Jump to content

tgabika76

Moderátorok
 • Hozzászólások

  10.436
 • Csatlakozott

 • Utolsó látogatás

 • Days Won

  93

tgabika76 last won the day on Április 13

tgabika76 had the most liked content!

Hírnév

846 Lelkes-segítőkész

3 követő

tgabika76 névjegye

 • Felhasználói rang
  SPAMMER-OFF MESTER
 • Születésnap 1976-02-11

Elérhetőség

 • MSN
  tgabika@maffia.hu
 • Weboldal URL
  http://

Személyes információ

 • Neme
  Férfi
 • Lakhely
  Veszprém
 • Érdeklődés
  Minden ami Opel!!!

MOTE klubkártya

 • Autó(k)
  Opel Astra Coupé Z18XE (2001), Opel Corsa C Z10XE (2002)
 • Város
  Veszprém

Legutóbbi látogatók

21.950 profile views
 1. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Én ennyire nem aggódnám túl a dolgot. Eleve a Veramonban az üzemanyagtank mérete állítható, gyárilag ugye 52 literes az Astra tankja, nekem 51-re van állítva biztonsági okokból, gondolva arra hogy úgysem tudom szinültig tankolni, még akkor sem ha úgy csepegtetem bele a benzint, ahogy te is leírtad. Meg aztán mihez hasonlítod a Veramon által kiírt értékeket (ugye az tudja az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét is literben, és a még tankban maradó üzemanyag mennyiségét is, a kettő öszsege elvileg annyi, amennyit a tank űrtartalmának beállítottál, feltéve ha taletankoltad az autót), ha a gyári szintjelző nem lineárisan mutatja a mennyiséget? Értsd: 52 literes űrtartalomból kiindulva a gyári műszeren a fél tank elvileg 26, a negyed pedig 13 liter kellene hogy legyen, ennek ellenére nálam 16 liter üzemanyag van a tankban a Veramon szerint akkor, amikor a mutató pontosan a negyedet jelző vonalon áll. Valamint: teletank után már megtettem 100km-t, de a Veramon szerint változatlanul 51 liter üzemanyag van a tankban... Szerintem engedd ezt el, ennyire ne akarj pontos mérést. Op-Com-al esetleg ki lehetne deríteni hogy a motorvezérlő mennyinek látja a tankban levő üzemanyag mennyiségét, de mivel az is ugyanazt a tankban levő szintjelzőt használja mint a gyári műszer és mint a Veramon, sanszos hogy az eredmény is ugyanaz lenne... A mért érték szerintem ugyanaz mindhárom metódussal, a kijelzés pontossága az, ami a gyári műszerrel hagy némi kívánnivalót maga után. De minél többet mész/többször tankolsz, a fogyasztás értékek annál inkább közelíteni fognak a valóshoz idővel. Tágulási térről a tankban nem tudok, szerintem nincs, ennek ellenére a túltöltött tankban a hőmérséklet hatására táguló üzemanyag különösebb kárt nem okoz, simán csak kifolyik az amúgy nem légmentesen záródó tanksapkán. De ha úgy tankolsz hogy rögtön utána mész is még 10-20km-t, vagy esetleg beállsz egy hűvös garázsba, akkor ennek a veszélye sem fenyeget.
 2. tgabika76

  Elektromos

  Nem, a műszerfalon megvan a piktogramja, de nincs bekötve, még a G Astránál sem.
 3. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Nincs. Ülésfoglaltság-érzékelő extra volt (ha van, akkor van visszajelzője a belső világítás lámpatestjében), és kizárólag az anyósülésben volt, mert a gyártók feltételezték hogy ha gurul az autó, akkor remélhetőleg minden esetben ül valaki a vezetőülésben, tehát oda nem kell ülésfoglaltság-érzékelő. Ennek hiányában egyrészt nem javallott az anyósülésre gyerekülést szerelni, másrészt meg frontális ütközéskor mindkét első légzsák elműködik, akkor is ha nem ült senki a jobb egyben.
 4. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Amennyire tudom ez az oldallégzsák kábelkötege, ami idáig az ülés alá ki van vezetve gyárilag. Hogy miért azt nem tudom, lehet hogy ez az övfeszítő vezetékkötege is, de jól látszik hogy az ülés felé nem megy tovább, tehát az oldallégzsák hiánya egyértelmű. Ülésfűtés sincs, mert az egy újabb kis sárga csatlakozó lenne a nagy fekete mellett, oldalt.
 5. Igen. Nekem a biztosítéktábla mögött volt, azt is ki kellett szednem hogy hozzáférjek.
 6. tgabika76

