Jump to content

tgabika76

Moderátorok
 • Hozzászólások

  10.586
 • Csatlakozott

 • Utolsó látogatás

 • Days Won

  103

Everything posted by tgabika76

 1. Átlagos felhasználásra szinte bármelyik jó (én a Corsába Starline-t raktam ami egy olcsó márka, de arra az évente csak városban lefutott 5000km-re megfelel), de pl. a Bilstein B6 egy jó kompromisszum a sportosság és a kényelem között.
 2. Pedig a 2004 utáni Classic II Astrákban gyárilag olyan, csillapítottan csak az eredeti német Astrákban nyílik a hamutartó. Ez az egyik különbség a sima és a Classic G Astrák között... Amúgy 16-18e-ért tényleg baromi drága a hamutartó, errefelé annyiért már komplett középkonzolt adnak hamutartóval együtt... csak maga a kinyíló hamus rész a szivargyújtó aljzattal felénk 2-3000Ft a bontóban.
 3. Ahh, kétfélénél kicsit több, most néztem utána. Gyári riasztó nélküli verzióból van egy 315MHz-es (ennél CM van írva a dobozra) és egy 433MHz-es, ez pedig KF jelű. Van egy harmadik féle a cabriohoz is, XK jelzéssel, de az gondolom most nem játszik. Riasztósból többféle van, BR, SS, BS és ZK, ezek közül a ZK jelű a 315MHz-es, a többi 433. Esetleg nem tudnád megnézni a tieden milyen kód van?
 4. Ha ír valaki, én mindig elolvasom Mi a helyzet a Spiderrel? Lesz még belőle autó mondjuk a következő évtizedben?
 5. Na akkor egy ötletszintű kérdés hátha: csinálta már meg valaki a kvázi félgyári távirányítós centrálzárat a Vectrához/Calibrához? Tudom hogy gyárilag sosem létezett ilyen, de viszonylag könnyen kivitelezhető, nem kell hozzá semmi más csak a faceliftes Vectra B gyári riasztó nélküli változatának (ez fontos!) centrálzárvezérlője ("CH" jelű Kiekert dobozka az anyósülés lábterénél) meg a hozzá való kulcselektronika. A centrálvezérlő lábkiosztása ugyanaz, a régit lehúzva, ezt meg rádugva máris van egy távirányítós központi záras autónk, csak a kulcsszárat kell hozzáidomítani az új kulcselektronikához. Idáig ez állítólag kipróbált és működik, a kérdésem most jönne: ha minden igaz van elérhető közelben G Astra centrálvezérlő, ami szintén ugyanazokkal a csatlakozókkal rendelkezik mint a Vectra/Calibra, tehát simán plug&play lenne feltenni, de van egyetlen nagy különbség: míg a B Vectra vezérlője 315MHz-en működik, addig ez a G Astrás 433MHz-en. Vajon ettől még jó lehet nekem? (Sajna az ember nem adja oda kipróbálásra, csak ha kifizetem, és vissza sem veszi)
 6. A sebességmérő bowden kattogásának én úgy tudom a hitvány minőség az oka, nem a hossz. Az utángyártottak mind sz@rok, meg kell venni a gyárit, az nem kattog. De majd valaki megerősít/cáfol ebben akinek több tapasztalata van a dologban, esetleg cserélt már sebességmérő bowdent gyárira (sztem a bontott is jó, nem feltétlenül kell új)
 7. Na ezt követem, ugyanez a baj nálam is a Calibránál... Főleg hogy nekem azt mondták nem is igen lehet úgy kiszedni hogy egy bowden el ne szakadjon(?)
 8. tgabika76

  Egyebek

  Köszönöm szépen, ezek hasznos infók voltak. Mivel donorként mindenképp X20XEV-ben gondolkodom (mert az enyém is az és félő hogy a más motorosakban máshogy mennek a csövek), így felteszem hogy ez már eleve hosszbordás szíjas lenne (bár EPC szerint R-es alvázszámtól az összes négyhengeresben egyféle kompresszor van, ami hosszbordásszíjas). A tűzfal átlyukasztásához megvan a sablon, de a tömítéseket az összes illesztéshez meg kell venni újban gondolom, mert használt tömítésekkel összerakva nagy a rizikó. Ugyanígy érdemes sztem a bontott klímakompresszort is felújíttatni berakás előtt, illetve nem tudom klímahűtőből nem zsákbamacska-e a bontott, vagy abból is érdemes mindjárt újat venni? De ha meg újat veszek, akkor tulajdonképpen bontott cuccok csak a kábelköteg, a csövek, a ventillátor és a fűtésbox lesznek, minden más vadonatúj. Mindenképpen köszönöm a tippeket, bár egyelőre csak az infókat gyűjtöm, jövő tavasznál előbb nem vágok bele a projektbe semmiképp. Egy nyarat lehúzok vele klíma nélkül, meglátom mennyire élhető így (csak hétvégi autó, esetenként 1-200km-t van használva, dugóban szinte soha).
 9. tgabika76

