőrt fogtál.
 2. Közkívánatra ide kerülhetnek az egyedi megoldások különböző egyedileg fejlesztett/épített fedélzeti rendszerekről, hogy el ne vesszen a gyerek a sok bába közt.
 3. tgabika76

  Utastér,Belsőtér

  Már rég volt, úgyhogy nem emlékszem mennyi idő alatt készült el, de 12e Ft-ot kért érte.
 4. tgabika76

  Utastér,Belsőtér

  Ő a Kiss Jani amúgy, és abban a megtiszteltetésben részesülhetek hogy személyesen ismerhetem Már többször vettem tőle váltószoknyát, a mostani autómban is az övé van, sőt a kormányomat is ő bőrözte. Jut is eszembe, holnap fel kell hívnom hogy mire jutott a robogóm nyergével...
 5. Ráadásul a hamutartót (és vele a szivargyújtót) kibontani sokkal könnyebb mint az egész biztosítéktáblát kiforgatni hogy hozzáférj a hátuljához... Még ha lesz is gombnyomás, ha egyébként a hamutartó nincs rendeltetésszerűen használva, még abba is el lehet helyezni a nyomógombot és akkor nem lesz feltűnő.
 6. tgabika76

  Váltó tuning

  Hát nem sok reménnyel kecsegtetlek... az a helyzet hogy az X20DTL az ú.n. "nagyblokkok" közé tartozik az Opelen belül, ami azt jelenti hogy a blokkra magára rámegy az F16, F18, F20, F23, F25 és F28 váltó is, utóbbi ráadásul 6 sebességes. Viszont most jön a gond, mégpedig az hogy ezek közül egyedül az F23 az ami bowdenes váltó (a többi rudazatos), és neked a hátramenet is jobbra hátul van ha minden igaz, a rudazatos váltóknál meg balra előre. Szóval ha nem akarsz komplett kapcsolómechanizmust (rudazatot/bowdent, és váltókart is) cserélni, akkor csakis az F23 váltók közül választhatsz, ezek közül is csak kettő van ami a tiednél is hosszabb végáttételű: az egyik a kétliteres szívó benzinmotorokhoz (X20XEV) csatolt váltó (F23SR) , a másik meg a szintén kétliteres turbókhoz (Z20LET) kapcsolt F23SRT váltó. A probléma viszont az hogy habár ezeknek a végáttétele hosszabb ugyan, de az összes többi sebességfokozat aránya rövidebb, a hátramenetét kivéve. Tehát igazából eredményre csak úgy jutnál, ha az előbb említett két váltó valamelyikének végáttételi fogaskerékpárját kiépítenéd, és áttennéd a saját váltódba, de még így is csak 5%-ot nyernél legjobb esetben is. Sztem nem éri meg.
 7. tgabika76

  Általános műszaki problémák!

  Erről a 21-es számú tételről beszélek: Így igaz, milliméterekről van szó, de hidd el hogy az is számít. Már attól teljesen rossz lehet a fényszóró vetítési képe ha rosszul fogatod bele az izzót, arról nem is beszélve hogy a fényszóró alsó csavarjánál újabb millimétereket tudsz elcsalni mindkét irányba függőlegesen. Hidd el, tapasztalatból beszélek: csak a rosszul beállított alsó csavar és a fentebbi képen levő szétnyíródott betétanya nálam azt eredményezte hogy az orrom elé világított a fényszóró, kb 6m-re a kocsi elejétől, pedig az izzóhoz hozzá se nyúltam.
 8. tgabika76

  Általános műszaki problémák!

  Ez kivételesen nem hülyeség: ha kiveszed a fényszórót a helyéről, illetve ha csak a csavarjait fellazítod, tudsz változtatni a helyzetén: az alsó csavar ugyanis nem egy lyukba megy bele, hanem egy hosszúkás pályába, amivel máris tudod a fényszóró függőleges irányú helyzetét változtatni, vagy akár azzal is ha a felső két csavar alól kihagyod a műanyag alátétet, esetleg a túl erős meghúzás miatt a műanyag alátét deformálódik. Nekem emiatt világította a fák koronáit a lámpám, meg kellett vennem a gyári új műanyag alátéteket hozzá.
 9. tgabika76

  Gumi, felni kérdések

  Én soha, de én nem is autózom télen. Sztem a dolog alapja az lehet hogy a hideg levegőnek alacsonyabb a nyomása, szóval ezért nem árt kicsit többet fújni bele, de a 0.7bar veszteségért már nem lehet a hőmérsékletváltozás a ludas.
 10. tgabika76

  Általános műszaki problémák!