  Elektromos

  De úgy van. A Z-s motorkódú motorokhoz (az 1.8 125Le ilyen) már elektromos tempomat való, de jó hír hogy a legtöbben elő van készítve, és viszonylag egyszerű beszerelni.
 7. tgabika76

  Általános műszaki problémák!

  Mármint az olajcsere gyakorlatára? Hát én ráérősen, otthon csinálom, van aknám, úgyhogy általában hétvégén délelőtt leeresztem az olajat, ha lefolyt a nagyja, leveszem az olajszűrőt is, és hagyom kicsöpögni, addig megebédelek. Ebéd után (ráérősen, kávéval együtt egy óra, az alatt bőven van ideje kicsöpögni a fáradt olajnak) felrakom az új olajszűrőt és visszatekerem az olajleeresztő csavart, és beletöltök 4 liter olajat (a gyári előírt mennyiség nekem 4,25l), majd 10 perc után ellenőrzöm a szintjét. Ha szükséges, még töltök rá, aztán másnap újra ellenőrzöm.
 8. Nekem volt ilyenem... illetve meg is van, csak kiszedtem, mert a szintén DV által beszerelt Veramon-t annak idején úgy rendeltem meg, hogy annak is volt nappali fény vezérlő funkciója (amit azóta már nem használok, ki is lett véve a reléje), és a kettő "összeveszett", aminek a tünete az volt hogy állandóan égett az olajnyomásjelző lámpám. Aki nem értené az összefüggést: ez a gyári nappali fény (és szerintem a Veramonos is) az olajnyomáskapcsolóról veszi a jelet, onnan tudja hogy jár a motor, ha van olajnyomás. Elsőre én sem hittem, cseréltem olajnyomáskapcsolót is, feleslegesen... Amúgy ez a gyári DRL úgy működik hogy gyújtásra felkapcsolja az helyzetjelzőket (körben), és motorindítás után, ha megjön az olajnyomás, akkor a tompított fényt is, a világításkapcsoló "0" állásában is! Tulajdonképpen egy automata világításkapcsolóról van szó, azzal a különbséggel hogy a műszerfalvilágítást és a rendszámtábla világítást nem kapcsolja, mivel azok nappal feleslegesek. Feledékenyeknek hasznos, tekintve hogy Magyarországon is kötelező a világítás lakott területen kívül, de nálam a xenonnak nem használt a sok ki-be kapcsolgatás ha rövid távon volt használva az autó.
 9. Igen, van teljes leírásom, németül, ha az jó. Nem lehetetlen a dolog, csak sokkal nagyobb meló (kábelkötegcsere) és költség is (az összes szenzort meg kell venni, de pl. új olajteknőt és másik ablakmosótartályt is, amiben benne van a szenzor helye), szóval nem nagyon éri meg.
 10. tgabika76

  Általános műszaki problémák!

  Amennyiben a 190mm a normál magasságú akku (én úgy tudom hogy igen, a 175mm-es az alacsony), akkor azok büntetlenül elférnek, legalábbis nekem az előző Banner és a mostani Forse is simán elvan.
 11. tgabika76

  Általános műszaki problémák!