  Egyebek

  Hát ez az hogy én nem nagyon, de talán vannak ismerősök akiknél el lehetne és még a szerelésben is segítenének. Egyelőre nagyobb problémának látom hogy nem is biztos hogy találnék megfelelő autót a piacon (klímás XEV bontásra), amilyen gyér most a kínálat...
 10. Egyetértek. Alapvetően a benzinmotor (sőt minden négyütemű motor) a legmagasabb nyomatékhoz tartozó fordulatszámon működik a legjobb hatásfokon, azaz ezen a fordulaton kerül a legkevesebb üzemanyagba egy egységnyi teljesítmény előállítása. A Z14XEP-nél pedig ez az érték 4000-es fordulatnál van.
 11. tgabika76

  Egyebek

  Utólagos klímát hanyagolnám, mindenképpen a gyári megoldás utólagos beépítésén gondolkodom. Valamennyire utánanéztem, nem is annyira a költségek lennének riasztóak (olyan 200-250e Ft-ból kijönne mindenestül), hanem a munka nagysága. '94 után az összes négyhengeresen egyforma kompresszor van, ebből egy új utángyártott kb. 40e Ft, fűtésboxot (ami a műszerfal mögött van) lehet találni bontásból ahogy klímahűtőt is, ezek is bármilyen motorosból jók, viszont a csövezés miatt mindenképp kellene egy X20XEV motoros donor is, mert azok csak abból jók. Ezen kívül kell még az összes tömítés vadonatújban (hogy biztosan ne szivárogjon), és a műszerfali meg a motortéri kábelköteg. A nagy levegő inkább magához a szereléshez kell, mert a beltéri része úgy kezdődik hogy műszerfal ki.... Amúgy meglepődsz, de még az utód Bertone cabrionál se volt magától értetődő a klíma (szerencsére a fémtetős coupénál már igen), gondolták ha úgyis le lehet nyitni a tetőt, akkor nem is olyan feltétlenül szükséges az...
 12. tgabika76

  Egyebek

  A légzsák-témához: pár éve pont az ilyen dilemmák tisztázása miatt valami autós újság szándékosan elpukkantotta egy (asszem) '76-os évjáratú autó (odaát az USÁ-ban már akkor is elérhető volt az airbag) légzsákját, ami nem meglepő módon tökéletesen működött, a tesztelők pusztán annyit jegyeztek meg hogy a ma megszokott légzsákokhoz képest a piropatron kicsit lassabban működött, így a légzsák is talán csak századmásodpercekkel, de lassabban nyílt ki. De ezen nincs is mit csodálkozni ha egy mai és egy 40 éves technikát hasonlítunk össze... Én szeretem a bőrt, a kormány egész biztosan újra lesz bőrözve, egyrészt mert kopott, másrészt meg mert nekem furán vékonynak tűnik a karimája. Szívem szerint az üléseket is bőröztetném (ahogy a coupéban is van), de ettől egyelőre visszatart a klíma hiánya.
 13. A felső link jó, az való a lökhárító aljába, de felülre, a két lámpa közé ez a fajta középen kinyomós szegecs való gyárilag: https://cromax.hu/karosszeria/karosszeriara_szerelt_reszek/elso_lokharito_rogzites/rogzito_patent_opel_ford_12585
 14. tgabika76

  Egyebek

  Hát én se akarnám hogy az arcomba durranjon, egyszerűen csak jobban tetszik mint a légzsák nélküli kormány (azt se tudom az milyen, már az előző Calimban is sportkormány volt). Az XEV melletti döntést hosszú mérlegelés előzte meg: az alapvetés az volt hogy kevés kivétellel az összes C20XE hengerfejes (LET úgyszintén) az a néhány Cossie amit elkerült ez a probléma, meg nem eladó. Az XEV-nek is van típushibája, állítólag alul vannak méretezve a főtengely siklócsapágyai, ami miatt nagyon érzékenyek a megfelelő minőségű motorolajra és lehetőleg óvatosan illik terhelni őket főleg hidegen, különben csapágyasak lesznek. Ezzel szemben viszont ott van hogy egy egyszerű leömlő-tengely-chip trióval könnyedén XER-t lehet csinálni belőlük, azaz nem elérhetetlen a 160LE se velük. Végül azért döntöttem emellett az autó mellett, mert számlákkal igazoltan több mint 400e Ft-ot költöttek a motorjára (gyakorlatilag teljes felújítás, beleértve az említett siklócsapágyakat is) 3 évvel és 35e km-el ezelőtt. Remélem nem bánom meg.
 15. tgabika76