  A kulcsszó a szilikonos macskaalom. Ebből 4-5 liternyi egy légáteresztő (hálós) tasakban mondjuk a hátsó ülés lábterébe helyezve működik, hátránya hogy sajnos a macskaalom szóródik (ha nagyon nagy a hálós tasak lyukmérete), szóval időnként porszívózni kell.
 11. tgabika76

  Általános műszaki problémák!

  Ez így is van. De azért az Opel mérnökei nem voltak hülyék, feltételezték hogy ha a forgatógomb a szélvédőre van állítva, akkor párátlanítani akarsz, így ilyenkor nem lehet bekapcsolni a belső levegő keringetést, mert ha a benti párás levegőt fújnád a szélvédőre, az annyit tenne, mint halottnak a csók...
 12. tgabika76

  Utastér,Belsőtér

  Teljesen más a felső része, ahol a kijelző van:
 13. tgabika76

  Utastér,Belsőtér

  Öö... de ez digitklímáshoz való, electrogernek meg (legalábbis a beillesztett kép alapján) nem olyan kell. A manuális klímáshoz való meg nem kapható már az általad belinkelt helyen sem.
 14. tgabika76

  Utastér,Belsőtér

  Uhh, ez a fabetét eredetileg Irmscher cucc volt, baromi ritka és elég drága is. Cikkszámot tudnék mondani hozzá, de felesleges mert újan sem kapni, nemhogy használtan. Amúgy tartozott hozzá fabetétes kormánykerék, váltógomb és kézifékkar is. Tudom, nem ilyen minőség (bár ez is műanyag), de nem járnál jobban ha lefóliáztatnád a középkonzolt valami famintás fóliával?
 15. tgabika76

  Általános műszaki problémák

  Na végre egy kérdés amire tudok válaszolni (ideje lenne újra vennem egy Calibrát hogy megint beleszokjak ). Szóval: nem, a gyári gomba nem alkalmas, mert az csak az olajnyomás meglétét/nem létét tudja jelezni, de a pontos értékét nem. Ugyanakkor szendvicsadapter sem kell, egyszerűen a gyári egyvezetékes olajgombát kell lecserélni egy kétvezetékesre, olyanra mint itt lentebb a képen. Utángyártottban 15e Ft körül lehet kapni, a gyári olyan 40e környékén van.
 16. tgabika76

  Általános műszaki problémák!

  Nahát, egy napig nem fórumoztam és mire jöttem ide... Álláspontom szerint az érdekek és vélemények kulturált módon történő ütköztetése (úgy is mint építő jellegű vita) használ a társalgásnak, szóval amíg megmaradunk ezeknél a kulturált kereteknél, addig maradhat a fenti eszmecsere, annak ellenére hogy nem igazán illik a topik profiljába. Személyes véleményem szerint viszont van aki az ilyesmit túlságosan a szívére veszi, neki üzenném hogy ne tegye, nem érdemes! Sok ember = sokféle világlátás, akinek a segítség szól, majd eldönti hogy saját képességei tudatában mit kezd vele.
 17. Egyébként a C Corsa már gyárilag ilyen, bár nem tudom a relé miatt van-e ez, ennyire nem néztem utána. Viszont potis kar abban sincs.
 18. tgabika76

  Futómű, gumik, felnik

  A váltó rámenne, mármint az F18-as, de nem csak a kuplung itt a gond: én úgy tudom hogy az F23 bowdenes kapcsolású váltó, az F18 (F20, F16) pedig rudazatos, szóval lehet hogy ez is gond lesz... én a helyedben inkább keresnék F23-as váltót ha már egyszer az volt rajta, de az elvileg a 2.2-es benzinesek váltója, meg a V6-é, illetve a 2literes dízelé.
 19. tgabika76