  Válaszoltam priviben!
 12. tgabika76

  Motor

  Na itt több probléma is van: először is, olyan motorkód hogy Z16XEL, olyan nincs. Z16XE1 van, az is H Astrában. B Vectrában csak X16XEL volt, ami meg pont a hírhedten olajzabálós motor, míg a Z16XE-nél már elvileg javítottak ezen. Amúgy a két motor között a fő különbség egyrészt a javított illesztés (az X16XEL ú.n. "laza illesztésű" motor, ezért terjedt el róla hogy eszi az olajat. Ebből annyi igaz hogy a többiekhez képest valóban magasabb az olajfogyasztása, de figyelmes használattal és a bele való olajjal (10W-40, GM-LLA-025), ez kezelhető mértékű), másrészt a jobb emissziós értékek, és hogy az már elektromos gázos, míg az X16XEL még a hagyományos gázbowdennel szerelt. Amúgy a két motor köbcentire egyforma, a régebbi (X16XEL) 200-al magasabb fordulaton adja le ugyanazt a 101Le-s teljesítményét (6200-on, 6000 helyett).
 13. tgabika76

  Benzines motorokkal kapcsolatos kérdések

  A rossz beidegződés lehet az ok, valóban. Sajna Magyarországon még mindig az van a köztudatban, hogy egy autónál azonnal fel kell váltani a következő sebességi fokozatba amint a motor azt "elbírja", mert így a legtakarékosabb, csakhogy ez hülyeség. Egyfelől amikor ezt az aranyszabályt kitalálták, még nem léteztek hengerenként négyszelepes motorok amik jellemzően magasabb fordulatszámtartományra vannak tervezve, a legnyagobb nyomatékukat is a hasznos fordulatszámtartományuk felén túl adják le, a Z16XEP konkrétan 3600 és 4000 fordulat között. Elvileg a motor szempontjából a leginkább kímélő üzem az lenne, hogy gyorsítani mindig ebben a fordulatszámtartományban gyorsítsunk, ez alá csak konstans, tartott sebességnél menjünk. Furán hangzik, de akár 80-nál is vissza lehet rakni harmadikba ha előzni akarunk... nem csak rugalmasabb lesz tőle a vezetés, de a motor élettartamának is használ. Volt erről egy jó cikk néhány éve a Totalcaron: https://totalcar.hu/magazin/technika/2012/05/15/a_nyomatek_ol_nem_a_fordulat/ (Egyébként mostanában nekem is kivillan a check engine koszos fojtószelepházat jelezve a papás közlekedés miatt, pedig én prémium benzinnel járok, de a tempomat 110 kilométerek tucatjain át nem jó ennek az autónak. Vagy hát jó lenne, csak nem ötödikben, hanem négyesben ;) )
 14. tgabika76

  Astra G szervízelés

  A hátsó kerék esetén én a lengőkar bekötési pontjánál szoktam emelni. A gyári emelési pontokon csak a gyári emelővel tudod mert olyan a küszöb kialakítása, a padlólemeznél emelni meg tilos, mert az nem olyan erős, be fog horpadni. Én amúgy a leszerelt kereket be szoktam tenni a küszöb alá, így ha lebillenne az autó az emelőről, akkor se esik le a földre.
 15. tgabika76

  Astra G tulajdonosok beszélgetnek erről-arról

  Szvsz nem és nem. Azaz nem fogod tudni gyári minőségben megcsinálni (már ha arra az enyhén ragadós bevonatra gondolsz amitől amúgy mindenki igyekszik megszabadulni, és jellemzően csak a szürke középkonzolokon volt), és én tuti nem vennék ezért újat 40e-ért. Oké hogy azt írtad, otthoni körülmények között nem tudod megoldani, de én is 3. emeleti panelban lakom, mégis lefestettem magam a konzolt: kevertettem színt, szereztem egy nagy banános dobozt hogy ne menjen szerteszét a porzás, és szépen lefújtam magamnak. De ha tényleg nem megy így, akkor én a helyedben vennék egy másik középkonzolt (az összes részét, egészen a váltókarig) bontóból (mondjuk feketét, azon nincs ilyen bevonat). Az se baj ha picit sérült, és akkor egész biztosan nem fog 20e-nél többe kerülni, utána meg lefóliáztatnám VTN fóliával tetszőleges színre, soha többé nem lesz gond vele.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.