  Egyebek

  Nahát, mivel megfelelő topikot nem találtam, így jobb híján ide postolok... az van hogy majd' 11 évnyi sóvárgás és bánkódás (az eladott egykori Calibrám miatt) után idáig bírtam, és mivel a fertőzés nemhogy nem múlt, de még csak nem is csökkent, végül megint vettem Calibrát. Viszont mivel még egyszer nem akarok úgy járni hogy megbánom a döntésemet, így természetesen a coupé is marad, most már kettőből nulla a rendes napi használatra alkalmas autóim száma. Hosszas fontolgatás végére került pont amúgy a döntéssel, mert voltak feltételeim: mindenképpen 1., faceliftes Caibrát akartam (azok kevésbé rohadnak és kell a dupla légzsák, öreg vagyok már), 2., ha lehet klímásat, és végül 3., NE vagy XEV motorosat (ezek a legelterjedtebb motorok, tehát bőven van hozzájuk alkatrész, ugyanakkor a leggyengébbek is, tehát a boyracerek akik hajtani vették, feltehetően nem ezt választották). Sajnos azonban úgy tűnik túl sokáig válogattam, és a rendelkezésre álló pénzösszegből ma már nem lehet idehaza sem olyan autót venni ami megfelel mindhárom feltételnek, így végül a klíma kimaradt. Pedig még így is a magyar piac egyik legdrágább autóját vettem meg szerintem. Amit sikerült vennem végül: '97 márciusi Young Edition (egyike az utolsóknak, '97 augusztusában ért véget a gyártás) X20XEV motorral, Keramikblau színben. Egyelőre az ismerkedési fázisnál tartunk, vannak orvoslásra váró hibák és tervek is, ezekről majd később.
 16. Nyugodtan beteheted a ködlámpás kapcsolót is, nekem is az van bent, pedig évekig nem volt első ködfényszóróm (most már van megint)
 17. Nem, a Behr teljesen más kialakítású, félgömb alakú zsaluval, ott nem szokott a tengely eltörni. Annál maximum a zsalu mozgató rudazata szokott leugorni a motorrlól, olyankor nem vált külső/belső keringetés között (holott a motor hallhatóan megy), de a kesztyűtartót kiszedve könnyedén visszapattintható és újra olyan mint újkorában.
 18. Ezzel jórészt egyetértek, de azért hozzátenném hogy egyes autók minősége vagy minőségérzete nem feltétlen (sőt inkább nem) a beépített anyagok avagy alkatrészek minőségétől függ, hanem sokkal inkább a gyártástechnológiában jelentkező nüansznyi különbségekből, mert ezeket nem biztos hogy egy autógyár előírja a távoli országban levő leányvállalatának. Csak egy példa: Opel Calibra (hogy márkánál maradjunk). A teljes gyártási periódus alatt két üzemben készültek, egyszer Rüsselsheimben az Opelnél, egyszer pedig a finnországi Uusikaupunki-ban a Valmet Automotive-nél. A felhasznált alaktrészek alapvetően ugyanazok, a finn példányok mégis kevésbé rozsdásodnak, két okra visszavezethetően: Finnországban a kezdetektől mindkét oldalán galvanizált lemezből készítették a karosszériát, míg Rüsselsheimben csak a '95-ös modellfrissítéskor vezették ezt be, valamint a lemezillesztéseknél használt karosszériatömítő pasztát is gazdagabban adagolták a Valmetnél, mint az Opelnél.
 19. Nem. 2001-ig biztosan van, és a Twinportokban (2004-től) biztosan nincs, de nem tudom pontosan hol volt a váltás. Amelyikben nincs, ott azt hiszem 2db relével oldották meg a ventillátorok vezérlését.
 20. Igen, szét tudod, de a legjobban akkor jársz ha kiveszed a komplett szivargyújtó-hamutartó egységet (2-2 csavar alul-felül, az alsókhoz ki kell pattintani a hamutartó alatti műanyag elemet, a felsőkhöz elég ha kinyitod a hamutartót. A szivargyújtó körüli rész kipattintható), mert úgy jobban hozzáférsz. Én ilyen USB töltőre cseréltem, bár hozzáteszem hogy ez nem teljesen méretpontos, a képen látható műanyag menetes részt egy kicsit meg kellett csiszolnom mert amúgy túl vastag az átmérője:
 21. Hozzátartozik még hogy a gumik sebességindexe azt a tempót jelzi, amit az abroncs még tartósan (= több 10, akár 100km-en keresztül is) elvisel, szóval ez nem azt jelenti hogy a 190km/h-s sebességindexű gumi azonnal darabjaira fog szakadni amint 200-ra gyorsítasz, időnként, átmeneti jelleggel elbír jóval nagyobb tempót is. Például a '80-as években még nem is nagyon voltak ZR (=240 felett) feletti sebességindexű gumik, egyebek közt ezt szerelték a Lamborghini akkori csúcsmodelljére is, holott az hivatalosan 306 km/h-val is tudott menni... Ugyanakkor nem gondolom hogy az alacsonyabb sebességindexű abronccsal sokat spórolnál, már ha ez a cél...
 22. Semmi. Csodák nincsenek, a sok rövid táv és a hideg nagyon meg tudja dobni a fogyasztást. Nekem a Z18XE még nyáron is 9 liter felett eszik ha csak városban használom (amúgy 7,8, szóval ez majd' másfél liter pluszban, pedig még hideg sincs), és anno a C12NZ-vel (igen, 1.2-es!) is meg tudtam etetni 12 litert(!) 100-on pusztán attól hogy napi 2x3km-t mentem vele télen... Én nem aggódnék a helyedben, csak ha tavasszal, rendes körülmények között használva sem csökken vissza a fogyasztás normális szintre.
 23. Nem tudom hogy Dark benéz-e még néha, de anno írtam egy cikket a blogomra az XE fejekről, talán abban benne van a válasz: Opelia Blog: Gondolatok a C20XE körül
 24. tgabika76