  Futómű, gumik, felnik

  Ez ennél sokkal kevésbé bonyolultabb. A '90-es, 2000-es években az Opel négyhengeres motorjai (mindegy hogy dízel vagy benzines) alapvetően két csoportra voltak oszthatóak: kisblokkra és nagyblokkra (hivatalosan GM Family I és Family II motorcsalád). A blokköntvény alapja az egyes motorcsaládon belül azonos volt, tehát a váltók is alapvetően kétfélék voltak: kisblokkra és nagyblokkra valók. A határ egyébként benzines motoroknál 1.8l lökettérfogatnál van, alatta kisblokk, felette nagyblokk. Az 1.8l pont necces, mert az X18XE motorkód még nagyblokk, de az X18XE1 viszont kisblokk, a két motornak semmi köze egymáshoz, hiába majdnem megegyező lökettérfogatúak. Téged ez a dolog annyiban érint, hogy az autóra bármelyik váltó felrakható ami nagyblokkos autóról való, tehát F18, F16, F20, teljesen mindegy, még csak nem is kell hogy X20XEV-ből netán B Vectrából származzon az a váltó. A kisblokkokhoz (az 1.6 is az!) viszont F13, F15 illetve F17 váltó járt, ezek NEM rakhatók fel a tiedre! A fentebb írt F16, F18, F20 váltók közül tehát bármelyik jó neked, különbség leginkább az áttételben lesz, a dízelekhez általában hosszabb áttételű váltókat párosítottak, amivel csökkeni fog valamicskét a fogyasztás, viszont lomhább lesz az autó.
 20. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Nem tudom aktuális-e még, de nem kell. Csak az M0 keleti szektorára kell matrica, az M5-től kelet felé eső részen.
 21. Bár dízel autóval nincs tapasztalatom tempomat ügyben, de a sajátomba szereltem, és a net szerint a motorvezérlőd neked is támogatja. Ha így van, akkor meg kell nézni hogy ki van-e kábelezve (megvannak-e a szükséges csatlakozók), és ha igen, akkor csak egy kuplungpedál-kapcsoló, egy fékkapcsoló, és egy tempomatos indexkar kell hozzá, valamint felprogramozás, és kész is. Gezoli fórumtársunk leírása ugyan Astrához szól, de tanulmányozása hasznos lehet, az elv sztem ugyanaz. Az androidos Opel kinézetű fejegység pontosan mit takar? Utólagos dupla DIN méretű fejegységet számtalan formát lehet kapni android rendszerrel, bármelyiket bele is lehet faragni Combóba, de nem értem az "Opel kinézetű" kitételt.
 22. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Én a pirossal bekarikázott résznél szoktam emelni hidraulikus emelővel (krokodil), kis fakockát használva alátétnek:
 23. tgabika76

  Fogyasztás

  Hogyne, én is azt használom, az aláírásomban láthatod is. Nem tudom van-e jobb alternatíva, szerintem ez a legelterjedtebb, nekem teljesen megfelel.
 24. tgabika76

  Általános műszaki problémák!

  Ezt az oldlat ki szerkeszti? Mert írnék egy kis pontosítást: a sűrű beosztású fekete számlapos óracsoport sem mindig sárgított, a 2002-es modellévig biztosan nem. Az enyém ilyen a coupéban, 2001 októberi az autó, és nem volt benne sárga fénytörő. Én amúgy úgy tudtam hogy egységesen csak a 2002-es modellévtől sárgák a fények a G Astra műszerfalakban, addig fehérek, függetlenül attól hogy milyen a számlap kialakítása.
 25. tgabika76

  Általános műszaki problémák!

  Szerintem te ezt keresed, jól gondolom: Univerzális autóipari csatlakozó lehet, én úgy találtam rá hogy VW fényszóró csatlakozó. Itt a cikkszáma, ha ezzel bemész egy VW szalonba, szerintem tudnak neked rendelni ha nincs készleten, nem hiszem hogy nagyon drága lenne: VW 4B0973724 Vagy Aliexpress Szerk.: a csatlakozó természetesen szétszedhető, ha azt a lila fésűt kihúzod belőle akkor kijönnek a pinek, bele tudod fűzni az új csatiba a vezetékeket a rajta levő érintkezőkkel együtt, aztán a fésűt visszatolva rögzíteni lehet, szóval az ne zavarjon hogy ehhez nincsen "kis darab vezeték", nem kell semmit forrasztani.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.