  Egyéb csevegés

  Röviden: igen. Két lehetőség létezik, de számodra csak az egyik járható viszonylag egyszerűen. Első verzió a DID (Dual Info Display), két funkciója van: az időt és a külső hőmérsékletet mutatja digitálisan. '94-től gyárilag is ezt szerelték az alapmodellekbe analóg óra helyett, viszont a tied még korábbi modell, és ezért nincsen benne ennek a csatlakozója (teljesen más mint az analóg óráé), azaz be lehet ugyan rakni, de műszerfali kábelköteget kell hozzá cserélni, vagy befűzni a DID vezetékét. Erről lenne szó amúgy (a képen mellette a külső hőmérséklet érzékelője látható, ezt a lökhárítóba kell bepattintani): A másik verziót közekeletű néven BC-nek (Board Computer) hívják, ez is gyári kijelző, de ez már több mindent tud: az időn és a külső hőmérsékleten kívül átlagfogyasztást, pillanatnyi fogyasztást, átlagsebességet, hatótávot is számol, és van benne stopper is. Bizonyos szempontból a bekötése is könnyebb, mert a műszerfal mögött a te autódban (évjáratból és motorból gondolom) jó eséllyel ott lesz a széles sárga csatlakozó amit erre a computerre kell dugni, viszont ez még csak a művelet fele: kell hozzá a kézifékkar mellett, az érmetartó helyére pattintható gomb is amivel kezeled, ez viszont eléggé esetleges hogy be van-e vezetékelve, autója válogatja. Persze a BC-t gombok nélkül is berakhatod, működni is fog, csak nem fogsz tudni váltani a funkciói között, illetve nem fogod tudni beállítani az órát. De a neten egész sok leírás terjed a beszereléséről, szóval nem ördöngösség belevágni. Ennek a BC-nek a hátuljában van egy kis fehér kocka, az az EPROM, azt mindig fel kell programozni az autód motorjához, különben hamis adatokat fog mutatni (főleg a fogyasztás). Arra figyelj hogy hathengeres autóból (V6) nem jó ez a BC, mert annak az EPROM-ját nem lehet négyhengeresre felprogramozni, illetve Omega A-ból vagy Senator B-ből se vegyél ilyet, mert annak meg a kialakítása más, nem fogod tudni rápattintani a díszkeretet (itt a képen már rajta van). Szóval neked Vectra vagy Calibra négyhengeresből (2.0, 2.0 16V, vagy 2.0 Turbó) való BC kell:
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.